প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৬.০৪.২০২০দা ঙাংখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ‘মন কী বাত ২.০’গী ১১শুবা তাঙ্কক
26 APR 2020 11:46AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি। ময়াম পুম্নমক্না লোকদাউন মতমসিদা মন কী বাত তাবীরি। হন্দক্কী মন কী বাত অসিদদি হান্নদগী হেন্না সজেসন, ফোন কোলনচিংবা মশিং য়াম্না হেঙ্গৎলক্লি। হিরম কয়াগা লোয়ননা ময়ামগী থমোয়গী ৱাফম কয়া ঐগী ইনাক তম্না য়ৌরক্লি। ঐহাক্নাসু য়াম্না পানবা অমদি তানবসু হোৎনজৈ। অদোমগী ৱাফমশিংদগী মরী লৈনবা ৱাফম কয়াসু খঙবা ঙমজরি। মসি চরাংনবা মরকসিদা নীংশিংজরি। লানলক্তা পীজরিবা মন কী বাত অসিদা নুংগী ওইবা ৱাফম খরা লৈবাক মীয়ামদা শিন্নজগে।
মরূপশিং, তশেংনমক ভারত্তা কোরোনাগী মায়োক্তা থেংনরিবা লান অসি মীয়ামগনি। কোরোনাগী মায়োক্তা মীয়ামনা লান্থেংনরি, অদোমসু থেংনরি। মীয়ামগা লোয়ননা লৈঙাক্নসু লান্থেংনরি। ভারতগুম্বা চাউরবা লৈবাক, চাউখৎনবা হোৎনরিবা লৈবাক অসিনা লাইরবশিংগীসু য়াম্না চেকশিন্না লান্থেংনরি। মসিনা কোরোনাগা লান্থেংনবা অমদি মসিবু মায়থিবা পীবগী লালোং অমনি। ঙসি লৈবাক পুম্বনা লৈবাকসিগী নাগরিক পুম্বা, মীয়াম পুম্বা লৈবাক অসিগী লান্মী ঙাক্তনি, লান অসিবু লুচিংলিবা ঙাক্তনি। মসিগীদমক ঐখোয় লাইবক ফবা হায়বদু ওইরি। মায়কৈ অমদা হেক্তা য়েংবীয়ু, অদোম্না অদুম খঙবা ঙমগনি মদুদি ভারতকী লাঞ্জং অসি মীয়ামগীনি। মালেম পুম্বা লাইচৎ অসিগী অৱাবা মায়োক্নরি, তুংগী মীরোলনা মসিগী মরমদা নৈনরকপদা ভারতকী মীয়ামগী খোঙজং অসিগী মতাংদা শোইদনা নৈনরক্কনি হায়বা অসি ঐহাক্কী থাজবনি। লৈবাক পুম্বদা লৈরক কোনসাং শিনবা থুংনা, মফম মফম খুদিংদা মী অমনা অমগী মতেং পাংনবগীদমক চোংথোক্নরক্লি। লাইরবশিংগী চানবদগী হৌরগা চিঞ্জাক্কী শিল লাংবা, লোকদাউন ঙাকপা, হোস্পিতালশিংগী এরেঞ্জমেন্ত, মেদিকেল ইক্বুইপমেন্তনচিংবা লৈবাকসিদা শেম শাবনচিংবদা লৈবাক পুম্বা মায়কৈ অমত্তদা পান্দম অমতংদা পুন্না চৎমিন্নরি। খুবাক খুবা, পুখম থিনবা, কেগাম থাউমৈ, মোম্বতীনচিংবনা পোকহনখিবা ৱাখলোন্দুনা ইরৈবাকচাশিংনা করিগুম্বা অমা নত্ত্রগা অমা পাংথোক্নিংবগী ৱাল্লোন পোকখি। শহরবু ওইরে, খুঙ্গংবু ওইরে মফম খুদিংদা লৈবাক পুম্বদা অচৌবা জগ্য অমা পাংথোকপগুম তৌরি। মসিদা মীপুম খুদিংনা মশা-মশাগী ওইবা থৌদাং পাংথোক্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাও অমদি ইচল-ইচেশিংদা য়েংলসি, অসিগুম্লবা অকিবা ফংলবা লাইচৎ অসিদা কনা অমত্তা চরা হেন্দনবা হোৎনরি। মীপুম খুদিং মাগী মাগী তোবা ঙম্বা থাক্তা লান অসি মায়োক্নরি। কনাগুম্বনা কাগী ভরা কোকপীরি, কনাগুম্বনা মাগী পেন্সন নত্ত্রগা মানা ফংলকপা শেনফমদু পি.এম. কেয়র্স ফন্দদা দান তৌরক্লি। কনানা ইঙ্খোলগী এনসাং নাপী পুম্বা দান তৌরি অদুগা কনানা নুমিৎ খুদিংগী লাইরবা চা কয়াবু লেম্না চাক পীজরি। কনানা মাস্ক তুরী অদুগা অদুগা কনানা ক্বরেন্তাইন তৌবগী মখোয়না লৈরিবা স্কুলগী ফকলাংদু পেন্তিং তৌদুনা শেমজিল্লি।
মরূপশিং, অতোপ্পগী মতেং পাংনবগীমক অদোমগী থমোয়দা ৱাখল পোক্লিদনা, মদুনি ভারতনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইরিবসি। মসিমক্না লাঞ্জং অসি মীয়ামগী লাঞ্জং ওইহনলিবনি। হৌখিবা চহি খরদগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা মসি চৎনবী মা ওইনা লাক্লি লোয়ননা মরা চৎলক্লি। মীওই কোতি কয়ানা গ্যাস সবসিদী থাদোকপা, সেনিয়র সিতিজন লাখ কয়ানা রেলৱে সবসিদী থাদোকপা, স্বচ্ছ ভারত খোংজংগী লুচিংবা ওইবা, তোইলেৎ শাবা অসিনচিংবা মশিং থিঙমদ্রবা ৱাফম কয়া, ৱাফমশিং অসিনা ঐখোয় পুম্মকপু অমত্তা ওইনা অতিংবা লংলা অমনা লেংলি। অমত্তা ওইনা পুন্দুনা লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌনীংবগী ৱখল্লোনগা লোয়ননা।
