Ministry of Ports, Shipping and Waterways
The Union Minister for Ports, Shipping, and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal Launches ‘Cruise Bharat Mission,’ to Double Cruise Calls and Passengers within Five years
Mission aims at creation of 4 lakh jobs in the revamped Cruise Sector in India: Shri Sarbananda Sonowal
Cruise circuits to be designed to celebrate and promote globally the cultural, historical and natural heritage of Bharat: Shri Sonowal
Mission to be implemented in Three Phases & cover three key segments - Ocean & Harbour cruise, River & Island cruise, Island cruise
Cruise Bharat Mission will also result in over 1.5 million river cruise passengers over more than 5,000 Kms of Operational Waterways in India
30 SEP 2024 3:41PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Shri Sarbananda Sonowal, launched the ‘Cruise Bharat Mission’ from the Mumbai port. Aimed at the boosting the tremendous potential of cruise tourism in the country, the programme by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways aims to propel country’s cruise tourism industry by doubling cruise passenger traffic within five years; i.e. by 2029, said Shri Sarbananda Sonowal. The Union Minister of State, MoPSW, Shri Shantanu Thakur also joined Sonowal at this historic occasion.
Shri Sarbananda Sonowal launched the mission from onboard cruise ship ‘Empress’ here today. The initiative aims to excel India’s vision to become a global hub for cruise tourism and promote the country as the leading global cruise destination. The Cruise India Mission will be implemented in three phases, beginning from 1 October 2024 up to 31 March 2029. The Phase 1 (01.10.2024 – 30.09.2025) will focus on conducting studies, master planning, and forming cruise alliances with neighbouring countries. It will also modernise existing cruise terminals, marinas, and destinations to enhance the potential of cruise circuits. The Phase 2 (01.10.2025 – 31.03.2027) will concentrate on developing new cruise terminals, marinas, and destinations to activate high-potential cruise locations and circuits. Phase 3 (01.04.2027 – 31.03.2029) will focus on integrating all cruise circuits across the Indian Subcontinent, marking the maturity of the cruise ecosystem while continuing the development of cruise terminals, marinas, and destinations.
Key performance targets across the phases include increasing sea cruise passengers from 0.5 million in Phase 1 to 1 million by Phase 3, with corresponding increases in sea cruise calls from 125 to 500. River cruise passengers will grow from 0.5 million in Phase 1 to 1.5 million by Phase 3. The number of international cruise terminals will expand from 2 in Phase 1 to 10 by Phase 3, while river cruise terminals will increase from 50 to 100. Similarly, marinas will grow from 1 to 5, and employment generated will rise from 0.1 million to 0.4 million by the final phase.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “The ‘Cruise Bharat Mission’ is a watershed moment in the revamp of the cruise sector of India. Under the visionary leadership of Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government is committed to harness the tremendous potential of Blue Economy of India. Cruise, with its tremendous potential in our country, has remained unexplored for long. With this visionary mission, it is aimed at transforming our maritime landscape and harness the potential of India’s vast coastline and waterways through cruise tourism. Based on critical pillars of infrastructure development, amp up cruise experience for tourists and sustainability of resources, the three phased mission will develop world class infrastructure and enable growth of cruise tourism and maritime trade.”
The mission aims to continuously work towards the development of world-class infrastructure and destinations while leveraging technology to provide a seamless experience for embarkation, disembarkation, and destination visits. It will promote the cultural, historical, and natural circuits of the Indian Subcontinent, ensuring inclusive and equitable growth for all stakeholders, including ports, cruise lines, vessel operators, tour operators, service providers, and local communities. Additionally, the mission will enable the responsible involvement of all regulatory agencies such as Customs, Immigration, CISF, State Tourism Departments, State Maritime Agencies, District Administrations, and local police.
“Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government has been taking measures that witnessed a remarkable increase of 400% passenger footfall in cruise since 2014. The ‘Cruise Bharat Mission’ will further build on this as it aims to double volume of cruise calls from 254 in 2024 to 500 by 2030 and 1,100 by 2047. We are expecting rise in passengers from 4.6 lakh in 2024 to 5 million by 2047. The mission also aims to create 4 lakhs employment in the cruise sector during this period,” added Sarbananda Sonowal.
