Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses concluding ceremony of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court in Jodhpur, Rajasthan
Inaugurates Rajasthan High Court Museum
“National unity is the foundational stone of India’s judicial system and strengthening it will further strengthen the nation and its systems”
“It is now our responsibility to make the spirit of Bharatiya Nyaya Sanhita as effective as possible”
“We have repealed hundreds of colonial laws that had become completely irrelevant”
“Bharatiya Nyaya Sanhita liberates our democracy from the colonial mindset”
“Today, India’s dreams are big and the citizen’s aspirations higher”
“Judiciary has consistently played the moral responsibility of being vigilant and active on national issues”
“It is very important that simple, accessible and easy justice is guaranteed for everyone in Viksit Bharat”
25 AUG 2024 7:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding ceremony of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court in Jodhpur, Rajasthan today. He also inaugurated the Rajasthan High Court Museum.
The Prime Minister began his address by regretting the inconvenience caused due to the delay in arriving at the venue owing to poor weather conditions during his departure from Maharashtra. He expressed happiness in becoming a part of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court and said that the Rajasthan High Court is completing 75 years at a time when the Constitution of India is about to complete its 75 years. Therefore, the Prime Minister said, it is an occasion to celebrate the justice, integrity and dedication of many great personalities. “Today’s event is an example of the nation’s belief towards the Constitution”, the Prime Minister remarked, as he congratulated all flag bearers of justice and the people of Rajasthan on the occasion.
The Prime Minister underlined that the existence of the Rajasthan High Court is related to the history of India’s unity. Recalling the efforts of Sardar Vallabh Bhai Patel to bring together more than 500 states and weave it in a single thread of unity to form India, the Prime Minister pointed out that the various princely states of Rajasthan such as Jaipur, Udaipur and Kota had their own high courts which were integrated to bring the Rajasthan High Court into existence. “National unity is the foundational stone of India’s judicial system and strengthening it will further strengthen the nation and its systems”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister remarked that Justice is simple and lucid, however, at times the procedures make it complex. Shri Modi added that it is our collective responsibility to make all efforts to make Justice as simple and lucid as possible. He expressed happiness that India had taken multiple historic and crucial efforts in this direction. He further added that the Government had repealed many irrelevant colonial laws.
Shri Modi noted that India, after decades of independence, emerging out of the colonial mindset had adopted the Bharatiya Nyaya Sanhita replacing the Indian Penal Code. He added that the Bharatiya Nyaya Sanhita was based on the ideals of ‘Justice in place of Punishment’ which is also the basis of Indian thought. Shri Modi expressed confidence that Bharatiya Nyaya Sanhita will advance human thought and free us from the colonial mindset. He added, “It is now our responsibility to make the spirit of Bharatiya Nyaya Sanhita as effective as possible.”
The Prime Minister emphasized that the nation has rapidly transformed in the past decade as he mentioned India’s rise to the 5th largest economy in the world from the 10th position. “Today, India’s dreams are big and the citizen’s aspirations are high”, PM Modi said underlining the need for new innovations and modernization of systems according to the needs of new India. He further added that it is equally important for achieving ‘Justice for All’. The Prime Minister highlighted the important role of technology in revolutionizing India’s judicial system and gave the example of the ‘E-Courts’ project. He informed that more than 18,000 courts in the country have been computerized so far and information pertaining to more than 26 crore court matters has been made available on a centralized online platform through the National Judicial Data Grid. Shri Modi informed that more than 3000 court complexes and more than 1200 prisons have been connected to video conferencing facilities. He also expressed happiness with the pace of work carried out by Rajasthan in this direction where hundreds of courts have been computerized giving way to paperless courts, e-filing, electronic summon service and facilities for virtual hearing. Pointing out the slow-moving processes of courts that existed in the past, the Prime Minister stated that the impactful steps taken by the nation to reduce the burden on common citizens have given new hope to justice in India. The Prime Minister exhorted to maintain this newfound hope by continuously reforming the nation’s judicial system
The Prime Minister remarked that he had continuously mentioned the centuries-old system of our Mediation process on many occasions in the past. He emphasized that the “Alternate Dispute Resolution” mechanism has become an important way for cost-effective and quick decisions in the country today. He added that this system of Alternative Dispute Mechanism will promote Ease of Living as well as Ease of Justice in the country. The Prime Minister underlined that the Government had taken several steps in this direction by amending laws and adding new provisions. Shri Modi expressed hope that with the support of the judiciary, these systems will become more robust.