ঐগা নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐহাক্না য়াম্না নোলুক্না ইকায় খুম্নজবগা লোয়ননা ইরৈবাকচা কোতি ১৩০গী ৱাখল্লোন অসিবু কোক নোন্না খুরুমজরি। অদোম-অদোমগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না লৈবাক্কীদমক মশাগী অপা্বগী মতুং ইন্না, ইশাগী মতমগী মতুং ইন্না করিগুম্বা খরা তৌনবগীদমক্তা সরকারনা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শেম্লে মদুদি covidwarriors.gov.in অমুক্কা হন্না হায়জগে covidwarriors.gov.in অসিনি। প্লেৎফোর্ম অসিগী মতেংনা সরকারনা সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিংগী ভোলুন্তীয়র, সিভিল সোসাইতীগী মীহুৎশিং অমসুং লোকেল এদনৃমিনিস্ত্রেসনবু অমগা অমগা পাউ ফাউনহল্লি। তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা পোর্তেল অসিনা মীওই কোতি অমগা লাখ কুনমঙা পুন্সিলহল্লে। মসিদা দোক্তর, নর্সতগী হৌরগা আশা. এ.এন.এম. ৱার্করশিং, এন.সি.সি. অমদি এন.এস.এস.কী মরূপশিং, তোঙান-তোঙানবা লমদা লৈবা প্রেফেস্নেলশিংনা প্লেৎফোর্ম অসিবু মখোয়গী প্লেৎফোর্ম ওইনা শিজিন্নররে। মখোয়না গ্রাউন্দ লেবেলদা ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত প্লান শেম্বদা অমসুং মসিবু মপুং ফাহনবদা মতেং য়াম্না পাংলি। অদোমসু covidwarriors.gov.inদা খুৎশম্নরগা লৈবাক্কী সেবা তৌবা য়াই, কোবিদ ৱারিয়র ওইবা য়াই।
মরূপশিং, খুদোংথিবা থৌদোক, লান খুদিংমক্না করিগুম্বা পরা অমদি অদুম তম্বী। ওইথোকপা য়াবা লম্বেল শেম্মি, অনৌবা পন্থুং কয়াগী মায়কৈসু তাকই। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্বনা অরেপ্পা শক্তি উৎপীরি। মসিনা ভারত্তা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লিবনি। ঐোয়গী বিজিনেস, ওফিস, মহৈতমফমশংশিং, মেদিকেল সেক্তর পুম্বা অনৌবা অহোংবা অমদা য়াম্না য়াংনা চেন্সিল্লি। তেক্নোলোজীগী মায়কৈদা য়েংলুরবসু লৈবাকসিগী অনৌবা পুথোকপা কয়া ফিভমগী মতুং ইন্না অনৌ-অনৌবা পোৎ কয়া পুথোরকই।
মরূপশিং, লৈবাক অসিনা তিম অমা ওইনা থবক তৌবগী নুংঙাইবসু থবক্তু পাংথোক্লবতদা খঙবা ঙমই। ঙসি কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকার, খোয়গী দিপার্তমেন্ত খুদিং, ওর্গনাইজেসন খুদিং রিলিফকীদমক্তা অমত্তা ওইনা খোংজেল য়াংনা থবক তৌমিন্নরি। ঐখোয়গী এভিয়েসন সেক্তরদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, রেলৱেগী থবক তৌরিবা মীওইশিংসু লৈবাক মীয়ামগী খুদোং চাদবা থোক্তনবগীদমক অহিং-নুংথিল নায়দনা কন্না হোৎনরি। অদোমসু খঙবীরম্লগনি, লৈবাক্কী মফম খুদিংদা হিদাক লাংথক ফংহন্নবগীদমক লাইফলাইন উরান হায়বা থোইদোকপা খোংজং অমসু চত্থরি। মরূপশিং মসিনা তেনখ্রবা মতমসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা কিলোমীতর লাখ ৩ অতিয়াদা পাইরি লোয়ননা তন চামঙাদগী হেনবা হিদাক লাংথক কয়া লৈবাক্কী মফম শিনবা থুংনা য়ৌহল্লি। মতৌ অসুম্না রেলৱেগী মরূশিংনা লোকদাউনগী মতমসিদসু লৈবাক মীয়ামদা পোৎ ফংহন্নবগীদমক্তা, পোৎ-চৈ ৱাৎহন্দনবগীদমক্তা কন্না হোৎনরি।
মসিগীদমক্তা ইন্দিয়ান রেলৱেনা চাউরবা রেল লম্বী ৬০দা পার্সেল ত্রেন ১০০ হেন্না চেলহল্লি। মতৌ অসুম্না হিদাক লাংথক্কী মতাংদসু ঐখোয়গী পো্স্তেল দিপার্তমেন্তনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। তশেংনমক মখোয়শিং অসি, ঐখোয়গী মরূশিং অসি অশেংবা কোরোনা ৱারিয়র ঙাক্তনি।
