Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Abhijat Marathi language programme in Mumbai
05 OCT 2024 9:10PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra, Shri C. P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Pawar ji, all my colleagues in the central government, Asha Tai ji, who has left an imprint on multiple generations with her singing, renowned actors Bhai Sachin ji, Namdeo Kamble ji and Sadanand More ji, Ministers in the Maharashtra Government Bhai Deepak ji and Mangal Prabhat Lodha ji, BJP's Mumbai President Bhai Ashish ji, other dignitaries, brothers, and sisters!
At the outset, I would like to extend my heartfelt congratulations to all Marathi-speaking people in Maharashtra, outside Maharashtra, and across the world for the Marathi language being granted the status of a classical language.
The central government has given the Marathi language the status of a classical language. Today is a golden moment in the history of the Marathi language, and More ji has summed it up very well. The people of Maharashtra and every Marathi-speaking person have been waiting for this decision, this moment, for decades. I am happy that I had the privilege of contributing to fulfilling this dream of Maharashtra. I am here among all of you to share this moment of joy. Along with Marathi, Bengali, Pali, Prakrit, and Assamese languages have also been granted classical language status. I also congratulate the people associated with these languages.
Friends,
The history of the Marathi language has been very rich. The streams of knowledge that emerged from this language have guided many generations and continue to show us the way today. Through this language, Sant Dnyaneshwar connected the masses with Vedantic discussions. Dnyaneshwari (book) reawakened Bharat’s spiritual wisdom through the knowledge of the Gita. Through this language, Sant Namdev strengthened the consciousness of the Bhakti movement. Similarly, Sant Tukaram led a campaign for religious awareness in the Marathi language, and Sant Chokhamela empowered the movements for social change.
Today, I offer my deepest salutations to the great saints who have elevated Maharashtra and the Marathi culture. The recognition of the Marathi language is a salute of honour from the entire nation to Chhatrapati Shivaji Maharaj in the 350th year of his coronation.
Friends,
The history of Bharat’s freedom struggle is enriched by the contribution of the Marathi language. Many revolutionary leaders and thinkers from Maharashtra used Marathi as a medium to awaken and unite the people. Lokmanya Tilak shook the very foundations of foreign rule through his Marathi newspaper ‘Kesari’. His speeches in Marathi ignited a desire for ‘Swaraj’ (self-rule) in the masses. Marathi language played a crucial role in advancing the fight for justice and equality. Gopal Ganesh Agarkar brought the campaign for social reforms into every household through his Marathi newspaper ‘Sudharak’. Gopal Krishna Gokhale also used the Marathi language to guide the freedom struggle.
Friends,
Marathi literature is a priceless heritage of Bharat, preserving the tales of our civilization's development and cultural excellence. Through Marathi literature, the consciousness of ‘Swaraj’ (self- rule), ‘Swadeshi’ (self-reliance), ‘Swabhasha’ (the native language), and ‘Swa-Sanskriti’ (self-culture) spread across Maharashtra. The programs of Ganesh Utsav and Shiv Jayanti that began during the freedom movement, the thoughts of revolutionaries like Veer Savarkar, the social equality movement of Babasaheb Ambedkar, the women's empowerment campaign of Maharshi Karve, Maharashtra's industrialization, and the efforts for agricultural reforms—all drew their vital energy from the Marathi language. The cultural diversity of our country becomes even richer when connected to the Marathi language.
Friends,
Language is not merely a means of communication. The language has a deep connection with culture, history, tradition, and literature. We can take the example of the folk singing tradition of Powada. Through Powada, the heroic tales of Chhatrapati Shivaji Maharaj and other heroes have reached us even after several centuries. This is a wonderful gift of the Marathi language to today's generation. When we worship Lord Ganesha, the words that naturally resonate in our minds are 'Ganapati Bappa Morya'. This is not just a combination of a few words, but an infinite stream of devotion. This devotion connects the entire nation with the Marathi language. Similarly, those who listen to the ‘Abhangas’ of Lord Vitthal also automatically connect with Marathi.
