প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তরাখন্দগী হর্সিলদা পাংথোকপা ৱিন্তর তুরিজম প্রোগ্রামদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Imphal
গঙ্গা ইমানা য়াইফরে,
গঙ্গা ইমানা য়াইফরে,
গঙ্গা ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
উত্তরাখন্দগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্না খুরুমজরি!
মফম অসিদা লৈরিবা থৌনা ফরবা মুখ্য মন্ত্রী, ঐগী ইনাও পুশকর সিংহ ধামিজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অজয় তামতাজী, রাজ্যগী মন্ত্রী সত্যপাল মহারাজজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐগী মরুপ ওইরিবা অমসুং ভারত জনতা পার্তীগী স্তেৎ প্রসিদেন্ত মহেন্দ্র ভত্তজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐগী মরুপ ওইরিবা, মালা রাজ্যলক্ষ্মীজী, এম.এল.এ. সুরেশ চৌহানজী, দিগ্নিতরী পুম্নমক, ইচিল-ইনাওশিং।
অহানবদা, ঐহাক্না মানা খুঙ্গংদা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা থোকখিবা খুদোংথিবা থৌদোক অদুগী মতাংদা ঐহাক্কী অৱাবা ফোংদোকচরি। ঐনা থৌদোক অদুদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা ঐগী অৱাবা ফোংদোকচরি। খুদোংচাদবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না উৎখিবা অমত্তা ওইনা লেপ্পবগী ইথিল অসিনা শোকহল্লবা ইমুংশিংদা চাউরবা থৌনা পীরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী লম অসি, ঐখোয়গী দেবভূমি অসি, স্পিরিচুএল ইনর্জীনা মপুং ফাহল্লি। ধাম মরি অমসুং মশিং থিঙমদ্রবা লাই খুরুমফম, পুন্সি পীবা গঙ্গাগী মফম অসিদা ঙসি অমুক হন্না মফম অসিদা লাকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। গঙ্গাগী মীনুংশি অসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী উত্তরাখন্দদা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংলি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোলনা মরম ওইদুনা ঐহাক কাশীদা য়ৌরকখি, অমসুং হৌজিক ঐহাক্না এম.পি. ওইরে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা কাশীদা ঐনা হায়খি মদুদি মা গঙ্গানা ঐবু কৌরি। অমসুং থা খরগী মমাংদা, গঙ্গা ইমানা ঐহাকপু নাওয়োকপীরে হায়না ফাওখি। মসি গঙ্গাগী মীনুংশি অদুনি। মহাক্কী মচা অসিগীদমক মহাক্কী নুংশিবা অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐহাক ঐহাক্কী ইমাগী ময়ুম মুখ্বা খুঙ্গংদা লাক্লে। মফম অসিদা ঐহাক্না দর্শন অমসুং মুখিমথ-মখ্বাদা লাই খুরুমবগী অফবা খুদোংচাবা ফংজখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক হর্সিলগী লমদম অসিদা লাকপদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী দিদি-ভুলিয়নগী নুংশিবা অদুসু নীংশিংলি। মখোয়না ঐঙোন্দা হর্সিল রাজমা অমসুং অতোপ্পা মফমসিগী পোত্থোকশিং থারকখি। মসিগী নুংশিবা অমসুং খুদোল অসিগীদমক্তা ঐহাক ময়ামগী মফমদা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাংদা, ঐহাক বাবা কেদর্নাথতা দর্শনগীদমক্তা চৎখি। দর্শন অমসুং বাবাগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলবা মতুংদা, ঐহাক্না বাবাগী খোঙবুদা