Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs review meeting regarding traditional seeds of the Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) in New Delhi
The Union Minister of Cooperation said, Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) is making continuous efforts to conserve and promote traditional seeds
Shri Amit Shah instructs to ensure organic production of some selected traditional seeds from different regions of the country and their wide availability in the market from Kharif-2025
The Union Minister of Cooperation emphasized on preparing a comprehensive database of all traditional seeds of fruits, vegetables and food grains across the country and implementing a comprehensive action plan for their conservation and promotion
25 FEB 2025 8:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a review meeting regarding traditional/sweet seeds of the Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) in New Delhi today. During the meeting, the Union Minister of Cooperation said, Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) is making continuous efforts to conserve and promote traditional seeds.
During the meeting, Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah directed to ensure organic production of some selected traditional seeds from different regions of the country and their wide availability in the market from Kharif-2025. The major seeds among these seeds are- Amreli millet (Gujarat), Uttarakhand Gahat (Horse Gram), Uttarakhand Mandua (Finger Millet), Bundelkhand Methi (Fenugreek), Kathia wheat, Munsiyari Rajma, Kala Bhatt, four varieties of Kala Namak paddy, Juhi paddy (Bengal) and Gopal Bhog paddy (Bengal).
The Union Minister of Cooperation, Shri Amit Shah emphasized on preparing a comprehensive database of all traditional seeds of fruits, vegetables and food grains across the country and implementing a comprehensive action plan for their conservation and promotion

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତୀୟ ସିଡ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସ୍ଏସ୍ଏଲ୍)ର ପାରମ୍ପରିକ/ମିଠା ମଞ୍ଜି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଭାରତୀୟ ସିଡ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସ୍ଏସ୍ଏଲ୍) ପାରମ୍ପରିକ ମଞ୍ଜି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି: କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଖରିଫ-2025 ଠାରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ବଛା ବଛା ପାରମ୍ପରିକ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବଜାରରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସାରା ଦେଶରେ ଫଳ, ପନିପରିବା ଓ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସମସ୍ତ ପାରମ୍ପାରିକ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
25 FEB 2025 8:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତୀୟ ସିଡ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସ୍ଏସ୍ଏଲ୍)ର ପାରମ୍ପରିକ/ମିଠା ମଞ୍ଜି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସିଡ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସଏସଏଲ) ପାରମ୍ପରିକ ମଞ୍ଜି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି।
ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଖରିଫ-2025 ଠାରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ବଛା ବଛା ପାରମ୍ପରିକ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବଜାରରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅମ୍ରେଲି ମିଲେଟ୍‌ (ଗୁଜରାଟ), ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗହତ୍‌ (କୋଳଥ), ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ମଣ୍ଡୁଆ (ମାଣ୍ଡିଆ), ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ମେଥି, କାଠିଆ ଗହମ, ମୁନସିୟାରୀ ରାଜମା, କାଲା ଭଟ୍ଟ, ଚାରପି ପ୍ରକାରର କାଲା ନମକ ଧାନ, ଜୁହି ଧାନ (ବଙ୍ଗ) ଏବଂ ଗୋପାଳ ଭୋଗ ଧାନ (ବଙ୍ଗ) ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ରହିଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସମସ୍ତ ପାରମ୍ପରିକ ବୀଜର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।