মরূপশিং, প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজকী খুত্থাংদা লাইরবশিংগী একাউন্তদা পৈশা দাইরেক্ত ত্রান্সফর তৌরি। ওল্দ এজ পেন্সনসু পীখ্রে। লাইরবশিংদা থা অহুমগী ওইনা গ্যাস সীলিন্দর, চিঞ্জাকনচিংবা লেম্না ফংহনবগী খুদোংচাবসু পীরি। থবকশিং অসিদা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগকী মীওইশিং, বেঙ্কিং সেক্তরগী মীওইশিং পুন্না তিম অমত্তা ওইনা অহিং নুংথিল খায়দনা থবক তৌরি, লোয়ননা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাজ্য সরকারশিংনা লাইচৎ অসিবু থেংননবগীদমক্তা অকনবা থৌদাং য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, লৈবাক অসিগী হকশেল সেবাদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংনা হন্দক্তা লাউথোকখিবা ওর্দিনান্স অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ওর্দিনান্স অসিদা কোরোনা ৱারিয়রশিংদা ক্রাইম তৌবা, ওৎপা, শোকহনবা তৌরবদি অকনবা দন্দি পীগনি হায়খ্রে। কোরোনা ফ্রী ওইনবগীদমক অহিং নুংথিল খায়দনা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী দোক্তর, নর্স, পেরামেদিকেল স্তাফ, কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱার্করশিংবু ঙাক শেন্নবগীমক্তা খোংথাং অসি তঙায় ফদনা লৌখৎপনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনরিঙৈ মরক অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিবু, সমাজপু অমদি ঐখোয়গী অকোয়বদা থোক্লিবা থৌদোক ৱাথোক কয়াবু অনৌবা মীৎয়েংদা য়েংবগী খুদোংচাবসু ফংলি। সমাজকী মীৎয়েংদসু অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লি। ঙসিদি ঐখোয়গী পুন্সিদা পুন্সিগা মরী লৈনরিবা মীওইশিংগী ফংফম অমদি তঙায়ফদবদু খঙবা ঙম্লে। ঐখোয়গী য়ুমশিংদা থবক শুরিবা মীওইশিং ঐখোয়গী তঙায় ফদ্রবশিংবু ফংহনবদা মতেং পাংলিবা অচম্বা মীওইশিং, লৈকায়গী দুকান্দা থবক তৌরিবা মীওইশিং পুম্নমক্কী থৌদাংসি কয়াদা চাউখ্রবনো হায়বদু খঙবা ঙম্লে। মতৌ অসুম্না তঙায় ফদবা থবকশিংদা দেলিবরী তৌরিবা মীওইশিং, কৈথেলদা থবক শুরিবা শিন্মী ইচিল-ইনাও ইচল-ইচেশিং, অনকপদা লৈবা ওতো থৌবশিং, রিক্সা থৌবশিং মখোয় য়াওদনদি ঐখোয়গী পুন্সিসে কয়াদা ৱাখ্রবনো হায়বা ঐখোয় খঙবা ঙম্লে।
মরূশিং, ঐখোয়না তোয়না তাবা ৱাহৈ অহুম লৈ- নেচর, পরবর্সিয়ন অমসুং কলচর। ৱাহৈশিং অসিবু পুন্না অমুক্তং য়েংলগা মসিগী নুংগী ৱাখল্লোনদু য়েংলবদি অদোম্না পুন্সিবু মশক খঙনবগী থোংজাও হাংবদু উগনি। ঐখোয়না মীওইবগী নেচরগী মরমদা নৈনবদা মসি ঐগীনি, ঐনা মসি শিজিন্নবনি, মসিদা ৱাখল্লোন অসি য়াম্না সাধারন ওই, মসিদা কনা অমত্তনা শাউনদে, মসিবু ঐখোয়না নেচর হায়না কৌই।
অদুবু ঐগী নত্তবা, মসিদা ঐগা হক লৈতবা অদুবু ঐনা মীঙোন্দগী মুন্দুনা লৌবা অদুগী লুন্দুনা লৌরগা শিজিন্নবা মসিবু ঐখোয়না দিফোর্মেসন হায়না খঙনৈ। অনিমকসি নত্তবা মসিগী মথক্তা য়াম্না চাউখৎপা ৱাখল্লোন লৈবা অমদি নোলুকপা ওইবা অদুদা কলচর উবা ফংই। কনাগুম্বা অমনা মহাক্কী ফংফম থোকপা পোৎ, মানা শুজ নোমজদুনা ফংলকপা পোৎ, মাগীদমক্তা দরকার ওইবা পোৎ, য়াম্বু য়াম্লবসু য়া্বু য়ামদ্রবসু, অতোপ্পগী তঙায় ফদবদু উদুনা মশাগী খন্না মীঙোন্দা য়েন্থোকপা পীথোকপা অদুবু কলচর কৌই।
মরূপশিং অৱাবা মতম্না লাক্লবদি অসিগুম্বা গুনশিং অসিগী চাংয়েং তৌরকই। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা ভারতনা মশাগা চৎন লোনচৎ অমদি ৱাখল্লোন অমসুং সংস্কৃতিগী মতুং ইন্না ৱারেপ খরা লৌখ্রে। খুদোং থিরবা তাঙ্কক অসিদা মালেম অসিগী ওইনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংসু য়াওনা হিদাক্কীদমক য়াম্না ৱানৈ। তাঞ্জা অসিদা ভারতনা ময়ামদা হিদাক পীদ্রবসু কনামত্তনা ভারতপু ৱারৌবা ঙম্লোই। লৈবাক পুম্নমক্না খঙই ভারতকী ওইনসু মাগী প্রজাগী পুন্সি কনবনা অহানবা থৌদাংনি। অদুম ওইনমক ভারতনা মাগী চৎন লোনচৎ তুংইন্না ৱারেপ লৌরি। ঐখোয়না ভারতকী দরকার লৈবশিংগীদমক হোৎনবা য়াবা হোৎনবগা লোয়ননা মালেম পুম্বদগী মীওইবগী থৱায় কন্ননবগীদমক হায়জরকপশিংগীসু খনখি। ঐখোয়না মালেম অসিগী দরকার লৈবা খুদিংমক্তা হিদাক য়ৌহন্নবা হোৎনদুনা মীওইবা খুনাইগীদমক থবক অসি পাংথোকখি। অতোপ্পা লৈবাক্কী লুচিংবশিংগা ফোন্দা ৱারী শানবা মতমদা মখোয়না ভারতকী প্রজাশিংদা ইকায় খুম্নবা ফোংদোরকই।