The Cruise India Mission targets three key cruise segments. First, the Ocean & Harbour Cruise segment encompasses ocean cruises, including deep-sea and coastal cruises, along with harbour-based yachting and sailing cruises. Second, the River & Inland Cruise segment focuses on river and inland cruises on canals, backwaters, creeks, and lakes. Lastly, the Island Cruise segment highlights inter-island cruises, lighthouse tours, live-aboard experiences, expedition cruises, and boutique cruises to lesser-known destinations.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State, MoPSW, Shri Shantanu Thakur said, “Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, this mission reflects the commitment of the Government to transform India into a world class hub for cruise tourism. This mission aims at creating sustainable and vibrant ecosystem which will be beneficial for cruise operators, tourists and communities. This visionary mission will power India’s maritime sector which will open new vistas in tourism and harnessing the Blue Economy.”
The mission has identified key initiatives across five strategic pillars. The Sustainable Infrastructure & Capital pillar addresses infrastructure gaps, focusing on developing world-class terminals, marinas, water aerodromes, and heliports, alongside digitalisation (e.g., facial recognition) and decarbonisation (e.g., shore power). It includes creating a National Cruise Infrastructure Masterplan 2047, setting up a cruise-focused SPV under Indian Ports Association (IPA), and establishing a cruise development fund. The Operations Including Technology Enabled pillar aims to streamline operations, ensuring smooth embarkation, disembarkation, and destination visits with a focus on digital solutions such as e-clearance systems and e-visa facilities.
The Cruise Promotion & Circuit Integration pillar focuses on international marketing and investment promotion, including linking cruise circuits, hosting events like the "Cruise India Summit," and forming alliances with neighbouring countries. The Regulatory, Fiscal & Financial Policy pillar is centred on creating tailored fiscal and financial policies, with a focus on tax scenarios, cruise regulations, and the launch of a National Cruise Tourism Policy. Lastly, the Capacity Building and Economic Research pillar emphasizes skill development, creating a Centre of Excellence for cruise-related economic research, and formulating National Occupational Standards to promote youth employment in the cruise industry.
The Cruise Bharat Mission will not only elevate India’s cruise tourism sector but also create lasting opportunities for generations to come.
The event saw participation from key leaders across the cruise industry namely Rahul Narvekar, Speaker of the Maharashtra Legislative Assembly; Maharashtra; T.K. Ramchandran, Secretary of Ports, Shipping and Waterways, Government of India; and Jurgen Bailom, CEO of Cordelia Cruises, including other dignitaries, government officials and stakeholders.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ডাবল ক্ৰুজ কল আৰু যাত্ৰীসকলৰ বাবে ‘ক্ৰুজ ভাৰত মিছন,’ আৰম্ভ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ, আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
