Prime Minister's Office
English rendering of PM addresses Winter Tourism Program at Harsil, Uttarakhand
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Delhi
Hail Mother Ganga. (Ganga Maiya ki jai)
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother India. (Bharat Mata ki Jai)
Hail Mother India.
Hail Mother India.
Hail Mother India!
My dear brothers and sisters of Uttarakhand, my greetings to all of you, Namaskar!
The energetic Chief Minister here, my younger brother Pushkar Singh Dhami Ji, Union Minister Shri Ajay Tamta Ji, State Minister Satpal Maharaj Ji, my colleague in Parliament and State President of Bharatiya Janata Party Mahendra Bhatt Ji, my colleague in Parliament Mala Rajya Lakshmi Ji, MLA Suresh Chauhan Ji, all the dignitaries, brothers and sisters.
First of all, I express my sorrow over the accident that happened a few days ago in Mana village. I express my condolences to the families of the persons who lost their lives in the accident. The solidarity shown by the people of the country in this hour of crisis has given great courage to the affected families.
Friends,
This land of Uttarakhand, our Devbhoomi, is enriched with spiritual energy. Blessed with the four Dhams and infinite pilgrimages, this winter seat of the life-giving mother Ganga, I am blessed to be here once again today, to meet all of you and your families. It is only because of the grace of mother Ganga that I have had the privilege of serving Uttarakhand for decades. I believe it is because of her blessings that I reached Kashi, and now I am serving Kashi as an MP. And that is why I had said in Kashi - Maa Ganga has called me. And a few months ago, I also felt as if Maa Ganga has adopted me now. This is the affection of Maa Ganga. It is her affection towards this child of hers that today I have come to her maternal home Mukhwa village. Here I have also got the good fortune of darshan and worship in Mukhimath-Mukhwa.
Friends,
Today, when I have come to this land of Harsil, I am also remembering the affection of my Didi-Bhulion. They keep sending me Harsil Rajma and other local products. I am grateful to you for this affection and gift.
Friends,
A few years ago, when I went to Baba Kedarnath for darshan, to Baba's feet, after darshan and prayers to Baba, suddenly some feelings came out of my mouth, and I said- this decade will be the decade of Uttarakhand. Those words were mine, those feelings were mine, but the power to give strength behind them was given by Baba Kedarnath himself. I am seeing that with the blessings of Baba Kedar, those words, those feelings are slowly turning into truth, into reality. This decade is becoming the decade of Uttarakhand. New paths are opening up for the progress of Uttarakhand. The aspirations with which Uttarakhand was born, the resolutions we had taken for the development of Uttarakhand, moving towards new successes and new goals every day, those resolutions are being fulfilled today. In this direction, winter tourism is another very important step. Through this, a great help will be provided in realizing the economic potential of Uttarakhand. I congratulate Dhami ji and the Uttarakhand government for this innovative effort, and wish for the progress of Uttarakhand.
Friends,
It is very important for Uttarakhand to make its Tourism sector diversified, make it year-round, 365 days. I want tourism to be in Uttarakhand irrespective of the season, there should be no off-season. Now is the time for on and not off. Currently, tourism in the mountains is seasonal. As you all know, a large number of tourists come in the months of March, April, May and June, but after that their number reduces drastically. In winters, most of the hotels, resorts and homestays remain vacant. This imbalance leads to economic slowdown in Uttarakhand for a large part of the year, it also poses a challenge for the environment.
Friends,
The truth is that if people from India and abroad come here in the winter season, they will get a true introduction to the aura of Devbhoomi. The thrill of activities like trekking, skiing etc. in winter tourism will really thrill the people here. Winter season is also very special for religious pilgrimage in Uttarakhand. Special rituals are also performed at many pilgrimage sites during this time. Just look at Mukhwa village, the religious rituals that are performed here are a part of our ancient and wonderful tradition. Therefore, the Uttarakhand government's vision of year-round tourism, the vision of 365-day tourism will give people an opportunity to connect with divine experiences. This will develop employment opportunities available throughout the year, this will be of great benefit to the local people of Uttarakhand, the youth here.