Friends,
The recognition of Marathi as a classical language is the result of the long efforts of Marathi litterateurs, writers, poets, and countless Marathi lovers. The status of a classical language for Marathi is a tribute to the service of many talented literary figures. The contributions of personalities like Balshastri Jambhekar, Mahatma Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Krishnaji Prabhakar Khadilkar, Keshavsut, Shripad Mahadev Mate, Acharya Atre, Shantabai Shelke, Gajanan Digambar Madgulkar, and Kusumagraj are invaluable. The tradition of Marathi literature is not only ancient but also multifaceted. Vinoba Bhave, Shripad Amrit Dange, Durgabai Bhagwat, Baba Amte, Dalit writer Daya Pawar, and Babasaheb Purandare have made significant contributions to Marathi literature. Today, I also remember the contributions of literary figures like Purushottam Laxman Deshpande, popularly known as P. L. Deshpande, Dr. Aruna Dhere, Dr. Sadanand More, Mahesh Elkunchwar, and Sahitya Akademi Award winner Namdev Kamble. Many greats like Asha Bage, Vijaya Rajadhyaksha, Dr. Sharan Kumar Limbale, and theatre director Chandrakant Kulkarni have dreamt of this moment for years.
Friends,
Marathi cinema has also made us proud, along with literature and culture. The foundation of Indian cinema as we see it today was laid by stalwarts like V. Shantaram and Dadasaheb Phalke. Marathi theatre has amplified the voice of the oppressed and marginalized sections of society. The legendary artists of Marathi theatre have proved their talent on every platform. The traditions of Marathi music, folk music, and folk dance carry forward a rich heritage. Legends like Bal Gandharva, Dr. Vasantrao Deshpande, Bhimsen Joshi, Sudhir Phadke, Mogubai Kurdikar, and in the later era, Lata Didi, Asha Tai, Shankar Mahadevan, and Anuradha Paudwal have given Marathi music a distinct identity. The number of individuals who have served the Marathi language is so vast that if I were to talk about them, the entire night would pass.
Friends,
I have had the privilege—some people here felt hesitant about whether to speak in Marathi or Hindi—that I once had the fortune of translating two or three books from Marathi to Gujarati. Although I lost touch with the language over the last 40 years, I could once speak Marathi fairly well. But even now, I don't feel much discomfort. This is because, in my early life, I lived near the Jagannath Ji Temple in Ahmedabad, close to the Calico Mill. In the mill workers' quarters, there lived a Maharashtra family named Bhide. They had Fridays off due to the power supply issues. I am not making any political comment, but those days were like that. Since he had off day on Fridays, so I would visit that family on Friday. I remember there was a little girl who lived next door, and she spoke to me in Marathi. She became my teacher, and that's how I learned Marathi.
Friends,
The recognition of Marathi as a classical language will promote the study of Marathi. It will encourage research and literary collections. Most importantly, it will facilitate the study of Marathi in Indian universities. The central government's decision will provide support to organisations, individuals, and students working for the development of the Marathi language. It will also create new job opportunities in education and research.
Friends,
For the first time since independence, we have a government that prioritises education in one's mother tongue. I recall visiting a family in the U.S. many years ago and I was touched by a habit of that family. It was a Telugu family. Despite living an American lifestyle, they had two family rules: first, everyone would sit together for dinner in the evening, and second, no one would speak anything other than Telugu during dinner. As a result, even their children, born in the U.S., spoke Telugu. I’ve noticed that when you visit Maharashtrian families, you can still naturally hear Marathi being spoken. But in other families, this isn’t the case, and people start to enjoy saying "hello" and "hi."
Friends,
Under the new National Education Policy, it is now possible to study medical and engineering courses in Marathi. Not only this, I even made a request to the judges of the Supreme Court. I said, when a poor person comes to your court and you deliver a judgment in English, how will he understand what you've said? I’m happy that today the operative part of judgments is delivered in the mother tongue. Books on science, economics, art, poetry, and various other subjects written in Marathi have been and continue to be available. We need to make this language a vehicle for ideas so that it remains vibrant. Our aim should be to ensure that Marathi literary works reach as many people as possible, and I want Marathi to reach a global audience. You might already know about the government’s ‘Bhashini’ app for translation. You should definitely use it. With this app, you can easily interpret things in Indian languages. The translation feature can break down language barriers. You speak in Marathi, and if I have the ‘Bhashini’ app, I can listen to it in Gujarati or Hindi. Technology has made this very easy.
