Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Minister of Ports Shipping and waterways Shri Sarbananda Sonowal meets Italian Minister, Vows Stronger Maritime Cooperation
Shipping Minister Shri Sonowal visited the Italian Naval Ship ‘Amerigo Vespucci’ & the model village of Italy at the Indira Dock in Mumbai Port
Shri Sarbananda Sonowal calls upon Italy to collaborate for the National Maritime Heritage Complex (NMHC) in Gujarat
30 NOV 2024 8:25PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Sarbananda Sonowal met the Minister of Enterprises, Govt of Italy, Adolfo Urso, in an effort to deepen the maritime cooperation between the two countries here today. The meeting took place on the sidelines of the docking of Italian Navy School Ship, The Amerigo Vespucci, at the Indira docks in the Mumbai Port. Sonowal also joined Urso to visit the ‘Villagio Italia,’ a model village of Italy to showcase its culture.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Sarbananda Sonowal said, “It is a moment of great satisfaction that both the countries, India and Italy, are committed towards deepening the bilateral relationship. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the economic cooperation between the two countries has surged as Italy remains among the top trading partners of India, with significant inroads in sectors like trade, infrastructure, automobile and renewable energy. Today, we enjoy the Strategic Partnership as we are working in sectors like cyber security, innovation, defence, outer space, green economy, energy security, and transition, as well as Blue Economy. Given the growing trading relationship, it is important that we must deepen our maritime cooperation to unlock economic wealth for both the nations. We know that Cochin Shipyard Limited is already working with Fincantieri in the field of shipbuilding. We remain committed to look for more possible collaborations and explore opportunities how the rich potential of Blue Economy can be explored to deepen our bilateral maritime relationship.”
Speaking at the inaugural session, the Union Minister Sarbananda Sonowal also requested for support and collaboration in National Maritime Heritage Complex (NMHC), which is being built by the MoPSW at Lothal in Gujarat. The Minister highlighted how the maritime expertise as well as the cultural prowess of Italy can add value to this maritime museum.
An Italian Village was created on the wharf facility where the above vessel was berthed for showcasing the best of Italian creativity and craftsmanship. At the Villagi Italia, many exhibitions like ‘We Are Sea’ exhibition, Expo Leonardo, Giotto Experience, The Art of Jago, Sanremo Festival among others will be showcased. Apart from this, the visitors can also visit the Vespucci, dubbed as the ‘world’s most beautiful ship’, which is travelling across the world.
India and Italy share a healthy bonding in Maritime Trade and MbPA handles EXIM cargoes viz. steel, automobiles, project cargo, etc., from/to Italy. An Italian Flag cruise vessel m. v. COSTA SERENA was home ported and during F.Y.2023-24, there were 20 calls of this vessel at MbPA. Mumbai Port Authority is the second oldest Major Port in India. Mumbai Port Authority has completed 151 years of existence.
AMERIGO VESPUCCI is a Tall Ship of the Italian Navy named after the explorer Amerigo Vespucci. The ship was commissioned during May 1931 with a length of 100.5 metres, beam of 15.56 metres and draft of 7 metres. The propulsion of the ship includes, 26 sails, 2 Diesel Generator engines and 1 Electrical Propulsion Engine. The ship can cruise at a speed of 15 knots (28 kmph) and has a complement of 15 Officers, 64 Non-Commissioned Officers, 185 Sailors and 130 Naval Academy Cadets and support staff. As part of the ship’s Word Tour 2023-2025, the ship visited Los Angles in USA, Tokyo in Japan, Darwin in Australia, Singapore and is now at Mumbai after which it shall visit Doha, Abu Dhabi and Jeddah.
