ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ବିକଶିତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ-୨୦୨୬’ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 JUL 2026 7:35PM by PIB Bhubaneswar
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଗଭୀର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିକଶିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମ ସରକାର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିକଶିତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମର ଏହି ଯାତ୍ରା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୬ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ସେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଶହ ପଚାଶ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଉତ୍ସାହୀ ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କଲେ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ 'ମେରା ଯୁବ ଭାରତ - ମୋର ଭାରତ' ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସଫଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଟି କୋଟି ଯୁବ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଘେରି ରହିବା ପାଇଁ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସାରା ଦେଶରେ ଯୁବ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ସେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଲୋଚନା ଠାରୁ ବିକଶିତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କ୍ଷମତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଆଜି, ମୋ ଭାରତର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ଉତ୍ପତ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ବାସ୍ତବତାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ। ହିମାଚଳ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଲଦାଖର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଯୁବ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପଠାଇବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଚଲାଇଥିବା ଗଭୀର ଦେଶପ୍ରେମ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ତିନି ଲକ୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। "ସେଠାକାର ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ସରକାରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାପକ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ସୀମାନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଗଭୀର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ବାଣ୍ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗଧାଡ଼ିରେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚମତ୍କାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଫେରି ଆସୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେୟାର କରାଯାଇଥିବା ରୋମାଞ୍ଚକର ବିବରଣୀ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ଆଙ୍କି, ଅପାର ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ନେହ ଦେଖିବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସାହସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେ କାରଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଅବସରରେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ବିଶାଳ ବଳିଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। "ସର୍ବାଧିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସାହସୀମାନେ ବିଜୟର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମର ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରକୃତରେ ଚମତ୍କାର" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ବିକଶିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯାତ୍ରାର ନିରନ୍ତର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଯୁବ ପିଢ଼ିର ସକ୍ରିୟ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ସମ୍ପୃକ୍ତି କେବଳ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂକଳ୍ପକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଦୃଢ଼ କରେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଭୂମି ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରନ୍ତି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଚରମ କଷ୍ଟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନାରେ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଅତୀତର ପ୍ରଶାସନିକ ଅବହେଳାର ନିନ୍ଦା କରି ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିହୀନ 'ଶେଷ ଗ୍ରାମ' ଭାବରେ ପରିତ୍ୟାଗ କରିଥିଲା, ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ବଜାୟ ରହିଥିବା ଅଖଣ୍ଡ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଏତେ ଗୁରୁତର ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଲୋକଙ୍କ ଦେଶପ୍ରେମ କେବେ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇନାହିଁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ସରକାରଙ୍କ ରଣନୈତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୀମାନ୍ତ ବସତିଗୁଡ଼ିକର 'ଶେଷ' ଗ୍ରାମରୁ 'ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ' ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଳନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସକାଳର ପ୍ରଥମ କିରଣ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପ୍ରଥମେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରେ। ବିଦ୍ୟୁତ୍, ରାସ୍ତା, ନଳକୂପ ପାଣି, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆଗମନ ସମେତ ଐତିହାସିକ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟର ଏକ ଲହରୀକୁ ଆଲୋକିତ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଏହି ମୌଳିକ ସହରାଞ୍ଚଳ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସୀମାନ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ କୃଷି ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନକୁ ମୌଳିକ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। "ଏହି ଐତିହାସିକ ମାନସିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଆମର ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଲାଭକୁ ରୂପରେଖିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପୁନରୁତ୍ଥାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏକଦା ନିର୍ଜ୍ଜନ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସକ୍ରିୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଚଳଚଞ୍ଚଳ, ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବାର ଏକ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି। "ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ସୀମା ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକତାର ଏକ ଗଭୀର ଯାତ୍ରା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫେରି ଆସୁଥିବା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କେବଳ ଆତିଥ୍ୟ ବଦଳରେ ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଶିକ୍ଷା, ଗଭୀର ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ଅପାର ସମ୍ମାନ ପାଇଛନ୍ତି। ଏପରି ଅମୂଲ୍ୟ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ କେବେବି ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ପ୍ରତିପାଦିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରି, ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାର ପ୍ରବାହକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। "ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଯେତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବେ, ଆମ ଦେଶ ଶେଷରେ ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ସୀମାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ତୀବ୍ର ଧ୍ୟାନକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅତି କମରେ ଶହେ ସାଥୀଙ୍କ ସହ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରାମାଣିକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାଣ୍ଟିବା, ଭବିଷ୍ୟତର ପରିବାର ଯାତ୍ରା ଯୋଜନା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ⁠"ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅତି କମରେ ଶହେ ଅନ୍ୟ ଯୁବକଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାମାଣିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ," ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ଯୁବ ପିଢ଼ି ଉପରେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଗଠନ କରିବାର ପ୍ରକୃତ ଭାଗ୍ୟ ଧରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଳିତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲାଭାର୍ଥୀ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରି, ସେ ଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସମାଧାନ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କରୁ ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଜାତୀୟ ଭବିଷ୍ୟତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛନ୍ତି। "ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବଶକ୍ତି ସିଧାସଳଖ ଦେଶର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସମାଧାନ ସହିତ ଜଡିତ ହେବ, ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi Interacts with Participants of Viksit Vibrant Village Programme 2026
Great to see that the initiative is instilling a deeper sense of nation-building among the youth: PM
Viksit villages are also the foundation of a Viksit Bharat: PM
Our government has considered the border villages, as the first villages of the country: PM
This journey of a Viksit Vibrant Village is simply a medium to connect everyone and to connect with everyone: PM
26 JUL 2026 7:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today Interacted with Participants of the Viksit Vibrant Village Programme 2026. Highlighting the incredible nationwide participation, he warmly welcomed the enthusiastic young participants representing around two hundred and fifty districts across the country.