Today, while we are celebrating this historic occasion, it also brings with it a great responsibility. Every person who speaks Marathi has a duty to contribute to the advancement of this beautiful language. Just as Marathi people are simple, the Marathi language is also very simple. We should all strive to ensure that more and more people connect with this language, that it expands, and that the next generation takes pride in it. You have all welcomed and honoured me, and I am grateful to the state government. It was a coincidence because I was supposed to attend another program today, but suddenly, friends here requested me to give an additional hour, and this event was planned. The presence of all of you dignitaries, whose lives are closely connected to this, in itself highlights the greatness of the Marathi language. I am very grateful to all of you for this. Once again, I congratulate you all on Marathi being granted the status of a classical language.
I extend my warm greetings to all Marathi-speaking people in Maharashtra and around the world.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত অভিজাত মাৰাঠী ভাষা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 OCT 2024 9:10PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল চি পি ৰাধাকৃষ্ণন জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাৱীছ জী, অজিত পাৱাৰ জী, কেন্দ্ৰৰ মোৰ সহকৰ্মী, বহু প্ৰজন্মত নিজৰ গায়কীৰে পৰিচয় দাঙি ধৰা আশাতাই জী, সুপৰিচিত অভিনেতা ভাই শচীন জী, নামদেৱ কম্বলে জী, সদানন্দ ম’ৰে জী, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী ভাই দীপক জী, মংগলপ্ৰভাত লোধা জী, বিজেপি মুম্বাইৰ সভাপতি ভাই আশীষ জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ভাই-ভনীসকল!
আৰম্ভণিতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাহিৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ মাৰাঠী ভাষী সমাজে মাৰাঠী ভাষাক অভিজাত ভাষা অৰ্থাৎ ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে মৰ্যাদা লাভ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
মাৰাঠী ভাষাক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অভিজাত ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে। মাৰাঠী ভাষাৰ ইতিহাসত আজি এক সোণালী দিন আৰু ম’ৰে জীয়ে ইয়াৰ সাৰাংশ খুব ভালকৈ কৈছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণে, প্ৰতিজন মাৰাঠী ভাষী ব্যক্তিয়ে দশক দশক ধৰি এই সিদ্ধান্তৰ বাবে, এই মুহূৰ্তৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিল। মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত কিবা এটা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰাত মই সুখী। আজি মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত এই সুখৰ মুহূৰ্তটো শ্বেয়াৰ কৰিলো৷ মাৰাঠীৰ লগতে বাংলা, পালি, প্ৰাকৃত আৰু অসমীয়া ভাষাকো ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্যাদা দিয়া হৈছে। এই ভাষাসমূহৰ লগত জড়িত লোকসকলকো অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মাৰাঠী ভাষাৰ ইতিহাস অতি চহকী হৈ আহিছে। এই ভাষাৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা জ্ঞানৰ ধাৰাবোৰে বহু প্ৰজন্মক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে আৰু আজিও আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। এই ভাষাৰে সন্ত জ্ঞানেশ্বৰে বেদান্তৰ আলোচনাৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰিছিল। জ্ঞানেশ্বৰীয়ে গীতাৰ জ্ঞানেৰে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক প্ৰজ্ঞাক পুনৰ জাগ্ৰত কৰিলে। এই ভাষাৰে সন্ত নামদেৱে ভক্তি পথৰ চেতনাক শক্তিশালী কৰি তুলিলে। একেদৰে সন্ত টুকাৰমে মাৰাঠী ভাষাত ধৰ্ম সজাগতাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰে। আৰু সন্ত চোখামেলাই সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ আন্দোলনসমূহক শক্তিশালী কৰি তুলিছিল।
আজি মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মাৰাঠী ধৰ্ম বাঢ়িছে
মই মহান সাধুক প্ৰণাম জনাইছো।
সমগ্ৰ দেশৰ বাবে মাৰাঠী ভাষাৰ এই মৰ্যাদা আছে
ছত্রপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ৰাজ অভিষেকত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি
তিনিশ পঞ্চাশ বছৰত কৰা সন্মানৰ মুজৰা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ইতিহাস মাৰাঠী ভাষাৰ অৱদানৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ। মহাৰাষ্ট্ৰৰ বহু বিপ্লৱী নেতা আৰু চিন্তাবিদে মাৰাঠী ভাষাক মাধ্যম হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি জনসাধাৰণক সজাগতা সৃষ্টি আৰু একত্ৰিত কৰিছিল। মাৰাঠী কাকত কেশৰীৰ জৰিয়তে লোকমান্য তিলক বিদেশী শক্তিৰ শিপা কঁপাইছিল। মাৰাঠী ভাষাত দিয়া ভাষণে মানুহৰ স্বৰাজ লাভৰ হেঁপাহ জাগ্ৰত কৰিছিল। ন্যায় আৰু সমতাৰ যুঁজখন আগুৱাই নিয়াত মাৰাঠী ভাষাই গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছিল। গোপাল গণেশ আগৰকাৰে তেওঁৰ মাৰাঠী কাকত সুধৰাকৰ জৰিয়তে সমাজ সংস্কাৰৰ অভিযান প্ৰতিটো ঘৰলৈ লৈ যায়। গোপাল কৃষ্ণ গোখলে জীয়েও মাৰাঠী ভাষাক মাধ্যম হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি স্বাধীনতা সংগ্ৰামক দিশ প্ৰদান কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
মাৰাঠী সাহিত্য হৈছে ভাৰতৰ সেই বহুমূলীয়া ঐতিহ্য, য’ত আমাৰ সভ্যতাৰ বিকাশ আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰগতিৰ কাহিনীবোৰ সংৰক্ষিত হৈ আছে। মহাৰাষ্ট্ৰত মাৰাঠী সাহিত্যৰ জৰিয়তে স্বৰাজ, স্বদেশী, আত্মভাষা আৰু আত্মসংস্কৃতিৰ চেতনা সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত আৰম্ভ হোৱা গণেশ উৎসৱ আৰু শিৱ জয়ন্তীৰ কাৰ্যসূচী, বীৰ ছাৱাৰকাৰৰ দৰে বিপ্লৱীসকলৰ চিন্তা, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ সামাজিক সমতা আন্দোলন, মহৰ্ষী কাৰ্ৱেৰ নাৰী সবলীকৰণ অভিযান, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উদ্যোগীকৰণ, কৃষি সংস্কাৰৰ প্ৰচেষ্টা, এই সকলোবোৰৰ জীৱন শক্তি আছিল মাৰাঠী ভাষা। মাৰাঠী ভাষাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি আমাৰ দেশৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য অধিক চহকী হয়।
