য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ত্রিপুরাগী ধালাইদা লুপা করোর 668 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা ধালাইদা লৈবা হাদুকলৌ পরা ব্রু সেত্তলমেন্ত কোলোনী (BRUHA PARA)দা লৈরিবা ব্রু রিয়াং কাংলুপকী মীওইশিংগা ৱারী শাখ্রে অমসুং মখোয়গা উননবা মখোয়গী য়ুমশিংদসু চৎখ্রে
মতম শাংনা ত্রিপুরাদা লৈঙাকলমখিবা মীওইশিংনা ব্রু রিয়াং মীওইশিংগী অৱাবা উবীখিদে, মোদীজীনা মখোয়গী অৱাবা অদু উখি, খঙখি অমসুং কোকহনখি
মোদী সরকারনা চহি 25 অসিদা য়াম্না অৱাবা ফীভমদা লৈরকখিবা ব্রু রিয়াং মীওই 38,000 নৌনা খুন্দা লৈতাহনখি অমসুং মখোয়দা অফবা পুন্সি অমা ফংহনখি
মোদী সরকারনা ত্রিপুরাগী রিবেল গ্রুপশিংগা য়ান্ন-ৱারোল অহুম অমসুং ব্রু রিয়াং কাংলুপকা য়ান্ন-ৱারোল অমা তৌনদুনা রাজ্য অসিদা শান্তি হঞ্জিনহনখ্রে
মোদী সরকার অমসুং ত্রিপুরা সরকারনা দেমোক্রেসীদা থাজবা থম্বা মীওইশিংনা শক্তি পায়রকপা মতমদা লৈবাক অমদি রাজ্য অদু চাউখৎহনবা ঙম্মি উৎখ্রে
য়াম্না ফীভম চাদনা লৈরম্বা ব্রু রিয়াং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক মোদীজীনা লুপা করোর 900রোমগী থৌরাংশিং পায়খৎপা খক্তা নত্তনা মদুবু গ্রাউন্দদা ইমপ্লিমেন্তসু তৌখ্রে
মোদীজীনা ব্রু রিয়াংগী মীওই পুম্নমক্তা ভারতকী অতৈ প্রজাশিংগা চপ মান্নবা হকশিং ফংহন্নবা খোঙথাং লৌখৎখ্রে
মমাংগী সরকারদা ত্রিপুরাদা মীওই 2.5% খক্তনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংলমখি অদুবু ঙসিদি য়ুমথোং 85%না তোতি ঈশিং ফংলে
ত্রিপুরাদা দ্রোপ আউৎ রেসিও অসি 3%গী মখাদা হন্থখ্রে অমসুং এনরোলমেন্ত রেৎ অসি 67%দগী 99.5%দা হেনগৎখ্রে
মা ত্রিপুরা সুন্দরীগী অচৌব মন্দির শাবগী থবক চত্থরি, মসিনা মালেম শিনবা থুংবদগী ভক্তাশিংগীদমক লাইরেম্বী অসি খুরুমজবদা খুদোংচাহল্লগনি
22 DEC 2024 5:13PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি ত্রিপুরাগী ধালাইদা লুপা করোর 668 হেনবগী তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। শ্রী অমিত শাহনা ধালাইদা লৈবা হাদুকলৌ পরা ব্রু সেত্তলমেন্ত কোলোনী (BRUHA PARA)দা ব্রু রিয়াং কাংলুপকা ৱারী শানখি অমসুং মখোয়গী য়ুমদা চৎতুনা মখোয়গা উনখি। থৌরম অসিদা ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী প্রো. (দাক্তর) মনিক সাহা, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, ইন্তেলিজেন্স ব্যুরোগী দাইরেক্তর অমসুং ব্যুরো ওফ পুলিস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (BPR&D)গী দাইরেক্তর জেনরেলসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা ব্রু রিয়াং কাংলুপকী মীওই 38,000 গী সেতলমেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি 25 রোমগী মমাংদা, য়াম্না অৱাবা ফীভমদা হিংলমখিবা ব্রু রিয়াংগী ইচিল-ইনাওশিংনা ঈশিং, তোইলেত, ইলেক্ত্রিসিতী, এজুকেসন, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং হকশেলগী সেক্তরগুম্বা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মফম অসিদা মতম শাংনা লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংনা ব্রু রিয়াং মীয়ামগী অৱা-অনা উখিদে, অদুবু মোদী জীনা উখি, খঙখি অমসুং মখোয়গী অৱা-অনা অদু কোকহনখি। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি ত্রিপুরাদা অহোংবা লাকপা মতমদা অমসুং মখোয়গী পার্তীনা সরকার শেমখিবা মতমদা, মতম অদুদা কেন্দ্রদা নরেন্দ্র মোদীজীগী সরকারসু লৈরম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অদুদা তৌখিবা এগ্রীমেন্তকী মতুং ইন্না, মীওই 40,000বু অমুক হন্না খুন্দা লৈতাহনবা ঙমখি অমসুং থবক ফংহন্নবা, হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবা, মহৈ তম্বগী লমদা মতেং পাংনবা, থক্নবা ঈশিং, তোইলেৎ অমসুং নুপীশিংগী কোওপরেতিবশিংগী প্রোভিজনশিং শেমগৎপা ঙমখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মমাংগী সরকারগী মতমদা, স্কিম কয়া অমা শেমখি, অদুবু মখোয়শিং অদু তশেংনা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমখিদে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ব্রু রিয়াংগী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক থৌরাং অমা শেমখিবতা নত্তনা1998দগী য়াম্না ফীভম চাদবা পুন্সি মরেল অমদা হিংলমখিবশিং অসি লুপা করোর 900গী শেনফম চংনা খুঙ্গং 11সু খুন্দা লৈতাহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিং অসিদা হৌজিক মৈ, লম্বী-থোং, থক্নবা ঈশিং, কনেক্তিবিতী, সোলর স্ত্রীত লাইৎ, সবসিদী পীবা শঙ্গোমগী দুকান, অঙ্গনৱাদী স্কুল অমসুং হকশেলগী সেন্তরশিং লৈরে। প্রধান মন্ত্রী মোদীজীনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা নাগরিকশিংগুম্না, কোলোনী 11 অসিদা লৈরিবা মীওইশিংদা হকশিং ফংহনখ্রে। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি মীওইশিং অসি ভোতর লিস্ততা য়াওরে অমসুং মোদী সরকারনা মখোয়দা রাসন কার্দশিং, হেল্থ কার্দশিং অমসুং কোওপরেতিবশিংসু ফংহল্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মীওইশিং অসিনা হৌজিক 1200 sq.ft.গী লম লৈরে অমসুং ভারত সরকারগী মতেংগা লোয়ননা মখোয়গী য়ুমশিং শেমগৎলে। মসিগী মথক্তা, মোদী সরকারনা মখোয়দা থা 24গী ওইনা থা খুদিংগী লুপা 5000গী মতেং পীরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারগী মতমদা, মীওই 2.5% খক্তনা থক্নবা ঈশিং ফংলম্মি, অদুগা ঙসিদি ইমুংশিংগী 85%দা থক্নবা ঈশিং ফংলে। মমাংদা, লাইরবা মীওই অমত্তনা লেম্না রাসন ফংখিদে, অদুবু ঙসিদি, মোদী জীগী লুচিং মখাদা ত্রিপুরাদা লৈরিবা মীওই 82%না লেম্না চাউল 5kg ফংলি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা ত্রিপুরাদা লৈরিবা মীওই 80%গীদমক লুপা লাখ 5 ফাওবগী হেল্থকেয়রগী শেনফম পুম্নমক কোনশিল্লি। ত্রিপুরাদা ইনভেস্তমেন্ত লাক্লি, লম্বী শেম্লে, অমসুং মৈ অমসুং তোইলেৎ অসি য়ুমথোং খুদিংদা ফংলে হায়না মহাক্না মখা তাখি। ত্রিপুরাদা স্কুল দ্রোপ আউৎকী চাং অসি চাদা 3গী মখাদা হন্থখ্রে অমসুং এনরোলমেন্ত অসি চাদা 67দগী চাদা 99.5দা হেনগৎখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি, মোদী সরকার অমসুং ত্রিপুরা সরকারনা উৎখ্রে মদুদি দেমোক্রেসীদা থাজবা থম্বা মীওইশিংনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, মসিনা লৈবাক অমসুং রাজ্যগী চাউখৎপা পুরক্কনি। কেন্দ্রদা নরেন্দ্র মোদীজীগী সরকার অমসুং শ্রী বিপ্লব দেবজীগী সরকার অমসুং হৌজিক প্রোফেসর (দাক্তর) ত্রিপুরাদা মানিক সাহা জীগী সরকারনা থবক তৌদুনা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না ফোংদোকখ্রে। মা ত্রিপুরা সুন্দরীগী চাউরবা লাইশঙ অমা শাগৎপগী থবক চত্থরি। মসিনা মালেম পুম্বদগী লাকপা ভক্তাশিংদা লাইরেম্বী অসিগী দর্শন ফংহনবদা হেন্না লায়থোকহল্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ঙসিদি ত্রিপুরাদা শান্তি লৈরে অমসুং হিংসা লোইখ্রে। মহাক্না হায়খি, মোদী সরকারনা ত্রিপুরাগী লালহৌলুপকা অহুম অমসুং ব্রু রিয়াং কম্ম্যুনিতীগা লোয়ননা য়ান্ন-ৱারোল অমা শেমদুনা রাজ্য অসিদা শান্তি অমুক হন্না পুরকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ঙসিদি ত্রিপুরা অসি মোদী জীনা উৎখিবা চাউখৎপগী লম্বীদা শান্তিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ঙসি আগরতলাদা সেন্ত্রেল দিতেক্তিব ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (CDTI) য়াওনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগীদমক উরেপ উয়ুং তমখ্রে। গৃহ মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা মরুওইবা খোঙথাং অসিগী পান্দমদি অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংদা সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং পুলিসকী থবকশিংদা অৱাংবা থাক্কী থাকশিং শেমগৎপনি। শিল্লোংদা পাংথোকখিবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (NEC) গী 69শুবা প্লেনরী সেসনগী মনুংদা, অৱাং-নোংপোক লমদমগী তোপ তোপ্পা সেক্যুরিতী চেলেঞ্জশিং নৈননবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নদুনা একাদেমিক রিসর্চ সেন্তর অমা লিংখৎনবা রিকম্মেন্দেসন অমা পীখিবা অসি পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাইনি।
