কেবিনেট
আন্তঃনিয়মানুৱৰ্তিতা চাইবাৰ-কায়িক ব্যৱস্থাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানত কেবিনেটৰ অনুমোদন ১৫টা প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ, ছয়টা এপ্লিকেচন উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ আৰু চাৰিটা প্ৰযুক্তি অনুবাদ গৱেষণা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব
06 DEC 2018 9:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ দ্বাৰা প্ৰৱৰ্তিত তথা পাঁচ বছৰৰ সময়সীমাৰ ৩৬৬০ কোটি টকাৰ সৰ্বমুঠ ব্যয়ৰ সৈতে আন্তঃনিয়মানুৱৰ্তিতা চাইবাৰ-কায়িক ব্যৱস্থাৰ (এনএম-আইচিপিএছ) ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান মুকলি কৰাৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷
বিৱৰণঃ
এই অভিযানটোৰ জৰিয়তে সমাজত ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰযুক্তিগত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে দেশক আন্তৰ্জাতিক মানকৰ ভিত্তিত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ’ব৷ এই অভিযানটোৰ প্ৰণয়নৰ দ্বাৰা নিম্নোক্তসমূহৰ উত্তৰণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছেঃ
১. দেশৰ সকলো প্ৰান্তক স্পৰ্শ কৰাকৈ চাইবাৰ কায়িক ব্যৱস্থা (চিপিএছ) আৰু সহযোগী প্ৰযুক্তি,
২. ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয়/আঞ্চলিক সমস্যাসমূহ সমাধান কৰাৰ বাবে চিপিএছ প্ৰযুক্তিৰ গ্ৰহণ,
৩. চিপিএছত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ দক্ষতাসম্পন্ন মানৱ সম্পদৰ উৎপন্ন,
৪. অনুবাদ গৱেষণাক অনুঘটন,
৫. চিপিএছত উদ্যমিতা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’ছিষ্টেম বিকাশৰ অগ্ৰগতি,
৬. বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু অভিযান্ত্ৰিক ক্ষেত্ৰত চিপিএছ, প্ৰযুক্তি বিকাশ আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ অত্যাধুনিক গৱেষণাৰ বাবে উৎসাহ, আৰু
৭. অন্যান্য উন্নত দেশসমূহৰ দৰে প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাৱে লাভান্বিত হোৱাকৈ ভাৰতক সমপৰ্যায়ৰ কৰি তোলা৷
প্ৰণয়ন কৌশলঃ
এনএম-আইচিপিএছ এক ব্যাপক অভিযান যিয়ে প্ৰযুক্তি বিকাশ, এপ্লিকেচন বিকাশ, মানৱ সংসাধন বিকাশ আৰু দক্ষতা সংবৃদ্ধি, উদ্যমিতা আৰু চিপিএছত ষ্টাৰ্ট-আপ বিকাশ তথা সহযোগী প্ৰযুক্তিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে৷ এই অভিযানে ১৫টা প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ (টিআইএইচ), ছয়টা এপ্লিকেচন উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ (এআইএইচ) আৰু চাৰিটা প্ৰযুক্তি অনুবাদ গৱেষণা পাৰ্ক (টিটিআৰপি) স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে৷ এই কেন্দ্ৰসমূহ আৰু টিটিআৰপিসমূহে শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্যিক চৰকাৰক সমগ্ৰ দেশৰ সন্মানীয় শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, গৱেষণা আৰু বিকাশ তথা অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত কৰি উন্নয়নৰ সমাধান প্ৰদান কৰে৷ শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ এক উপযুক্ত মিশ্ৰ কৌশলগত অভিগমন গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱনা দাখিল কৰা হৈছে৷ মিছন গভাৰ্ণিং ব’ৰ্ড (এমজিবি), আন্তঃ-মন্ত্ৰালয় সমন্বয় সমিতি (আইএমচিচি), বিজ্ঞান উপদেষ্ট সমিতি (এছএচি) আৰু অন্যান্য উপ সমিতিসমূহত শক্তিশালী নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাপনা সংযোজনৰ দ্বাৰা এইসমূহে অভিযান প্ৰণয়নত নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰাৰ উপৰিও নিৰীক্ষণো কৰিব পাৰিব৷ এই কেন্দ্ৰসমূহ আৰু টিটিআৰপিসমূহে অভিযান প্ৰণয়ন ৰূপায়ন কৰাৰ বাবে চাৰিটা ক্ষেত্ৰত বিশেষভাৱে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত কৰিছে৷ (১) প্ৰযুক্তি বিকাশ, (২) মানৱ সংসাধন বিকাশ আৰু দক্ষতা বিকাশ (৩) উদ্ভাৱন, উদ্যমিতা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিবেশতন্ত্ৰ (৪) অন্তঃৱৰ্তী সহযোগিতা৷
