ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
নৌনা শেমদোক্লবা য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়গী হেন্না মপুং ফারবা চৎন-কাঙলোনশিং
15 APR 2020 10:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিদা ইং ২০২০ গী এপ্রিলগী তাং ১৪দা পীখিবা মহাক্কী ৱারোলদা ভারতকী লোকদাউন অসি লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগীদমক ইং ২০২০গী মেগী তাং ৩ ফাওবা শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়রি মদুদি ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০দগী লৈবাক অসিগী তোঙান্না খন্দোক্লবা মফমশিংদা অখন্নবা তৌদবা য়াদ্রবা থবক খরদি হাংদোক্কনি হায়বসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবদুগী মখা তারকপদা, য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ১৪দা থোকপা চেরোল অমদা ভারত্তা লোকদাউন অসি ইং ২০২০ গী মে তাং ৩ ফাওবা শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখিবনি। মখা তানা, এম.ঐচ.এনা ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ১৫দা অতোপ্পা চেরোল অমগা থোক্তুনা রাজ্যশিংনা/য়ু.তিশিং/দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা কন্তেনমেন্ত জোন্নি হায়না লাউথোক্তবা মফমশিংদা অহেনবা থবক পাঙথোকপা য়াহন্ননবগী অয়াবা পীখি।
ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ১৫দা থোকপা চেরোল অসিগা লোয়ননা, লৈবাক পুম্বদা অথিংবা লৈবা থবকশিং, কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা তৌবা য়াবা থবকশিং, অমসুং ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০দগী লৈবাক পুম্বদা চৎনবদা অয়াবা পীবা থবকশিং য়াওবা শেমদোক্লবা হেন্না মপুং ফারবা চৎন-কাঙলোন খরসু পীখি।
হায়রিবা শেমদোক্লবা চৎন-কাঙলোনশিং অসিগী পান্দমদি লোকদাউনগী ১বা তাংকক্তা ফংখিবা কান্নবদু মপুং ফাহনবা অমসুং মখা তানা কোভিদ ১৯ শন্দোকপদগী তপথহনবগা লোয়ননা লৌমীশিং, শিনমীশিং, অমসুং নোংমগী খুৎশুমল তান্দুনা চারিবা মীওইশিংগী অৱাবা কোকহনবনি।
লৈবাক শীনবা থুংনা অথিং থম্লিবা থবকশিংদি, নোংথক্কী লম্বী, রেল অমসুং কংফাল লম্বীদা চৎপা; ইন্দস্ত্রি অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং; হোস্পিতালিতি সার্ভিসশিং; সিনেমা হোলশিং, সোপিং কমপ্লেক্সশিং, থিএতরশিং, অসিনচিংবা, সোসিয়েল, পোলিতিকেল অমসুং অতোপ্পা থৌরমশিং, অমসুং ধর্মগা মরী লৈনবা মফমশিং/ ধর্মগী ওইবা পুনবা য়াওনা ময়ামগী লাই খুরম্ফমশিং হাংবনি।
জাতিগী থাক্তা চৎনগদবা চৎন-কাঙলোনশিংগী মনুংদা থবক শুফম নত্রগা ময়াম তিনবা মফমদা য়ুমদা শেমজবা মাইখুম-ফি (ফেস মাস্ক) শীজিন্নবা, সেনিতাইজর শীজিন্নবগুম্বা হকশেল ফহনবা অমসুং হকশেলগা মরী লৈনবা চেকশিন-থৌরাংশিং, স্তেগর্দ সিফ, এক্সেস কন্ত্রোল, থর্মেল স্ক্রিনিং অমসুং লোক-তিন শীৎপদা ফাইন থীহনবা অসিনচিংবা। হায়রিবশিং অসি থুগাইদুনা চৎপশিংগী মথক্তা পেনালতি পীগনি।
শেমদোক্লবা চৎন-পথাপশিং অসিগী মখাদা ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০দগী পাঙথোকপা য়াবা থবকশিং অসি রাজ্যশিং/ য়ু.তিশিং/ দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী চৎন-কাঙলোনশিংগী মখাদা কন্তেনমেন্ত জোন্নি হায়না লাউথোকখ্রবশিংগী মনুংদদি চৎনরোই। হায়রিবা মফমশিং অসিদা, তৌদবা য়াদ্রবা থবকশিং হায়বদি হিদাক লাংথক্কী অথু-অকাই অমসুং লো অমসুং ওর্দরগা মরী লৈনবা থবকশিং অমসুং সরকারগী থবকশিং নত্তনা চেক তৌদনা মী চঙলকপা/থোকপগী অয়াবা লৈতে।