মরূপশিং, কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ঐখোয়গী থবক তৌবগী মওং, ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অমসুং ঐখোয়গী হৈনবিদা অহোংবা কয়া লৈরে। ময়াম্নসু থোইদোক্না থেংনবীরিবা খঙবীরবনি। খুদোংথিবা অসিদগী ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা হিরম কয়া খঙবা হেঙ্গৎলে। ঐখোয়না অকোয়বদা লৈরিবা হৌজিক উবা ফংবা অহোংবা অসি মাস্ক উপ্পা অমসুং মায় খুমজিনবা অসিনি। কোরোনানা মরম ওইরগা লাকপা অহোংবদা মাস্ক অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরে। ঐখোয়গী অকোয়বদা মী ময়াম অমা মাস্ক উপ্পা উবা অসি ঐখোয়গী হৈনবী ওইরমদে অদুবু হৌজিক্তি ওইরে। হোয় মাস্ক অপলিবা মীওই খুদিংমক অসি নারে হায়বদি নত্তে। অদুগা ঐহাক্না মাস্ককী ৱাফম অসি প্লকপদা থায়নগী ৱা অমা নীংশিংলকই। মতম অমদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমদা মীওই অমনা উহৈ লৈবা উবদা পুক্নিংদা অনাবা য়াওব্রা হায়না হংনরম্মি। হায়বদি হৈ অসি অনাবতনা চাগদবনি হায়না চৎনরম্মি। হৌজিক্তি মতম হোংলকপগী মতুং ইন্না চৎনবী অদুসু হোংলক্লে। মসিগা চপ মান্ননা মাস্ক উপ্পগী চৎনবী অমসুং মসিগা লোয়নরিবা ৱাল্লোন অসি হোংলক্লগনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসি ময়ামদা মন কী বাত ফোংদোকপা নুমিৎ অসিদা অকশ্যা-ত্রিতিয়াগী শেংলবা নুমিৎ তাবা অসি ঐহাক থোইদোক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মরূপশিং শ্যে হায়বগী ৱাহন্থোক্তি অমংবা অদু মতম লৈবা খিবিক্তা মুৎপা লৈতবা, লোয়বা নায়দবা হায়বনা অকশ্যৈ হায়বনি। ঐখোয়গী য়ুম-য়ুমদা নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী পাংথোকই। অদুম ওইনমক হন্দক্কী চহী অসিদদি মসিগী থোইদোকপা মরুওইবা অমা অমুক হেন্না লৈরে। ঙসিগী লুরবা তাঙ্কক অসিদা নুমিৎ অসিনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লিবদি ঐখোয়গী আত্মা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি অকশৈ হায়বদি লোইবা মুৎপা নায়বা নত্তে। নুমিৎ অসিনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লিবদি ঐখোয়না খদোংথিবা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবসু, লাইনা কয়া অমা মায়োক্নবা তারবসু মদুবু থেংন্ননবা অমদি মায়োক্ননবা মীওইবগী ৱাখল্লোন থৌনা লোইবা লৈতে। নুমিৎ অসিদা ভগবান শ্রী কৃষ্ণ অমসুং সুর্য়দেব অনিগী থৌজালদগী পান্দবশিংনা অকশয়-পাত্র ফংখি হায়না থাজনৈ।
মরূপশিং, রামজানগী শেংলবা থাসু হৌখ্রে। মমাংগী রামজান পাংথোকপা মতমদা কুমশিগী রামজান অসিদা অসুক খুদোংথিবা অসি থেংনগনি হায়বা কনানসু খঙখিদে। অদুবু হৌজিক মালেম পুম্বদা খুদোংথিবা অসি মায়োক্নরি। করিগুম্বা তাঙ্কক অসিদা ঐখোয়না থমোয়বু খুদুম চনবা ঙম্বা থমোয় চেৎপা মীনুংশি লৈবা অমসুং মীয়ামগী মতেং পাংবগী ৱাখল্লোন লৈবগী খুদম অমা ওইরসি। হন্দক্তি ঐখোয় হান্নদগী হেন্না চেৎলসি। ইদ য়ৌদ্রিঙৈদা মালেম অসিদগী কোরোনা চৎখিদুনা হান্নগুম হরাও তয়াম্না ইদ পাংথোকপা ঙমহনবিয়ু হায়না থৌনিজরসি। ঐহাক্না থাজৈ, রামজানগী মতম অসিদা দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা পীবা লৈঙাক্লোনশিং ইন্দুনা ময়াম্না কোরোনাগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লাঞ্জং অসিবু হেন্না কনশিনহনগনি। হৌজিক লম্বী কৈথেল অমসুং লৈকাইদা ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী কাংলোন ঙাকপা য়াম্না মরু ওই। ময়ামদা গজ অনি লাপ্না লৈনবা অমসুং য়ুমদগী মপান থোক্তনবা পাউতাক পীবিরিবা কম্ম্যুনিতী লীদরশিংদসু ঐহাক্না তৌবিমল খঙবা উৎচরি।
