Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with World T20 Champions Indian Cricket Team
05 JUL 2024 10:20PM by PIB Delhi
Prime Minister: Friends, welcome! It brings us great joy to see how you have filled the country with enthusiasm and celebration. You have exceeded the hopes and desires of all our countrymen. My heartiest congratulations to you all! Usually, I work late into the night at the office, but this time the TV was on, and I found myself unable to concentrate on my files. You demonstrated remarkable team spirit, talent, and patience. I could see your patience; there was no rush. You were full of immense self-confidence. So, once again, my heartfelt congratulations to all of you, my friends.
Rahul Dravid: First of all, I want to thank you for giving us the opportunity to meet you. When we lost that match in Ahmedabad in November, you came to support us even during those difficult times. We are delighted to meet you today on this joyous occasion. Rohit and all the boys have shown tremendous fighting spirit and a never-say-die attitude in many matches. Reaching the finals itself is a testament to their hard work and resilience. It is heartening to see how these boys have inspired the younger generation. They have grown up watching the victory in 2011, and I am confident that their performance has inspired many young boys and girls in our country across all sports. So, I want to thank you, and I extend my congratulations to these boys.
Prime Minister: Congratulations to you all. You have much to offer the youth of our country in the coming times. You have given them victory, but you can also inspire and guide them in many ways. You now possess a certain authority. Why is Chahal so serious? Am I right? Anyone from Haryana finds happiness in every situation and everything.
Rohit, I want to hear your thoughts on this moment. The ground could be anywhere, the soil could be of a different nation but the essence of cricket is on the pitch. And you kissed that essence of cricket, something only an Indian can do.
Rohit Sharma: I just wanted to cherish that moment of victory forever and taste it (the soil). Winning on that pitch meant everything to us because we had waited so long and worked so hard for it. Many times, the World Cup came close, but we couldn’t seize it. This time, however, we achieved it thanks to everyone’s efforts. That pitch held great significance for me because it was where we accomplished our dreams. It spontaneously happened at that moment. The whole team worked incredibly hard, and that hard work finally paid off on that day.
Prime Minister: Every citizen of the country must have noticed it, but Rohit, I observed two extremes. I could see the emotions involved and the way you danced when you went to take the trophy.
Rohit Sharma: Sir, the reason behind it was that it was such a significant moment for all of us. We had all been waiting for this for many years. The boys told me not to just walk up, but to do something different.
Prime Minister: So, was this Chahal's idea?
Rohit Sharma: Chahal and Kuldeep...
Prime Minister: Well! Your journey of recovery has been difficult. As a player, it was likely your asset (self-confidence) that helped you to keep going. But recovering at such a time must have been challenging. I remember you made many social media posts; my colleagues used to tell me about them—how much you had recovered each day.
Rishabh Pant: First of all, thank you for inviting us here. The thought behind this, Sir, is that I had an accident 1.5 years ago, and I was going through a tough time. I remember it well because you called my mother, Sir. A lot was going through my mind, but when you called, my mother told me that you had said everything would be fine. That helped me relax mentally. During my recovery, people would say they weren't sure if I would be ever allowed to play cricket again. Especially with wicketkeeping, they would say, "He's a batsman so he might still be able to bat, but will he be able to do wicket keeping?" For the last 1.5 to 2 years, I was determined to return to the field and perform better than before—not to prove it to anyone else, but to myself. I had to dedicate myself to playing international cricket again and to help bring victories to India.
Prime Minister: Rishabh, when you were recovering, I spoke to your mother and told her two things. First, I had consulted with the doctors and asked them to inform me if you were required to be treated abroad. They assured me they would consider it. But what truly surprised me was your mother's firm belief. Although I had never met her, she conveyed a sense of assurance during our conversation. It was remarkable. I felt that with such a supportive mother, you would never fail. This thought came to my mind then, and you have proved it right. The most striking thing I noticed when talking to you was your refusal to place blame on anyone else; you said it was your fault. This level of accountability is exceptional, as many would have made excuses. Your openness to life is commendable, and I learn from observing such details; I try to learn from everyone, friends. Your patience and resilience are extraordinary, reflecting a divine connection. It is truly inspiring for the nation in general and for the players in particular. I understand how tough wicket keeping training is, standing for hours holding your thumb. But you have overcome that challenge brilliantly. Congratulations to you.
