প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 AUG 2019 9:20PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপত, এটা পৰিয়ালৰ হিচাপত, আপোনালোকে, আমি, সমগ্ৰ দেশে এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷এনেকুৱা এক ব্যৱস্থা, যাৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল অনেক অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল, তেওঁলোকৰ বিকাশৰ বাধাসমূহ এতিয়া দূৰ হ’ল৷ যি সপোন চৰ্দাৰ পেটেলৰ আছিল, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ আছিল, ডাক্টৰ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ আছিল, অটলজী আৰু কোটি কোটি দেশভক্তৰ আছিল, সেয়া এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে৷ জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখত এক নতুন যুগৰ সূচনা হৈছে৷ এতিয়া দেশৰ সকলো নাগৰিক অধিকাৰো সমান আৰু দায়িত্বও সমান৷ মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাক, লাডাখৰ জনতাক আৰু প্ৰত্যেক দেশবাসীলৈ অলেখ অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল, সামাজিক জীৱনৰ কিছুমান কথা সময়ৰ সৈতে এইদৰে মিলি যায় যে বহুসময়ত সেই কথাসমূহকে স্থায়ী বুলি বিবেচনা কৰা হয়৷ এনেকুৱা ভাৱ হয় যে কোনো পৰিৱৰ্তন নহ’ব, এনেকৈয়েই চলি থাকিব৷ অনুচ্ছেদ ৩৭০ৰ সৈতেও এনে ভাৱনাৰেই সৃষ্টি হৈছিল৷ তাৰ দ্বাৰা জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ, আমাৰ শিশুসকলৰ যি হানি হৈছিল সেই বিষয়ে কোনো চৰ্চাই হোৱা নাছিল৷ আচৰিত কথা এয়েই যে আপুনি যাৰ সৈতেই কথা নাপাতক কিয়, কোনেও এই কথা ক’বলৈ সক্ষম নহয় যে অনুচ্ছেদ ৩৭০ৰ দ্বাৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাৰ জীৱনত কি লাভ হৈছিল৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, অনুচ্ছেদ ৩৭০ আৰু ৩৫-ক ই জম্মু-কাশ্মীৰক বিচ্ছিন্নতাবাদ, সন্ত্ৰাসবাদ, পৰিয়ালতন্ত্ৰ আৰু ব্যৱস্থাসমূহত বৃহৎ মাত্ৰাত ভ্ৰষ্টাচাৰৰ পৰিৱৰ্তে একো নিদিলে৷ এই দুয়োটা অনুচ্ছেদক দেশৰ বিৰুদ্ধে, কিছুমান লোকৰ ভাৱনাক আঘাত কৰাৰ বাবে পাকিস্তানৰ দ্বাৰা এক অস্ত্ৰৰ ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল৷ ইয়াৰ ফলত যোৱা তিনিটা দশকত প্ৰায় ৪২ হাজাৰ নিৰ্দোষী লোকে নিজৰ প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিল, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ বিকাশ সেই গতিত হোৱা নাছিল যি তেওঁলোকৰ অধিকাৰ আছিল৷ এতিয়া এই ব্যৱস্থাৰ সংশোধন হোৱাৰ ফলত জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ জনতাৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি ঠিক হোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতো সুৰক্ষিত হ’ব৷
বন্ধুসকল, আমাৰ দেশৰ যিকোনো চৰকাৰেই হওক, তেওঁলোকে সংসদত আইন প্ৰণয়ন কৰি দেশৰ ভালৰ বাবে কাম কৰে৷ যি দলৰেই চৰকাৰ নহওক কিয়, যি মিত্ৰজোঁটৰ চৰকাৰেই নহওক কিয়, এই কাৰ্য নিৰন্তৰে পৰিচালিত হয়৷ আইন প্ৰস্তত কৰাৰ সময়ত অনেক বিবাদ হয়, চিন্তন-মন্থন হয়, তাৰ আৱশ্যকতা, তাৰ প্ৰভাৱসমূহ সামৰি গুৰুতৰ সিদ্ধান্ত প্ৰদান কৰা হয়৷ এই প্ৰক্ৰিয়াসমূহ অতিক্ৰমি যি আইন প্ৰস্তুত হয়, সি সমগ্ৰ দেশৰ জনতাৰেই কল্যাণ কৰে৷
কিন্তু কোনেও কল্পনা কৰিব নোৱাৰে যে সংসদে বৃহৎ সংখ্যাত ইমানবোৰ আইন প্ৰস্তুত কৰিলে আৰু সেয়া দেশৰ এটা প্ৰান্তত প্ৰণয়নেই নহয়৷ তাৰোপৰি, পূৰ্বৰ যি চৰকাৰ আছিল, এখন আইন প্ৰস্তুত কৰি ৱাহ-ৱাহ লৈছিল, তেওঁলোকেও এয়া দাবী কৰিব নোৱাৰে যে তেওঁলোকৰ সৃষ্ট আইনে জম্মু-কাশ্মীৰত প্ৰণয়ন হৈছে৷ যি আইন দেশৰ সমগ্ৰ জনতাৰ বাবে প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল, তাৰ লাভৰ পৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ ডেৰ কোটিতকৈও অধিক জনতা বঞ্চিত হৈ ৰৈছিল৷ চিন্তা কৰক, দেশৰ অন্য ৰাজ্যত শিশুসকলৰ শিক্ষাৰ অধিকাৰ আছে কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰৰ শিশু ইয়াৰ পৰা বঞ্চিত আছিল৷
দেশৰ অন্য ৰাজ্যৰ কন্যাসকলে যি অধিকাৰ লাভ কৰে, সেই সকলো অধিকাৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ কন্যাসকলে পোৱা নাছিল৷ দেশৰ অন্য ৰাজ্যৰ চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে চাফাই কৰ্মচাৰী আইন প্ৰযোজ্য কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰৰ চাফাই কৰ্মচাৰী ইয়াৰ পৰা বঞ্চিত আছিল৷ দেশৰ অন্য ৰাজ্যত দলিতসকলৰ ওপৰত অত্যাচাৰ ৰোধ কৰাৰ বাবে কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰত এনেকুৱা নাছিল৷ দেশৰ অন্য ৰাজ্যত সংখ্যালঘূসকলৰ কল্যাণৰ সংৰক্ষণৰ বাবে সংখ্যালঘূ আইন প্ৰযোজ্য কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰত এনেকুৱা নাছিল৷ দেশৰ অন্য ৰাজ্যত শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ন্যূনতম বেতন আইন প্ৰযোজ্য কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰত কাম কৰা শ্ৰমিকসকলৰ বাবে এয়া কেৱল কাগজতেই সীমাৱদ্ধ হৈ ৰৈছিল৷ দেশৰ অন্য ৰাজ্যত নিৰ্বাচনৰ সময়ত অনুসূচীত জনজাতিৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলে সংৰক্ষণৰ সুবিধা পাইছিল কিন্তু জম্মু-কাশ্মীৰত এনেকুৱা নাছিল৷