চংখি। হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি ঐহাক্কীনি, হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসি ঐহাক্কীনি, অদুবু মখোয়শিং অসিগী মপুং ওইবা শক্তি অসি বাবা কেদর্নাথ মশামক্না পীরম্মি। বাবা কেদরগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি, হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসি তপ্না তপ্না অচুম্বা ওইরক্লি, তশেংনা ওইরক্লি। হায়রিবা দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইরক্লি। উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অনৌবা লম্বীশিং হাংলি। উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়না লৌখিবা ৱারেপশিং, অনৌবা মাইপাকপা অমসুং অনৌবা পান্দমগী মায়কৈদা নোংম-নোংমগী খোংজেল য়াঙখৎপা, ঙসি ৱারেপশিং অসি মপুং ফাহল্লক্লি। মসিগী মাইকৈ অসিদা, থৱানমিচাক্কী তুরিজম অসি য়াম্না মরু ওইবা অতোপ্পা খোংথাং অমনি। মসিগী খুত্থাংদা, উত্তরাখন্দগী শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবশিং খঙবদা অচৌবা মতেং পাংগনি। ঐহাক্না ধামি জী অমসুং উত্তরাখন্দ সরকারবু মসিগী অনৌবা খোংথাং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী তুরিজম সেক্তরবু চহিগী চুপ্পা, নুমিৎ ৩৬৫নিগী ওইনা মখল-মখা কয়া থোকহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না উত্তরাখন্দদা তুরিজম অসি চহিগী মতমগী খেন্নবা লৈতনা লৈহনবা পাম্মি। হৌজিক্কী মতম অসি থোঙ লোনবগী মতমনি, থোঙ লোনবগী নত্তে। হৌজিক্কী ওইনা, পর্বন্তশিংদা তুরিজম অসি মতমগী মতুং ইন্না চৎলি। অদোম পুম্নমক্না খঙনরবা মতুং ইন্না, মার্চ, এপ্রিল, মে অমসুং জুন থাদা তুরিস্ত মশিং য়াম্না লাকই, অদুবু মদুগী মতুংদা মখোয়গী মশিং অদু য়াম্না হন্থরকই। নীংথম থাগী মতমদা, হোতেল, রিজোর্ৎ অমসুং হোমস্তে অয়াম্বদি হাংলগা লৈ। উত্তরাখন্দদা চহিগী শরুক কয়া অমা অসিগুম্বা ইমবেলেন্স অসিনা মরম ওইরগা ইকনোমীদা তপ্না তপ্না হন্থরকই । মসিনা অকোয়বগী ফিভমদসু শিংনবা অমা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
অচুম্বা ৱাফমদি ভারত অমসুং মপান লৈবাক্কী মীওইশিংনা মফম অসিদা লাক্লবদি মখোয়না দেবভূমিগী অশেংবা মশক অদু উবা ফংলগনি। ৱিন্তর তুরিজমদা ত্রেকিং, স্কিং অসিনচিংবা থবক থৌরমশিং অসি মফম অসিগী মীয়াম্বু তশেংনা নুংঙাইহল্লগনি। উত্তরাখন্দদা ধর্মগী খোঙচৎ চৎপদা অঙনবা মতম অসি য়াম্না অখন্নবা মতম অমনি। মসিগী মতমসিদা লাই খুরুমফম কয়াদা অখন্নবা থৌরম কয়া পাঙথোক্নৈ। মুখ্বা খুঙ্গংদা য়েংবীয়ু, মফম অসিদা পাংথোকপা লাইনিংগী থৌরমশিং অসি ঐখোয়গী অরিবা অমসুং অঙকপা চৎনবীগী শরুক অমনি। মরম অদুনা, উত্তরাখন্দ সরকারগী চহি চুপ্পগী ওইবা তুরিজমগী মীৎয়েং, নুমিৎ ৩৬৫নিগী তুরিজমগী মীৎয়েং অসিনা মীয়ামদা লাইগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সকা শম্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরগনি। মসিনা চহি চুপ্পগী ওইনা ফংলিবা থবক পীবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি। মসিনা উত্তরাখন্দগী লোকেল মীয়াম, মফমসিগী নহারোলশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা উত্তরাখন্দবু চাউখৎলবা রাজ্য অমা ওইহন্নবা পুন্না