Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi addresses National Awardee Teachers
From 22nd September, the first day of Navratri, the new GST rates are going to be implemented, They will serve as a double dose of support and growth for our country: PM
This will not only increase savings for every family but will also give new strength to our economy: PM
Let’s work towards building an Aatmanirbhar Bharat! And, to inspire the young generation towards this goal, the role of our teachers is very important: PM
We care about the well-being of our youth. That’s why, we have taken a big step to stop online money games: PM
India's young generation should not lack opportunities to become scientists and innovators; the participation of our teachers is also important in this: PM
Proudly say, this is Swadeshi,Today this sentiment should inspire every child of the country: PM
04 SEP 2025 10:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the National Awardee Teachers at New Delhi, today. Shri Modi lauded the natural respect Indian society holds for teachers, calling them a powerful force in nation-building. He emphasized that honoring teachers is not merely a ritual but a recognition of their lifelong dedication and impact.
The Prime Minister extended his heartfelt congratulations to all recipients of the National Teachers’ Awards. He stated that their selection is a recognition of their hard work and unwavering dedication. The Prime Minister highlighted that teachers not only shape the present but also mould the future of the nation making their role one of the highest forms of national service. He further noted that millions of teachers across the country, like this year’s awardees, are devoted to education with sincerity, commitment, and a spirit of service. On this occasion, he also paid tribute to the contributions of all such educators involved in nation-building.
The Prime Minister lauded the enduring role of teachers in India’s progress, stating that the nation has always revered the Guru-Shishya tradition. In India, a Guru is not merely a provider of knowledge but a guide for life. “As we move forward with the vision of building a developed India, this tradition remains our strength. Teachers like you are living embodiments of this heritage. You are not only imparting literacy but also instilling the spirit of living for the nation in the younger generation,” Shri Modi stated.
The Prime Minister emphasized that teachers are the foundation of a strong nation and an empowered society. He noted that teachers are also sensitive to the need for timely changes in curricula and syllabi, aligning education with the evolving demands of the time. “This same spirit is reflected in the reforms being undertaken for the nation. Reforms must be continuous and relevant to the times, this is the firm commitment of our government,” he added.
Recalling his commitment from the Red Fort to make India self-reliant through structural reforms, the Prime Minister stated, ““I had promised that before Diwali and Chhath Puja, there would be a double celebration for the people. In line with that spirit, the GST Council has taken a landmark decision. GST has now become even simpler. There are now mainly two GST slabs, 5% and 18%. These new rates will come into effect from Monday, 22nd September, the first day of Navratri.” The Prime Minister emphasized that from the beginning of Navratri, essential items for crores of families will become more affordable. He added that this year’s Dhanteras will be more vibrant, as tax on dozens of goods has been significantly reduced.
Shri Modi stated that GST was one of the biggest economic reforms in independent India. It freed the country from a complex web of multiple taxes. Now, as India advances into the 21st century, this new phase of GST reform being referred to by some in the media as ‘GST 2.0’ is truly a double dose of support and growth. The reform offers dual benefits of increased savings for common families and strengthening of economic momentum. “The move is expected to provide substantial relief to the poor, neo-middle class, middle class, farmers, women, students, and youth.Young professionals starting new jobs will especially benefit from the reduction in vehicle tax.This decision will make it easier for families to manage household budgets and improve their quality of life,” Shri Modi said.
Prime Minister Narendra Modi underscored the transformational tax reforms undertaken by the NDA government, stating that massive GST reductions have significantly lowered the financial burden on Indian households. Shri Modi highlighted that prior to 2014, under the Congress-led government, essential goods and daily-use items were heavily taxed. Products like toothpaste, soap, utensils, bicycles, and even children's candy attracted tax rates ranging from 17% to 28%. Basic services such as hotel stays also incurred steep taxes, including additional state-level levies. "If the same tax regime had continued, people would still be paying ₹20–₹25 in taxes for every ₹100 spent. In contrast, under the BJP-led NDA government, GST on such goods and services has been reduced to just 5%, ensuring direct relief for millions of families across the country” Shri Modi stated.