কোভিদ ১৯গী কেস য়াম্না চাওনা লৈবা অমসুং কা হেন্না থুনা য়াঙনা শন্দোকপা, ফিভম শোক্লবা দিস্ত্রিকশিংদা অকনবা লাকশিন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎকনি। কন্তেনমেন্ত জোনশিং তংদাংনা খঙদোক্নবা পথাপশিং অমসুং লাকশিন্নবগী থৌরাংগী অকুপ্পা ৱারোলসু থোকখ্রে। হায়রিবা মফমশিং অসিদা অখন্নবা থবক-থৌরম খরখক্তমক্কী অয়াবা পীগনি অমসুং হকচিনবা চত্থোক-চৎশিন্দা অথিংবসু থমখ্রে।
ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০ দগী চৎনবা য়াবা থবকশিং অসি লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবকশিং মপুং ফানা চত্থবা য়ানবা পান্দম থমগনি, মতীক চানা ঙাক-শেন্দুনা অমসুং অকক্নবা তৌদবা য়াদ্রবা চৎন-কাঙলোন অমগী মখাদা খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন্দা খ্বাইদগী ফবা মওংদা ফগৎহনবা, নোংমগী খুৎশুমল তাল্লিবা মীওইশিং অমসুং অতোপ্পা শিনমীশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীবা, অখন্নবা ইন্দস্ত্রিগা মরী লৈনবা থবকশিং মখা তান্না শুবা য়াহনবা অমসুং দিজিতেল ইকোনোমিনি।
পোচৈ হোন্দোক-হোঞ্জিন তৌবদা মথৌ তাবা অমসুং তাদবা থিদনা অথিংবা লৈতনা মথৌ তৌহনবা। লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং লৌথোক-লৌশিনগা মরী লৈনবা থবকশিং, মাঙজৌননা পীরবা মেন্দিশিংদা মহৈ-মরোং য়োনবা অমসুং দাইরেক অমসুং দিসেন্ত্রেলাইস মার্কেতিং তৌবা, পোত্থোক পুথোকপা, অমসুং হার, মহৈ-মরোংগী হিদাক অমসুং মরু-মরাং য়োন্থোক-য়োনশিন তৌবা; শমুদ্র অমসুং কংফাল থংবা শরুক্তা ঙা য়োকপা; শঙ্গোম, শঙ্গোমগী পোত্থোক থাদোক-থাজিন তৌবা, য়েন লোইবা য়াওনা শা-শন লোইবগী থবক, অমসুং চা, কোফি অমসুং রব্বর পাম্বী থাবগী থবকশিং পাঙথোকপা য়াগনি।
খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন য়াঙনা চাউখৎনবা, চীঞ্জাক শেম-শাবগী ইন্দস্ত্রিশিং য়াওনা খুঙ্গংদা চলাইরিবা ইন্দস্ত্রিশিং; লম্বী-থোং শাবা, ঈথৈ লৌখোংগী প্রোজেকশিং, খুঙ্গংগী মফমশিংদা শেমগৎ শাগৎপা অমসুং ইন্দস্ত্রিএল প্রোজেকশিং; ঈথৈ-লৌখোং অমসুং ঈশিং য়োকখৎপগা মরী লৈনবা এম.এন.আর.ই.জি.এগী মখাদা থবক শুবা; অমসুং কমন সার্ভিস সেন্তরশিং (সি.এস.সি)গী থবক পুম্বা পাঙথোকপা য়ারগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা অতোপ্পা লমগী শিনমীশিং য়াওনা খুঙ্গংগী শিনমীশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীগনি।
এস.ই.জেদশিং, ই.ও.য়ুশিং, ইন্দস্ত্রিএল ইস্তেতশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপশিংদা সোসিএল দিস্তেনসিংগী এস.ও.পি চৎনরবা মতুংদা এক্সেস কন্ত্রোল লৈবা মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএল ইস্তাব্লিসমেন্তশিং মথৌ তৌবগী অয়াবা পীরি। আই.তি হার্দৱেয়র অমসুং চঙদবা য়াদ্রবা পোৎচৈশিং অমসুং পেকেজিং পুথোকপসু অয়াবা পীরি। কোয়লা, মিনরেল অমসুং থাউ শুংবসু অয়াবা পীরবা থবকশিংনি। মসিগী থৌরাংশিং অসিনা ইন্দস্ত্রিএল অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিংদা অনৌবা ময়োল অমা চোংহল্লগনি অমসুং মসিনা চেকশিল থৌরাংশিং অমসুং সোসিয়েল দিস্তেনসিংবুসু ঙাক্না চত্তুনা থবক্কী খুদোংচাবা পীগনি হায়না থাজৈ। মসিগা লোয়ননা, শেনমিৎলোনগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরিবা, খুদম ওইনা হায়রবদা আর.