Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi Interacts with Participants of Viksit Vibrant Village Programme 2026
Great to see that the initiative is instilling a deeper sense of nation-building among the youth: PM
Viksit villages are also the foundation of a Viksit Bharat: PM
Our government has considered the border villages, as the first villages of the country: PM
This journey of a Viksit Vibrant Village is simply a medium to connect everyone and to connect with everyone: PM
26 JUL 2026 7:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today Interacted with Participants of the Viksit Vibrant Village Programme 2026. Highlighting the incredible nationwide participation, he warmly welcomed the enthusiastic young participants representing around two hundred and fifty districts across the country.
Reflecting on the successful establishment of the 'Mera Yuva Bharat - MY Bharat' platform a few years ago, the Prime Minister praised its massive expansion to encompass crores of young citizens. Commending the highly admirable work being actively executed by the youth network across the nation, he specifically noted their outstanding capabilities spanning from the Viksit Bharat Dialogue to the Viksit Vibrant Village Program. ⁠"Today, the young friends of MY Bharat are doing exceptionally commendable work across the entire country," noted Shri Modi.⁠
Recalling the genesis of the ground-level initiative during the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, the Prime Minister explained the vision to encourage youth to step beyond virtual interactions and understand the nation's realities at the grassroots level. Detailing the objective to send young citizens to border villages in Himachal, Uttarakhand, and Ladakh, he shared that over 400 youth were selected from three lakh participants to immerse themselves in local cultures and witness the deep patriotic aspirations driving these regions. ⁠"Connecting your culture with the culture there is absolutely the finest example of Ek Bharat, Shreshtha Bharat," affirmed Shri Modi.⁠
Sharing profound personal connections with border communities forged during extensive travels before assuming governmental office, the Prime Minister highlighted an enduring tradition of celebrating Diwali alongside soldiers on the frontlines. Drawing parallels between personal magnificent experiences and the thrilling accounts shared by the returning youth, ranging from witnessing immense local affection to the incredible courage of the armed forces, he also honored the immense sacrifices made by soldiers on the occasion of Kargil Vijay Diwas. ⁠"The bravehearts hoisted the flag of victory under the most challenging circumstances, and this entire experience of the Viksit Vibrant Village has been truly magnificent," observed Shri Modi.⁠
Positioning developed villages as the absolute foundational pillars for building a Viksit Bharat, the Prime Minister emphasized the continuous and expansive nature of this transformative journey. Stressing that the active, grassroots involvement of the younger generation not only broadens the overarching national vision but also deeply fortifies their personal resolve to contribute meaningfully to the country's progress, the Prime Minister highlighted the importance of this connection. ⁠"When the youth of the country actively connects with the ground, they make the overarching vision of a Viksit Bharat even broader," asserted Shri Modi.⁠
Acknowledging the extreme hardships inherent to life in the border regions, the Prime Minister praised the local inhabitants for living and breathing patriotism every single moment despite their difficult circumstances. Condemning the past administrative neglect that abandoned these areas as 'last villages' completely devoid of basic amenities like roads, electricity, and hospitals, he expressed immense pride in the unbreakable nationalistic spirit maintained by the local populations. ⁠"We should be immensely proud that even under such severely deprived circumstances, the patriotism of the people in the border villages never weakened," remarked Shri Modi.⁠
