Ministry of Communications
Universal connectivity and Digital India initiatives reaching to all areas, including tier-2/3 cities and villages
As of April 2024, 95.15% villages having access to internet with 3G/4G mobile connectivity
Total internet subscribers increased from 251.59 million as on March 2014 to 954.40 million in March 2024
Government is taking various technology-led startups and innovation schemes like TIDE 2.0, GENESIS, CoEs and NGIS
02 AUG 2024 11:24AM by PIB Delhi
Under the Digital India Initiative, the government has taken several initiatives to connect not only Metros but also tier-2 and tier-3 cities as well as rural and remote areas.
As of March 2024, out of a total Internet Subscribers of 954.40 million in India, there are 398.35 million Rural Internet Subscribers. Further, as of April 2024, out of 6,44,131 villages in the country (villages data as per Registrar General of India), 6,12,952 villages are having 3G/4G mobile connectivity. Thus, 95.15 % villages are having access to internet.
The total internet subscribers in the country have increased from 251.59 million as on March 2014 to 954.40 million in March 2024 at Compounded Annual Growth Rate (CAGR) of 14.26%.
Last 10 year have seen a vast expansion of telecom network covering all corners of Bharat including tier-2/3 cities and villages:
31st March 2014
31st March 2024
% increase
Definition of Broadband
>= 512 Kbps
>= 2 Mbps
300
India ranking in avg Internet Download Speed [Ookla speed test]
130
16
Improved by 114 ranks
Average Download Speed (Mbps) [Ookla speed test]
4.18
105.85
2432.29
Internet Subscribers (in mn)
251.59
954.40
279.34
Total Subscribers (in mn)
933
1199.28
28.54
Urban Tele-density
145.78%
133.72%
-8.27
Rural Tele-density
43.96%
59.19%
34.64
Overall Tele-density
75.23%
85.69%
13.90
Average Data Cost/GB (in Rs)
268.97
9.18
-96.58
Average Data consumption (in GB)
0.26
20.27
7696
With BharatNet project, it is aimed to connect all Gram Panchayats (GPs) in the country with Optical Fibre Cable (OFC) connectivity, so as to provide broadband services to the rural households. Out of total 2.22 lakh Gram Panchayats envisaged under the two phases BharatNet, 2.13 lakh Gram Panchayats have been made service ready. Also, the Amended BharatNet Program aims to provide Optical Fibre connectivity to 42,000 uncovered GPs & remaining 3.84 lakh villages on demand basis and to provide 1.5 crore Rural Home Fibre connections.
A total of 35,680 uncovered villages/habitations in the country are being covered under the ongoing USOF Schemes. All these villages/habitations are located in rural, remote, inaccessible areas and are in difficult terrain like hilly area, dense forest, etc. Under different USOF Funded schemes around 9,000 uncovered villages have been covered with 4G connectivity by expenditure of about 11,000 crore.
Government has also taken various other initiatives to enhance internet connectivity in the country. These include:
• Amended licensing conditions in August 2022 to facilitate installation of mobile towers in border areas.
• Issuance of Indian Telegraph Right of Way Rules 2016 and amendment rules from time to time for faster and easier rollout of telecom infrastructure.
• The Right of Way (RoW) permissions for the installation of mobile towers have been facilitated in border areas by launch of Gati Shakti Sanchar Portal for faster RoW approvals.