বি.আই, বেঙ্কশিং, এ.তি.এম, এস.ই.বি.আইনা নোতিফাই তৌরবা কেপিতেল অমসুং দেতকী কৈথেলশিংবু অমসুং ইন্স্যুরেন্স কম্পনিশিংসু ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরদা লিক্বিদিতি অমসুং ক্রেদিতকী ঙাক্লৌ পীনবগী মীৎয়েংদা মথৌ তৌবা য়াহল্লি।
দিজিতেল ইকোনোমি অসি সার্ভিস সেক্তরদা য়াম্না মথৌ তাবা পোৎশক অমনি অমসুং মসি লৈবাক অসি চাউখৎপদা য়াম্নমক মরু ওই। মসিগী মরম্না, ই-কমর্সকী থবকশিং, আই.তিগী মথৌশিং, অমসুং আই.তি ইনেবল সার্ভিসশিং, সরকারগী থবকশিংগী দেতা অমসুং কোল সেন্তরশিং অমসুং ওনলাইন্দা তাকপী তম্বিবগী থবকশিং অমসুং দিস্তেন্স লর্নিংগী থবক পুম্নমক হাংদোক্লে।
শেমদোক্লবা চৎন-কাঙলোনশিং অসিনা হকশেলগী থবকশিং অমসুং সোসেয়েল সেক্তরবুসু হাংদোকপগী অয়াবা পীরে; পব্লিক য়ুতিলিশিংসু অয়েৎপা অমতা য়াওদনা মথৌ তৌহনগনি; চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌবদসু অয়েৎপা অমত্তা লৈতনা চত্থহনগনি; অমসুং, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংগী মরুওইবা ওফিসশিং মথৌ তাবা মীশিংদুমক্কা লোয়ননা হাংগদবনি।
পুল্লপ শুপচিল্লগা, হায়রিবা শেমদোক্লবা চৎন-কাঙলোনশিং অসি লৈবাক অসিদা কোভিদ ১৯ লাকশিনবদা চংবা পুম্নমক তুং ইন্দুনা খুঙ্গং অমসুং লৌউ-শিংউগী থবক অমসুং থবক পীবগী মীৎয়েংদগী শেনমিৎলোন্দা য়াম্না মরুওইবা পান্দম থমদুনা মথৌ তৌহন্নবা হোৎনবনি।
অঙনবা অয়ুক্তা অইবা চেরোল ওইনা থোকখিবা শেমদোক্লবা চৎন-কাঙলোনশিং অসি মমুৎ তানা অমসুং কান্নবা ফংনা চৎননবা কেবিনেত সেক্রেতরীগা লোয়ননা রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরী অমসুং দি.জি.পিশিংগা মীফম পাঙথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী অমসুং য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরীসু শরুক য়াখি।
কল্লেক্তরশিং, এস.পিশিং, ম্যুনিসিপাল কমিস্নরশিং অমসুং সিভিল সর্জন খুদিংমকসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Information & Broadcasting
Revised Consolidated Guidelines of Ministry of Home Affairs
15 APR 2020 10:56AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, in his address to the Nation on April 14, 2020, declared that the lockdown in India will have to be extended till May 3, 2020, with a view to arrest the spread of COVID-19 in the country. Prime Minister also declared that select necessary activities will be allowed to be opened up from April 20, 2020, in identified areas of the country.
In pursuance of the announcements of the Prime Minister, Ministry of Home Affairs (MHA) issued an order dated April 14, 2020, extending the lockdown in India till May 3, 2020. Further, MHA issued another Order, dated April 15, 2020, to allow select additional activities in areas not demarcated as containment zones by States/ UTs/ District Administrations.
