Vice President's Secretariat
Organ donation is the highest moral exemplification of human nature- VP
Vice-President urges citizens to make a conscious effort towards organ donation
Cannot allow organ donation to be an exploitation field of the vulnerable for commercial gain, stresses VP
Human body can become a tool for societal welfare, says VP Dhankhar
VP highlights need to educate younger generation about past threats to democracy
18 AUG 2024 2:38PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri Dhankhar today highlighted the profound significance of organ donation, describing it as “a spiritual activity and the highest moral exemplification of human nature”. He emphasized that organ donation goes beyond physical generosity, reflecting the deepest virtues of compassion and selflessness.
Addressing a gathering at event organised by Jain Social Groups (JSG) Central Sansthan, Jaipur and Dadhichi Deh Dan Samiti, Delhi to honour families of body donors in Jaipur today, the Vice-President urged citizens to make a conscious effort towards organ donation, turning it into a mission that aligns with the noble tradition of serving humanity.
Highlighting World Organ Donation Day's theme, "Be the Reason for Someone's Smile Today", Shri Dhankhar encouraged everyone to make a personal and family commitment to the noble cause of organ donation.
Quoting the ancient wisdom, "इदम्शरीरम्परमार्थसाधनम्!” Shri Dhankhar emphasised upon the significance of the human body as a means for achieving the greater good and highlighted that this body can become a tool for widespread societal welfare.
Directing attention towards talented individuals who are driven by a strong desire to contribute but are held back due to the lack of a vital organ, the Vice-President stated, "When you assist them, you transform them from being a liability to becoming an asset for society," underscoring the importance of organ donation.
Expressing concern over the growing ‘virus of commercialisation’ in organ donation, Shri Dhankhar emphasized that organs should donated out of thought for society, not for fiscal gain. Referring to the medical profession as a “godly profession” and highlighting the selfless service of ‘health warriors’ during the COVID pandemic, he noted that a few individuals within the medical profession undermine the noble nature of organ donation. “We cannot allow organ donation to be an exploitation field of the vulnerable for commercial gain of wily elements,” he said.
Recognising India’s rich cultural and historical heritage, filled with examples of selfless service and sacrifice, he urged everyone to reflect on the wisdom contained in our scriptures and Vedas, serving as a vast repository of knowledge and guidance.
Underscoring the importance of recognising political differences as a hallmark of democracy, Shri Dhankhar cautioned that these differences must never overshadow national interest. He also highlighted the need to educate the younger generation about past threats to democracy, particularly during the Emergency, and the importance of vigilance to prevent such events from recurring.
In his address, Shri Dhankharalso made a special appeal to corporates, trade associations, and business leaders to champion local products and limit imports to only those items that are absolutely necessary.
Read excerpts here : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2046404

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
হকচাংগী কয়াৎ দান তৌবা অসি মীওইবগী খ্বাইদগী ৱাংবা ফিদম্নফম ওইবা থৌওংনি – ভি.পি
উপ-রাস্ত্রপতিনা প্রজাশিংদা হকচাংগী কয়াৎ দান তৌবগী মাইকৈদা কন্সিয়স ওইবা খোঙথাং লৌখৎনবা হায়খ্রে