Under Digital India Initiative, various technology-led startups and innovation schemes like Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0), Gen-Next Support for Innovative Startups (GENESIS), domain specific Centres of Excellence (CoEs) and Next Generation Incubation Scheme (NGIS) have been undertaken with a total funding outlay of around Rs 800 crore in the country including tier-2 and tier-3 cities. In addition, Government had launched India BPO (Business Process Outsourcing) Promotion Scheme (IBPS) & North East BPO Promotion Scheme (NEBPS) by setting up of 246 units of BPO operations across 27 States/UTs of the country distributed across 104 small cities/towns.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিভর্সেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিবশিংনা তায়র-2/3 সহরশিং অমদি খুঙ্গংশিং য়াওনা মফম পুম্নমক্তা য়ৌশিল্লি
এপ্রিল 2024 ফাওবদা খুঙ্গংশিংগী 95.15%না 3G/4G মোবাইল কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা ইন্তর্নেৎ এক্সেস ফংলি
মার্চ 2014দা মিলিয়ন 251.59 লৈরম্বদগী মার্চ 2024দা অপুনবা ইন্তর্নেৎ সবস্ক্রাইবর মিলিয়ন 965.40দা হেনগৎলকখি
TIDE 2.0, GENESIS, CoEs অমসুং NGIS গুম্বা তেক্নোলোজীনা লমজিংবা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইন্নোভেসন স্কিম কয়ামরুম সরকারনা পায়খৎলি
02 AUG 2024 11:24AM by PIB Imphal
দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী মখাদা, সরকারনা মেত্রো খক্তদা নত্তনা তায়র-2 অমসুং তায়র-3 সহরশিং অমসুং খুঙ্গং অমসুং অরাপ্পা মফমশিংগা শম্নহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলে।
2024গী মার্চ ফাওবদা, ভারতকী অপুনবা ইন্তর্নেৎ সবস্ক্রাইবর মিলিয়ন 954.40গী মনুংদা, রুরেল ইন্তর্নেৎ সবস্ক্রাইবর মিলিয়ন 398.35 লৈরি। মখা তানা, এপ্রিল 2024 ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং 6,44,131গী মনুংদা (ভারতকী রেজিস্তার জেনরেলগী মতুং ইন্না খুঙ্গংশিংগী দেতা) খুঙ্গং 6,12,952দা থ্রিজি/4জি মোবাইল কনেক্তিবিতী লৈরে। অসুম্না, খুঙ্গংশিংগী 95.15%দা ইন্তর্নেৎ ফংলে।
লৈবাক অসিদা অপুনবা ইন্তর্নেৎ সবস্ক্রাইবর অসি মার্চ 2014দা মিলিয়ন 251.59 ওইরম্বদগী মার্চ 2024দা 14.26%.গী কম্পাউন্দ এন্যুএল গ্রোথ রেৎ (CAGR)দা মিলিয়ন 954.40দা হেনগৎখ্রে।
হৌখিবা চহি 10 অসিদা ভারতকী মফম খুদিংমক্তা তায়র-2/3 সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিং য়াওনা তেলিকোম নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকপা উবা ফংলে:
মার্চ 31, 2014
মার্চ 31, 2024
হেনগৎলকখিবা %
ব্রোদবেন্দগী দেফিনিসন
>= 512 Kbps
>= 2 Mbps
300
এভরেজ ইন্তর্নেৎ দাউনলোদ স্পীদদা লৈরিবা ভারতকী রেঙ্কিং [ওক্লা স্পীদ তেস্ত]
130
16
রেঙ্ক 114 হায়গৎলকখি
এভরেজ দাউনলোদ স্পীদ (Mbps) [ওক্লা স্পীদ তেস্ত]
4.18
105.85
2432.29
ইন্তর্নেৎ সবস্ক্রাইবরশিং (মিলিয়নদা)
251.59
954.40
279.34
অপুনবা সবস্ক্রাইবরশিং (মিলিয়নদা)
933
1199.28
28.54
অর্বান তেলি-দেন্সিতী
145.78%
133.72%