Detailing a paradigm shift in the government's strategic approach, the Prime Minister celebrated the official redesignation of border settlements from the 'last' to the 'first villages' of India, where the morning's first rays and the Tricolor first greet the nation. Highlighting a wave of historic, post-independence infrastructural milestones, including the unprecedented arrival of electricity, roads, tap water, gas connections, and excellent internet, he emphasized how these basic urban amenities are fundamentally transforming the agricultural economy and daily lives of the border residents. ⁠"It is strictly the result of changing this historical mindset that our frontier region is rapidly transforming today," asserted Shri Modi.⁠
Outlining the cascading economic benefits generated by the newly established infrastructural facilities, the Prime Minister highlighted a massive resurgence in regional tourism. Painting a picture of once-deserted villages now bustling with vibrant activity, fostering an empowering environment for daughters' education and robust local earnings, he noted that these shifts are all systematically accelerated by the Vibrant Village Program. ⁠"The Vibrant Village Program is actively giving incredible new momentum to this holistic development of the border villages," noted Shri Modi.⁠
Characterizing the border expeditions as a profound journey of unity through participation, the Prime Minister reminded the returning youth that they received deep cultural education, profound satisfaction, and immense respect rather than mere hospitality. Asserting that such invaluable ground-level experiences can never be replicated in a classroom, he urged the participants to actively inspire their peers to visit these regions, which will sequentially accelerate the influx of modern facilities. ⁠"The more the youth of India deeply understand the border villages, the stronger our nation will ultimately become," affirmed Shri Modi.⁠
Calling upon the youth to actively amplify the government's intense focus on border tourism, the Prime Minister issued a firm directive for every participant to share their experiences with at least one hundred peers. Encouraging active collaborations with local content creators to promote regional culture and products, the Prime Minister urged the youth to share authentic internet content, plan future family trips, and advocate for educational tours through their respective academic institutions. ⁠"I strongly urge that every young friend among you must definitely share your authentic experiences with at least a hundred other youths," asserted Shri Modi.⁠
Concluding the address with unwavering confidence in the younger generation, the Prime Minister declared that the youth of India hold the true destiny of shaping the 21st-century global landscape. Recognizing them simultaneously as the driving energy and the ultimate beneficiaries of a fully developed nation, he predicted a radiant national future resulting from their direct engagement with the country's core challenges and solutions. ⁠"When our youth power directly connects with the challenges and solutions of the country, the future will absolutely and definitely be bright," affirmed Shri Modi.⁠

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচী-২০২৬ৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে
এই পদক্ষেপে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ গভীৰ মনোভাব জাগ্ৰত কৰা দেখি বৰ ভাল লাগিল : প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিকশিত গাঁওবোৰো এখন বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰক দেশৰ প্ৰথম গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি দিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
এখন বিকশিত স্পন্দনশীল গাঁৱৰ এই যাত্ৰা কেৱল সকলোকে সংযোগ কৰা আৰু সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ অন্যতম মাধ্যম : প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 JUL 2026 7:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচী ২০২৬ৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। অবিশ্বাস্য দেশজোৰা অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় দুশ পঞ্চাশখন জিলাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা উৎসাহী যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উষ্ম আদৰণি জনায়।
