প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আয়ুষ্মান ভাৰতক ধন্যবাদ-আৰোগ্য জীৱন দান প্ৰত্যন্ত দ্বীপৰ এইগৰাকী বাসিন্দাক
সুস্থ জীৱন যাপন কৰিছে ৰতন বৰায়ে
01 OCT 2019 7:29PM by PIB Guwahati
আন্দামান দীপপূঞ্জৰ এটা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ সদস্য ৫২ বছৰীয়া ৰতন বৰাই নামৰ ব্যক্তিজন আক্ৰান্ত হৈছিল ‘মায়’কাৰ্ডিয়েল’ সংক্ৰমণৰ দ্বাৰা। বুকুৰ বাওফালে অনুভৱ কৰা প্ৰচণ্ড বিষত লেবেজান হোৱা বৰাইক পোৰ্ট ব্লেয়াৰৰ ‘জি বি পন্ত হাস্পটাল’ত ভৰ্তি কৰোৱা হৈছিল। বহুদিন ধৰি ‘ডায়েবেটিছ মেলিটাছ’ নামৰ ব্যাধিত ভূগি থকা বৰাইক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰোৱাৰ পিচত গম পোৱা গ’ল যে তেওঁ শেহতীয়াভাবে ‘একিউট এণ্টেৰিঅ’ৰ ৱাল মায়’কাৰ্ডিয়েল’ নামৰ সংক্ৰমণৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছে। হাস্পটালখনত পোনতে তেওঁৰ অৱস্থা সুস্থিৰ কৰি উন্নত চিকিত্সাৰ বাবে দেশৰ মূল ভূ-খণ্ডলৈ প্ৰেৰণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। যিহেতু আন্দামানত হৃদৰোগৰ উন্নত চিকিত্সাৰ বিশেষ ব্যৱস্থা নাই সেয়ে এনেবোৰ অসুখৰ চিকিত্সাৰ বাবে ৰোগীসকলক চেন্নাই, কলকাতা আদিলৈ আনিবলগীয়া হয়েই। পিছে ৰতন বৰাইৰ দৰে তেনেই নিঃকিন ব্যক্তি এজনৰ বাবে এই কথা সঁচাকৈয়ে কঠিন আছিল।
অৱশেষত যেতিয়া ‘আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা’ৰ কথা জানিব পাৰিলে, এক নতুন আশাই বৰাই পৰিয়ালক সকাহ দান কৰিলে। আঁচনিখনৰ অধীনত তেওঁ বিনামূলীয়াকৈয়ে প্ৰয়োজনীয় চিকিত্সা গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিলে। আজি তেওঁ সম্পূৰ্ণ সুস্থ আৰু পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ বিশাল পৰিসৰৰ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনিখনৰ বিশেষ সাফল্যৰ কাহিনী কোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীক সাক্ষাত্ কৰা ৩১গৰাকী হিতাধিকাৰীৰ অন্যতম সদস্য হৈ নতুন দিল্লীত উপস্থিত হৈছেহি।
আজিৰ পৰা ঠিক এবছৰৰ আগতে অৰ্থাত ২০১৮চনত শুভাৰম্ভ কৰা আঁচনিখনৰ জৰিয়তে দেশৰ ১০.৭৪কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক সহজ-সাধ্য চিকিত্সা সেৱা গ্ৰহণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব পৰাকৈ যুগুতোৱা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ ইতিমধ্যে পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহত্ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। যোৱাটো বছৰত ৰতন বৰাইৰ দৰে ৫০,০০০ৰোগীয়ে এই কাৰ্যক্ৰমৰ সুবাদত ৰাজ্যৰ বাহিৰলৈ গৈ উন্নত চিকিত্সাসেৱা লাভ কৰি আৰোগ্য হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে।
আজিৰ তাৰিখত দেশৰ ১৬,০৮৫খন চিকিত্সালয়ত এই আঁচনিৰ জৰিয়তে চিকিত্সা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ৪১ লাখ হিতাধিকাৰীয়ে আঁচনিখনৰ জৰিয়তে চিকিত্সা সেৱা লাভ কৰাৰ বিপৰীতে দেশত এই পৰ্যন্ত ১০কোটি ই-কাৰ্ড আনুষ্ঠানিক ভাবে বিতৰণ কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখত ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’-ৰ অধীনত ২০,৭০০টা স্বাস্থ্য আৰু নিৰাময় কেন্দ্ৰই দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত কাৰ্য নিৰ্বাহ কৰি আছে।
.

Prime Minister's Office
Thanks to Ayushman Bharat – Life Turns Normal to this Remote Islander
Ratan Barai Now Leads a Healthy Life
01 OCT 2019 7:29PM by PIB Delhi
52 Year Old Ratan Barai from Andaman and Nicobar hails from a poor family and was suffering from Myocardial Infarction.
He was admitted to the G B Pant Hospital in Port Blair pain on the left side of the chest and profuse sweating. He also had Diabetes Mellitus. Investigations revealed Acute Anterior Wall Myocardial Infarction. He was stabilized with medical management and later referred to cardiologists in the mainland for further expert treatment.
Since there is no treatment facility for heart ailments in Andaman and Nicobar Islands, all such patients travel to mainland India for treatment in cities like Kolkata and Chennai.
For RatanBarai this was difficult as he did not have enough money.
However when he learnt of the cashless insurance protection through Ayushman Bharat- PMJAY it brought a new ray of hope in his life. With its help he was then able to get the prescribed treatment for free.
Today he is a healthy man and was one of the 31 beneficiaries who met the Prime Minister to explain the success of the World’s largest health scheme.
Launched exactly a year ago in 2018, Ayushman Bharat is world’s largest health insurance scheme, which aims to provide easy access to medical facilities to over 10.74 Crore poor people in the country.
In the last one year over 50,000 patients like Ratan Barai could get access to medical facilities outside their state where best such facilities were available owing to the Ayushman Bharat programme.
Under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya (PM-JAY), 16,085 Hospitals have been empanelled, over 41 lakh beneficiaries have been treated and over 10 Crore e-Cards issued.
Over 20,700 Health & Wellness Centers have become operational across the country under Ayushman Bharat.
Click here to see Details here: