প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলে ক’ভিড-১৯ বিৰুদ্ধে নিৰাপদে যুঁজিবলৈ বহুতৰপীয় আঠাযুক্ত বায়’ পোছাকৰ বিকাশ কৰিলে ডিআৰডিঅ’ই
02 APR 2020 6:47PM by PIB Guwahati
মাৰাত্মক ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে নিয়োজিত মেডিকেল, পেৰা মেডিকেল আৰু অন্যান্য কৰ্মচাৰীসকলে নিৰাপদে যুঁজ দিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা (ডিআৰডিঅ’ই) এক বায়‘ পোছাকৰ বিকাশ সাধন কৰিছে৷ বিভিন্ন ডিআৰডিঅ’ গৱেষণাগাৰত কৰ্মৰত বিজ্ঞানীসকলে তেওঁলোকৰ জ্ঞান, বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞ, প্ৰলেপ আৰু নেন’ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰলেপযুক্ত বিশেষ সুঁতাৰে ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সঁজুলি(পিপিই)ৰ বিকাশ সাধন কৰিছে৷
বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ সহায়ত তথা আৰু বস্ত্ৰৰ মাপকাঠিৰ বাবে কঠোৰ পৰীক্ষাৰ লগতে চিন্থেটিক ব্লাডৰ পৰা সুৰক্ষিত হোৱাকৈ এই বায়’ পোছাক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ চিন্থেটিক ব্লাডৰ বিৰুদ্ধে এই সুৰক্ষা বিষয়টো স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰিছে৷
ডিআৰডিঅ’ই ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি থকা অগ্ৰণী ব্যক্তি যেনে-মেডিকেল, পেৰা মেডিকেল আৰু অন্যান্য কৰ্মচাৰীৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণৰ এই পোছাক নিৰ্মাণ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে৷
মেচাৰ্চ কুসুমগড় ইণ্ডাষ্ট্ৰীজে কেঁচা সামগ্ৰী, প্ৰলেপযুক্ত সামগ্ৰী উৎপাদন কৰা পোছাকসমূহ অন্যান্য বিক্ৰেতাৰ সৈতে নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷ বৰ্তমান প্ৰতিদিনে ৭,০০০কৈ এনে পোছাক প্ৰস্তুত কৰা হয়৷ পোছাক উৎপাদনৰ পৰিমাণ প্ৰতিদিনে ১৫,০০০লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সাজ-পোছাক প্ৰযুক্তিৰ অভিজ্ঞতাসম্পন্ন বেলেগ বেলেগ বিক্ৰেতাকো ইয়াৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
বহুতৰপীয়া টেপৰ অভাৱত দেশত ডিআৰডিঅ’ৰ সহযোগী উদ্যোগ তথা অন্যান্য উদ্যোগসমূহে বায়’ পোছাক প্ৰস্তুত কৰাত সমস্যাই দেখা দিছে৷ ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ডিআৰডিঅ’ই এই টেপৰ বিকল্প হিচাপে বিশেষ ছিলেণ্ট প্ৰস্তুত কৰিছে, যিটো ছামমেৰিনত ব্যৱহাৰ কৰা হয়৷ এই বহুতৰপীয়া ছিলেণ্টৰ সন্দৰ্ভত কইম্বাটোৰস্থিত দক্ষিণ ভাৰতীয় বস্ত্ৰ গৱেষণা সংস্থা(টিত্ৰা)ত পৰীক্ষা কৰা হৈছে৷ এই ছিলেণ্ট বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ বাবে গেম চেঞ্জাৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব পাৰে৷ ডিআৰডিঅ’ই বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ পোছাক প্ৰস্তুত কাম-কাজৰ বাবে ব্যাপক হাৰত এই ছিলেণ্ট উৎপাদন কৰিব পাৰে৷
ডিআৰডিঅ’ই কেমিকেল, বায়’লজিকেল, ৰেডিঅ’ল’জিকেল আৰু নিউক্লিয়েৰ (চিবিআৰএন) এজেণ্টৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়া বিভিন্ন সামগ্ৰী আৰু প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সাধন কৰিছে৷ গোৱালিয়ৰত থকা ডিআৰডিঅ’ৰ প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন প্ৰতিষ্ঠান(ডিআৰডিই) শীৰ্ষক গৱেষণাগাৰে কেমিকেল, বায়’লজিকেল, ৰেডিঅ’ল’জিকেল আৰু নিউক্লিয়েৰ (চিবিআৰএন) প্ৰতিৰোধী প্ৰথম যোৰ পোছাক এমকে ভিৰ বিকাশ সাধন কৰিছিল৷ ইতিমধ্যে সেনা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি বাহিনী(এনডিআৰএফ)ক ৫৩,০০০ যোৰ পোছাক যোগান ধৰা হৈছে৷
নিউক্লিয়েৰ মেডিচিন আৰু প্ৰায়োগিক বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান(আইএনএমএএছ), দিল্লীয়ে প্ৰথম ৰেডিঅ’লজিকেল জৰুৰীকালীন অৱস্থাত কৰ্ম সম্পাদ কৰিব পৰাকৈ পুনৰ ব্যৱহৃত পোছাকৰ বিকাশ সাধন কৰি আহিছে৷
