শিপ্পিং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা চহি মঙাগী মনুংদা ক্রুজ কোলশিং অমসুং পেসেঞ্জরশিং শরুক অনি থোক্না হেনগৎহন্নবা ‘ক্রুজ ভারত মিসন’ হৌদোকখ্রে
মিসন অসিনা ভারতকী নৌনা অমুক শেমগৎলবা ক্রুজ সেক্তরদা থবক লাখ ৪ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি: শ্রী সর্বানন্দা সিনোৱাল
ক্রুজ সর্ক্যুইৎ অসিবু ভারতকী চৎনবী, পুৱারী অমসুং মহৌশাদগী লৈরক্লবা ইপা-ইপুগি পারি-পুরিশিং অদুবু মালেম শিনথুংনা সেলেব্রেত তৌনবা অমসুং প্রোমোত তৌনবা শেম্লগনি: শ্রী সোনোৱাল
মিসন অসি তাঙ্কক অহুম থোক্না পাইখৎলগনি অমসুং মরু ওইবা শরুক অহুম থোক্না খাইদোক্লগনি- সমুদ্র অমসুং হিথাংফমগী ক্রুজ, তুরেল অমসুং ঈথৎকী ক্রুজ, ঈথৎকী ক্রুজ
ক্রুজ ভারত মিসন অসিনা ভারত্তা মথৌ নিংথিনা তৌবা ৱাতরৱেজ কি.মি. ৫০০০ হেনবদা রিভর ক্রুজকী পেসেঞ্জর মিলিয়ন ১.৫কী মথক্তা লৈহল্গগনি
30 SEP 2024 3:41PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ (MoPSW)কী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা মুম্বাই পোর্ত্তগী ‘ক্রুজ ভারত মিসন’ হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসিদা ক্রুজ তুরিজমগী লৈরিবা মতিক অদুবু ফুদোক্নবগী পান্দমদা, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী প্রোগ্রাম অসিনা ২০২৯ ফাওবদা, চহি মঙাগী মনুংদা ক্রুজ পেসেঞ্জর ত্রাফিক শরুক অনি থোক্না হেনগৎহন্দুনা লৈবাক অসিগী ক্রুজ তুরিজম ইন্দস্ত্রীবু চাউখৎহন্নবগী পান্দম থম্লি হায়না শ্রী সোনোৱালনা হায়খি। MoPSWগী কেন্দ্রগি রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী শান্তনু থাকুরশু মসিগী পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা সোনোৱালগা লোইননা শরুক য়াখি।
শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি মফম অসিদা ক্রুজ শিপ ‘এমপ্রেস’তা তোংদুনা মিসন অসিবু হৌদোকখি। মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা ভারতপু ক্রুজ তুরিজমগীদমক্তা গ্লোবল হব ওইহন্নবগী ভিজন অমসুং লৈবাক অসিবু মালেম অসিগী মকোক থোংবা ক্রুজ দেস্তিনেশন অমা ওইনা ওইহন্নবগী পান্দম থম্লি। ক্রুজ ইন্দিয়া মিসন অসি তাঙ্কক অহুম থোক্না পাইখৎলগনি, ২০২৪গী ওক্তোবর ১দগী হৌরগা ২০২৯গী ৩১ মার্চ ফাওবা পাংথোক্লগনি। অহানবা তাঙ্কক (০১.১০.২০২৪-৩০.০৯.২০২৫) অসিনা স্তদীশিং পাংথোকপা, মাস্তর প্লানিং তৌবা অমসুং য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা ক্রুজ এলাইন্স শেম্বদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি। মসিনা ক্রুজ সর্ক্যুইৎশিংগী মতিক অদুবু হেনগৎহন্নবা লৈরিবা ক্রুজ তর্মিনেলশিং, মেরিনাশিং অমসুং দেসইনেশনশিংবুশু মোদর্নাইজ তৌরগনি। অনিশুবা তাঙ্কক (০১.১০.২০২৫-৩১.০৩.২০২৭)না পোতেন্সিয়েল ৱাংবা ক্রুজ লোকেশনশিং অমসুং সর্ক্যুইৎশিং এক্তিবেত তৌনবা অনৌবা ক্রুজ তর্মিনেলশিং, মেরিনাশিং অমসুং দেস্তিনেশনশিং শেমগৎপদা অখন্নবা মিংৎয়েং থম্লগনি। অহুমশুবা তাঙ্কক (০১.০৪.২০২৭-৩১.০৩.২০২৯)না ইন্দিয়ন সবকন্তিনেন্ত শিনথুংনা ক্রুজ সর্ক্যুৎশিং পুম্নমক পুনশিনবদা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা ক্রুজ তর্মিনেলশিং, মেরিনাশিং অমসুং দেস্তিনেশনশিং লেপ্তনা শেমগত্তুনা ক্রুজ ইকোসিস্তেম মপুং ফাবা অদু ওইগনি।