বন্ধুসকল, এতিয়া অনুচ্ছেদ ৩৭০ আৰু ৩৫-ক ইতিহাস হোৱাৰ পিছত ইয়াৰ ঋণাত্মক প্ৰভাৱৰ পৰা জম্মু-কাশ্মীৰ অতি শীঘ্ৰেই মুক্ত হ’ব, এয়া মোৰ বিশ্বাস৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, নতুন ব্যৱস্থাত কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ এয়াই প্ৰাথমিকতা হ’ব যে ৰাজ্যৰ কৰ্মচাৰীসকল, জম্মু-কাশ্মীৰৰ আৰক্ষীসকলে যাতে আন কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ কৰ্মচাৰীসকল তথা আৰক্ষীসকলৰ দৰে সমান সুবিধা লাভ কৰে৷ এতিয়া কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশসমূহত অনেক এনে বিত্তীয় সুবিধা যেনে এল টি চি, হাউচ ৰেণ্ট এলাউৱেন্স, শিশুৰ শিক্ষাৰ বাবে এডুকেচন এলাউৱেন্স, স্বাস্থ্য আঁচনি আদিৰ দৰে অনেক সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়, ইয়াৰে অধিকাংশই জম্মু-কাশ্মীৰৰ কৰ্মচাৰীসকলে লাভ নকৰে৷ এনে সুবিধাসমূহৰ পুনৰীক্ষণ কৰি অতি শীঘ্ৰেই জম্মু-কাশ্মীৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু তাৰ আৰক্ষীসকলকো এই সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰা হ’ব৷
বন্ধুসকল, অতি শীঘ্ৰেই জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ ৰিক্ত পদসমূহ পূৰণ কৰা প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলে কৰ্ম সংস্থাপনৰ পৰ্যাপ্ত সুবিধা লাভ কৰিব৷ লগতে কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ ৰাজহুৱা খণ্ড আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বৃহৎ উদ্যোগসমূহকো কৰ্ম সংস্থাপনৰ নতুন অৱকাশ প্ৰদান কৰাৰ বাবে উৎসাহিত কৰা হ’ব৷ইয়াৰোপৰি সেনা আৰু অৰ্ধসৈনিক বাহিনীৰ দ্বাৰা স্থানীয় যুৱসমাজক ভৰ্তিকৰণৰ বাবে ৰেলীৰ আয়োজন কৰোৱা হ’ব৷ চৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী জলপানি যোজনাৰো প্ৰসাৰ কৰা হ’ব যাতে অধিকাংশ বিদ্যাৰ্থীয়ে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে৷ জম্মু-কাশ্মীৰত ৰাজহৰ ঘাটিৰ পৰিমাণো অধিক৷ কেন্দ্ৰ চৰকাৰে এয়া সুনিশ্চিত কৰিব যে ইয়াৰ প্ৰভাৱ যাতে কম হয়৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, কেন্দ্ৰ চৰকাৰে অনুচ্ছেদ ৩৭০ আঁতৰোৱাৰ লগতে কিছু সময়ৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰক প্ৰত্যক্ষভাৱে কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ শাসনৰ অধীনত ৰখাৰ সিদ্ধান্ত বহু চিন্তাৰ মূৰত গ্ৰহণ কৰিছে৷ ইয়াৰ অন্তৰালৰ কাৰণ অনুধাৱন কৰাটো আপোনালোকৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ যেতিয়াৰে পৰা তাত ৰাজ্যপালৰ শাসন প্ৰৱৰ্তিত হৈছে, জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰশাসন কেন্দ্ৰৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত যোৱা কেইমাহত তাত সু-শাসন আৰু বিকাশৰ ফল প্ৰদৰ্শিত হৈছে৷ যি যোজনা পূৰ্বে কাগজতেই সীমাৱদ্ধ হৈ ৰৈছিল এতিয়া সেয়া বাস্তৱায়িত কৰা হৈছে৷ দশকজুৰি ওলমি থকা প্ৰকল্পসমূহে নতুন গতি লাভ কৰিছে৷ আমি জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰশাসনত এক নতুন কাৰ্য সংস্কৃতি প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে, পাৰদৰ্শিতা অনাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিছো৷ ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আই আই টি, আই আই এম, এইমছ, অনেক জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, শক্তি প্ৰকল্প অথবা দুৰ্নীতি বিৰোধী শাখা, এই সকলোবোৰ কামতে দ্ৰুত গতিশীলতা লাভ হৈছে৷ ইয়াৰোপৰি তাত যোগাযোগৰ সৈতে জযিত প্ৰকল্পই হওক, পথ আৰু নতুন ৰে’ল পথৰ কামেই হওক, বিমানবন্দৰৰ আধুনিকীকৰণেই হওক, সকলোকে দ্ৰুত গতিত আগুৱাই লৈ যোৱা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আমাৰ দেশৰ গণতন্ত্ৰ ইমান শক্তিশালী৷ কিন্তু, আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে জম্মু-কাশ্মীৰত দশকজুৰি, হাজাৰৰ সংখ্যাত এনেকুৱা ভাই-ভনী আছে যিসকলৰ লোকসভাৰ নিৰ্বাচনত ভোটদান কৰাৰ অধিকাৰ আছিল কিন্তু তেওঁলোকে বিধানসভা আৰু স্থানীয় পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনত ভোটদান কৰিব নোৱাৰিছিল৷ এওঁলোকে ১৯৪৭ চনৰ বিভাজনৰ পিছত পাকিস্তানৰ পৰা ভাৰতলৈ আহিছিল৷ এওঁলোকৰ সৈতে অন্যায় এনেদৰেই চলি থাকিলহেঁতেন নে?