হোৎনরি। চারধাম-ওল ৱেতর রোদ, মোদর্ন এক্সপ্রেসৱে, রেলৱে, এয়রক্রাফ অমসুং হেলিকোপ্তর সর্বিসশিং রাজ্য অসিদা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা উত্তরাখন্দ অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলে। ঙরাং খক্তদা কেন্দ্র সরকারনা উত্তরাখন্দগীদমক য়াম্না চাউবা ৱারেপ লৌখি। ঙরাং কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা কেদারনাথ রোপৱে প্রোজেক্ত অমসুং হেমকুন্দ রোপৱে প্রোজেক্ত অয়াবা পীখ্রে। কেদর্নাথ রোপৱে শেম্লবা মতুংদা, পুং ৮দগী ৯ ফাওবগী খোঙচৎ অসি হৌজিক্তি মিনিৎ ৩০দা লোইশিনগনি। মসিনা কেদরনাথকী খোঙচৎ অসি চহি য়াম্লবা মীওইশিং, অঙাংশিং অমসুং নুপীশিংগীদমক হেন্না লায়থোকহল্লগনি। রোপৱে প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌগনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা উত্তরাখন্দ য়াওনা লৈবাক পুম্ববু ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ইকো লোঘু, কনভেন্সন সেন্তরশিং, চীংগী লমশিংদা হেলিপেদ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্লি। তিমর-সেন মহাদেব, মানা খুঙ্গং, উত্তরাখন্দগী জাদুং খুঙ্গংদা অনৌবা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলি। অদুগা লৈবাক মীয়ামনা খঙবা য়াই, খঙদবা য়াই, ১৯৬২দা, চাইনানা ভারত লান্দারকপা মতমদা, ঐখোয়গী জাদুং খুঙ্গং, ঐখোয়গী খুঙ্গং অনি অসি লাঞ্জেন্নখি। চহি ৬০-৭০গী মতুংদা, মীয়াম্না কাউরমলগনি, ঐখোয়নদি কাউবা লৈতে, খুঙ্গং অনি অসি অমুক হন্না রিসেত্তক তৌহন্নবা ঐখোয়না কেম্পেন অমা হৌদোক্লে, অমসুং মসি য়াম্না চাউবা তুরিজম দেস্তিনেসন অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগী মহৈদি চহি তরা অসিদা উত্তরাখন্দদা তুরিস্ত মশিং য়াম্না হেনগৎলকপা অসিনি। ২০১৪গী মমাংদা চারধাম য়াত্রাদা চহি খুদিংগী চাংচত্তা তীর্থযাত্রী লাখ ১৮ লাকই। হৌজিক্না চহি খুদিংগী লাই খুরুম্বা মীওই লাখ ৫০রোম লাকপা হৌরে। চহি অসিগী বজেৎতা তুরিস্ত দিস্তিনেসন ৫০ চাউখৎহন্নবা প্রোভিজন অমা শেমখ্রে। হায়রিবা মফমশিং অসিদা লৈরিবা হোতেলশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থাক অমা পীরগনি। মসিনা তুরিস্তশিংগীদমক খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং লোকেল এমপ্লোয়মেন্তসু হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী ঙমখৈগী মফমশিংদা তুরিজমগী অখন্নবা কান্নবা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মমাংদা, ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংবু অরোইবা খুঙ্গংশিং হায়না কৌনরম্মি। ঐখোয়না মসিগী মীৎয়েং অসি হোংদোক্লে, ঐখোয়না হায়খি মদুদি মসি ঐখোয়গী অরোইবা খুঙ্গংশিং নত্তে, মসি ঐখোয়গী অহানবা খুঙ্গংশিংনি। মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম হৌদোক্লে। লমদম অসিগী খুঙ্গং ১০ অসিসু স্কিম অসিদা য়াওরে। ঐহাক্না খঙহনখি মদুদি খুঙ্গং অদুদগী মরুপ খরসু ঙসি ঐখোয়গী মমাংদা লৈরে। ঐনা ১৯৬২দা থোকখিবা অদুগী মতাংদা ফোংদোকখিবা, নেলং অমসুং জেদুং খুঙ্গংশিংবু অমুক হন্না সেত্তল তৌবগী থবক হৌখ্রে। ঙসি, ঐহাক্না মফমসিদগী জেদোং ফাওবগী বাইক রেলী অমা হৌদোক্লে। হোমস্তে