প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশাৰ ফণী ঘূৰ্ণী বতাহত ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চল আকাশমাৰ্গেৰে পৰিদৰ্শন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে; পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা
১,০০০ কোটিৰ তাৎক্ষণিক সাহায্য ঘোষণা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
06 MAY 2019 11:49AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৩ মে’, ২০১৯ত ঘূৰ্ণী বতাহ ফণীৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা পৰ্যালোচনা কৰাৰ বাবে আজি ওড়িশা ভ্ৰমণ কৰে৷ এই উপলক্ষে তেওঁ আকাশমাৰ্গেৰে পিপলি, পুৰী, কোণাৰ্ক, নিমাপড়া আৰু ভূৱনেশ্বৰৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত এলেকা পৰিদৰ্শন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকাশমাৰ্গেৰে কৰা পৰিদৰ্শন সময়ত ৰাজ্যপাল অধ্যাপক গণেশী লাল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নবীন পাটনায়ক আৰু কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ দপ্তৰৰ কেবিনেট মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে তেওঁক সংগ দিয়ে৷
ইয়াৰ পাছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ একাংশ শীৰ্ষ বিষয়াৰ সৈতে ঘূৰ্ণী বতাহৰ ক্ষয়-ক্ষতিৰ লগতে সাহায্য আৰু পুনৰ সংস্থাপনৰ বিষয়ে বুজ লয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনক সম্ভৱপৰ সকলো সাহায্য আগবঢ়োৱাৰ আশ্বাস দিয়ে৷ তেওঁ ৰাজ্যখনলৈ তাৎক্ষণিকভাৱে ১,০০০ কোটি টকা আগবঢ়াব বুলি ঘোষণা কৰে৷ ইয়াৰ পূৰ্বে ৰাজ্য চৰকাৰক ২৯ এপ্ৰিল, ২০১৯ত ৩৪১ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ তদুপৰি, তেওঁ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় দলৰ দ্বাৰা কৰা মূল্যায়নৰ পাছত অতিৰিক্ত সাহায্য আগবঢ়াব বুলি কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশাবাসীৰ প্ৰতি সহমৰ্মিত প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৱল তাৎক্ষণিক সাহায্য প্ৰদান কৰাই নহয়, ৰাজ্যখনৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃত্ৰিম উপগ্ৰহ তথা বতৰৰ আগজাননী দিয়া প্ৰযুক্তিয়ে প্ৰাণহানি কম কৰাত পালন কৰা ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে৷ তেওঁ কয় প্ৰযুক্তি আৰু মানুহৰ সহযোগিতাত অন্তিমগৰাকী ভূক্তভোগীৰ সৈতে যোগাযোগ সম্ভৱ হৈছে৷ ইফালে, ৰাজ্য চৰকাৰে ১০,০০০তকৈ অধিক লোকক নিৰাপদ স্থানলৈ স্থানান্তৰ কৰা তথা বতৰ বিজ্ঞান বিভাগে প্ৰদান কৰা নিখুঁত আগজাননীৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৱলীৰ প্ৰশংসা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ তেওঁ উপকূলীয় অঞ্চলত বসবাস কৰা জনসাধাৰণৰ লগতে মাছমৰীয়া সকলে দেখুওৱা ধৈৰ্যৰো প্ৰশংসা কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সুন্দৰ সহযোগিতাৰ ফলত ক্ষয়-ক্ষতিৰ পৰিমাণ হ্ৰাসত সহায় কৰাক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নিজেও এগৰাকী উপকূলীয় ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিবাহ কৰি অহাৰ বাবে সাগৰীয় ধূমুহাই কৰা ক্ষয়-ক্ষতিৰ ভয়াবহতাৰ কথা তেওঁ ভালদৰে জানে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতি সোনকালে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এটি দলে ৰাজ্যখনৰ আন্তঃগাঁথনি, আবাস, মাছমৰীয়া তথা তেওঁলোকৰ ফাৰ্মসমূহৰ ক্ষয়-ক্ষতিৰ মূল্যায়ন কৰাৰ লগতে ওড়িশালৈ সাহায্য প্ৰদান কৰিব৷ তেওঁ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিষয়াসকলক ক্ষীপ্ৰতাৰে বিদ্যুৎ, দূৰসংযোগ আৰু ৰে’ল সেৱাৰ পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ নিৰ্দেশ দিয়ে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পথ আৰু ভূ-পৃষ্ঠ মন্ত্ৰালয়ক যিমান পাৰি সোনকালে ক্ষতিগ্ৰস্ত পথসমূহৰ মেৰামতিৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰক সাহায্য প্ৰদানৰ লগতে বানবিধ্বস্ত অঞ্চলসমূহত কৃষকৰ দাবী মূল্যায়ন কৰাৰ বাবে বীমা কোম্পানীসমূহক তাৎক্ষণিকভাৱে পৰ্যবেক্ষক প্ৰেৰণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘূৰ্ণী বতাহত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ আত্মীয়ক ২ লাখকৈ আৰি আহতসকলৰ প্ৰতি ৫০ হাজাৰ টকাকৈ এককালীন সাহায্য প্ৰদান কথাও ঘোষণা কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই জটিল ক্ষণত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰে সদায় কান্ধে কান্ধ মিলাই তেওঁলোকৰ কাষত থিয় দিব বুলি ওড়িশাবাসীক আশ্বাস দিয়ে৷

