Ministry of Social Justice & Empowerment
Union Minister Dr. Virendra Kumar administers country-wide ‘Mass Pledge’ against drug abuse, under the Nasha Mukt Bharat Abhiyan, in New Delhi
More than 1 crore people took oath and participated in various programmes conducted at more than 10,000 places across the country
Over 11.26 crore people including more than 3.55 crore youth and 2.35 crore women have been sensitized on substance abuse, under the NMBA: Dr. Virendra Kumar
12 AUG 2024 5:12PM by PIB Delhi
Union Minister for Social Justice and Empowerment (SJE), Dr. Virendra Kumar administered the countrywide ‘Mass Pledge’ against drug abuse, under the Nasha Mukt Bharat Abhiyan (NMBA), at Modern School Barakhamba Road, in New Delhi today. The occasion was graced by the presence of Ministers of State for Social Justice and Empowerment, Shri Ramdas Athawale; and, Shri B.L. Verma (via video conference).
Around 2700 students, teachers from Modern School were physically present during the event including senior officers from the Ministry. Various stakeholders such as schools, colleges, Universities, State/District administrations etc. joined the event virtually from around 10,000 locations from the country. More than 1 crore people from across the country took oath and participated in various programmes conducted to celebrate this occasion.
Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) intends to reach out to the masses and spread awareness about substance use with focus on higher educational institutions, university campuses, schools etc. It aims at reaching out and identifying dependent population, focus on their counselling and treatment facilities in hospitals and rehabilitation centers, along with capacity building programmes for service providers. As India approaches its 78th Independence Day, NMBA is entering into its fifth year since its launch on 2020. In recognition of this milestone, Department of Social Justice & Empowerment (DoSJE) organized the mass pledge/oath taking ceremony across the country.
In his address, Dr. Virendra Kumar reminded the gathering that it was on 15th August 2020, when Prime Minister Shri Narendra Modi gave a clarion call for a drug-free India from the ramparts of the Red Fort. Responding to his call, the Ministry of Social Justice and Empowerment identified 272 districts of the country which were the most affected by drug abuse, and launched the NMBA. The Minister further informed that all the districts of India have been included in this campaign from August 2023.
Today in the country, the Minister said, through the various activities undertaken on-ground, over 11.26 crore people including more than 3.55 crore youth and 2.35 crore women have been sensitized on substance abuse, under the NMBA. Participation of over 3.40 lakh educational institutions has ensured that the message of the Abhiyaan reaches children and youth of the country, he added.
Highlighting the importance of the society as a whole in tackling the drug menace, the Minister emphasized that this challenge requires everyone in the society to come together and fight for this social cause. Further, the Minister said that there is a need to spread awareness among the youth and early identification and prevention of substance use is very important. Students are the future of the country and should lead the campaign against drugs, he added. The students were requested to be more vigilant and spread the message in the society against the drug use.
Addressing the gathering on the occasion, MoS Shri Ramdas Athawale said that the Government is working in mission-mode to tackle the drug menace. He highlighted the achievements of NMBA and explained how it has helped in reducing the demand of drugs. The Minister appreciated the students for taking part in the initiative.
Secretary (DoSJE), Shri Amit Yadav, in his keynote address, highlighted the importance of this event in achieving a drug-free India. He emphasized that substance use is a drain on the National Economy. Addiction to drugs has both social and economic impact on the nation and with the collective efforts the menace can be eradicated, he added.
Saplings were also planted in the campus of the school by the Union Minister and MoS, in presence of Secretary (DoSJE), Principal (Modern School), students and teachers, under the campaign ‘Ek Ped Maa ke Naam’. Saplings were distributed amongst all the students of the Modern School for planting at their homes.
