কেবিনেট
নতুন কেবিনেট সচিব হিচাপে দায়িত্বভাৰ গ্ৰহণ কৰিলে শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাই
30 AUG 2019 4:15PM by PIB Guwahati
শ্ৰী পি.কে সিনহাৰ অৱসৰৰ পাছত শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাই ভাৰত চৰকাৰৰ নতুন কেবিনেট সচিব হিচাপে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰিছে৷ তেওঁ হ’ল ঝাৰখণ্ড কেডাৰ(১৯৮২ বেটচ)ৰ এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক বিষয়া৷ ইয়াৰ পূৰ্বে তেওঁ কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ভাৰত চৰকাৰৰ নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্য সচিব হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছে৷ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধিতো তেওঁ ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে৷
কেন্দ্ৰই জম্মু আৰু কাশ্মীৰক বিশেষ ৰাজ্যৰ মৰ্যাদা দিয়া সংবিধানৰ ৩৭০নং অনুচ্ছেদ বিলুপ্ত কৰাৰ সিদ্ধান্ত সফলতাৰে কাৰ্যৰূপায়ন কৰাসকলৰ ভিতৰত শ্ৰী গৌবা আছিল অন্যতম৷ কেন্দ্ৰৰ সিদ্ধান্ত নিখুঁত আৰু সঠিকভাৱে ৰূপায়ন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ পাকৈত আছিল বুলি বিশেষভাৱে জনা যায়৷ তেওঁ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সুক্ষ্মভাৱে পৰিস্থিতি পৰ্যবেক্ষণ কৰি এই সিদ্ধান্তসমূহ বলবৎ কৰিছিল৷ এটা ক্ষুদ্ৰ দলৰ সৈতে তেওঁ সাংবিধানিক আৰু আইনী পদক্ষেপসমূহক অন্তিম ৰূপ দিছিল, তথা প্ৰশাসনিক আৰু সুৰক্ষা ব্যৱস্থা তদাৰক কৰিছিল৷
ইয়াৰ পূৰ্বে, গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব হিচাপে তেওঁ মাওবাদী উগ্ৰপন্থীৰ কাৰ্যকলাপ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ২০১৫ত বহুমুখী কৰ্ম পৰিকল্পনা যুগুত কৰি ইয়াক সফলতাৰে কাৰ্যৰূপায়ন কৰিছিল৷ ইয়াৰ ফলত মাওবাদী অধ্যুষিত অঞ্চলসমূহত মাওবাদীৰ প্ৰভাৱ উল্লেখনীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছিল৷
গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ উপৰি শ্ৰী গৌবাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নগৰ উন্নয়ন, প্ৰতিৰক্ষা, পৰিৱেশ আৰু বন, বৈদ্যুতিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি বিভাগত দীৰ্ঘদিনধৰি সেৱা আগবঢ়াইছে৷
ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্য সচিব হিচাপে শ্ৰী গৌবাই কেইবাটাও গুৰুত্পূৰ্ণ প্ৰশাসনিক আৰু অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰ সাধন কৰিছিল৷ তেওঁৰ কাৰ্যকালত ঝাৰখণ্ডই ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ ৰেকিঙত অন্তিম স্থানৰ পৰা তৃতীয় স্থানলৈ উন্নীত হ’বলৈ সক্ষম হৈছিল৷
শ্ৰী গৌবাই চাৰি বছৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধিৰ ব’ৰ্ডত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰাৰ সুযোগ পাইছিল৷

Cabinet
Shri Rajiv Gauba Takes Over as the New Cabinet Secretary
30 AUG 2019 4:15PM by PIB Delhi
Shri Rajiv Gauba today took over as the new Cabinet Secretary in the Government of India after the superannuation of Shri P.K. Sinha. He is an IAS officer of Jharkhand cadre (1982 batch) and has held important assignments like Union Home Secretary, Secretary, Ministry of Urban Development, Government of India and Chief Secretary, Jharkhand. He has also represented India at the International monetary Fund.
Shri Gauba brings to his new assignment rich and wide-ranging experience spanning Security, Governance and Financial verticals in the Central and State Governments as also in international organisations.
He was one of the key implementers of the Centre’s decision to abrogate Article 370 and the reorganization of Jammu & Kashmir, and is widely credited for flawless and smooth implementation of the decision. With an eye for details, he spearheaded the formulation and execution of these initiatives in MHA. Along with a small core team, he gave final shape to constitutional and legal aspects while working out administrative and security arrangements.
Earlier, during his stint in MHA as Additional Secretary, he prepared a multi- pronged action plan in 2015 to tackle LWE and steered its implementation which has resulted in significantly shrinking the spread of Maoists’ area of influence.
Besides MHA, Shri Gauba has served in the Central Government in wide ranging areas such as Urban Development, Defence, Environment & Forests, and Department of Electronics and Information Technology.
As Chief Secretary of Jharkhand, Shri Gauba had introduced major governance and economic reforms including lateral entry of professionals, restructuring, downsizing of Ministries, and labour reforms. Jharkhand leapt from the bottom of the table to 3rd rank in Ease of Doing Business during his tenure.
Shri Gauba has also served in the International Monetary Fund representing the country for four years on the Board of IMF.