Prime Minister's Office
PM Modi’s 79th I-Day Address: A Vision for a Viksit Bharat 2047
15 AUG 2025 11:58AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi delivered his longest and most decisive address from the Red Fort, lasting 103 minutes, charting a bold roadmap for a Viksit Bharat by 2047. With a sharp focus on self-reliance, innovation, and citizen empowerment, the Prime Minister highlighted India’s journey from a nation dependent on others to a globally confident, technologically advanced, and economically resilient country.
Key Highlights and Announcements:
1. No Blackmail, No Compromise: PM Modi hailed Operation Sindoor, conducted after the Pahalgam attack, as a demonstration of India’s strategic autonomy. Using Made-in-India weapons, the operation dismantled terror networks and Pakistan-based infrastructure, signalling a new era where India will no longer accept nuclear blackmail or threats on foreign terms.
• On the issue of the Indus Waters Treaty, he made it unequivocally clear: “India has now decided, blood and water will not flow together. The people have realized that the Indus Waters Treaty was unjust. Water from the Indus River system irrigated enemy lands while our farmers suffered.”
• This statement reaffirmed that India will no longer compromise on its national interests, and the operation underscored the country’s ability to act swiftly and decisively, relying entirely on indigenous technology and defence platforms.
2. Atmanirbhar Bharat, Strengthening Technology, Industry: PM Modi said, “Dependence on others raises questions about a nation’s independence. It is unfortunate when dependence becomes a habit, a dangerous one. That’s why we must remain aware and committed to becoming self-reliant. Self-reliance is not just about exports, imports, the rupee, or the dollar. It is about our capabilities, our strength to stand on our own.”
• That is why he announced that India will roll out its first Made-in-India semiconductor chip by 2025 and is opening the nuclear sector to private players, creating unprecedented opportunities in energy and technology.
• He urged every citizen, especially the youth, to take part in nation-building by innovating and producing jet engines, social media platforms, fertilisers, and other critical technologies indigenously, forging a future where India stands self-reliant, powerful, and globally respected.
• PM Modi also highlighted India’s bold steps to secure resources critical for its future. Through the National Critical Minerals Mission, the country is exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• He emphasized that controlling these minerals strengthens India’s strategic autonomy, keeping its industrial and defence sectors truly self-reliant. Complementing this, the National Deepwater Exploration Mission will harness India’s offshore energy resources, boosting energy self-reliance and reducing dependence on foreign fuel imports, marking another step toward a fully independent and powerful India.
3. PM Modi urged the nation to achieve self-reliance in medicines and innovation, highlighting India’s strength as the “pharmacy of the world”. He asked, “Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
• He emphasized India’s growing prowess in domestic pharmaceutical innovation and the urgent need to develop new medicines, vaccines, and life-saving treatments entirely within India. Drawing inspiration from India’s COVID-19 response, where indigenous vaccines and platforms like CoWin saved millions of lives globally, he called on the nation to expand this spirit of innovation.
• Researchers and entrepreneurs were urged to secure patents for new drugs and medical technologies, ensuring that India not only meets its own healthcare needs but also becomes a global hub of medical self-reliance and innovation, demonstrating the country’s ability to lead in science, technology, and human welfare.
1. Mission Sudarshan Chakra, Enhancing Strategic Defence: To strengthen India’s offensive and deterrent capabilities, PM Modi launched Mission Sudarshan Chakra, drawing inspiration from India’s rich cultural and mythological heritage. He said, “India is launching Mission Sudarshan Chakra to create a powerful weapon system to thwart any attempt by enemies to attack us.”
• The initiative is designed to enhance rapid, precise, and powerful defence responses, reinforcing India’s strategic autonomy. PM Modi added, “All public places will be covered by an expanded nationwide security shield by 2035,” ensuring comprehensive protection for the nation while showcasing India’s commitment to self-reliant defence.
1. Next-generation Reforms: PM Modi announced the formation of a Task Force for Next-Generation Economic Reforms, aimed at overhauling laws, rules, and procedures that govern economic activity.
• He highlighted that the government has already abolished over 40,000 unnecessary compliances and 1,500 outdated laws, and in the latest parliamentary session, over 280 provisions were removed. Looking ahead, Next-Generation GST reforms by Diwali will reduce taxes on daily essentials, benefiting MSMEs, local vendors, and consumers, while simultaneously stimulating economic growth and creating a more efficient, citizen-friendly economy.
1. PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, Empowering Youth: To strengthen India’s demographic dividend and ensure that the nation’s youth play a central role in its growth, PM Modi launched the PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, a ₹1 lakh crore employment scheme under which newly employed youth will receive ₹15,000, targeting 3 crore young Indians.
