কেবিনেট
স্থবিৰ হৈ থকা ব্যয়সাধ্য আৰু মধ্য আয়ৰ আবাসিক প্ৰকল্পসমূহলৈ পুঁজি যোগানৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা গ্ৰহণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
06 NOV 2019 8:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি স্থবিৰ হৈ থকা ব্যয়সাধ্য আৰু মধ্য আয়ৰ আবাসিক প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিকল্পনা সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিবলৈ প্ৰাথমিকতাৰ আধাৰত ঋণ হিচাপে পুঁজি যোগানৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ বা বিশেষ কোষ মুকলি কৰাৰ বাবে যাৱতীয় অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে।
এই কোষৰ উদ্দেশ্যৰ বাবে চৰকাৰে এক প্ৰযোজক হিচাপে কাম কৰিব আৰু চৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা মুঠ ধনৰ পৰিমাণ হ’ব ১০,০০০ কোটি টকা।
এই কোষ SEBI ৰ সৈতে পঞ্জীকৃত শ্ৰেণী-11 এআইএফ (বৈকল্পিক বিনিয়োগ কোষ) ঋণ কোষ হিচাপে মুকলি কৰা হ’ব আৰু ইয়াক অতি পেছাদাৰী ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
এই বিশেষ উইণ্ডো অনুসৰি প্ৰথমে এআইএফৰ বাবে এই প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছে যে SBICAP ভেণ্ডৰ্ছ লিমিটেডে বিনিয়োগ প্ৰবন্ধক হিচাপে কাম কৰিব।
এই কোষ সেইসকল নিৰ্মাণকাৰীক সকাহ প্ৰদান কৰিব, যিসকলে ধনৰ অভাৱত নিজৰ আধৰুৱা প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা নাছিল। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ঘৰ ক্ৰয় কৰিবলৈ বিচৰা লোকসকলৰো অভাৱ পূৰণ হ’ব।
ৰিয়েল ইষ্টেট উদ্যোগ প্ৰত্যক্ষ-পৰোক্ষভাৱে আন আন ভালেমান উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, আৰু এইবাবেই এই ক্ষেত্ৰখনৰ বিকাশৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় অৰ্থব্যৱস্থাৰ অন্যান্য মুখ্য ক্ষেত্ৰসমূহত ব্যাপ্ত হৈ থকা জটিলতা আঁতৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত যোগাত্মক প্ৰভাৱ পৰিব।
পটভুমি -
মাননীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে বিগত ১৪ ছেপ্তেম্বৰ, ২০১৯ তাৰিখে ঘোষণা কৰিছে যে ব্যয়সাধ্য আৰু মধ্যআয়ৰ আবাসিক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে এক বিশেষ উইণ্ডো স্থাপন কৰা হ’ব, যিয়ে সম্প্ৰতি বন্ধ বা স্থবিৰ হৈ থকা সকলোবোৰ আবাসিক প্ৰকল্পৰ বাবেই পুঁজি যোগান উপলব্ধ কৰাব।
ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত, আবাসিক বিত্ত প্ৰতিষ্ঠানসমূহ, বেংক, এনবিএফচি আৰু ৰিয়েল ইষ্টেট ডেভেলপাৰ্ছৰ লগতে আন্তঃমন্ত্ৰালয় পৰামৰ্শ আৰু অন্যান্য হিতকাৰী পৰামৰ্শ অনুষ্ঠানৰো আয়োজন কৰা হৈছে। ঘৰ ক্ৰেতা, নিৰ্মাণকাৰী, ভুপতি আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ সমূখত আহিবলগীয়া বিভিন্ন সমস্যাৰো সমাধান এই বিশেষ উইণ্ডোৰ যোগেদি আনিবলৈ চেষ্টা কৰা হ’ব।

Cabinet
Cabinet approves Special Window for funding of stalled Affordable and Middle-Income housing projects
06 NOV 2019 8:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the establishment of a 'Special Window' fund to provide priority debt financing for the completion of stalled housing projects that are in the Affordable and Middle-Income Housing sector.
For the purposes of the fund, the government shall act as the Sponsor and the total commitment to be infused by the Government would be upto INR 10,000 crore.
The fund will be set up as a Category-11 AIF (Alternate Investment Fund) debt fund registered with SEBI and would be professionally run.
For the first AIF under the Special Window, it is proposed that SBICAP Ventures Limited shall be engaged to be the Investment Manager.
This fund would in turn would provide relief to developers that require funding to complete a set of unfinished projects and consequently ensure delivery of homes to the home-buyers.
Since the real estate industry is intrinsically linked with several other industries, growth in this sector will have a positive effect in releasing stress in other major sectors of the Indian economy as well.
Background
The Hon'ble Finance Minister on September 14, 2019 had announced that a special window for affordable and middle-income housing will be created. This special window will provide last mile funding for housing projects which are stressed.
Subsequently, Inter-ministerial consultations and several stakeholder consultations were held with the housing industry including Housing Finance Companies, Banks, NBFCs, Investors, and Real Estate Developers. Problems being faced by home buyers, developers, lenders, and investors were ascertained that could be addressed through the Special Window.