বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ক’ৰনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে ঘোষণা কৰা যুঁজত দুখীয়া শ্ৰেণীক সহায়ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত বিত্তমন্ত্ৰীৰ ১.৭০ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য পেকেজৰ ঘোষণা
26 MAR 2020 5:12PM by PIB Guwahati
• বীমা আঁচনিৰ অধীনত ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত অৱতীৰ্ণ হোৱা প্ৰতিজন স্বাস্থ্যকৰ্মীক ৫০ লাখ টকাৰ বীমাৰ সুবিধা
• আগন্তুক তিনি মাহৰ বাবে প্ৰতি মাহে ৮০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে লাভ কৰিব ৫ কিলোগ্ৰাম আটা অথবা চাউল আৰু ১ কিলোগ্ৰামকৈ দাইল
• আগন্তুক তিনি মাহলৈ ২০ কোটি জন ধন একাউণ্টৰ মহিলা উপভোক্তাই প্ৰতি মাহে পাব ৫০০ টকা
• ১৩.৬২ কোটি পৰিয়াল উপকৃত হোৱাকৈ এমএনৰেগা বেতন প্ৰতিদিনে ১৮২ টকাৰ পৰা ২০২ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব
• ৩ কোটি দৰিদ্ৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, দৰিদ্ৰ বিধৱা আৰু দৰিদ্ৰ দিব্যাংগক ১০০০ টকাৰ অনুগ্ৰহ ধনৰাশি
• ৮.৭ কোটি কৃষক উপকৃত হোৱাকৈ পিএম কিষাণ যোজনাৰ অধীনত এপ্ৰিলৰ প্ৰথম সপ্তাহত চৰকাৰে কৃষকক প্ৰদান কৰিব ২,০০০ টকা
• কেন্দ্ৰ চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰ্মীসকলক সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰক ভৱন আৰু নিৰ্মাণ কৰ্মী কল্যাণ পুঁজিৰ ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু ঔদ্যোগিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি ক’ৰনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে ঘোষণা কৰা যুঁজত দুখীয়া শ্ৰেণীৰ লোকক সহায় কৰিবলৈ ১.৭০ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য পেকেজৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে৷ আজি অনুষ্ঠিত সংবাদ মেল এখনত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সীতাৰমণে এইদৰে কয়, ‘‘আজি দৰিদ্ৰতম ব্যক্তিৰ হাতত খাদ্য আৰু ধনৰ যোগান ধৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী ক্ৰয়ত কোনো ধৰণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়৷’’
আজিৰ বৈঠকখনত ৰাজ্যিক বিত্ত আৰু ঔদ্যোগিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিব শ্ৰী অতনু চক্ৰৱৰ্তী আৰু বিত্তীয় সেৱা বিভাগৰ সচিব শ্ৰী দেৱাশীষ পাণ্ডাও উপস্থিত আছিল৷ আজিৰ বৈঠকখনত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ পেকেজৰ অধীনত নিম্নোক্ত ঘোষণাসমূহ কৰা হয়-
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ পেকেজ
১. চৰকাৰী চিকিৎসালয় আৰু স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰসমূহত ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত অৱতীৰ্ণ স্বাস্থ্য কৰ্মীসকললৈ বীমা আঁচনি
• এই বিশেষ বীমা আঁচনিৰ অধীনত চাফাই কৰ্মচাৰী, ৱাৰ্ড-বয়, নাৰ্ছ, আশা কৰ্মী, পেৰামেডিকছ, কাৰিকৰবিদ, চিকিৎসক আৰু বিশেষজ্ঞসকল তথা অন্যান্য স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলক সামৰি লোৱা হ’ব৷
• ক’ভিড-১৯ ৰোগীক শুশ্ৰূষা কৰি থকা যিকোনো স্বাস্থ্য কৰ্মীয়ে যদি কোনো দুৰ্ঘটনাৰ সন্মুখীন হয় তেন্তে তেওঁক এই আঁচনিৰ অধীনত ৫০ লাখ টকাৰ ক্ষতিপূৰণ দিয়া হ’ব৷
