প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্লেটিনাম জয়ন্তী উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন
“জাতীয় ঐক্য হৈছে ভাৰতৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ মূল শিলাস্তম্ভ, আৰু ইয়াক শক্তিশালী কৰিলে জাতি আৰু ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠান দুয়োটাই শক্তিশালী হৈ উঠিব”
“ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ মনোভাৱক যিমান পাৰি ফলপ্ৰসূ কৰি তোলাটো এতিয়া আমাৰ দায়িত্ব”
“সম্পূৰ্ণ অপ্রাসংগিক হৈ পৰা শ শ ঔপনিৱেশিক আইন আমি বাতিল কৰিছো”
“ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাই আমাৰ গণতন্ত্ৰক ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত কৰে”
“আজি ভাৰতৰ সপোন ডাঙৰ আৰু নাগৰিকৰ আকাংক্ষা সুউচ্চ”
“ন্যায়পালিকাই ধাৰাবাহিকভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ত সজাগ আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ নৈতিক দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে”
“বিকশিত ভাৰতত সকলোৰে বাবে সহজ, সুলভ আৰু সহজ ন্যায় নিশ্চিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়”
25 AUG 2024 7:06PM by PIB Guwahati
আজি ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্লেটিনাম জয়ন্তী উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাষণ দিয়ে। তেওঁ লগতে ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সংগ্ৰহালয়ো উদ্বোধন কৰে।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা যাত্ৰাৰ সময়ত প্ৰতিকূল বতৰৰ বাবে তেওঁৰ আগমনত পলম হোৱাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্লেটিনাম জয়ন্তী উদযাপনৰ অংশ হ’বলৈ পাই আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে ভাৰতীয় সংবিধানো ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময়ত আদালতে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ ইয়াক অসংখ্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ ন্যায়, সততা আৰু নিষ্ঠাক সন্মান জনোৱাৰ এক মুহূৰ্ত বুলি অভিহিত কৰে। ন্যায়ৰ সকলো চেম্পিয়ন আৰু ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠানে সংবিধানৰ প্ৰতি জাতিটোৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ অস্তিত্ব ভাৰতৰ ঐক্যৰ ইতিহাসৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত। চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে ৫০০ৰো অধিক ৰাজকীয় ৰাষ্ট্ৰক একত্ৰিত কৰি একক জাতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা চিন্তা কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাজস্থানৰ বিভিন্ন ৰাজকীয় ৰাজ্যৰ উচ্চ ন্যায়ালয়—যেনে জয়পুৰ, উদয়পুৰ, আৰু কোটা—একত্ৰিত কৰি ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয় গঠন কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য ভাৰতৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ মূল শিলাস্তম্ভ, আৰু ইয়াক শক্তিশালী কৰিলে জাতি আৰু ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠান দুয়োটাকে অধিক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে ন্যায় নিজেই পোনপটীয়া আৰু স্পষ্ট হ’লেও পদ্ধতিসমূহে কেতিয়াবা ইয়াক জটিল কৰি তুলিব পাৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ন্যায়ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো যিমান পাৰি সৰল আৰু স্পষ্ট কৰাটো আমাৰ ভাগ-বতৰা দায়িত্ব। এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য আৰু ঐতিহাসিক প্ৰচেষ্টাক লৈ তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি চৰকাৰে বহু পুৰণি ঔপনিৱেশিক আইন বাতিল কৰা বুলি উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে, স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ দশক দশক পিছত ভাৰতে ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ ঠাইত ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা গ্ৰহণ কৰি ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা আঁতৰি আহিছিল। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা ‘শাস্তিৰ ঠাইত ন্যায়’ নীতিৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত, যিয়ে ভাৰতীয় মূল মূল্যবোধক প্ৰতিফলিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই নতুন আইনী কাঠামোই মানৱ চিন্তাক আগুৱাই নিব আৰু জাতিটোক ঔপনিৱেশিক প্ৰভাৱৰ পৰা মুক্ত কৰিব। তেওঁ লগতে কয়, “ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাই ইয়াৰ মনোভাৱক মূৰ্ত কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত যিমান পাৰি ফলপ্ৰসূ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাটো এতিয়া আমাৰ দায়িত্ব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত দশকত জাতিটোৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতৰ দশম স্থানৰ পৰা বিশ্বৰ ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰে। নতুন ভাৰতৰ দাবী তথা আহ্বান পূৰণৰ বাবে উদ্ভাৱন আৰু আধুনিকীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে, ‘আজি ভাৰতৰ সপোন ডাঙৰ, আৰু ইয়াৰ নাগৰিকৰ আকাংক্ষাও উচ্চ।’ তেওঁ লগতে কয় যে ‘সকলোৰে বাবে ন্যায়’ লাভ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ই-ক’ৰ্ট’ প্ৰকল্পক এক উল্লেখযোগ্য উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ১৮ হাজাৰৰো অধিক আদালত কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে, আৰু ২৬ কোটিতকৈ অধিক আদালতৰ গোচৰৰ তথ্য এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক তথ্য গ্ৰীডৰ জৰিয়তে উপলব্ধ। ইয়াৰ উপৰিও ৩০০০ৰো অধিক আদালত কমপ্লেক্স আৰু ১২০০ৰো অধিক কাৰাগাৰত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই ক্ষেত্ৰত ৰাজস্থানৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যখনে শ শ আদালতত কম্পিউটাৰাইজড ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ফলত কাগজবিহীন কাৰ্য্যকলাপ, ই-ফাইলিং, ইলেক্ট্ৰনিক চমন সেৱা, আৰু ভাৰ্চুৱেল শুনানি সম্ভৱ হৈছে। ঐতিহাসিকভাৱে লেহেমীয়া আদালতৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ কথা চিন্তা কৰি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে শেহতীয়া সংস্কাৰে ভাৰতত ন্যায়ৰ বাবে নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। এই নতুন আশাক টিকিয়াই ৰাখিবলৈ তেওঁ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ অব্যাহত ৰখাৰ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ পূৰ্বতে মধ্যস্থতাৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাক সঘনাই আলোকপাত কৰি আহিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে "বিকল্প বিবাদ নিষ্পত্তি" (এডিআৰ) ব্যৱস্থা এতিয়া দেশত ব্যয়বহুল আৰু দ্ৰুত সিদ্ধান্ত লাভৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলাত পৰিণত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই এডিআৰ ব্যৱস্থাই ভাৰতত ইজ অৱ লিভিং আৰু ইজ অৱ জাষ্টিচ দুয়োটাকে বৃদ্ধি কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰে আইন সংশোধন কৰি নতুন বিধান প্ৰৱৰ্তন কৰি এই পন্থাক সমৰ্থন কৰিবলৈ কেইবাটাও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে, ন্যায়পালিকাৰ সহায়ত এই ব্যৱস্থাসমূহ অধিক শক্তিশালী আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ন্যায়পালিকাই ৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ত সজাগ আৰু সক্ৰিয় হৈ ধাৰাবাহিকভাৱে নিজৰ নৈতিক দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে। তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰাটো ভাৰতৰ সংহতিৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইন (CAA)ৰ উল্লেখ কৰি উল্লেখ কৰে যে আদালতৰ ৰায়দানে প্ৰাকৃতিক ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ স্থিতি স্পষ্ট কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু উচ্চ ন্যায়ালয় দুয়োটাই ‘প্ৰথমে জাতি’ৰ নীতিক শক্তিশালী কৰিছে। লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ ধৰ্মনিৰপেক্ষ নাগৰিক সংহিতাৰ কথা উল্লেখ কৰি আঙুলিয়াই দিয়ে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ এই বিষয়টো উত্থাপন কৰিলেও ন্যায়পালিকাই দীৰ্ঘদিন ধৰি ইয়াক সমৰ্থন কৰি আহিছে। তেওঁ এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে জাতীয় ঐক্যৰ বিষয়ত আদালতৰ স্থিতিয়ে নাগৰিকসকলৰ মাজত আস্থা জগাই তোলে।
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে ‘সংহতি’ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, “পৰিবহণ, তথ্য, আৰু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ একত্ৰীকৰণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো আই টি ব্যৱস্থাক একত্ৰিত কৰা যিবোৰ বৰ্তমান পৃথকে পৃথকে চলি আছে, য’ত আৰক্ষী, ফৰেনছিক, আৰু প্ৰক্ৰিয়া সেৱা ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত। ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰা জিলা আদালতলৈকে সকলোৱে ঐক্যবদ্ধভাৱে কাম কৰিব লাগে।” ৰাজস্থানৰ সকলো জিলা আদালতত বৰ্তমান চলি থকা সংহতি প্ৰকল্পৰ বাবেও তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সমসাময়িক ভাৰতত দৰিদ্ৰ লোকসকলক সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰযুক্তি ক্ৰমান্বয়ে এক শক্তিশালী আহিলা হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত ভাৰতে ইয়াৰ উন্নতিৰ বাবে অসংখ্য বিশ্বব্যাপী সংস্থা আৰু সংস্থাৰ পৰা প্ৰশংসা লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ পদক্ষেপ যেনে ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ (ডিবিটি) আৰু ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউপিআই)য়ে এক বিশ্বব্যাপী উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে আৰু ইয়াক ন্যায় ব্যৱস্থাত প্ৰতিফলিত কৰা উচিত। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰযুক্তি আৰু নিজৰ ভাষাত আইনী নথি-পত্ৰ লাভ কৰাটো দৰিদ্ৰসকলক সবলীকৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী মোদীয়ে চৰকাৰে দিশ নামৰ এক অভিনৱ পদক্ষেপৰ প্ৰচাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি আইনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু আইনী বিশেষজ্ঞসকলক এই প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ আইনী নথি-পত্ৰ আৰু ৰায়দানসমূহ স্থানীয় ভাষাত উপলব্ধ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ন্যায়িক নথিপত্ৰ ১৮টা ভাষালৈ অনুবাদ কৰিবলৈ চফট্ ৱেৰৰ ব্যৱহাৰকে ধৰি এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে তেওঁ প্ৰশংসা কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত ন্যায়পালিকাৰ অনন্য প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে আদালতে ইজ অৱ জাষ্টিছক অগ্ৰাধিকাৰ দি থাকিব। তেওঁ সামৰণিত কয়, “এখন বিকশিত ভাৰতত সকলোৰে বাবে সহজ, সুলভ, আৰু পোনপটীয়া ন্যায় নিশ্চিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।”
অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত হৰিভৌ বাগাড়ে, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ) শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ সঞ্জীৱ খান্না, আৰু মুখ্য ন্যায়াধীশ ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ মনিন্দ্ৰ মোহন শ্ৰীবাস্তৱ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses concluding ceremony of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court in Jodhpur, Rajasthan
Inaugurates Rajasthan High Court Museum
“National unity is the foundational stone of India’s judicial system and strengthening it will further strengthen the nation and its systems”
“It is now our responsibility to make the spirit of Bharatiya Nyaya Sanhita as effective as possible”
“We have repealed hundreds of colonial laws that had become completely irrelevant”
“Bharatiya Nyaya Sanhita liberates our democracy from the colonial mindset”
“Today, India’s dreams are big and the citizen’s aspirations higher”
“Judiciary has consistently played the moral responsibility of being vigilant and active on national issues”
“It is very important that simple, accessible and easy justice is guaranteed for everyone in Viksit Bharat”
25 AUG 2024 7:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding ceremony of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court in Jodhpur, Rajasthan today. He also inaugurated the Rajasthan High Court Museum.
The Prime Minister began his address by regretting the inconvenience caused due to the delay in arriving at the venue owing to poor weather conditions during his departure from Maharashtra. He expressed happiness in becoming a part of the Platinum Jubilee celebrations of the Rajasthan High Court and said that the Rajasthan High Court is completing 75 years at a time when the Constitution of India is about to complete its 75 years. Therefore, the Prime Minister said, it is an occasion to celebrate the justice, integrity and dedication of many great personalities. “Today’s event is an example of the nation’s belief towards the Constitution”, the Prime Minister remarked, as he congratulated all flag bearers of justice and the people of Rajasthan on the occasion.
The Prime Minister underlined that the existence of the Rajasthan High Court is related to the history of India’s unity. Recalling the efforts of Sardar Vallabh Bhai Patel to bring together more than 500 states and weave it in a single thread of unity to form India, the Prime Minister pointed out that the various princely states of Rajasthan such as Jaipur, Udaipur and Kota had their own high courts which were integrated to bring the Rajasthan High Court into existence. “National unity is the foundational stone of India’s judicial system and strengthening it will further strengthen the nation and its systems”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister remarked that Justice is simple and lucid, however, at times the procedures make it complex. Shri Modi added that it is our collective responsibility to make all efforts to make Justice as simple and lucid as possible. He expressed happiness that India had taken multiple historic and crucial efforts in this direction. He further added that the Government had repealed many irrelevant colonial laws.
