President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS NATIONAL GEOSCIENCE AWARDS
20 AUG 2024 1:45PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu presented the National Geoscience Awards-2023 at a ceremony held at Rashtrapati Bhavan Cultural Centre today (August 20, 2024).
Speaking on the occasion, the President said that to achieve India's goal of becoming a developed nation by 2047, it is important to achieve self-sufficiency in mineral production. She was happy to note that the government is taking many steps like integration of geoscientific data through National Geoscience Data Repository Portal, use of AI and emerging technologies in exploration and mining of mineral resources. She expressed confidence that these steps will enable us to understand our natural wealth better and utilize it properly.
The President said that moving towards sustainable development, India is committed to achieving Net Zero Carbon Emission. Our efforts to adopt clean energy on a large scale are in line with this goal. She emphasised that green transition requires greater focus on minerals such as critical minerals and rare earth elements. She expressed confidence that the establishment of National Critical Minerals Mission will help India become self-reliant and strengthen value chain of critical minerals required for economic development and green transition.
The President was happy to note the establishment of National Landslide Forecasting Centre in Kolkata which will issue an early warning bulletin for all landslide-prone states. She stressed upon to make our systems so foolproof and accurate that disasters like landslides and floods cause minimum damage.
The President said that India's geological history is recorded in its rocks, plains, fossils and marine beds and we can call it our geological heritage. She urged the youth to understand the importance of geo-tourism and geo-heritage sites. She stated that geo-tourism can be medium to encourage people to join the field of geoscience.
The National Geoscience Award is instituted by the Ministry of Mines, Government of India with the aim to honour individuals and teams for extraordinary achievements and outstanding contributions in various fields of geosciences.
Please click here to see the President's Speech -

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দশিং পীখ্রে
20 AUG 2024 1:45PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি শ্রীমতি দ্রৌপদী মর্মুনা ঙসি রাস্ত্রপতি ভবন কলচরেল সেন্তরদা (ওগস্ত 20, 2024)) পাংথোকপা থৌরম অমদা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দস – 2023 পীখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতকী পান্দম ফংনবগীদমক মিনরেল প্রদক্সনদা মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি য়াম্না মরু ওই। নেস্নেল জিওসাইন্স দেতা রিপোজিস্তরী পোর্তেলগী খুত্থাংদা জিওসাইন্তিফিক দেতা পুনশিনবা, মিনরেল রিসোর্সশিংগী এক্সপ্লোরেশন অমসুং মাইনিংদা AI অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা অসিনচিংবা সরকারনা খোংথাং কয়া লৌখৎলিবা অদু মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়দা ঐখোয়গী মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সশিং অসি হেন্না ফজনা খঙবা ঙমহল্লগনি অমসুং মদুবু মতিক চাবা মওংদা শীজিন্নবা ঙমহল্লগনি।
তুং কোইনা চৎনগদবা চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিল্লকপদা, ভারতনা নেৎ জিরো কার্বন ইমিসন ফংনবা ৱাশক লৌরি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। পাক-শন্না ক্লিন ইনর্জী শীজিন্ননবা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি পান্দম অসিগা চুনৈ। গ্রীন ত্রাঞ্জিসনগীদমক্তা মরুওইবা মিনরেলশিং অমসুং রিয়র আর্থ ইলিমেন্তশিংগুম্বা মিনরেলশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেলস মিসন লিংখৎপনা ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবদা মতেং পাংগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অমসুং গ্রীন ত্রাঞ্জিসনগীদমক মথৌ তাবা ক্রিতিকেল মিনরেলসকী ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি।
রাস্ত্রপতিনা কোলকতাদা নেস্নেল লেন্দস্লাইদ ফোরকাস্তিং সেন্তর লিংখৎপা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা লেন্দস্লাইদ থোকপা য়াবা রাজ্য পুম্নমক্তা আর্লী এৱার্নিং বুলেতিনন অমা ইদু তৌগনি। মহাক্না ঐখোয়গী সিস্তেমশিং অসি লেন্দস্লাইদ অমসুং ঈশিং-ঈচাউগুম্বা খুদোংথীবশিং অসিনা য়ারিবা মখৈ অমাং অতা হন্থনা থোকহন্নবা ফোলপ্রুফ অমসুং এক্যুরেৎ ওইহহন্নবা হায়খি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ভারতকী জিওলোজিকেল হিস্তরী অসি মাগী রোক্স, প্লেন্স, ফোসিল অমসুং মেরিন বেদশিংদা রেকোর্দ তৌখি অমসুং ঐখোয়না মসিবু ঐখোয়গী জিওলোজিকেল হেরিতেজ হায়না কৌবা য়াই। মহাক্না নহাশিংদা জিও-তুরিজম অমসুং জিও-হেরিতেজ সাইতশিংগী মরুওইবা অদু খঙনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি জিও-তুরিজম অসি জিওসাইন্সকী লমদা মীওইশিং য়াওহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা মেদিয়ম অমা ওইবা য়াই।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি জিওসাইন্সকী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা থোইদোক হেন্দোকপা মায়পাকপ অমসুং শীংথানিংঙাই ওইবা থৌদাংশিং লৌরিবা মীওইশিং অমসুং তীমশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবগী পান্দমদা ভারত সরকারগী মাইন্স মন্ত্রালয়না হৌদোকখি।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল য়েংনবগীদমক মসিদা নম্বীয়ু-