তাঙ্ককশিং অদুদা মরু ওইবা পর্ফোর্মেন্সশিংগী থম্লিবা তার্গেতশিং অদুদা সী ক্রুজ পেসেঞ্জরশিংগী মশিং অদু অহানবা তাঙ্কক্তা মিলিয়ন ০.৫ ওইবদগী ৩শুবা তাঙ্কক ফাওবদা মিলিয়ন ১দা হেনগৎহনবা, লোইন-লোইননা মসিগা চপ মান্ননা সী ক্রুজ কোলশিংদা ১২৫তগী ৫০০তা হেনগৎহনবা অসিশু য়াওরি। রিভর ক্রুজ পেসেঞ্জরশিংগী মশিং অদু অহানবা তাঙ্কক্তা মিলিয়ন ০.৫ ওইরম্বদগী ৩শুবা তাঙ্কক্তা মিলিয়ন ১.৫তা হেনগৎলকপা। ইন্তর্নেস্নেল ক্রুজ তর্মিনেলশিংগী মশিং অদু অহানবা তাঙ্কক্তা ২ ওইরম্বদগী ৩শুবা তাঙ্কক ফাওবদা ১০দা চাউথোরকপা, লোইননা রিভর ক্রুজ তর্মিনেলশিং অদু ৫০দগী ১০০দা এনগৎলকপা। অসিগা চপ মান্ননা, মেরিনাশিং অদু ১দগী ৫দা হেনগৎলকপা, অমসুং অরোইবা তাঙ্কক ফাওবদা থবক ফংহনবগী মশিংশু মিলিয়ন ০.১দগী মিলিয়ন ০.৪দা হেনগৎলগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, “মসিগী ‘ক্রুজ ভারত মিসন’ অসি ভারতকী ক্রুজ সেক্তরবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী য়াম্না মরু ওইবা তাঙ্কক অমনি। ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী তুংগীদমক্তা শান্না উবা ঙম্বা লুচিং মখাদা, সরকার অসিনা ভারতকী ব্লু ইকোনোমীগী লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অদুবু শিজিন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা ক্রুজকী পোতেন্সিয়েল অসিবু মতম কুইনা শিজিন্নদনা, থিজিন্দনা অদুমক লাকখি। মসিগী ভিজনরী ওইবা মিসন অসিনা ঐখোয়গী মেরিতাইম লেন্দস্কেপ অসিদা অহোনবা অমা পুরক্নবা অমসুং ক্রুজ তুরিজমগী খুত্থাংদা ভারতকী পাক-চাউরবা সমুদ্র খোংবান অমসুং ৱাতরৱেজশিংগী লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অদুবু শিজিন্ননবা পান্দম থম্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপেমন্তকী মরু ওইবা য়ুম্বিশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা, তুরিস্তশিংগী ক্রুজ এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহনবা অমসুং রিসোর্সশিংগি সস্তেনেবিলিতী হেনগৎহল্লগনি, তাঙ্কক অহুমগী মিসন অসিনা মালেমগী থাক্তআ লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলগনি অমসুং ক্রুজ তুরিজম অমসুং মেরিতাইম ত্রেদতা শাহৌ লাকহল্লগনি।”
মিসন অসিনা এম্বার্কেশন, দিসেম্বার্কেশন অমসুং দেস্তিনেশন ভিজিৎশিংগীদমক্তা অপনবা লৈতবা য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমা পীনবা তেক্নোলোজীগী মতেংলৌদুনা মালেমগী থাক্তা লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দেস্তিনেশনশিং শেম্নবগী মাইকৈদা লেপ্তনা থবক তৌনবগী পান্দম থম্লি। মসিনা ভারতকী সবকন্তিনেন্ত অসিগী কলচরেল, হিস্তোরিকেল, অমসুং নেচরেল সর্ক্যুইৎশিং প্রোমোত তৌরগনি, মসিনা পোর্তশিং, ক্রুজ লাইনশিং, ভেসেল ওপরেতরশিং, তুর ওপরেতরশিং, সর্বিস প্রোভাইদরশিং অমসুং লোকেল কম্যুনিতীশিংয়াওনা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক্তা ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং এক্বিতেবল গ্রোথ পুরক্লগনি। মসিগী মথক্তা, মিসন অসিনা রেগুলেতরী এজেন্সীশিং খুদম ওইনা কস্তমশিং, ইমিগ্রেশন, CISF, স্তেত তুরিজম দিপার্তমেন্তশিং, স্তেত মেরিতাইম এজেন্সীশিং, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশনশিং অমসুং লোকেল পুলিসনচিংবা পুম্নমক্না মসিদা য়াম্না মরু ওইবা মওংদা শরুক য়াবা ঙমহল্লগনি।