বন্ধুসকল, জম্মু-কাশ্মীৰৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলক মই এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা স্পষ্টকৈ ক’ব বিচাৰো৷ আপোনালোকৰ জন প্ৰতিনিধি আপোনালোকৰ দ্বাৰাই নিৰ্বাচিত হ’ব, আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাই আহিব৷ যিদৰে পূৰ্বতে এম এল এ আছিল, ঠিক সেইদৰেই এম এল এ আগলৈও থাকিব৷ যিদৰে পূৰ্বতে মন্ত্ৰী পৰিষদ আছিল, ঠিক সেইদৰেই আগলৈও মন্ত্ৰী পৰিষদ থাকিব৷ যিদৰে পূৰ্বতে আপোনালোকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল, ঠিক সেইদৰে আগলৈও আপোনালোকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী থাকিব৷
বন্ধুসকল, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে এই নতুন ব্যৱস্থাৰ অধীনত আমি সকলোৱে একত্ৰিতভাৱে জম্মু-কাশ্মীৰক সন্ত্ৰাসবাদ-বিচ্ছিন্নতাবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিব পাৰিম৷ যেতিয়া ধৰিত্ৰীৰ স্বৰ্গ, আমাৰ জম্মু-কাশ্মীৰে পুনৰবাৰ বিকাশৰ নতুন উচ্চতাত অৱৰোহণ কৰি সমগ্ৰ বিশ্বকে আকৰ্ষিত কৰিব, নাগৰিকৰ জীৱনত ইজ অব্ লিভিং বাঢ়িব, নাগৰিকসকলে যি অধিকাৰ লাভ কৰিব লাগে সেয়া পাব, শাসন-প্ৰশাসনৰ সকলো ব্যৱস্থাই জনহিতমূলক কাৰ্যক দ্ৰুত গতিত আগুৱাই লৈ যাব, তেতিয়াহ’লে মই ভাবো যে কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ ব্যৱস্থা জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভিতৰত চলাই ৰখাৰ প্ৰয়োজন নাথাকিব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমি সকলোৱে বিচাৰো যে আগন্তুক সময়ত জম্মু-কাশ্মীৰত বিধানসভাৰ নিৰ্বাচন হওক, নতুন চৰকাৰ গঠন হওক, মুখ্যমন্ত্ৰী হওক৷ মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাক বিশ্বাস প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছো যে আপোনালোকে সম্পূৰ্ণ ন্যায়সন্মতভাৱে, সম্পূৰ্ণ পাৰদৰ্শী বাতাৱৰণত নিজৰ প্ৰতিনিধি নিৰ্বাচিত কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিব৷ যিদৰে বিগত দিনসমূহত পঞ্চায়তৰ নিৰ্বাচন পাৰদৰ্শিতাৰ সৈতে সম্পন্ন কৰোৱা হৈছিল ঠিক সেইদৰে জম্মু-কাশ্মীৰৰ বিধানসভাৰো নিৰ্বাচন সম্পন্ন হ’ব৷ মই ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপালকো আহ্বান জনাম যে ব্লক উন্নয়ন পৰিষদৰ গঠন যি বিগত দুই-তিনি দশকৰ পৰা আধৰুৱা হৈ আছে, সেয়াও সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কাম অতি শীঘ্ৰেই কৰা যাওক৷
বন্ধুসকল, এয়া মোৰ নিজৰ অনুভৱ যে চাৰি-পাঁচমাহ পূৰ্বে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনত যিসকল লোক নিৰ্বাচিত হৈ আহিছে তেওঁলোকে সুন্দৰ কাম কৰি আছে৷ কিছুমাহ পূৰ্বে মই যেতিয়া শ্ৰীনগৰলৈ গৈছিলো, তাত মই তেওঁলোকৰ সৈতে দীৰ্ঘসময়জুৰি সাক্ষাৎ কৰিছিলো৷ যেতিয়া তেওঁলোক দিল্লীলৈ আহিছিল তেতিয়া মোৰ ঘৰলৈও আহিছিল, মই বহু দেৰীলৈ তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতিছিলো৷ পঞ্চায়তৰ এই সতীৰ্থসকলৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰত বিগত দিনসমূহত গ্ৰামীণ পৰ্যায়ত কামসমূহ দ্ৰুতভাৱে সম্পন্ন হৈছে৷ প্ৰতিখন ঘৰলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ কামেই হওক অথবা ৰাজ্যক অ ডি এফলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰাই হওক, ইয়াত পঞ্চায়তৰ প্ৰতিনিধিসকলে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে এতিয়া অনুচ্ছেদ ৩৭০ আঁতৰোৱাৰ পিছত যেতিয়া এই পঞ্চায়তৰ সদস্যসকলে নতুন ব্যৱস্থাত কাম কৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিব তেতিয়া তেওঁলোকে অতুলনীয় ফলাফল প্ৰদৰ্শিত কৰিব৷ মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাই বিচ্ছিন্নতাবাদক পৰাস্ত কৰি নতুন আশাৰ সৈতে আগবাঢ়িব৷ মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাই সু-শাসন আৰু পাৰদৰ্শিতাৰ বাতাৱৰণত নতুন উৎসাহৰ সৈতে নিজৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব৷
বন্ধুসকল, দশকজুৰি চলি অহা পৰিয়ালতন্ত্ৰই জম্মু-কাশ্মীৰৰ মোৰ যুৱসমাজক নেতৃত্বৰ অৱকাশেই প্ৰদান নকৰিলে৷ এতিয়া মোৰ যুৱসমাজে জম্মু-কাশ্মীৰৰ বিকাশৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব আৰু ইয়াক নতুন উচ্চতালৈ আগুৱাই লৈ যাব৷ মই জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ যুৱসমাজক, তাৰে ভগ্নী-কন্যাসকলক বিশেষভাৱে আহ্বান জনাম যে নিজৰ ক্ষেত্ৰৰ বিকাশৰ বাঘজৰী নিজে চম্ভালক৷