-8.27
রুরেল তেলি-দেন্সিতী
43.96%
59.19%
34.64
ওভরওল তেলি-দেন্সিতী
75.23%
85.69%
13.90
এভরেজ দেতা কোস্ত/GB (লুপাদা)
268.97
9.18
-96.58
এভরেজ দেতা কঞ্জুম্পসন (GBদা)
0.26
20.27
7696
ভারতনেৎ প্রোজেক্তকী খুত্থাংদা, গ্রাম পঞ্চায়ৎ পুম্নমকপু ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল (OFC) কন্নেক্তিবিতীগা শম্নহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা ব্রোদবেন্দ সর্ভিসশিং ফংহনগনি। ভারতনেৎকী ফেজ অনিগী মখাদা পান্দম থম্লিবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ 2.22গী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ 2.13 অসি সর্ভিসকীদমক শেম-শারি। মসিগী মথক্তা, এমেন্দেদ ভারতনেত প্রোগ্রাম অসিনা ওপ্তিকল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী ফংদ্রিবা GP. 42,000 অমসুং দিমান্দ বেসিস্তা লৈহৌরিবা খুঙ্গং লাখ 3.84দা ফংহন্নবা অমসুং রুরেল হোম ফাইবর কন্নেক্তিবিতী করোর 1.5 ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
লৈবাক অসিদা হৌজিক চৎথরিবা USOF স্কিমশিংগী মখাদা কভর তৌদ্রিবা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং/মীতাবা মফম পুন্না 35,680 কভর তৌখি। হায়রিবা খুঙ্গংশিং/য়ুমশিং অসি খুঙ্গংগী, অরাপ্পা, মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈ। খুঙ্গংশিং অসি চীংগী লম, অশুকপা উমং, অসিনচিংবা খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈ। তোঙান তোঙানবা USOF ফন্দ স্কিমশিংগী মখাদা চাউরাক্না লুপা করোর 11,000গী শেনফম্না USOF ফন্দ ফংদ্রিবা খুঙ্গং 9,000রোমদা 4G কন্নেক্তিবিতী ফংহনখ্রে।
লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা সরকারনা অতৈ ইনিসিএতিব কয়ামরুমসু পায়খৎখি। মসিদা য়াওরিবা অদুদি:
• ঙমখৈগী মফমশিংদা মোবাইল তাৱরশিং য়ুংবদা মতেং পাংনবা ওগস্ত 2022দা লাইসেন্সিং কন্দিসনশিং অমেন্দ তৌখি
• তেলিকোম ইনফ্রাস্ত্রকচর খোঙজেল য়াংনা অমসুং লায়না রোল আউৎ তৌনবা মতম মতমগী ওইনা ইন্দিয়ন তেলিগ্রাফ রাইৎ ওফ ৱে রুলস 2016 অমসুং অমেন্দমেন্ত রুলশিং ইসু তৌখি।
• ঙমখৈগী মফমশিংদা মোবাইল তাৱরশসিং য়ুংবগী রাইৎ ওফ ৱে (RoW) পর্মিসনশিং অসি খোঙজেল য়াংনা RoWগী অয়াবা লৌনবগীদমক গতি শক্তি সঞ্চার পোর্তেল লোঞ্চ তৌখি।
দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী মখাদা, তেক্নোলোজী ইনক্যুবেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত ওফ ওন্তপ্রিনোরস ((TIDE 2.0), জেন-নেক্স সপ্পোর্ত ফোর ইন্নোভেসন স্তার্তঅপস (জেনেসিস), দোমেন স্পেসিফিক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (CoE) অমসুং নেক্স জেনরেসন ইনক্যুবেসন স্কিম (NGIS) গুম্বা তেক্নোলোজী-লিদ স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইন্নোভেসন স্কিম কয়া লৈবাক অসিদা তায়র-2 অমসুং তায়র-3 সহরশিং য়াওনা লুপা করোর 800 রোমগী অপুনবা শেনফমগা লোয়ননা পায়খৎলি। মসিগী মথক্তা, সরকারনা অপীকপা সহর/তাউন 104দা য়েন্থোক্তুনা রাজ্য/UT 27তা BPO ওপরেসনশিংগীদমক য়ুনিৎ 246 লিংখৎতুনা ইন্দিয়া BPO (বিজিনেস প্রোসেস আউতসোর্সিং) প্রমোসন স্কিম (IBPS) অমসুং অৱাং নোর্থ ইস্ত BPO প্রমোসন স্কিম (NEBPS) হৌদোকখি।