Ministry of Information & Broadcasting
Focus on India
26 OCT 2024 5:58PM by PIB Delhi
This year is the 25th year of India-Germany Strategic Partnership. We have established a roadmap for a developed India, #ViksitBharat, for the next 25 years. I am delighted that at this pivotal moment, the German cabinet has released the "Focus on India" document. The "Focus on India" document outlines a blueprint for how the world's two leading economies and democracies can collaborate to become a "Force for Global Good."
~ Prime Minister Narendra Modi
Key Highlights of the Report
• Dynamic Transformation: India is undergoing significant changes that reflect a vibrant democracy and a thriving economy. This transformation is marked by an assertive role in global affairs, demonstrating India’s ambition to shape a more equitable and sustainable world.
• Global Influence: As the world’s most populous nation, India plays a crucial role in shaping global policies. The country actively participates in initiatives aimed at climate protection, environmental sustainability, and biodiversity conservation, aligning with the Sustainable Development Goals (SDGs) to ensure a sustainable future for all.
• Peaceful Mediation Role: India's willingness to contribute to peaceful conflict resolution, such as its involvement in the Russia-Ukraine war, underscores its commitment to diplomacy and constructive engagement in global issues. This role enhances India's reputation as a responsible global actor.
• Regional Stability: India has a stabilizing influence in a region where the global order based on the principles of the UN Charter and international law is facing considerable pressure. The geopolitical lines of conflict in the Indo-Pacific and the high economic dynamics in the region will play a significant role in shaping the international order of the 21st century.
• Voice of the Global South: India is a leading representative of the Global South, advocating for the interests of developing nations. Through its participation in platforms like the G20, BRICS, and the Shanghai Cooperation Organization, India amplifies the voices of those who are often underrepresented in global discussions.
• Rapid Economic Growth: Recognized as the fastest-growing major economy, India is projected to become the world’s third-largest economy by 2030. This growth is driven by rising prosperity, a burgeoning domestic market, and significant investments in infrastructure and technology.
• Innovation and Technology Leadership: India has emerged as a global innovation hub, excelling in information technology, digital infrastructure, and space exploration. This leadership not only contributes to economic growth but also positions India as a critical player in shaping the future of global technology.
• Home to Rich Biodiversity: As home to a huge variety of different species, India has global significance when it comes to protecting biodiversity. It is home to around seven percent of global biodiversity. India’s engagement in biodiversity conservation is therefore a matter of global importance!
• Commitment to the 2030 Agenda: India is recognized as a key player in achieving the 2030 Agenda and the Sustainable Development Goals. The nation’s collaboration is essential in addressing shared objectives, including climate action and sustainable development.
• Commitment to Climate Goals: India remains steadfast in its commitment to climate-neutral growth, investing heavily in renewable energy and environmental protection. The nation’s efforts align with the Paris Agreement goals, emphasizing the importance of sustainable development while acknowledging its significant greenhouse gas emissions.
• Renewable Energy and Green Transition: With immense potential in renewable energy, India is leveraging its solar, wind, and green hydrogen resources to transition to a sustainable energy future. Collaborative partnerships, such as those with Germany, focus on phasing out fossil fuels while ensuring energy security.
• Green and Sustainable Development Partnership: The Green and Sustainable Development Partnership, established in 2022 with Germany, emphasizes climate action, energy transition, biodiversity conservation, and sustainable urbanization. Key initiatives include agroecology, renewable energy projects, and forest conservation efforts. Additionally, India intends to draft a National Adaptation Plan by 2025 to address vulnerabilities to climate impacts like extreme heat, droughts, and floods.
• Green Hydrogen Task Force: In the Green Hydrogen Task Force, German and Indian experts are jointly compiling a roadmap to promote the market ramp-up of this fuel of the future, which is intended to implement rigorously.
• Investment Platform for Renewable Energy: With the creation of a platform for investment in renewable energies India and Germany want to elaborate tailor-made solutions for the rapid expansion of renewable energy. This will pave the path for India for becoming an ideal investment platform across the world!

