প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ৭৯সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণঃ ২০৪৭ৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এক সপোন
15 AUG 2025 11:58AM by PIB Guwahati
৭৯সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা ১০৩ মিনিটৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া আৰু নিৰ্ণায়ক ভাষণ প্ৰদান কৰি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এক সাহসী ৰোডমেপ প্ৰদান কৰে।আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, উদ্ভাৱন আৰু নাগৰিক সবলীকৰণৰ ওপৰত কঠোৰ মনোনিৱেশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা বৈশ্বিক আত্মবিশ্বাসী, প্ৰযুক্তিগতভাৱে উন্নত আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে সুস্থিৰ দেশ গঢ়াত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে।
মূল দিশ আৰু ঘোষণাসমূহ:
১) ভাবুকি নাই, আপোচ নাইঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতাৰ প্ৰদৰ্শন হিচাপে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ পিছত চলোৱা অপাৰেচন সিন্দূৰক প্ৰশংসা কৰে। মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি এই অভিযানে সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্ক আৰু পাকিস্তান ভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি ভাঙি পেলোৱাৰ ফলত ভাৰতে আৰু বিদেশী চৰ্তত পাৰমাণৱিক ভাবুকি গ্ৰহণ নকৰাৰ নতুন যুগৰ সংকেত প্ৰদান কৰে।
• সিন্ধু জল চুক্তিৰ বিষয়ত তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিলে যে "ভাৰত এতিয়া সিদ্ধান্ত লৈছে, তেজ আৰু পানী একেলগে বৈ নাযায়। জনসাধাৰণে উপলব্ধি কৰিছে যে সিন্ধু জল চুক্তি অন্যায় আছিল। সিন্ধু নদী ব্যৱস্থাৰ পানীয়ে শত্ৰুৰ মাটিত জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল, আনহাতে আমাৰ কৃষকসকলে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল।"
• এই বিবৃতিয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে আৰু নিজৰ জাতীয় স্বাৰ্থৰ সৈতে আপোচ নকৰে আৰু এই অভিযানে দেশখনে সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি দ্ৰুত আৰু নিৰ্ণায়কভাৱে কাম কৰাৰ ক্ষমতাক আলোকপাত কৰে।
২। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, প্ৰযুক্তি, উদ্যোগ শক্তিশালী কৰাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাই এখন দেশৰ স্বাধীনতাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে।নিৰ্ভৰশীলতা যেতিয়া অভ্যাস, বিপদজনক হৈ পৰে তেতিয়া দুৰ্ভাগ্যজনক ডলাৰৰ কথা, ই আমাৰ সামৰ্থ্য, নিজাববীয়াকৈ থিয় দিয়াৰ শক্তিৰ বিষয়ে।”
• সেইবাবেই তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত প্ৰথমটো মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী চিপ মুকলি কৰিব আৰু পাৰমাণৱিক খণ্ডটো ব্যক্তিগত খেলুৱৈৰ বাবে মুকলি কৰি দিছে, যাৰ ফলত শক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
• তেওঁ প্ৰতিজন নাগৰিকক, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলক জেট ইঞ্জিন, ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম, সাৰ আৰু অন্যান্য জটিল প্ৰযুক্তিৰ থলুৱাভাৱে উদ্ভাৱন আৰু উৎপাদন কৰি ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাৰ ফলত ভাৰত স্বাৱলম্বী, শক্তিশালী আৰু বৈশ্বিক সন্মানীয় ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব।
• ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে জটিল সম্পদ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ সাহসী পদক্ষেপৰ ওপৰতো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানৰ জৰিয়তে দেশখনে শক্তি, উদ্যোগ আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় খনিজ পদাৰ্থৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ ১২০০টা স্থান অন্বেষণ কৰি আছে।
• তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই খনিজ পদাৰ্থসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলে ভাৰতৰ কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতা শক্তিশালী হয়, ইয়াৰ ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক প্ৰকৃততে স্বাৱলম্বী কৰি ৰাখে। ইয়াৰ পৰিপূৰক হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ জল অন্বেষণ অভিযানে ভাৰতৰ সাগৰৰ পাৰৰ শক্তি সম্পদসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু বিদেশী ইন্ধন আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব, যিয়ে সম্পূৰ্ণ স্বাধীন আৰু শক্তিশালী ভাৰতৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিব।
৩। ভাৰতৰ শক্তিক “বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী” হিচাপে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশক ঔষধ আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে, “মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে আমিয়েই উত্তম আৰু সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰা হোৱা উচিত নহয়নে?”