তশেংবমক্নি কোরোনা অসিনা হন্দক্তি ভারত অমসুং মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্তা কুমহৈ পাংথোকপগী মওং মতৌ অসি পুমহোং হোংদোক্লে। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা ঐখোয়গীসিদা বিহু, বৈসাখি, পুথান্দু, বিশু, অমসুং ওরিয়া ন্যু ইয়ারনচিংবা কুমহৈ কয়া লাকখ্রে। ময়াম্না কুমহৈশিং অসি য়াম্না চম্না য়ুমদা লৈরগা পাংথোকখ্রে। হান্নদি কুমহৈশিং অসি মরূপ-মপাং অমসুং মরী-মতাশিংগা লোয়ননা য়াম্না হরাও তয়াম্না অমসুং নুংঙাইনা পাংথোক্লম্বনি। য়ুমদগী মপান থোক্লগা নুংঙাইবা ফোংদোক্লম্বনি। অদুবু কুমসিদি পুম্নমক্না থমোয়দা খুদুম চল্লে, লোকদাউনগী চৎন কাংলোন ঙাক্লে। খৃস্তান ইচিল-ইনাওশিংনসু ইস্তর সন্দে য়ুমদা পাংথোক্লে। ইশাগী সমাজ অমসুং লৈবাক্কী থৌদাং অসি পাংথোকপসি সিগী তাঞ্জা অসিদা য়াম্নমক মরু ওইখ্রে। মদুতদা ঐখোয়না কোরোনা শন্দোকপা থিংবা ঙমগনি। কোরোনাগুম্বা মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা লাইচৎ অসিবু মায়থিবা পীবা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, মালেম পুম্বদা শন্দোরক্লিবা লাইচৎ অসিগী মরক অসিদা অদোমগী ইমুংগী মীহুৎ অমা ওইনা ময়ামদা হায়জনীংবা ৱাফম অমা লৈরে। ময়াম পুম্নমক ঐহাক্কী ইমুং মনুংনি অদুনা ৱাফম সি ময়ামদা হায়বা অসি ঐহাক্কী ইথৌনি হায়না খঞ্জৈ। ৱাফমদি অসিনি, ঐখোয়গী শহরদা, ঐখোয়গী খুঙ্গংদা, ঐখোয়গী লৈরক্তা নত্ত্রগা ঐখোয়গী ওফিসতা কোরোনা য়ৌরক্ত্রি অদুনা হৌজিক ঐখোয়দা য়ৌরক্লোয় হায়না থৌশাদনা লৈথোকপীগনু। মালেম অসিদা থোক্লিবা ময়াম অসিনা ঐখোয়দা ৱাফম কয়া তাক্লি। অদুনা ঐখোয়গীসিদা হন্না-হন্না হায়রিবদি হেক চেকশিনহৌদবদা খুদোং থিবা নংলে। নীংশিংবীয়ু ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা হিরমশিং অসিগী মতাংদা য়াম্না ফজনা লমজিং লমতাকপীরম্মি। মখোয়না হায়বীরম্মি-
অগ্নি: শেশম রিনা: শেশম,
ব্যাধি: শেশম তাথাবাচা।
পুনহ: পুনহ: প্রাভারধেতা,
তসমাৎ শেশম না কারয়েৎ॥
হায়বদি, লায়না লৌদুনা হৌদোক্লম্বা মৈ, শেন্দোন অমসুং লাইনা, তাঞ্জা হেক ফংবগা অমুক হল্লক্লগা হেন্না খুদোং থিহল্লি, অদুনা মসি মপুং ফানা লাইয়েংবা য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা মফম খুদিংমক্তা চেকশিন্দবা শুকয়া য়াদে। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না হায়জরি, মীয়ামদগী ইশাবু গজ অনি লাপ্না থম্বীয়ু অমদি হচাং ফনা লৈবিয়ু। গজ অনিগী অরাপ্পা য়াম্নমক মরু ওই। ময়াম পুম্বগী হকচাং নাদ য়েক্তনবগীদমক থৌনিজবগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱাফম অসি লোইশিনজরি। মথংগী মন কী বাত্তা উনবা মতমদা মালেমগী ইবা লাইচৎ অসিদগী খরা ফরকপগী পাউ লাক্তুনা মীওইবা কাংলুপ অসিগী অৱাবা কোকপা মতম অমা ওইহন্নবগীদমক তাইবং মপুদা নীজবগা লোয়ননা ময়াম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 11th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 26.04.2020
26 APR 2020 11:46AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. All of you are tuned into this episode of ‘Mann Ki Baat ‘during the lockdown. The number of suggestions and phone calls for this episode is many times the usual. Matters close to your heart; your own Mann Ki Baat, comprising a number of issues has reached out to me. I’ve tried to the best possible extent to read them, listen to them. One has come to know of certain aspects which do not get noticed during the course of this flurry of exigencies. I wish to touch upon and share a few of those aspects with our countrymen in this ‘Mann ki Baat’, taking place amidst a battle.
