Ministry of Labour & Employment
ESIC Sanath Nagar Campus Emerges as Model of Excellence in Public Healthcare and Medical Education
Eleven Years of Modi Government Propel ESIC Sanath Nagar to Unmatched Excellence in Public Healthcare and Medical Education
12 JUN 2025 1:17PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment proudly highlights the exceptional achievements of the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) Medical College and Hospital, and Super Specialty Hospital located at Sanath Nagar, Hyderabad. Established on a built-up area of 21 acres with an additional 11 acres earmarked for expansion, the campus stands as a testament to the Government of India’s commitment to affordable, accessible, and high-quality healthcare for the working class and their families.
Serving over 72.6 lakh Insured Persons (IPs) and their beneficiaries, the Sanath Nagar campus has become a national benchmark in healthcare delivery, education, and technology integration. With 1,044 total beds, including 159 ICU beds, 45 dialysis beds, 10 modular operation theatres, and 5 advanced OT suites, it ensures compassionate, collaborative, and patient-centric care. The institution maintains an OPD load of 3,200+ patients daily, with 200+ admissions across departments—making it one of the most active healthcare hubs in the ESIC network.
The twin hospitals on campus have been consistently awarded the title of Best Performing ESIC Hospital in the category of More than 500 Beds since 2019. Accredited with NABH (Hospital & Blood Bank), NABL Entry Level, and ISO certifications, this campus has emerged as a change leader in public health administration.
Its medical expertise spans a wide range of super specialties. In Cardiology and CTVS, the campus performs complex procedures including TAVI/TAVR, CABG, device closures, and interventional electrophysiology. In Nephrology and Urology, it offers 24x7 dialysis and both live and cadaveric kidney transplants. The Neurology and Neuro-surgery department performs advanced procedures such as awake craniotomies, stereotactic biopsies, and intra-operative neuro-monitoring. Departments like Paediatric Surgery, Plastic and Reconstructive Surgery, and Oncology provide high-end interventions with mortality rates lower than national benchmarks. The Hematology department has successfully undertaken bone marrow transplants, while fully-equipped Cardiac and Neuro-rehabilitation units in the PMR department ensure post-operative recovery and care. Emergency services are functional 24x7.
Advanced diagnostic and laboratory services complement clinical care. The campus has implemented IT-based solutions like Picture Archiving and Communication System (PACS) and a Laboratory Information System integrated with Dhanwantri HER, enabling real-time, paperless, and efficient diagnostics. Tests including Immuno-Histochemistry, Molecular Biology, Biochemistry, and PCR are routinely performed, especially for oncology cases.
Driven by evidence-based protocols and a strong culture of quality assurance, the hospital’s administration ensures strict adherence to Standard Operating Procedures (SoPs) across infection control, medication safety, fall prevention, and patient identification. A dedicated grievance redressal mechanism, regular staff training, and continuous quality improvement initiatives are in place to maintain high standards of service.
Sanath Nagar has also pioneered IT-enabled patient services, including Home Drug Delivery, Home Sample Collection, Online Consultation through the AAA+ App, and 5G-enabled ambulances, setting a new bar in public health innovation and outreach.
In the field of medical education, the campus nurtures over 125 MBBS, 83 MD/MS, 15 MCh, 12 DrNB, and 72 paramedical students across broad and super-specialty departments, along with 25 AFIH trainees per batch. The institute provides a rich academic ecosystem with digital libraries, modern laboratories, skill labs, simulation-based training, and lectures by eminent faculty. It upholds the ESIC’s four foundational pillars: Learning and Teaching; Industry and Society Engagement; Research and Knowledge Transfer; and Leadership with Good Governance.
This vibrant, high-performing campus is not only an engine of public health service delivery but also a cradle of future medical leaders. With its ongoing expansion and continued focus on technology, skill-building, and patient care, ESIC Sanath Nagar is poised to evolve as a national Centre of Excellence in public healthcare and medical education.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷାରେ ଉତ୍କର୍ଷତାର ମଡେଲ ESIC ସନତ ନଗର କ୍ୟାମ୍ପସ
ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଏଗାର ବର୍ଷର ପ୍ରେରଣା ESIC ସନତ ନଗରକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷାରେ ଅତୁଳନୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି
12 JUN 2025 1:17PM by PIB Bhubaneswar
ହାଇଦ୍ରାବାଦର ସନତ ନଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ESIC) ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ଅସାଧାରଣ ସଫଳତାକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛି ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ । ୨୧ ଏକର ଜମିରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୧ ଏକର ଜମି ରଖାଯାଇଛି। ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ଶ୍ରମିକ ବର୍ଗ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ସୁଲଭ ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ।