• তেওঁ ঘৰুৱা ঔষধ উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান দক্ষতা আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতৰ ভিতৰতে নতুন ঔষধ, ভেকচিন আৰু জীৱন দায়িনী চিকিৎসাৰ বিকাশৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ সঁহাৰিৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, য’ত ক’ৱিনৰ দৰে থলুৱা ভেকচিন আৰু প্লেটফৰ্মে বিশ্বজুৰি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে, তেওঁ দেশক এই উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱক সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
• গৱেষক আৰু উদ্যোগীসকলক নতুন ঔষধ আৰু চিকিৎসা প্ৰযুক্তিৰ পেটেণ্ট লাভ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছিল, যাতে ভাৰতে কেৱল নিজৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, চিকিৎসা আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু উদ্ভাৱনৰ বৈশ্বিক কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হয়, যাৰ ফলত দেশখনে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু মানৱ কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰে।
৪। মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ, কৌশলগত প্ৰতিৰক্ষা বৃদ্ধিঃ ভাৰতৰ আক্ৰমণাত্মক আৰু প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক আৰু পৌৰাণিক ঐতিহ্যৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ কয়, “শত্ৰুৱে আমাক আক্ৰমণ কৰাৰ যিকোনো প্ৰচেষ্টাক বিফল কৰিব পৰাকৈ শক্তিশালী অস্ত্ৰ ব্যৱস্থা সৃষ্টিৰ বাবে ভাৰতে মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ আৰম্ভ কৰিছে।”
• ভাৰতৰ কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতাক শক্তিশালী কৰি দ্ৰুত, নিখুঁত আৰু শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা সঁহাৰি বৃদ্ধিৰ বাবে এই পদক্ষেপ ৰচনা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “২০৩৫ চনৰ ভিতৰত সকলো ৰাজহুৱা স্থান সম্প্ৰসাৰিত দেশজুৰি নিৰাপত্তা ঢালৰ দ্বাৰা আবৃত হ’ব,” যাৰ ফলত স্বাৱলম্বী প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে দেশৰ বাবে ব্যাপক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা হ’ব।
৫। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ বাবে টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠনৰ কথা ঘোষণা কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা আইন, নিয়ম আৰু পদ্ধতিসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ।
• তেওঁ আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে ইতিমধ্যে ৪০,০০০ৰো অধিক অপ্ৰয়োজনীয় অনুসৰণ আৰু ১৫০০টা পুৰণি আইন বিলুপ্ত কৰিছে আৰু শেহতীয়া সংসদীয় অধিবেশনত ২৮০টাতকৈও অধিক বিধান আঁতৰাই পেলোৱা হৈছে। আগলৈ চাই দীপাৱলীৰ ভিতৰত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰে দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস কৰিব, যাৰ ফলত এমএছএমই, স্থানীয় বিক্ৰেতা আৰু গ্ৰাহক উপকৃত হ’ব, একে সময়তে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ উদ্দীপনা লাভ কৰিব আৰু অধিক কাৰ্যক্ষম, নাগৰিক অনুকূল অৰ্থনীতিৰ সৃষ্টি হ’ব।
৬। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা, যুৱক-যুৱতীসকলক সৱলীকৰণ: ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে ইয়াৰ বৃদ্ধিত কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰে, তাৰ বাবে পিএম মোদীয়ে পিএম বিক্ষিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা, ১ লাখ কোটি টকাৰ নিয়োগ আঁচনি মুকলি কৰে, যাৰ অধীনত নতুনকৈ নিয়োজিত কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীয়ে ১৫,০০০ টকাকৈ লাভ কৰিব।
• তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত সম্ভাৱনাক বাস্তৱিক অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব, স্বতন্ত্ৰ ভাৰতৰ পৰা সমৃদ্ধ ভাৰতলৈ সেতুখন শক্তিশালী কৰিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক জাতিটোৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ শক্তিশালী কৰিব।
৭। শক্তি আৰু পাৰমাণৱিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পদ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে লোৱা সাহসী পদক্ষেপৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানৰ জৰিয়তে দেশখনে শক্তি, উদ্যোগ আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় খনিজ পদাৰ্থৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ ১২০০টা স্থান অন্বেষণ কৰি আছে।
• তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই খনিজ পদাৰ্থসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলে ভাৰতৰ কৌশলগত স্বতন্ত্ৰতা শক্তিশালী হয়, ইয়াৰ ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক প্ৰকৃততে স্বাৱলম্বী কৰি ৰাখে। ইয়াৰ পৰিপূৰক হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ জল অন্বেষণ অভিযানে ভাৰতৰ সাগৰৰ পাৰৰ শক্তি সম্পদক ব্যৱহাৰ কৰি বিদেশী ইন্ধন আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব আৰু শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি কৰিব, যিয়ে সম্পূৰ্ণ স্বাধীন আৰু শক্তিশালী ভাৰতৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিব।