Friends, India’s fight against Corona is people-driven, in the truest sense of the term. In India it is the people who are fighting the Corona; it is you who are putting up a fight …..along with the people, the government and the administration are fighting as well. A vast country such as India, with its proactive endeavor on the path of development is fighting a decisive battle against poverty. This is the only medium it possesses to fight the Corona and triumph over it. And we are fortunate that today the whole country; each and every citizen of the country; every person is a soldier in this battle; nay, leading the battle. Cast a glance anywhere, you’ll notice that India’s fight is people driven…at a time when the whole world is trying to extricate itself from the clutches of this pandemic. In future when it will be dwelt upon in hindsight; when ways and means will be reflected upon, I do believe that India’s people driven fight will also be touched upon. Today at each and every place, in neighbourhood lanes, people have come forward to help each other. From food for the underprivileged, arranging rations, ensuring lockdown, arrangements in hospitals to manufacturing medical equipments indigenously…the entire country is marching ahead together in the same direction, towards a single common objective. Collective applause, Thaalis, lamps, candles are reflective of a rising sentiment that has inspired countrymen to be altruistic, motivating each and everyone on the way. From metropolises to villages, it comes across as a ’Mahayagya’ being performed in the realm of our national ethos where every individual is eager to contribute. A case in point are our farmer brothers and sisters – on the one hand , they are toiling day and night amidst the scourge of the pandemic; on the other displaying due concern to ensure that none in the country goes to bed hungry. Everyone is putting up a fight, as per one’s capacity and ability. There are some who are waiving off rent; there are others depositing entire amounts received through prizes and pension in PM CARES. Some are donating vegetables grown on farms; others are feeding a multitude of the under privileged. Some are making masks; at places, our construction workers are whitewashing and painting schools meant for their quarantine stay.
Friends, the feeling that emanates from the core of your heart when you help others , that touching, benevolent emotion takes the form of inner strength in India’s fight against Corona, making it people driven in every sense of the term. And we have seen in recent years in our country, this altruistic bent of mind is gaining strength…it could be in the form of crores of people giving up Gas Subsidy, lakhs of senior citizen leaving Railway Subsidy, leading the ‘Swachcha Bharat Abhiyan’ or getting toilets constructed …there are innumerable examples. All these are reflective of the fact that we, our minds and hearts have been intertwined along a common strong thread…it has inspired us to do something for the country unitedly.
My dear countrymen, with utmost humility and deepest respect, I bow to this sentiment displayed by a 130 crore countrymen. To facilitate your selfless endeavor towards our country, as per your inclination and time, the government has come up with a Digital Platform …it is called covidwarriors.gov.in … I repeat- covidwarriors.gov.in . Through the medium of this platform, the government has linked volunteers of social organizations, representatives of civil society and local administration with each other. It did not take long for 1.25 crore people to be part of this portal. They comprise Doctors, Nurses, ASHA-ANM workers, our friends from NCC and NSS, professionals from myriad fields…all of them have made the platform their own. These people are of immense help at the local level in preparing Crisis Management Plans and implementing them. You too can join covidwarriors.gov.in to be a Covid warrior and serve the country.
Friends, every adverse situation, every battle leaves in its wake a worthwhile lesson or two; a moral. It paves the way for further possibilities, shaping the course for newer goals. The strength of the resolve the countrymen have displayed during the crisis has led to the beginning of a new transformation too in India. Our businesses, offices, educational institutions, our medical sector are rapidly advancing towards new operational changes. On the technology front, it actually seems every innovator in the country is coming up anew with something or the other amid emerging situations.
Friends we are experiencing the results of the entire country in unison as a team. Today, the Central Government, State Governments; each and every department and institution are working hand in hand for relief at full speed. People working in the aviation sector, Railway employees are working day and night to alleviate hurdles confronting our countrymen.. Many of you might be aware of a special campaign called ‘Lifeline Udan’ undertaken for ensuring supply of medicines to every corner of the country. Within a short span of time, our colleagues clocked a flight distance of three lakh kilometers, delivering over five hundred tons of medical supplies to you in the farthest corners of the country. Similarly our colleagues in the Railways are working relentlessly during the lockdown, so that the common man throughout the country does not have to face the shortage of essential commodities.
For this, Indian Railways is running more than 100 parcel trains on close to 60 routes. Similarly, our postal department personnel are playing a critical role in ensuring medical supplies. All these colleagues of ours are Corona Warriors in the truest sense.
Friends, money is being directly transferred into the accounts of the poor, as part of the Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Package. Old age pension has been started. The poor are being provided facilities like free of cost gas cylinders and rations for three months. In all these activities, different government departments and banking sector personnel are working together round the clock as a team. And I would also like to commend our state governments for playing a very proactive role in dealing with this pandemic. The responsibilities being borne by local administrations and state governments are critical in the fight against Corona. Their hard work is worthy of commendation.