ভাৰতৰ নৱীকৰণ কৰা ক্ৰুজ খণ্ডত ৪ লাখ চাকৰি সৃষ্টিৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে মিছনে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক, ঐতিহাসিক আৰু প্ৰাকৃতিক ঐতিহ্যক বিশ্বব্যাপী উদযাপন আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে ডিজাইন কৰা হ’ব ক্ৰুজ চাৰ্কিট: শ্ৰী সোণোৱাল
এই মিছন তিনিটা পৰ্যায়ত ৰূপায়ণ কৰা হ'ব আৰু তিনিটা মূল খণ্ড সামৰি লোৱা হ'ব - অ'চেন এণ্ড হাৰ্বাৰ ক্ৰুজ, ৰিভাৰ এণ্ড আইলেণ্ড ক্ৰুজ, আইলেণ্ড ক্ৰুজ
ক্ৰুজ ভাৰত অভিযানৰ ফলত ভাৰতৰ ৫,০০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক সক্ৰিয় জলপথত ১৫ লাখতকৈ অধিক নদী ক্ৰুজ যাত্ৰীৰ সৃষ্টি হ’ব
30 SEP 2024 3:41PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে মুম্বাই বন্দৰৰ পৰা ‘ক্ৰুজ ভাৰত অভিযান’ আৰম্ভ কৰে। দেশত ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ এই কাৰ্যসূচীয়ে পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত,অৰ্থাৎ ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ক্ৰুজ যাত্ৰীৰ যাতায়াত দুগুণ কৰি দেশৰ ক্ৰুজ পৰ্যটন উদ্যোগক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে বুলি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়। এই বিশেষ অনুষ্ঠানত সোণোৱালৰ সৈতে যোগদান কৰে কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে।
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ইয়াত অনব’ৰ্ড ক্ৰুজ জাহাজ ‘এম্প্ৰেছ’ৰ পৰা এই অভিযান আৰম্ভ কৰে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বাবে বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু দেশখনক বিশ্বৰ আগশাৰীৰ ক্ৰুজ গন্তব্যস্থান হিচাপে পৰিণত কৰা। ক্ৰুজ ইণ্ডিয়া মিছন ২০২৪ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ পৰা ২০২৯ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে তিনিটা পৰ্যায়ত ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।প্ৰথম পৰ্যায়ত (০১.১০.২০২৪ – ৩০.০৯.২০২৫) অধ্যয়ন চলোৱা, মাষ্টাৰ প্লেনিং, আৰু চুবুৰীয়া দেশৰ সৈতে ক্ৰুজ মিত্ৰতা গঠনৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব . ইয়াৰ উপৰি ক্ৰুজ চাৰ্কিটৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ বাবে বৰ্তমানৰ ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল, মেৰিনা আৰু গন্তব্যস্থানসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হ’ব। ২য় পৰ্যায়ত (০১.১০.২০২৫ – ৩১.০৩.২০২৭) উচ্চ সম্ভাৱ্যপূৰ্ণ ক্ৰুজ স্থান আৰু চাৰ্কিট সক্ৰিয় কৰিবলৈ নতুন ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল, মেৰিনা, আৰু গন্তব্যস্থানসমূহ বিকশিত কৰাত মনোনিৱেশ কৰা হ’ব। তৃতীয় পৰ্যায় (০১.০৪.২০২৭ – ৩১.০৩.২০২৯) সমগ্ৰ ভাৰতীয় উপমহাদেশৰ সকলো ক্ৰুজ চাৰ্কিট একত্ৰিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব, ক্ৰুজ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ পৰিপক্কতা চিহ্নিত কৰাৰ লগতে ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল, মেৰিনা, আৰু গন্তব্যস্থানৰ উন্নয়ন অব্যাহত ৰখা হ’ব।
