প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰাখণ্ডৰ হাৰ্চিলত শীতকালীন পৰ্যটন কাৰ্যসূচীক সম্বোধন কৰি প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Guwahati
গংগা মাইয়া কী জয়
গংগা মাইয়া কী জয়
গংগা মাইয়া কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়!
উত্তৰাখণ্ডৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা নমস্কাৰ!
কৰ্মঠ মুখ্যমন্ত্ৰী, মোৰ কনিষ্ঠ ভাই পুষ্কৰ সিং ধামী জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় তামতা জী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সতপাল মহাৰাজ জী, মোৰ সতীৰ্থ সংসদ সদস্য তথা ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি মহেন্দ্ৰ ভাট জী, সংসদত মোৰ সহযোগী মালাৰাজ্য লক্ষ্মী জী, বিধায়ক সুৰেশ চৌহান জী, লগতে উপস্থিত সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি, অতিথি আৰু মোৰ ভাই-ভনীসকললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।।
সৰ্বপ্ৰথমে কিছুদিন পূৰ্বে মানা গাঁৱত সংঘটিত হোৱা কৰুণ দুৰ্ঘটনাটোৰ বাবে গভীৰ শোক প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰিছো। এই দুৰ্ভাগ্যজনক ঘটনাত আপোনজনক হেৰুৱাই পেলোৱা পৰিয়ালবোৰলৈ মোৰ আন্তৰিক সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এই জটিল সময়ত আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে যি সহযোগিতা আৰু সংহতি দেখুৱাইছে, সেইটোৱে ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহক অপৰিসীম শক্তি আৰু সাহস প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ড আমাৰ দেৱভূমি তথা আধ্যাত্মিক শক্তিৰে সমৃদ্ধ এখন ভূমি। চাৰি ধাম আৰু অগণন পবিত্ৰ স্থানেৰে ধন্য এইখন জীৱনদায়িনী মাতৃ গংগাৰ শীতকালীন বাসস্থান। আজি আকৌ এবাৰ ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ উপৰি আপোনালোক সকলোকে কাষত পাই মই সঁচাকৈয়ে সৌভাগ্যৱান অনুভৱ কৰিছো। মা গংগাৰ কৃপাত বহু বছৰে উত্তৰাখণ্ডৰ সেৱা কৰাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিছো। মোৰ বিশ্বাস মা গংগাৰ আশীৰ্বাদেই মোক কাশীলৈ লৈ গৈছিল, আৰু এতিয়া এজন সাংসদ হিচাপে কাশীৰ সেৱা কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। সেইবাবেই মই কাশীত কৈছিলোঁ – মা গংগাই মোক মাতিছে। কেইমাহমানৰ আগতে মোৰো এনে লাগিছিল যেন মা গংগাই মোক নিজৰ বুলি আঁকোৱালি লৈছে। এয়া মা গংগাৰ প্ৰেম। তেওঁৰ সন্তানৰ প্ৰতি থকা মৰমেই মোক মাৰ মাতৃগৃহ মুখোৱা গাঁৱলৈ লৈ আহিছে। ইয়াত ময়ো মুখীমঠ-মুখোৱাত মোৰ প্ৰাৰ্থনা আৰু পূজা কৰাৰ সুযোগ পাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি হৰচিলৰ পবিত্ৰ ভূমিত থিয় হওঁতে মোৰ বাইদেউ ভুলিয়নৰ মৰম আৰু আদৰৰ কথা মনত পৰিছে। তেওঁলোকে সদায় মোলৈ হৰচিল ৰাজমাহ আৰু অন্যান্য স্থানীয় সুস্বাদু খাদ্য পঠিয়ায়। এই স্নেহ আৰু তেওঁলোকে প্ৰেৰণ কৰা মৰমৰ উপহাৰবোৰৰ বাবে মই চিৰকৃতজ্ঞ।