The Prime Minister emphasized that these reforms reflect the government's unwavering commitment to boosting household savings and easing the cost of living, especially for the middle class, farmers, women, and young professionals.
The Prime Minister noted that before 2014, medical treatment remained out of reach for many, with the Congress government imposing a 16% tax on diagnostic kits. This has now been reduced to just 5%, making basic healthcare more accessible to the poor and middle class. “Under the previous regime, building a home was a costly affair. Cement was taxed at 29%, and appliances like ACs and TVs at 31%. Our government has brought these rates down to 18%, easing the cost of living for millions”, Shri Modi stated.
The Prime Minister also addressed the plight of farmers under the earlier tax regime, where essential equipment like tractors, irrigation tools, and pumping sets attracted 12%–14% taxes. Shri Modi underscored that today, most of these items are taxed at either 0% or 5%, significantly reducing farming costs and supporting rural livelihoods. The reforms are part of the government's broader commitment to improving household budgets, empowering farmers, and enhancing quality of life across the country.
The Prime Minister stated that sectors employing a large workforce like textiles, handicrafts, and leather have been given significant relief through reduced GST rates. These reforms will not only benefit workers and entrepreneurs in these industries but also lead to lower prices for essential goods like clothing and footwear. “For startups, MSMEs, and small traders, the government has combined tax reductions with streamlined procedures, ensuring ease of business and enhanced operational flexibility”, Shri Modi added. Recognizing the growing focus on wellness, the Prime Minister announced lower GST on services like gyms, salons, and yoga, encouraging fitness among the youth. Shri Modi emphasised that these reforms are part of the broader agenda to build a Viksit Bharat, where youth, enterprise, and health are key national priorities.
The Prime Minister described the latest GST reforms as a historic step forward in India’s economic transformation, stating that the reforms have added “five key gems” to the country’s thriving economy. “First, the tax system has become significantly simpler. Second, the quality of life for Indian citizens will further improve. Third, consumption and economic growth will receive a new booster.
Fourth, ease of doing business will strengthen, leading to more investments and job creation. Fifth, the spirit of cooperative federalism, partnership between the Centre and the States will be further reinforced, which is vital for a Developed India”, Shri Modi underscored.
Prime Minister Narendra Modi today reiterated the government’s guiding principle, “Nagarik Devo Bhava” (Citizen is God), emphasizing its commitment to the welfare of every Indian. He highlighted that this year, tax relief has not only come through reductions in GST but also significant cuts in income tax. Income up to ₹12 lakh is now tax-free, providing substantial relief to taxpayers.
Shri Modi emphasized that inflation in India is currently at a very low and controlled level, reflecting true pro-people governance. As a result, India’s growth rate has reached nearly eight percent, making it the fastest-growing major economy in the world. This remarkable achievement is a testament to the strength and determination of 140 crore Indians.
The Prime Minister reaffirmed the government’s commitment to continue the journey of reforms aimed at making India self-reliant. “ Aatmanirbhar Bharat (Self-Reliant India) is not just a slogan but a committed movement”, Shri Modi said. He called upon all teachers across the country to continually sow the seeds of self-reliance in every student. The Prime Minister highlighted the crucial role of educators in explaining the importance of a self-reliant India in simple language and local dialects. He urged teachers to inspire students to understand that a nation dependent on others can never progress as rapidly as its true potential allows. The Prime Minister encouraged teachers to engage students in exercises that highlight the presence of imported products in daily life and promote the use of indigenous alternatives. He cited the example of India spending over ₹1 lakh crore annually on edible oil imports, stressing that self-reliance is essential for national development.
Referring to Mahatma Gandhi’s legacy of promoting Swadeshi, the Prime Minister said it is now this generation’s duty to complete that mission. Shri Modi stressed that every student should ask themselves, “What can I do to fulfill any of the needs of my country? It is very important to connect oneself with the needs of the nation. It is this country that takes us forward in life, that gives us so much and that is why every student must always carry this thought in their heart: What can I give to my country, and which of the nation’s needs can I help fulfill?", Shri Modi added.
Prime Minister Narendra Modi applauded the rising interest of Indian students in innovation, science, and technology, crediting the success of the Chandrayaan mission for inspiring millions to become scientists and innovators. He recalled how Group Captain Shubanshu Shukla’s return from a space mission energized his school community, underscoring the vital role of teachers in shaping and guiding youth beyond academics.
The Prime Minister highlighted the support now available through the Atal Innovation Mission and Atal Tinkering Labs, with over 10,000 labs already established nationwide. The government has approved the creation of an additional 50,000 labs to provide young innovators across India more opportunities to innovate. “The success of these initiatives depends greatly on the dedicated efforts of teachers nurturing the next generation of innovators” Shri Modi underscored
Shri Modi highlighted the government’s dual focus on empowering youth digitally while safeguarding them from the harmful effects of the digital world. He referenced the recently passed law in Parliament regulating online gaming, aimed at protecting students and families from addictive, financially exploitative, and violent content.
The Prime Minister urged teachers to raise awareness among students about these risks. He emphasized the government’s commitment to promoting India’s presence in the global gaming sector, especially by leveraging traditional Indian games and supporting innovative startups. “By educating students about responsible gaming and digital opportunities, the government envisions creating promising career options for the youth in this expanding industry,” Shri Modi added.
Prime Minister Shri Narendra Modi urged the educators to play a vital role in the ‘Vocal for Local’ campaign, which encourages embracing indigenous products as symbols of India’s pride and self-respect. He emphasized involving students in school projects and activities that identify and celebrate ‘Made in India’ items.
The Prime Minister suggested assignments that help students and their families recognize the use of local products at home, raising awareness from an early age. He also encouraged the use of indigenous materials in art and craft classes and school celebrations to nurture a lifelong sense of pride in Indian-made goods.
Shri Modi called upon schools to organize initiatives like ‘Swadeshi Week’ and ‘Local Product Day’ where students bring local products from their families and share their stories. He emphasized discussions on the origin, makers, and national importance of these products to foster deeper awareness. “There should be interaction between students and local artisans, highlighting the value of indigenous crafts and manufacturing passed down through generations. Made in India gifts can be encouraged for occasions like birthdays to instill pride in local products. Such efforts will nurture patriotism, self-confidence, and respect for labor among youth, linking their personal success to national progress”, Shri Modi added.
The Prime Minister expressed confidence that teachers will continue to advance this mission of nation-building with dedication. Shri Modi concluded by congratulating all award-winning teachers for their exemplary contribution.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেস্নেল এৱার্দী ওজাশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
সেপ্তেম্বর 22দগী, নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎতগী হৌদুনা অনৌবা GST রেৎশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি, মখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক সপ্পোর্ত অমসুং গ্রোথকী দবল দোজ ওইরগনি: পি.এম.
মসিনা ইমুং খুদিংমক্কীদমক সেভিং হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা মসিনা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনদা অনৌবা মপাঙ্গলসু হাপলগনি: পি.এম.
ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা থবক তৌরি! অমসুং পান্দম অসিগী মাইকৈদা হৌরক্লিবা মীরোলদা ইথিল পীনবা ঐখোয়গী ওজাশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই: পি.এম.
ঐখোয়গী নহারোলগী য়াইফনবগীদমক ঐখোয়না খল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়না ওনলাইন মনী গেমশিং থিংনবা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি: পি.এম.
ভারতকী হৌরক্লিবা মীরোলনা সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিং ওইনবগী খুদোংচাবশিং অমত্তা ৱাৎহল্লোইদবনি, মসিদা ঐখোয়গী ওজাশিংনা শরুক য়াশিনবসু মরু ওই: পি.এম.
চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়য়ু, মদুদি মসি স্বাদেশীনি, ঙসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিগী অঙাং খুদিংমক্তা ইথিল পীগদবনি: পি.এম.
