Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates and lays the foundation stone for various development projects worth over ₹668 crore in Dhalai, Tripura
Shri Amit Shah interacts with people from Bru Reang community in the Haduklau Para Bru Settlement Colony (BRUHA PARA) in Dhalai and also visited their homes to meet them
Those who ruled in Tripura for a long time never saw the pain of the Bru Reang people, Modi Ji saw, understood, and addressed their suffering
Modi government resettled 38,000 Bru Reang people, who had been living in extremely difficult conditions for 25 years, and provided them a better life
Modi government restored peace in the state by making three agreements with the rebel groups of Tripura and one with the Bru Reang community
Modi government and the Tripura government have shown that when those who believe in democracy come to power, it leads to the development of the country and the state
For the BruReang brothers and sisters who were living a worse life, Modi Ji not only made plans worth ₹900 crore but also implemented them on the ground
Modi Ji took the step of granting all BruReang people the same rights as other citizens of India
In the previous government, only 2.5% of people in Tripura had access to drinking water, but today, 85% of households have tap water
Dropout ratio in Tripura has decreased to below 3%, and the enrollment rate has increased from 67% to 99.5%
Construction of the grand temple of Maa Tripura Sundari is underway, which will make it easier for devotees from all over the world to have darshan of the goddess
22 DEC 2024 5:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated and laid the foundation stone for various development projects worth over ₹668 crore in Dhalai, Tripura. Shri Amit Shah interacted with the Bru Reang community at the Haduklau Para Bru Settlement Colony (BRUHA PARA) in Dhalai and also visited their homes and met them. On this occasion, the Chief Minister of Tripura, Prof. (Dr.) Manik Saha, the Union Home Secretary, the Director, Intelligence Bureau and Director General, Bureau of Police Research and Development (BPR&D) were also present.
In his address, Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the central government has facilitated the settlement of 38,000 people from Bru Reang community. He said that for nearly 25 years, the Bru Reang brothers and sisters, who have been living in extremely difficult conditions, did not have access to basic facilities like water, toilets, electricity, education, employment, and healthcare. He said that those who had ruled here for a long time never saw the pain of the Bru Reang people, but Modi Ji saw, understood, and addressed their suffering. Shri Shah mentioned that when change occurred in Tripura and their party formed the government, at that time there was also a government of Narendra Modi Ji at the center. He said that due to the agreement made at that time, 40,000 people were resettled, and provisions were made for employment, healthcare, education, clean drinking water, toilets, and cooperatives for women. He added that during the tenure of the previous government, many schemes were made, but they never materialized on the ground.
Shri Amit Shah said that not only did Prime Minister Modi make a plan for the Bru Reang brothers and sisters, who have been living a worse life since 1998, but also resettled 11 villages at a cost of ₹900 crore. He mentioned that these villages now have electricity, roads, drinking water, connectivity, solar street lights, subsidized grain shops, anganwadi schools, and health centers. Prime Minister Modi Ji has ensured that the people living in these 11 colonies are provided with all the rights, just like any other citizens of the country. Shri Shah added that these people have been included in the voter list, and the Modi government has also provided them with ration cards, health cards, and cooperatives to ensure their employment. He further added that these people now own plots of 1200 square feet, and with the help of the Government of India, their homes have been built. Additionally, the Modi government is providing them with a monthly assistance of ₹5000 for 24 months.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the tenure of the previous government, only 2.5% of people had access to drinking water, whereas today 85% of households have tap water. Earlier, no poor person received free ration, but today, under Modi Ji's leadership, 82% of the people in Tripura receive 5 kg of rice for free. Shri Shah mentioned that the Modi government is covering the entire healthcare expenses for 80% of the people in Tripura, up to ₹5 lakh. He further added that investments are coming into Tripura, roads have been built, and electricity and toilets have reached every household. The dropout ratio in Tripura has decreased to below 3%, and enrollment has increased from 67% to 99.5%.Shri Shah said, the Modi government and the Tripura government have shown that when those who believe in democracy come to power, it leads to the development of the country and the state. He emphasized that the government of Narendra Modi Ji at the center, and the governments of Shri Biplab Deb Ji and now Prof. (Dr.) Manik Saha Ji in Tripura, are driving forward the work of development. The construction of the grand temple of Maa Tripura Sundari is underway, which will make it easier for devotees from all over the world to have darshan of the goddess.