বন্ধুসকল, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ পৰ্যটনস্থলী হোৱাৰ ক্ষমতা আছে৷ ইয়াৰ বাবে যি বাতাৱৰণৰ আৱশ্যক, শাসন-প্ৰশাসনত যি পৰিৱৰ্তনৰ আৱশ্যক সেয়া সম্পন্ন কৰা হৈছে কিন্তু ইয়াত মোৰ প্ৰত্যেকজন দেশবাসীৰেই সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন৷ এটা সময় আছিল যেতিয়া বলিউডৰ চলচ্চিত্ৰসমূহৰ শ্বুটিঙৰ বাবে কাশ্মীৰৰ পছন্দৰ স্থলী আছিল৷ সেই সময়ত এনেকুৱা কোনো চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ হোৱা নাছিল য’ত কাশ্মীৰত শ্বুটিং হোৱা নাছিল৷ এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰিবেশ স্বাভাৱিক হোৱাৰ পিছত কেৱল দেশৰেই নহয়, বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোক ইয়ালৈ চলচ্চিত্ৰৰ শ্বুটিঙৰ বাবে আহিব৷ প্ৰতিখন চলচ্চিত্ৰই নিজৰ লগতে কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ বাবেও কৰ্ম সংস্থাপনৰ নতুন অৱকাশৰ সৃষ্টি কৰিব৷ মই হিন্দী চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ, তেলেগু আৰু তামিল চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত লোকক আহ্বান জনাইছো যে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখত বিনিয়োগৰ বিষয়ে, চলচ্চিত্ৰৰ শ্বুটিঙৰ পৰা আৰম্ভ কৰি থিয়েটাৰ আৰু অন্য সংসাধনসমূহৰ স্থাপনৰ বাবে নিশ্চয়কৈ যাতে চিন্তা কৰে৷ প্ৰযুক্তিৰ বিশ্বৰ সৈতে যিসকল লোক জড়িত, লাগিলে প্ৰশাসনৰেই হওক অথবা ব্যক্তিগত খণ্ডৰেই হওক, তেওঁলোককো মই আহ্বান জনাইছো যে নিজৰ নীতিসমূহত, নিজৰ সিদ্ধান্তত এই বিষয়ক যাতে প্ৰাধান্য দিয়ে যে জম্মু-কাশ্মীৰত প্ৰযুক্তিৰ কিদৰে প্ৰসাৰণ কৰা হয়৷ যেতিয়া তাত ডিজিটেল যোগাযোগ প্ৰসাৰিত হ’ব, যেতিয়া তাত বি পি অ’ কেন্দ্ৰ, সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰ বৃদ্ধি হ’ব, যিমানেই প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰণ হ’ব সিমানেই জম্মু-কাশ্মীৰৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ জীৱন সহজ হ’ব, তেওঁলোকৰ আজীৱিকা নিৰ্বাহৰ অৱকাশ বৃদ্ধি হ’ব৷
বন্ধুসকল, চৰকাৰে যি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে, তাৰ জৰিয়তে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ সেই যুৱসমাজো উপকৃত হ’ব যিসকলে ক্ৰীড়াৰ বিশ্বত আগবাঢ়িবলৈ বিচাৰে৷ নতুন ক্ৰীড়া একাডেমী, নতুন ক্ৰীড়া ষ্টেডিয়াম, বিজ্ঞানসন্মত পৰিবেশত প্ৰশিক্ষণে তেওঁলোকক বিশ্বত নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল, জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেশৰৰ ৰঙেই হওক অথবা কফিৰ সোৱাদেই হওক অথবা আপেলৰ মিঠাই হওক অথবা এপ্ৰিকটৰ সোৱাদেই হওক, কাশ্মীৰৰ শ্বলেই হওক অথবা কলাকৃতি, লাডাখৰ জৈৱিক উৎপাদনেই হওক অথবা ভেষজ ঔষধেই হওক, সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ প্ৰচাৰ হ’ব লাগে৷ মই আপোনালোকক এটা উদাহৰণ দিছো৷ লাডাখত চোলো নামৰ এবিধ উদ্ভিদ পোৱা যায়৷ বিশেষজ্ঞসকলে এইদৰে কয় যে এইবিধ উদ্ভিদে উচ্চতাত বসবাস কৰা লোকসকলৰ বাবে, বৰফযুক্ত পাহাৰত থকা সুৰক্ষাবাহিনীৰ বাবে সঞ্জীৱনীৰ দৰে কাম কৰে৷ কম অম্লজানযুক্ত স্থানত শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৰ্তাই ৰখাত ইয়াৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে৷ চিন্তা কৰক, এনে অদ্ভুত বস্তু সমগ্ৰ বিশ্বতে বিক্ৰী হ’ব লাগে নে নালাগে? কোন ভাৰতীয়ই এয়া নিবিচাৰিব৷ আৰু বন্ধুসকল, মই কেৱল এটাৰহে নাম লৈছো৷ এনে অনেক উদ্ভিদ, ভেষজ সামগ্ৰী জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখত বিয়পি আছে৷ সেইসমূহৰ চিনাক্তকৰণ হ’ব, সেইসমূহৰ বিক্ৰী হ’লে ইয়াৰ বৃহৎ লাভ জনসাধাৰণে পাব, ইয়াৰ কৃষকসকলে পাব৷ সেইবাবে মই দেশৰ উদ্যমীসকলক, ৰপ্তানিৰ সৈতে জড়িত লোকক, খাদ্য সংসাধনৰ সৈতে জড়িত লোকক আহ্বান জনাম যে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহক বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহক৷