04 SEP 2025 10:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল এৱার্দী ওজাশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। শ্রী মোদীনা ভারতকী খুন্নাইনা ওজাশিংদা পীরিবা মহৌশা ওইরবা ইকাই খুম্নবা অদুগী থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওজাশিংবু ইকায় খুম্নবা অসি চৎনবী অমা খক্তা নত্তে অদুবু মখোয়গী পুন্সি চুপ্পা কত্থোকখিবা অমসুং ইথিলবু মশক খঙবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল তিচর এৱার্দ ফংলবশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী খনগৎপা অসি মখোয়গী কন্না হোৎনবগী অমসুং অচেৎপা থাজবগী মশক অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওজাশিংনা হৌজিক্কী মতম শেম্বা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎসু শেম্মি। মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়গী থৌদাং অসি লৈবাক্কী সেবাগী খ্বাইদগী ৱাংবা মওং অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ওজা মিলিয়ন কয়ানা, চহি অসিগী এৱার্দ ফংলবশিংগুম্না, ইকাই খুম্নবা, থৌনা অমসুং সেবাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা এজুকেসনদা থৱায় য়াওনা হোৎনরি। থৌরম অসিদা, মহাক্না লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়ারিবা অসিগুম্বা এজুকেতর খুদিংমক্কী থৌদাংবুসু ইকায় খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী খুমাং চাউশিল্লকপদা ওজাশিংনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা গুরু-শিশ্যা চৎনবী অসি মতম পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নদুনা লাক্লি। ভারত্তা গুরু হায়বসি লৌশিং পীবতা নত্তনা পুন্সিগী লমজিং-লমতাকপনি। “ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপগী মঙলানগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগী চৎনবী অসিনা ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইরি। অদোমগুম্বা ওজাশিং অসি অসিগুম্বা হেরিতেজ অসিগী হিংলিবা মশকশিংনি। অদোম্না লাইরিক হৈবা খক পীবা নত্তনা নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা লৈবাক্কীদমক হিংবগী ৱাখল্লোনসু পোকহল্লি," হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওজাশিংনা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা অমসুং শক্তি লৈরবা খুন্নাই অমগী য়ুম্ফমনি। মহাক্না পনখি মদুদি ওজাশিংনা মতমগা চুনবা তম্বীবা অমসুং মতমগী মতুং ইন্না তম্বীবগীদমক করিক্যুলম অমসুং সিলেবসতা মতমগা চুনবা অহোংবা পুরকপগী তঙাইফদবা অদুসু খঙই। “অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগীদমক পায়খৎলিবা রিফোর্মশিংদা উৎলি। রিফোর্মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা অমসুং মতম অসিগী মতুং ইন্না পাংথোক্কদবনি, মসি ঐখোয়গী সরকারগী অচেৎপা ফিরেপনি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা লাল কিলাদগী শকখিবা ৱাশক অদু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐহাক্না দিৱালী অমসুং ছথ পুজাগী মমাংদা মীয়ামগীদমক দবল সেলেব্রেসন অমা পাংথোক্কনি হায়না ৱাশকখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না, GST হৌজিক GST অসি হেন্না লায়থোক্লে। হৌজিক্তি মরু ওইনা GSTগী স্লেব অনি, 5% অমসুং 18% লৈরে। অনৌবা রেৎশিং অসি নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎ, সেপ্তেম্বর 22, নীংথৌকাবা নুমিৎতগী চৎনবা হৌগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নবরাত্রিগী হৌরকপদগী ইমুং করোর কয়াগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং অসি