সমগ্ৰ পৰ্যায়সমূহৰ মূল প্ৰদৰ্শনৰ লক্ষ্যসমূহৰ ভিতৰত আছে পৰ্যায় ১ৰ ০.৫ মিলিয়নৰ পৰা ৩য় পৰ্যায়লৈকে সাগৰীয় ক্ৰুজ যাত্ৰী বৃদ্ধি কৰা, সংশ্লিষ্টভাৱে সাগৰীয় ক্ৰুজ কল ১২৫ৰ পৰা ৫০০লৈ বৃদ্ধি কৰা ৩য় পৰ্যায়ৰ ভিতৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেলৰ সংখ্যা ১ম পৰ্যায়ত ২ৰ পৰা ১০লৈ বৃদ্ধি পাব, আনহাতে নদী ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল ৫০ৰ পৰা ১০০লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু চূড়ান্ত পৰ্যায়লৈকে ০১ লাখৰ পৰা ০৪ লাখলৈ বৃদ্ধি পাব।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘‘ক্ৰুজ ভাৰত মিছন’ ভাৰতৰ ক্ৰুজ খণ্ডৰ নৱীকৰণৰ এক বিশেষ মুহূৰ্ত। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতীয় নীলা অৰ্থনীতিৰ প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমাৰ দেশত প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনা থকা ক্ৰুজ দীৰ্ঘদিন ধৰি অনান্বেষিত হৈ আছে। এই দূৰদৰ্শী অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশৰ পৰিৱৰ্তন আৰু ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বিশাল উপকূল আৰু জলপথৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰা। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, পৰ্যটকৰ বাবে ক্ৰুজ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি আৰু সম্পদৰ বহনক্ষমতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তিনিটা পৰ্যায়ৰ অভিযানে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি বিকশিত কৰিব আৰু ক্ৰুজ পৰ্যটন তথা সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ বৃদ্ধি সক্ষম কৰি তুলিব ।”
এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু গন্তব্যস্থানৰ উন্নয়নৰ দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰা আৰু লগতে প্ৰযুক্তিৰ সহায় লৈ জাহাজত উঠা, নামি অহা, আৰু গন্তব্যস্থান ভ্ৰমণ আদিৰ ক্ষেত্ৰত এক নিৰৱচ্ছিন্ন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰা হ’ব। ই ভাৰতীয় উপমহাদেশৰ সাংস্কৃতিক, ঐতিহাসিক, আৰু প্ৰাকৃতিক বৰ্তনীসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিব, বন্দৰ, ক্ৰুজ লাইন, জাহাজ পৰিচালক, ভ্ৰমণ অপাৰেটৰ, সেৱা প্ৰদানকাৰী, আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়কে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সমতাপূৰ্ণ বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিব। ইয়াৰ উপৰি এই অভিযানে শুল্ক, অভিবাসন, চিআইএছএফ, ৰাজ্যিক পৰ্যটন বিভাগ, ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক সংস্থা, জিলা প্ৰশাসন আৰু স্থানীয় আৰক্ষীৰ দৰে সকলো নিয়ন্ত্ৰণ সংস্থাক দায়িত্বশীলভাৱে জড়িত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
“প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত চৰকাৰে এনে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আহিছে যিয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা ক্ৰুজত ৪০০% যাত্ৰীৰ সংখ্যা লক্ষণীয়ভাৱে বৃদ্ধি পোৱাৰ সাক্ষী হৈ আহিছে।‘ক্ৰুজ ভাৰত মিছন’-এ এই বিষয়ত আৰু অধিক কাম কৰিব ।কাৰণ ইয়াৰ লক্ষ্য ২০২৪ চনত ২৫৪ৰ পৰা ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০০ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১১০০লৈ বৃদ্ধি কৰা। লগতে ক্ৰুজ কলৰ পৰিমাণ ২০২৪ চনত ৪.৬ লাখৰ পৰা ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ৫০ লাখলৈ বৃদ্ধি হোৱাৰ আশা কৰিছো ,” সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় ।
ক্ৰুজ ইণ্ডিয়া মিছনে তিনিটা মূল ক্ৰুজ শাখাক লক্ষ্য কৰি লৈছে। প্ৰথমতে, অ’চেন এণ্ড হাৰ্বাৰ ক্ৰুজ ছেগমেণ্টে গভীৰ সাগৰ আৰু উপকূলীয় ক্ৰুজকে ধৰি অ’চেন ক্ৰুজৰ লগতে হাৰ্বাৰ ভিত্তিক ইয়টিং আৰু চেলিং ক্ৰুজকো সামৰি লৈছে। দ্বিতীয়তে, ৰিভাৰ এণ্ড ইনলেণ্ড ক্ৰুজ শাখাই খাল, বেকৱাটাৰ, খাল আৰু হ্ৰদত নদী তথা অন্তৰ্দেশীয় ক্ৰুজৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। শেষত, আইলেণ্ড ক্ৰুজ শাখাই আন্তঃদ্বীপ ক্ৰুজ, লাইটহাউচ ভ্ৰমণ, লাইভ-এবৰ্ড অভিজ্ঞতা, অভিযান ক্ৰুজ, আৰু কম পৰিচিত গন্তব্যস্থানলৈ বুটিক ক্ৰুজৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে।
