কেবিনেট
আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকৰ পুনৰ বিনিয়োগ আঁচনিৰ ম্যাদ ২০১৯-২০ লৈ বৃদ্ধিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
04 JUL 2018 2:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংক(আৰআৰবি)ৰ পুনৰ বিনিয়োগ আঁচনিৰ ম্যাদ পৰৱৰ্তী তিনি বছৰৰ বাবে অৰ্থাৎ ২০১৯-২০ লৈ বৃদ্ধিত অনুমোদন জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহে নিৰ্ধাৰিত মুলধনী ক্ষতিশংকাভিত্তিক সম্পদ(চিআৰএআৰ)ৰ অনুপাত ন্যূনতম ৯ শতাংশ হাৰত বৰ্তাই ৰাখিবলৈ সক্ষম হ’ব।
প্ৰভাৱঃ
চিআৰএআৰৰ বাবে এক সুদৃঢ় মুলধনী কাঠামো আৰু ন্যূনতম প্ৰয়োজনীয়তাৰ স্তৰে আৰআৰবিৰ বিত্তীয় সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰিব, যিটোৱে বিত্তীয় অন্তৰ্ভূক্তিৰ লগতে গ্ৰামাঞ্চলত ঋণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুৰণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
সবিশেষঃ
দেশত সৰ্বমুঠ ৫৬টা আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংক কাৰ্যকৰী অৱস্থাত আছে। ২০১৭ৰ ৩১ মাৰ্চ আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহে প্ৰদান কৰা ঋণৰ পৰিমাণ ২,২৮,৫৯৯ কোটি টকা, যিবোৰ নিম্নোলিখিত ধৰণে দিয়া হৈছেঃ
বিৱৰণ
ঋণৰ পৰিমাণ(কোটি টকা হিচাপত)
মুঠ ঋণৰ%
মুঠ অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডৰ ঋণ(পিএছএল)
২,০৫,১২২
৮৯.৭৩%
কৃষি (পিএছএলৰ অধীনত)
১,৫৪,৩২২
৬৭.৫১%
উপান্ত কৃষক (কৃষিৰ অধীনত)
১,০২,৭৯১
৪৪.৯৭%
(উৎসঃ নাবাৰ্ড)
আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহ পুনৰ বিনিয়োগ আঁচনিখন ২০১২-১৩ আৰু ২০১৫-১৬ বৰ্ষত দুবাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছিল। ৩১.০৩.২০১৭ত অন্তিমবাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হয়। ৩১.০৩.২০১৭লৈকে প্ৰদান কৰা ধনৰ মুঠ ১১০৭.২০ কোটিৰ ১৪৫০ কোটি টকা ভাৰত চৰকাৰৰ অংশ হিচাপে মুকলি কৰি দিয়া হয়। বাকী ৩৪২.৮০ কোটি টকা যিবোৰ আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকৰ চিআৰএআৰ ৯%তকৈ কম, সেইবোৰে ২০১৭-১৮, ২০১৮-১৯ আৰু ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ বাবে পুনৰ বিনিয়োগ কৰিব পাৰিব।
আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহৰ প্ৰয়োজনীয় পুনৰ বিনিয়োগ পুঁজি আৰু মুলধনৰ সন্দৰ্ভত নাবাৰ্ডৰ পৰামৰ্শমতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
পটভূমি:
গ্ৰামাঞ্চলৰ উপান্ত কৃষক, কৃষি শ্ৰমিক, শিল্পী আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক কৃষিখণ্ডৰ বিকাশ, ব্যৱসায়, বাণিজ্য, উদ্যোগ আৰু অন্যান্য উৎপাদনমুলক কাম-কাজৰ বাবে ঋণ তথা অন্যান্য সুবিধা আগবঢ়োৱাৰ উদ্দেশ্যে আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহ স্থাপন কৰা হয়। আঞ্চলিক গ্ৰামীণ বেংকসমূহ ভাৰত চৰকাৰ, সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু পৃষ্টপোষক বেংক ত্ৰিপাক্ষীক স্বত্তাধিকাৰ থাকে, য’ত ক্ৰমে ৫০%, ১৫% আৰু ৩৫% কৈ মুলধনৰ শ্বেয়াৰ থাকে।

Cabinet
Cabinet approves extension of Scheme of Recapitalization of Regional Rural Banks upto 2019-20
04 JUL 2018 2:29PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the extension of the scheme of recapitalization of Regional Rural Banks (RRBs) for the next three years i.e. upto 2019-20. This will enable the RRBs to maintain the minimum prescribed Capital to Risk Weighted Assets Ratio (CRAR) of 9 per cent.
Impact:
A strong capital structure and minimum required level of CRAR will ensure financial stability of RRBs which will enable them to play a greater role in financial inclusion and meeting the credit requirements of rural areas.
Details:
There are 56 RRBs functioning in the country. As on 31st March, 2017(Prov.), the total credit given by RRBs is Rs.2,28,599 crore, of which the credit under key categories is as under: -
Particulars
Credit Amount (Rs. crores)
%age to total credit
Total Priority Sector Lending (PSL)
2,05,122
89.73%
Agriculture (Under PSL)
1,54,322
67.51%
Small & marginal farmers (Under Agriculture)
1,02,791
44.97%
(Source: NABARD)
The scheme of Recapitalization of RRBs started in FY 2010-11 and was extended twice in the year 2012-13 and 2015-16. The last extension was upto 31.03.2017. A total amount of Rs. 1107.20 crore, as Gol share, out of Rs.1450 crore, has been released to RRBs upto 31st March, 2017. The remaining amount of Rs.342.80 crore will be utilized to provide recapitalization support to RRBs whose CRAR is below 9%, during the years 2017-18, 2018-19 and 2019-20.
The identification of RRBs requiring recapitalization and the amount of capital to be provided, will be decided in consultation with NABARD.
This is in addition to the announcement made in Finance Minister's Budget Speech for 2018-19 relating to allowing financially strong RRBs to raise capital from sources other than Gol, State Government and Sponsor Bank.
Background:
RRBs were set up with the objective to provide credit and other facilities, especially to the small and marginal farmers, agricultural labourers, artisans and small entrepreneurs in rural areas for development of agriculture, trade, commerce, industry and other productive activities. RRBs are jointly owned by Government of India, the concerned State Government and Sponsor Banks with the issued capital shared in the proportion of 50%, 15% and 35% respectively.