ঙাকশেল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ গী মায়োক্তা শোক্নরিবা লানফমদা মতেং পাংনবগীদম এক্স-সর্বিসমেনশিংনা মখোয়গী থৌদাং য়ারি
07 APR 2020 12:04PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিনা কোরোনাভাইরস (কোবিদ-১৯)কী লানফম মায়োক্নরিবা অসিদা খোং লান্মী, ঈশিং লান্মী অমসুং নোংথক লান্মীগা মরী লৈনবা এক্স-সর্বিসমেন (ই.এস.এম.)না সিবিল এদমিনিস্ত্রেসনগী মতেং পাংলি মশানা য়ানা অমদি ওইজবা থিদনা মখোয়গী থবকশিং পাংথোক্লি।
মদুবু এক্স-সর্বিসমেন ৱেলফেয়র বিভাগ (দি.ই.এস.দব্ল্যু.), ঙাকশেল মন্ত্রালয় (এম.ও.দি.)না মতেং পাংলি। রাজ্যগী থাক্তা কেন্দ্রীয় সাইনিক বোর্দনা লৈবাক অপুনবদা রাজ্যগী থাক্তা রাজ্য সাইনিক বোর্দ ৩২ অমসুং জিলা সাইনিক বোর্দ ৪০৩গী নেৎৱর্ক অমগী থোংদা ভেতেরানশিংগা পাউ ফাউনরি।
কর্নাতক
ব্রিগেদিয়র রবি মুনিস্বামী (থবক্তগী পোৎথারবা)না কর্নাতক্তা থৌরাং অসিগীদমক মতেং পাংলি। মহাক্না বেঙ্গলুরুদা ভেতেরান বাইসাইকল রাইদর্স ৪৫ লুচিংলি মখোয়না ৱাৎসএপ গ্রুপ অমগী থোংদা শহরদা অহল ওইরবা অমদি অশোন অনাশিংদা হিদাক-লাংথক অমসুং তঙাইফদবা সপ্লাইশিং ফংহল্লি। মসিদা নত্তনা ধরৱাদ, দাবনগের, হাসন, মৈসুর অমসুং কোদগুদা এক্স-সর্বিসমেন ভোলুন্তীয়র কয়ামরুম্না চাননবা য়েন্থোকপা অমসুং লোকদাউন শিল্লাংবদা মতেং পাংলি।
আন্ধ্র প্রদেশ
চাউরাক্না এক্স-সর্বিসমেন ভোলুন্তীয়র ৩০০ লোম্না আন্ধ্র প্রদেশতা পুলিসকী মতেং পাংলি। মঙ্গলগিরীদা নোংচুপ গোদাবরী দিস্ত্রিক্ত এসোসিএসন অমসুং ২৮ এয়র দিফেন্স রেজিমেন্ত ই.এস.এম. ওর্গনাইজেসন্না লাইরবশিংদা চাননবা অমদি তঙাইফদবা পোৎলমশিং য়েন্থোক্লি।
উত্তর প্রদেশ
বিগ্রেদিয়র রবি (থবক্তগী পোৎথারবা)গী মতুং ইন্না উত্তর প্রদেশকী জিলা ৭৫দা জিলা সাইনিক বোর্দনা ভেতেরান এক্স সর্বিসমেনশিংগী মতেং পাংবগা লোইননা রেসন য়েন্থোকপা, কম্যুনিতী সর্বিলেন্স অমসুং মথৌ তাবশিংগী কম্যুনিতী কিচনগী য়েংশিনবগী থবক্তা এক্স-সর্বিসমেন্গী তীম অমগা লোইননা মতেং পাংলি।
পঞ্জাব
পঞ্জাবকী রাজ্য সৈনিক বোর্দকী দাইরেক্তর, ব্রিগেদিয়র সতিন্দর সিংহ (থবক্তগী পোৎথারবা)না খঙহল্লি মদুদি মখোয়না এক্স-সর্বিসমেন ৪,২০০ গার্জিয়ন ওফ গোভর্নেন্স ওইনা হাপ্লে মখোয় পঞ্জাবকী খুঙ্গং খুদিংমক্তা দেতা খোমজিনবা অমসুং কম্যুনিতী সর্ভিলেন্সকীদমক্তা লৈরি।
ছত্তিসগর
ছত্তিসগরদা থবক অসিবু মতেং পাংলিবা এয়র কোমোদোর এ. এন. কুল্কর্নী, ভি.এস.এম. (থবক্তগী পোৎথারবা)না খঙহল্লি মদুদি বিলাসপুর, জাঞ্জগীর অমসুং কোরবাদা এক্স-সর্বিসমেন খরা পুলিসকী মতেং পাংলি।
অৱাং-নোংপোক
ব্রিগেদিয়র নারায়ন দত্ত জোশী, এ.এস.এম. (থবক্তগী পোৎথারবা)না এক্স-সর্বিসমেন ৩০০গা লোইননা অসমগী জিলা ১৯দা মতেং পাংনবগীদমক শেম শারে। শিলোংদা কর্নেল গৌতম কুমার রায় (থবক্তগী পোৎথারবা)না ভোলুন্তীয়র ৭৯গা লোইননা সিবিল এদমিনিস্ত্রেসনগী মতেং পাংনবগীদমক শেম শারে। ত্রিপুরাদগী ব্রিগেদিয়র জে.পি. তিৱারী (থবক্তগী পোৎথারবা)না হায় মদুদি এক্স-সর্বিসমেন ভোলুন্তীয়রশিংগী লিস্ত দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্দা পীশিনখ্রে অমসুং মখোয় শিন্নরকপা থবক অমা হেক্তা তৌননবা শেম শারে।
ঝারখন্দ, হরিয়ানা অমসুং উত্তরাখন্দ
মতৌ অসুম্না ঝারখন্দদগী ব্রিগেদিয়র পাথক (থবক্তগী পোৎথারবা), হরিয়ানাদগী কর্নেল রাহুল য়াদব (থবক্তগী পোৎথারবা) অমসুং উত্তরাখন্দদগী ব্রিগেদিয়র কে.বি. চন্দ (থবক্তগী পোৎথারবা)না মাগী মাগী রাজ্যদা অসিগুম্না পাংথোক্লি। অসিগুম্বা মতম অসিদা লৈবাক অপুনবা লোকদাউনগী মনুংদা লৈরিঙৈ অসিদা, খোং লান্মী, ঈশিং লান্মী অমসুং নোংথক লান্মীগী থবক্তগী পোৎথারবা শিন্মীশিংগা লোইননা এক্স-সর্বিসমেন এসোসিয়েসনগী ভোলুন্তীয়রশিংনা তৌরিবা কম্যুনিতী সর্বিসশিং অসি থাগৎনীংঙাইনি।

Ministry of Defence