বন্ধুসকল, কেন্দ্ৰ শাসিত অঞ্চল হোৱাৰ পিছত এতিয়া লাডাখৰ জনতাৰ বিকাশ, ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাভাৱিক দায়িত্ব হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ স্থানীয় প্ৰতিনিধি, লাডাখ আৰু কাৰ্গিলৰ বিকাশ পৰিষদৰ সহযোগত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে বিকাশৰ বিভিন্ন যোজনাৰ লাভ এতিয়া অধিক ক্ষীপ্ৰতাৰে যোগান ধৰিব৷ লাডাখৰ আধ্যাত্মিক পৰ্যটন, অভিযানমূলক পৰ্যটন আৰু ইক’ পৰ্যটনৰ সবাতোকৈ বৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা ক্ষমতা আছে৷ সৌৰ শক্তিৰ প্ৰস্তুতৰ বাবেও লাডাখ বৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিবেচিত হ’ব পাৰে৷ এতিয়া তাৰে সামৰ্থৰ উচিত প্ৰয়োগ হ’ব আৰু বিনা ভেদভাৱে বিকাশৰ বাবে নতুন অৱকাশৰো সৃষ্টি হ’ব৷ এতিয়া লাডাখত যুৱসমাজে উদ্ভাৱনমূলক চিন্তাধাৰা কৰিব পাৰিব, তেওঁলোকৰ উন্নত শিক্ষাৰ বাবে উন্নত সংস্থা, তাৰে জনতাৰ বাবে ভাল চিকিৎসালয়, আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত আধুনিকীকৰণ কৰা হ’ব৷
বন্ধুসকল, গণতন্ত্ৰত এয়া স্বাভাৱিক যে কিছুমান লোকে এই সিদ্ধান্তৰ পক্ষত আছে আৰু কিছুমানৰ মতভেদ আছে৷ মই তেওঁলোকৰ মতভেদৰো সন্মান কৰিছো আৰু তেওঁলোকৰ আপত্তিসমূহৰো সন্মান কৰিছো৷ ইয়াৰ ওপৰত যি বিবাদ হৈছে তাৰ উত্তৰ কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দি আছে৷ সমাধান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে আৰু এয়া আমাৰ গণতান্ত্ৰিক দায়িত্বও৷ কিন্তু মই তেওঁলোকক আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকে দেশহিতক সৰ্বোপৰি ৰাখি জম্মু-কাশ্মীৰ-লাডাখক নতুন দিশত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে চৰকাৰক সহায় কৰক৷ দেশৰ সহায় কৰক৷ সদনত কোনে মতদান কৰিলে, কোনে নকৰিলে, কোনে সমৰ্থন প্ৰদান কৰিলে, কোনে নকৰিলে, ইয়াৰ ঊৰ্ধলৈ গৈ আমি এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰ-লাডাখৰ কল্যাণৰ বাবে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিব লাগিব৷ মই প্ৰত্যেকজন দেশবাসীকে ক’বলৈ বিচাৰিম যে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ জনতাৰ চিন্তা, আমাৰ সকলোৰে চিন্তা, ১৩০ কোটি নাগৰিকৰ চিন্তা৷ তেওঁলোকৰ সুখ-দুখ, তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ পৰা আমি পৃথক নহয়৷ অনুচ্ছেদ ৩৭০ৰ পৰা মুক্তি এক সত্য ঘটনা, কিন্তু সত্য এয়াও যে এই সময়ত এই ঐতিহাসিক পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ পৰা যিবোৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছে তাৰ মোকাবিলাও জনতাই কৰি আছে৷ সামান্য পৰিমাণৰ কিছুমান লোক যি অৱস্থাৰ অৱনতি কৰিবলৈ বিচাৰে, তেওঁলোকক ধৈৰ্য সহকাৰে উত্তৰো তাৰে আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলে প্ৰদান কৰি আছে৷ আমি এয়া পাহৰিব নালাগে যে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদৰ প্ৰসাৰ কৰা পাকিস্তানী ষড়যন্ত্ৰকাৰীসকলৰ বিৰোধিতাৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ দেশভক্ত লোকসকলে থিয় দিছে৷ ভাৰতীয় সংবিধানৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰখা আমাৰ এই সকলো ভাতৃ-ভগ্নী উন্নত জীৱনৰ অধিকাৰী৷ আমি তেওঁলোকক লৈ গৰ্ব কৰো৷ মই আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ এই সতীৰ্থসকলক বিশ্বাস প্ৰদান কৰিছো যে ধীৰে ধীৰে পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ সমস্যাও হ্ৰাস হ’ব৷
বন্ধুসকল, ঈদৰ পৰ্বও নিচেই ওচৰত৷ ঈদৰ বাবে মোৰ তৰফৰ পৰা সকলোলৈ অশেষ শুভকামনা থাকিল৷ চৰকাৰে এইটো বিষয়ত গুৰুত্ব দিছে যাতে জম্মু-কাশ্মীৰত ঈদ পালন কৰাৰ সময়ত যাতে কোনো সমস্যাৰ সৃষ্টি নহয়৷ আমাৰ যিসকল বন্ধু জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাহিৰত থাকে আৰু ঈদৰ সময়ত নিজৰ ঘৰলৈ যাব বিচাৰে তেওঁলোককো চৰকাৰে যথাসম্ভৱ ধৰণে সহায় কৰিছে৷
বন্ধুসকল, আজি এই উপলক্ষে মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনতাৰ সুৰক্ষাত ব্যস্ত আমাৰ সুৰক্ষাবাহিনীকো ধন্যবাদ প্ৰদান কৰিছো৷ প্ৰশাসনৰ সৈতে জড়িত সকলো লোক, ৰাজ্য কৰ্মচাৰী আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ আৰক্ষীসকলে যি ধৰণে পৰিস্তিতি চম্ভালি আছে সেয়া অতিশয় প্ৰশংসনীয় কাম৷ আপোনালোকৰ এই পৰিশ্ৰমে মোৰ এই বিশ্বাস অধিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, পৰিৱৰ্তন হ’ব পাৰে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, জম্মু-কাশ্মীৰ আমাৰ দেশৰ মুকুটস্বৰূপ৷ আমি ইয়াক লৈ গৰ্ব কৰো৷ ইয়াৰ ৰক্ষাৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ অনেক বীৰ, পুত্ৰ-কন্যাই নিজৰ বলিদান দিছে, নিজৰ জীৱন আহুতি দিছে৷ পুঞ্চ জিলাৰ মৌলৱী গুলাম দীন, তেওঁ ৬৫ৰ যুদ্ধত পাকিস্তানী অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলৰ বিষয়ে ভাৰতীয় সৈন্যক অৱগত কৰিছিল, তেওঁক অশোক চক্ৰৰে সন্মানিত কৰা হৈছিল৷ লাডাখত কৰ্ণেল সোনম বানচুংগে কাৰ্গিলৰ যুদ্ধত শত্ৰুপক্ষক পৰাজিত কৰিছিল, তেওঁক মহাবীৰ চক্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ৰাজৌৰিৰ ৰুসখানা কৌসৰ, তেওঁ এজন ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদীক নিধন কৰিছিল, তেওঁক কীৰ্তি চক্ৰৰে সন্মানিত কৰা হৈছে৷ পুঞ্চৰ শ্বহীদ ঔৰংজেৱ, তেওঁক যোৱা বৰ্ষত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে হত্যা কৰিছিল আৰু তেওঁৰ দুয়োজন ভাতৃয়ে এতিয়া সৈন্যদলত ভৰ্তি হৈ দেশৰ সেৱা কৰি আছে৷ এনেকুৱা বীৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ এই তালিকা বহু দীঘল৷ সন্ত্ৰাসবাদীসকলৰ সৈতে যুদ্ধ কৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ আৰক্ষীৰ অনেক জোৱান আৰু বিষয়া শ্বহীদ হৈছে৷
দেশৰ অন্য ভূ-ভাগৰ পৰাও আমি সহস্ৰ লোকক হেৰুৱাইছো৷ এওঁলোক সকলোৰে সপোন হ’ল- এক শান্ত, সুৰক্ষিত, সমৃদ্ধ জম্মু-কাশ্মীৰৰ নিৰ্মাণ৷ তেওঁলোকৰ সপোন আমি সকলোৱে মিলি বাস্তৱায়িত কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল, এই সিদ্ধান্তই জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ সৈতে সমগ্ৰ ভাৰতৰ আৰ্থিক প্ৰগতিত সহযোগিতা প্ৰদান কৰিব৷ যেতিয়া বিশ্বৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূ-ভাগলৈ শান্তি আৰু সুখ আহিব তেতিয়া স্বাভাৱিকতে বিশ্ব শান্তিৰ প্ৰয়াসো শক্তিশালী হ’ব৷মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলক, লাডাখৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলক আহ্বান জনাইছো৷ আহক, আমি সকলোৱে মিলি বিশ্বক দেখুৱাই দিও যে এই স্থানৰ জনতাৰ সামৰ্থ কিমান অধিক, ইয়াৰ জনতাৰ উৎসাহ, তেওঁলোকৰ আত্মবল কিমান অধিক৷ আহক, আমি সকলোৱে একত্ৰিতভাৱে নতুন ভাৰতৰ সৈতে নতুন জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু নতুন লাডাখৰ নিৰ্মাণ কৰো৷
অশেষ ধন্যবাদ!
জয় হিন্দ!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Nation
08 AUG 2019 9:20PM by PIB Delhi
My fellow countrymen,
As a country and as a family, you and us, together we took a historic decision. A system which denied due rights to our brothers and sisters of Jammu, Kashmir and Ladakh; a system which was huge hurdle in their development has now been eradicated. A dream which Sardar Vallabh bhai Patel had, a dream which Babasaheb Ambedkar had, the dream shared by Shyama Prasad Mukherjee, Atalji and crores of citizens, has now been fulfilled.
A new age has begun in Jammu-Kashmir and Ladakh. Now the rights and accountabilities of all the citizens of the country are similar. I congratulate the people Jammu-Kashmir, Ladakh and each and every citizen of the country.
Friends,
Sometimes certain things of the social life get so entangled with time that they are considered to be permanent. A sentiment of complacency develops and it is thought that nothing is ever going to change. A similar sentiment prevailed for Article 370. Because of this there was no debate or talk about the damage done to our brothers and sisters, our children in Jammu-Kashmir and Ladakh. Astonishingly, nobody was able to list the benefits that Article 370 delivered to the people of Jammu-Kashmir.
Brothers and sisters,
Article 370 and 35A have given nothing but secessionism, terrorism, nepotism and widespread corruption on a large scale to Jammu-Kashmir. Both these articles were used as a weapon by Pakistan to flare up the emotions of some people. Due to this about 42,000 people lost their lives in the last three decades. The development in Jammu-Kashmir and Ladakh could not be done on levels which the region deserved. After the removal of this flaw from the system, the people of Jammu-Kashmir will not only have a better present but also a bright future ahead.