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ফোকাচ অন ইণ্ডিয়া
26 OCT 2024 5:58PM by PIB Guwahati
এই বছৰটো ভাৰত-জাৰ্মানী কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫ তম বছৰ। আমি পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে এক উন্নত ভাৰত #ViksitBharat-ৰ বাবে এক ৰোডমেপ স্থাপন কৰিছো। মই আনন্দিত যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তত জাৰ্মান কেবিনেটে “ফোকাচ অন ইণ্ডিয়া” দস্তাবেজ মুকলি কৰিছে। “ফোকাচ অন ইণ্ডিয়া” দস্তাবেজখনে বিশ্বৰ দুই আগশাৰীৰ অৰ্থনীতি আৰু গণতন্ত্ৰই কেনেদৰে “বিশ্ব কল্যানৰ বাবে শক্তি” হ’বলৈ সহযোগিতা কৰিব পাৰে তাৰ এক ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছে।
~ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
প্ৰতিবেদনৰ মুখ্য মুখ্য বিষয়সমূহ
· গতিশীল ৰূপান্তৰ: ভাৰতত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন হৈছে যি এক জীৱন্ত গণতন্ত্ৰ আৰু এক সমৃদ্ধ অৰ্থনীতি প্ৰতিফলিত কৰে। এই ৰূপান্তৰক গোলকীয় বিষয়ত এক দৃঢ় ভূমিকাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত কৰা হৈছে, যি ভাৰতৰ অধিক ন্যায়সঙ্গত আৰু বহনক্ষম বিশ্ব গঢ়ি তোলাৰ উচ্চাকাংক্ষা প্ৰদৰ্শন কৰে।
· গোলকীয় প্ৰভাৱ: বিশ্বৰ আটাইতকৈ জনবহুল ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, ভাৰতে বিশ্বব্যাপী নীতি গঠনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। সকলোৰে বাবে এক বহনক্ষম ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ (এছডিজি) সৈতে সংগতি ৰাখি দেশখনে জলবায়ু সুৰক্ষা, পাৰিপাৰ্শ্বিক স্থিৰতা, আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ লক্ষ্যৰে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে।
· শান্তিপূৰ্ণ মধ্যস্থতাৰ ভূমিকা: শান্তিপূৰ্ণ সংঘাত নিষ্পত্তিত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে ভাৰতৰ ইচ্ছা- যেনে ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইন যুদ্ধত জড়িত হোৱা, আদিয়ে বিশ্বব্যাপী বিষয়ত কূটনীতি আৰু গঠনমূলক সম্পৰ্কৰ প্ৰতি ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই চৰিত্ৰটোৱে এক দায়িত্বশীল গোলকীয় অভিকৰ্তা হিচাপে ভাৰতৰ খ্যাতি বৃদ্ধি কৰে।
· আঞ্চলিক স্থিৰতা: এনে এক অঞ্চলত ভাৰতৰ এক স্থিৰ প্ৰভাৱ আছে য’ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চাৰ্টাৰ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত বিশ্বব্যাপী শৃংখলা যথেষ্ট চাপৰ সন্মুখীন হৈছে। একবিংশ শতিকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শৃংখলা গঢ়ি তোলাত ইণ্ডো-পেচিফিকত সংঘৰ্ষৰ ভূ-ৰাজনৈতিক ৰেখা আৰু অঞ্চলটোৰ উচ্চ অৰ্থনৈতিক গতিশীলতাই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
· ভইচ অফ দ্য গ্লোবেল চাউথ: ভাৰত হৈছে গ্লোবেল চাউথৰ এক আগশাৰীৰ প্ৰতিনিধি, যি উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ স্বাৰ্থৰ বাবে ওকালতি কৰে। জি-২০, ব্ৰিকছ আৰু ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থাৰ দৰে মঞ্চত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে ভাৰতে বিশ্বব্যাপী আলোচনাত প্ৰায়ে কম প্ৰতিনিধিত্ব কৰা লোকসকলৰ কণ্ঠস্বৰ সৱল কৰে।
· দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশ: দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা মুখ্য অৰ্থনীতি হিচাপে স্বীকৃত, ভাৰত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। এই বিকাশ বৰ্ধিত সমৃদ্ধি, বৰ্ধিত ঘৰুৱা বজাৰ, আৰু আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগৰ দ্বাৰা চালিত।
· উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তি নেতৃত্ব: তথ্য প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু মহাকাশ অন্বেষণত উৎকৃষ্ট তাৎপৰ্য বহন কৰি ভাৰত এক বিশ্বব্যাপী উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই নেতৃত্বই কেৱল অৰ্থনৈতিক বিকাশত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, বিশ্ব প্ৰযুক্তিৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত ভাৰতক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হিচাপে স্থান দিয়ে।
· সমৃদ্ধ জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ঘৰ: বিভিন্ন প্ৰজাতিৰ বিশাল প্ৰজাতিৰ বাসস্থান হিচাপে, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী গুৰুত্ব আছে। ই বিশ্বব্যাপী জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰায় সাত শতাংশৰ বাসস্থান। জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ মনোযোগ সেয়েহে বিশ্বব্যাপী গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়!
