Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah unveils the grand statue of Maharaja Agrasen, inaugurates the newly constructed ICU, and lays the foundation stone for the PG hostel in Hisar, Haryana
The land of Haryana has worked to enrich and preserve India's culture, values, and traditions since ancient times
Maharaja Agrasen paved the way for the prosperity and welfare of every individual without burdening the state
Prime Minister Shri Narendra Modi is also following the path shown by Maharaja Agrasen and working towards the development of the country
The Modi government has spent 64,000 crore rupees on public health centers and community health centers, building a strong foundation for medical infrastructure
In the next 5 years, there will not be a single district in the country without a medical college
In the double-engine government, Haryana is the best example of politics based on principles by like-minded people
The Saini government in Haryana provided 80,000 jobs to youth in a transparent manner, without bribes or recommendations
OP Jindal established the values of caring for the people before profit, caring for society before business, and prioritizing
In the Agarwal community, most people are entrepreneurs who are contributing to the service of the nation with a spirit of dedication
31 MAR 2025 5:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today unveiled the grand statue of Maharaja Agrasen, inaugurated the newly constructed ICU, and laid the foundation stone for the PG hostel in Hisar, Haryana. On this occasion, several distinguished individuals, including Haryana's Chief Minister Shri Nayab Singh Saini, were present.
ATXJ.JPG)
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said the land of Haryana has worked to enrich and preserve India's culture, values, and traditions since ancient times. He said, from Mahabharata time to the freedom struggle and even after independence, Haryana's contribution to the development of the country has always been far greater than that of the larger states.
Shri Amit Shah said that in this large hospital, where nearly 5 lakh people avail OPD services, 180 children graduate in medical education every year, and patients receive various types of modern medical facilities, all of this is possible due to the foundation laid by O.P. Jindal. He mentioned that today, along with the statue of Maharaja Agrasen, the newly constructed ICU has been inaugurated, and the foundation stone for the PG hostel has also been laid. He added that these initiatives represent another step towards advancing this institution.
Y033.jpg)
Union Home Minister said that Maharaja Agrasen was a unique kind of ruler, and it is said that in his time, the capital had a population of 1 lakh people. Whenever a new person arrived there, they were given a brick and one rupee by every individual to help them build a house. Shri Shah said, Maharaja Agrasen paved the way for the prosperity and welfare of every individual without burdening the state. He said that Maharaja Agrasen worked to nurture the values of the entire state. Maharaja Agrasen ensured that no one in his kingdom went to bed hungry, no one lived without a roof over their head, and no one was without work. He said that these three things were guaranteed by Maharaja Agrasen through his good governance. Home Minister added that today, every individual in all the clans of the Agarwal community is an entrepreneur, dedicated to the country, serving others, and contributing to the nation's development.
CPD2.JPG)
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi is also following the path shown by Maharaja Agrasen. He mentioned that during Prime Minister Modi's 10-year tenure, 25 crore people in the country have risen above the poverty line. He said that Prime Minister Modi has provided 4 crore houses, 5 kg free ration per person per month to 81 crore people, gas connections to 11 crore families and toilets to 12 crore families. He said that the first government in the country to provide toilets in every house was the Haryana Government. He added that the Modi government has provided 15 crore people with piped water, health coverage of up to 5 lakh for 60 crore people, electricity to every household, and is now working through cooperatives to provide self-employment to every household.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under Prime Minister Modi's tenure, the country has seen transformative changes in various sectors over the past 10 years. He mentioned that the Modi government has taken a holistic approach to the health of the citizens. He explained that the government first provided a gas cylinder to every household, which is directly related to the health of women. Following that, yoga was popularized worldwide, then the Fit India Mission, the Nutrition Campaign, Mission Indradhanush, and the Ayushman Bharat Yojana, which provides health coverage up to 5 lakh, were introduced. He stated that all these initiatives are related to health, and Prime Minister Modi has worked to weave them all together as a unified approach.