হেন্না য়াম্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হন্দক্কী ধনতেরাস অসি হেন্না থোইদোক হেন্দোক্না নুংঙাইগনি, মরমদি পোৎলম কয়াগী তেক্স অসি য়াম্না হন্থরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি GST মসিনা লৈবাক অসিবু তেক্স ময়ামগী কমপ্লেক্স ওইরবা ৱেব অমদগী লৌথোকখি। হৌজিক, ভারতনা 21শুবা চহিচাদা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা, মীদিয়াদা মসিবু ‘GST 2.0’ হায়না কৌরিবা রিফোর্ম অসি সপ্পোর্ত অমসুং গ্রোথকী তশেংবা দবল দোজ অমনি। রিফোর্ম অসিনা অপুনবা ইমুংশিংগীদমক সেভিং হেনগৎহনবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা দবল দোজ পীরি। “খোঙথাং অসিনা লায়রবশিং, নিও-মিদল ক্লাস, মিদল ক্লাস, লৌমীশিং, নুপীশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং নহাশিংদা অচৌবা মতেং পাংগনি হায়না পানরি। অনৌবা থবক পায়খৎলিবা নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংনা অয়াম্বনা ভেহিকল তেক্স হন্থবনা কান্নবা ফংগনি। ৱারেপ অসিনা য়ুমগী বজেৎশিং মেনেজ তৌবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা ইমুংশিংদা খুদোংচাবা পীরগনি” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা NDA সরকারনা পায়খৎলিবা ত্রান্সফোর্মেস্নেল তেক্স রিফোর্মশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি GSTদা চাউনা হন্থরকপা অসিনা ভারতকী ইমুংশিংদা পীরিবা শেলথুমগী অৱাবা পোৎলুম অসি হন্থহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014গী মমাংদা, কংগ্রেসনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা, তঙাইফদবা পোৎলমশিং অমসুং নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবা পোৎলমশিংদা শেনফম য়াম্না লৌনরম্মি। টুথপেষ্ট, সাপোন, য়ুতেনসিল, বাইসাইকল, অমসুং অঙাংশিংগী মীথাইগুম্বা পোৎলমশিংদা 17%দগী 28% ফাওবগী চাংদা তেক্স লৌখি। হোতেলদা লৈবা অসিগুম্বা বেসিক সর্ভিসশিংদসু অহেনবা স্তেৎ লেভেল লেভী য়াওনা অৱাংবা তেক্সশিং লৌবা হৌখি। "করিগুম্বা তেক্স রেজিম অসি অদুমক চৎনরম্লবদি, মীওইশিংনা 100 খুদিংগী 20 - 25গী তেক্স পীগনি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, BJPনা লুচিংবা NDA সরকারগী মখাদা, অসিগুম্বা পোৎলমশিং অমসুং সর্বিসশিংদা GST অসি শুপ্নগী চাদা ৫গী চাংদা হন্থহন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ইমুং করোর কয়াদা হকথেংননা কান্নবা পীরি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি রিফোর্মশিং অসিনা গবর্নমেন্তনা মরুওইনা মিদ্দল ক্লাস, লৌমীশিং, নুপীশিং অমসুং নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা ইমুংগী সেভিং হেনগৎহন্নবা অমসুং হিংবগী মমল হন্থহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2014গী মমাংদা, দাইগ্নোস্তিক কিৎশিংদা কংগ্রেস সরকারনা চাদা 16গী তেক্স লৌখৎপদগী মীওই কয়াগীদমক মেদিকেলগী লায়েং ফংহন্দনা লৈখি। হৌজিক্তি মসি চাদা 5দা হন্থখ্রে। মসিনা লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংদা বেসিক হেল্থকেয়র হেন্না ফংহল্লে। মমাংগী লৈঙাক্কী মখাদা, য়ুম শাবা হায়বসি শেল য়াম্না চঙবা থৌওং অমনি। সিমেন্তদা চাদা 29গী তেক্স লৌখি অমসুং AC অমসুং TVগুম্বা খুৎলাইশিংদা চাদা 31গী তেক্স লৌখি। ঐখোয়গী সরকারনা হায়রিবা রেৎশিং অসি চাদা 18দা হন্থহল্লে। মসিনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি মহিংদা কান্নবা ফংহল্লে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী তেক্স রেজিমগী মখাদা লৌমীশিংগী অৱাবা অদুসু পনখি। মসিদা ত্রেক্তরশিং, ইরিগেসনগী