· ২০৩০ চনৰ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি: ২০৩০ চনৰ কাৰ্যসূচী আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। জলবায়ু পদক্ষেপ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নকে ধৰি অংশীদাৰী উদ্দেশ্যসমূহ ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰখনৰ সহযোগিতা অপৰিহাৰ্য।
· জলবায়ু লক্ষ্যৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি: ভাৰতে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰি জলবায়ু-নিৰপেক্ষ বিকাশৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। ৰাষ্ট্ৰখনে গুৰুত্বপূৰ্ণ সেউজগৃহ গেছ নিৰ্গমনক স্বীকাৰ কৰাৰ সময়ত বহনক্ষম উন্নয়নৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নিজৰ প্ৰচেষ্টা পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখিছে।
· নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সেউজ পৰিৱৰ্তন: নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ সৈতে, ভাৰতে ইয়াৰ সৌৰ, বায়ু আৰু সেউজীয়া হাইড্ৰজেন সম্পদক এক বহনক্ষম শক্তি ভৱিষ্যতলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰি আছে। সহযোগিতামূলক অংশীদাৰীত্ব, যেনে জাৰ্মানীৰ সৈতে থকা অংশীদাৰীত্বই শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে জীৱাশ্ম ইন্ধন বন্ধ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে।
· সেউজ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন অংশীদাৰীত্ব: জাৰ্মানীৰ সৈতে ২০২২ চনত স্থাপিত সেউজ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন অংশীদাৰীত্বই জলবায়ু কাৰ্য, শক্তি পৰিৱৰ্তন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম নগৰীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপবোৰৰ ভিতৰত আছে কৃষি-পৰিস্থিতি, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্প, আৰু বন সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ উপৰিও, ভাৰতে অত্যাধিক গৰম, খৰাং আৰু বানপানীৰ দৰে জলবায়ুৰ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি থকা দুৰ্বলতাবোৰ সমাধান কৰিবলৈ ২০২৫ চনৰ ভিতৰত এক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযোজন পৰিকল্পনাৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিব বিচাৰিছে।
· সেউজীয়া হাইড্ৰজেন টাস্ক ফ’ৰ্চ: সেউজীয়া হাইড্ৰজেন টাস্ক ফ’ৰ্চত, জাৰ্মান আৰু ভাৰতীয় বিশেষজ্ঞসকলে ভৱিষ্যতৰ এই ইন্ধনৰ বজাৰ ৰেম্প-আপৰ প্ৰচাৰৰ বাবে যুটীয়াভাৱে এক ৰোডমেপ সংকলন কৰি আছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে কঠোৰভাৱে কাৰ্যকৰী কৰা।
· নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বাবে বিনিয়োগ মঞ্চ: নৱীকৰণযোগ্য শক্তিত বিনিয়োগৰ বাবে এখন মঞ্চ সৃষ্টিৰ সৈতে ভাৰত আৰু জাৰ্মানীয়ে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বিশেষভাৱে-প্ৰস্তুত সমাধানৰ বিস্তৃত বিস্তাৰ কৰিব বিচাৰে। এইটোৱে সমগ্ৰ বিশ্বতে এক আদৰ্শ বিনিয়োগ মঞ্চ হোৱাৰ বাবে ভাৰতৰ বাবে পথ প্ৰশস্ত কৰিব।