প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰলৈ বুলি উচৰ্গা কৰিলে কলকাতাৰ চাৰিটা পুনৰ নিৰ্মিত ঐতিহাসিক ভৱন
11 JAN 2020 9:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰলৈ বুলি আজি কলকাতাৰ চাৰিটা পুনৰ নিৰ্মিত ঐতিহাসিক ভৱন উচৰ্গা কৰে৷ এই চাৰিটা ভৱন হ’ল অ’ল্ড কাৰেন্সী বিল্ডিং, বেলভেডেৰ হাউচ, মেটকাফ হাউচ আৰু ভিক্ট’ৰিয়া মেম’ৰিয়েল হ’ল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দিনটোক এক বিশেষ দিন বুলি অভিহিত কৰি ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰজুৰি ভাৰতীয় কলা, সংস্কৃতি, ঐতিহ্য পুনৰুদ্ধাৰ, পুনৰ আৱিষ্কাৰ, পুনৰ নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা সংৰক্ষণৰ এক অভিযান আৰম্ভ হৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে৷
বিশ্বৰ বাবে ঐতিহ্যময় পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰঃ
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে সদায়েই সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু গাঁথনিসমূহ সুৰক্ষা তথা আধুনিকীকৰণত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে৷ এই পদক্ষেপৰ ফলস্বৰূপেই ভাৰতক বিশ্বৰ ঐতিহ্যময় পৰ্যটনৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিচিত কৰোৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে প্ৰয়াস কৰিছে৷
তেওঁ কয় যে দেশৰ পাঁচটা প্ৰধান সংগ্ৰহালয়ক বিশ্বমানৰ পৰ্যায় প্ৰদান কৰা হ’ব৷ বিশ্বৰ সবাতোকৈ প্ৰাচীন সংগ্ৰহালয়সমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে কলকাতাৰ ইণ্ডিয়ান মিউজিয়ামৰ পৰাই এই প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হ’ব৷
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠিত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যময় কেন্দ্ৰসমূহৰ পৰিচালনা তথা সম্পদ সৃষ্টিৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে ‘‘ইণ্ডিয়ান ইন্সটিটিউট অব্ হেৰিটেজ কনজাৰভেচন’’ মুকলি কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰি আছে যাক এক ডীমড্ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সমমৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হ’ব৷
কলকাতাৰ চাৰিটা প্ৰসিদ্ধ গেলেৰী-অ’ল্ড কাৰেন্সী বিল্ডিং, বেলভেডেৰ হাউচ, মেটকাফ হাউচ আৰু ভিক্ট’ৰিয়া মেম’ৰিয়েল হ’লৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ কাম ইতিমধ্যেই সমাপ্ত হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে৷ তেওঁ ইয়াকো কয় যে চৰকাৰে বেলভেডেৰ হাউচক বিশ্বৰ সংগ্ৰহালয়ৰ পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰি আছে৷
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে কলকাতাৰ ইণ্ডিয়ান গৰ্ভণমেণ্ট মিণ্টত ‘‘কইনেজ এণ্ড কমাৰ্চ’’ৰ এক সংগ্ৰহালয় স্থাপনৰ যোঁজা কৰিছে৷
বিপ্লৱী ভাৰত
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘ভিক্ট’ৰিয়া মেম’ৰিয়েলৰ ৫টা গেলেৰীৰ ৩টা দীৰ্ঘদিন ধৰি বন্ধ হৈ আছিল৷ আমি সেইসমূহ পুনৰ মুকলি কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো৷ ভাৰতৰ স্বাধীনতা যুঁজৰ সেনানীসকলৰ বাবেও কিছু স্থান দিয়াৰ বাবে মই আহ্বান জনাইছো৷ সেই স্থানটোক ‘বিপ্লৱী ভাৰত’ নাম দিয়া উচিত৷ ইয়াত আমি সুভাষ চন্দ্ৰ বসু, অৰবিন্দ ঘোষ, ৰাসবিহাৰী বসু, ক্ষুদিৰাম বসু, বাঘা যতীন, বিনয়, বাদল, দীনেশ আদিৰ দৰে নেতাসকলৰ গৰিমা প্ৰদৰ্শিত কৰিব পাৰিম৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতীয়সকলৰ দশকপুৰণি অনুভূতিক সন্মান জনাই দিল্লীৰ লালকিল্লা আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰৰ দ্বীপমালাত সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ একোটা সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হৈছে৷
বেংগলৰ প্ৰসিদ্ধ নেতালৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশ্চিমবংগৰ যিসকল নেতাই দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে নিজৰ জীৱন জলাঞ্জলি দিছিল, তেওঁলোকে প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি পোৱাটো আৱশ্যক৷