“প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী ভিজনরী ওইবা লুচিং মখাদা, সরকার অসিনা পাইখৎখিবা থবক-থৌরমশিং অদুনা মরম ওইরগা ২০১৪দগী ক্রুজ পেসঞ্জরশিংগী মশিংদা ৪০০% হেনগৎলকপা থেংনখি। ‘ক্রুজ ভারত মিসন’ অসিনা মসিদা মখাতানা শেমগৎলগনি মরমদি মসিনা ক্রুজ কোলশিংগী ভোল্যুমদা ২০৪দা ২৫৪ ওইবদগী ২০৩০ ফাওবদা ৫০০দা অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা ১,১০০দা হেনগৎহন্নবগী পান্দম থম্লি। ঐখোয়না পেসেঞ্জরশিং মশিং অদু ২০২৪দা লাখ ৪.৬ ওইবদগী ২০৪৭ ফাওবদা মিলিয়ন ৫দা য়ৌরগনি হায়না আশা তৌরি। মিসন অসিনা মতম অসিগী মনুংদা ক্রুজ সেক্তরদা থবক লাখ ৪ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি,” হায়না সর্বানন্দা সোনোৱালনা মখা তারকখি।
ক্রুজ ইন্দিয়া মিসন অসিনা মরু ওইবা সেগমেন্ত অহুম তার্গেত তৌরি। অহানবদা, ওসীন অমসুং হার্বর ক্রুজ সেগমেন্ত অসিনা ওসীন ক্রুজশিং পুম্নমক য়াওগনি, দীপ-সী অমসুং কোস্তেল ক্রুজশিং য়াওনা, লোইন-লোইননা আর্বর-বেজদ জাক্তিং অমসুং সেলিং ক্রুজ য়াওগনি। অনিশুবদা, রিভর অমসুং ইনলেন্দ ক্রুজ সেগমেন্ত অসিনা কেনেলশিং, বেকৱাতরশিং, ক্রিকশিং অমসুং লেকশিংদা রিভর অমসুং ইনলেন্দ ক্রুজশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি। অরোইবদা, আইলেন্দ ক্রুজ সেগমেন্ত অসিনা ইন্তর-আইলেন্দ ক্রুজশিং, লাইতহাউস তুরশিং, লিব=আবোর্দ এক্সপরিয়েন্সশিং, এক্সপিদিশন ক্রুজ অমসুং ময়াম্না কা-হেন্না খঙনদবা দেস্তিনেশনশিংদা বুতিক ক্রুজশিং য়াওগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী MoPSWগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী শান্তনু থাকুরনা হায়খি, “ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগি ভিজনরী ওইবা লুচিং মখাদা, মসিগী মিসণ অসিনা ভারতপু ক্রুজ তুরিজমগীদমক্তা মালেমগী থাক্তা লৈবা হব ওইনা ওন্থোক্নবা সরকারগি ফিরেপ অদুবু ময়েক শেংনা উৎলি। মিসন অসিনা সস্তেনেবল অমসুং ভাইব্রেন্ত ওইবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবগী পান্দম থম্লি, মসিনা ক্রুজ ওপরেতরশিং, তুরিস্তশিং অমসুং কম্যুনিতীশিংগীদমক্তা য়াম্না কান্নবা পীরগনি। মসিগী ভিজনরী ওইবা মিসন অসিনা ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, লোইননা মসিনা তুরিজম অমসুং ব্লু ইকোনোমীগী কান্নবা লৌনবা অনৌবা মাইকৈ কয়া অমা হাংদোক্লগনি।”
মিসন অসিনা মরু ওইবা পিলর মঙাদা মরু ওইবা থৌরাংশিং মশক খঙদোক্লে। সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কেপিতল পিলরনা ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপশিং অদুবু য়েংশিল্লি, মখোয়না দিজিতেলাইজেশন (ফেসিয়েল রিকোগ্নিশন) অমসুং দিকার্বোনাইজেশন (খুদম ওইনা শোর পাৱর)গা লোইন-লোইননা মালেমগী থাক্তা লৈবা তর্মিনেলশিং, মেরিনাশিং, ৱাতর এরোদ্রোমশিং অমসুং হেলিপোর্তশিং শেমগৎপদা অকন্নবা মিৎয়েং থম্লি। মসিদা নেস্নেল ক্রুজ ইনফ্রাস্ত্রকচর মাস্তরপ্লান ২০৪৭, ইন্দিয় পোর্তস এসোসিয়েশন (IPA)গী মখাদা ক্রুজতা অখন্নবা মিৎয়েং থম্বা SPV, অমসুং ক্রুজ দেবেলপমেন্ত ফন্দ অমা থম্বা। তেক্নোলোজী শিজিন্নবা পিলরশিং য়াওনা ওপরেশনশিং অদুনা ওপরেশনশিং অদুবু স্ত্রীমলাইন তৌনবা পান্দম থম্লি, মসিনা দিজিতেল সোল্যুশনশিং খুদম ওইনা ই-কলইয়রেন্স সিস্তেমশিং অমসুং ই-ভিজা ফেসিলিতীশিংদা অকন্নবা মিৎয়েং থমদুনা এম্বার্কেশন, দিসেম্বার্কেশন অমসুং দেস্তিনেশন ভিজিৎশিংদা অথিংবা-অপনবা লৈতনা য়াম্না কোম্না পাংথোকপা ঙমহল্লগনি।