Along with the Order dated April 15, 2020, consolidated revised guidelines have been issued, delineating the prohibited activities across the country, activities allowed in containment zones, and select permitted activities allowed from April 20, 2020 in the rest of the country.
The objective of the revised guidelines is to consolidate the gains achieved during the 1st phase of lockdown and further slow down the spread of Covid 19 and at the same time provide relief to farmers, labourers and daily wage earners
The activities prohibited across the country include travel by air, rail and road; operation of educational and training institutions; industrial and commercial activities; hospitality services; all cinema halls, shopping complexes, theatres, etc., all social, political and other events, and opening of all religious places/ places of worship for members of public, including religious congregations.
There are certain national guidelines like mandatory home-made face covers at work places and in public places ,strong hygiene and health care measures like provision of sanitisers , staggered shifts , access control , thermal screening and imposing fines for spitting etc. penalties will be imposed for violation.
The activities permitted under the revised guidelines, from April 20, 2020 will not be allowed within the containment zones as demarcated by States/ UTs/ District Administrations, as per the guidelines of Ministry of Health & Family Welfare (MoHF&W). In these zones, no unchecked inward/ outward movement of population would be allowed, except for maintaining essential services, i.e., medical emergencies and law & order duties, and government business continuity.
Very strong containment measures will be implemented in the hotspot districts accounting for large number of Covid 19 cases or with fast growth of cases. Detailed guidelines on delineation of containment zones and containment measures have also been issued. Only essential services are to be permitted in these zones and strict perimeter control and strict restrictions on movement enforced.
The permitted activities from April 20, 2020 are aimed at ensuring that agricultural and related activities remain fully functional, the rural economy functions with maximum efficiency, employment opportunities are created for daily wage earners and other members of the labour force, select industrial activities are allowed to resume their operations, with adequate safeguards and mandatory standard operating protocols (SOPs) and the digital economy. At the same time, keeping the imperative of containing the spread of COVID-19 in the country, National Directives for COVID-19 management have been laid down, which shall be enforced by the District Magistrates through fines and penal action as prescribed in the Disaster Management Act, 2005.
Transportation of goods will be permitted without any distinction of essential or non essential. Farming operations, including procurement of agricultural products, agriculture marketing through notified Mandis and direct and decentralized marketing, manufacture, distribution and retail of fertilizers, pesticides and seeds; activities of marine and inland fisheries; animal husbandry activities, including the supply chain of milk, milk products, poultry and live-stock farming; and tea, coffee and rubber plantations are allowed to be functional.
To provide an impetus to the rural economy, industries operating in rural areas, including food processing industries; construction of roads, irrigation projects, buildings and industrial projects in rural areas; works under MNREGA, with priority to irrigation and water conservation works; and operation of rural Common Service Centres (CSCs) have all been allowed. These activities will create job opportunities for rural labor, including the migrant labor force.
Manufacturing and other industrial establishments with access control have been permitted in SEZs, EoUs, industrial estates and industrial townships after implementation of SOP for social distancing. Manufacture of IT hardware and of essential goods and packagings are also allowed. Coal, mineral and oil production are permitted activities. It is expected that the industrial and manufacturing sectors will see a revival with these measures, and will create job opportunities while maintaining safety protocols and social distancing. At the same time, the important components of the financial sector, e.g., RBI, banks, ATMs, capital and debt markets as notified by SEBI and insurance companies will also remain functional, with a view to provide enough liquidity and credit support to the industrial sectors.
Digital economy is critical to the services sector and is important for national growth. Accordingly, e-commerce operations, operations of IT and IT enabled services, data and call centres for Government activities, and online teaching and distance learning are all permitted activities now.
The revised guidelines also permit all health services and the social sector to remain functional; public utilities to function without any hindrance; the supply chain of essential goods to operate without any hindrance; and, important offices of Central and State Governments and local bodies to remain open with required strength.
In sum, the revised consolidated guidelines are aimed at operating those sectors of the economy which are critical from the perspective of rural and agricultural development and job creation, while maintaining strict protocols in areas where safety is paramount to contain the spread of COVID-19 in the country.
Meeting is being held by Cabinet Secretary with state Chief Secretaries and DGPs to discuss smooth and effective implementation of revised guidelines that were issued earlier in the morning today. Principal Secretary to the Prime Minister, Union Home Secretary and Union Health Secretary are also present.
All Collectors, SPs municipal commissioners and civil surgeons are also participating in the conference.