খুৎলাইশিং, অমসুং পম্পিং সেৎশিংগুম্বা তঙাই ফদবা খুৎলাইশিংদা 12%দগী 14%গী তেক্স লৌখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি পোৎলমশিং অসিগী অয়াম্বনা 0% নত্ত্রগা 5%গী চাংদা তেক্স লৌরি। মসিনা লৌউ-শিংউগী চাদিং য়াম্না হন্থহল্লি অমসুং খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংলি। রিফোর্মশিং অসি গবর্নমেন্তনা ইমুংগী বজেৎশিং ফগৎহন্নবা, লৌমীশিং শক্তি লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা লৌখৎলিবা পাক চাউবা থৌদাংশিংগী শরুক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্সতাইল, খুৎ-শা হৈবগী থবক অমসুং লেদরগুম্বা শিন্মী মশিং য়াম্বা সেক্তরশিংদা GST রিফোর্মশিং অসিনা ইন্দস্ত্রীশিং অসিগী শিন্মীশিং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংদা কান্নবা পীবতা নত্তনা পোৎশক অমসুং ফি-রোলগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী মমল হন্থহনগনি। স্তার্ত-অপশিং, MSMEশিং অমসুং অপিকপা ত্রেদরশিংগীদমক, সরকারনা তেক্স হন্থহনবা অসি স্ত্রিমলাইন তৌরবা থৌওংশিংগা পুনশিন্দুনা, ইজ ওফ বিজিনেস অমসুং ওপরেস্নেল ফ্লেক্সিবিলিতী হেনগৎহনখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। ৱেলনেসতা হেন্না হেন্না মীৎয়েং চংবা হেনগৎলক্লিবা অসি খঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা জিম, সেলুন অমসুং য়োগগুম্বা সর্ভিসশিংদা GST শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রিফোর্মশিং অসি য়ুথ, এন্তরপ্রাইজ অমসুং হেল্থ অসি মরুওইবা নেস্নেল প্রাইওরিতিশিং ওইগদবা বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎনবা পাক চাউবা এজেন্দাগী শরুক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী অহোংবা পুরকপদা খ্বাইদগী নৌবা GSTগী রিফোর্মশিং অসি পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি। রিফোর্মশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনদা " মরুওইবা পোৎলম মঙা" হাপচিনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অহানবদা, তেক্স সিস্তেম অসি মশক থোক্না লায়থোক্লে। অনিশুবদা, ভারতকী প্রজাশিংগী পুন্সি মহিং অসি মখা তানা ফগৎলগনি। অহুমশুবদা, কঞ্জুম্পসন অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথনা অনৌবা বুস্তর অমা ফংলগনি।
মরিশুবদা, ইজ ওফ দুইং বিজিনেস মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, মসিনা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং থবক ফংহনবগী মশিং হেনগৎহল্লগনি। মঙাশুবদা, চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক য়াম্না মরু ওইরিবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজম, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা পার্তনরশিপকী স্পিরিত অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি", হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সরকারগী লমজিং-লমতাক্লিবা ৱাখল্লোন, 'নাগরিক দেবো ভাব' (সিতিজন ইজ গোদ) অসিবু নৌহৌনা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না ভারত মচা খুদিংগী য়াইফনবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিদা তেক্স রিলিফ অসি GSTদা হন্থবতা নত্তনা ইনকম তেক্সতা শিংথানীংঙাই ওইবা চাংদা হন্থহনখ্রে। হৌজিক্তি লুপা লাখ 12 ফাওবগী ইনকম অসি তেক্স ফ্রী ওইরে। মসিনা তেক্সপেয়রশিংদা অচৌবা খুদোংচাবা পীরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা হৌজিক ইনফ্লেসন অসি য়াম্না নেম্না অমসুং কন্ত্রোল তৌরবা থাক্তা লৈরি। মসিনা অশেংবা প্রো-পিপল গবর্নান্স উৎলি। মসিগী মহৈ ওইনা, ভারতকী গ্রোথ রেৎ অসি চাদা 8 রোম য়ৌখ্রে। মসিনা মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা মরুওইবা ইকোনোমী ওইরে। মসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা মায় পাকপা অসি ভারত মচা করোর140গী শক্তি অমসুং থৌনাগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী পান্দমদা শেমদোক-শাদোকপগী খোঙচৎ মখা চত্থনবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, 'আত্মনির্ভর ভারত' অসি স্লোগান খক্তা নত্তে, মসি কৎথোক্লবা খোংজং অমনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী ওজা পুম্নমক্তা মহৈরোই খুদিংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী মরুশিং লেপ্পা লৈতনা হুন্নবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবা অসি অচম্বা লোল অমসুং মফম অদুগী লোলশিংদা শন্দোক্না তাকপদা এদুকেতরশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না মহৈরোয়শিংদা অতোপ্পদা মীপাল তাংবা লৈবাক অমনা মাগী তশেংবা মাগী পোতেন্সিএল লৈরগা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা অদুগুম্না কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙমলোই হায়বসি খঙহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপীনবা ওজাশিংদা তকশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা শীজিন্নরিবা পোত্থোকশিংগী মগুন অদু খঙহন্নবা অমসুং লমদমসিগী মহুৎ শিনবা য়াবা পোৎলমশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মহাক্না ভারতনা চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ 1 হেনবা অচা থাও পুশিল্লকপগী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি য়াম্না মরু ওই।
মহাত্মা গান্ধীগী স্বদেশী প্রমোৎ তৌবগী লিগেসি অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি মিসন অসি মপুং ফাহনবা অসি ঙসিগী মীরোলগী থৌদাংনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহৈরোয় খুদিংমক্না মখোয় মশাবু ৱাহং অসি হংগদবনি, "ঐহাক্না ঐগী লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক করি তৌবা য়াবগে?" লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিংগা মরী লৈনহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়গী পুন্সিদা ঐখোয়বু মাংলোমদা পুখৎলিবা অসি লৈবাক অসিনি, মসিনা ঐখোয়দা কয়া অমা পীরি। মরম অসিনা মহৈরোয় খুদিংমক্না মখোয়গী থম্মোয়দা ৱাখল্লোন অসি লেংদনা থমগদবনি: ঐহাক্না ঐগী লৈবাক অসিদা করি পীবা ঙমগনি, অমসুং লৈবাক্কী করি মথৌ তাবগে হায়বদু ঐহাক্না মপুং ফাহনবা ঙমগনি।"
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী মহৈরোয়শিংনা ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা পুক্নিং চংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না চন্দ্রয়ান মিসনগী মাই পাকপা অসিনা মীওই মিলিয়ন কয়াবু সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্নোবেতর ওইনবা পুক্নিং থৌগৎলি হায়না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না পনখি মদুদি গ্রুপ কেপ্তেন শুবংশু শুক্লাগী স্পেস মিসনদগী হল্লকপদা মহাক্কী স্কুল কম্ম্যুনিতীদা মতৌ করম্না থৌনা পীখিবগে হায়বদু, একাদেমিক্কী ৱাংমদা নহাশিংবু শেমগৎপদা অমসুং লমজিং-লমতাকপদা ওজাশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অতল ইন্নোবেসন মিসন অমসুং অতল তিঙ্করিং লেবশিংগী খুত্থাংদা হৌজিক ফংলিবা তেংবাং অদু পনখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লেব 10,000 হেন্না লিংখৎখ্রে। ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংদা ইন্নোবেসন তৌবগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবা সরকারনা অহেনবা লেব 50,000 শেমগৎনবা অয়াবা পীখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী খোঙথাংশিং অসি মাই পাকপা হায়বসি ইন্নোবেতরশিংগী মথংগী চারোন-শুরোনগীদমক হোৎনরিবা ওজাশিংগী থৌনা-লিংজেলগী মখা পোল্লি।"