Video Link of the Event: https://www.youtube.com/live/JMfhB85xAbE

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
নিউ দিল্লিদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর বিরেন্দ্র কুমারনা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী মায়োক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাশক লৌখ্রে
মীওই করোর ১ হেন্না ৱাশক লৌখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা মফম ১০,০০০ হেনবদা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিং পাংথোকখি
নশা মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা নহারোল করোর ৩.৫৫ অমসুং নুপী করোর ২.৩৫ য়াওনা মীওই করোর ১১.২৬ হেনবদা পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা ৱাখল তাহনখ্রে: দোক্তর বিরেন্দ্র কুমার
12 AUG 2024 5:12PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী মোদর্ন স্কুল বরাখাম্বা রোদতা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা সোসিএল জসতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর বিরেন্দ্র কুমারনা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী মায়োক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাশক লৌখ্রে। থৌরম অদুদা সোসিএল জসতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামদাস অথাৱালে অমসুং শ্রী বি.এল ভর্মা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা শরুক য়াখি।
মিনিস্ত্রিগী সেনিয়ার ওফিসারশিং য়াওনা স্কুলগী ওজাশিং অমসুং মহৈরোয় ২৭০০ রোম থৌরম অদুদা হকথেংননা শরুক য়াখি। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফম ১০,০০০ রোমদগী স্কুলশিং, কলেজশিং, য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং রাজ্য/দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেনগী মীওইশিং ভর্চুএল ওইনা থৌরম অদু শরুক য়াখি। লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই করোর ১ হেন্না ৱাশক লৌখি অমসুংথৌরম অসিদা পাংথোকপা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিং শরুক য়াখি।
নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান্না অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিং, য়ুনিভর্সিতি কেম্পস অমসুং স্কুলশিংদা মীৎয়েং থমদুনা মীয়ামদা পোৎলমশিং লান্নবা শীজিন্নবগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা হোৎনরি। থৌরম অসিনা ময়াই কাবা চীঞ্জাকশিংগী মখা পোল্লিবা মীওইশিং য়ৌনবা অমসুং মখোয় মশক খঙদোক্নবা,মখোয়গী কাউন্সেল্লিং তৌনবা অমসুং হোস্পিতালশিং অমসুং রিহেবিলিতেসন সেন্তরশিংদা লায়য়েংনবা অমসুং সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা কেপাসিতি শেমগৎনবা থৌরমশিংদা মীৎয়েং চঙলি। ভারতনা নিংতম্বা ফংবা চহি ৭৮শুবা মপুংফারকপগা লোয়ননা, ২০২০দা হৌদোকখিবা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান অসি চহি মঙা মপুংফারক্লে। মসিগী মাইপাকপা অসি শকখঙবা ওইনা, সোসিএল জসতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত দিপার্তমেন্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়াম ৱাশক লৌবগী থৌরম পাংথোক্লি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর বিরেন্দ্র কুমারনা হায়খি ওগস্ত ১৫,২০২০ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাল কিলাদগী দ্রগ শীজিন্নদবা ভারত অমা ওইহন্নবা লাউথোকখি। মহাক্না লাউথোকখিবা অদুগী পাউখুম ওইনা, লৈবাক অসিদা দ্রগ লান্নবা শীজিন্নবগী খ্বাইদগী খুদোংথিবা থেংনরিবা জিলা ২৭২ মিনিস্ত্রিনা মশক খঙদোকখি অমসুং নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোকখি। ওগস্ত ২০২৩ দগী লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান্না কোনশিল্লে।
মিনিস্তরনা হায়খি ঙসিদি লৈবাক অসিদা, তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎতুনা, নশা মুক্ত ভারত অভিয়ানগী মখাদা নহারোল করোর ৩.৫৫ অমসুং নুপী করোর ২.৩৫ য়াওনা মীওই করোর ১১.২৬ হেনবদা পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা ৱাখল তাহনখ্রে। মহৈলোয়শঙ লাখ ৩.৪০ হেন্না শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংদা অভিয়ান অসিগী পাউজেলশিং য়ৌহনখ্রে।
ময়াই কাবা চীঞ্জাক থেংনবদা খুন্নাইগী মরুওইবা থৌদাং পল্লদুনা, মিনিস্তরনা হায়খি শিংনবা অসি থেংননবা খুন্নাইগী মীওই খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং খুন্নাইগীদমক মসি থেংনবা দরকার ওই। ময়াই কাবা পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা নহারোলশিং ৱাখল তাহনবা অমসুং ঙল্লিঙৈদা মশক খঙদোকপা অমসুং মাংজৌননা ঙাকথোকপা অসি য়াম্না মরুওই। মহৈরোয়শিং লৈবাক অসিগী তুংগী য়ুম্বীনি অমসুং দ্রগশিংগী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা থবকশিং লুচিংগদবনি। মহৈরোয়শিং মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি অমসুং দ্রগ শীজিন্নবগী মায়োক্তা খুন্নাইদা পাউজেল শন্দোক্কদবনি।
থৌরম অদুদা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামদাস অথাৱালেনা হায়খি দ্রগকী অৱাবশিং থেংননবা সরকারনা মিসনগী মওংদা থবক পায়খৎলি। অভিয়ান অসিগী মাইপাকপশিং মহাক্না পনখি অমসুং মসিনা কমদৌনা দ্রগশিং শীজিন্নবা হন্থহনবগে হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। অসিগুম্বা থবকশিং শরুক য়াবগীদমক মহাক্না মহৈরোয়শিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, শ্রী অমিত যাদবনা হায়খি দ্রগ শীজিন্নদবা ভারত অমা ওইহনবদা থৌরম অসি য়াম্না মরুওই। ময়াই কাবা চীঞ্জাক শীজিন্নবা অসি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন ময়েং তাহনবনি। ময়াই কাবা চীঞ্জাকশিংদা লাইচুবা অসিনা লৈবাক অসিগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন অনিমক্তা শোকহল্লি অমসুং মসি অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা মরু ফংনা মুৎথৎকদবনি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর, রাজ্য মন্ত্রী, মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, স্কুলগী প্রিন্সিপাল, মহৈরোয়শিং অমসুং ওজাশিং য়োআনা এক পেএর মা কে নামগী মখাদা উ চারাশিং থাখি। মখোয়গী য়ুমশিংদা থানবা মোর্দন স্কুলগী মহৈরোয়শিংদা উ চারাশিং পীখি।