• সকলো চৰকাৰী স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, কল্যাণ কেন্দ্ৰ আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্যৰ চিকিৎসালয়সমূহক এই আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হ’ব৷ প্ৰায় ২২ লাখ স্বাস্থ্য কৰ্মীক এই মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বীমা আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হ’ব৷
২. পিএম গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা
• ভাৰত চৰকাৰে কোনো লোককে, বিশেষকৈ কোনো দুখীয়া পৰিয়ালকে আগন্তুক তিনি মাহৰ বাবে খাদ্যৰ অভাৱত কষ্ট ভুগিবলৈ নিদিয়ে৷
• ৮০ কোটি লোক অৰ্থাৎ ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় দুই তৃতীয়াংশ লোকক এই আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হ’ব৷
• প্ৰতিজন লোকক তেওঁলোকে বৰ্তমানে লাভ কৰি থকা সুবিধাৰ দুগুণ সুবিধা আগন্তুক তিনি মাহলৈ প্ৰদান কৰা হ’ব৷
• এই অতিৰিক্ত সুবিধাসমূহ বিনামূলীয়া হ’ব৷
দাইলঃ
• ওপৰত উল্লিখিত ব্যক্তিসকলৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে প্ৰ’টিনৰ নিশ্চিতিৰ বাবে প্ৰতিটো পৰিয়ালক আগন্তুক তিনিমাহলৈ আঞ্চলিক অগ্ৰাধিকাৰ অনুসৰি ১ কিলোগ্ৰামকৈ দাইলৰ যোগান ধৰা হ’ব৷
• এই দাইল ভাৰত চৰকাৰে বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰিব৷
৩. প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত
কৃষকসকলৰ বাবে সুবিধাঃ
• ২০২০-২১ৰ প্ৰথমটো ২০০০ টকাৰ কিস্তি পিএম কিষাণ যোজনাৰ অধীনত এপ্ৰিল ২০২০ত প্ৰদান কৰা হ’ব৷
• এই যোজনাই ৮.৭ কোটি কৃষকক সামৰি ল’ব৷
৪. পিএম গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত নগদ স্থানান্তৰণঃ
দুখীয়ালৈ সাহায্যঃ
• পিএমজেডিৱাইৰ ২০.৪০ কোটি মহিলা হিতাধিকাৰীক আগন্তুক তিনি মাহলৈ প্ৰতি মাহে ৫০০ টকাৰ অনুগ্ৰহ ধনৰাশি প্ৰদান কৰা হ’ব৷
গেছ চিলিণ্ডাৰ
• প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত আগন্তুক তিনি মাহলৈ ৮ কোটি পৰিয়ালক বিনামূলীয়াকৈ গেছ চিলিণ্ডাৰৰ যোগান ধৰা হ’ব৷
আনুষ্ঠানিক খণ্ডৰ নিম্ন বেতনভোগীসকলৰ বাবে সাহায্যঃ
• যিবোৰ ব্যৱসায়ত ১০০ত কৈ কম কৰ্মী আছে আৰু মাহিলী বেতন যাৰ ১৫,০০০ টকাতকৈ কম তেওঁলোকৰ চাকৰি হেৰুওৱাৰ ক্ষতিশংকাই দেখা দিছে৷
• এই পেকেজৰ অধীনত চৰকাৰে আগন্তুক তিনিমাহলৈ কৰ্মচাৰীসকলৰ পিএফ একাউণ্টত তেওঁলোকৰ মাহিলী দৰমহাৰ ২৪ শতাংশ পৰিশোধ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দাখিল কৰিছে৷
• ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কৰ্ম সংস্থাপন সুনিশ্চিত হৈ থাকিব৷
জ্যেষ্ঠ নাগৰিক (৬০ বছৰ বয়সৰ ঊৰ্ধৰ), বিধৱা আৰু দিব্যাংগসকললৈ সাহায্যঃ
• দিব্যাং লোকসকল আৰু প্ৰায় ৩ কোটি বৃদ্ধ বিধৱা ক’ভিড-১৯ৰ বাবে অৰ্থনৈতিক অসুৰক্ষাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে৷
• চৰকাৰে আগন্তুক তিনি মাহৰ বাবে তেওঁলোকক এই কঠিন পৰিস্থিতিৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ ১০০০ টকাকৈ প্ৰদান কৰিব৷
এমএনৰেগা
• পিএম গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত ১ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এমএনৰেগা বেতন ২০ টকাকৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব৷ এমএনৰেগাৰ অধীনত বেতন বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন কৰ্মীয়ে বাৰ্ষিক ২০০০ টকাৰ অতিৰিক্ত সুবিধা লাভ কৰিব৷
• ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১৩.৬২ কোটি পৰিয়াল উপকৃত হ’ব৷
৫. আত্ম-সহায়ক গোটসমূহঃ
• ৬৩ লাখ আত্ম-সহায়ক গোট (এছএইচজি)ৰ জৰিয়তে সংবদ্ধ মহিলাসকলে ৬.৮৫ কোটি পৰিয়ালক সমৰ্থন প্ৰদান কৰি আহিছে৷