Rishabh Pant: Thank you, Sir.
Prime Minister: There are ups and downs, but prolonged perseverance pays off at the right time. Your dedication to Cricket has shown its true colours when needed. Virat, this time your journey was full of ups and downs.
Virat Kohli: First of all, thank you very much for inviting us here. This day will always remain in my memory. Throughout the tournament, I couldn't contribute as much as I wanted to, and at one point, I even told Rahul bhai that I felt I had not done justice to myself or the team. He assured me that when the situation demands it, I would perform. This had been our conversation. When we went to the field, I confided in Rohit that I lacked confidence due to my performance in the tournament and I wasn't sure if I would be able to perform up to my expectations. However, after hitting three fours in the first four balls, I felt a surge of confidence. I told him, "What a game this is; One day you feel you won't be able to score a single run, and the next day, everything clicks." Especially when our wickets started falling, I realised I had to completely surrender to the situation; I had to focus solely on what was important for the team at that moment. I was completely absorbed in the situation. I felt, I was pushed into that zone. I was into that moment. And later, I understood that whatever is supposed to happen, it happens. It was bound to happen. From the situation we won the final, we lived each and every single delivery towards the end. From the point where the final turned around. What was going through us, we cannot explain. At one point, we had lost hope, but then Hardik took a wicket, and our energy built up again, ball by ball. I am happy that I could contribute on such a significant day for the team after a challenging period. The entire day and the way we won will remain unforgettable. I am just glad that I could help the team reach a position where we could strive for victory.
Prime Minister: Everyone felt it, Virat. Your total was stuck at 75, and then it suddenly moved to 76. These things happen sometimes. Everyone believes you will do it, and that belief becomes a driving force. But what was your family's immediate reaction when you were stuck at 75?
Virat Kohli: The good thing, Sir, was the time difference, so I didn’t talk to my family much. My mother tends to worry a lot. But the main issue was that despite my efforts, things weren’t working out. When you try so hard and think you will succeed, sometimes your ego gets in the way, and the game slips away from you. I needed to let go of that and focus on the team. Like I said, the situation of the game was such that there was no room for my ego. Once I respected the game, it respected me back that day. That was my experience, Sir.
Prime Minister: Many congratulations to you.
Prime Minister: Paaji...
Jasprit Bumrah: No sir, whenever I bowl for India, it's often during crucial stages, whether it's with the new ball or...
Prime Minister: Do you go to the field after having Idlis? (laughter)
Jasprit Bumrah: No, no, Sir. Whenever the situation is tough, I’m called on to bowl and I feel happy when I’m able to help the team get through the tough overs. It gives me a lot of confidence, I carry that confidence throughout my overs. In this tournament, there were a lot of situations where I was supposed to bowl the tough overs and I could help the team and help win the matches.
Prime Minister: From what I’ve observed, once a batsman reaches the 90s, no matter the mood for victory, they become noticeably more serious. Similarly, in the last over, when the outcome hinges on a single ball, the tension must be immense. How do you handle yourself in such moments?
Jasprit Bumrah: If I start thinking about 'what if we lose?' or if I try to do something extraordinary, I’ll get nervous and likely make mistakes. If I focus on the crowd or other people, I might slip up. So, in those moments, I centre my attention on myself and what I can do. I recall past instances when I have performed well and helped the team. I try to remember those experiences and give my best by drawing on them.
Prime Minister: But this must be very stressful, my friend. A day without paranthas will feel incomplete!
Jasprit Bumrah: No sir, in the West Indies, we didn’t get to have idlis or paranthas. We managed with whatever was available. The scenario was good, though. We were travelling back-to-back, and as a team, the tournament went very well. We won the World Cup for the first time, and I had never experienced such emotions before. I feel very proud and have never felt better than this.
Prime Minister: You have done a great job. The nation is proud of you. It makes us proud.
Prime Minister: Yes, Hardik, tell me.
Hardik Pandya: First of all, Sir, thank you for inviting us. As I mentioned during the interview, the last six months have been quite eventful for me, with many ups and downs. When I went to the ground, the public sometimes booed, and many other things happened. I always believed that I should respond through my game, not with words. I was speechless then, and I am speechless now. I always believed in fighting, never leaving the field, because life shows both difficulties and successes. I believed, Sir, that I would stay, work hard, and with the support of the team, players, captain, and coach, I was well-prepared. God blessed me with the opportunity in the last over.