ইন্সতিত্যুৎ অসিগীদমক্তা ত্রিপুরা সরকারনা নোংচুপ ত্রিপুরা জিলাগী জিরানিয়া সব-দিভিজনদা একর 9.57গী লম এলোকেৎ তৌখ্রে। গৃহ মন্ত্রালয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর 120 অয়াবা পীখ্রে। এলোকেৎ তৌরবা লমগী দিজিতেল সর্ভে লোইশিনখ্রে। আগরতলাদা লৈবা CDTIনা চহিগী ওইনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অমসুং সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (CAPF) গী মীওই 6,000 হেন্না ত্রেনিং পীগনি। ইন্সতিত্যুৎ অসিদা এদভান্স তৌরবা ক্লাস রুমশিং, সিমুলেসন লেবশিং, IT দেতা সেন্তরশিং, অমসুং প্রেক্তিকেল ত্রেনিং এরিয়াশিংগুম্বা স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতীশিং লৈগনি। মসিনা পুলিস পর্সনেলশিংদা মোদর্ন স্কিলশিং ফংহনগনি।
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী লমদমদা ইন্তর্নেল অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীগী ইসুশিংদা অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং অমসুং রিসর্চ ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি। ইন্সতিত্যুৎ অসিদা একাদেমিক রিসর্চ সেন্তর অমসু লৈগনি, মসিনা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নদুনা, তেরোরিজম থেংনবা খোঙথাংশিং, ঙমখৈ মেনেজমেন্ত, হ্যুমেন ত্রাফিক্কিং, দ্রগ ত্রাফিক্কিং, ইলিগেল মাইগ্রেসন, অমসুং খুৎলায় স্মগলিং তৌবা অসিনচিংবা মরুওইবা সেক্যুরিতীগী শীংনবশিং নৈনগনি।
আগরতলাদা লিংখৎলিবা CDTIনা পুলিস ফোর্সশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহনবতা নত্তনা ঙমখৈ লান্না লৈবা সেক্যুরিতীগী শীংনবশিংবু মওং চুম্না থেংননবা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনসু প্রমোৎ তৌগনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates and lays the foundation stone for various development projects worth over ₹668 crore in Dhalai, Tripura
Shri Amit Shah interacts with people from Bru Reang community in the Haduklau Para Bru Settlement Colony (BRUHA PARA) in Dhalai and also visited their homes to meet them
Those who ruled in Tripura for a long time never saw the pain of the Bru Reang people, Modi Ji saw, understood, and addressed their suffering
Modi government resettled 38,000 Bru Reang people, who had been living in extremely difficult conditions for 25 years, and provided them a better life
Modi government restored peace in the state by making three agreements with the rebel groups of Tripura and one with the Bru Reang community
Modi government and the Tripura government have shown that when those who believe in democracy come to power, it leads to the development of the country and the state
For the BruReang brothers and sisters who were living a worse life, Modi Ji not only made plans worth ₹900 crore but also implemented them on the ground
Modi Ji took the step of granting all BruReang people the same rights as other citizens of India
In the previous government, only 2.5% of people in Tripura had access to drinking water, but today, 85% of households have tap water
Dropout ratio in Tripura has decreased to below 3%, and the enrollment rate has increased from 67% to 99.5%
Construction of the grand temple of Maa Tripura Sundari is underway, which will make it easier for devotees from all over the world to have darshan of the goddess
22 DEC 2024 5:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated and laid the foundation stone for various development projects worth over ₹668 crore in Dhalai, Tripura. Shri Amit Shah interacted with the Bru Reang community at the Haduklau Para Bru Settlement Colony (BRUHA PARA) in Dhalai and also visited their homes and met them. On this occasion, the Chief Minister of Tripura, Prof. (Dr.) Manik Saha, the Union Home Secretary, the Director, Intelligence Bureau and Director General, Bureau of Police Research and Development (BPR&D) were also present.