Friends,
Our double engine government is working together to make Uttarakhand a developed state. Chardham-All Weather Road, modern expressway, expansion of railway, aircraft and helicopter services in the state, Uttarakhand has developed rapidly in the last 10 years. Just yesterday, the central government has taken very big decisions for Uttarakhand. Yesterday the Union Cabinet approved the Kedarnath Ropeway Project and the Hemkund Ropeway Project. After the construction of Kedarnath ropeway, the journey which takes 8 to 9 hours will now be completed in about 30 minutes. This will make the Kedarnath journey easier for the elderly, children and women. Thousands of crores of rupees will be spent on these ropeway projects. I congratulate the entire country including Uttarakhand for these projects.
Friends,
Today, focus is also being laid on Eco log huts, Convention centers, helipad infrastructure in the mountains. Tourism infrastructure is being developed afresh in Timmer-Sain Mahadev, Mana village, Jadung village of Uttarakhand, and the countrymen may know, may not, that in 1962, when China attacked India, our Jadung village was evacuated, these two villages of ours were evacuated. 60-70 years have passed, people have forgotten, we cannot forget, we have started a campaign to resettle those two villages, and we are moving forward in the direction of making it a very big tourist destination. And the result of this is that the number of tourists in Uttarakhand has increased rapidly in this decade. Before 2014, an average of 18 lakh pilgrims used to come every year on Chardham Yatra. Now about 50 lakh pilgrims have started coming every year. A provision has been made in this year's budget to develop 50 tourist destinations. Hotels at these destinations will be given infrastructure status. This will increase facilities for tourists and will also boost local employment.
Friends,
It is our endeavour to provide special benefits of tourism to the border areas of Uttarakhand. Earlier, border villages were called the last villages. We have changed this perspective, we said these are not our last villages, these are our first villages. We started the Vibrant Village Programme for their development. 10 villages of this region have also been included in this scheme, and I was told that some friends from that village are also present here in front of us today. The work of resettling Nelang and Jadung villages, about which I described what had happened in 1962, has been started. Today, I have just flagged off a bike rally from here to Jadung. We have announced to provide the benefit of Mudra Yojana to those who build homestays. The Uttarakhand government is also engaged in promoting homestays in the state. In villages which remained deprived of infrastructure for so many decades, tourism is increasing due to the opening of new homestays, and the income of the people is increasing.
Friends,
Today, I am especially appealing and requesting the young generation of the country from Devbhoomi, from every corner of the country, east-west-north-south and even the center, especially the young generation, and from this holy land, the home of Maa Ganga.
Friends,
In winters, when there is fog in a large part of the country and the Sun is not visible, the sunshine is being enjoyed on the mountains. This can become a special event. And what will we call it in Garhwali? 'Gham Tapo Paryatan', right? 'Gham Tapo Paryatan'. For this, people from every corner of the country must visit Uttarakhand. Especially our friends from the corporate world should become a part of winter tourism. If meetings, conferences, exhibitions are to be held, then there cannot be a more promising place than winter season and Devbhoomi. I would also request the big personalities of the corporate world to come to Uttarakhand for their big seminars, explore the MICE sector. People can also recharge and re-energize by coming here through yoga and Ayurveda. I would also request all those young friends in the universities, private schools and colleges of the country to choose Uttarakhand for winter trips of students.
Friends,
We have an economy of thousands of crores, wedding economy, thousands of crores of rupees are spent on weddings, it is a very big economy. You will remember, I had urged the people of the country - Wed in India, get married in India, nowadays people go to other countries of the world, what is lacking here? Spend money here, and what can be better than Uttarakhand. I would like that the countrymen also give priority to Uttarakhand for destination weddings in winters. Similarly, I have high expectations from the Indian film industry. Uttarakhand has received the award of Most Film Friendly State. Modern facilities are rapidly developing here. Therefore, Uttarakhand can become the favourite destination of the entire India for film shootings during winters.