“Judiciary has consistently carried the moral responsibility of being vigilant and active on national issues”, the Prime Minister remarked. He said that the abrogation of Article 370 from Jammu & Kashmir presents a perfect example of India’s integration. He also mentioned the humanitarian law of CAA and said that the court’s decisions have clarified their stand on natural justice. Prime Minister Shri Modi underlined that the Supreme Court and the High Courts have strengthened the resolve of ‘nation first’. Referring to the Secular Civil Code as mentioned by the Prime Minister during his address from the Red Fort, he said even though the present government has raised the matter now, India’s judiciary has always advocated in its favour. He said that the Court’s stand on matters of national unity instil confidence in the citizens.
The Prime Minister emphasized that the word ‘integration’ is going to play a major role in 21st-century India. “Integration of modes of transport, data, health system - Our vision is that all the IT systems of the country which are working separately should be integrated. Police, forensics, process service mechanisms. The Supreme Court of India to district courts, all should work together”, the Prime Minister exclaimed. He also conveyed his best wishes for the integration project that has been initiated in all the district courts of Rajasthan today.
The Prime Minister remarked that the use of technology is becoming a tried and tested formula for the empowerment of the poor in today's India. He added that India has received praise from many global agencies and organizations in the last 10 years. Shri Modi emphasized how India works in many areas, from DBT to UPI, and has emerged as a global model. He further added that the same experience should be implemented in the justice system as well. Shri Modi noted that in this direction, technology and access to legal documents in one's own language will become the most effective means of empowering the poor. He added that the government is also promoting an innovative solution called Disha, and invited law students and other legal experts to help in this campaign. The Prime Minister also emphasized that there is work to be done in making legal documents and judgments available to people in local languages. He further added that the Supreme Court of India had already started this with the help of a software where judicial documents can be translated into 18 languages. Shri Modi appreciated all the unique efforts undertaken by the judiciary.
The Prime Minister expressed confidence that the courts will continue to give top priority to Ease of Justice. “It is very important that simple, accessible and easy justice is guaranteed for everyone in Viksit Bharat”, Shri Modi concluded
Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal Sharma, Union Minister for Law & Justice (Independent Charge), Shri Arjun Ram Meghwal, Justice of Supreme Court of India, Justice Sanjeev Khanna, and Chief Justice of Rajasthan High Court, Justice Manindra Mohan Shrivastava were present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী জোধপুরদা পাংথোকপা রাজস্থান হায় কোর্তকী প্লেতিনম জুবিলী থৌরমগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
