স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ইন্দিয়ানা লাইচৎকী মনুংদা চৎন-কাঙলোনশিং ঙাক্না তঙাই ফদ্রবা থবকশিংগী মনুং চনবা থবক থৌরমশিং পায়খৎনবা সর্তিফাই তৌরবা প্লম্বর ৯০০ গী লিস্ত থোকখ্রে
ইন্দিয়ন প্লম্বিং স্কিল কাউন্সিল (আই.পি.এস.সি.)না তঙাই ফদ্রবা থবকশিং পায়খৎনবা হৈথোই শিংথোইরবা অমসুং সর্তিফাই তৌরবা প্লম্বরশিংগী লিস্ত থোকখ্রে
এফিলিয়েৎ তৌরবা ত্রেনিং পার্তনর ৭০না চানবা অমসুং তঙাই ফদ্রবা পোৎলমশিং পীরি
ইন্দিয়ন প্লম্বিং ৱার্কফোর্সকী হকশেল অমসুং সেফতীগী চৎন-কাঙলোনশিং ফোঙখ্রে
22 APR 2020 1:50PM by PIB Imphal
কোভিদ-১৯ গী সমস্যা মনুংদা প্লম্বিংগুম্বা তঙাই ফদবা থবকশিংগী মথৌ তারিবসি উরগা, ইন্দিয়ন প্লম্বিং স্কিল কাউন্সিল (আই.পি.এস.সি.) না স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনর্শিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.) গী মখাদা লৈবা স্কিল ইন্দিয়া থৌরাংগা খুৎশম্নদুনা লোকদাউনগী মতম মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক শুবা য়ারবা প্লম্বর ৯০০ গী দেতাবেজ শেমখ্রে। আই.পি.এস.সি.না মখোয়গী ত্রেনিং পার্তনরশিংদা লৈজদ্রবশিংদা চানবা পোৎলমশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং য়েন্থোকপীনবা অমসুং শেম-শাবা অমসুং য়েন্থোকপগী থবক থৌরমদা অঙম্বা মতেং পাংবীনবা হায়জখ্রে। ত্রেনিং সেন্তর ৭০ হেনবনা চানবা পোৎলমশিং য়েন্থোকপা/আইসোলেসন সেন্তর ওইনবা খনগৎখ্রে।
অহকপা হকশেল অমসুং অশোই-অঙাম য়াওদনবগী কাঙলোশিংগী মথৌ তারিবসি উরগা, এম.এস.দি.ই.না কোভিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা প্লম্বিংগী থবক শুবা মতমদা ইনগদবা কাঙলোনশিংসু শেমখ্রে। হায়রিবা চৎন-কাঙলোনশিং অসি এম.এস.দি.ই.গী তেক্নিকেল তাস্ক ফোর্সকা লোইননা পুন্না শেমখিবনি। চৎন-কাংলোনশিং অসিদা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবা অমসুং মী লৈনবা বিল্দিং অমসুং এপার্তমেন্ত, হোস্পিতাল, আইসোলেসন সেন্তর, ললোন-ইতিক্কী কমপ্লেক্স অমসুং অতোপ্পা ইস্তাব্লিস্মেন্ত য়াওনা মফম-মফমগী মখা পোন্না লৌখৎপা চেকশিল থৌরাংশিং য়াওরি।
পাউতাকশিং অসিগী মরুওইবা ৱারোল খরদিঃ
১. সোসিয়েল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎপা
২. খুৎচু খুৎলাইশিং, থেংনগদবা মফমশিং, ইক্বীপমেন্তশিং দিসইনফেক্ত তৌবা – সোলুসনগী শিজিন্নগদবা চাং
৩. কেস্লেস ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা
৪. শিজিন্নখ্রবা পোৎচৈশিং মাঙহনবা
৫. ক্রাইসিস্কী মতমদা কঞ্জুমরশিংদা করম্না ইশানা শেমজগদগে হায়বগী মতাংদা তাকপী-তম্বীবা
৬. করিগুম্বা লোইশিলহৌদবা থবক লৈরবদি লোগ অমা শেম্বা
ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ১৫দা য়ুম্লৈ কৈরৈ মন্ত্রালয়না পীখিবা ওর্দর অমগী মতুং ইন্না, প্লম্বরশিংনা ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০দগী মখোয়গী থবক তৌবগী অয়াবা পীখিবনি।
স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনর্শিপ মন্ত্রী দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা হায়খি, “ আই.পি.এস.সি.না হায়রিবা চৎন-কাঙলোনশিং অসি শেম্বদা লৌরিবা প্রোএক্তিব ওইরবা থৌরাং অসি শিংথানিঙাই ওই অমসুং মসি ভারতনা কোরোনাভাইরসকা লান্থেংনবা অসিদা তরাম্না ওক্নিংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী সিংহনা লৌখৎলক্লিবা থৌরাং অমসুং লাইচৎ অসিবু মাঙ থানা লান্থেংনরিবা হেলথ ৱার্করশিংগী মতেং পাংদুনা পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি। ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ইনৌ-নৌনা পীখিবা ৱারোলদা পনখিবা খোঙথাং তরেৎ অদু লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না ইনগদবনি অমসুং মদুনা শাথীরবা লাইচৎ অসিবু লান্থেংনবদা অদুক্কী মতীক মতেং পাংগনি। আই.পি.এস.সি.দা ভোলুন্তীয়রশিংদগী লৈবাক্কীদমক মতেং পাংজগে হায়দুনা হায়জরক্লি, মরম অসিনা মশীং ৯০০ অসিদগী শোয়দনা হেনগৎলকখিনি।“
ইন্দিয়ন প্লম্বিং স্কিল কাউন্সিলগী চেয়রমেন ওইরিবা দা. রাজেন্দ্র কে সোমানীনা হায়খি, “ভারতকী প্রজা খুদিংমক্কী হকশেল অমসুং সেফতী অসি য়াম্নমক মরুওইবা অমনি। প্লম্বিংগী শিনফমদা লৈরিবা শিনমীশিং অসিনা লৈবাক অসিগী হকশেল ফহন্নবা হোৎনবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