বন্ধুসকল,
ভাষা কেৱল যোগাযোগৰ মাধ্যম নহয়। সংস্কৃতি, ইতিহাস, পৰম্পৰা আৰু সাহিত্যৰ লগত ভাষাৰ গভীৰ সম্পৰ্ক আছে। আমি লোকগীত পোৱাড়াৰ উদাহৰণ ল’ব পাৰো। পোৱাড়াৰ জৰিয়তে বহু শতিকাৰ পাছতো ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ আৰু অন্যান্য বীৰসকলৰ বীৰত্বৰ কাহিনী আমাৰ ওচৰলৈ গৈছে। এয়া আজিৰ প্ৰজন্মলৈ মাৰাঠী ভাষাৰ এক অদ্ভুত উপহাৰ। আজি আমি যেতিয়া গণপতিক পূজা কৰো তেতিয়া এই শব্দবোৰ আমাৰ মনত স্বাভাৱিকতে প্ৰতিধ্বনিত হয়, গণপতি বাপ্পা মৰেয়া। এয়া কেৱল কেইটামান শব্দৰ যোগফল নহয়, ভক্তিৰ এক অসীম প্ৰবাহ। এই ভক্তিই সমগ্ৰ দেশক মাৰাঠী ভাষাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। একেদৰে শ্ৰী বিঠালৰ আভং শুনা সকলেও মাৰাঠীৰ লগত স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
মাৰাঠী সাহিত্যিক, সাহিত্যিক, কবি আৰু অগণন মাৰাঠী প্ৰেমীয়ে মাৰাঠী ভাষাক এই গৌৰৱ প্ৰদানৰ বাবে দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰচেষ্টা চলাইছে। মাৰাঠী ভাষাই ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে বহু প্ৰতিভাৱান সাহিত্যিকৰ সেৱা লাভ কৰিছে। ইয়াত বলশাস্ত্ৰী জাম্ভেকাৰ, মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্ৰীবাই ফুলে, কৃষ্ণজী প্ৰভাকৰ খাদিলকাৰ, কেশৱসুত, শ্ৰীপদ মহাদেৱ মেটে, আচাৰ্য আত্ৰে, শান্তবাই শেলকে, গজানন দিগম্বৰ মদগুলকাৰ, কুসুমগ্ৰজ আদি ব্যক্তিত্বৰ অৱদান অতুলনীয়। মাৰাঠী সাহিত্যৰ পৰম্পৰা কেৱল প্ৰাচীন নহয় বৰঞ্চ বহুমুখী। বিনোৱা ভাবে, শ্ৰীপদ অমৃত ডাংগে, দুৰ্গাবাই ভাগৱত, বাবা আমতে, দলিত সাহিত্যিক দয়া পাৱাৰ, বাবাছাহেব পুৰন্দৰেৰ দৰে বহু ব্যক্তিয়ে মাৰাঠী সাহিত্যলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে। আজি পুৰুষোত্তম লক্ষ্মণ দেশপাণ্ডে, ফুল দেশপাণ্ডে, ড° অৰুণা ধেৰে, ড° সদানন্দ মৰে, মহেশ এলকুঞ্চৱাৰ, সাহিত্য অকাডেমী বঁটা বিজয়ী নামদেৱ কম্বলেকে ধৰি সকলো সাহিত্যিকৰ অৱদানৰ কথাও মনত ৰাখিম, যিয়ে মাৰাঠী সেৱা আগবঢ়াইছিল, তেতিয়া মানুহে বুজি পায়। আশা বাগে, বিজয়া ৰাজাধ্যাক্ষ, ড° শৰণকুমাৰ লিম্বলে, নাট্য পৰিচালক চন্দ্ৰকান্ত কুলকাৰ্ণীৰ দৰে বহু বিদগ্ধ পণ্ডিতে বছৰ বছৰ ধৰি এই সপোন দেখিছিল।
বন্ধুসকল,
সাহিত্য-সংস্কৃতিৰ লগতে মাৰাঠী চিনেমাইও আমাক গৌৰৱান্বিত কৰি তুলিছে। আজি ভাৰতত চিনেমাৰ ৰূপৰ ভিত্তি স্থাপন কৰিছিল ভি শান্তৰাম আৰু দাদাচাহেব ফাল্কেৰ দৰে ব্যক্তিত্বই। মাৰাঠী ভ্ৰাম্যমাণ থিয়েটাৰে সমাজৰ শোষিত আৰু বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ কণ্ঠ উত্তাল কৰি তুলিছে। মাৰাঠী থিয়েটাৰৰ প্ৰবীণ শিল্পীসকলে প্ৰতিখন মঞ্চতে নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰমাণ কৰিছে। মাৰাঠী সংগীত, লোকসংগীত, লোকনৃত্যৰ পৰম্পৰাই নিজৰ লগত চহকী ঐতিহ্য লৈ আগবাঢ়িছে। বালগন্ধৰ্ব, ড° বসন্তৰাও দেশপাণ্ডে, ভীমসেন যোশী, সুধীৰ ফাডকে, মগুবাই কুৰ্দিকাৰ বা পৰৱৰ্তী যুগত লতা দিদী, আশাতাই, শংকৰ মহাদেৱন, অনুৰাধা পড়োৱাল জীৰ দৰে মহান ব্যক্তিয়ে মাৰাঠী সংগীতক এক সুকীয়া পৰিচয় দিছে। মাৰাঠী ভাষাৰ সেৱা কৰা ব্যক্তিত্বৰ সংখ্যা ইমানেই বৃহৎ, সেইবোৰৰ বিষয়ে ক’বলৈ মোৰ গোটেই ৰাতিটো লাগিব৷