Prime Minister's Office
PM undertakes aerial survey of cyclone Fani affected areas in Odisha; reviews the situation
PM announces immediate assistance worth Rs.1000 crores
06 MAY 2019 11:49AM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, today visited the State of Odisha to review the situation arising out of Cyclone Fani that hit the State on 3rd May, 2019. He undertook an aerial survey of Pipili, Puri, Konark, Nimapada and Bhubaneswar. The Governor, Professor Ganeshi Lal, Chief Minister, Shri Naveen Patnaik and Union Cabinet Minister of Petroleum and Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan also accompanied the Prime Minister in the aerial survey.
Thereafter, Prime Minister took a meeting of the senior officers of the State and Central Government to take stock of the damage caused by the cyclone and the relief & rehabilitation measures being undertaken. The Prime Minister assured all possible assistance to the State. He announced immediate assistance worth Rs.1000 crores. This is apart from Rs. 341 crores already released to the State Government on 29th April, 2019. He promised further assistance after the assessment by an inter-ministerial Central team.
The Prime Minister expressed his full solidarity with the people of Odisha. He said that the Central Government is fully committed not only for providing immediate relief, but also to ensure rebuilding of the state. He appreciated the role played by technology including satellite imagery and advanced weather forecasting techniques in minimising loss of life. He said that the combination of technological capabilities and human interface has enabled last mile connectivity with the affected. The State Government’s efforts in evacuating more than a million people to safety and the efforts of IMD to give accurate forecast were specially appreciated by the Prime Minister. He appreciated the resilience of the people and the fishermen living in the coastal areas. He also expressed satisfaction at the excellent coordination between the Union and the State Government which helped to minimise causalities. The Prime Minister said that he knows the extent of damage and destruction such a cyclone brings, as he too has been a Chief Minister of a coastal state.
The Prime Minister assured that a Central team will visit the State soon to assess the extent of damage to infrastructure, housing, fishermen and farms and relief to be provided to the State. He directed the State and Central Government officers of Power, Telecom, Railways to ensure restoration of services at the earliest. He also directed the Road and Surface Transport Ministry to take effective steps for repair of roads damaged and also provide all assistance to the State in this regard. He directed that insurance companies must dispatch their observers immediately to the flood hit areas to assess the farmer’s claim related to crop insurance and provide them relief at the earliest.
The Prime Minister announced ex-gratia of Rupees two lakhs to next of the kin of the deceased and Rupees fifty thousand to seriously injured in the cyclone. The Prime Minister assured the people of the State that the Union Government stands shoulder to shoulder with them at this difficult time.