ক্রুজ প্রোমোশন অমসুং সর্ক্যুইৎ ইন্তিগ্রেশন পিলরনা ইন্তর্নেস্নেল মার্কেতিং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোশনদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি, মসিদা ক্রুজ সর্ক্যুইৎশিং লিঙ্ক তৌবা, “ক্রুজ ইন্দিয়া সম্মিত”গুম্বা থৌরমশিং পাংথোকপা অমসুং য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগা এলায়েন্স শেম্বনচিংবশিং অসি য়াওগনি। রেগুলেতরী, ফিস্কেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল পোলিসী পিলর অসি তেক্স সেনারিয়োশিং, ক্রুজ রেগুলেশনশিং অমসুং নেস্নেল ক্রুজ তুরিজম পোলিসী হৌদোকপা হায়রিবশিং অসিদা অকন্নবা মিৎয়েং থমদুনা মসিগীদমক্তা মতিক চাবা ফিস্কেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল পোলিসীশিং শেম্বদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি। অরোইবদা, কেপাসিতী বিল্দি অমসুং ইকোনোমিক রিসর্চ পিলরনা স্কিল দেবেলপমেন্ত, ক্রুজকা মরি লৈনবা ইকোনোমিক রিসর্চকীদমক্তা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা শেম্বা অমসুং ক্রুজ ইন্দস্ত্রীদা নহাশিংগী থবক তৌবা হেনগৎহন্নবা নেস্নেল ওকুপেস্নেল স্তেন্দার্দশিং ফোর্মুলেত তৌবা হায়রিবশিং অসিনচিংবদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি।
ক্রুজ ভারত মিসন অসিনা ভারতকী ক্রুজ তুরিজম সেক্তরবু পুখৎপদা নত্তনা লাক্কদবা মীরোলশিংগীদমক্তা তুং-কোইনগী ওইবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
থৌরম অসিদা ক্রুজ ইন্দস্ত্রীদগী মরু ওইবা লুচিংবশিং, মিং ওইনা পল্লবদা, মহারাস্ত্রাগী মহারাস্ত্র লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগি স্পীকর, রাহুল নার্ভেকর, ভারত সরকারগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী সেক্রেতরী, তি.কে. রামচন্দ্রন; অমসুং কোর্দেলিয়া ক্রুজেসকী CEO জুর্গেন বাইলোম, লোইননআ অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, সরকারগি ওফিসিয়েলশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
The Union Minister for Ports, Shipping, and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal Launches ‘Cruise Bharat Mission,’ to Double Cruise Calls and Passengers within Five years
Mission aims at creation of 4 lakh jobs in the revamped Cruise Sector in India: Shri Sarbananda Sonowal
Cruise circuits to be designed to celebrate and promote globally the cultural, historical and natural heritage of Bharat: Shri Sonowal
Mission to be implemented in Three Phases & cover three key segments - Ocean & Harbour cruise, River & Island cruise, Island cruise
Cruise Bharat Mission will also result in over 1.5 million river cruise passengers over more than 5,000 Kms of Operational Waterways in India