• He emphasized that this initiative will transform India’s demographic potential into real economic and social prosperity, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat and empowering the youth to actively contribute to the nation’s progress and development.
1. Energy and Nuclear Self-Reliance: PM Modi also highlighted India’s bold steps to secure resources critical for its future. Through the National Critical Minerals Mission, the country is exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• He emphasized that controlling these minerals strengthens India’s strategic autonomy, keeping its industrial and defence sectors truly self-reliant. Complementing this, the National Deepwater Exploration Mission will harness India’s offshore energy resources, reducing dependence on foreign fuel imports and boosting energy self-reliance, marking another step toward a fully independent and powerful India.
• Highlighting India’s remarkable achievements in clean energy, PM Modi noted that the country had already reached its 50% clean energy target in 2025, five years ahead of schedule.
• He also announced plans to increase India’s nuclear power generation capacity tenfold by 2047, with 10 new nuclear reactors underway, ensuring energy security and sustainable growth. He added that if India were not dependent on energy imports, the money saved could be used for the welfare of farmers, further strengthening the backbone of the nation’s prosperity.
1. Space Sector Independence, Pioneering Innovation: PM Modi highlighted India’s growing prowess in space science. Preparations for India’s own space station are underway, building on the success of the Gaganyaan mission. Over 300 startups are now innovating in satellite technology, space exploration, and cutting-edge research, demonstrating that India is not only participating in the global space arena but leading with indigenous solutions.
2. Farmers, Backbone of India’s Prosperity: PM Modi declared, “India will not compromise on their interests.” He emphasized that he has stood as a wall for the farmers and livestock keepers against any detrimental policy, protecting their rights and livelihoods.
• He said that Agriculture remains a cornerstone of India’s development, with India ranked No. 1 in milk, pulses, and jute, and No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables. Agricultural exports have crossed ₹4 lakh crore, reflecting the nation’s global competitiveness.
• To further empower farmers, he launched the PM Dhanya Dhanya Krishi Yojana for 100 backward farming districts, complementing ongoing support through PM-Kisan, irrigation schemes, and livestock protection programs, ensuring that India’s backbone of prosperity remains strong and resilient.
1. High-Powered Demography Mission, Safeguarding National Integrity: PM Modi also addressed the importance of safeguarding India’s demographic integrity. He warned of challenges posed by illegal infiltration, stressing the need to protect border areas and citizens’ livelihoods. To address these concerns, he announced the High-Powered Demography Mission, aimed at ensuring India’s unity, integrity, and security, tackling both strategic and social challenges.
Looking ahead, PM Modi outlined his vision for a Viksit Bharat 2047, emphasizing that India’s progress is built on self-reliance, innovation, and citizen empowerment.
He reminded citizens that India’s strength lies in its people, innovation, and commitment to self-reliance, urging every Indian to contribute to nation-building, whether by buying India-made products or participating in scientific, technological, and entrepreneurial ventures to ensure a prosperous, powerful, and Viksit Bharat by the nation’s centenary of independence.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣ : ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି
15 AUG 2025 11:58AM by PIB Bhubaneswar
୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘତମ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୧୦୩ ମିନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସାହସିକ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ଦେଶ ଭାବେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ ଏବଂ ଘୋଷଣା :
୧. କୌଣସି ବ୍ଲାକମେଲ ନାହିଁ, କୌଣସି ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା ନାହିଁ : ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ପରେ କରାଯାଇଥିବା ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରକୁ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଅପରେସନ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସଙ୍କେତ ଦେଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଆଉ ଆଣବିକ ବ୍ଲାକମେଲ୍ କିମ୍ବା ବିଦେଶୀ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଉପରେ ଧମକ ଗ୍ରହଣ କରିବ ନାହିଁ।
- ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେ ଦୃଢତାର ସହ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ : "ରକ୍ତ ଏବଂ ଜଳ ଏକାଠି ପ୍ରବାହିତ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ଭାରତ ଏବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଲୋକମାନେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତି ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା। ସିନ୍ଧୁ ନଦୀ ପ୍ରଣାଳୀର ଜଳ ଶତ୍ରୁ ଜମିକୁ ଜଳସେଚିତ କରୁଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଆମର କୃଷକମାନେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ।
- ଏହି ବିବୃତ୍ତି ପୁନର୍ବାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଭାରତ ଆଉ ଏହାର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି ଅପରେସନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଦେଶର କ୍ଷମତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛି।
୨. ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥାଏ। ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏକ ବିପଜ୍ଜନକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ସଚେତନ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କେବଳ ରପ୍ତାନି, ଆମଦାନୀ, ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ଡଲାର ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ଏହା ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ନିଜସ୍ୱ ଭାବରେ ଠିଆ ହେବା ପାଇଁ ଆମର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ । "
- ସେଥିପାଇଁ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରଥମ ମେଡ-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ଘରୋଇ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଣବିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛି।
- ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଭାବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଛିଡାହୋଇ ପାରିବ ।
- ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଶକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ୧୨୦୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି।
- ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବାସ୍ତବରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ। ଏହାର ପରିପୂରକ ଭାବେ, ଜାତୀୟ ଗଭୀର ଜଳ ଅନ୍ୱେଷଣ ମିଶନ ଭାରତର ଉପକୂଳ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ କରିବ, ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ।
୩. "ବିଶ୍ୱର ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ର" ଭାବେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଔଷଧ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଦେଶକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ପଚାରିଥିଲେ, "ଆମେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କି?"