My dear countrymen, medical services personnel across the country have expressed satisfaction with the ordinance that has been issued recently. This ordinance provides for stringent punishment for those harassing or injuring or indulging in violence against Corona warriors. This step was critical to ensure the safety of our doctors, nurses, para-medical staff, community health workers and all such personnel who are working round the clock to ensure a Corona-free India.
My dear countrymen, we feel that during the fight against this pandemic, we have been accorded an opportunity to look at our lives, our society and the happenings around us, with a fresh perspective. There is a far-reaching change in the viewpoint of the society. Today we realise the importance of each person who is connected with our lives. Whether they are household helps, common workers who fulfill our various needs or personnel working in shops nearby – we are realising what a major role they play in our lives. Similarly, personnel delivering essential services, labourers working in marketplaces, the auto rickshaw drivers in our neighbourhood – today we realise how difficult our lives can be without them.
These days we regularly see on the social media that during the lock down, people are not only remembering these colleagues and helping them with their needs, but are also writing about them with great respect. Today we see pictures coming in from all corners where sanitation workers are being showered with petals. Earlier, you probably did not even notice their contribution. Doctors, cleaning staff and other such services personnel, and even our police organisations are being seen in a new light by the common people. Earlier when we thought of the police, we were engulfed only by negative thoughts. Today our police personnel are ensuring that food and medicines reach the poor and the needy. Just as the police is stepping forward to help, a humane and sensitive aspect of policing has manifested itself before us, and has touched our hearts to the very core. This is a time when common folk are connecting with the police at an emotional level. Our police personnel are treating this as an opportunity for serving the public. And I am fully confident that such incidents can, in the times to come, bring about a very positive change, and we must never tar this positivity with hues of negativity.
Friends, we often hear three words - nature, perversion and culture – if you see these words together and see the intent behind these words, you will find a new key to understanding life. If we talk of human nature, 'this is mine', 'I am using this' – such a mindset is considered quite natural. Nobody seems to have any objection to this. We can refer to this as 'nature'.
But that 'which doesn't belong to me', 'which is not rightfully mine', and I forcibly snatch it from another person and use, can be referred to as a kind of perversion or degeneration. Beyond these two i.e. nature and perversion, if a cultured mind rises above, in thought and action, then 'culture' manifests itself.
When something that is rightfully yours, something that you earned through hard work, something that is essential for you – be it little or more- without bothering about such things, you are willing to see the other person's need, to look beyond your self interest, and willing to share what is rightfully yours with another person – THAT reflects 'culture'. Friends, in critical times, these qualities are put to the test.
You would have seen in the past few days, that India has taken some decisions while keeping true to its culture and ethos – and upholding our cultural heritage. During this crisis, the world - including rich and prosperous nations - is facing a shortage of medicines. In these times, even if India does not provide medicines to the world, no one would have faulted us. Every country would understand that obviously India would prioritise the lives of its own citizens. But friends, India went beyond nature and degeneration and took a decision. We took a decision in keeping with our culture. While we stepped up efforts to fulfill India's needs, we also paid heed to the cry of help that came from other parts of the world to save humanity. We undertook the task of providing medical supplies to the needy across the world, and have successfully completed this humanitarian task. Today when I speak to heads of state of various countries on phone, they make sure to express gratitude to the people of India. When they say, 'Thank you India, Thank you people of India', we feel greater pride in our country. In the same vein, people across the world are paying special attention to the importance of India's Ayurveda and Yoga. Just look at the social media… how people everywhere are discussing India's Ayurveda and Yoga to boost immunity. I am sure you all are following the Corona-related protocol to boost immunity suggested by the Ayush ministry. Warm water, decoction and other guidelines issued by Ayush ministry, would be very helpful for you if you include it in your daily routine.
Friends, it has been our misfortune that we always refuse to acknowledge our own strengths and glorious traditions. But when another country of the world, says the very same thing, on the basis of evidence based research, when they teach us our own formula, we instantly accept their assertions. Possibly this is largely due to our hundreds of year long phase of bondage. Due to this, often we fail to realise our own strengths. Our self confidence wavers. That's why instead of presenting our traditional principles with evidence based research, we just ignore them and consider them inferior. India's young generation will now have to take up this challenge. Just as the world has happily accepted Yoga, the world will surely also accept our ages old Ayurvedic principles. Of course, the youth will have to resolve to do this and explain these principles to the world in a scientific language, so that they understand it.
Friends, I must say, many positive changes are organically making their way into our work culture, our lifestyle and our daily habits. You all must have felt how this crisis has made us more aware and heightened our consciousness on various subjects. The effect that is most visible around us, is wearing a mask and covering the face. In the changed paradigm due to Corona, masks are becoming a part of our lives. We were never used to seeing so many people around us in masks, but we are now getting used to that reality. However, it does not mean that all those wearing a mask are sick. And when I talk of masks, I am reminded of something. You might also remember this. There was a time when in many parts of our country, if we saw someone buying fruits in our neighbourhood, we would enquire about their health. So – buying fruits meant illness. That was the notion back then. But times have changed and this paradigm too has shifted. Similarly we are going to see a change in attitude towards masks as well. Mark my words, masks will now become a symbol of cultured society. If you want to save yourself and others from disease, you will have to wear a mask. And my simple suggestion to every one is to use a Gumchha or a light towel to cover the face.