‘‘এতিয়া আমি শ্ৰী ঈশ্বৰ চন্দ্ৰ বিদ্যাসাগৰৰ ২০০তম জন্ম বাৰ্ষিকী পালন কৰিবলৈ ওলাইছো৷ ঠিক সেইদৰে ২০২২ চনত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষ পালন কৰিবলৈ লোৱাৰ মুহূৰ্তত বিখ্যাত সমাজ সংস্কাৰক তথা শিক্ষাবিদ শ্ৰী ৰাজা ৰামমোহন ৰায়ৰ ২৫০তম জন্ম বাৰ্ষিকীও পালন কৰিব৷ দেশৰ তৰুণ, মহিলা আৰু কন্যা সন্তানৰ কল্যাণ তথা আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁৰ প্ৰয়াসসমূহক আমি সোঁৱৰণ কৰা উচিত৷ এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমি তেওঁৰ ২৫০তম জন্ম বাৰ্ষিকী ধুমধামেৰে পালন কৰা উচিত’’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়৷
ভাৰতীয় ইতিহাসৰ সংৰক্ষণ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় ঐতিহ্য, ভাৰতৰ মহান নেতাসকলৰ গৰিমা, ভাৰতীয় ইতিহাস সংৰক্ষণ কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম৷
তেওঁ কয়, ‘‘এয়া বৰ দুখৰ কথা যে ভাৰতৰ বুৰঞ্জী ব্ৰিটিছৰ আমোলত লিখা হৈছিল আৰু তাত বহু দিশ বাদ পৰি গৈছিল৷ মই গুৰু ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে ১৯০৩ চনত উল্লেখ কৰা এষাৰ কথা উদ্ধৃত কৰিব বিচাৰিছো-‘ভাৰতীয় ইতিহাস এনে নহয় যি আমি পঢ়িছো আৰু পৰীক্ষাত লিখিছো৷ ইয়াত কেৱল বাহিৰৰ পৰা অহা লোকে কেনেকৈ আমাক দমন কৰিছিল, সন্তানসকলে কিদৰে তেওঁলোকৰ পিতৃক হত্যা কৰিছিল, সিংহাসনৰ বাবে কিদৰে লোক ভ্ৰাতৃঘাতী সংঘৰ্ষত লিপ্ত হৈছিল, সেই বিষয়েহে লিখা হৈছে৷ বুৰঞ্জীৰ এইসমূহ বিৱৰণে আমাৰ ভাৰতীয় নাগৰিকক প্ৰতিনিধিত্ব নকৰে৷ ইয়াত তেওঁলোকক কোনো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হোৱা নাই৷’
গুৰুদেৱে ইয়াকো কৈছিল-ধুমুহাৰ যিমানেই শক্তি নহওক কিয়, মানুহে তাক কিদৰে প্ৰত্যাহ্বান জনাব পাৰিছে, সেয়াহে গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা৷
বন্ধুসকল, গুৰুদেৱৰ এইসমূহ বাণীয়ে সেইসমূহ ইতিহাসবিদে যে কেৱল ভাৰতৰ বাহিৰৰ পৰা অহা ধুমুহাহে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, সেয়া পৰিলক্ষিত কৰিছে৷ যিসকলে ধুমুহাৰ সন্মুখীন হৈছিল সেই বিষয়ে ক’তো উল্লেখ নাই৷ যিসকলে কেৱল বাহিৰৰ পৰাহে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল তেওঁলোকে জনসাধাৰণে কিদৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিছিল সেই বিষয়ে অনুধাৱন কৰিব নোৱাৰে৷
ইতিহাসবিদসকলে দেশৰ বহু কথা বাদ দি লিখিছিল৷
সেই সময়ৰ অস্থিৰতা আৰু যুদ্ধৰ পৰিবেশত কোনে আমাৰ ঐতিহ্য বহন কৰি আছিল, কোনে আমাৰ পৰম্পৰা পিছৰ প্ৰজন্মলৈ বহন কৰিছিল৷
এয়া আছিল আমাৰ কলা, আমাৰ সাহিত্য, আমাৰ সংগীত, আমাৰ সাধু-সন্তসকল৷’’
ভাৰতীয় পৰম্পৰা আৰু কলাৰ প্ৰচাৰ
‘‘যিকোনো লোকে ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে বিভিন্ন ধৰণৰ কলা আৰু সংগীতৰ বৈচিত্ৰতা লক্ষ্য কৰিব পাৰে৷ ঠিক সেইদৰে ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তকে সন্তসকলৰ প্ৰভাৱো পৰিলক্ষিত হয়৷ তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাই আমাৰ ইতিহাস সমৃদ্ধ কৰিছে৷ তেওঁলোকে ভাৰতৰ ইতিহাসত বৃহৎ সংস্কাৰ সাধন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ তেওঁলোকে দেখুৱাই যোৱা পথে আমাক সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে৷
বিভিন্ন সমাজ সংস্কাৰকৰ নেতৃত্বত ভক্তি আন্দোলন সমৃদ্ধ হৈছিল৷ সন্ত কবীৰ, তুলসীদাস আৰু বিভিন্নজন সন্তই সমাজক সজাগ কৰাত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছিল৷
আমি স্বামী বিবেকানন্দই মিচিগান বিশ্ববিদ্যালয়ত কি কৈছিল সেয়া মনত ৰাখিব লাগে৷ তেওঁ কৈছিল যে বৰ্তমানৰ শতিকাটো তোমালোকৰ হ’ব পাৰে, কিন্তু একবিংশ শতিকা ভাৰতৰ হ’ব৷ আমি সকলোৱে তেওঁৰ সেই সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ দেহেকেহে পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব’’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়৷

Prime Minister's Office
PM Dedicates Four Refurbished Heritage Buildings in Kolkata To the Nation
11 JAN 2020 9:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the nation Four Refurbished Heritage Buildings in Kolkata today. These are Old Currency Building, the Belvedere House, the Metcalfe House and the Victoria Memorial Hall.