ক) কোলেটাৰেল (collateral) মুক্ত ঋণৰ পৰিমাণ ১০ লাখ টকাৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব৷
৬. পিএম গৰীব কল্যাণ পেকেজৰ অন্যান্য অংশসমূহ
আনুষ্ঠানিক খণ্ডঃ
• কৰ্মচাৰীৰ ভৱিষ্য নিধি নিয়ামকৰ সংশোধন কৰা হ’ব যাতে মহামাৰীৰ বাবে ৭৫ শতাংশ ৰাশি অথবা তিনি মাহৰ বেতনৰ অ-ফেৰৎযোগ্য অগ্ৰীম, যিটোৱেই তেওঁলোকৰ একাউণ্টতকৈ কম হয় সেয়া ঘূৰাই দিয়াৰ অনুমতি প্ৰাপ্ত হয়৷
• ইপিএফৰ অধীনত চাৰি কোটি পঞ্জীকৃত কৰ্মীৰ পৰিয়ালে এই সুবিধাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব৷
ভৱন আৰু অন্যান্য নিৰ্মাণ কৰ্মীৰ কল্যাণ পুঁজিঃ
• কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ অধীনত ভৱন আৰু অন্যান্য নিৰ্মাণ কৰ্মীৰ কল্যাণ পুঁজি গঠন কৰা হৈছে৷
• এই পুঁজিৰ অধীনত ৩.৫ কোটি পঞ্জীকৃত কৰ্মী আছে৷
• এই কৰ্মীসকলক অৰ্থনৈতিক অসুবিধাৰ পৰা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰক এই পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰি সাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হ’ব৷
জিলা খনিজ পুঁজি
• ক’ভিড-১৯ মহামাৰীক প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ আৰু এই মহামাৰীত আক্ৰান্ত ৰোগীক তিকিৎসা কৰিবলৈ চিকিৎসা পৰীক্ষণ, নিৰীক্ষণ আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনসমূহৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰক জিলা খনিজ পুঁজি (ডিএমই)ত উপলব্ধ পুঁজিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হ’ব৷

Ministry of Finance
Finance Minister announces Rs 1.70 Lakh Crore relief package under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana for the poor to help them fight the battle against Corona Virus
26 MAR 2020 5:12PM by PIB Delhi
• Insurance cover of Rs 50 Lakh per health worker fighting COVID-19 to be provided under Insurance Scheme
• 80 crore poor people will to get 5 kg wheat or rice and 1 kg of preferred pulses for free every month for the next three months
• 20 crore women Jan Dhan account holders to get Rs 500 per month for next three months
• Increase in MNREGA wage to Rs 202 a day from Rs 182 to benefit 13.62 crore families
• An ex-gratia of Rs 1,000 to 3 crore poor senior citizen, poor widows and poor disabled
• Government to front-load Rs 2,000 paid to farmers in first week of April under existing PM Kisan Yojana to benefit 8.7 crore farmers
• Central Government has given orders to State Governments to use Building and Construction Workers Welfare Fund to provide relief to Construction Workers
The Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Niramla Sitharaman today announced Rs 1.70 Lakh Crore relief package under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana for the poor to help them fight the battle against Corona Virus. While addressing the press conference here today, Smt. Sitharaman said “Today’s measures are intended at reaching out to the poorest of the poor, with food and money in hands, so that they do not face difficulties in buying essential supplies and meeting essential needs.”
The Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Singh Thakur was also present besides Shri Atanu Chakraborty, Secretary, Department of Economic Affairs and Shri Debashish Panda, Secretary, Department of Financial Services. Following are the components of the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package: —
PRADHAN MANTRI GARIB KALYAN PACKAGE
I. Insurance scheme for health workers fighting COVID-19 in Government Hospitals and Health Care Centres
• Safai karamcharis, ward-boys, nurses, ASHA workers, paramedics, technicians, doctors and specialists and other health workers would be covered by a Special insurance Scheme.
• Any health professional, who while treating Covid-19 patients, meet with some accident, then he/she would be compensated with an amount of Rs 50 lakh under the scheme.
• All government health centres, wellness centres and hospitals of Centre as well as States would be covered under this scheme approximately 22 lakh health workers would be provided insurance cover to fight this pandemic.
II. PM Garib Kalyan Ann (अन्न) Yojana
• Government of India would not allow anybody, especially any poor family, to suffer on account of non-availability of foodgrains due to disruption in the next three months.
• 80 crore individuals, i.e, roughly two-thirds of India’s population would be covered under this scheme.
• Each one of them would be provided double of their current entitlement over next three months.
• This additionality would be free of cost.
Pulses:
• To ensure adequate availability of protein to all the above mentioned individuals, 1 kg per family, would be provided pulses according to regional preferences for next three months.
• These pulses would be provided free of cost by the Government of India.
III. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana,
Benefit to farmers:
• The first instalment of Rs 2,000 due in 2020-21 will be front-loaded and paid in April 2020 itself under the PM KISAN Yojana.
• It would cover 8.7 crore farmers
IV. Cash transfers Under PM Garib Kalyan Yojana:
Help to Poor:
• A total of 20.40 crores PMJDY women account-holders would be given an ex-gratia of Rs 500 per month for next three months.
Gas cylinders:
• Under PM Garib Kalyan Yojana, gas cylinders, free of cost, would be provided to 8 crore poor families for the next three months.
Help to low wage earners in organised sectors:
• Wage-earners below Rs 15,000 per month in businesses having less than 100 workers are at risk of losing their employment.
• Under this package, government proposes to pay 24 percent of their monthly wages into their PF accounts for next three months.
• This would prevent disruption in their employment.
Support for senior citizens (above 60 years), widows and Divyang:
• There are around 3 crore aged widows and people in Divyang category who are vulnerable due to economic disruption caused by COVID-19.
• Government will give them Rs 1,000 to tide over difficulties during next three months.
MNREGA
• Under PM Garib Kalyan Yojana, MNREGA wages would be increased by Rs 20 with effect from 1 April, 2020. Wage increase under MNREGA will provide an additional Rs 2,000 benefit annually to a worker.
• This will benefit approximately 13.62 crore families.
V. Self-Help groups:
• Women organised through 63 lakhs Self Help Groups (SHGs) support 6.85 crore households.
1. Limit of collateral free lending would be increased from Rs 10 to Rs 20 lakhs.
VI. Other components of PM Garib Kalyan package
Organised sector:
• Employees’ Provident Fund Regulations will be amended to include Pandemic as the reason to allow non-refundable advance of 75 percent of the amount or three months of the wages, whichever is lower, from their accounts.
• Families of four crore workers registered under EPF can take benefit of this window.
Building and Other Construction Workers Welfare Fund:
• Welfare Fund for Building and Other Constructions Workers has been created under a Central Government Act.
• There are around 3.5 Crore registered workers in the Fund.
• State Governments will be given directions to utilise this fund to provide assistance and support to these workers to protect them against economic disruptions.
District Mineral Fund
• The State Government will be asked to utilise the funds available under District Mineral Fund (DMF) for supplementing and augmenting facilities of medical testing, screening and other requirements in connection with preventing the spread of CVID-19 pandemic as well as treating the patients affected with this pandemic.