প্ৰভাৱঃ
চিপিএছ প্ৰযুক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ বিজ্ঞান, অভিযান্ত্ৰিক আৰু প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন সামৰ্থক এক নতুন স্তৰ প্ৰদান কৰিব; চৰকাৰৰ অন্যান্য অভিযানসমূহক সমৰ্থন প্ৰদান কৰিব, ঔদ্যোগিক আৰু অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতাৰ বাতাৱৰণ প্ৰদান কৰিব আৰু প্ৰকৃতাৰ্থত কৌশলগত সম্পদ হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷ প্ৰস্তাৱিত অভিযানটোৱে স্বাস্থ্য, শিক্ষা, শক্তি, পৰিবেশ, কৃষি, কূটনীতি তথা নিৰাপত্তা আৰু ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ, ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০, স্মাৰ্ট চিটী, বহনক্ষম বিকাশ লক্ষ্য (এছডিজি) ইত্যাদিৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপসমূহত চালিকা শক্তিৰ ৰূপত কাম কৰিব৷ চিপিএছ হ’ল ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ এক সংবদ্ধ ব্যৱস্থা যিয়ে দেশত অগ্ৰাধিকাৰভিত্তিত বিকাশৰ ধাৰাক শক্তি প্ৰদান কৰিব৷ চিপিএছে সমগ্ৰ দক্ষতা প্ৰয়োজনীয়তাক এক নতুন দৃষ্টান্ত প্ৰদান কৰিব৷ অত্যাধুনিক দক্ষতা আৰু উদ্যোগ/সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দক্ষতাসম্পন্ন মানৱ সম্পদ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে এই অভিযানৰ দ্বাৰা ব্যাপক হাৰত নিয়োজনৰ সৃষ্টি হ’ব৷ উদ্ভাৱন, উদ্যমিতা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিবেশতন্ত্ৰ প্ৰস্তাৱিত এনএম-আইচিপিএছৰ সংবদ্ধ অংশ হোৱা স্বৰূপে ষ্টাৰ্ট-আপেও চিপিএছ আৰু ইয়াৰ সহযোগী ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰযুক্তিচালিত নিয়োজনৰ সৃষ্টি কৰিব৷ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত ৪০,০০০ চাকৰিৰ সৃষ্টি হোৱাৰ লগতে অনাগত সময়ত ২,০০,০০০ চাকৰিৰ সৃষ্টি হোৱাৰ সম্ভাৱনা ইয়াত পৰিলক্ষিত হৈছে৷
লাভসমূহঃ
এই অভিযানটোৱে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগসমূহ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ তথা উদ্যোগসমূহক সমাজৰ হিতৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰকল্প তথা আঁচনিসমূহত কাৰ্যকৰীভাৱে চিপিএছ ব্যৱহাৰত সাহায্য প্ৰদান কৰিব৷
সামৰি লোৱা ৰাজ্য/জিলাসমূহঃ
এনএম-আইচিপিএছে সমগ্ৰ ভাৰতৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সামৰি ল’ব৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
চিপিএছ আৰু ইয়াৰ সহযোগী প্ৰযুক্তিসমূহ যেনে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতা (এআই), ইণ্টাৰনেট অব্ থিংছ (আইঅ’টি), যন্ত্ৰ শিক্ষণ (এমএল), গভীৰ শিক্ষণ (ডিপি), বিগ ডাটা বিশ্লেষণ, ৰ’বটিকছ, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, কোৱাণ্টাম কমিউনিকেচন, কোৱাণ্টাম এনক্ৰিপচন (কোৱাণ্টাম কী ডিষ্ট্ৰিবিউচন), ডাটা ছাইন্স আৰু অনুমান বিশ্লেষণ, কায়িক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু অন্যান্য আন্তঃগাঁথনিসমূহ ব্যাপ্ত হৈছে আৰু সকলো ক্ষেত্ৰৰ প্ৰায়বোৰ মানৱ প্ৰয়াসত পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হৈছে৷ ই চৰকাৰ তথা উদ্যোগসমূহৰ বাবে অনুজ্ঞাসূচক হৈ প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ বাবে, সামাজিক উন্নতিৰ বাবে, নিয়োজন সৃষ্টিৰ বাবে, অৰ্থনৈতিক অগ্ৰগতিৰ বাবে আৰু পৰিবেশৰ সামূহিৰ বহনক্ষমতা তথা জীৱনৰ গুণগতমান বৃদ্ধিৰ বাবে এই ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰস্তুত কৰি তুলিছে৷

Cabinet
Cabinet approves National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems
15 Technology Innovation Hubs, six Application Innovation Hubs and four Technology translation Research Hubs to be set up
06 DEC 2018 9:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS) to be implemented by Department of Science &Technology at a total outlay of Rs. 3660 crore for a period of five years.