Prime Minister: That over of yours became historical, but what did you say to Surya?
Hardik Pandya: When Surya caught the catch, our first reaction was to celebrate. Then we realised we should check if Surya was alright. We confirmed he was fine and celebrated again. He had caught a game-changing catch, and our tension turned into joy.
Prime Minister: Yes, Surya?
Suryakumar Yadav: I am overwhelmed, Sir! At that moment, I was only focused on catching the ball. I wasn’t thinking about whether I would catch it or drop it, just about pushing it in to save runs. The wind was blowing, and once it came into my hand, I threw it in but I saw that Rohit was far away. So I caught it again. We have practised these situations a lot. I always thought about one thing that I contribute in batting but how else could I contribute? So I felt that I needed to contribute to the team in fielding too.
Prime Minister: Do you practice catching the ball this way?
Rahul Dravid: Surya has taken 185, 160 such catches in practice.
Prime Minister: Really?
Suryakumar Yadav: Yes, Sir. Since the start of the tournament and after coming back from the IPL, I have practised many such catches. I didn't know that God would give me the opportunity to catch one in such a crucial moment. But I was calm because I had faced this situation before during my practice. However, there were more people in the stands this time. It felt great to be in that moment.
Prime Minister: I must commend you... the entire country was tense with the ups and downs, and then a sudden turn of events! The situation changed entirely. This is significant, and if it becomes a part of your life, you are indeed very lucky, my friend.
Suryakumar Yadav: I feel like I've earned another star, Sir. I’m feeling elated.
Prime Minister: Many congratulations to you!
Suryakumar Yadav: Thank you, Sir!
Prime Minister: Your father's statement has been widely discussed across the country. When asked, his answer was very touching. He said, "First the country, then my son." This is truly remarkable! Yes, Arshdeep, please share your thoughts.
Arshdeep Singh: Sir, thank you for giving me the opportunity to meet you. I am feeling great about the cricket match! I feel very proud that we have won this tournament. As I mentioned earlier, it feels great to bowl alongside Jassi bhai. He puts a lot of pressure on the batsmen, and they often try to take risks against me, which allows me to take wickets. The other bowlers have also performed exceptionally well, so I was enjoying it as I was getting the wickets as a result of that. So I feel the credit goes to the whole team.
Prime Minister: When Axar used to play in school, I once had the chance to give him a prize.
Axar Patel: That was in the 8th standard.
Prime Minister: I have no personal connection with the world of sports, but whenever there is any significant event in sports, I find myself getting involved.
Axar Patel: That catch was crucial because their partnership was strong. A wicket fell in the first over, but none after that. When Kuldeep was bowling, the wind was blowing in the direction I was standing. I thought it would be an easy catch, but the ball started moving quickly with the wind. Initially, I planned to catch it with my left hand, but then I realized it was going to my right hand. I jumped and, when I felt the ball in my hand, I realised I had caught it. Most of the time, such catches are missed, but I was lucky to secure it at that crucial moment in the World Cup, just when the team needed it.
Prime Minister: So, the Amul milk is working, it seems? (laughter)
Kuldeep Yadav: Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Should we call you Kuldeep or Deshdeep?
Kuldeep Yadav: Sir, I am first and foremost from my country, so obviously, Sir, I enjoy playing all matches for India. It makes me very proud. My role in the team is as an attacking spinner. I always bowl in the middle overs, and the captain and coach's plan is always for me to take wickets during that period. The fast bowlers give us a good start by taking one or two wickets, making it a bit easier to bowl in the middle overs. I am feeling very good. Having played in three World Cups, it was a great opportunity, and I am very happy to have lifted the trophy, Sir.
Prime Minister: So, Kuldeep, how dare you make the Captain dance?
Kuldeep Yadav: I didn't make the Captain dance!
Prime Minister: (Laughter)
Kuldeep Yadav: When Rohit told me that we should be doing something (celebration act), I made a suggestion, but he did not do it the way I told him..
Prime Minister: So, is there a complaint?
Prime Minister: The youngest player in 2007 and now captain of the victorious team in 2024... What has your experience been like?