হায়রিবা চৎন-কাঙলোনশিং অসি মিস্তর এম.কে. গুপ্তনা লুচিংদুনা তেক্নিকেল তাস্কফোর্সনা শেমখিবা কোভিদ-১৯ মখা তানা শন্দোরকপদগী লাকশিন্নবা, শিনমীশিংনা লৌখৎকদবা অহেনবা চেকশিন-থৌরাংনি।“
ভারত্তা প্লম্বিংগী সেক্তরসি কা হেন্না অনওর্গনাইজ ওই অমসুং কন্ত্রেকচুৱেল অমসুং মাইগ্রেতরি শিনমীশিংদা তাংজবা অমসুং মসিগী কন্ত্রেক্তরশিং, মেন্যুফেকচরশিং অমসুং কন্সলতেন্তগুম্বা সব সেগমেন্তশিং অসি ওর্গনাইজেসন অমত্তনা পীদবা ওইরি। আই.পি.এস.সি. অসি হৈ-শিংলবা শিনমীশিংগী দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মরক্তা লৈবা অহোবসি মেনশিন্নবা শেমখিবনি। মসিনা প্লম্বিং কম্যুনিতিদা স্কিল দিফিসিত হন্থহন্দুনা পাক-চাউনা য়েংবা স্কিল দিবেলপমেন্তনা শৌঙাক পীদুনা লেপ্পা লৈতনা চাং নাইনা ভোকেস্নেল প্রোফিসিএন্সিদা খ্বাইদগী ফবা মওংদা পীরি। হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা, আই.পি.এস.সি.গী চাউরাক্না ত্রেনিং সেন্তর ২৩০, সর্তিফাই তৌরবা ত্রেনর ২৫০ অমসুং সর্তিফাই তৌরবা এসেসর ৮৫রোম লৈবাক শিনবা থুংনা লৈ। আই.পি.এস.সি.না মখা তানা স্কিল ইন্দিয়া মিসনলোমদা চঙশিন্দুনা ইন্দিয়ন প্লম্বিং সেক্তরগী ইকোসিস্তেম অসি ফোর্মেলাইজ তৌনবা হোৎনরি।
এম.এস.দি.ই.না স্কিলশিংবু হেন্না শীজিন্নবা য়াহন্নবদা মীৎয়েং থম্লি। মসি ২০১৪দা হেক লিংখৎলকপদগী, এম.এস.দি.ই.না পোলিসি, ফ্রেমৱার্ক অমসুং স্তেন্দার্দশিং ফোর্মেলাইজ তৌনবা; অনৌবা থৌরম অমসুং শৌশিল হৌদোকা; অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎপা অমসুং হৌজিক লৈরিবা ইন্সতিত্যুতশিং ফগৎহনবা; রাজ্যশিংগা খুৎশম্নবা; ইন্দস্ত্রীশিংগী থবক তৌবা অমসুং মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং স্কিলশিংসিদা খোয়দাহন্নবা খোঙথাং কয়া মশক থোক্না লৌখৎলি। মন্ত্রালয় অসিনা হৈথোই-শিংথোইরবা শিনমীশিংগী দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মরক্তা লৈবা অহোবা অসি মেনখত্তুনা হৌজিক লৈরিবা থবক অসি খক্তদা নত্তনা নৌনা শেম্লকপা য়াবা থবকশিংগী অনৌবা স্কিল অমসুং ইনোবেসনশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। হৌজিকফাওবদা, স্কিল ইন্দিয়াগী মখাদা মীওই করোর অহুম হেনবনা ত্রেনিং তৌখ্রে। মসিগী ফ্লেগসিপ প্রধান মন্ত্রী কৌসল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.বি.ৱাই) ২০১৬-২০২০ প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, মন্ত্রালয় অসিনা কেন্দিদেত লাখ ৯২ হেনবনা হৌজিকফাওবদা ত্রেন তৌখ্রে।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Skill India provides list of 900 certified plumbers to address needs under essential services during Pandemic while following guidelines
Indian Plumbing Skills Council (IPSC) provides list of skilled and certified plumbers ready to provide essential services
Over 70 affiliated training partners providing food and essential supplies to needy
Health & Safety Guidelines Released for the Indian Plumbing Workforce
22 APR 2020 1:50PM by PIB Delhi
Taking cognisance of the need for essential services like plumbing during the on-going COVID 19 crisis, the Indian Plumbing Skills Council (IPSC) aligned to Skill India program, under the aegis of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), has prepared a database of over 900 plumbers who are ready to provide their services during the lockdown period, across the country. The IPSC has also requested its affiliated training partners to conduct distribution drives of food and essential supplies to the needy and extended necessary support in the preparation and distribution activities. Over 70 training centres have also been nominated for conversion into food distribution/isolation centres.