Reflecting on the successful establishment of the 'Mera Yuva Bharat - MY Bharat' platform a few years ago, the Prime Minister praised its massive expansion to encompass crores of young citizens. Commending the highly admirable work being actively executed by the youth network across the nation, he specifically noted their outstanding capabilities spanning from the Viksit Bharat Dialogue to the Viksit Vibrant Village Program. ⁠"Today, the young friends of MY Bharat are doing exceptionally commendable work across the entire country," noted Shri Modi.⁠
Recalling the genesis of the ground-level initiative during the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, the Prime Minister explained the vision to encourage youth to step beyond virtual interactions and understand the nation's realities at the grassroots level. Detailing the objective to send young citizens to border villages in Himachal, Uttarakhand, and Ladakh, he shared that over 400 youth were selected from three lakh participants to immerse themselves in local cultures and witness the deep patriotic aspirations driving these regions. ⁠"Connecting your culture with the culture there is absolutely the finest example of Ek Bharat, Shreshtha Bharat," affirmed Shri Modi.⁠
Sharing profound personal connections with border communities forged during extensive travels before assuming governmental office, the Prime Minister highlighted an enduring tradition of celebrating Diwali alongside soldiers on the frontlines. Drawing parallels between personal magnificent experiences and the thrilling accounts shared by the returning youth, ranging from witnessing immense local affection to the incredible courage of the armed forces, he also honored the immense sacrifices made by soldiers on the occasion of Kargil Vijay Diwas. ⁠"The bravehearts hoisted the flag of victory under the most challenging circumstances, and this entire experience of the Viksit Vibrant Village has been truly magnificent," observed Shri Modi.⁠
Positioning developed villages as the absolute foundational pillars for building a Viksit Bharat, the Prime Minister emphasized the continuous and expansive nature of this transformative journey. Stressing that the active, grassroots involvement of the younger generation not only broadens the overarching national vision but also deeply fortifies their personal resolve to contribute meaningfully to the country's progress, the Prime Minister highlighted the importance of this connection. ⁠"When the youth of the country actively connects with the ground, they make the overarching vision of a Viksit Bharat even broader," asserted Shri Modi.⁠
Acknowledging the extreme hardships inherent to life in the border regions, the Prime Minister praised the local inhabitants for living and breathing patriotism every single moment despite their difficult circumstances. Condemning the past administrative neglect that abandoned these areas as 'last villages' completely devoid of basic amenities like roads, electricity, and hospitals, he expressed immense pride in the unbreakable nationalistic spirit maintained by the local populations. ⁠"We should be immensely proud that even under such severely deprived circumstances, the patriotism of the people in the border villages never weakened," remarked Shri Modi.⁠
Detailing a paradigm shift in the government's strategic approach, the Prime Minister celebrated the official redesignation of border settlements from the 'last' to the 'first villages' of India, where the morning's first rays and the Tricolor first greet the nation. Highlighting a wave of historic, post-independence infrastructural milestones, including the unprecedented arrival of electricity, roads, tap water, gas connections, and excellent internet, he emphasized how these basic urban amenities are fundamentally transforming the agricultural economy and daily lives of the border residents. ⁠"It is strictly the result of changing this historical mindset that our frontier region is rapidly transforming today," asserted Shri Modi.⁠
Outlining the cascading economic benefits generated by the newly established infrastructural facilities, the Prime Minister highlighted a massive resurgence in regional tourism. Painting a picture of once-deserted villages now bustling with vibrant activity, fostering an empowering environment for daughters' education and robust local earnings, he noted that these shifts are all systematically accelerated by the Vibrant Village Program. ⁠"The Vibrant Village Program is actively giving incredible new momentum to this holistic development of the border villages," noted Shri Modi.⁠
Characterizing the border expeditions as a profound journey of unity through participation, the Prime Minister reminded the returning youth that they received deep cultural education, profound satisfaction, and immense respect rather than mere hospitality. Asserting that such invaluable ground-level experiences can never be replicated in a classroom, he urged the participants to actively inspire their peers to visit these regions, which will sequentially accelerate the influx of modern facilities. ⁠"The more the youth of India deeply understand the border villages, the stronger our nation will ultimately become," affirmed Shri Modi.⁠
Calling upon the youth to actively amplify the government's intense focus on border tourism, the Prime Minister issued a firm directive for every participant to share their experiences with at least one hundred peers. Encouraging active collaborations with local content creators to promote regional culture and products, the Prime Minister urged the youth to share authentic internet content, plan future family trips, and advocate for educational tours through their respective academic institutions. ⁠"I strongly urge that every young friend among you must definitely share your authentic experiences with at least a hundred other youths," asserted Shri Modi.⁠
Concluding the address with unwavering confidence in the younger generation, the Prime Minister declared that the youth of India hold the true destiny of shaping the 21st-century global landscape. Recognizing them simultaneously as the driving energy and the ultimate beneficiaries of a fully developed nation, he predicted a radiant national future resulting from their direct engagement with the country's core challenges and solutions. ⁠"When our youth power directly connects with the challenges and solutions of the country, the future will absolutely and definitely be bright," affirmed Shri Modi.⁠