Friends,
Whichever government comes to power, it works for the betterment of the country by enacting laws in the Parliament. No matter which party or coalition is in power, this work never stops. There is a lot of debate both inside and outside the Parliament when laws are enacted and made, a lot of debate and brainstorming occurs and serious arguments are put up over its importance and effect. The laws that are enacted after undergoing this process are beneficial for the people of the nation. However, it’s unfathomable that so many laws are enacted in the Parliament but are not implemented in a particular region of the country. Even previous governments who were hailed after enacting a law couldn’t claim that the same law would be implemented in the Jammu & Kashmir region.
More than 1.5 crore people of Jammu & Kashmir were deprived of the benefits of laws that were enacted for the benefit of the people of India. Imagine children in rest of the country have a right to education while children in Jammu & Kashmir were deprived of this right. The daughters of Jammu & Kashmir were deprived of the right that our daughters had in rest of the states. In all the other states, Safai Karamchari Act was enacted for hygiene workers but the workers of Jammu & Kashmir were deprived of this. In other states, strict laws were enacted to stop atrocities on Dalits but no such laws could be implemented in Jammu & Kashmir. To protect the rights of blue-collar workforce, Minimum Wages Act was enacted and implemented in all the other states while such a law is only found on papers in the state of Jammu & Kashmir. In all other states, (our) brothers and sisters from Scheduled Tribes got reservation while contesting elections, but such a thing is unheard of in the state of Jammu & Kashmir.
Friends, I am fully confident that, following abrogation of Article 370 and 35-A, Jammu and Kashmir would soon come out of its negative effects.
Brothers and sisters, in the new system, the priority of the central government would be to keep state government employees and Jammu and Kashmir police personnel at par with the state government employees and police personnel of other states in terms of facilities. In Union Territories, the government provides many such financial facilities like LTC, House Rent Allowance, Education Allowance for children, Health Schemes etc., most of which are not provided to the employees of Jammu and Kashmir government. Such facilities would soon be provided to the employees of Jammu and Kashmir government and state police personnel following a review.
Friends, very soon the process to fill in the vacancies of central and state government will be initiated in Jammu and Kashmir and Ladakh.This would provide adequate employment opportunities to the local youth. Besides, public sector units of the central government and big private sector companies would also be encouraged to provide new employment opportunities. Apart from the above, Army and para military forces would organize rallies to recruit local youths. The government would also expand Prime Minister’s Scholarship Scheme so that more and more students can get its benefit. Jammu and Kashmir also suffers huge revenue loss. The central government will ensure to minimize its impact.
Brothers and sisters, after abrogation of Article 370, the central government has decided to keep the state of Jammu and Kashmir under its administration after putting in a lot of thought process it. It is essential for you to understand the reasons behind the decision. Ever since the state has been under governor’s rule, the administration of Jammu and Kashmir is directly under the central government. As a result the positive effect of Good Governance and Development have been observed on the ground. The schemes which earlier remained only in files, have been implemented on ground. Projects pending from decades have been speeded up. We have tried to bring transparency and a new work culture in the Jammu and Kashmir administration. As a result, be it IIT, IIM, AIIMS, various irrigation projects or power projects or the Anti-Corruption Bureau, we have been able to expedite the work on these projects. Besides, be it the projects of connectivity, roads or new rail lines, modernization of the airport, everything is being accelerated.
Friends,
The democracy in our country is very strong; but you will be surprised to know that there have been thousands of brother and sisters living for decades in Jammu and Kashmir who had the right to cast their vote in Lok Sabha polls but were not allowed to cast vote in assembly and local body elections. They are the ones who had come to India following partition in 1947. Should we have allowed the injustice to continue in the same way?
Friends,
I would also like to clarify another important point to my brothers and sisters of Jammu and Kashmir. Your political representative will be elected by you, He will be one of you. The MLAs would be elected just as they used to be elected earlier. The forthcoming cabinet would just be as it used to be earlier. The chief ministers would just be as they were before.
Friends, I am fully confident that, under the new system, we would collectively be able to keep the state of Jammu and Kashmir free from terrorism and secessionism. When our Jammu and Kashmir- the paradise on earth, after achieving new heights of development, attract the whole world, and when there will be greater Ease of Living in the lives of citizens; when they would ceaselessly get their rights, when all the tools of governance would speed up the work in favor of the masses, then I don’t think there would be any need to continue with the system under the union government, yes it would continue in Ladakh though.
Brothers and sisters,
we all want assembly elections in Jammu and Kashmir, that a new government is formed, that a new chief minister is elected. I assure the people of Jammu and Kashmir that you would get the opportunity to elect your representative in a fully honest and transparent atmosphere. Just as Panchayat polls were held transparently recently, assembly polls would also be held in Jammu and Kashmir. I would urge the Governor of the state that the setting up of Block Development Council, which has been pending for past two-three decades, be constituted as early as possible.
Friends,
I have personally experienced that those who got elected in Panchayat polls in Jammu and Kashmir and Ladakh four-five months back, have been working nicely. Few months back when I visited Srinagar, I had a long meeting with them. When they came to Delhi I interacted with them for long at my home. It is because of these friends in Panchayats that the work has been done promptly at village level in Jammu and Kashmir. Be it the task of electrification in every home or making the state Open Defecation Free, the representatives in Panchayats have played a crucial role. I am fully confident that following abbrogation of Artcle 370, once these Panchayat members get a chance to work in the new system, they would do wonders.
I firmly believe that the people of Jammu and Kashmir would conquer secessionism and move forward with new hope. I firmly believe that the people of Jammu and Kashmir would achieve their objectives with renewed fervor in an ecosystem of Good Governance and Transparency. Friends, Family rule has not given any opportunity of leadership to any young citizen of Jammu and Kashmir in the State.
Now, my these young people will take leadership of the development of Jammu and Kashmir and take it to a new height. I appeal to the youth, sisters and daughters of Jammu and Kashmir and Ladakh to take over command of development of their area in their own hands.