শাবশিংদা মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা ফংহন্নবা ঐখোয়না লাউথোকখ্রে। উত্তরাখন্দ সরকারনসু রাজ্য অসিদা হোমস্তেশিং প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি। চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতবা খুঙ্গংশিংদা, অনৌবা হোমস্তেশিং হাংদোকপনা মরম ওইদুনা তুরিজম হেনগৎলক্লি, অমসুং মীয়ামগী ইনকমসু হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না দেবভূমিদগী, লৈবাক অসিগী নোংপোক-নোংচুপ-অৱাং-মখা অমসুং ময়াইদগী, মরু ওইনা নহা ওইরিবা মীরোলশিং, অমসুং মসিগী অশেংবা লমদম, মা গঙ্গাগী য়ুমদগী লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা অখন্ননা আপিল তৌরি অমসুং হায়জরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুকশিংদা নুমিৎ উবা ফংদ্রিঙৈ অমসুং চীংজাওশিং অসিদা নুমিৎ মঙাল ফংই। মসি অখন্নবা থৌরম অমা ওইবা য়াই। অমসুং গারহৱালিদা ঐখোয়না মসিবু করি কৌগনি? 'গাম তাপো পেরিয়তান', চুম্ব্রা? 'গাম তাপো পেরিয়তান'। মসিগীদমক্তা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী লাকপা মীওইশিংনা উত্তরাখন্দদা চৎকদবনি। মরু ওইনা কোর্পোরেৎ ৱার্ল্দদগী ঐখোয়গী মরুপশিং অসি ৱিন্তর তুরিজমগী শরুক অমা ওইগদবনি। মীফমশিং, কনফরেন্সশিং, একজিবিসনশিং পাংথোক্কদৌরবদি, নীংথম মতম অমসুং দেবভূমিদগী হেন্না অফবা মফম অমা লৈতে। ঐহাক্না কোর্পোরেৎ ৱার্ল্দগী শক্নাইরবা মীওইশিংবুসু মখোয়গী অচৌবা সেমিনারশিংগীদমক উত্তরাখন্দদা লাক্নবা, এম.আই.সি.ই. মীওইশিংনা য়োগ অমসুং অয়ুর্বেদকী খুত্থাংদা মফম অসিদা লাকপগা লোয়ননা রিচার্জ অমসুং রি-ইনর্জাইজ তৌগনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং, প্রাইবেৎ স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মরূপ পুম্নমকপু মহৈরোইশিংগী অইং-অশাগী খোঙচৎকীদমক্তা উত্তরাখন্দবু খনবীনবসু হায়জরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইকোনোমী অসি লুপা করোর লিশিং কয়াগীনি, লুহোংবগী ইকোনোমীনি, লুহোংবগী থৌরমশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌই, মসি য়াম্না চাউবা ইকোনোমী অমনি। অদোম্না নীংশিংগনি, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়জখি মদুদি ভারত্তা লুহোংবীয়ু, ভারত্তা লুহোংবীয়ু, ঙসিদি মীওই কয়ানা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎলি, মফম অসিদা করি লৈতবগে? মফম অসিদা শেল থাদবিয়ু, অমসুং উত্তরাখন্দদগী হেন্না অফবা করি লৈবগে। ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম্বু হায়জখি মদুদি নীংথম থাগী মতমদা দেস্তিনেসন ৱেতিংগীদমক উত্তরাখন্দবু অখন্নবা মফম অমা ওইনা লৌবিয়ু। মসিগা মান্ননা, ঐহাক্না ভারতকী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীদগী য়াম্না চাউনা আশা তৌরি। উত্তরাখন্দনা খ্বাইদগী ফিল্ম ফ্রেন্দলী স্তেৎকী এৱার্দ ফংখ্রে। মোদর্ন ফেসিলিতীশিং অসি মফম অসিদা য়াম্না থুনা দিবেলপ তৌরি। মরম অসিনা, উত্তরাখন্দ অসি শারিঙৈ মনুংদা ফিল্ম শুতিং তৌনবগীদমক্তা ভারত পুম্বগী খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মালেমগী লৈবাক কয়াদা নোংজু থাগী তুরিজম য়াম্না পাম্নৈ। উত্তরাখন্দদা ৱিন্দর তুরিজম প্রমোৎ তৌনবা, অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না অসিগুম্বা লৈবাকশিং অসিদগী কয়া অমা তম্বা য়াগনি। উত্তরাখন্দগী তুরিজম সেক্তরগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক, হোতেলশিং অমসুং রিজোর্ৎশিংনা লৈবাকশিং অসি নৈনগদবনি হায়না ঐনা হায়জরি। হৌজিক ঐহাক মফম অসিদা লৈরে, অপীকপা একজিবিসন অমা উরে, মসি ঐহাক্না য়াম্না থাগৎনীংই, হৌজিক শেম্লিবা মোদর্ন ক্রীএসনশিং, মফম খুদিংমক্কী ফোতো খুদিংমক অদুক্কী মতিক শীংথানীংঙাই ওই মদুদি ঐহাক্না অমুক হন্না মফম অসিদা লাক্নবা অমসুং ঐহাক্কী চহি ৫০গী পুন্সিগী নুমিৎশিং অসি নখোয়গী মরক্তা কায়থোক্নবা, অমসুং মফম খুদিংমক্তা চৎপগী খুদোংচাবা ফংনবা মফমশিং অসিদা লাক্নবা হোৎনরি। ফোরেন স্তদীশিংদগী ফংবা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা ৱাফমশিংদা উত্তরাখন্দ সরকারনা থবক পায়খৎনবা ঐহাক্না হায়জবা পাম্মি । ঐখোয়না লোকেল ত্রেদিসনশিং, ম্যুজিক, দান্স অমসুং ক্যুজিনবু প্রমোৎ তৌগদবনি। মফম অসিদা হোৎ স্প্রিং কয়া লৈরি, মসি বদ্রীনাথ খক্তা নত্তে, মসিদগী হেন্না কয়া অমসু লৈরি, হায়রিবা মফমশিং অসি ৱেলনেস স্পা ওইনা শেমগৎপা য়াই। নীংথম থাগী মতমদা য়োগ রিত্রীৎশিং অসি ইং চিকপা অমসুং উন তাবা মফমশিংদা শিনবা য়াই। ঐহাক্না অচৌবা মুনিশিং, মোনাস্ত্রীশিং অমসুং লাইশঙশিংগী মকোকশিং অমসুং য়োগাগী ওজা পুম্নমকপু চহি অমদা অমুত্তং নীংথম থাগী মতমদা উত্তরাখন্দদা মখোয়গী মহৈরোইশিংগীদমক য়োগাগী কেম্প অমা পাংথোক্নবা হায়জরি। নীংথম থাগী মতমগীদমক্তা অখন্নবা ৱাইল্দলাইফ সাফারিগী এত্রেক্সন অসি উত্তরাখন্দগী অখন্নবা মশক অমা ওইরকপা য়াই। মসিনা তাক্লিবদি ঐখোয়না দিগ্রী ৩৬০গী এপ্রোচ অমগা লোয়ননা খোংজেল য়াংনা চংশিনবা তাই অমসুং লেভেল খুদিংমক্তা থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
ফেসিলিতীশিং শেমগৎপগা লোয়ননা মীয়ামদা ই-পাউ পীবা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই। মসিগীদমক, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা কন্তেন্ত ক্রিএতরশিংদা হায়জনীংই, ঙসিদি সোসিএল মেদিয়াদা কন্তেন্ত ক্রিএতরশিং, ইনফ্লুয়েন্সরশিং মশিং য়াম্না লৈরে। মখোয়না ঐগী উত্তরাখন্দ, ঐগী দেবভূমিগী সেবা তৌবা ঙমগনি। লৈবাক অসিগী তুরিজম সেক্তর খোংজেল য়াংশিলহনবদা, মীয়ামদা পাউ য়ৌহনবদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াই। অদোম্না লৌরিবা থৌদাং অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনবগী মথৌ তাই। উত্তরাখন্দদা ৱিন্তর তুরিজমগী কেম্পেন অসিদা অদোমসু শরুক য়াবিয়ু। উত্তরাখন্দ সরকারনা অচৌবা কম্পিতিসন অমা পাংথোক্নবা ঐহাক্না হায়জরি। মসিগী কন্তেন্ত ক্রিএতরশিং, ইনফ্লুয়েন্সরশিংনা ৱিন্তর তুরিজম প্রমোৎ তৌনবা মিনিত ৫গী ফিল্ম অমা পুথোক্কদবনি। মখোয়গী কম্পিতিসন অমা পাংথোক্কদবনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা ফিল্ম পুথোক্লিবা মীওই অদুদা খ্বাইদগী ফবা প্রাইজ অমা পীগদবনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অসিগুম্বা কম্পিতিসনশিং অসি পাংথোকপা মতমদা, অনৌবা মফমশিং থিদোক্কনি, অনৌবা ফিল্মশিং