- ଘରୋଇ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଔଷଧ, ଟିକା ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଚିକିତ୍ସା ବିକଶିତ କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଭାରତର କୋଭିଡ-୧୯ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟିକା ଏବଂ କୋୱିନ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି, ସେ ଏହି ନବସୃଜନ ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଦେଶକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
- ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ପେଟେଣ୍ଟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଚିକିତ୍ସା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ମଧ୍ୟ ହେବ, ଯାହା ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ଦେଶର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ।
୪. ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର, ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି : ଭାରତର ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ପୌରାଣିକ ଐତିହ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଆମ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ଯେକୌଣସି ପ୍ରୟାସକୁ ବିଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ଆରମ୍ଭ କରୁଛି।"
- ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଦ୍ରୁତ, ସଠିକ୍ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନକୁ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ କରାଯିବ", ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
୫. ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା।
- ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନାବଶ୍ୟକ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସଂସଦର ସଦ୍ୟତମ ଅଧିବେଶନରେ ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ଦୀପାବଳି ସୁଦ୍ଧା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଦୈନନ୍ଦିନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଏମଏସଏମଇ, ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ, ଏହା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ନାଗରିକ ଅନୁକୂଳ ଅର୍ଥନୀତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
୬. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା, ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ : ଭାରତର ଜନସାଂଖିକୀୟ ଲାଭାଂଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପିଏମ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା, ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ନବ ନିଯୁକ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା କରି ମିଳିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ୩ କୋଟି ଯୁବବ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରଖାଯାଇଛି ।
- ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବାସ୍ତବ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସମୃଦ୍ଧିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାରତରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେତୁକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶରେ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ।
୭. ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆଣବିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଶକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ୧୨୦୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି।
- ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବାସ୍ତବରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ପରିପୂରକ ଭାବେ, ଜାତୀୟ ଗଭୀର ଜଳ ଅନୁସନ୍ଧାନ ମିଶନ ଭାରତର ଉପକୂଳ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ କରିବ, ବିଦେଶୀ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାହା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
- ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିସାରିଛି।
- ଭାରତର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ସେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ଟି ନୂତନ ଆଣବିକ ରିଆକ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଯାହା ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଭାରତ ଶକ୍ତି ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନହେବ, ତେବେ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବ, ଯାହା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
୮. ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା, ଅଗ୍ରଣୀ ନବସୃଜନ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗଗନଯାନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜାରି ରହିଛି। ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଉଦ୍ଭାବନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁନାହିଁ ବରଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
୯. କୃଷକମାନେ, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, "ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିବ ନାହିଁ"। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି କ୍ଷତିକାରକ ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ, ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ଜୀବିକା ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଚୀର ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି।
- ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ, ଡାଲି ଏବଂ ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ୧ମ ଏବଂ ଧାନ, ଗହମ, କପା, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨ୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିବାରୁ କୃଷି ଭାରତର ବିକାଶର ଏକ ଆଧାରଶିଳା ହୋଇ ରହିଛି। କୃଷି ରପ୍ତାନୀ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ଦେଶର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
- କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ୧୦୦ଟି ପଛୁଆ କୃଷି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ପିଏମ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପିଏମ-କିଷାନ, ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସହାୟତାର ପରିପୂରକ, ଯାହା ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ନମନୀୟ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
୧୦. ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ଜନସଂଖ୍ୟା ମିଶନ, ଜାତୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାର ସୁରକ୍ଷା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଅଖଣ୍ଡତାର ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବେଆଇନ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବିକା ରକ୍ଷା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରିତ ମିଶନର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ରଣନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା।
ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏହାର ଜନସଂଖ୍ୟା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ତାହା ଭାରତ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ କରି ହେଉ କିମ୍ବା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ହେଉ।