.এই উপলক্ষে ভাষণ দি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে কয়, “মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত এই অভিযানে ভাৰতক ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বিশ্বমানৰ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে বহনক্ষম আৰু সজীৱ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা, যিটো ক্ৰুজ অপাৰেটৰ, পৰ্যটক আৰু সম্প্ৰদায়ৰ বাবে উপকাৰী হ’ব। এই দূৰদৰ্শী অভিযানে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক শক্তি প্ৰদান কৰিব, যিয়ে পৰ্যটন আৰু নীলা অৰ্থনীতিৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত নতুন দিশ মুকলি কৰিব।”
এই মিছনে পাঁচটা কৌশলগত স্তম্ভৰ মাজেৰে মূল পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰিছে। বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনি আৰু মূলধনী স্তম্ভই আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱধানসমূহ সমাধান কৰিব, ডিজিটেলাইজেচন (যেনে, মুখৰ চিনাক্তকৰণ) আৰু ডিকাৰ্বনাইজেচন (যেনে, উপকূলৰ শক্তি)ৰ সমান্তৰালভাৱে বিশ্বমানৰ টাৰ্মিনেল, মেৰিনা, আৰু হেলিপৰ্টৰ উন্নয়নত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ আন্তঃগাঁথনি মাষ্টাৰপ্লেন ২০৪৭ তৈয়াৰ কৰা, ভাৰতীয় বন্দৰ সংস্থা (আইপিএ)ৰ অধীনত ক্ৰুজ কেন্দ্ৰিক এছপিভি স্থাপন কৰা, আৰু ক্ৰুজ উন্নয়ন পুঁজি স্থাপন কৰা। প্ৰযুক্তি সক্ষম স্তম্ভকে ধৰি কাৰ্য্যকলাপৰ লক্ষ্য হৈছে ই-ক্লিয়াৰেন্স চিষ্টেম আৰু ই-ভিছাৰ সুবিধাৰ দৰে ডিজিটেল সমাধানৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি জাহাজত সহজ আৰু আৰামদায়কভাবে উঠা, নমা কৰা আৰু নিৰ্দিষ্ট গন্তব্যস্থানৰ ভ্ৰমণ নিশ্চিত কৰিব।
ক্ৰুজ প্ৰমোচন এণ্ড চাৰ্কিট ইন্টিগ্ৰেচন স্তম্ভটোৱে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিপণন আৰু বিনিয়োগ প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য'ত ক্ৰুজ চাৰ্কিটসমূহক সংযোগ কৰা, "ক্ৰুজ ইণ্ডিয়া ছামিট"ৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা আৰু চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ সৈতে বন্ধুত্বপূৰ্ণ মিত্ৰতাৰে গঢ়ি তোলা আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে । নিয়ন্ত্ৰণ, বিত্তীয় আৰু বিত্তীয় নীতিৰ স্তম্ভটোৱে কৰ পৰিস্থিতি, ক্ৰুজ নিয়ন্ত্ৰণ, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ পৰ্যটন নীতি আৰম্ভ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নিৰ্দিষ্ট বিত্তীয় আৰু বিত্তীয় নীতি সৃষ্টিৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত। শেষত, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু অৰ্থনৈতিক গৱেষণা স্তম্ভটোৱে দক্ষতা বিকাশ, ক্ৰুজ সম্পৰ্কীয় অৰ্থনৈতিক গৱেষণাৰ বাবে উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ সৃষ্টি আৰু ক্ৰুজ উদ্যোগত যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিয়োগৰ পথ প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তিগত মান প্ৰণয়ন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ক্ৰুজ ভাৰত অভিযানে ভাৰতৰ ক্ৰুজ পৰ্যটন খণ্ডক উন্নীত কৰাই নহয় আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে স্থায়ী সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব।
এই অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ ক্ৰুজ উদ্যোগৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যক্তি ক্ৰমে মহাৰাষ্ট্ৰ বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ ৰাহুল নাৰ্ভেকাৰ; টি.কে ৰামচন্দ্ৰন. ভাৰত চৰকাৰৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ সচিব আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, চৰকাৰী বিষয়া তথা অংশীদাৰসকলকে ধৰি কৰ্ডেলিয়া ক্ৰুজৰ চিইঅ’ জৰ্গেন বেইলম উপস্থিত থাকে।