রাজস্থান হায় কোর্ত ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে
“ভারতকী জুদিসিএল সিস্তেমগী য়ুম্ফম নেস্নেল য়ুনিতীনা ওইরি অমসুং মসি মপাঙ্গল কনখৎহনবনা জাতি অমসুং মাগী সিস্তেমশিং হেন্না মপাঙ্গল কনগনি”
“ভারতীয় ন্যায় সনহিতাগী ৱাখল্লোন য়ারিবা মখৈ ইফেক্তিব ওইহনবা অসি হৌজিক ঐখোয়গী থৌদাং ওইরে”
“ঐখোয়না কোলোনিএল লো কয়া লৌথোক্তুনা মপুং ফানা চৎনহনখিদ্রে”
“ভারতীয় ন্যায় সনহিতানা ঐখোয়গী দেমোক্রেসীবু লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী মনীংতমহনখি”
“ঙসি ভারতকী মঙলানশিং অসি য়াম্না চাউরে অমসুং প্রজাশিংগী অনীংবা অপাম্বশিং হেন্না ৱাংখৎলক্লি”
“জুদিসিয়রীনা নেস্নেল ইস্যুশিংদা লেপ্পা লৈতনা ভিজিলেন্ত অমসুং এক্তিব ওইবগী থৌদাং লৌদুনা লাকখি”
“ভিকসিৎ ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্কীদমক অচম্বা, লায়না ফংবা অমসুং লায়না ৱায়েল ফংহনবা অসি য়াম্না মরু ওই”
25 AUG 2024 7:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজস্থানগী জোধপুরদা পাংথোকপা রাজস্থান হায় কোর্তকী প্লেতিনম জুবিলী থৌরমগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না রাজস্থান হায় কোর্ত ম্যুজিয়মসু শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রদগী মহাক্না লাকপদা ৱেদরগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা থৌরম পাংথোকফমদা য়ৌরকপদা থেংখিবগীদমক নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। মহাক্না রাজস্থান হায় কোর্তকী প্লেতিনম জুবিলী থৌরমগী শরুক অমা ওইবা ফংবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি রাজস্থান হায় কোর্তনা ভারতকী সম্বিধান্না চহি ৭৫ মপুং ফারকপা মতমদা চহি ৭৫ মপুং ফারি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরম অসিনা মসি মশক নাইবা মীওই কয়াগী ৱায়েল. ইন্তিগ্রিতী, অমসুং কত্থোকপবু পালন তৌনবা থৌরম অমসু ওইরি। মহাক্না জস্তিসকী মরু ওইবা মীওইশিং অমসুং রাজস্থানগী মীয়ামবু থৌরম অসিগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি “ঙসিগী থৌরম অসি লৈবাক অসিনা সম্বিধানদা থাজবা থম্বগী খুদম অমনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজস্থান হায় কোর্ত লৈরিবসি ভারতকী অমত্তা ওইবগী পুৱারীগা মরী লৈনৈ। সরদার বল্লভভাই পতেলনা নীংথৌ পানবা লৈবাক ৫০০ হেন্না পুনশিন্নবা অমসুং ভারত শেম্নবগীদমক অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা হোৎনখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজস্থানগী তোঙান তোঙানবা নীংথৌ পানবা লৈবাকশিং হায়বদি জয়পুর, উদয়পুর অমসুং কোতাদা মখোয় মশাগী হায় কোর্ত লৈরম্মি অমসুং মখোয়শিং অসি রাজস্থান হায় কোর্ত শেম্নবা পুনশিনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “নেস্নেল য়ুনিতী অসি ভারতকী জুদিসিএল সিস্তেমগী য়ুম্ফমনি অমসুং মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা লৈবাক অমসুং মাগী সিস্তেমশিং অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জস্তিস অসি অচম্বা অমসুং ময়েক শেংবা অমনি, অদুম ওইনমক, করিগুম্বা মতমদা প্রোসিদ্যুরশিংনা মসিবু কমপ্লেক্স ওইহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জস্তিসপু য়ারিবমখৈ লায়থোকহন্নবা হোৎনবদা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা মথৌ তাই। ভারতনা মসিগী মাইকৈ অসিদা পুৱারী ওইরবা অমসুং মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলকপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি সরকারনা মরী লৈনদবা কোলোনিএল লো কয়া অমা লৌথোকখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা নীংতম্লবা মতুংদা, চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুং কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন থাদোক্তুনা ভারতকী