পুথোক্কনি, মীয়ামদা মসিগী মরমদা খঙহনগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ঐখোয়না সেক্তর অসিদা য়াম্না থুনা চাউখৎলকপা উবা ফংলগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। অমুক্কা হন্না নুমিৎ ৩৬৫নি চুপ্না চত্থগদবা তুরিজম কেম্পেনগীদমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। উত্তরাখন্দগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং রাজ্য সরকারবু ঐহাক্না থাগৎচরি। ময়াম পুম্নমক্না ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু-
ইমা গঙ্গানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addresses Winter Tourism Program at Harsil, Uttarakhand
06 MAR 2025 2:07PM by PIB Delhi
Hail Mother Ganga. (Ganga Maiya ki jai)
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother India. (Bharat Mata ki Jai)
Hail Mother India.
Hail Mother India.
Hail Mother India!
My dear brothers and sisters of Uttarakhand, my greetings to all of you, Namaskar!
The energetic Chief Minister here, my younger brother Pushkar Singh Dhami Ji, Union Minister Shri Ajay Tamta Ji, State Minister Satpal Maharaj Ji, my colleague in Parliament and State President of Bharatiya Janata Party Mahendra Bhatt Ji, my colleague in Parliament Mala Rajya Lakshmi Ji, MLA Suresh Chauhan Ji, all the dignitaries, brothers and sisters.
First of all, I express my sorrow over the accident that happened a few days ago in Mana village. I express my condolences to the families of the persons who lost their lives in the accident. The solidarity shown by the people of the country in this hour of crisis has given great courage to the affected families.
Friends,
This land of Uttarakhand, our Devbhoomi, is enriched with spiritual energy. Blessed with the four Dhams and infinite pilgrimages, this winter seat of the life-giving mother Ganga, I am blessed to be here once again today, to meet all of you and your families. It is only because of the grace of mother Ganga that I have had the privilege of serving Uttarakhand for decades. I believe it is because of her blessings that I reached Kashi, and now I am serving Kashi as an MP. And that is why I had said in Kashi - Maa Ganga has called me. And a few months ago, I also felt as if Maa Ganga has adopted me now. This is the affection of Maa Ganga. It is her affection towards this child of hers that today I have come to her maternal home Mukhwa village. Here I have also got the good fortune of darshan and worship in Mukhimath-Mukhwa.
Friends,
Today, when I have come to this land of Harsil, I am also remembering the affection of my Didi-Bhulion. They keep sending me Harsil Rajma and other local products. I am grateful to you for this affection and gift.
