Ministry of Defence
India is becoming ‘Aatmanirbhar’ in defence & emerging as a global manufacturing hub, says Prime Minister Shri Narendra Modi during his Independence Day 2024 address
“India was earlier a victim of terror attacks, today it is strong & bold; Armed Forces give a befitting reply to anyone who tries to harm us”
15 AUG 2024 11:53AM by PIB Delhi
India is attaining ‘Aatmanirbharta’ in defence and is emerging as a global manufacturing hub due to the steps taken by the Government in the last few years. This was stated by Prime Minister Shri Narendra Modi during his address to the Nation from the ramparts of the iconic Red Fort in Delhi on the occasion of 78th Independence Day on August 15, 2024.
The Prime Minister pointed out that there was a time when the majority of the defence budget was used to procure weapons/equipment from abroad, but his Government focused on indigenous manufacturing to make the nation self-reliant. He lauded the Ministry of Defence and the Armed Forces for taking a series of decisions, including the notification of a number of positive indigenisation lists, wherein there are over 5,600 items that are being/will be procured only from the Indian industry after designated timelines. He expressed satisfaction that India, which was once completely dependent on import of defence equipment, is today exporting to numerous countries.
It may be recalled that due to the persistent efforts of the Government, the annual defence production hit a record high of Rs 1.27 lakh crore in Financial Year (FY) 2023-24. In the same fiscal, defence exports touched a record high of Rs 21,083 crore, an increase of 32.5% over FY 2022-23. In addition, there has been a massive jump in defence exports in the first quarter of FY 2024-25. Rs 6,915 crore worth of defence equipment has been exported in the first quarter, an increase of 78% from the first quarter of FY 2023-24, when the figure was Rs 3,885 crore.
Referring to the 2016 surgical strike & 2019 air strike, the Prime Minister, in his Independence Day address, stated that there was a time when the country was a victim of terror attacks; but today it is bold and strong, with the Armed Forces giving a befitting reply to anyone who tries to harm the sovereignty, unity and integrity of the country. He asserted that the nation is proud of its brave soldiers who selflessly serve the motherland.
On the growing role of women in all the sectors, the Prime Minister emphasised the women are not just participating in the progress of the nation, but are playing a leadership role. “Be it the Army, Navy, Air Force or the space sector, we are witnessing the ever-growing Nari Shakti of our country,” he said.

প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত কয় যে ভাৰত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত 'আত্মনিৰ্ভৰ' হৈ পৰিছে আৰু এক বৈশ্বিক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে উদ্ভাসিত হৈছে
"ভাৰত আগতে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বলি হৈছিল, আজি ই শক্তিশালী আৰু সাহসী; সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে আমাক ক্ষতি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা যিকোনো লোকক উচিত প্ৰত্যুত্তৰ দিয়ে"
15 AUG 2024 11:53AM by PIB Guwahati
ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত 'আত্মনিৰ্ভৰশীল' হৈ পৰিছে আৰু যোৱা কেইবছৰমানত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বাবে বৈশ্বিক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে উদ্ভাসিত হৈ উঠিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ আগষ্ট, ২০২৪ তাৰিখে ৭৮ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে দিল্লীৰ প্ৰতিষ্ঠিত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰক উদ্দেশ্যি দিয়া ভাষণত এই কথা কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া প্ৰতিৰক্ষা বাজেটৰ বেছিভাগ অংশ বিদেশৰ পৰা অস্ত্ৰ/সঁজুলি সংগ্ৰহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। কিন্তু তেওঁৰ চৰকাৰে দেশক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিবলৈ থলুৱা উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ কেইবাটাও ইতিবাচক স্বদেশীকৰণ তালিকাৰ অধিসূচনাকে ধৰি কেইবাটাও সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীক প্ৰশংসা কৰে, য'ত ৫,৬০০ তকৈও অধিক সামগ্ৰী সংগ্ৰহ নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ পিছতহে কেৱল ভাৰতীয় উদ্যোগৰ পৰাহে ক্ৰয় কৰা হৈছে/ ক্ৰয় কৰা হ'ব।
তেওঁ এই বিষয়ত সন্তোষ ব্যক্ত কৰে যে এসময়ত প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আমদানিৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্ভৰশীল ভাৰতে আজি অসংখ্য দেশলৈ ৰপ্তানি কৰি আছে।
স্মৰ্তব্য যে, চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত বাৰ্ষিক প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন ১.২৭ লাখ কোটি টকাৰ অভিলেখ উচ্চ স্তৰত উপনীত হৈছে। একেটা বিত্তীয় বৰ্ষত, প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ২১,০৮৩ কোটি টকাৰ অভিলেখ উচ্চ স্তৰ স্পৰ্শ কৰে, যি ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষতকৈ ৩২.৫% বৃদ্ধি। ইয়াৰ উপৰিও, ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম তিনিমাহত প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক বৃদ্ধি হৈছে। প্ৰথম তিনিমাহত ৬,৯২৫ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰা হৈছে, যি ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম তিনিমাহতকৈ ৭৮% বৃদ্ধি, যি আছিল ৩,৮৮৫ কোটি টকা।
২০১৬ চনৰ ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক আৰু ২০১৯ ৰ বিমান আক্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত কয় যে এটা সময় আছিল যেতিয়া দেশখন সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বলি হৈছিল; কিন্তু আজি ই সাহসী আৰু শক্তিশালী, সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব, ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ ক্ষতি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা যিকোনো লোকক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশখনে ইয়াৰ সাহসী সৈনিকসকলৰ বাবে গৌৰৱান্বিত যিয়ে নিস্বাৰ্থভাৱে মাতৃভূমিৰ সেৱা কৰে।
সকলো ক্ষেত্ৰতে মহিলাৰ বৰ্ধিত ভূমিকাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মহিলাসকলে কেৱল দেশৰ প্ৰগতিত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, নেতৃত্বৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁ কয়, "সেনা, নৌসেনা, বায়ু সেনা হওঁক বা মহাকাশ খণ্ডই হওঁক, আমি আমাৰ দেশৰ নিৰন্তৰ বৰ্ধিত নাৰী শক্তিৰ প্ৰগতিৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ।"