• স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে ইতিমধ্যে ২০২৫ চনত ৫০% স্বচ্ছ শক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে, যিটো নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ পাঁচ বছৰ আগতেই পুৰণ হৈছে।
• তেওঁ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা দহগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনাও ঘোষণা কৰে, য’ত ১০টা নতুন পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰ চলি আছে, যাৰ ফলত শক্তিৰ সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধি নিশ্চিত হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে যদি ভাৰত শক্তি আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহয় তেন্তে সঞ্চয় হোৱা ধন কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব, যাৰ ফলত দেশৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ড আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব পাৰে।
৮। মহাকাশ খণ্ডৰ স্বাধীনতা, অগ্ৰণী উদ্ভাৱন: মহাকাশ বিজ্ঞানত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান দক্ষতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। গগনযান অভিযানৰ সফলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰতৰ নিজা মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। ৩০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে এতিয়া উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তি, মহাকাশ অন্বেষণ আৰু অত্যাধুনিক গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন কৰি আছে, যিয়ে প্ৰমাণ কৰিছে যে ভাৰতে কেৱল বিশ্ব মহাকাশ ক্ষেত্ৰখনত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, থলুৱা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়ি আছে।
৯। কৃষক, ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ডঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰিলে, “ভাৰতে তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থৰ সৈতে আপোচ নকৰে।” তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁ কৃষক আৰু পশুপালকসকলৰ বাবে যিকোনো ক্ষতিকাৰক নীতিৰ বিৰুদ্ধে দেৱাল হিচাপে থিয় দিছে, তেওঁলোকৰ অধিকাৰ আৰু জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰিছে।
• তেওঁ কয় যে কৃষি ভাৰতৰ উন্নয়নৰ মূল আধাৰ হৈয়েই আছে, গাখীৰ, দালি আৰু মৰাপাটৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত ১নম্বৰ আৰু চাউল, ঘেঁহু, কপাহ, ফল-মূল, আৰু শাক-পাচলিৰ ক্ষেত্ৰত ২নং স্থানত আছে। কৃষি ৰপ্তানিয়ে ৪ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে, যিয়ে দেশৰ বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
• কৃষকসকলক অধিক সৱলীকৰণৰ বাবে তেওঁ ১০০খন পিছপৰা কৃষি জিলাৰ বাবে পিএম ধন ধন কৃষি যোজনা আৰম্ভ কৰে, যিয়ে পিএম-কিষান, জলসিঞ্চন আঁচনি আৰু পশুধন সুৰক্ষা কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে চলি থকা সমৰ্থনৰ পৰিপূৰক হিচাপে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ড শক্তিশালী আৰু সুস্থিৰ হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰে।
১০। উচ্চ-শক্তিশালী জনগাঁথনি অভিযান, ৰাষ্ট্ৰীয় অখণ্ডতা ৰক্ষা: প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত অখণ্ডতা ৰক্ষাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁ অবৈধ অনুপ্ৰৱেশৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে সকীয়াই দি সীমান্ত অঞ্চল আৰু নাগৰিকৰ জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই উদ্বেগসমূহৰ সমাধানৰ বাবে তেওঁ ভাৰতৰ ঐক্য, অখণ্ডতা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কৌশলগত আৰু সামাজিক দুয়োটা প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযানৰ কথা ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিকাশ ভাৰত ২০৪৭ৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ অগ্ৰগতি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, উদ্ভাৱন, আৰু নাগৰিক সবলীকৰণৰ ওপৰত নিৰ্মিত।
তেওঁ নাগৰিকসকলক সোঁৱৰাই দিয়ে যে ভাৰতৰ শক্তি ইয়াৰ জনসাধাৰণ, উদ্ভাৱন আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাত নিহিত হৈ আছে, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়, সেয়া ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি হওক বা দেশৰ স্বাধীনতা শতবাৰ্ষিকীৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধিশালী, শক্তিশালী আৰু বিকশিত ভাৰত নিশ্চিত কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক, প্ৰযুক্তিগত, আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰি হওক।

Prime Minister's Office