বস্ত্ৰ ক্ষেত্ৰত কাৰিকৰী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা সুঁতাৰে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ পেৰাচুটৰ বিকাশ সাধন কৰিছে আগ্ৰাস্থিত এৰিয়েল ডেলিভাৰী ৰিছাৰ্চ এণ্ড ডেভেলপমেণ্ট এষ্টাব্লিচমেণ্টে(এডিআৰডিএই)৷

Ministry of Defence
DRDO develops bio suit with seam sealing glue to keep health professionals fighting COVID-19 safe
02 APR 2020 6:47PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed a bio suit to keep the medical, paramedical and other personnel engaged in combating COVID-19 safe from the deadly virus. Scientists at various DRDO laboratories have applied their technical know-how and expertise in textile, coating and nanotechnology to develop the Personal Protective Equipment (PPE) having specific type of fabric with coating.
The suit has been prepared with the help of the industry and subjected to rigorous testing for textile parameters as well as protection against synthetic blood. The protection against synthetic blood exceeds the criteria defined for body suits by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW).
The DRDO is making all efforts to ensure that these suits are produced in large numbers and serve as robust line of defence for the medics, paramedics and other personnel in the front line combating COVID-19.
The industry is geared up for production of the suit in large quantities. M/s Kusumgarh Industries is producing the raw material, coating material, with the complete suit being manufactured with the help of another vendor. The current production capacity is 7,000 suits per day.
Another vendor is being brought in with the experience in garment technology and efforts are on to ramp up the capacity to 15,000 suits per day.
The bio suit production in the country by DRDO industry partners and other industries are being hampered due to non-availability of seam sealing tapes.
The DRDO has prepared a special sealant as an alternative to seam sealing tape based on the sealant used in submarine applications. Presently, bio suits prepared using this glue for seam sealing by an industry partner has cleared test at Southern India Textile Research Association (SITRA) Coimbatore. This can be a game changer for the textile industry. The DRDO can mass produce this glue through industry to support the seam sealing activity by suit manufacturers.
The DRDO has developed a number of products and technologies for defence against Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) agents. Defence Research and Development Establishment (DRDE) Gwalior, a laboratory of DRDO, has developed Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) Permeable Suit Mk V. Fifty three thousand suits have been supplied to Army and National Disaster Response Force (NDRF).
For first responders attending to radiological emergencies, a reusable suit has been developed by Institute of Nuclear Medicine & Allied Sciences (INMAS) Delhi.
Aerial Delivery Research and Development Establishment (ADRDE) Agra has developed various types of parachutes with fabrics similar to protective technical textiles.