হকচাংগী কয়াৎ দান তৌবা অসি শেল-থুমগী ওইবা কান্নবশিংগীদমক শোত্থরবা মীওইশিং মাংহন্নবা লম অমা ওইহল্লোইদবনি হায়না ভি.পি.না ফোংদোকখ্রে
মীওইবগী হকচাং অসি খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক খুৎলাই অমা ওইবা য়াই হায়না ভি.পি. ধনখরনা ফোংদোকখ্রে
ভি.পি.না হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা দেমোক্রেসীদা মমাংঙৈদা পীখিবা শীংনবশিংগী মতাংদা খঙহনবা মথৌ তাই হায়খ্রে
18 AUG 2024 2:38PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী ধনখরনা ঙসি ওর্গান দোনেসনগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মসি "স্পিরিচুএলগী ওইবা থবক অমসুং মীওইবগী মওংগী খ্বাইদগী ৱাংবা মোরেলগী খুদমনি” হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওর্গান দোনেসন হায়বসি ফিজিকেলগী ওইবা পুকচেল চাউবা অদুদগী হেল্লি, মসিনা মীনুংশি অমসুং ওইজবা থাদোকপগী খ্বাইদগী অথোইবা মগুনশিং উৎলি।
ঙসি জয়পুরগী জেন সোসিএল গ্রুপস (JSG) সেন্ত্রেল সনস্থান অমসুং দাধিচি দেহ দান সমিতি, দিল্লীনা ওর্গান দোনরশিংগী ইমুং-মনুংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা শীনখিবা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌবগী অফবা চৎনবীগা চুনবা মিসন অমা ওইনা ওর্গান দোনরেসনগী মায়কৈদা মীয়ামদা খঙনা হোৎননবা তকশিনখি।
ৱর্ল্দ ওর্গান দোনেসন দেগী থিম “বি দি রিজন ফোর সমৱান্স স্মাইল তুদে” হায়বা অসি পল্লদুনা শ্রী ধনখরনা মীপুম খুদিংমক্তা ওর্গান দোনেসনগী অফবা থৌওং অসিদা ইশাগী অমসুং ইমুং মনুংগী কম্মিৎমেন্ত থম্নবা হায়খি।
অরিবা মতমগী লৌশিং "इदम्शरीरम्परमार्थसाधनम्!”বু পল্লদুনা, শ্রী ধনখরনা মীওইবগী হকচাংবু অফবা অমা ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা লৌবদা মরুওইবা পীখি অমসুং হকচাং অসি পাক শন্না খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং তৌনবগী খুৎলাই অমা ওইরকপা য়াই হায়না ফোংদোকখি।
তেংবাং পীনবগী অচেৎপা ফিরেপ লৈরবসু ভাইতেল ওর্গান অমা লৈতবনা মরম ওইদুনা তোক্লিবা তেলেন্ত লৈবা মীওইশিংদা মীৎয়েং থম্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি, "অদোম্না মখোয়বু মতেং পাংবা মতমদা, মখোয়বু খুন্নাইগীদমক লাইএবিলিতী অমা ওইবদগী খুন্নাইগীদমক এসেৎ অমা ওইহনগনি" হায়রদুনা ওর্গান দোনেসনগী মরু ওইবা অদু থমখি।
ওর্গান দোনেসনদা হেনগৎলক্লিবা "কমর্সিএলাইজেসনগী ভাইরস" অসিদা নুংনাংবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী ধনখরনা হায়খি মদুদি ওর্গানশিং অসি শেলগী লন-থুমগী কান্নবগী মহুৎ খুন্নাইগীদমক্তা খল্লগা দোনেসন তৌগদবনি। মেদিকেল প্রোফেসন অসি "ঈশ্বরগী প্রোফেসন অমনি" হায়না পল্লদুনা অমসুং কোবিদ লাইচৎ মনুংদা "হেল্থ ৱারিয়রশিং"গী থৱায় য়াওদবা থৌদাং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মেদিকেল প্রোফেসনগী মনুং চন্না মীওই খরনা ওর্গান দোনেসনগী মহৌশাগী মগুন অদু মাংহল্লি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়না ওর্গান দোনেসন তৌবা অসিনা লায়রবা মীওইশিংবু লল্লোন ইতিক্কীদমক শীজিন্নবা য়াহল্লোই।"
ওইজবা থাদোক্তুনা সেবা তৌবা অমসুং কত্থোকপগী খুদমশিংনা মপুং ফাবা ভারতকী নাৎ অমসুং পুৱারীগী ওইবা হেরিতেজ অদু শকখঙলদুনা, লৌশিং অমসুং লমজিং-লমতাক্কী অচৌবা রিপোজিসরী অমা ওইনা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী লাইরিক অমসুং বেদশিংদা য়াওরিবা লৌশিং অদুগী মতাংদা মীৎয়েং চংনব মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা হায়খি।
রাজনিতীগী ওইবা খেন্নবশিংবু দেমোক্রেসীগী মশক অমা ওইনা খঙমিন্নবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী ধনখরনা হায়খি মদুদি খেন্নবশিং অসিনা লৈবাক্কী অপাম্বদা কনাগুম্বা অমত্তবু হন্থনা লৌরোইদবনি। মহাক্না মরুওইনা ইমর্জেন্সীগী মতমদা, দেমোক্রেসীদা পীখিবা শীংনবশিংগী মতাংদা নহা ওইরিবা মীরোলশিংবু খঙহনবগী তঙাইফদবা অমসুং অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি অমুক হন্না থোকহন্দনবা চেকশিন্না লৈবগী মরুওইবা অদুসু পনখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী ধনখরনা কোর্পোরেতশিং, ত্রেদ এসোসিএসনশিং অমসুং বিজিনেস লিদরশিংদা লোকেল প্রদক্তশিং থৌগৎনবা অমসুং মপাল্লমদগী পুশিল্লকপা পোৎলমশিং অদু তঙাইফদবা পোৎলমশিং খক্তদা তৌদুনা মসি হন্থহন্নবা অখন্নবা আপিল তৌখি।
এক্সসর্প্ত মসিদা পাবীয়ু : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2046404