PM Modi’s 79th I-Day Address: A Vision for a Viksit Bharat 2047
15 AUG 2025 11:58AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi delivered his longest and most decisive address from the Red Fort, lasting 103 minutes, charting a bold roadmap for a Viksit Bharat by 2047. With a sharp focus on self-reliance, innovation, and citizen empowerment, the Prime Minister highlighted India’s journey from a nation dependent on others to a globally confident, technologically advanced, and economically resilient country.
Key Highlights and Announcements:
1. No Blackmail, No Compromise: PM Modi hailed Operation Sindoor, conducted after the Pahalgam attack, as a demonstration of India’s strategic autonomy. Using Made-in-India weapons, the operation dismantled terror networks and Pakistan-based infrastructure, signalling a new era where India will no longer accept nuclear blackmail or threats on foreign terms.
• On the issue of the Indus Waters Treaty, he made it unequivocally clear: “India has now decided, blood and water will not flow together. The people have realized that the Indus Waters Treaty was unjust. Water from the Indus River system irrigated enemy lands while our farmers suffered.”
• This statement reaffirmed that India will no longer compromise on its national interests, and the operation underscored the country’s ability to act swiftly and decisively, relying entirely on indigenous technology and defence platforms.
2. Atmanirbhar Bharat, Strengthening Technology, Industry: PM Modi said, “Dependence on others raises questions about a nation’s independence. It is unfortunate when dependence becomes a habit, a dangerous one. That’s why we must remain aware and committed to becoming self-reliant. Self-reliance is not just about exports, imports, the rupee, or the dollar. It is about our capabilities, our strength to stand on our own.”
• That is why he announced that India will roll out its first Made-in-India semiconductor chip by 2025 and is opening the nuclear sector to private players, creating unprecedented opportunities in energy and technology.
• He urged every citizen, especially the youth, to take part in nation-building by innovating and producing jet engines, social media platforms, fertilisers, and other critical technologies indigenously, forging a future where India stands self-reliant, powerful, and globally respected.
• PM Modi also highlighted India’s bold steps to secure resources critical for its future. Through the National Critical Minerals Mission, the country is exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• He emphasized that controlling these minerals strengthens India’s strategic autonomy, keeping its industrial and defence sectors truly self-reliant. Complementing this, the National Deepwater Exploration Mission will harness India’s offshore energy resources, boosting energy self-reliance and reducing dependence on foreign fuel imports, marking another step toward a fully independent and powerful India.
3. PM Modi urged the nation to achieve self-reliance in medicines and innovation, highlighting India’s strength as the “pharmacy of the world”. He asked, “Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
• He emphasized India’s growing prowess in domestic pharmaceutical innovation and the urgent need to develop new medicines, vaccines, and life-saving treatments entirely within India. Drawing inspiration from India’s COVID-19 response, where indigenous vaccines and platforms like CoWin saved millions of lives globally, he called on the nation to expand this spirit of innovation.
• Researchers and entrepreneurs were urged to secure patents for new drugs and medical technologies, ensuring that India not only meets its own healthcare needs but also becomes a global hub of medical self-reliance and innovation, demonstrating the country’s ability to lead in science, technology, and human welfare.
1. Mission Sudarshan Chakra, Enhancing Strategic Defence: To strengthen India’s offensive and deterrent capabilities, PM Modi launched Mission Sudarshan Chakra, drawing inspiration from India’s rich cultural and mythological heritage. He said, “India is launching Mission Sudarshan Chakra to create a powerful weapon system to thwart any attempt by enemies to attack us.”