The inaugural session on the Space and Blue Economy was also attended by Sushil Kumar Singh, IRSME, Chairperson, MbPA, Rajesh Kumar Sinha, IAS, Additional Secretary, MoPS&W, Govt. of India, Adesh Titarmare, IAS, Deputy Chairperson, MbPA, ADM. Antonio Natale, Italian Navy, Ambassador Antonio Bartoli, Ambassador to India, Ambassador Mario Cospito, Diplomatic Advisor to the Minister of Enterprises, Ambassador Francesco Maria Talo, Senior Adviser to the Minister of Defence and Luca Andreoli, AD Didesa Servizi were present on the occasion.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ইটালীৰ মন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ কৰে, শক্তিশালী সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে
ইটালীয়ান নৌসেনা জাহাজ এমেৰিগ' ভেশপুচি আৰু মুম্বাই পৰ্টৰ ইন্দিৰা ডকত থকা ইটালীৰ আদৰ্শ গাঁও পৰিদৰ্শন কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে।
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে ইটালীৰ পৰা গুজৰাটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মেৰিটাইম হেৰিতেজ কপ্লেক্সত সহযোগৰ বাবে আহ্বান
30 NOV 2024 8:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে দুই দেশৰ মাজত সামুদ্ৰিক সহযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে ইটালীৰ চৰকাৰৰ উদ্যোগ মন্ত্ৰী এডল্ফ উৰছোক সাক্ষাৎ কৰে। এই বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় মুম্বাই বন্দৰত থকা ইটালীয়ান নেভি স্কুল শ্বিপ, দ্যা এমেৰিগ' ভেছ্পুচিত। লগতে উৰছোৰ সহযোগত সোনোৱালে পৰিদৰ্শন কৰে ইটালীৰ আদৰ্শ গাঁও ' ভিলেজিঅ' ইটালীয়া'।
এই উপলক্ষত ভাষণত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয়-" ভাৰত আৰু ইটালী দুয়োখন দেশে দ্বীপাক্ষিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ যি পদক্ষেপ সেয়া দুয়োখন দেশৰ বাবেই সন্তুষ্টিৰ মুহূৰ্ত। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতিশীল নেতৃত্বত দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা অন্যান্য শীৰ্ষ ব্যৱসায়িক সহযোগী দেশসমূহৰ দৰে। আন্তঃগাঁঠনি, অটোমোবাইল আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দৰে খণ্ডত যথেষ্ট অগ্ৰগতি ঘটিছে। আজি আমি কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব উপভোগ কৰিছোঁ কাৰণ আমি চাইবাৰ সুৰক্ষা, আবিষ্কাৰ, প্ৰতিৰক্ষা, সেউজ অৰ্থনীতি, শক্তি সুৰক্ষা, পৰিৱৰ্তন সমান্তৰাল কৈ নীল অৰ্থনীতিৰ ওপৰত কাম কৰিছো। বাঢ়ি অহা বাণিজ্যক সম্পৰ্কলৈ লক্ষ্য ৰাখি দুয়োখন দেশৰ সামুদ্ৰিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা অতি প্ৰয়োজনীয়। আমি জানো যে কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেদে ইতিমধ্যে ফিনচেণ্টাৰীয়াৰ সৈতে জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। আমি ইয়াতকৈও অধিক সহযোগিতাৰে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমাৰ দ্বীপাক্ষিক সামুদ্ৰিক সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ কৰা বাবে নীল অৰ্থনীতিৰ সম্ভাৱনাক আৰু অধিক অণ্বেষন বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