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমান আগতে যেতিয়া মই বাবা কেদাৰনাথৰ ওচৰলৈ দৰ্শনৰ বাবে গৈছিলো আৰু তেওঁৰ চৰণত প্ৰাৰ্থনা কৰিছিলো, তেতিয়া মোৰ অন্তৰৰ পৰা কিছুমান শব্দ স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে ওলাই আহিছিল। মই কৈছিলো, "এই দশকটো হ'ব উত্তৰাখণ্ডৰ দশক।" সেই কথাবোৰ মোৰ আছিল যদিও তাৰ আঁৰৰ শক্তি আছিল বাবা কেদাৰনাথ। আজি মই দেখিছোঁ যে বাবা কেদাৰনাথৰ আশীৰ্বাদত সেই কথা আৰু অনুভৱবোৰ কেনেকৈ লাহে লাহে বাস্তৱলৈ পৰিণত হৈছে। এই দশকটো সঁচাকৈয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ দশকলৈ পৰিণত হৈছে। আমাৰ ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতিৰ বাবে নতুন নতুন পথ মুকলি হৈছে, আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ যি সপোনৰ জন্ম হৈছিল, সেইবোৰ পূৰণ হৈছে, আমি ইয়াৰ উন্নয়নৰ বাবে লোৱা সংকল্পসমূহো পূৰণ হৈছে, প্ৰতিদিনে আমি ন ন উচ্চতা আৰু মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছো। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত শীতকালীন পৰ্যটন এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা মুকলি কৰাত ই মূল ভূমিকা পালন কৰিব। এই অভিনৱ পদক্ষেপৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী ধামী জী আৰু উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো, আৰু আমাৰ প্ৰিয় উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে অবিৰত প্ৰগতি আৰু সফলতা কামনা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে পৰ্যটন খণ্ডক বছৰজুৰি অৰ্থাৎ বছৰৰ ৩৬৫ টা দিনেই বৈচিত্ৰ্যময় কৰি তোলাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই কল্পনা কৰিছোঁ যে উত্তৰাখণ্ডত পৰ্যটন গোটেই বছৰটোৱেই স্বাভাৱিকভাৱে চলি থাকিব, য’ কোনো অফ-ছিজন নাথাকিব। আমি "অফ"ত নহয়, "অন"ত গুৰুত্ব দিয়াৰ সময় আহি পৰিছে। বৰ্তমান পাহাৰৰ পৰ্যটন ঋতুভিত্তিক। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে মাৰ্চ, এপ্ৰিল, মে’, জুন মাহত পৰ্যটকৰ যথেষ্ট আগমন ঘটে যদিও তাৰ পিছত তেওঁলোকৰ সংখ্যা লক্ষণীয়ভাৱে হ্ৰাস পায়। শীতকালত বহু হোটেল, ৰিজ’ৰ্ট, হোমষ্টে খালী হৈ থাকে। এই ভাৰসাম্যহীনতাই বছৰৰ এটা বৃহৎ অংশৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডত অৰ্থনৈতিক মন্দাৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰাই নহয় পৰিৱেশৰ বাবেও প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে।
বন্ধুসকল,
বাস্তৱ কথাটো হ’ল, শীতকালত যদি সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিদেশৰ লোকে উত্তৰাখণ্ডলৈ যায়, তেন্তে তেওঁলোকে সঁচা অৰ্থত দেৱভূমিৰ সাৰমৰ্ম অনুভৱ কৰিব। ট্ৰেকিং, স্কিইং, আৰু অন্যান্য শীতকালীন পৰ্যটন অভিজ্ঞতাৰ দৰে কাৰ্য্যকলাপে নিঃসন্দেহে দৰ্শনাৰ্থীক ৰোমাঞ্চিত কৰিব। উত্তৰাখণ্ডৰ ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰাৰ বাবেও শীতকাল বিশেষভাৱে মনোৰম, এই সময়ত বহু পবিত্ৰ স্থানত অনন্য অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। উদাহৰণস্বৰূপে মুখোৱা গাঁওখনৰ কথাই লওক — ইয়াত কৰা ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানবোৰ আমাৰ প্ৰাচীন আৰু চহকী পৰম্পৰাৰ অংশ। সেইবাবেই উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে বছৰজুৰি পৰ্যটনৰ দৃষ্টিভংগী বহন কৰিছে, ৩৬৫ দিনীয়া পৰ্যটনৰ দৃষ্টিভংগীয়ে মানুহক ঐশ্বৰিক অভিজ্ঞতাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও বছৰটোৰ ভিতৰতে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত উত্তৰাখণ্ডৰ স্থানীয় জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে উত্তৰাখণ্ডক এখন উন্নত ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে। চৰ্ধম-অল ৱেদাৰ ৰোড, আধুনিক এক্সপ্ৰেছৱে’, ৰে’লৱে নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, বিমান আৰু হেলিকপ্টাৰ সেৱাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে উত্তৰাখণ্ডে যোৱা ১০ বছৰত দ্ৰুত বিকাশৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। কালি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে উত্তৰাখণ্ডৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত লৈছে। কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে কেদাৰনাথ ৰোপৱে’ প্ৰকল্প আৰু হেমকুণ্ড ৰোপৱে’ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। কেদাৰনাথ ৰোপৱে’ সম্পূৰ্ণ হ’লে বৰ্তমান ৮ৰ পৰা ৯ ঘণ্টাৰ যাত্ৰা মাত্ৰ প্ৰায় ৩০ মিনিটলৈ হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ ফলত বৃদ্ধ, শিশু, মহিলাৰ বাবে কেদাৰনাথ তীৰ্থযাত্ৰা অধিক সুলভ হ’ব। এই ৰোপৱে’ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন হ’ব। এই পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডকে ধৰি সমগ্ৰ দেশখনকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমি পাহাৰত ইক’-লগ জুপুৰি, কনভেনচন চেণ্টাৰ, আৰু হেলিপেডৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাতো গুৰুত্ব দিছো। উত্তৰাখণ্ডৰ টিমাৰ-ছেইন মহাদেৱ, মানা গাঁও, আৰু জাডুং গাঁৱৰ দৰে ঠাইত সুন্দৰ পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বহুতে হয়তো নাজানে যে ১৯৬২ চনত যেতিয়া চীনে ভাৰতত আক্ৰমণ কৰিছিল তেতিয়া আমাৰ জাডুং গাঁও আৰু আন দুখন গাঁও খালী কৰা হৈছিল। ষাঠিৰ পৰা সত্তৰ বছৰ পাৰ হৈ গ’ল, বহুতে হয়তো পাহৰি গৈছে যদিও আমি নোৱাৰো। আমি এই গাঁওসমূহ পুনৰ সংস্থাপনৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছো আৰু ইয়াক এক প্ৰধান পৰ্যটন স্থলীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছো। ফলত এই দশকত উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণলৈ অহা পৰ্যটকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ পূর্বে প্রতি বছৰে প্রায় ১৮ লাখ তীর্থযাত্রীয়ে চর্ধম যাত্ৰালৈ আহিছিল৷ এতিয়া এই সংখ্যা বছৰি প্ৰায় ৫০ লাখ তীৰ্থযাত্ৰীলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰৰ বাজেটত ৫০টা পৰ্যটনস্থলীৰ উন্নয়নৰ ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, আৰু এই স্থানসমূহৰ হোটেলসমূহক আন্তঃগাঁথনিৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপে কেৱল পৰ্যটনৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, স্থানীয় জনসাধাৰণৰ বাবে উল্লেখযোগ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰাখণ্ডৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহে যাতে পৰ্যটনৰ পৰা বিশেষ সুবিধা লাভ কৰে। আগতে সীমান্তৰ গাঁওবোৰক "অন্তিম গাঁও" বুলি কোৱা হৈছিল, কিন্তু আমি এই দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিছো। আমি এতিয়া এই গাঁওবোৰক আমাৰ "প্ৰথম গাঁও" বুলি গণ্য কৰোঁ। তেওঁলোকৰ উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ আমি ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেম আৰম্ভ কৰিলোঁ, য’ত এই অঞ্চলৰ ১০খন গাঁও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। মন কৰিবলগীয়া যে সেই গাঁওবোৰৰ আমাৰ কেইজনমান বন্ধু আজি আমাৰ লগত ইয়াত আছে৷ মই আগতে উল্লেখ কৰা ১৯৬২ চনৰ ঘটনাৰ লগত জড়িত নেলাং আৰু জাডুং গাঁও পুনৰ সংস্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। আচলতে আজি ইয়াৰ পৰা জাডুংলৈ বাইক ৰেলী এখনৰো ফ্লেগ অফ কৰিলোঁ। ইয়াৰ উপৰিও আমি হোমষ্টে নিৰ্মাণ কৰাসকলৰ বাবে মুদ্ৰা যোজনাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰেও সমগ্ৰ ৰাজ্যতে হোমষ্টেৰ প্ৰচাৰ সক্ৰিয়ভাৱে আগবঢ়াইছে। দীৰ্ঘদিন ধৰি আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা বঞ্চিত গাঁওবোৰত নতুন হোমষ্টেৰ উত্থানৰ বাবে এতিয়া পৰ্যটনে উত্থান লাভ কৰিছে, আৰু ফলস্বৰূপে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ আয় বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশেষভাৱে দেৱভূমিৰ পৰা, দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা, পূব-পশ্চিম-উত্তৰ-দক্ষিণৰ পৰা, আনকি কেন্দ্ৰৰ পৰাও, বিশেষকৈ নৱপ্ৰজন্মৰ পৰা আৰু এই পবিত্ৰ ভূমি, মা গংগাৰ গৃহৰ পৰা দেশৰ নৱপ্ৰজন্মক আহ্বান জনাইছো আৰু অনুৰোধ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
শীতকালত যেতিয়া দেশৰ বহু অংশ কুঁৱলীৰে আবৃত হৈ থাকে আৰু ৰ’দ লুকাই থাকে তেতিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ পাহাৰবোৰে উষ্ণ, উজ্জ্বল ৰ’দ দিয়ে। এয়া এক অনন্য অভিজ্ঞতাত পৰিণত হ’ব পাৰে। আৰু গঢ়ৱালীত আমি ইয়াক "ঘাম তাপো পৰ্যটন" বুলি ক'ব পাৰিলোঁ, নহয়নে? "ঘাম টাপো পৰ্যটন।" এই কথাটো বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰিব লাগে, বিশেষকৈ কৰ্পৰেট জগতৰ আমাৰ বন্ধুসকলে। যদি সভা, সন্মিলন, প্ৰদৰ্শনীৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, তেন্তে শীতকালত উত্তৰাখণ্ডতকৈ উত্তম ঠাই নাই, দেৱভূমিৰ মাজমজিয়াত এয়া শ্ৰেষ্ঠতম স্থান। কৰ্প’ৰেট খণ্ডৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ডাঙৰ আলোচনা চক্ৰসমূহ উত্তৰাখণ্ডলৈ আনি ইয়াৰ এমআইচিই (সভা, বানচ, সন্মিলন, আৰু প্ৰদৰ্শনী) খণ্ডটো অন্বেষণ কৰক। ইয়াত যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ জৰিয়তেও মানুহে সজীৱ হ’ব পাৰে। লগতে সমগ্ৰ দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয়, ব্যক্তিগত বিদ্যালয়, কলেজৰ সকলো যুৱ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক শীতকালীন ভ্ৰমণৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডক গন্তব্যস্থান হিচাপে বাছি ল’বলৈ উৎসাহিত কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বহু কোটি টকাৰ বিয়াৰ অৰ্থনীতি আছে, য’ত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিয়াৰ বাবে ব্যয় কৰা হয়—এয়া নিসন্দেহে এক বৃহৎ উদ্যোগ। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে মই এবাৰ দেশৰ জনসাধাৰণক আহ্বান জনাইছিলো: "ভাৰতত বিয়া, ভাৰতত বিয়া পাতক।" আজিকালি বহু লোক বিয়াত দেশৰ বাহিৰলৈ যায়, কিন্তু ইয়াত কিহৰ অভাৱ? সেই ধন ইয়াত খৰচ নকৰিলে কিয়? আৰু উত্তৰাখণ্ডতকৈ ভাল কি হ’ব পাৰে? ভাৰতবাসীয়ে শীতকালত গন্তব্যস্থানৰ বিয়াৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিলে ভাল পাম। একেদৰে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ জগতৰ পৰাও মোৰ বহুত আশা আছে। উত্তৰাখণ্ডে সৰ্বাধিক চলচ্চিত্ৰ-অনুকূল ৰাজ্যৰ খিতাপো অৰ্জন কৰিছে, আৰু ইয়াত আধুনিক সুবিধাসমূহ দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছে। ইয়াৰ বাবেই উত্তৰাখণ্ড সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বিশেষকৈ শীতকালত চলচ্চিত্ৰৰ শ্বুটিঙৰ বাবে পছন্দৰ গন্তব্যস্থান হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ বহু দেশত শীতকালীন পৰ্যটন অবিশ্বাস্যভাৱে জনপ্ৰিয়, আৰু উত্তৰাখণ্ডত শীতকালীন পৰ্যটনক প্ৰচাৰৰ বাবে আমি এই দেশবোৰৰ পৰা বহু কথা শিকিব পাৰো। উত্তৰাখণ্ডৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত হোটেল আৰু ৰিজ’ৰ্টকে ধৰি সকলো অংশীদাৰক এই দেশসমূহ অধ্যয়ন কৰি তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা প্ৰেৰণা ল’বলৈ আহ্বান জনাইছো। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত মই এখন সৰু প্ৰদৰ্শনী দেখিলোঁ যিয়ে মোক সঁচাকৈয়ে আপ্লুত কৰিলে। সৃষ্টিশীলতা, সযতনে নিৰ্বাচিত স্থান আৰু প্ৰদৰ্শিত আধুনিক উন্নয়ন আছিল ইয়াৰ উল্লেখযোগ্য দিশ। এই স্থানসমূহৰ প্ৰতিখন ছবি ইমানেই আকৰ্ষণীয় আছিল যে প্ৰতিটো গন্তব্যস্থান অন্বেষণ কৰি মই পুনৰ আহি আপোনালোক সকলোৰে সৈতে মোৰ জীৱনৰ ৫০ বছৰীয়া কিছু অংশ ইয়াত কটাবলৈ অনুপ্ৰাণিত অনুভৱ কৰিছিলো। ইয়াত যি কাম চলি আছে সেয়া সঁচাকৈয়ে প্ৰশংসনীয়। উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰক আমাৰ পৰ্যটন খণ্ড বৃদ্ধিৰ বাবে বিদেশী অধ্যয়নৰ পৰা কাৰ্য্যকৰী অন্তৰ্দৃষ্টিৰ ওপৰত সক্ৰিয়ভাৱে মনোনিৱেশ কৰিবলৈ মই উৎসাহিত কৰিছো। আমাৰ স্থানীয় পৰম্পৰা, সংগীত, নৃত্য, আৰু খাদ্যৰ প্ৰচাৰকো আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। উত্তৰাখণ্ডত কেৱল বদ্ৰীনাথতে নহয়, আন কেইবাটাও অঞ্চলতো বহুতো গৰম পানীৰ উহ আছে—এইবোৰক ৱেলনেছ স্পালৈ বিকশিত কৰিব পাৰি। আমি নিস্তব্ধ, বৰফৰ স্থানত শীতকালীন যোগাসনৰ শিবিৰৰ আয়োজনো কৰিব পাৰো। সকলো সন্মানীয় ঋষি, মঠ-মন্দিৰৰ মুৰব্বী, আৰু যোগ প্ৰশিক্ষকসকলক শীতকালত উত্তৰাখণ্ডত তেওঁলোকৰ শিষ্যসকলৰ বাবে যোগ শিবিৰৰ আয়োজন কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। শীতকালৰ বাবে এক অনন্য বন্যপ্ৰাণী ছাফাৰী উত্তৰাখণ্ডৰ অন্যতম আকৰ্ষণ হ’ব পাৰে। অৰ্থাৎ আমি ৩৬০ ডিগ্ৰীৰ এক বিস্তৃত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব আৰু এই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ প্ৰতিটো স্তৰতে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ উপৰিও মানুহক সঠিক তথ্য প্ৰদান কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ বাবে মই দেশৰ যুৱ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলক উৎসাহিত কৰিব বিচাৰিছো—আজি ছ’চিয়েল মিডিয়াত ইমানবোৰ প্ৰভাৱশালী কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ আছে। তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰাও মোৰ উত্তৰাখণ্ড, মোৰ দেৱভূমিৰ সেৱা কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু তেনে কৰি তেওঁলোকে আধ্যাত্মিক পুণ্য অৰ্জন কৰিব পাৰে। দেশৰ পৰ্যটন খণ্ডক উন্নীত কৰাত আৰু জনসাধাৰণক মূল্যৱান তথ্য প্ৰদান কৰাত আপোনালোক সকলোৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আপুনি গ্ৰহণ কৰি অহা ভূমিকাক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। উত্তৰাখণ্ডৰ শীতকালীন পৰ্যটন অভিযানৰ অংশ হ'বলৈ আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো। উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে এখন ডাঙৰ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰাটোও বিচাৰিম য’ত এই কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ আৰু প্ৰভাৱশালীসকলে শীতকালীন পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৫ মিনিটৰ এখন ছবি নিৰ্মাণ কৰিব পাৰে। ইয়াকে লৈ প্ৰতিযোগিতা এখন অনুষ্ঠিত কৰিব লাগে, আৰু শ্ৰেষ্ঠ ছবিখনৰ সৃষ্টিকৰ্তাই গ্ৰেণ্ড পুৰস্কাৰ লাভ কৰিব লাগে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকক অংশগ্ৰহণৰ বাবে উৎসাহিত কৰিব লাগে। ইয়াৰ ফলত উল্লেখযোগ্য প্ৰচাৰৰ সৃষ্টি হ’ব, আৰু মই নিশ্চিত যে এনে প্ৰতিযোগিতাই নতুন ঠাই আৱিষ্কাৰ, ৰোমাঞ্চকৰ নতুন ছবিৰ সৃষ্টি, উত্তৰাখণ্ডৰ সৌন্দৰ্য্যৰ প্ৰতি বহল সজাগতা আদিৰ সূচনা কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে অনাগত বছৰবোৰত আমি এই খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশৰ সাক্ষী হম। আকৌ এবাৰ ৩৬৫ দিনীয়া বছৰজোৰা পৰ্যটন অভিযানৰ বাবে মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে উত্তৰাখণ্ডৰ সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো। লগতে ৰাজ্য চৰকাৰকো শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনালোক সকলোৱে মোৰ লগত কয় যেন -
গংগা মায়া কী জয়
গংগা মায়া কী জয়
গংগা মায়া কী জয়
বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকা - প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল। এয়া মূল ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addresses Winter Tourism Program at Harsil, Uttarakhand
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Delhi
Hail Mother Ganga. (Ganga Maiya ki jai)
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother India. (Bharat Mata ki Jai)
Hail Mother India.
Hail Mother India.
Hail Mother India!
My dear brothers and sisters of Uttarakhand, my greetings to all of you, Namaskar!
The energetic Chief Minister here, my younger brother Pushkar Singh Dhami Ji, Union Minister Shri Ajay Tamta Ji, State Minister Satpal Maharaj Ji, my colleague in Parliament and State President of Bharatiya Janata Party Mahendra Bhatt Ji, my colleague in Parliament Mala Rajya Lakshmi Ji, MLA Suresh Chauhan Ji, all the dignitaries, brothers and sisters.
First of all, I express my sorrow over the accident that happened a few days ago in Mana village. I express my condolences to the families of the persons who lost their lives in the accident. The solidarity shown by the people of the country in this hour of crisis has given great courage to the affected families.
Friends,
This land of Uttarakhand, our Devbhoomi, is enriched with spiritual energy. Blessed with the four Dhams and infinite pilgrimages, this winter seat of the life-giving mother Ganga, I am blessed to be here once again today, to meet all of you and your families. It is only because of the grace of mother Ganga that I have had the privilege of serving Uttarakhand for decades. I believe it is because of her blessings that I reached Kashi, and now I am serving Kashi as an MP. And that is why I had said in Kashi - Maa Ganga has called me. And a few months ago, I also felt as if Maa Ganga has adopted me now. This is the affection of Maa Ganga. It is her affection towards this child of hers that today I have come to her maternal home Mukhwa village. Here I have also got the good fortune of darshan and worship in Mukhimath-Mukhwa.