Friends,
A few years ago, when I went to Baba Kedarnath for darshan, to Baba's feet, after darshan and prayers to Baba, suddenly some feelings came out of my mouth, and I said- this decade will be the decade of Uttarakhand. Those words were mine, those feelings were mine, but the power to give strength behind them was given by Baba Kedarnath himself. I am seeing that with the blessings of Baba Kedar, those words, those feelings are slowly turning into truth, into reality. This decade is becoming the decade of Uttarakhand. New paths are opening up for the progress of Uttarakhand. The aspirations with which Uttarakhand was born, the resolutions we had taken for the development of Uttarakhand, moving towards new successes and new goals every day, those resolutions are being fulfilled today. In this direction, winter tourism is another very important step. Through this, a great help will be provided in realizing the economic potential of Uttarakhand. I congratulate Dhami ji and the Uttarakhand government for this innovative effort, and wish for the progress of Uttarakhand.
Friends,
It is very important for Uttarakhand to make its Tourism sector diversified, make it year-round, 365 days. I want tourism to be in Uttarakhand irrespective of the season, there should be no off-season. Now is the time for on and not off. Currently, tourism in the mountains is seasonal. As you all know, a large number of tourists come in the months of March, April, May and June, but after that their number reduces drastically. In winters, most of the hotels, resorts and homestays remain vacant. This imbalance leads to economic slowdown in Uttarakhand for a large part of the year, it also poses a challenge for the environment.
Friends,
The truth is that if people from India and abroad come here in the winter season, they will get a true introduction to the aura of Devbhoomi. The thrill of activities like trekking, skiing etc. in winter tourism will really thrill the people here. Winter season is also very special for religious pilgrimage in Uttarakhand. Special rituals are also performed at many pilgrimage sites during this time. Just look at Mukhwa village, the religious rituals that are performed here are a part of our ancient and wonderful tradition. Therefore, the Uttarakhand government's vision of year-round tourism, the vision of 365-day tourism will give people an opportunity to connect with divine experiences. This will develop employment opportunities available throughout the year, this will be of great benefit to the local people of Uttarakhand, the youth here.
Friends,
Our double engine government is working together to make Uttarakhand a developed state. Chardham-All Weather Road, modern expressway, expansion of railway, aircraft and helicopter services in the state, Uttarakhand has developed rapidly in the last 10 years. Just yesterday, the central government has taken very big decisions for Uttarakhand. Yesterday the Union Cabinet approved the Kedarnath Ropeway Project and the Hemkund Ropeway Project. After the construction of Kedarnath ropeway, the journey which takes 8 to 9 hours will now be completed in about 30 minutes. This will make the Kedarnath journey easier for the elderly, children and women. Thousands of crores of rupees will be spent on these ropeway projects. I congratulate the entire country including Uttarakhand for these projects.
Friends,
Today, focus is also being laid on Eco log huts, Convention centers, helipad infrastructure in the mountains. Tourism infrastructure is being developed afresh in Timmer-Sain Mahadev, Mana village, Jadung village of Uttarakhand, and the countrymen may know, may not, that in 1962, when China attacked India, our Jadung village was evacuated, these two villages of ours were evacuated. 60-70 years have passed, people have forgotten, we cannot forget, we have started a campaign to resettle those two villages, and we are moving forward in the direction of making it a very big tourist destination. And the result of this is that the number of tourists in Uttarakhand has increased rapidly in this decade. Before 2014, an average of 18 lakh pilgrims used to come every year on Chardham Yatra. Now about 50 lakh pilgrims have started coming every year. A provision has been made in this year's budget to develop 50 tourist destinations. Hotels at these destinations will be given infrastructure status. This will increase facilities for tourists and will also boost local employment.
Friends,
It is our endeavour to provide special benefits of tourism to the border areas of Uttarakhand. Earlier, border villages were called the last villages. We have changed this perspective, we said these are not our last villages, these are our first villages. We started the Vibrant Village Programme for their development. 10 villages of this region have also been included in this scheme, and I was told that some friends from that village are also present here in front of us today. The work of resettling Nelang and Jadung villages, about which I described what had happened in 1962, has been started. Today, I have just flagged off a bike rally from here to Jadung. We have announced to provide the benefit of Mudra Yojana to those who build homestays. The Uttarakhand government is also engaged in promoting homestays in the state. In villages which remained deprived of infrastructure for so many decades, tourism is increasing due to the opening of new homestays, and the income of the people is increasing.