শুভাৰম্ভনি অনুষ্ঠানৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে এমঅ'পিএছডব্লিউ দ্বাৰা গুজৰাটৰ লোঠালত নিৰ্মান হৈ থকা নেচনেল মেৰিটাইম হেৰিতেজ চেণ্টাৰক সহযোগিতা আৰু সহায়ৰ আহ্বান জনায়। মন্ত্ৰী গৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে কি দৰে সামুদ্ৰিক বিশেষত্ব আৰু ইয়াৰ লগতে ইটালীৰ সাংস্কৃতিক শক্তিয়ে সামুদ্ৰিক সংগ্ৰাহালয়তোৰ গুৰুত্ব অধিক বঢ়াব।
ইটালীৰ সৃষ্টিশীলতা আৰু কাৰুকাৰ্য্যক প্ৰদৰ্শন কৰা বাবে জাহাজ খন বাথ কৰা ঘটাত এখন ইটালীয়ান গাঁও সৃষ্টি কৰা হৈছিল। ভিলাগি ইটালীয়াত 'ৱি আৰ চি' প্ৰদৰ্শনী, এক্সপ' লিয়ানাৰ্ডও, জিঅ'ট' এক্সপিৰিয়েন্স, দ্যা আৰ্ট অৱ জাগো, চানৰেমো ফেষ্টিভেলৰ দৰে বহু প্ৰদৰ্শনী প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰি সমগ্ৰ বিশ্ব ভ্ৰমণ কৰি থকা পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ধুনীয়া জাহাজ হিচাপে অভিহিত ভেছপুচি চাব পাৰে দর্শনাৰ্থী সকলে।
ইটালী আৰু ভাৰতে সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত এক সুস্থ সম্পৰ্ক বৰ্তাই ৰাখিছে। এমবিপিএ ৰ বাবে ষ্টীল, প্ৰজেক্ট কাৰ্গঅ', ইত্যাদি এক্সিম কাৰ্গঅ'ই পৰিচালনা কৰে। এখন ইটালীয়ান ফেলগ ক্ৰুজ জাহাজ এম ভি কোষ্টাৰ সেৰেনা হোম বন্দৰ কৰা হৈছিল আৰু বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৩-২৪ ত এমবিপিএ ত এই জাহাজৰ বাবে ২০ টা কল আছিল। মুম্বাই পৰ্ট অথৰিটি হৈছে ভাৰতৰ দ্বিতীয় পুৰণি গুৰুত্বপূৰ্ণ বন্দৰ। মুম্বাই পৰ্ট অথৰিটিয়ে ইতিমধ্যে ১৫১ বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰে লব্ধ।
এমেৰিগ' ভেছ্পুচি হৈছে এখন ওখ ইটালীয়ান নেভিৰ জাহাজ। ভ্ৰমনকাৰী এমেৰিগ' ভেছ্পুচিৰ নামেৰেই এই জাহাজ খনৰ নামাকৰণ কৰা হৈছে। ১৯৩১ চনত এই জাহাজ খন কমিচন কৰা হৈছিল। জাহাজ খনৰ দীঘ ১০০.৫ মিটাৰ, বিম ১৫.৫৬ মিটাৰ আৰু দ্ৰাফ্ট ৭ মিটাৰ। জাহাজ খনৰ প্ৰপালচনত আছে ২৬ টা পাল, ২ টা ডিজেল জেনেৰেটৰ ইঞ্জিন আৰু ১ টা ইলেক্ট্রিক প্ৰপালচন ইঞ্জিন। ১৫ নট ( ঘণ্টাত ২৮ কিলোমিটাৰ) বেগত গতি কৰিব পৰা জাহাজ খনত ১৫ বিষয়া, ৬৪ জন নন কমিচন বিষয়া, ১৮৫ জন নাবিক, ১৩০ জন নৌসেনা কেডেট আৰু সহায়কৰে পৰিপূৰক। জাহাজ খনৰ ২০২৩-২৫ লৈ বিশ্ব ভ্ৰমণৰ অংশ হিচাপে ইউএছএ ৰ লছ এঞ্জেলছ, জাপানৰ টকীঅ', অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দাৰুইন চিংগাপুৰ ভ্ৰমণ কৰিছে। বৰ্তমান মুম্বাইত আছে আৰু ইয়াৰ পাছতে আবুধাবিৰ দোহা আৰু জেদদাহ ভ্ৰমণ কৰিব।
মহাকাশ আৰু নীল অৰ্থনীতিৰ এই শুভাৰম্ভনি অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে এমবিপিএ ৰ অধ্যক্ষ, আইআৰএছএমই সুশীল কুমাৰ সিং, এমঅ'পিএণ্ডডব্লিউ ভাৰত চৰকাৰৰ অতিৰিক্ত সচিব আইএএছ ৰাজেশ কুমাৰ সিংহ, এমবিপিএ ৰ অতিৰিক্ত অধ্যক্ষ, এদিএম আইএএছ আদেশ তিতাৰমাৰে, ইটালীয়ান নেভি এণ্টনীঅ' নাটাল, ভাৰতৰ ৰাজদূত এণ্টনীঅ' বাৰ্টলি, উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ ৰাজনৈতিক পৰামৰ্শদাতা ৰাজদূত মাৰিয়ো কোচপিত, উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ ডিপ্লমেটিক পৰামৰ্শদাতা ৰাজদূত মাৰীয়া টেলো, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী জ্যেষ্ঠ পৰামৰ্শদাতা ৰাজদূত লোকা এণ্ডৰেলি।