কেইবছৰমান পূৰ্বে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত- মাই ভাৰত’ মঞ্চৰ সফল প্ৰতিষ্ঠাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কোটি কোটি যুৱ নাগৰিকক সামৰি লোৱাৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰশংসা কৰে। সমগ্ৰ দেশতে যুৱ নেটৱৰ্কে সক্ৰিয়ভাৱে সম্পন্ন কৰা অতি প্ৰশংসনীয় কামৰ প্ৰশংসা কৰি তেওঁ বিশেষভাৱে বিকশিত ভাৰত সংলাপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচীলৈকে তেওঁলোকৰ অসাধাৰণ সামৰ্থ্যৰ কথা উল্লেখ কৰে। "আজি মোৰ ভাৰতৰ যুৱ বন্ধুসকলে সমগ্ৰ দেশতে ব্যতিক্ৰমীভাৱে প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে," শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
"বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতৃত্বৰ আলোচনা"ৰ সময়ত এই তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পদক্ষেপৰ আৰম্ভণিৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰ্চুৱেল ইন্টাৰেকচনৰ বাহিৰলৈ গৈ দেশৰ বাস্তৱতাক বুজিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে কয়। হিমাচল, উত্তৰাখণ্ড আৰু লাডাখৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহলৈ যুৱ নাগৰিকক পঠোৱাৰ উদ্দেশ্যৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে তিনি লাখ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ মাজৰ পৰা ৪০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক স্থানীয় সংস্কৃতিত নিজকে বিলীন কৰিবলৈ আৰু এই অঞ্চলসমূহক পৰিচালিত কৰা গভীৰ দেশপ্ৰেমমূলক আৱেগক বুজিবলৈ নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ সংস্কৃতিৰ সৈতে আমাৰ সংস্কৃতিক একত্ৰিত কৰাটো ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ সৰ্বোত্তম উদাহৰণ।
কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে বিস্তৃত ভ্ৰমণৰ সময়ত সীমান্তৰ জনগোষ্ঠীসমূহৰ সৈতে গঢ়ি তোলা গভীৰ ব্যক্তিগত বান্ধোনৰ কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সীমান্তত নিয়োজিত জোৱানৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপনৰ দীৰ্ঘদিনীয়া পৰম্পৰাৰ কথা মনত পেলায়। নিজৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা আৰু উভতি অহা যুৱক-যুৱতীসকলে কোৱা হৃদয়স্পৰ্শী কাহিনীৰ মাজত সাদৃশ্য একত্ৰিত কৰি স্থানীয় জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম মৰম আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ উল্লেখযোগ্য সাহসকে ধৰি— কাৰ্গিল বিজয় দিৱস উপলক্ষে জোৱানসকলে কৰা অপৰিসীম ত্যাগৰ প্ৰতিও তেওঁ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "অত্যন্ত কঠিন পৰিস্থিতিত সাহসী সৈনিকসকলে বিজয়ৰ পতাকা উত্তোলন কৰিলে আৰু 'বিকশিত স্পন্দনশীল গাঁও'ৰ এই সমগ্ৰ অভিজ্ঞতা সঁচাকৈয়ে আশ্চৰ্যজনক।"
এখন বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে বিকশিত গাঁওসমূহক নিৰপেক্ষ আধাৰস্তম্ভ হিচাপে স্থান দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ অবিৰত আৰু বিস্তৃত প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নৱপ্ৰজন্মৰ সক্ৰিয় আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ একাত্মতাই কেৱল সামগ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীক বিস্তৃত কৰাই নহয়, দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অৰিহণা যোগোৱাৰ তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত সংকল্পকো গভীৰভাৱে সুদৃঢ় কৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সংযোগৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। "যেতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সক্ৰিয়ভাৱে ভূমিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে বিকশিত ভাৰতৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীক আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰি তোলে," শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
সীমান্ত অঞ্চলৰ জীৱনৰ অন্তৰ্নিহিত চৰম কষ্টক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্থানীয় বাসিন্দাসকলক তেওঁলোকৰ কঠিন পৰিস্থিতিৰ মাজতো প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ জীয়াই ৰখাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। এই অঞ্চলসমূহক পথ, বিদ্যুৎ, চিকিৎসালয়ৰ দৰে মৌলিক সুবিধাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে বঞ্চিত ‘শেষ গাঁও’ হিচাপে পৰিত্যাগ কৰা অতীতৰ প্ৰশাসনিক অৱহেলাক গৰিহণা দি তেওঁ স্থানীয় জনসাধাৰণে বৰ্তাই ৰখা অবিচ্ছেদ্য জাতীয়তাবাদী মনোভাৱক লৈ অপৰিসীম গৌৰৱ ব্যক্ত কৰে। "আমি অসীম গৌৰৱ কৰা উচিত যে এনে ভয়াৱহ বঞ্চিত পৰিস্থিতিতো সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ জনসাধাৰণৰ দেশপ্ৰেম কেতিয়াও দুৰ্বল হোৱা নাছিল," শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