Keeping in mind the need for stringent health and safety norms, the IPSC has also drafted Guidelines for the Plumbing Workforce to be observed due to the COVID-19 pandemic. The guidelines were put together by a special IPSC technical task force. The Guidelines cover important DO's and DONT's and location-specific precautionary measures, including residential buildings and apartments, hospitals, isolation centres, commercial complexes and other establishments.
Some key highlights of the advisory are:
1. Follow social distancing
2. Disinfect tools, equipment, touch points – quantity of solutions to be used
3. Prefer cashless transaction
4. Disposing used material
5. Educating consumers for self-help in crisis
6. Maintaining a log for backtracking in case needed
As per the order issued by the Ministry of Home Affairs on 15th April 2020, plumbers have been permitted to provide their services, from 20th April 2020.
Dr Mahendra Nath Pandey, Minister for Skill Development and Entrepreneurship said, “IPSC’s proactive efforts in creating these guidelines are commendable and a welcome step towards India’s fight against the Coronavirus pandemic. We must work together and support the efforts of our Prime Minister Sh. Narendra Modi and all healthcare workers that are fighting this pandemic in the frontline. The seven steps shared by the Hon’ble Prime Minister in his last address to the nation, should be followed by every citizen and it will help extensively in fighting this deadly pandemic. The IPSC is constantly getting request from volunteers to contribute through their service to the nation, so this number of 900 will keep increasing.”
Dr Rajendra K Somany, Chairman, Indian Plumbing Skills Council said, “The health & safety of the Indian citizens is of utmost importance. The plumbing workforce plays a very importance role in protecting the health of the nation. These guidelines have been created by the Technical Taskforce spearheaded by Mr MK Gupta, as additional precautionary measures that the workforce must adhere to, in order to contain the further spread of the COVID-19 pandemic.”
The plumbing sector in India is highly unorganized and dependent on contractual and migratory workforce and its various diversified sub-segments such as contractors, manufacturers and consultants were not represented by any organisation. IPSC was launched to bridge the gap between the demand and supply of skilled manpower and has been consistently offering excellence in vocational proficiency, backed by holistic skill development for the plumbing community to help reduce this skill deficit. Currently, IPSC has approx. 230 training centres, 250 certified trainers and 85 certified assessors across India. IPSC has been working continuously to engage the industry towards the Skill India Mission amongst other important activities pertaining to formalizing the eco-system in the Indian Plumbing Sector.
MSDE focuses on enhancing employability of skills. Since its inception in 2014, MSDE has undertaken significant initiatives and reforms in terms of formalizing the policy, framework and standards; launching of new programs and schemes; creating new infrastructure and upgrading the existing institutions; partnering with States; engaging with industries and building societal acceptance and aspirations for skills. The Ministry aims to bridge the gap between demand and supply of skilled manpower to build new skills and innovation not only for existing jobs but also for jobs that are to be created. Till date, more than three crore people have been trained under Skill India. Under its flagship programme, Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 2016-2020, the Ministry has trained more than 92 lakh candidates so far.