বন্ধুসকল,
মোৰ সৌভাগ্য আছিল, ইয়াত মাৰাঠী ক’ব নে হিন্দী ক’ব নে কিছু লোকে দ্বিধাবোধ কৰিছিল, মাজতে ভাঙি পৰিলোঁ, নহ’লে মাৰাঠীৰ পৰা দুই তিনিখন কিতাপ গুজৰাটীলৈ অনুদিত কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলোঁ৷ এতিয়া যোৱা ৪০ বছৰ ধৰি মোৰ যোগাযোগ হেৰাই গৈছে, নহ’লে মই বহু পৰিমাণে মাৰাঠী ভাষাত আগুৱাই গৈছিলো। কিন্তু তথাপিও মই বিশেষ অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহও আৰু ইয়াৰ কাৰণ আছিল যে মই প্ৰাথমিক জীৱনত আহমেদাবাদৰ এটা জগন্নাথ জী মন্দিৰৰ ওচৰতে বাস কৰিছিলো। আৰু ওচৰতে কেলিকো মিল আছিল আৰু কেলিকো মিলৰ শ্ৰমিক কোৱাৰ্টাৰত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অহা এটা পৰিয়াল বাস কৰিছিল আৰু শুকুৰবাৰে তেওঁলোকৰ বন্ধ আছিল। আগতে তেওঁলোক য’ত-ত’ত গৈছিল, সেই সময়ত বিদ্যুতৰ কিছু সমস্যা আছিল, মই কোনো ৰাজনৈতিক মন্তব্য কৰা নাই। কিন্তু সেইবোৰ দিন আছিল। গতিকে শুকুৰবাৰে যেতিয়া তেওঁৰ ছুটী আছিল, মই শুকুৰবাৰে তেওঁৰ ঘৰত লগ কৰিবলৈ গৈছিলোঁ। গতিকে মনত পৰে তেওঁৰ ঘৰৰ চুবুৰীত এজনী সৰু ছোৱালী আছিল। তাই মোৰ লগত মাৰাঠী ভাষাত কথা পাতিছিল। তেওঁ মোৰ গুৰু হৈ মোক মাৰাঠী শিকাইছিল।
বন্ধুসকল,
মাৰাঠীয়ে ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্যাদা পোৱাৰ লগে লগে মাৰাঠী ভাষাৰ অধ্যয়নে এক উদগনি লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা গৱেষণা আৰু সাহিত্য সংগ্ৰহৰ প্ৰসাৰ ঘটিব। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত মাৰাঠী ভাষা অধ্যয়নৰ সুবিধা থাকিব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এই সিদ্ধান্তই মাৰাঠী ভাষাৰ বিকাশৰ বাবে কাম কৰা সংগঠন, ব্যক্তি আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক এক সকাহ দিব। ইয়াৰ দ্বাৰা শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশত এনে এখন চৰকাৰ গঠন হৈছে যিয়ে মাতৃভাষাত শিক্ষাক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে। মনত আছে, বহু বছৰৰ আগতে এবাৰ আমেৰিকালৈ যোৱাৰ সময়ত এটা পৰিয়ালৰ লগত থাকিব লগা হৈছিল। আৰু সেই পৰিয়ালটোৰ এটা অভ্যাসে মোৰ হৃদয় চুই গৈছিল। তেলেগু পৰিয়াল আছিল যদিও তেওঁলোকৰ ঘৰৰ নিয়ম আছিল যে লাইট আমেৰিকান৷ কিন্তু নিয়মটো আছিল যে যিয়েই নহওক, সন্ধিয়া ৰাতিৰ আহাৰ খোৱাৰ সময়ত পৰিয়ালৰ সকলোৱে একেলগে টেবুলত বহিব আৰু দ্বিতীয়টো আছিল যে সন্ধিয়া ৰাতিৰ আহাৰ খাওঁতে পৰিয়ালৰ এজনো ব্যক্তিয়ে তেলেগু বাদে কোনো ভাষা ক’ব নোৱাৰে৷ তাৰ বাবেই তাত জন্ম হোৱা ল’ৰা-ছোৱালীবোৰেও তেলেগু ভাষা কয়। মই দেখিছোঁ যে আজিও মহাৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল এটালৈ গ’লে মাৰাঠী ভাষা সহজেই শুনা যায়। আন মানুহৰ ক্ষেত্ৰত এনে নহয়, আমি এৰি দিওঁ আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকক হেল্ল’ ক’বলৈ মজা লাগে।