Friends,
Winter tourism is quite popular in many countries of the world. To promote winter tourism in Uttarakhand, and for this we can learn a lot from such countries. I would like that all the stakeholders, hotels and resorts associated with the tourism sector of Uttarakhand must study those countries. I am here right now, I saw a small exhibition, I found it very impressive, the imagination that has been done, the locations that have been decided, the modern creations that are being made, each picture of each location was so impressive that I felt like coming here once again and spending those days of my 50 years old life among you, and look for an opportunity to visit each destination, they are making it so good. I would like to ask the Uttarakhand government to actively work on the actionable points that emerge from foreign studies. We have to promote local traditions, music, dance and cuisine. There are many hot springs here, it is not just in Badrinath, there are many more, those areas can also be developed as wellness spas. Winter yoga retreats can be organized in calm and snowy areas. I would request all the great sages, heads of monasteries and temples, and all yoga teachers to organize a yoga camp for their disciples in Uttarakhand once a year during winters. The attraction of a special wildlife safari for the winter season can become the special identity of Uttarakhand. That means we will have to move forward with a 360-degree approach and work at every level.
Friends,
Apart from the development of facilities, it is equally important to provide information to the people. For this, I would like to tell the country's young content creators, nowadays there are a large number of influencers, content creators in social media, they can serve my Uttarakhand, my Devbhoomi, even while sitting at home, they can also earn virtue. You can play a very big role in accelerating the tourism sector of the country, in providing information to the people, the role that has been played needs to be expanded further. You should also be a part of this campaign of winter tourism in Uttarakhand, and I would like the Uttarakhand government to organize a big competition, these content creators, influencers, should make a 5-minute film to promote winter tourism, their competition should be held and the one who makes the best film should be given the best prize, people from all over the country should be asked to come forward, a lot of publicity will start. And I am sure that when such competitions are held, new places will be explored, new films will be made, people will be told about it.
Friends,
I am confident that in the coming years we will witness rapid development in this sector. Once again, for the 365-day, year-round tourism campaign, I give my best wishes and congratulate all the brothers and sisters of Uttarakhand and felicitate the state government. All of you say with me-
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହରସିଲଠାରେ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Bhubaneswar
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା, ନମସ୍କାର!
ଏଠାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ଛୋଟ ଭାଇ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମୀ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଟମ୍‌ଟା ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସତପାଲ ମହାରାଜ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ରାଜ୍ୟ ସଭାପତି ମହେନ୍ଦ୍ର ଭଟ୍ଟ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମାଲା ରାଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଜୀ, ବିଧାୟକ ସୁରେଶ ଚୌହାନ ଜୀ, ସମସ୍ତ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ମାଣାଗାଁଓରେ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବର ଯେଉଁ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା ତାକୁ ନେଇ ମୁଁ ଦୁଃଖପ୍ରକାଶ କରୁଛି । ମୁଁ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ସାଥିମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମବେଦନା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଏକତ୍ରୀକରଣ ଦର୍ଶାଇଛି, ତାର ଦ୍ୱାରା ପୀଡିତ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁ ସାହସ ମିଳିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଏହି ଭୂମି, ଆମର ଏହି ଦେବଭୂମି, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତିରେ ସମୃଦ୍ଧ। ଚାରିଧାମ ଏବଂ ଅସୀମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ, ଜୀବନଦାତା ମା 'ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ପୀଠ, ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଏଠାକୁ ଆସି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଭେଟିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ମା 'ଗଙ୍ଗାଙ୍କ କୃପା ଯୋଗୁଁ ହିଁ ମୋତେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସେବା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ ମୁଁ କାଶୀରେ ପହଞ୍ଚିଲି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ କାଶୀର ସେବା କରୁଛି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କାଶୀରେ କହିଥିଲି-ମା ଗଙ୍ଗା ମୋତେ ଡାକିଛନ୍ତି। ଏବଂ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ମା ଗଙ୍ଗା ଏବେ ମୋତେ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ମା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସ୍ନେହ। ତାଙ୍କର ଏହି ସନ୍ତାନ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସ୍ନେହ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ମୁଁ ତାଙ୍କ ମାତୃଗୃହ ମୁଖୱା ଗ୍ରାମକୁ ଆସିଛି। ଏଠାରେ ମୋତେ ମୁଖିମଠ-ମୁଖୱାରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ହର୍ସିଲର ଏହି ଦେଶକୁ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ମୋର ଦିଦି-ଭୁଲିୟନଙ୍କ ସ୍ନେହକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଉଛି। ସେମାନେ ମୋତେ ହର୍ସିଲ୍ ରାଜମା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପଠାଉଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ନେହ ଏବଂ ଉପହାର ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ।
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦର୍ଶନ ବାବା କେଦାରନାଥ ପାଇଁ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ବାବାଙ୍କ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବା ପରେ, ହଠାତ୍ ମୋ ମନରୁ ଅଚାନକ କିଛି ଭାବନା ପ୍ରକଟ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ କହିଲି-ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶନ୍ଧି ହେବ। ସେହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ମୋର ଥିଲା, ସେହି ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ମୋର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେବାର ଶକ୍ତି ସ୍ୱୟଂ ବାବା କେଦାରନାଥ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ସେହି ଶବ୍ଦ, ସେହି ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ସତରେ, ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶନ୍ଧି ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ରାସ୍ତା ଖୋଲୁଛି। ଯେଉଁ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ, ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ସଫଳତା, ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ସେହି ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଛି। ଏହି ଦିଗରେ, ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଆର୍ôଥକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଏହି ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଧାମିଜୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କାମନା କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ, ଏହାକୁ ବର୍ଷସାରା ୩୬୫ ଦିନ ବିଶିଷ୍ଟ ହେଉ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଋତୁ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, କୌଣସି ବନ୍ଦ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏବେ ଅନ୍ ଏବଂ ଅଫ୍ କରିବାର ସମୟ ନୁହେଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ପାହାଡ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଋତୁ ହିସାବରେ ଚାଲିଥାଏ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ମାର୍ଚ୍ଚ, ଏପ୍ରିଲ, ମେ ଏବଂ ଜୁନ ମାସରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ। ଶୀତଦିନେ ଅଧିକାଂଶ ହୋଟେଲ, ରିସର୍ଟ ଏବଂ ହୋମ୍‌ଷ୍ଟେ ଖାଲି ରହିଥାଏ। ଏହି ଅସନ୍ତୁଳନ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବର୍ଷର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶରେ ଁ ଆର୍ôଥକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟବରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ସତ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଯଦି ଶୀତ ଋତୁରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେବଭୂମିର ଆଭା ବିଷୟରେ ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ ମିଳିବ। ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଟ୍ରେକିଂ, ସ୍କିଇଂ ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ରୋମାଞ୍ଚିତ କରିବ । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଧାର୍ମିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଶୀତ ଋତୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହି ସମୟରେ ଅନେକ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରୀତିନୀତି ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ । କେବଳ ମୁଖୱା ଗ୍ରାମକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଧାର୍ମିକ ରୀତିନୀତି ପାଳନ କରାଯାଏ ତାହା ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ। ତେଣୁ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପରିକଳ୍ପନା, ୩୬୫ ଦିନିଆ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପରିକଳ୍ପନା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭୂତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବର୍ଷସାରା ଉପଲବ୍ଧ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବିକଶିତ ହେବ, ଏହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଚାରିଧାମ-ଅଲ ୱେଦର ରୋଡ, ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ରାଜ୍ୟରେ ରେଳ, ବିମାନ ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଗତକାଲି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଗତକାଲି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ କେଦାରନାଥ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ହେମକୁଣ୍ଡ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। କେଦାରନାଥ ରୋପୱେ ନିର୍ମାଣ ପରେ ୮ ରୁ ୯ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ନେଉଥିବା ଯାତ୍ରା ଏବେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ମିନିଟରେ ଶେଷ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବୟସ୍କ, ଶିଶୁ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେଦାରନାଥ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହେବ। ଏହି ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ପାହାଡ଼ରେ ଇକୋ ଲଗ୍ ହଟ୍‌, ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର, ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଟିମ୍ମର-ସେନ ମହାଦେବ, ମାନା ଗ୍ରାମ, ଜାଦୁଙ୍ଗ ଗ୍ରାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନୂତନ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଦେଶବାସୀମାନେ ଜଣାଥିବ , ହୁଏତ କେତେକଙ୍କୁ ଜଣା ନ ଥିବ ଯେ ୧୯୬୨ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଚୀନ୍ ଭାରତ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଜାଦୁଙ୍ଗ ଗ୍ରାମକୁ ଖାଲି କରାଯାଇଥିଲା, ଆମର ଏହି ଦୁଇଟି ଗ୍ରାମକୁ ଖାଲି କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ୬୦-୭୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଲୋକମାନେ ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି, ଆମେ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ସେହି ଦୁଇଟି ଗ୍ରାମକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ୧୮ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଚାରିଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ଆସୁଥିଲେ। ଏବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୫୦ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ୫୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଥିବା ହୋଟେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ପୂର୍ବରୁ, ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗ୍ରାମ କୁହାଯାଉଥିଲା। ଆମେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବଦଳାଇଛୁ, ଆମେ କହିଛୁ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଶେଷ ଗ୍ରାମ ନୁହେଁ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ "କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ୧୦ଟି ଗ୍ରାମକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସେହି ଗାଁର କିଛି ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ୧୯୬୨ ମସିହାରେ ଯାହା ଘଟିଥିଲା, ନେଲଙ୍ଗ ଏବଂ ଜାଡୁଙ୍ଗ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଷୟରେ ମୁଁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲି। ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରୁ ଜାଡୁଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବାଇକ୍ ରାଲିକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଯେଉଁମାନେ ହୋମଷ୍ଟେ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆମେ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ହୋମଷ୍ଟେକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ, ନୂତନ ହୋମଷ୍ଟେ ଖୋଲିବା କାରଣରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଦେବଭୂମିରୁ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ, ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ-ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣରୁ, ଏପରିକି କେନ୍ଦ୍ରରୁ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବପିଢ଼ି, ମା "ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମି, ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ, ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି, ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଶୀତଦିନେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗରେ କୁହୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟଦେବଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣର ଆନନ୍ଦ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଘଟଣା ହୋଇପାରେ।ଶୀତ ଋତୁରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶରେ କୁହୁଡ଼ି ରହିଥାଏ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣର ଆନନ୍ଦ ନିଆଯାଉଛି। ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୃଶ୍ୟ। ଏବଂ ଗଢ଼ୱାଲିରେ ଆମେ ଏହାକୁ କ "ଣ କହିବୁ? 'ଧାମ୍ ତପୋ ପର୍ଯ୍ୟତନ ", ଠିକ୍‌? 'ଧାମ୍ ତପୋ ପର୍ଯ୍ୟତନ "। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ। ବିଶେଷ କରି କର୍ପୋରେଟ ଜଗତର ଆମର ବନ୍ଧୁମାନେ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବା ଉଚିତ। ଯଦି ବୈଠକ, ସମ୍ମିଳନୀ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଅଛି, ତେବେ ଶୀତ ଋତୁ ଏବଂ ଦେବଭୂମି ଠାରୁ ଅଧିକ ଆଶାଜନକ ସ୍ଥାନ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୁଁ କର୍ପୋରେଟ ଜଗତର ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ବଡ଼ ବଡ଼ ସେମିନାର ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆସନ୍ତୁ, ଏମ୍‌. ଆଇ. ସି. ଇ. କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ୱେଷଣ କରନ୍ତୁ। ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପୁନଃ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ। ମୁଁ ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଘରୋଇ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜଗୁଡ଼ିକର ସେହି ସମସ୍ତ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଶୀତକାଳୀନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ବାଛନ୍ତୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ବିବାହ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି, ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଆପଣ ମନେ ରଖିବେ, ମୁଁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି-ଭାରତରେ ବିବାହ କରନ୍ତୁ, ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏଠାରେ କ "ଣ ଅଭାବ ରହିଛି? ଏଠାରେ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡଠାରୁ ଭଲ ଆଉ କଣ ହୋଇପାରେ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଶୀତଦିନେ ଗନ୍ତବ୍ୟ ବିବାହ ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ। ସେହିଭଳି, ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତରୁ ମୋର ବହୁତ ଆଶା ରହିଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସର୍ବାଧିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅନୁକୂଳ ରାଜ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛି। ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ତେଣୁ, ଶୀତ ଋତୁରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସୁଟିଂ ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସମଗ୍ର ଭାରତର ପ୍ରିୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହୋଇପାରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଏଭଳି ଦେଶମାନଙ୍କଠାରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିପାରିବା। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର, ହୋଟେଲ ଏବଂ ରିସର୍ଟ ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ୍‌। ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଅଛି, ମୁଁ ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିଲି, ମୋତେ ଏହା ବହୁତ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଲାଗିଲା, ଯେଉଁ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି, ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିତ୍ର ଏତେ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏଠାକୁ ଆସି ମୋର ୫୦ ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଜୀବନର ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିତାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଥିଲି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଏତେ ସୁନ୍ଦର କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ବିଦେଶୀ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ବାହାରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପଏଣ୍ଟ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ। ଆମକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ପରମ୍ପରା, ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ। ଏଠାରେ ଅନେକ ଗରମ ଝରଣା ଅଛି, ଏହା କେବଳ ବଦ୍ରିନାଥରେ ନୁହେଁ, ଆହୁରି ଅନେକ ଅଛି, ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୁସ୍ଥତା ୱେଲନେସ ସ୍ପା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ । ଶାନ୍ତ ଏବଂ ବରଫାବୃତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତକାଳୀନ ଯୋଗ ଅବସର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇପାରିବ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ମହାନ ଋଷି, ମଠ ଏବଂ ମନ୍ଦିରର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଶୀତ ଋତୁରେ ବର୍ଷକୁ ଥରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ସେମାନଙ୍କ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଗ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ। ଶୀତ ଋତୁ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଫାରିର ଆକର୍ଷଣ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ହୋଇପାରେ । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମକୁ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥିମାନେ,
ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ବ୍ୟତୀତ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆଜିକାଲି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତି, ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ମୋ ଦେବଭୂମିର ସେବା କରିପାରିବେ, ଘରେ ବସି ମଧ୍ୟ ପୁଣ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରିପାରିବେ। ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଆପଣ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ, ଲୋକଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ, ଯେଉଁ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ତାହାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ, ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୫ ମିନିଟର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯିଏ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ତିଆରି କରିବ ତାକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବା ଉଚିତ, ସାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ କୁହାଯିବ, ବହୁତ ପ୍ରଚାର ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ନୂଆ ନୂଆ ସ୍ଥାନର ଅନ୍ୱେଷଣ ହେବ, ନୂଆ ନୂଆ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଲୋକଙ୍କୁ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହେବୁ। ପୁଣି ଥରେ, ୩୬୫ ଦିନିଆ, ବର୍ଷସାରା ଚାଲିଥିବା ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ଗଙ୍ଗା ମାତା କି ଜୟ !
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।