Shri Amit Shah said that the Modi government has made significant strides in the field of medical infrastructure. He said, the Modi government has spent 64,000 crore rupees on public health centers and community health centers, building a strong foundation for medical infrastructure. He also highlighted the establishment of 730 integrated public health labs, 4,382 block public health units, and 602 new critical care boxes over the past 10 years. He further stated that in the year 2013-14, the country's health budget was 33,000 crore rupees, which Prime Minister Modi has more than tripled, raising it to 1 lakh 33 thousand crore rupees in the 2025-26 budget.
Union Home Minister said that in 2014, there were 7 AIIMS in the country, while in 2024, there are 23 AIIMS. Similarly, in 2014, there were 387 medical colleges in the country, and today there are 766. He mentioned that the number of MBBS seats, which was 51,000 in 2014, has now increased to 1.15 lakh and an additional 85,000 seats will be added over the next 5 years. He also stated that in 2014, there were 31,000 PG seats, which have now increased to 73,000. Shri Shah assured that in the next 5 years, there will not be a single district in the country without a medical college.
Shri Amit Shah said that Haryana is the best example of politics based on principles, with like-minded people in the double-engine government. He mentioned that in previous governments, corruption in jobs was due to casteism, and jobs were obtained through bribes and recommendations. Shri Shah said that Saini government in Haryana provided 80,000 jobs to youth in a transparent manner, without bribes or recommandations. Shri Shah also pointed out that Haryana's athletes have won three times more medals in the last 10 years, Haryana is the largest exporter of Basmati rice, and one in every 10 soldiers in the army is from Haryana. He added that Haryana is the state where the highest number of 24 crops is purchased at the minimum support price (MSP). Furthermore, Haryana was the first state to give land ownership rights within the red lines (Lal Dore), ensured that no Panchayat head is illiterate, and has 50 per cent participation of women in Panchayats.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that between 2004 and 2014, Haryana received 41,000 crore rupees from the central government, while the Modi government has provided Haryana with 1 lakh 43 thousand crore rupees between 2014 and 2024. He added that in addition to this, infrastructure work worth 1 lakh 26 thousand crore rupees, road construction worth 72 thousand crore rupees, and railway projects worth 54 thousand crore rupees have also been carried out in Haryana.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନଙ୍କ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ଅନାବରଣ, ନବନିର୍ମିତ ଆଇ.ସି.ୟୁ. ର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ପି.ଜି. ଛାତ୍ରାବାସ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ହରିୟାଣାର ଭୂମି ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି
ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ବୋଝ ନ ଲଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ୬୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ବି ଜିଲ୍ଲା ଏମିତି ରହିବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନାହିଁ
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରରେ ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକଙ୍କ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ରାଜନୀତିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ହରିୟାଣା
ହରିୟାଣାର ସାଇନି ସରକାର ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ସୁପାରିଶ ବିନା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୮୦,୦୦୦ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
ଓ. ପି. ଜିନ୍ଦଲ ଲାଭାର୍ଜନ ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବା, ବ୍ୟବସାୟ ପୂର୍ବରୁ ସମାଜର ଯତ୍ନ ନେବା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ
ଅଗ୍ରୱାଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ହେଉଛନ୍ତ
31 MAR 2025 5:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ହରିୟାଣାର ହିସାରଠାରେ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନଙ୍କ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି, ନବନିର୍ମିତ ଆଇ. ସି. ୟୁ. କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପି. ଜି. ଛାତ୍ରାବାସ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂ ସାଇନିଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ହରିୟାଣା ଭୂମି ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ମହାଭାରତ ସମୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶରେ ହରିୟାଣାର ଯୋଗଦାନ ସର୍ବଦା ବୃହତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଅଧିକ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶାଳ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ, ଯେଉଁଠି ପାଖାପାଖି ୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଓପିଡି ସେବା ପାଉଛନ୍ତି, ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୮୦ ଜଣ ପିଲା ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାରେ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରୋଗୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି, ଏସବୁ ଓପି ଜିନ୍ଦଲଙ୍କ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସହିତ ନବନିର୍ମିତ ଆଇ. ସି. ୟୁ. ର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପି. ଜି. ଛାତ୍ରାବାସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅଗ୍ରଗତି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶାସକ ଥିଲେ ଏବଂ କୁହାଯାଏ ଯେ ତାଙ୍କ ସମୟରେ ଏହି ରାଜଧାନୀର ଜନସଂଖ୍ୟା ୧ଲକ୍ଷ ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ନୂଆ ବ୍ୟକ୍ତି ସେଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଘର ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଇଟା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ଦେଉଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ବୋଝ ନ ପକାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ କେହି ଭୋକରେ ଶୋଇବେ ନାହିଁ, କେହି ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଛାତ ବିନା ବଞ୍ଚିବେ ନାହିଁ, ଏବଂ କେହି ବିନା କାମରେ ରହିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ତାଙ୍କ ସୁଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ତିନୋଟି ଜିନିଷର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି, ଅଗ୍ରୱାଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣେ ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶର ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୪ କୋଟି ଘର, ୮୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାସିକ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ରାସନ, ୧୧ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ୧୨ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଶୌଚାଳୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସରକାର ହେଉଛନ୍ତି ହରିୟାଣା ସରକାର। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୧୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ, ୬୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରଥମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଏକ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ସିଧାସଳଖ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ଏହା ପରେ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା, ତା 'ପରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଅଭିଯାନ, ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ୫ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଏକୀକୃତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ଏକତ୍ର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ, ମୋଦୀ ସରକାର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୬୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୩୦ଟି ସମନ୍ୱିତ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ୪୩୮୨ଟି ବ୍ଲକ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ ଏବଂ ୬୦୨ଟି ନୂତନ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ବକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୩-୧୪ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜେଟ୍ ୩୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରି ୨୦୨୫-୨୬ ବଜେଟରେ ଏହାକୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୩୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୭ଟି ଏମସ୍‍ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ରେ ୨୩ଟି ଏମସ୍‍ ରହିଛି। ସେହିଭଳି, ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୩୮୭ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା, ଏବଂ ଆଜି ୭୬୬ଟି ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏମ୍. ବି. ବି. ଏସ୍. ଆସନ ସଂଖ୍ୟା, ଯାହା ୨୦୧୪ରେ ୫୧,୦୦୦ ଥିଲା, ଏବେ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୫ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ୮୫ ହଜାର ଆସନ ଯୋଡ଼ାଯିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ୩୧,୦୦୦ ପିଜି ସିଟ୍ ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ୭୩,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ବି ଜିଲ୍ଲା ଏପରି ହେବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନୀତି ଆଧାରିତ ରାଜନୀତିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ହରିୟାଣା, ଯେଉଁଠି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରରେ ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ ଜାତିବାଦ କାରଣରୁ ଚାକିରିରେ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଲାଞ୍ଚ ଓ ସୁପାରିଶ ଜରିଆରେ ଚାକିରି ମିଳୁଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ହରିୟାଣାର ସାଇନି ସରକାର ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ସୁପାରିଶ ବିନା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୮୦,୦୦୦ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହରିୟାଣାର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ତିନିଗୁଣ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି, ହରିୟାଣା ହେଉଛି ବାସୁମତୀ ଚାଉଳର ସର୍ବବୃହତ ରପ୍ତାନିକାରୀ, ଏବଂ ସେନାରେ ପ୍ରତି ୧୦ ଜଣ ସୈନିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ହରିୟାଣାରୁ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହରିୟାଣା ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍.ଏସ୍.ପି) ରେ ସର୍ବାଧିକ ୨୪ଟି ଫସଲ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥାଏ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ହରିୟାଣା ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା ଯାହା ରେଡ୍ ଲାଇନ୍ (ଲାଲ୍ ଡୋର୍) ମଧ୍ୟରେ ଜମି ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ଦେଇଥିଲା, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଯେ କୌଣସି ପଞ୍ଚାୟତ ମୁଖ୍ୟ ଅଶିକ୍ଷିତ ନୁହଁନ୍ତି, ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାଙ୍କ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହରିୟାଣାର ବଜେଟ୍, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୩୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏବେ ନାଏବ ସାଇନି ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ହରିୟାଣା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ୪୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିବାବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ହରିୟାଣାକୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ହରିୟାଣାରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟ, ୭୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ୫୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।