୭୨.୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୀମାକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି (ଆଇପି) ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ସହିତ, ସନତ ନଗର କ୍ୟାମ୍ପସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମନ୍ୱୟରେ ଏକ ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି। ୧୫୯ ଆଇସିୟୁ ବେଡ୍, ୪୫ ଡାଏଲିସିସ୍ ବେଡ୍, ୧୦ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ଅପରେସନ ଥିଏଟର୍ ଏବଂ ୫ଟି ଉନ୍ନତ ଓଟି ସୁଟ୍ ସମେତ ମୋଟ ୧ହଜାର ୪୪ ବେଡ୍ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କରୁଣାପୂର୍ଣ୍ଣ, ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ରୋଗୀ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଯତ୍ନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଦିନ ୩,୨୦୦+ ରୋଗୀଙ୍କ OPD ଲୋଡ୍ ବଜାୟ ରଖେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭାଗ ଗୁଡ଼ିକରେ ୨୦୦+ ରୋଗୀ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି - ଏହାକୁ ESIC ନେଟୱାର୍କର ସବୁଠାରୁ ସକ୍ରିୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହବ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଥାଏ।
କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଥିବା ଯୁଗ୍ମ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦୧୯ ମସିହାରୁ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶଯ୍ୟା ବର୍ଗରେ ନିରନ୍ତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ESIC ହସ୍ପିଟାଲର ଉପାଧୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। NABH (ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ରକ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ), NABL ପ୍ରବେଶ ସ୍ତର ଏବଂ ISO ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସହିତ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ, ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଶାସନରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଏହାର ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟିଜ୍ ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। କାର୍ଡିଓଲୋଜି ଏବଂ CTVSରେ, କ୍ୟାମ୍ପସ୍ TAVI/TAVR, CABG, ଡିଭାଇସ୍ କ୍ଲୋଜର୍ସ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରଭେନସନାଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଫିଜିଓଲୋଜି ସମେତ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା କରେ। ନେଫ୍ରୋଲୋଜି ଏବଂ ୟୁରୋଲୋଜିରେ, ଏହା 24x7 ଡାଏଲିସିସ୍ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ କାଡାଭେରିକ୍ ବୃକକ୍ ପ୍ରତିରୋପଣ ପ୍ରଦାନ କରେ। ନ୍ୟୁରୋଲୋଜି ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋ-ସର୍ଜରୀ ବିଭାଗ କ୍ରାନିଓଟୋମି, ଷ୍ଟେରିଓଟାକ୍ଟିକ୍ ବାୟୋପ୍ସି ଏବଂ ଇଣ୍ଟ୍ରା-ଅପରେଟିଭ୍ ନ୍ୟୁରୋ-ମନିଟରିଂ ଭଳି ଉନ୍ନତ ପ୍ରକ୍ରିୟା କରେ। ପେଡିଆଟ୍ରିକ୍ ସର୍ଜରୀ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣକାରୀ ସର୍ଜରୀ, ଏବଂ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ଭଳି ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ତୁଳନାରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର କମ୍ ସହିତ ଉଚ୍ଚ-ସ୍ତରର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପ୍ରଦାନ କରେ। ହେମାଟୋଲୋଜି ବିଭାଗ ସଫଳତାର ସହିତ ଅସ୍ଥି ମଜ୍ଜା ପ୍ରତିରୋପଣ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ PMR ବିଭାଗରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଜ୍ଜିତ କାର୍ଡିଆକ୍ ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋ-ପୁନଃବାସ ୟୁନିଟ୍ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଯତ୍ନ ନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଜରୁରୀକାଳୀନ ସେବା 24x7 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରେ
ଉନ୍ନତ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସେବା କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଯତ୍ନର ପରିପୂରକ। କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଚିତ୍ର ଅଭିଲେଖାଗାର ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଣାଳୀ (PACS) ଏବଂ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ HER ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି IT-ଆଧାରିତ ସମାଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରକୃତ-ସମୟ, କାଗଜବିହୀନ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ନିର୍ଣ୍ଣୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଇମ୍ୟୁନୋ-ହିଷ୍ଟୋକେମିଷ୍ଟ୍ରି, ମଲିକୁଲାର ବାୟୋଲୋଜି, ବାୟୋକେମିଷ୍ଟ୍ରି ଏବଂ PCR ସମେତ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ନିୟମିତ ଭାବରେ କରାଯାଏ, ବିଶେଷକରି ଅଙ୍କୋଲୋଜି ମାମଲା ପାଇଁ।
ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ନିଶ୍ଚିତତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରଶାସନ ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଔଷଧ ସୁରକ୍ଷା, ଏବଂ ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସଓପିର କଠୋର ପାଳନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ସେବାର ଉଚ୍ଚ ମାନ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନିୟମିତ କର୍ମଚାରୀ ତାଲିମ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତି ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି। ସନଥ ନଗର ମଧ୍ୟ IT-ସକ୍ଷମ ରୋଗୀ ସେବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଘରୋଇ ଔଷଧ ବିତରଣ, ଘରୋଇ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ, AAA+ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ 5G-ସକ୍ଷମ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରସାରରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ୧୨୫ ରୁ ଅଧିକ MBBS, ୮୩ MD/MS, ୧୫ MCh, ୧୨ DrNB, ଏବଂ ୭୨ ଜଣ ପାରାମେଡିକାଲ୍ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସୁପର-ସ୍ପେଶାଲିଟି ବିଭାଗରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରତି ବ୍ୟାଚ୍ ପାଇଁ ୨୫ ଜଣ AFIH ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଡିଜିଟାଲ ଲାଇବ୍ରେରୀ, ଆଧୁନିକ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ସିମୁଲେସନ-ଆଧାରିତ ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବକ୍ତୃତା ସହିତ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଶୈକ୍ଷିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ESICର ଚାରୋଟି ମୂଳଦୁଆ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି: ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଦାନ; ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସମାଜ ସହଭାଗିତା; ଗବେଷଣା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସ୍ଥାନାନ୍ତର; ଏବଂ ସୁଶାସନ ସହିତ ନେତୃତ୍ୱ।
ଏହି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ କେବଳ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନର ଏକ ଇଞ୍ଜିନ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ। ଏହାର ନିରନ୍ତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଦକ୍ଷତା-ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରୋଗୀ ସେବା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ସହିତ, ESIC ସନତ ନଗର ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
Sws