Friends,
There is every possibility of Jammu and Kashmir and Ladakh becoming one of the greatest tourist destinations. The kind of environment required for this and the change in administration that is needed, is being taken care of. But for this I need the support of all the countrymen. There was a time when Kashmir was the favourite place for shooting Bollywood films. During that time perhaps there was no film for which shooting was not done in Kashmir. Now, situations in Jammu and Kashmir will normalize. Now not only from India, people from all over the world will come for shooting there. Every Film will bring with it new opportunity of employment for the people of Kashmir. I appeal to the Hindi, Telugu and Tamil Film Industry and people associated with it to definitely think over for investment, shooting of films and establishment of theatres and other resources in Jammu and Kashmir.
I appeal to those who are associated with the technology world, administration or private sector to give priority in their policies and their decisions as to how to disseminate technology in Jammu and Kashmir. When digital communication will be strengthened there and BPO Centres, Common Service Centres will increase in numbers, there will be enhanced opportunity of earning livelihood and the life of our brothers and sisters of Jammu and Kashmir will become easier.
Friends,
The decision taken by the Govt. will benefit youth of Jammu and Kashmir and Ladakh and those who aspire to progress in the world of sports. New sport academies, new sports stadium, training in scientific environment will help them to show their talent in the world. Friends, whether it is the colour of kesar or flavour of Kahwa or sweetness of apple or juiciness of apricot whether Kashmiri shawls or artefacts; organic products of Ladakh or herbal medicine of Jammu and Kashmir, all these need to be publicised in the whole of world.
I will give you one example. There is a plant in Ladakh, named solo. Experts say that this plant is like a sanjivini for people living in high altitude and for security forces deployed in heavy icy mountains. These plants have great role in maintaining immune system of the body at where oxygen level is low. Just think over, should these extraordinary items be sold or not in the whole world? Which Indian will not like this?
Friends, I have named only one plant. There are ample plants, herbal products spread over Jammu and Kashmir and Ladakh. Those will be identified. If they are sold, it will benefit the people and the farmers of Jammu and Kashmir and Ladakh. Therefore, I appeal to the people associated with Industry, Export, Food Processing Sector to come forward to ensure that local products of Jammu and Kashmir and Ladakh reach whole of the world.
Friends, after becoming a Union territory, the development of people of Ladakh is natural responsibility of the Govt. of India. Central Govt., with the cooperation of local representatives, the Development Council of Ladakh and Kargil, will make available the benefit of all developmental schemes at a faster rate. There is possibility of Ladakh becoming one of the greatest Centers of spiritual tourism, adventure tourism and eco-tourism. Solar Power generation could become a vast centre of Ladakh.
Now, the capability of people of Ladakh will be utilized appropriately and new opportunity of development will come without any discrimination. Now the innovative spirit of youth of Ladakh will get boosted, they will get good institutes for good education, people will get good hospitals, and infrastructure will be modernized with priority.
Friends,
It is possible in democracy that some people will agree to this decision and some will oppose it. I respect their disagreement and their objections. Whatever is being argued in this connection, Central Govt. is responding to that and it is trying to resolve the same. It is our democratic responsibility.But I urge them to act keeping the national interest as paramount and help the government in giving a new direction to Jammu - Kashmir-Ladakh. Come forward to help the country.
Moving ahead from the fact that who voted in Parliament, who didn’t, who supported the bill, who didn’t, now we all have to come together to work unitedly in the interest of Jammu - Kashmir-Ladakh. I also want to convey every countryman that the concerns of Jammu – Kashmir and Ladakh are our collective concerns. These are the concerns of 130 crore citizens. We are not indifferent to their happiness or sorrows and sufferings. The riddance from Article 370 is a reality. But it is also true that whatever odds are being caused now because of these historic steps are being fought by them only.
Our brothers and sisters of that region are patiently replying to those handful people, who want to vitiate the atmosphere there. We should not forget that it is the patriots of Jammu – Kashmir who are strongly opposing the conspiracies of Pakistan of instigating terrorism and separatism.
Our brothers and sisters, who believe in Indian Constitution, deserve a better life. We are proud of them.Today I assure these friends of Jammu – Kashmir that the situation will gradually return to normal and all their troubles too will reduce.
Friends, the festival of Eid is around the corner. I extend my greetings to all on Eid. The government is taking all necessary steps so that the people of Jammu – Kashmir don’t face any problem while celebrating Eid. The government is extending all possible help to those friends who live outside Jammu – Kashmir and want to return back to their homes on Eid.
Friends, today on this occasion, I also express my gratitude to our friends in security forces, who are deployed for the security of the people of Jammu – Kashmir. The way all the administrative officials, state employees and Jammu – Kashmir police personnel are handling the situation is really commendable. Your this diligence has boosted my confidence that change can happen.
Brothers and sisters, Jammu – Kashmir is the crown of our country. We are proud that many brave sons and daughters of Jammu – Kashmir have sacrificed and risked their lives for its security. Maulvi Ghulam Din of Poonch district, who had informed Indian Army about Pakistani intruders during 1965 war. He was conferred Ashok Chakra. Col. Sonam Wangchug of Ladakh district, who forced enemies to bite dust during Kargil war, was honoured with Mahavir Chakra. Kirti Chakra was conferred on Rukshana Kausar of Rajauri, who had killed a big terrorist.Martyr Aurangjeb of Poonch, who was assassinated by terrorists last year and whose two brothers are now serving the country after joining the Army. The list of such brave sons and daughters is very long. Several jawans and officials of Jammu – Kashmir Police have also laid their lives while fighting with terrorists. We have lost thousands of people from other parts of the country as well. They all had a dream of seeing a peaceful, safe and prosperous Jammu – Kashmir. We, together, have to realize their dream. Friends! This decision will help in economic development of the entire country alongwith Jammu - Kashmir and Ladakh. When peace and prosperity prevails in this important part of the globe, the efforts for peace in entire world will be naturally strengthened.
I call upon my brothers and sisters of Jammu – Kashmir and Ladakh to come together to show the world how much strength, courage and passion we have. Let us come together to build a new India, as well as a new Jammu - Kashmir and Ladakh.
Thank you very much!
Jai Hind!!!