Ex-Servicemen play their part in providing succour to people in their fight against COVID-19
07 APR 2020 12:04PM by PIB Delhi
As the nation continues to battle Coronavirus (COVID-19), the Ex-Servicemen (ESM) belonging to Army, Navy and Air Force are assisting the civil administration and providing their services voluntarily and selflessly.
It is being coordinated by Department of Ex-Servicemen Welfare (DESW), Ministry of Defence (MoD). The Veterans are being contacted through the Kendriya Sainik Board and a network of 32 Rajya Sainik Boards at state level and 403 Zila Sainik Board all over the country.
Karnataka
Brig Ravi Munniswamy (Retd) who is coordinating the effort across Karnataka is spearheading a team of 45 veteran bicycle riders in Bengaluru, who through a WhatsApp group are providing medicine and essential supplies to old and infirm in the city. Besides, several Ex-Servicemen volunteers in Dharwad, Davanagere, Shivamogga, Hassan, Mysuru and Kodagu are assisting in distribution of food and lock-down management.
Andhra Pradesh
Around 300 Ex-Servicemen volunteers are assisting the State Police in Andhra Pradesh. Some of the Ex-Servicemen associations like Tadepalligudem, West Godavari district association and 28 Air Defence Regiment ESM organization at Mangalagiri are distributing food and essential commodities among the poor. Shri Chaitanya ESM Association, Bheemunipatnam is assisting the Police in ensuring lock-down measures.
Uttar Pradesh
According to Brig Ravi (Retd), the Zila Sainik Boards in 75 districts of Uttar Pradesh are assisting with a team of ESM in monitoring of ration distribution, community surveillance and running of community kitchen for the needy besides assisting the senior veteran ESM also. They have already identified and contacted 6,592 ESM from Army Medical Corps in the state and put them on standby for any contingency.
Punjab
Brig Satinder Singh (Retd), Director Rajya Sainik Board, Punjab has informed that they have employed 4,200 Ex-Servicemen as Guardians of Governance who are present in every village of Punjab for data collection and community surveillance.
Chhattisgarh
Air Cmde A N Kulkarni, VSM (Retd) who is coordinating the response in Chhattisgarh has informed that so far only a handful of ESM have been employed to provide assistance to State Police in Bilaspur, Janjgir and Korba.
North-East
Brig Narain Dutt Joshi, SM (Retd) is ready with 300 ESM volunteers to assist in 19 Districts of Assam. Whereas Col Gautam Kumar Rai (Retd) at Shillong has 79 volunteers ready to assist the civil administration. Brig JP Tiwari (Retd) from Tripura has reported that the list of ESM volunteers has been shared with the State and district administration and they are on standby for any task assigned to them.
Jharkhand, Haryana, Uttarakhand
Similarly Brig Pathak (Retd) from Jharkhand, Col Rahul Yadav (Retd) from Haryana and Brig KB Chand (Retd) from Uttarakhand have done the same in their respective states. At a time when entire nation is under lockdown, the response from retired personnel of Army, Navy and Air Force as well as volunteer community service by Ex-Servicemen association, is very praiseworthy.