Ministry of Science & Technology
DST INSPIRE Faculty develops nanomaterials having energy storage application & optical sensors for water pollution control
The SERS can help detect harmful molecules present in water at ultra-low concentrations
06 MAY 2020 6:41PM by PIB Delhi
A recipient of the INSPIRE Faculty Award instituted by the Department of Science & Technology(DST), Govt. of India. Dr. Ashish Kumar Mishra, Assistant Professor at the Indian Institute of Technology (BHU), Varanasi,along with his group, has made significant achievements in developing nanomaterials based supercapacitors to achieve high energy density and power density of supercapacitors.
Increasing energy demand due to the growth of human population and technological advancement poses a great challenge for human society. High energy density of supercapacitors suggests that constant current can be withdrawn for longer duration without recharging. Hence automobiles can run longer distances without charging. Supercapacitors can be an alternative for such purposes.
Dr. Mishra and his research group at IIT (BHU) have developed a reduced graphene oxide (rGO) at a moderate temperature of 100°C with high capacitance performance. The production process is a cost-effective one, making it suitable for commercial purposes. This work has been published in Materials Research Express.
The group which works on carbon (Carbon Nanotubes, Graphene) and metal dichalcogenides (MoS2, MoSe2, etc.) nanomaterials based supercapacitors to achieve high energy density and power density of supercapacitors, have also developed a novel green approach for synthesis of Iron-based nanocatalyst, which can be used for large scale production of Cabon Nanotubes.
In addition to energy storage, Dr. Mishra’s group is also working on optoelectronic applications of nanomaterials. In this context, they are working on developing novel nanostructures of carbon and metal dichalcogenides semiconductors for photodetection and Surface-Enhanced Raman spectroscopy (SERS). Through this work, they have demonstrated excellent photodetection behaviour of different architectures of nanoscale MoS2 for the detection of visible light. The high photoresponsivity obtained in this work can be useful to develop ultrafast detectors for signalling purpose. The work has been published in the Journal of Physical Chemistry Letters.
The SERS can help detect harmful molecules present in water at ultra-low concentrations. His group has successfully demonstrated detection of Rhodamine 6G (R6G), an organic laser dye up to lowest limit of sub-nano-molar concentration using rGO and MoS2 nanomaterials. This work has been published in the Journal of Physical Chemistry C. They have also examined the nonlinear optical response of the material developed, which suggests that some of these materials can be used to develop protectors for high power light sources like lasers.
Their focus on energy and optoelectronics devices paves the way for the development of cost-effective and efficient devices, which can be used for energy storage application. Their findings make way for materials which can be used as advanced photodetectors and also be used as optical sensors for water pollution control.
(Publication:https://doi.org/10.1021/acs.jpclett.9b03726)
Fig: Dr. Ashish Kumar Mishra with his group

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দি.এস.তি. ইন্সপায়র ফেকল্তীনা ঈশিংগী পোলুসন কন্ত্রোল তৌনবা ইনর্জী স্তোরেজ এপ্লিকেসন অমসুং ওপ্তিকেল সেন্সরশিং য়াওবা নেনোকোমিকেল অমা শেমগৎখ্রে