Friends,
Today, when I have come to this land of Harsil, I am also remembering the affection of my Didi-Bhulion. They keep sending me Harsil Rajma and other local products. I am grateful to you for this affection and gift.
Friends,
A few years ago, when I went to Baba Kedarnath for darshan, to Baba's feet, after darshan and prayers to Baba, suddenly some feelings came out of my mouth, and I said- this decade will be the decade of Uttarakhand. Those words were mine, those feelings were mine, but the power to give strength behind them was given by Baba Kedarnath himself. I am seeing that with the blessings of Baba Kedar, those words, those feelings are slowly turning into truth, into reality. This decade is becoming the decade of Uttarakhand. New paths are opening up for the progress of Uttarakhand. The aspirations with which Uttarakhand was born, the resolutions we had taken for the development of Uttarakhand, moving towards new successes and new goals every day, those resolutions are being fulfilled today. In this direction, winter tourism is another very important step. Through this, a great help will be provided in realizing the economic potential of Uttarakhand. I congratulate Dhami ji and the Uttarakhand government for this innovative effort, and wish for the progress of Uttarakhand.
Friends,
It is very important for Uttarakhand to make its Tourism sector diversified, make it year-round, 365 days. I want tourism to be in Uttarakhand irrespective of the season, there should be no off-season. Now is the time for on and not off. Currently, tourism in the mountains is seasonal. As you all know, a large number of tourists come in the months of March, April, May and June, but after that their number reduces drastically. In winters, most of the hotels, resorts and homestays remain vacant. This imbalance leads to economic slowdown in Uttarakhand for a large part of the year, it also poses a challenge for the environment.
Friends,
The truth is that if people from India and abroad come here in the winter season, they will get a true introduction to the aura of Devbhoomi. The thrill of activities like trekking, skiing etc. in winter tourism will really thrill the people here. Winter season is also very special for religious pilgrimage in Uttarakhand. Special rituals are also performed at many pilgrimage sites during this time. Just look at Mukhwa village, the religious rituals that are performed here are a part of our ancient and wonderful tradition. Therefore, the Uttarakhand government's vision of year-round tourism, the vision of 365-day tourism will give people an opportunity to connect with divine experiences. This will develop employment opportunities available throughout the year, this will be of great benefit to the local people of Uttarakhand, the youth here.
Friends,
Our double engine government is working together to make Uttarakhand a developed state. Chardham-All Weather Road, modern expressway, expansion of railway, aircraft and helicopter services in the state, Uttarakhand has developed rapidly in the last 10 years. Just yesterday, the central government has taken very big decisions for Uttarakhand. Yesterday the Union Cabinet approved the Kedarnath Ropeway Project and the Hemkund Ropeway Project. After the construction of Kedarnath ropeway, the journey which takes 8 to 9 hours will now be completed in about 30 minutes. This will make the Kedarnath journey easier for the elderly, children and women. Thousands of crores of rupees will be spent on these ropeway projects. I congratulate the entire country including Uttarakhand for these projects.
Friends,
Today, focus is also being laid on Eco log huts, Convention centers, helipad infrastructure in the mountains. Tourism infrastructure is being developed afresh in Timmer-Sain Mahadev, Mana village, Jadung village of Uttarakhand, and the countrymen may know, may not, that in 1962, when China attacked India, our Jadung village was evacuated, these two villages of ours were evacuated. 60-70 years have passed, people have forgotten, we cannot forget, we have started a campaign to resettle those two villages, and we are moving forward in the direction of making it a very big tourist destination. And the result of this is that the number of tourists in Uttarakhand has increased rapidly in this decade. Before 2014, an average of 18 lakh pilgrims used to come every year on Chardham Yatra. Now about 50 lakh pilgrims have started coming every year. A provision has been made in this year's budget to develop 50 tourist destinations. Hotels at these destinations will be given infrastructure status. This will increase facilities for tourists and will also boost local employment.