Friends,
Today, I am especially appealing and requesting the young generation of the country from Devbhoomi, from every corner of the country, east-west-north-south and even the center, especially the young generation, and from this holy land, the home of Maa Ganga.
Friends,
In winters, when there is fog in a large part of the country and the Sun is not visible, the sunshine is being enjoyed on the mountains. This can become a special event. And what will we call it in Garhwali? 'Gham Tapo Paryatan', right? 'Gham Tapo Paryatan'. For this, people from every corner of the country must visit Uttarakhand. Especially our friends from the corporate world should become a part of winter tourism. If meetings, conferences, exhibitions are to be held, then there cannot be a more promising place than winter season and Devbhoomi. I would also request the big personalities of the corporate world to come to Uttarakhand for their big seminars, explore the MICE sector. People can also recharge and re-energize by coming here through yoga and Ayurveda. I would also request all those young friends in the universities, private schools and colleges of the country to choose Uttarakhand for winter trips of students.
Friends,
We have an economy of thousands of crores, wedding economy, thousands of crores of rupees are spent on weddings, it is a very big economy. You will remember, I had urged the people of the country - Wed in India, get married in India, nowadays people go to other countries of the world, what is lacking here? Spend money here, and what can be better than Uttarakhand. I would like that the countrymen also give priority to Uttarakhand for destination weddings in winters. Similarly, I have high expectations from the Indian film industry. Uttarakhand has received the award of Most Film Friendly State. Modern facilities are rapidly developing here. Therefore, Uttarakhand can become the favourite destination of the entire India for film shootings during winters.
Friends,
Winter tourism is quite popular in many countries of the world. To promote winter tourism in Uttarakhand, and for this we can learn a lot from such countries. I would like that all the stakeholders, hotels and resorts associated with the tourism sector of Uttarakhand must study those countries. I am here right now, I saw a small exhibition, I found it very impressive, the imagination that has been done, the locations that have been decided, the modern creations that are being made, each picture of each location was so impressive that I felt like coming here once again and spending those days of my 50 years old life among you, and look for an opportunity to visit each destination, they are making it so good. I would like to ask the Uttarakhand government to actively work on the actionable points that emerge from foreign studies. We have to promote local traditions, music, dance and cuisine. There are many hot springs here, it is not just in Badrinath, there are many more, those areas can also be developed as wellness spas. Winter yoga retreats can be organized in calm and snowy areas. I would request all the great sages, heads of monasteries and temples, and all yoga teachers to organize a yoga camp for their disciples in Uttarakhand once a year during winters. The attraction of a special wildlife safari for the winter season can become the special identity of Uttarakhand. That means we will have to move forward with a 360-degree approach and work at every level.
Friends,
Apart from the development of facilities, it is equally important to provide information to the people. For this, I would like to tell the country's young content creators, nowadays there are a large number of influencers, content creators in social media, they can serve my Uttarakhand, my Devbhoomi, even while sitting at home, they can also earn virtue. You can play a very big role in accelerating the tourism sector of the country, in providing information to the people, the role that has been played needs to be expanded further. You should also be a part of this campaign of winter tourism in Uttarakhand, and I would like the Uttarakhand government to organize a big competition, these content creators, influencers, should make a 5-minute film to promote winter tourism, their competition should be held and the one who makes the best film should be given the best prize, people from all over the country should be asked to come forward, a lot of publicity will start. And I am sure that when such competitions are held, new places will be explored, new films will be made, people will be told about it.
Friends,
I am confident that in the coming years we will witness rapid development in this sector. Once again, for the 365-day, year-round tourism campaign, I give my best wishes and congratulate all the brothers and sisters of Uttarakhand and felicitate the state government. All of you say with me-
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Hail Mother Ganga.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.