Details:
The Mission addresses the ever increasing technological requirements of the society, and takes into account the international trends and road maps of leading countries for the next generation technologies. The mission implementation would develop and bring:
1. Cyber Physical Systems (CPS) and associated technologies within reach in the country,
2. adoption of CPS technologies to address India specific National / Regional issues,
3. produce Next Generation skilled manpower in CPS,
4. catalyze Translational Research,
5. accelerate entrepreneurship and start-up ecosystem development in CPS,
6. give impetus to advanced research in CPS, Technology development and higher education in Science, Technology and Engineering disciplines, and
7. place India at par with other advanced countries and derive several direct and indirect benefits.
Implementation strategy:
The NM-ICPS is a comprehensive Mission which would address technology development, application development, human resource development & skill enhancement, entrepreneurship and start-up development in CPS and associated technologies. The Mission aims at establishment of 15 numbers of Technology Innovation Hubs (TIH), six numbers of Application Innovation Hubs (AIH) and four numbers of Technology Translation Research Parks (TTRP). These Hubs & TTRPs will connect to Academics, Industry, Central Ministries and State Government in developing solutions at reputed academic, R&D and other organizations across the country in a hub and spoke model. A strategic approach involving a suitable mix of Academic, Industry and Government is proposed to be adopted. Strong Steering and Monitoring Mechanisms in the form of Mission Governing Board (MGB), Inter-Ministerial Coordination Committee (IMCC), Scientific Advisory Committee (SAC) and other Sub-Committees will guide and monitor the Mission implementation. The Hubs & TTRPs have four focused areas along which the Mission implementation would proceed, namely (i) Technology Development; (ii) HRD & Skill Development; (iii) Innovation, Entrepreneurship & Start-ups Ecosystem Development; (iv) International Collaborations.
Impact:
CPS technologies provide a cutting edge to a Nation's scientific, engineering, and technological innovative capabilities; support other missions of the government, provide industrial and economic competitiveness and have truly became a Strategic Resource. Volume, scale and complexity of emerging applications demand continued evolution of new technologies for the foreseeable future. The proposed Mission would act as an engine of growth that would benefit national initiatives in health, education, energy, environment, agriculture, strategic cum security, and industrial sectors, Industry 4.0, SMART Cities, Sustainable Development Goals (SDGs) etc. CPS is an integrated system of upcoming technology, which in turn is being taken up on priority basis by countries in the race for development. CPS will indeed bring a paradigm shift in entire skill sets requirement. The job opportunities will be enhanced through the Mission by imparting advanced skills and generating skilled manpower as per the requirement of the industry/ society. As Innovation, Entrepreneurship and Start-up Ecosystem is an integral part of the proposed NM-ICPS, the start-ups will also create a number of technology driven job opportunities in CPS and allied areas. Accordingly, it is estimated that, about 40,000 jobs will be created in the short term and about 2,00,000 in long term.
Benefits:
The Mission will feed the Central Ministries/ Departments and State Govts and also the Industry to effectively use the CPS technologies in their projects and schemes for the benefit of the society.
States/districts covered:
NM-ICPS is a Pan India Mission and covers entire gamut of India that includes Central Ministries, State Governments, Industry and Academia.
Background:
CPS and its associated technologies, like Artificial Intelligence (Al), Internet of Things (loT), Machine Learning (ML), Deep Learning (DP), Big Data Analytics, Robotics,Quantum Computing, Quantum Communication, Quantum encryption (Quantum Key Distribution), Data Science & Predictive analytics, Cyber Security for physical infrastructure and other infrastructure, have pervaded and is playing a transformative role in almost every field of human endeavour all most in all sectors. It has become imperative for government and industries to be prepared to adopt these emerging and disruptive technologies in order to remain competitive, drive societal progress, generate employment, foster economic growth and to improve the overall quality of life and sustainability of the environment.