চৰকাৰৰ কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ এটা বৃহত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰসংগৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ ‘শেষ গাঁও’ৰ পৰা ‘প্ৰথম গাঁও’লৈ সীমান্তৱৰ্তী বসতিৰ আনুষ্ঠানিক পুনৰ নিৰ্ধাৰণৰ উদযাপন কৰে, য’ত ৰাতিপুৱাৰ প্ৰথম ৰশ্মি আৰু ত্ৰিৰংগাই প্ৰথমে দেশখনক সম্ভাষণ জনায়। বিদ্যুৎ, পথ, নলৰ পানী, গেছ সংযোগ আৰু উৎকৃষ্ট ইণ্টাৰনেটৰ অভূতপূৰ্ব আগমনকে ধৰি ঐতিহাসিক, স্বাধীনতাৰ পিছৰ আন্তঃগাঁথনিগত মাইলৰ খুঁটিৰ ঢৌৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ এই মৌলিক নগৰীয়া সুবিধাসমূহে সীমান্তবাসীৰ কৃষি অৰ্থনীতি আৰু দৈনন্দিন জীৱনক কেনেদৰে মৌলিকভাৱে ৰূপান্তৰিত কৰিছে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "এই ঐতিহাসিক মানসিকতা সলনিৰ ফলস্বৰূপে আজি আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলটো দ্ৰুতগতিত ৰূপান্তৰিত হৈছে"।
নতুনকৈ স্থাপন কৰা আন্তঃগাঁথনিগত সুবিধাসমূহে সৃষ্টি কৰা অৰ্থনৈতিক লাভৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঞ্চলিক পৰ্যটনৰ ব্যাপক পুনৰুত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এসময়ৰ নিৰ্জন গাঁওসমূহ এতিয়া সজীৱ কাৰ্যকলাপেৰে ব্যস্ত হৈ পৰিছে, কন্যাশিশুৰ শিক্ষা আৰু শক্তিশালী স্থানীয় উপাৰ্জনৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে এই পৰিৱৰ্তনসমূহ সকলো পদ্ধতিগতভাৱে ভাইব্ৰেণ্ট গাঁও কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। "সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ এই সৰ্বাংগীণ উন্নয়নক সক্ৰিয়ভাৱে ভাইব্ৰেণ্ট গাঁও কাৰ্যসূচীয়ে অবিশ্বাস্য নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে," শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
সীমান্ত অঞ্চল ভ্ৰমণক জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে ঐক্যৰ গভীৰ যাত্ৰা বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘূৰি অহা যুৱক-যুৱতীসকলক সোঁৱৰাই দিয়ে যে তেওঁলোকে কেৱল আতিথ্যই নহয়, গভীৰ সাংস্কৃতিক শিক্ষণ, গভীৰ সন্তুষ্টি আৰু অপৰিসীম সন্মান লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এনে অমূল্য তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অভিজ্ঞতা কেতিয়াও শ্ৰেণীকোঠাত পোৱা নাযায়। তেওঁ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক এই অঞ্চলসমূহ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সমনীয়াসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাৰ ফলত তাত আধুনিক সুবিধাসমূহৰ প্ৰৱাহ ত্বৰান্বিত হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰ যিমানেই গভীৰভাৱে বুজিব, সিমানেই আমাৰ দেশখন শক্তিশালী হৈ উঠিব।
সীমান্ত পৰ্যটনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ যুৱক-যুৱতীসকলক আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তেওঁ প্ৰতিজন অংশগ্ৰহণকাৰীক নিজৰ অভিজ্ঞতা কমেও ১০০জন বন্ধুৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। আঞ্চলিক সংস্কৃতি আৰু সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে স্থানীয় কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকক সঠিক আৰু বিশ্বাসযোগ্য ইণ্টাৰনেট কন্টেন্ট শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ, পৰিয়ালৰ সৈতে ভৱিষ্যত ভ্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ শিক্ষানুষ্ঠানৰ জৰিয়তে শিক্ষামূলক ভ্ৰমণৰ পোষকতা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "মই দৃঢ়তাৰে আহ্বান জনাইছোঁ যে আপোনালোকৰ প্ৰত্যেক যুৱ বন্ধুৱে নিজৰ প্ৰকৃত অভিজ্ঞতা কমেও আন এশজন যুৱকৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিব লাগিব।"
নৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতি অটল বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ গোলকীয় পৰিৱেশ গঢ় দিয়াৰ প্ৰকৃত দায়িত্ব ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত। তেওঁলোকক সম্পূৰ্ণ উন্নত দেশৰ চালিকা শক্তি আৰু মূল হিতাধিকাৰী হিচাপে স্বীকৃতি দি তেওঁ দেশৰ মূল প্ৰত্যাহ্বান আৰু ইয়াৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰত্যক্ষ একাত্মতাৰে দেশৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা ব্যক্ত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া আমাৰ যুৱ শক্তি দেশৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমাধানৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযুক্ত হ’ব, তেতিয়া ভৱিষ্যত নিশ্চিতভাৱে উজ্জ্বল হ’ব।