শ্রী মোদীনা সরকারনা নহাশিংবু দিজিতেলগী লমদা শক্তি পীনবা অমসুং দিজিতেলগী মালেমগী ফত্তবশিংদগী ঙাকথোকপদা মীৎয়েং অনী থম্বগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পার্লিয়ামেন্তনা ওনলাইন গেমিংবু রেগ্যুলেত তৌনবা পাস তৌখিবা আইনগী মতাংদা পনখি। মসিগী পান্দমদি মহৈরোয়শিং অমসুং ইমুংশিংবু এদিক্তিব ওইবা, শেল থুমগী অৱাবা অমসুং হিংসাগী কন্তেন্তদগী ঙাকথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওজাশিংদা মহৈরোইশিংদা হায়রিবা খুদোংথীবশিং অসিগী মতাংদা খঙহনবীনবা তকশিনখি। মহাক্না গ্লোবেল গেমিং সেক্তরদা ভারতকী মতিং হেনগৎহন্নবা, মরুওইনা ভারতকী চৎনবীগী ওইবা গেমশিং শীজিন্নদুনা অমসুং অনৌবা স্তার্তঅপশিং শৌগৎতুনা সরকারগী অচেৎপা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহৈরোয়শিংদা রেস্পোন্সিবল গেমিং অমসুং দিজিতেলগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা এজুকেসন পীদুনা সরকারনা চাউখৎলক্লিবা ইন্দস্ত্রী অসিদা নহাশিংগীদমক কেরিয়রগী অফবা ওপ্সনশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী চাউথোকচবা অমসুং মশাগী ইকাই খুম্নগী খুদম ওইনা লমদমসিগী পোত্থোকশিং শিীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলিবা 'ভোকেল ফোর লোকেল' কেম্পেন অসিদা এদুকেতরশিংদা মরুওইবা থৌদাং লৌনবা তকশিনখি। মহাক্না "মেদ ইন ইন্দিয়া"গী পোৎলমশিং মশক খঙদোকপা অমসুং থাগৎপা স্কুলগী প্রোজেক্তশিং অমসুং থবক থৌরমশিংদা মহৈরোইশিং শরুক য়াহনবদা মরুওইবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা য়ুমদা লোকেল প্রদক্তশিং শীজিন্নবা খঙহনবদা মতেং ওইগদবা এসাইনমেন্তশিং তৌনবগী ৱাফম থমখি। মহাক্না ভারতনা শাবা পোৎলমশিংগীদমক পুন্সি চুপ্পগী ওইনা চাউথোকচবগী ৱাখল্লোন থৌগৎনবা আর্ত অমসুং ক্রাফ্ত ক্লাস অমসুং স্কুলগী থৌরমশিংদা লমদমসিগী পোৎলমশিং শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি।
শ্রী মোদীনা মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী ইমুং-মনুংদগী লোকেল প্রদক্তশিং পুরকপা অমসুং মখোয়গী ৱারীশিং শেয়র তৌনবা 'স্বদেশী ৱিক' অমসুং 'লোকেল প্রদক্ত দে'গুম্বা ইনিসিতিবশিং পাংথোক্নবা মহৈলোয়শঙশিংদা হায়খি। হেন্না মপুং ফানা খঙহন্নবা, পোৎত্থোকশিং অসিগী হৌরকফম, মেকরশিং, অমসুং নেস্নেল ইন্তিগ্রেন্তীগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। “মহৈরোয়শিং অমসুং লোকেল আর্তিসানশিংগী মরক্তা ইন্তরেক্সন তৌহনগদবনি। মসিনা মহৈরোয়শিংগী খুৎশা হৈবগী থবকশিং অমসুং মেনুফেকচরিংগী মগুন অদু মীরোল কয়াদা শন্দোক্কনি। লোকেল প্রদক্তশিংদা ইকাই খুম্নবা পীনবগীদমক্তা মপোক কুমওনগুম্বা থৌরমশিংদা মেদ ইন ইন্দিয়াগী খুদোংচাবা পীনবা পুক্নিং থৌগৎপা য়াই। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা নহারোলশিংগী মরক্তা লৈবাক নুংশিবা, মশা-মরোমদোম থাজবা অমসুং শিন্মীশিংগী ইকায় খুম্নবা হেনগৎহল্লগনি। মখোয়না ফংলিবা মাইপাকপশিং অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনহনগনি," হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি মদুদি ওজাশিংনা লৈবাক শেমগৎপগী মিসন অসি মখা তানা থৌনা লৈনা মাংলোমদা চংশিনগনি। শ্রী মোদীনা এৱার্দ ফংলবা ওজা পুম্নমকপু মখোয়গী শিংথানীংঙাই ওইবা থৌদাংশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।