30 SEP 2024 3:41PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Shri Sarbananda Sonowal, launched the ‘Cruise Bharat Mission’ from the Mumbai port. Aimed at the boosting the tremendous potential of cruise tourism in the country, the programme by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways aims to propel country’s cruise tourism industry by doubling cruise passenger traffic within five years; i.e. by 2029, said Shri Sarbananda Sonowal. The Union Minister of State, MoPSW, Shri Shantanu Thakur also joined Sonowal at this historic occasion.
Shri Sarbananda Sonowal launched the mission from onboard cruise ship ‘Empress’ here today. The initiative aims to excel India’s vision to become a global hub for cruise tourism and promote the country as the leading global cruise destination. The Cruise India Mission will be implemented in three phases, beginning from 1 October 2024 up to 31 March 2029. The Phase 1 (01.10.2024 – 30.09.2025) will focus on conducting studies, master planning, and forming cruise alliances with neighbouring countries. It will also modernise existing cruise terminals, marinas, and destinations to enhance the potential of cruise circuits. The Phase 2 (01.10.2025 – 31.03.2027) will concentrate on developing new cruise terminals, marinas, and destinations to activate high-potential cruise locations and circuits. Phase 3 (01.04.2027 – 31.03.2029) will focus on integrating all cruise circuits across the Indian Subcontinent, marking the maturity of the cruise ecosystem while continuing the development of cruise terminals, marinas, and destinations.
Key performance targets across the phases include increasing sea cruise passengers from 0.5 million in Phase 1 to 1 million by Phase 3, with corresponding increases in sea cruise calls from 125 to 500. River cruise passengers will grow from 0.5 million in Phase 1 to 1.5 million by Phase 3. The number of international cruise terminals will expand from 2 in Phase 1 to 10 by Phase 3, while river cruise terminals will increase from 50 to 100. Similarly, marinas will grow from 1 to 5, and employment generated will rise from 0.1 million to 0.4 million by the final phase.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “The ‘Cruise Bharat Mission’ is a watershed moment in the revamp of the cruise sector of India. Under the visionary leadership of Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government is committed to harness the tremendous potential of Blue Economy of India. Cruise, with its tremendous potential in our country, has remained unexplored for long. With this visionary mission, it is aimed at transforming our maritime landscape and harness the potential of India’s vast coastline and waterways through cruise tourism. Based on critical pillars of infrastructure development, amp up cruise experience for tourists and sustainability of resources, the three phased mission will develop world class infrastructure and enable growth of cruise tourism and maritime trade.”