Shri Amit Shah said that today Tripura is peaceful and violence has ended. He said, the Modi government restored peace in the state by making three agreements with the rebel groups of Tripura and one with the Bru Reang community. He further stated that today, Tripura is moving forward on the path of development shown by Modi Ji, with peace.
Union Home Minister and Minister of Cooperation today laid the foundation stone for several development projects, including the Central Detective Training Institute (CDTI) in Agartala. The objective of this important initiative by the Ministry of Home Affairs is to strengthen security in the northeastern region and neighboring countries, and to establish high standards in policing. It is noteworthy that during the 69th plenary session of the North Eastern Council (NEC) held in Shillong, a recommendation was made to establish an academic research center in collaboration with educational institutions to study the unique security challenges of the northeastern region.
The Government of Tripura has allocated 9.57 acres of land in the Jirania sub-division of West Tripura district, for this institute. The Ministry of Home Affairs has approved ₹120 crore for the construction of infrastructure. The digital survey of the allocated land has already been completed. The CDTI in Agartala will train over 6,000 personnel annually from the northeastern states and Central Armed Police Forces (CAPFs). The institute will be equipped with state-of-the-art facilities such as advanced classrooms, simulation labs, IT data centers, and practical training areas, which will provide police personnel with modern skills.
This institute will provide high-level training and research facilities on internal and national security issues in the Northeast. The institute will also have a dedicated academic research center, which, in collaboration with academic institutions, will study key security challenges such as counter-terrorism measures, border management, human trafficking, drug trafficking, illegal migration, and arms smuggling.
The CDTI being established in Agartala will not only enhance the capacity of police forces but also promote international cooperation to effectively address cross-border security challenges.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ଧଲାଇଠାରେ ୬୬୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଧଲାଇର ହାଡୁକଲାଉ ପାରା ବ୍ରୁ ସେଟଲମେଣ୍ଟ କଲୋନୀ (ବ୍ରୁହା ପାରା)ରେ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ।
ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ତ୍ରିପୁରାରେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା କେବେ ଦେଖିନଥିଲେ, ମୋଦୀ ଜୀ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଖିଲେ, ବୁଝିଲେ ଓ ଦୂରକଲେ ।
ମୋଦୀ ସରକାର ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ବିସହ ଅବସ୍ଥାରେ ରହୁଥିବା ୩୮,୦୦୦ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଲୋକଙ୍କୁ ଥଇଥାନ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମୋଦୀ ସରକାର ବିଦ୍ରୋହୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ତିନୋଟି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ତ୍ରିପୁରାରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟରୁ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି ଅନ୍ୟତମ ।
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ଲୋକମାନେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲେ ଦେଶ ଓ ରାଜ୍ୟର କିଭଳି ବିକାଶ ହୁଏ ତାହା ମୋଦୀ ସରକାର ଓ ତ୍ରିପୁରା ସରକାର ଦେଖାଇଛନ୍ତି।
ମୋଦୀଜୀ କେବଳ ଦୁର୍ବିସହ ଜୀବନଯାପନ କରୁଥିବା ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଅନ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଭଳି ସବୁ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଲୋକଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଅଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ ମୋଦି ଜୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ମାତ୍ର
22 DEC 2024 5:13PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆଜି ତ୍ରିପୁରାରେ ଢଳାଇଠାରେ ପ୍ରାୟ ୬୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଶାହା ଢଳାଇସ୍ଥିତ ହାଡୁକଲାଉ ପାରା ବ୍ରୁ ଥଇଥାନ କଲୋନି ପରିଦର୍ଶନ କରି ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ସଂପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ଓ ସେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର (ଡ. ) ମାଣିକ ସାହା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ପୁଲିସ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋ ( ବିପିଆରଏଣ୍ଡଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୩୮,୦୦୦ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଲୋକଙ୍କୁ ଥଇଥାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିବା ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପାଣି, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି, ଶିକ୍ଷା, ରୋଜଗାର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଏଠାରେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା କେବେ ଦେଖିପାରିନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀଜୀ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଖିଥିଲେ, ବୁଝିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୂର କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତ୍ରିପୁରାରେ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ଷମତାସୀନ ଥିଲେ। ସେତେବେଳେ କରାଯାଇଥିବା ବୁଝାମଣା ଅନୁସାରେ ୪୦ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଥଇଥାନ କରାଯାଇଥିଲା ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବସ୍ତି, ରୋଜଗାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ ଓ ସମବାୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦିଆଯାଇଥିଲା । ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିଲେ ହେଁ ତାହା କେବେ ବି ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇନଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ୧୯୯୮ ମସିହାରୁ ଦୁର୍ବିସହ ଜୀବନ ବିତାଉଥିବା ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିନଥିଲେ ବରଂ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୧ଟି ବସତି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସବୁ ଗାଁରେ ବିଜୁଳି, ରାସ୍ତା, ପାନୀୟ ଜଳ, ଯୋଗାଯୋଗ, ସୋଲାର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍, ଶସ୍ତା ଶସ୍ୟ ଦୋକାନ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ରହିଛି। ଭାରତର ଅନ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଭଳି ଏହି ୧୧ଟି କଲୋନୀରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଅଧିକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକଙ୍କ ନାମ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ମୋଦୀ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ରାସନ କାର୍ଡ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଓ ସମବାୟ ସମିତି ତିଆରି କରି ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୨୦୦ ବର୍ଗଫୁଟର ପ୍ଲଟ୍ ଅଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏଥିସହିତ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୨୪ ମାସ ପାଇଁ ମାସିକ ୫ହଜାର ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ ମାତ୍ର ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳୁଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି। ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳୁନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୋଦିଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ତ୍ରିପୁରାର ୮୨ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକ ମାଗଣାରେ ୫ କେଜି ଚାଉଳ ପାଉଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିପୁରାର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଖର୍ଚ୍ଚ ଦିଆଯାଉଛି । ତ୍ରିପୁରାକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁଛି, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଜୁଳି ଓ ଶୌଚାଳୟ ପହଞ୍ଚିଛି। ତ୍ରିପୁରାରେ ସ୍କୁଲ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ଅନୁପାତ ୩ ପ୍ରତିଶତ ତଳକୁ ଖସି ଆସିଛି ଏବଂ ନାମଲେଖା ୬୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୯.୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ଲୋକମାନେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲେ ଦେଶ ଓ ରାଜ୍ୟର କିଭଳି ବିକାଶ ହୁଏ ତାହା ମୋଦୀ ସରକାର ଓ ତ୍ରିପୁରା ସରକାର ଦେଖାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ପ୍ରଥମେ ଶ୍ରୀ ବିପ୍ଲବ ଦେବଜୀଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ରୀ ମାଣିକ ସାହାଙ୍କ ସରକାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ମା' ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମା'ଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ତ୍ରିପୁରା ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ହିଂସାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ବିଦ୍ରୋହୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ତିନୋଟି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ତ୍ରିପୁରାରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି। ଆଜି ତ୍ରିପୁରା ମୋଦିଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଖାଯାଇଥିବା ବିକାଶ ପଥରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କେତେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଅଗରତାଲାସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗୁଇନ୍ଦା ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଡିଟିଆଇ)। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ପୋଲିସିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିବା । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଶିଲଂରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପରିଷଦ (ଏନଇସି)ର ୬୯ତମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିରାପତ୍ତା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସହଯୋଗରେ ଏକ ଏକାଡେମିକ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରା ସରକାର ପଶ୍ଚିମ ତ୍ରିପୁରା ଜିଲ୍ଲାର ଜିରାନିଆ ସବ-ଡିଭିଜନରେ ୯.୫୭ ଏକର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି। ଆବଣ୍ଟିତ ଜମିର ଡିଜିଟାଲ ସର୍ଭେ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି। ସିଡିଟିଆଇ ଅଗରତାଲା ପ୍ରତିବର୍ଷ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ)ର ୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯବାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ, ସିମୁଲେସନ୍ ଲ୍ୟାବ୍, ଆଇଟି ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ରହିବ ଯାହା ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ବିଷୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକାଡେମିକ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ରହିବ ଯାହା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ପଦକ୍ଷେପ, ସୀମା ପରିଚାଳନା, ମାନବ ଚାଲାଣ, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣ, ବେଆଇନ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଚୋରା ଚାଲାଣ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଅଗରତାଲାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଥିବା ସିଡିଟିଆଇ କେବଳ ପୋଲିସ ବାହିନୀର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସୀମାପାର ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।