Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah reviews the implementation of ‘Vibrant Villages Programme’ at a high-level meeting in New Delhi today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi,Government of India is committed to all round development of the border villages of the country
Need to provide employment opportunities to local residents and increase connectivity to prevent migration from border villages
CAPFs and Army deployed around the border villages should encourage purchase of local agricultural and handicraft products through cooperatives
Residents of the nearby villages should get the benefit of healthcare facilities available for Army and CAPFs
Emphasis on maximum use of renewable energy sources like solar energy and wind mills in vibrant villages
13 JUL 2024 1:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah reviewed the implementation of the "Vibrant Villages Programme" at a high-level meeting in New Delhi today. During the meeting, the Union Home Minister said that the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to the all-round development of the border villages. Shri Shah stressed on the need to provide employment opportunities to local residents and increase connectivity with villages to prevent migration from these border villages.
Shri Amit Shah said that Central Armed Police Forces (CAPFs) and Army deployed around the border villages should encourage purchase of local agricultural and handicraft products through cooperatives. He said that the healthcare facilities of the Army and CAPFs should be regularly made available to benefit the residents of nearby villages. Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah stressed upon maximum use of solar energy and other renewable sources of energy like windmills etc.
Union Home Minister directed to continue the efforts being made by senior ministers and officials to better understand the issues of border villages under the Vibrant Villages Programme. So far, more than 6000 events have been organized in these border villages, which include about 4000 service delivery and awareness camps. More than 600 projects have been sanctioned by the Govt. of India for employment generation in these villages. During the meeting, the Home Minister laid special emphasis on review at the highest level at regular intervals to dispose of pending issues.
Under the ‘Vibrant Villages Programme’ scheme, 136 border villages are being provided connectivity through 113 all-weather road projects at a cost of ₹2,420 crore. 4G connectivity is being worked on rapidly in these areas and by December 2024, all villages under the Vibrant Villages Programme will be covered by the 4G network. Appropriate steps are being taken to ensure financial inclusion in all these villages and India Post-Payment Banks (IPPB) are also being facilitated there.
Work is being done to develop tourist circuits to bring vibrancy to these Vibrant Villages and promote tourism. In this endeavour, capacity building and tourism related infrastructure is being developed in coordination with the Ministry of Tourism.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this important and ambitious scheme was launched on 14th February, 2023 with an allocation of Rs.4800 crore. The meeting was attended by senior officers of the Ministry of Home Affairs including the Union Home Secretary, Secretary, Border Management and Director General, Indo Tibetan Border Police (ITBP).

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নৈ দিল্লীদা পাঙথোকপা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা 'ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম'গী পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা মপুং ওইনা চাউখৎহন্নবা লেপ্লি
লমদম অদুগী মীয়ামদা থবক্কী খুদোংচাবা পীবা অমসুং ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদগী মাইগ্রেসন থিংনবা লম্বী থোংগী ফিভম ফগৎহনবা তাই
ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা থম্লিবা সি.এ.পি.এফ. অমসুং আর্মীনা লোকেলেগী লৌউশিংউগী পোত্থোকশিং অমসুং খুৎনা শাবা পোত্থোকশিং কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা লৈবা হেনগৎহনগদবনি
মনাক নকপদা লৈবা খুঙ্গংশিংনা আর্মী অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংদা লৈরিবা হকশেলগী ফেসিলিতীগী খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি
সোলার এনর্জী অমসুং ৱিন্দ মিলগুম্বা রিন্যুএবল এনর্জী সোর্সশিং ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিংদা শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহনগদবনি
13 JUL 2024 1:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নৈ দিল্লীদা পাঙথোকপা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা 'ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম'গী পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুগী মনুংদ্দা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা মপুং ওইনা চাউখৎহন্নবা লেপ্লি। শ্রী শাহনা লমদম অদুগী মীয়ামদা থবক্কী খুদোংচাবা পীবা অমসুং ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদগী মাইগ্রেসন থিংনবা লম্বী থোংগী ফিভম ফগৎহনবা তাই হায়না ফোংদোকখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা থম্লিবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) অমসুং আর্মীনা লোকেলেগী লৌউশিংউগী পোত্থোকশিং অমসুং খুৎনা শাবা পোত্থোকশিং কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা লৈবা হেনগৎহনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মনাক নকপদা লৈবা খুঙ্গংশিংনা আর্মী অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংদা লৈরিবা হকশেলগী ফেসিলিতীগী খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা সোলার এনর্জী অমসুং ৱিন্দ মিলগুম্বা রিন্যুএবল এনর্জী সোর্সশিং ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিংদা শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহনগদবনি হায়না পুক্নিং চিংশিনখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মকোক মকোক থোংবা মন্ত্রী অমসুং ওফিসিএলশিংনা ভাইব্রেন্ত বিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা থেংনরিবা অৱাবশিং হেন্না খঙননবা হোৎনরিবসি মখা তানা হোৎননবা পাউতাক পীখি। হৌজিক ফাওবদা, হায়রিবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসিদা থৌরম ৬০০০ হেন্না পাঙথোকখ্রে, মসিদা সর্ভিস দেলিভরী অমসুং মীয়াম ভাপ তাহন্নবা কেম্প ৪০০০ য়াওরি। ভারত সরকারনা হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা থবক পীননবা প্রোজেক্ত ৬০০ হেন্না কাইথখ্রে। মীফম অদুগী মনুংদা, গৃহ মন্ত্রীনা লোইশিন্দনা লৈরিবা ইস্যুশিং চাং নাইনা অৱাংবা থাক্তা য়েংশিন্নবা অখন্ননা পুক্নিং চিংশিনখি।
'ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম' থৌশিলগী মখাদা, ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং ১৩৬ তা লুপা করোর ২,৪২০ রোম চঙনা নোংজু নুংশা খুদিংমক্তা শীজিন্নবা য়াবা লম্বীগী প্রোজেক্ত ১১৩গী খুত্থাংদা কন্নেক্তিবিতী পীরি। ৪জি কন্নেক্তিবিতীসু হায়রিবা মফমশিং অসিদা চলাইনবা হোৎনরি অমসুং ২০২৪ দিসেম্বর ফাওবদা, ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ৪জি নেৎৱার্ক ফংলগনি। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন লৈনবগীদমক তঙাইফদবা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎলে অমসুং ইন্দিয়া পোস্ত-পেমেন্ত বেঙ্ক (আই.পি.পি.বি.)সু মফম অসিদা ফংহল্লি।
হায়রিবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিং অসিনা লংনা ঙান্নবগীদমক অমসুং তুরিজম প্রোমোত তৌনবা তুরিস্ত সর্কিত শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। থৌরাং অসিগা লোইননা, কেপাসিতী শাগৎপা, অমসুং তুরিজমগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী থবকসু তুরিজম মন্ত্রালয়গা তান্নদুনা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, অসিগুম্বা মরুওইবা অমসুং অচৌবা থৌশিল অসি ১৪ ফেব্রুৱরী ২০২৩ দা লুপা করোর ৪৮০০ কাইথবগা লোইননা হৌদোকখি। মীফম অদুদা গৃহ মন্ত্রালয়দগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ সেক্রেতরী, সেক্রেতরী, বোর্দ মেনেজমেন্ত অমসুং দিরেক্তর জেনরেল, ইন্দো তিবেতান বোর্দর পুলিস (আই.তি.বি.পি.) য়াওনা শরুক য়াখি।