Speaking on the occasion, Prime Minister termed it as a special day, as it begins a nationwide campaign to preserve India's art, culture and heritage, and to Reinvent, Rebrand, Renovate and Rehouse them.
Centre of Heritage Tourism for the World:
Shri Modi said that India always wanted to protect and modernize its cultural heritage and structures. It is with this spirit that the Union Government has taken up the endeavour to develop India as major centre of Heritage Tourism in the World.
He mentioned that five 5 Iconic Museums in the country will be made in keeping with the International standards. This is being started from the Indian Museum in Kolkata, which is one of the oldest museums in the world, he added.
Shri Modi said that inorder to generate resources, take care of the management of these iconic cultural heritage centres, the union government is considering to launch Indian Institute of Heritage Conservation which would be given the status of a deemed university.
Prime Minister said the renovation work of four Iconic Galleries of Kolkata- Old Currency Building, Belvedere House, Victoria Memorial and Metcalfe House has been completed. He also said that Government is taking efforts towards developing Belvedere House into a Museum of the World.
Shri Modi said that Government of India is contemplating to set up a museum of "Coinage & Commerce" at the Indian Government Mint in Kolkata.
Biplabi Bharat
Prime Minister said , "3 of the 5 galleries of Victoria Memorial were closed for a long time and that it is not a good situation. We are now trying to restart them, It is my urge that some space should also be provided for showcasing India's Freedom fighters. I feel it should be called "Biplabi Bharat". Here we can showcase leaders like Subhas Chandra Bose, Aurobindo Ghosh, Ras Behari Bose, Khudi Ram Bose, Bagha Jatin, Binoy, Badal, Dinesh etc"
He said keeping in mind the decades old sentiments of India towards Subhas Chandra Bose a museum had been set up at the Red Fort in Delhi and that an island in the archipelago of the Andaman & Nicobar had been named after him.
Tributes to Iconic Leaders of Bengal
Prime Minister said in the new era, the iconic leaders and sons of soil of West Bengal who dedicated their lives for the freedom of the country should be paid proper tributes.
"Now we are celebrating the 200th Birth Anniversary of Shri Ishwar Chandra Vidyasagar. Similarly the year 2022 when India celebrates its 75th Independence, is also the 250th birth anniversary of renowned social reformer and educationist Shri Raja Ram Mohan Rai. We need to remember his efforts in uplifting the self confidence of the country, his efforts in promoting welfare of youth, women and girl child. In this spirit we should celebrate his 250th birth anniversary as a festival of grandeur."
Preserving Indian History
Prime Minister said that preserving Indian Heritage, India's Great Leaders, India's History is one of the main aspect of Nation Building.
"It is very sad that the History of India written during the British regime had left out many important aspects out of it. I would like to quote what Gurudev Rabindranath Tagore wrote in 1903, ' India's history is not what we study and memorize for our exams. It only talks about how people from outside have tried to conquer us, how children tried to kill their fathers and how brothers fought among themselves for the throne. This kind of depiction of history does not talk about how the Indian citizens, Indian people were living. It does not give them any importance' ".
"Gurudev also said, ' Whatever may be the strength of the storm, more important is how the people who faced it dealt with it.'
"Friends this quote of Gurudev reminds that those historians have only seen the storm only from outside. They have not gone inside the houses of those who were facing the storm. Those who see it from outside have no understanding of how the people were dealing with it then".
"Many such issues of the country were left behind by these historians", he said.
"During that period of instability and war, who were keeping up the conscience of the country, who were carrying our great traditions to the next generations"
"This was done by our art, our literature, our music, our saints, our monks"
Promoting Indian Tradition and Culture
"One witnesses special traditions related to various types of art and music in every corner of India. Similarly the influence of intellectuals and saints is also visible in every region of India. These individuals, their ideas, different forms of art and literature have enriched the history. These great personalities have led some of the biggest social reforms in the history of India. The path shown by them still inspires us today."
"The Bhakti movement was enriched by the songs and thoughts of several social reformers. Sant Kabir, Tulsidas, and several others played a key role in awakening the society."
Prime Minister said, “We must remember what Swami Vivekananda had said during his interaction at Michigan University- 'The present century might be yours, but the 21st century will belong to India'. We must continue working hard to fulfill his vision.