Shri Modi noted that India, after decades of independence, emerging out of the colonial mindset had adopted the Bharatiya Nyaya Sanhita replacing the Indian Penal Code. He added that the Bharatiya Nyaya Sanhita was based on the ideals of ‘Justice in place of Punishment’ which is also the basis of Indian thought. Shri Modi expressed confidence that Bharatiya Nyaya Sanhita will advance human thought and free us from the colonial mindset. He added, “It is now our responsibility to make the spirit of Bharatiya Nyaya Sanhita as effective as possible.”
The Prime Minister emphasized that the nation has rapidly transformed in the past decade as he mentioned India’s rise to the 5th largest economy in the world from the 10th position. “Today, India’s dreams are big and the citizen’s aspirations are high”, PM Modi said underlining the need for new innovations and modernization of systems according to the needs of new India. He further added that it is equally important for achieving ‘Justice for All’. The Prime Minister highlighted the important role of technology in revolutionizing India’s judicial system and gave the example of the ‘E-Courts’ project. He informed that more than 18,000 courts in the country have been computerized so far and information pertaining to more than 26 crore court matters has been made available on a centralized online platform through the National Judicial Data Grid. Shri Modi informed that more than 3000 court complexes and more than 1200 prisons have been connected to video conferencing facilities. He also expressed happiness with the pace of work carried out by Rajasthan in this direction where hundreds of courts have been computerized giving way to paperless courts, e-filing, electronic summon service and facilities for virtual hearing. Pointing out the slow-moving processes of courts that existed in the past, the Prime Minister stated that the impactful steps taken by the nation to reduce the burden on common citizens have given new hope to justice in India. The Prime Minister exhorted to maintain this newfound hope by continuously reforming the nation’s judicial system
The Prime Minister remarked that he had continuously mentioned the centuries-old system of our Mediation process on many occasions in the past. He emphasized that the “Alternate Dispute Resolution” mechanism has become an important way for cost-effective and quick decisions in the country today. He added that this system of Alternative Dispute Mechanism will promote Ease of Living as well as Ease of Justice in the country. The Prime Minister underlined that the Government had taken several steps in this direction by amending laws and adding new provisions. Shri Modi expressed hope that with the support of the judiciary, these systems will become more robust.
“Judiciary has consistently carried the moral responsibility of being vigilant and active on national issues”, the Prime Minister remarked. He said that the abrogation of Article 370 from Jammu & Kashmir presents a perfect example of India’s integration. He also mentioned the humanitarian law of CAA and said that the court’s decisions have clarified their stand on natural justice. Prime Minister Shri Modi underlined that the Supreme Court and the High Courts have strengthened the resolve of ‘nation first’. Referring to the Secular Civil Code as mentioned by the Prime Minister during his address from the Red Fort, he said even though the present government has raised the matter now, India’s judiciary has always advocated in its favour. He said that the Court’s stand on matters of national unity instil confidence in the citizens.
The Prime Minister emphasized that the word ‘integration’ is going to play a major role in 21st-century India. “Integration of modes of transport, data, health system - Our vision is that all the IT systems of the country which are working separately should be integrated. Police, forensics, process service mechanisms. The Supreme Court of India to district courts, all should work together”, the Prime Minister exclaimed. He also conveyed his best wishes for the integration project that has been initiated in all the district courts of Rajasthan today.
The Prime Minister remarked that the use of technology is becoming a tried and tested formula for the empowerment of the poor in today's India. He added that India has received praise from many global agencies and organizations in the last 10 years. Shri Modi emphasized how India works in many areas, from DBT to UPI, and has emerged as a global model. He further added that the same experience should be implemented in the justice system as well. Shri Modi noted that in this direction, technology and access to legal documents in one's own language will become the most effective means of empowering the poor. He added that the government is also promoting an innovative solution called Disha, and invited law students and other legal experts to help in this campaign. The Prime Minister also emphasized that there is work to be done in making legal documents and judgments available to people in local languages. He further added that the Supreme Court of India had already started this with the help of a software where judicial documents can be translated into 18 languages. Shri Modi appreciated all the unique efforts undertaken by the judiciary.
The Prime Minister expressed confidence that the courts will continue to give top priority to Ease of Justice. “It is very important that simple, accessible and easy justice is guaranteed for everyone in Viksit Bharat”, Shri Modi concluded
Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal Sharma, Union Minister for Law & Justice (Independent Charge), Shri Arjun Ram Meghwal, Justice of Supreme Court of India, Justice Sanjeev Khanna, and Chief Justice of Rajasthan High Court, Justice Manindra Mohan Shrivastava were present on the occasion.