পেনেল কোদকী মহুৎ শিন্দুনা ভারতীয় ন্যায় সনহিতা চৎনহনখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতীয় ন্যায় সনহিতা অসি ভারতকী ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফমসু ওইরিবা "চৈরাক পীবগী মহুত্তা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনব"গী ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইরি। শ্রী মোদীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ভারতীয় ন্যায় সনহিতানা মীওইবগী ৱাখল্লোনবু খুমাং চাউশিলহল্লগনি অমসুং ঐখোয়বু কোলোনিএলগী ৱাখল্লোনদগী লাপথোকহল্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, "ভারতীয় ন্যায় সনহিতাগী ৱাখল্লোন অসি ওইথোকপা য়াবা মওংদা মপাঙ্গল কলহন্নবা হৌজিক ঐখোয়গী থৌদাং ওইরে।"
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসি য়াম্না থুনা হোংলক্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী ১০শুবা মফমদগী ৫শুবা মফমদা ওনখৎলকপগী ৱাফম পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি ভারতকী মঙলানশিং অসি অচৌবা ওইরে অমসুং প্রজাশিংগী অপাম্বশিংসু ৱাংখৎলক্লি।" অনৌবা ভারতকী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না অনৌবা ইন্নোভেসনশিং অমসুং সিস্তেমশিং মোদর্নাইজ তৌবগী তঙাই ফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি "জস্তিস ফোর ওল" ফংনবগীদমক মসিসু চপ মান্ননা মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী জুদিসিএল সিস্তেমদা অহোংবা পুরকপদা তেক্নোলোজীনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু পনখি অমসুং "ই-কোর্তস" প্রোজেক্তকী খুদম পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোর্ত ১৮,০০০ হেন্না কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে অমসুং কোর্ত কেস করোর ২৬ হেনবগী ইনফোর্মেসন নেস্নেল জুদিসিএল দেতা গ্রিদকী খুত্থাংদা সেন্ত্রেলাইজ তৌরবা ওনলাইন প্লেৎফোর্মদা ফংহল্লে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কোর্ত কমপ্লেক্স ৩০০০ হেন্না অমসুং জেল ১২০০ হেন্না ভিদিও কনফরেন্সকী খুদোংচাবশিংগা ফংহল্লে। মহাক্না রাজস্থান্না মসিগী মাইকৈদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খোঙজেলদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। কোর্ত চা কয়া কম্প্যুতরাইজ তৌদুনা পেপরলেস কোর্ত, ই-ফাইলিং, ইলেক্ত্রোনিক সমন সর্ভিস অমসুং ভর্চুএল হিয়রিংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। মমাংদা লৈরম্বা কোর্তশিংগী প্রোসেসশিং খোঙজেল তপথবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মীপুম খুদিংমক্কী পোৎলুম হন্থহন্নবা লৌখৎলিবা কান্নরবা খোঙথাংশিংনা ভারত্তা জস্তিসকী অনৌবা আশা অমা পীরে। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী জুদিসিএল সিস্তেম লেপ্পা লৈতনা রিফোর্ম তৌদুনা নৌনা ফংলকপা আশা অসিবু ঙাক্না চৎনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মমাংদা চহি চা কয়াদগী চৎনরক্লবা ঐখোয়গী মেদিএসন প্রোসেসকী সিস্তেম অসিবু তাঙ্কক কয়অদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "অল্তর্নেতিব দিসপ্যুত রিজোলুসন" মেকানিজম অসি ঙসিদি লৈবাক অসিদা মমল হোংবা অমসুং অথুবা ৱারেপ লৌবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অল্তর্নেতিব দিসপ্যুত মেকানিজমগী সিস্তেম অসিনা লৈবাক অসিদা ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ জস্তিস হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা মসিগী মায়কৈ অসিদা আইনশিং শেমদোক্তুনা অমসুং অনৌবা প্রোভিজনশিং হাপচিন্দুনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। শ্রী মোদীনা আশা তৌখি মদুদি জুদিসিয়রীগী মতেংগা লোয়ননা সিস্তেমশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "জাতিগী ওইবা ইসুশিংদা জুদিসিয়রীনা চেকশিন্না অমসুং এক্তিব ওইবগী মোরেলগী থৌদাং অসি লেপ্পা লৈতনা লৌরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখিবা অসি ভারতকী ইন্তিগ্রেসনগী নিংথিনা খুদম অমনি। সি.