বন্ধুসকল,
নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ অধীনত এতিয়া মাৰাঠীতো চিকিৎসা আৰু অভিযান্ত্ৰিক অধ্যয়ন সম্ভৱ হৈ উঠিছে। কেৱল ইমানেই নহয়, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশসকলৰ সন্মুখত মই অনুৰোধ কৰিছিলোঁ। মই ক’লো, আপোনাৰ ক’ৰ্টলৈ কোনো দুখীয়া মানুহ আহি যদি আপুনি তেওঁক ইংৰাজীত ৰায় দিয়ে, তেন্তে সেই বেচেৰাজনে কি বুজিব, আপুনি তেওঁক কি দিছে? আৰু মই সুখী যে আজি আমাৰ বিচাৰৰ কাৰ্য্যকৰী অংশ মাতৃভাষাত দিয়া হৈছে। মাৰাঠী ভাষাত ৰচিত বিজ্ঞান, অৰ্থনীতি, শিল্প, কবিতা আদি বিষয়ৰ গ্ৰন্থ উপলব্ধ হৈছে আৰু বৃদ্ধি পাইছে। আমি এই ভাষাটোক ধাৰণাৰ বাহন হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব, যাতে ই সদায় জীয়াই থাকে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ’ব লাগে যে মাৰাঠী সাহিত্যৰ ৰচনাসমূহে যিমান পাৰি সিমান মানুহৰ মাজলৈ যাব পাৰে, মই বিচাৰো মাৰাঠী ভাষাই বিশ্ব দৰ্শকৰ মাজলৈ যাওক। আৰু আপোনালোকে হয়তো জানে যে ভাৰত চৰকাৰে আপোনালোকক এই অনুবাদ হিন্দীত দিবলৈ ভাষিণী এপ এটা তৈয়াৰ কৰিছে। নিশ্চয় ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনালোকে আপোনালোকৰ কথাবোৰ ভাৰতীয় ভাষাত সহজে ব্যাখ্যা কৰিব পাৰিব। অনুবাদৰ এই বৈশিষ্ট্যই ভাষাৰ বাধা দূৰ কৰিব পাৰে। আপুনি মাৰাঠী কয়, যদি মই ভাষিণী এপ লৈ বহি আছো তেন্তে গুজৰাটীত শুনিব পাৰিম। হিন্দীত শুনিব পাৰোঁ। গতিকে প্ৰযুক্তিৰ বাবে এই ব্যৱস্থাটো অতি সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানটো উদযাপন কৰিছো, এই সুযোগে আমাৰ বাবেও এটা ডাঙৰ দায়িত্ব কঢ়িয়াই আনিছে। এই সুন্দৰ ভাষাটোক আগুৱাই নিয়াত অৰিহণা যোগোৱাটো প্ৰতিজন মাৰাঠী ভাষী ব্যক্তিৰ দায়িত্ব। মাৰাঠী মানুহ যেনেকৈ সহজ-সৰল, একেদৰে মাৰাঠী ভাষাও অতি সহজ। আমি সকলোৱে এনেদৰে চেষ্টা কৰা উচিত যাতে অধিক সংখ্যক লোকে এই ভাষাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটে আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মই ইয়াৰ প্ৰতি গৌৰৱবোধ কৰে। আপোনালোক সকলোৱে মোক আদৰি লৈ সন্মান জনালে, ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতি মই কৃতজ্ঞ। এইটো এটা কাকতলীয়া কাৰণ আজি ইয়ালৈ আহিব লগা হৈছিল আন এটা অনুষ্ঠানৰ বাবে। কিন্তু হঠাৎ ইয়াত মোৰ সহকৰ্মীসকলে মোক আৰু এঘণ্টা সময় দিবলৈ ক’লে আৰু তাৰ পৰাই এই কাৰ্যসূচী তৈয়াৰ কৰা হ’ল। আৰু আপোনালোক সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি যাৰ জীৱন এইবোৰৰ লগত জড়িত, ইয়াত তেওঁলোকৰ উপস্থিতিয়ে নিজেই মাৰাঠী ভাষাৰ মহত্ত্বক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত মই অতিশয় কৃতজ্ঞ। মাৰাঠী ভাষাৰ ধ্ৰুপদী মৰ্যাদা পোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু বিশ্বৰ সকলো মাৰাঠী লোকৰ প্ৰতি আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
ধন্যবাদ।