The mission aims to continuously work towards the development of world-class infrastructure and destinations while leveraging technology to provide a seamless experience for embarkation, disembarkation, and destination visits. It will promote the cultural, historical, and natural circuits of the Indian Subcontinent, ensuring inclusive and equitable growth for all stakeholders, including ports, cruise lines, vessel operators, tour operators, service providers, and local communities. Additionally, the mission will enable the responsible involvement of all regulatory agencies such as Customs, Immigration, CISF, State Tourism Departments, State Maritime Agencies, District Administrations, and local police.
“Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government has been taking measures that witnessed a remarkable increase of 400% passenger footfall in cruise since 2014. The ‘Cruise Bharat Mission’ will further build on this as it aims to double volume of cruise calls from 254 in 2024 to 500 by 2030 and 1,100 by 2047. We are expecting rise in passengers from 4.6 lakh in 2024 to 5 million by 2047. The mission also aims to create 4 lakhs employment in the cruise sector during this period,” added Sarbananda Sonowal.
The Cruise India Mission targets three key cruise segments. First, the Ocean & Harbour Cruise segment encompasses ocean cruises, including deep-sea and coastal cruises, along with harbour-based yachting and sailing cruises. Second, the River & Inland Cruise segment focuses on river and inland cruises on canals, backwaters, creeks, and lakes. Lastly, the Island Cruise segment highlights inter-island cruises, lighthouse tours, live-aboard experiences, expedition cruises, and boutique cruises to lesser-known destinations.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State, MoPSW, Shri Shantanu Thakur said, “Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, this mission reflects the commitment of the Government to transform India into a world class hub for cruise tourism. This mission aims at creating sustainable and vibrant ecosystem which will be beneficial for cruise operators, tourists and communities. This visionary mission will power India’s maritime sector which will open new vistas in tourism and harnessing the Blue Economy.”
The mission has identified key initiatives across five strategic pillars. The Sustainable Infrastructure & Capital pillar addresses infrastructure gaps, focusing on developing world-class terminals, marinas, water aerodromes, and heliports, alongside digitalisation (e.g., facial recognition) and decarbonisation (e.g., shore power). It includes creating a National Cruise Infrastructure Masterplan 2047, setting up a cruise-focused SPV under Indian Ports Association (IPA), and establishing a cruise development fund. The Operations Including Technology Enabled pillar aims to streamline operations, ensuring smooth embarkation, disembarkation, and destination visits with a focus on digital solutions such as e-clearance systems and e-visa facilities.
The Cruise Promotion & Circuit Integration pillar focuses on international marketing and investment promotion, including linking cruise circuits, hosting events like the "Cruise India Summit," and forming alliances with neighbouring countries. The Regulatory, Fiscal & Financial Policy pillar is centred on creating tailored fiscal and financial policies, with a focus on tax scenarios, cruise regulations, and the launch of a National Cruise Tourism Policy. Lastly, the Capacity Building and Economic Research pillar emphasizes skill development, creating a Centre of Excellence for cruise-related economic research, and formulating National Occupational Standards to promote youth employment in the cruise industry.
The Cruise Bharat Mission will not only elevate India’s cruise tourism sector but also create lasting opportunities for generations to come.
The event saw participation from key leaders across the cruise industry namely Rahul Narvekar, Speaker of the Maharashtra Legislative Assembly; Maharashtra; T.K. Ramchandran, Secretary of Ports, Shipping and Waterways, Government of India; and Jurgen Bailom, CEO of Cordelia Cruises, including other dignitaries, government officials and stakeholders.