এ.এ.গী হ্যুমেনিতরিয়ন লো অদুসু মহাক্না পনখি অমসুং হায়খি মদুদি কোর্তকী ৱারেপশিংনা নেচরেল জস্তিসকী মতাংদা মখোয়গী স্তেন্দ অদু ময়েক শেংলে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সুপ্রিম কোর্ত অমসুং হায় কোর্তশিংনা 'নেসন ফার্স্ত'কী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদগী মহাক্কী ৱারোল পীবদা সেক্যুলর সিবিল কোদকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা ৱাফম অসি পুখৎলবসু, ভারতকী জুদিসিয়রীনা মতম পুম্নমক্তা মসিগী মাইকৈদা ৱা ঙাংদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেস্নেল য়ুনিতীগী হীরমশিংদা কোর্তনা লৌরিবা ফিরেপ অসিনা প্রজাশিংদা থাজবা পোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি "ইন্তিগ্রেসন" হায়বা ৱাহৈ অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ত্রান্সপোর্ত, দেতা, হেল্থ সিস্তেমগী ইন্তিগ্রেসন - ঐখোয়গী ভিজনদি তোঙান্না থবক তৌরিবা লৈবাক অসিগী আই.তি. সিস্তেম পুম্নমকপু ইন্তিগ্রেৎ তৌগদবনি হায়বসিনি। পুলিস, ফোরেন্সিক, প্রোসেস সর্ভিস মেকানিজমশিং ভারতকী সুপ্রিম কোর্তদগী হৌরগা দিস্ত্রিক্ত কোর্ত ফাওবা, পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।" ঙসি রাজস্থানগী দিস্ত্রিক্ত কোর্ত পুম্নমক্তা হৌদোকখিবা ইন্তিগ্রেসন প্রোজেক্তকীদমক মহাক্না মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজী শীজিন্নবা অসি ঙসিগী ভারত্তা লায়রবশিংবু শক্তি পীনবগী চাংয়েং তৌরবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতপু মালেমগী এজেন্সী অমসুং ওর্গনাইজেসন কয়াদগী থাগৎপা ফোংদোক্নরকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা দি.বি.তি.দগী হৌরগা য়ু.পি.আই. ফাওবগী লম কয়াদা করম্না থবক তৌরি অমসুং মালেমগী ওইবা মোদেল অমা ওইরক্লি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি চপ মান্নবা এক্সপরিয়েন্স অসি জস্তিস সিস্তেমদসু চৎনহনগদবনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা, তেক্নোলোজী অমসুং মীওই অমগী মশাগী লোলদা লিগেল দোক্যুমেন্তশিং ফংহনবা অসি লাইরবশিংবু শক্তি পীনবগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। সরকারনা দিশা কৌবা অনৌবা সোলুসন অমা প্রমোৎ তৌরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না আইনগী মহৈরোইশিং অমসুং অতোপ্পা আইনগী এক্সপর্তশিংবু কেম্পেন অসিদা মতেং পাংনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা হায়খি মদুদি লোকেল লোলশিংদা লিগেল দোক্যুমেন্তশিং অমসুং জজমেন্তশিং মীয়ামদা ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা হান্ননা মসি সোফতৱেয়র অমগী মতেংগা লোয়ননা হৌখ্রে। মসিদা জদিসিএল দোকুমেন্তশিং অসি লোন ১৮দা হন্দোকপা য়াগনি। শ্রী মোদীনা জুদিসিয়রীনা পায়খৎলিবা অখন্নবা থবক পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি মদুদি কোর্তশিংনা ইজ ওফ জস্তিসতা অহেনবা প্রাইওরিতি পীদুনা চৎকনি। শ্রী মোদীনা “ভিকসিৎ ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্কীদমক অচম্বা, লায়না ফংবা অমসুং লায়বা ৱায়েল ফংহনবা অসি য়াম্না মরু ওই,” হায়না ফোংদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী হরিবাউ কৃষ্ণরাও বাগদেজী, রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভজনলাল শর্মা, কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিসকী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী অর্জুনরাম মেঘৱালজী, সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়াগী জস্তিস শ্রী সঞ্জীব খান্না, রাজস্থান হায় কোর্তকী চীফ জস্তিস শ্রী মনীন্দ্র মোহন শ্রীবাস্তবনা শরুক য়াখি।