In his address, Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the central government has facilitated the settlement of 38,000 people from Bru Reang community. He said that for nearly 25 years, the Bru Reang brothers and sisters, who have been living in extremely difficult conditions, did not have access to basic facilities like water, toilets, electricity, education, employment, and healthcare. He said that those who had ruled here for a long time never saw the pain of the Bru Reang people, but Modi Ji saw, understood, and addressed their suffering. Shri Shah mentioned that when change occurred in Tripura and their party formed the government, at that time there was also a government of Narendra Modi Ji at the center. He said that due to the agreement made at that time, 40,000 people were resettled, and provisions were made for employment, healthcare, education, clean drinking water, toilets, and cooperatives for women. He added that during the tenure of the previous government, many schemes were made, but they never materialized on the ground.
Shri Amit Shah said that not only did Prime Minister Modi make a plan for the Bru Reang brothers and sisters, who have been living a worse life since 1998, but also resettled 11 villages at a cost of ₹900 crore. He mentioned that these villages now have electricity, roads, drinking water, connectivity, solar street lights, subsidized grain shops, anganwadi schools, and health centers. Prime Minister Modi Ji has ensured that the people living in these 11 colonies are provided with all the rights, just like any other citizens of the country. Shri Shah added that these people have been included in the voter list, and the Modi government has also provided them with ration cards, health cards, and cooperatives to ensure their employment. He further added that these people now own plots of 1200 square feet, and with the help of the Government of India, their homes have been built. Additionally, the Modi government is providing them with a monthly assistance of ₹5000 for 24 months.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the tenure of the previous government, only 2.5% of people had access to drinking water, whereas today 85% of households have tap water. Earlier, no poor person received free ration, but today, under Modi Ji's leadership, 82% of the people in Tripura receive 5 kg of rice for free. Shri Shah mentioned that the Modi government is covering the entire healthcare expenses for 80% of the people in Tripura, up to ₹5 lakh. He further added that investments are coming into Tripura, roads have been built, and electricity and toilets have reached every household. The dropout ratio in Tripura has decreased to below 3%, and enrollment has increased from 67% to 99.5%.Shri Shah said, the Modi government and the Tripura government have shown that when those who believe in democracy come to power, it leads to the development of the country and the state. He emphasized that the government of Narendra Modi Ji at the center, and the governments of Shri Biplab Deb Ji and now Prof. (Dr.) Manik Saha Ji in Tripura, are driving forward the work of development. The construction of the grand temple of Maa Tripura Sundari is underway, which will make it easier for devotees from all over the world to have darshan of the goddess.
Shri Amit Shah said that today Tripura is peaceful and violence has ended. He said, the Modi government restored peace in the state by making three agreements with the rebel groups of Tripura and one with the Bru Reang community. He further stated that today, Tripura is moving forward on the path of development shown by Modi Ji, with peace.
Union Home Minister and Minister of Cooperation today laid the foundation stone for several development projects, including the Central Detective Training Institute (CDTI) in Agartala. The objective of this important initiative by the Ministry of Home Affairs is to strengthen security in the northeastern region and neighboring countries, and to establish high standards in policing. It is noteworthy that during the 69th plenary session of the North Eastern Council (NEC) held in Shillong, a recommendation was made to establish an academic research center in collaboration with educational institutions to study the unique security challenges of the northeastern region.
The Government of Tripura has allocated 9.57 acres of land in the Jirania sub-division of West Tripura district, for this institute. The Ministry of Home Affairs has approved ₹120 crore for the construction of infrastructure. The digital survey of the allocated land has already been completed. The CDTI in Agartala will train over 6,000 personnel annually from the northeastern states and Central Armed Police Forces (CAPFs). The institute will be equipped with state-of-the-art facilities such as advanced classrooms, simulation labs, IT data centers, and practical training areas, which will provide police personnel with modern skills.
This institute will provide high-level training and research facilities on internal and national security issues in the Northeast. The institute will also have a dedicated academic research center, which, in collaboration with academic institutions, will study key security challenges such as counter-terrorism measures, border management, human trafficking, drug trafficking, illegal migration, and arms smuggling.
The CDTI being established in Agartala will not only enhance the capacity of police forces but also promote international cooperation to effectively address cross-border security challenges.