Friends, another awareness that has come about in our society is that people now understand the damage that can be caused by spitting in public places. It had been a part of our bad habits that we would spit just about anywhere. This presents a serious challenge both to cleanliness and to health. Although if we look at it, we have always been aware of this problem, but this problem just refused to get addressed by our society. But it's time now to get rid of this problem once and for all. As they say, 'better late than never'. So even though we have been late in addressing it, but now we must eradicate the spitting habit. These things will not only boost our basic hygiene levels, but also help in preventing the spread of the Corona infection.
My dear countrymen, it is a happy coincidence that, today when I am sharing my ‘Mann Ki Baat' with you, it also happens to be the holy festival of Akshaya-Tritiya’. Friends, 'Kshay' in Hindi means destruction but ‘Akshay’ means that which is indestructible or which never ends or is forever. We all celebrate this festival every year in our homes, but this year it bears a special significance for us. In the present troubled times, this is a day that reminds us that our soul, our life-force, is 'Akshay'. This day reminds us that no matter how many difficulties block our path, no matter how many disasters are wreaked upon us and no matter how many contagions have to be faced - the human spirit of fighting and battling them are inexhaustible. It is also believed that this is the day when the Pandavas got the Akshaya-Patra through the blessings of Lord Krishna and Lord Suryadev.
Akshaya Patra was the mythical vessel which always remained replete with food! Our farmers are our Annadata or providers who work hard in adverse conditions, for the country, for all of us, imbued with this spirit. It is due to their hard work, that today the country has vast reserves of food grains for all of us and for the poor. On this day of Akshaya Tritiya, we should give a thought about the preservation of our environment, forests, rivers and the entire ecosystem, which play an important role in our lives. If we want to remain bestowed with ‘renewable’ resources then we must first ensure that our earth remains ever abundant.
Did you know that this festival of Akshaya-Tritiya also provides us an occasion to realize the strength of charity - Power of giving! Whatever we give away wholeheartedly is what actually matters! It is not important what and how much we give. In this period of crisis, our small efforts can become a huge support for many people around us. Friends, this is a very holy day in Jain traditions as it happens to be an important day in the life of the first Tirthankara Lord Rishabhdev. The followers of Jainism celebrate it as a festival and hence it is quite easy to understand why on this day people like to initiate an auspicious project. Since today is the day to initiate something anew, cannot we all take a resolve to make our earth bountiful and imperishable through our efforts? Friends, today also marks the birth anniversary of Lord Basaveshwara. It has been my good fortune that I have had the opportunity to learn and connect with reminiscences of Lord Basaveshwara and his messages repeatedly. I extend many felicitations to all the followers of Lord Basaveshwara in our country and the world on his birth anniversary.
Friends, the holy month of Ramazan too has begun. The last time when Ramazan was celebrated, no one had imagined that we would be facing such a huge predicament this time around. But, now that this trouble has come to plague the entire world, it gives us an opportunity to mark this Ramazan as an icon of restraint, goodwill, sensitivity and service. This time, we should pray more than ever before so that prior to the celebration of Eid the world is rid of Corona and we celebrate Eid with enthusiasm and gaiety like earlier times. I am confident that during these days of Ramazan, by adhering to the guidelines of the local administration, we will reinforce our fight against Corona. It is still very important to follow the rules of physical distancing in the streets, in the markets and in the mohallas or colonies. Today, I also express my gratitude to all those community leaders who are making people aware about the two yards distancing and not going out of the houses.
In fact, Corona has changed the manner of celebrating festivals all over the world including India .It has changed the ways of their observance. Recently, we observed many festivals such as Bihu, Baisakhi, Puthandu, Vishu and Odia New Year. We saw how people celebrated these festivals staying indoors, with great simplicity while wishing well for society. In ordinary circumstances they used to celebrate these festivals with full zeal and enthusiasm with friends and families. people used to come out of the house and share joy. But this time, everyone observed restraint, following the rules of lockdown. We have seen that this time our Christian brethren too celebrated Easter within the confines of their homes. It is imperative at present to fulfill this responsibility of ours towards society and our nation. Only then will we be able to prevent the spread of corona… We will be able to defeat a pandemic like Corona.
My dear countrymen, in the midst of this pandemic, as a member of your family, and all of you happen to be my family members, it is also my responsibility to touch upon certain points and offer some suggestions. To my countrymen, I urge , let us not at all get caught in the trap of over-confidence, let us not harbor a feeling that if corona has not yet reached our city, our village, our street or our office, it is not going to reach now. See! Never make such a mistake! The experience of the world is narrating a lot to us! And, here in our country we are always reminded again and again - 'Where caution has been lowered, the accident has happened!' Remember, our ancestors have guided us very well in dealing with such situations. Our ancestors have said –
Agni: Shesham Rina: Shesham,
Vyadhi: SheshamTathaivacha.
Punah: Punah: Pravardheta,
Tasmaat Shesham na Kaaryet ||
That is, Fire, Debt and Illness, if taken lightly, grow again at the first opportunity, assuming dangerous proportions- so it is important to treat them completely! Therefore, in over-enthusiasm, there should be no negligence at the local level or elsewhere. We will always have to remain cautious. And, I will reiterate, “Maintain a distance of two yards and keep yourself healthy!” or "Do Gaz Doori, Bahut Hai Zaroori!". Wishing all of you the best of health, I conclude my thoughts. I also wish that when we meet during the next episode of Mann Ki Baat, may some news of escape from the clutches of this pandemic and mankind emerging out of this predicament greet us from all over the world! Thank you very much.