Friends,
It is our endeavour to provide special benefits of tourism to the border areas of Uttarakhand. Earlier, border villages were called the last villages. We have changed this perspective, we said these are not our last villages, these are our first villages. We started the Vibrant Village Programme for their development. 10 villages of this region have also been included in this scheme, and I was told that some friends from that village are also present here in front of us today. The work of resettling Nelang and Jadung villages, about which I described what had happened in 1962, has been started. Today, I have just flagged off a bike rally from here to Jadung. We have announced to provide the benefit of Mudra Yojana to those who build homestays. The Uttarakhand government is also engaged in promoting homestays in the state. In villages which remained deprived of infrastructure for so many decades, tourism is increasing due to the opening of new homestays, and the income of the people is increasing.
Friends,
Today, I am especially appealing and requesting the young generation of the country from Devbhoomi, from every corner of the country, east-west-north-south and even the center, especially the young generation, and from this holy land, the home of Maa Ganga.
Friends,
In winters, when there is fog in a large part of the country and the Sun is not visible, the sunshine is being enjoyed on the mountains. This can become a special event. And what will we call it in Garhwali? 'Gham Tapo Paryatan', right? 'Gham Tapo Paryatan'. For this, people from every corner of the country must visit Uttarakhand. Especially our friends from the corporate world should become a part of winter tourism. If meetings, conferences, exhibitions are to be held, then there cannot be a more promising place than winter season and Devbhoomi. I would also request the big personalities of the corporate world to come to Uttarakhand for their big seminars, explore the MICE sector. People can also recharge and re-energize by coming here through yoga and Ayurveda. I would also request all those young friends in the universities, private schools and colleges of the country to choose Uttarakhand for winter trips of students.
Friends,
We have an economy of thousands of crores, wedding economy, thousands of crores of rupees are spent on weddings, it is a very big economy. You will remember, I had urged the people of the country - Wed in India, get married in India, nowadays people go to other countries of the world, what is lacking here? Spend money here, and what can be better than Uttarakhand. I would like that the countrymen also give priority to Uttarakhand for destination weddings in winters. Similarly, I have high expectations from the Indian film industry. Uttarakhand has received the award of Most Film Friendly State. Modern facilities are rapidly developing here. Therefore, Uttarakhand can become the favourite destination of the entire India for film shootings during winters.
Friends,
Winter tourism is quite popular in many countries of the world. To promote winter tourism in Uttarakhand, and for this we can learn a lot from such countries. I would like that all the stakeholders, hotels and resorts associated with the tourism sector of Uttarakhand must study those countries. I am here right now, I saw a small exhibition, I found it very impressive, the imagination that has been done, the locations that have been decided, the modern creations that are being made, each picture of each location was so impressive that I felt like coming here once again and spending those days of my 50 years old life among you, and look for an opportunity to visit each destination, they are making it so good. I would like to ask the Uttarakhand government to actively work on the actionable points that emerge from foreign studies. We have to promote local traditions, music, dance and cuisine. There are many hot springs here, it is not just in Badrinath, there are many more, those areas can also be developed as wellness spas. Winter yoga retreats can be organized in calm and snowy areas. I would request all the great sages, heads of monasteries and temples, and all yoga teachers to organize a yoga camp for their disciples in Uttarakhand once a year during winters. The attraction of a special wildlife safari for the winter season can become the special identity of Uttarakhand. That means we will have to move forward with a 360-degree approach and work at every level.
Friends,
Apart from the development of facilities, it is equally important to provide information to the people. For this, I would like to tell the country's young content creators, nowadays there are a large number of influencers, content creators in social media, they can serve my Uttarakhand, my Devbhoomi, even while sitting at home, they can also earn virtue. You can play a very big role in accelerating the tourism sector of the country, in providing information to the people, the role that has been played needs to be expanded further. You should also be a part of this campaign of winter tourism in Uttarakhand, and I would like the Uttarakhand government to organize a big competition, these content creators, influencers, should make a 5-minute film to promote winter tourism, their competition should be held and the one who makes the best film should be given the best prize, people from all over the country should be asked to come forward, a lot of publicity will start. And I am sure that when such competitions are held, new places will be explored, new films will be made, people will be told about it.
Friends,
I am confident that in the coming years we will witness rapid development in this sector. Once again, for the 365-day, year-round tourism campaign, I give my best wishes and congratulate all the brothers and sisters of Uttarakhand and felicitate the state government. All of you say with me-
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.