এস.ই.আর.এস.না অলত্রা-লো কন্সেন্ত্রেসন্দা ঈশিংদা য়াওবা তমথিবা মোলিক্যুলশিং দিতেক্ত তৌবদা মতেং পাংবা ঙম্মি
06 MAY 2020 6:41PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী (বি.ঐচ.ইয়ু.), বেনারসকী ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা পীবা ইন্সপায়র ফেকল্তীগী মনা ফংখ্রবা দা. অশিশ কুমার মিশ্রানা মাগী গ্রুপকা লোয়ননা সুপরকেপাসিতরশিংগী অৱাংবা ইনর্জী দেন্সিতী অমসুং পাৱর দেন্সিতী ফংনবা নেনোমেতরিএলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সুপরকেপাসিতরশিং শেমগৎপদা য়াম্না মরুওইবা পাংতোকপশিং ওইবা মওংদা তৌখ্রে।
মীকোক মশিং হেনগৎলকপগী ইনর্জীগী তাল্লকপা হেনগৎলকপা অমদি তেক্নোলোজী খুমাং চাউখৎলকপনা মীওইবা খুন্নাই অসিদা চাউনা হোৎনরগা থবক তৌবগী মথৌ তাই। সুপরকেপাসিতরশিংগী অৱাংবা ইনর্জীগী দেন্সিতীনা হায়রি মদুদি লেংদবা করেন্ত অসি চার্জিং তৌদনা মতম শাংনা লৌথোকপা য়াই। মরমসিদগী ওতোমোবাইলশিং অসি চার্জ তৌদনা লাপ্না মতম শাংনা চৎলি। সুপরকেপাসিতরশিং অসি অসিগুম্বা মরমশিং অসিগীদমক অল্তর্নেতিব অমা ওইবা য়াই।
আই.আই.তি. (বি.ঐচ.ইয়ু.)দা দা. মিশ্রা অমদি মহাক্কী রিসর্চ গ্রুপ্না অৱাংবা কেপাসিতেন্স পর্ফোর্মেন্সতা 100°Cগী ময়ায় ওইরপ তৌবা তেম্পরেচরদা হন্থবা গ্রাফীম ওক্সাইদ (rGO) পুথোকখ্রে। প্রদক্সন তৌবগী থৌওং অসি পোৎকী মমলদা ইথীল পীগদবা ওইবনা লল্লোন-ইতীক্কী থবকশিংদা শিজিন্নবা শেমখিবনি। মসিগী থবক অসি মেতরিএল্স রিসর্চ এক্সপ্রেসতা ফোংখ্রে।
গ্রুপ অসিনা সুপরকেপাসিতরশিংদা অৱাংবা ইনর্জী দেন্সিতী অমসুং পাৱর দেন্সিতী ফংনবা কার্বোন (কার্বোন নেনোত্যুবশিং, গ্রাফিন) অমসুং ধাতুগী দাইচাল্কোজেনাইদশিং (MoS2, MoSe2,) নচিংবা নেনোমেতরিএলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সুপরকেপাসিতরশিংদা থবক তৌই অমসুং কার্বোন নেনোত্যুবশিংবু অচৌবা স্কেলদা পুথোকপদা শিজিন্নবা য়াবা আইরন্দা য়ুম্ফম ওইবা নেনোকেতালিস্তকীদমক নোবেল গ্রীন এপ্রোচ অমসু শেমগৎখ্রে।
ইনর্জী স্তোরেজ তৌবদা নত্তনা, দা. মিশ্রাগী গ্রুপ্না নেনোমেতরিএলশিংগী ওপ্তোইলেক্ত্রোনিক এপ্লিকেসনশিংদা থবক তৌরি। হীরমসিদা, মখোয়না কার্বোনগী নোবেল নেনোস্ত্রকচরশিং অমদি ফোতোদিতেক্সনগীদমক মেতল দাইচাল্কোজিনাইদস সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং সর্ফেস রমন স্পেক্তোস্কোপী (এস.ই.আর.এস.)শেমগৎলি। মসিগী থবকসিদগী, মখোয়না উবা ফংলিবা মঙাল পুথোক্নবা নেনোস্কেল MoS2 গী য়াম্না ফবা ফোতোদিতেক্সন মওংগী ওইবা মকল কয়াগী আর্কিতেকচরশিং খুদমগা কোন্ননা তাকখ্রে। মসিগী থবক অসিদগী ফংলকপা অৱাংবা পোতোরেসপোন্সিভিতি অসি অল্ত্রাফাস্ত পুথোকপদা সিগনেল তৌনবগী মরমশিংদা কান্নগনি। মসিগী থবক অসি ফিজিকেল কেমিস্ত্রী লেতর্সকী জর্নেলদা ফোংখ্রে।
এস.ই.আর.এস. অসিনা অল্ত্রা-লো কন্সেন্ত্রেসনশিংদা ঈশিংদা য়াওবা মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা মোলিক্যুলশিং পুথোকপদা মতেং ওই। মহাক্কী গ্রুপ অসিনা rGO অমশুং MoS2 গী নেনোমেতরিএলশিং শিজিন্নদুনা সব-নেনো-মোলর কন্সেন্ত্রেসনগী খ্বাইদগী নেম্বা পনখৈদা থম্নবা ওর্গানিক লেজর দাই অমা ওইরিবা রোদামাইন 6G (R6G) অসি মায় পাক্না পুথোকপগী মতাংদা খুদমগা কোন্ননা তাকখ্রে। মসিগী থবক অসি ফিজিকেল কেমিস্ত্রী Cগী জর্নেলদা ফোংখ্রে। অৱাংবা পাৱর থোরকফম ওইরিবা লেজরগুম্বগী প্রোতেক্তরশিং শেম্বদা শিজিন্নবা য়াই হায়রিবা অসিগুম্বা মেতরিএলশিং অসি মখোয়না শেম্লিবা মেতরিএলদুগী পরিং নাইদবা ওপ্তিকেল রেসপোন্সু চাংয়েং তৌখ্রে।
মখোয়গী ইনর্জী অমদি ওপ্তোইলেক্ত্রোনিক্কী খুৎলায়শিংদা পান্দম থম্লিবসিনা ইনর্জী স্তোরেজগী এপ্লিকেসন্দা শিজিন্নবা য়াবা অতাংবা মমলগী অমদি মপুং ফাবা খুৎলায়শিং শেমগৎপগী লম্বীসিদা মতেং ওইরি। মখোয়না পুথোরক্লিবশিং অসিনা য়াম্না খুমাং চাউখৎলবা ফোতোইলেক্ত্রিকশিংদা মতেং পাংলি অমসুং মসি ঈশিং মোৎশিনবা লাকশিনবদা ওপ্তিকেল সেন্সরশিং ওইনা শিজিন্নবা য়াই।
(পব্লিকেসন:https://doi.org/10.1021/acs.jpclett.9b03726)
শক্তম: দা. অশিশ কুমার মিশ্র অমসুং মহাক্কী কাংবু