লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
অথিংবা মনুংদা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরি লৈনবা থবকশিং ফগৎহন্নবা এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলিবা থবকশিং
পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু তিশিংদা মেত্রিক তন ৫,৫১৬গী হৱাইশিং য়ৌহনখ্রে
14 APR 2020 7:22PM by PIB Imphal
অথিংবা মনুংদা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরি লৈনবা থবকশিং ফগৎহন্নবা এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা থবক কয়া পায়খৎলে । পায়খৎখিবা থবকশিং মখাদা পীরি :
1. ২০২০গী নিংথম লৌরোক মনুংদা , নাফেদনা লুপা ক্রোর ৫৯৫.৫২গী থাউ থোকপা মরু অমসুং হৱাই মেত্রিক তন ১,২১,৮৯০ এম এস পিদা লৈখি , মসিনা লৌমী ৮৯,১৪৫ কান্নবা ফংহনখি ।
1. প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু তিশিংদা মেত্রিক তন ৫,৫১৬গী হৱাইশিং য়ৌহনখ্রে ।
1. হৌজিক কোভিদ-১৯গী অৱাবা মায়োক্নরিবা অসি কোকহন্নবা মখোয়গী মতেং পাংনবা অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরি লৈনবা থবকশিংগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোক্লিবা মীওইশিংনা থেংনরিবা অৱাবা য়েংশিন্নবা এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরিনা চেয়র লৌদুনা এপ্রিলগী ১৩দা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখি । লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং হায়বদি উহৈশিং, মনা-মশিং, বাসমতি , বাসমতি নত্তবা চেং, মরু, লৈ, পাম্বীশিং, ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং, লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিং অমসুং মেছিনশিং পুথোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপা এসোসিয়েসনগী মীহুৎশিং মীফম অদুদা শরুক য়াখি ।
1. শিন্মীশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং নেকপা, রাজ্যশিংগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌবা, রো মেতরিয়েল ফংদবা, ফাইতো-সেনিতরি সরতিফিকেসন, কোরিয়র থবকশিং লেপখিবা, ফ্রেদগী থবকশিং লেপখিবা, হিথাংফমশিং য়ৌবা, পোৎলমশিং য়োন্নবা অয়াবা পীবগী মতাংদা থেংনরিবা ৱাফমশিং মীফম অদুদা খন্নখি ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Initiatives of Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare to promote farming and allied sectors during lockdown
About 5,516 MT of pulses dispatched to States/UTs for distribution under PMGKY
14 APR 2020 7:22PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers’ Welfare, Government of India is taking several measures to facilitate the farmers and farming activities at field level during the lock down period. The updated status is given below:
1. During Rabi season 2020, NAFED has procured 1,21,883 MT Pulses and Oilseeds on MSP for an amount of Rs. 596 crore, which has benefitted 89,145 farmers.
1. Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PM-GKY) about 5,516 MT of pulses has been dispatched for delivery to the States/UTs.
1. Under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme, during the lockdown period from 24.3.2020, about 8.31 crore farmer families have been benefitted and an amount of Rs. 16,621 crore has been released so far.
1. A meeting was held under the Chairmanship of Secretary, DAC&FW on 13.4.2020 through Video Conferencing to assess the problems being faced by the exporters of agriculture and allied commodities and to initiate necessary steps for redressal of their problems to help them sustain through the current COVID-19 crisis. Representatives of Associations of producers/exporters of agriculture commodities such as fruits, vegetables, basmati and non-basmati rice, seeds, flowers, plants, organic produce, agriculture equipment and machinery participated in the meeting.
1. Issues of exporters related to availability and movement of labour, bottlenecks in inter-state transport, shortage of raw materials, phyto-sanitary certification, closure of courier services, availability of freight services, access to ports/yards and clearance of goods for imports/exports were discussed and it was decided to resolve these issues appropriately to facilitate smooth import and export of agriculture and allied commodities.