• The initiative is designed to enhance rapid, precise, and powerful defence responses, reinforcing India’s strategic autonomy. PM Modi added, “All public places will be covered by an expanded nationwide security shield by 2035,” ensuring comprehensive protection for the nation while showcasing India’s commitment to self-reliant defence.
1. Next-generation Reforms: PM Modi announced the formation of a Task Force for Next-Generation Economic Reforms, aimed at overhauling laws, rules, and procedures that govern economic activity.
• He highlighted that the government has already abolished over 40,000 unnecessary compliances and 1,500 outdated laws, and in the latest parliamentary session, over 280 provisions were removed. Looking ahead, Next-Generation GST reforms by Diwali will reduce taxes on daily essentials, benefiting MSMEs, local vendors, and consumers, while simultaneously stimulating economic growth and creating a more efficient, citizen-friendly economy.
1. PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, Empowering Youth: To strengthen India’s demographic dividend and ensure that the nation’s youth play a central role in its growth, PM Modi launched the PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, a ₹1 lakh crore employment scheme under which newly employed youth will receive ₹15,000, targeting 3 crore young Indians.
• He emphasized that this initiative will transform India’s demographic potential into real economic and social prosperity, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat and empowering the youth to actively contribute to the nation’s progress and development.
1. Energy and Nuclear Self-Reliance: PM Modi also highlighted India’s bold steps to secure resources critical for its future. Through the National Critical Minerals Mission, the country is exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• He emphasized that controlling these minerals strengthens India’s strategic autonomy, keeping its industrial and defence sectors truly self-reliant. Complementing this, the National Deepwater Exploration Mission will harness India’s offshore energy resources, reducing dependence on foreign fuel imports and boosting energy self-reliance, marking another step toward a fully independent and powerful India.
• Highlighting India’s remarkable achievements in clean energy, PM Modi noted that the country had already reached its 50% clean energy target in 2025, five years ahead of schedule.
• He also announced plans to increase India’s nuclear power generation capacity tenfold by 2047, with 10 new nuclear reactors underway, ensuring energy security and sustainable growth. He added that if India were not dependent on energy imports, the money saved could be used for the welfare of farmers, further strengthening the backbone of the nation’s prosperity.
1. Space Sector Independence, Pioneering Innovation: PM Modi highlighted India’s growing prowess in space science. Preparations for India’s own space station are underway, building on the success of the Gaganyaan mission. Over 300 startups are now innovating in satellite technology, space exploration, and cutting-edge research, demonstrating that India is not only participating in the global space arena but leading with indigenous solutions.
2. Farmers, Backbone of India’s Prosperity: PM Modi declared, “India will not compromise on their interests.” He emphasized that he has stood as a wall for the farmers and livestock keepers against any detrimental policy, protecting their rights and livelihoods.
• He said that Agriculture remains a cornerstone of India’s development, with India ranked No. 1 in milk, pulses, and jute, and No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables. Agricultural exports have crossed ₹4 lakh crore, reflecting the nation’s global competitiveness.
• To further empower farmers, he launched the PM Dhanya Dhanya Krishi Yojana for 100 backward farming districts, complementing ongoing support through PM-Kisan, irrigation schemes, and livestock protection programs, ensuring that India’s backbone of prosperity remains strong and resilient.
1. High-Powered Demography Mission, Safeguarding National Integrity: PM Modi also addressed the importance of safeguarding India’s demographic integrity. He warned of challenges posed by illegal infiltration, stressing the need to protect border areas and citizens’ livelihoods. To address these concerns, he announced the High-Powered Demography Mission, aimed at ensuring India’s unity, integrity, and security, tackling both strategic and social challenges.
Looking ahead, PM Modi outlined his vision for a Viksit Bharat 2047, emphasizing that India’s progress is built on self-reliance, innovation, and citizen empowerment.
He reminded citizens that India’s strength lies in its people, innovation, and commitment to self-reliance, urging every Indian to contribute to nation-building, whether by buying India-made products or participating in scientific, technological, and entrepreneurial ventures to ensure a prosperous, powerful, and Viksit Bharat by the nation’s centenary of independence.