Rohit Sharma: Sir, to be honest, when I first joined the team in 2007, we toured Ireland where Rahul Bhai was the captain. After that, we went straight to South Africa for the World Cup. We won the World Cup there. When we returned to India, it took us five hours to reach Wankhede Stadium from the airport as all the Mumbaikars were on the street. At that time I thought winning the World Cup was easy. Over the years, we often came close but couldn't win the World Cup. For this World Cup, I can confidently say there was a lot of desperation and hunger among the team players. When we went to the West Indies, there were many challenges, especially as cricket was being played in New York for the first time, and the practice grounds were not good. But none of the boys focused on that; they were solely focused on how to play the final in Barbados. It feels great to captain a team with such a united goal of 'how to win?' Seeing so many smiles on people's faces, carrying the Indian flag and walking on the streets late into the night, brings immense joy. Our aim is to inspire the next generation, just as Rahul Bhai, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and Laxman inspired us. We have a responsibility to pass on that inspiration, and with this World Cup victory, I am sure the coming generation will have that enthusiasm.
Prime Minister: Rohit, are you always so serious?
Rohit Sharma: Sir, actually, only the boys can tell you that.
Prime Minister: Congratulations on winning all the matches! This time, even the participants were more, with many new countries joining in. In cricket, those who play often don't realise the enormity of their achievements because they are continuously working hard. The impact on the country is significant, but Indian cricket has a unique characteristic. India's cricket journey has been incredibly successful, and it has started to inspire other sports as well. Athletes in other sports now think, "If something like this can happen in cricket, why can't it happen in our sports?" This is a tremendous service being done through you. To advance ourselves and the country, we must cultivate the same spirit in all sports, aiming to raise the glory of our flag worldwide. Today, talent is being discovered throughout the country, from small villages and tier-2 and tier-3 cities. Previously, talent mostly came from big cities and major clubs, but now, more than half of your team members come from smaller places. This is the true impact of victory, and its effects are long-lasting. The statement from the Afghanistan Minister was very interesting. Afghanistan had got the opportunity to play with South Africa. It was a successful journey for them but they gave the credit to India. Afghanistan's Minister credited India for Afghanistan's cricket progress, saying that the Indians prepared their players.
Prime Minister: You all have made Rahul 20 years younger.
Rahul Dravid: No, the credit goes to these boys. I had been a player and a coach. So, I always say that we can only support them. I haven't scored a single run, taken a single wicket, or caught a single catch in this tournament. We have a whole support staff team, including other coaches, who work very hard. And we all can only support the team. In pressure situations, when players like Virat, Bumrah, Hardik, or Rohit have to perform, we can only support them and provide whatever they need. but they are the ones who actually perform in the field. The credit goes entirely to them. I am extremely grateful and delighted that they gave me such a wonderful experience. The team spirit in this tournament was excellent. Even among the eleven players who played, four boys were sitting out. Mohammed Siraj played the first three matches, but in the USA, we played with an extra fast bowler. So, he played only three matches in the tournament. Three boys in our team didn't play a single match: Sanju, Yuzvendra Chahal, and Yashasvi Jaiswal. Despite not playing, they maintained great enthusiasm and never looked down. They never felt demoralized. This was very important for us and our team. So, this attitude was crucial for our team, and I greatly praise their spirit.
Prime Minister: I appreciate that as a coach, you pay attention to the entire team. Anyone who hears your words will realise that even those not seen on the field contribute significantly. Such a strong team spirit is essential for success. But Rahul, I would like to know your thoughts on the 2028 Olympics in the USA, where cricket has now been included. I believe that more attention will be focused on the Olympics than the World Cup. If the Government of India, the Cricket Board, or you as individuals were to prepare for the Olympics, what would your reaction be?
Rahul Dravid: Definitely Modiji, playing in the Olympics is not an opportunity that cricketers have traditionally had, as cricket will be included in the Olympics for the first time in 2028. I think this will be a monumental event for the country, the cricket board, and the players themselves and we must perform well. As you mentioned earlier, it's an excellent chance for us to stand alongside other sports, where so many great athletes bring immense pride to our nation. The Olympics is such a prestigious event, and having cricket included is a matter of great pride for the sport. I am confident that whoever is on the board at that time, our BCCI, will make thorough preparations for the tournament. I hope many of the boys from this team, including young players like Rohit and Virat, will participate.
Prime Minister: Yes, there will be many new faces by 2028!
Rahul Dravid: Indeed, by 2028, we will see many new players. I am hopeful that our team will work hard and aim for gold, which would bring immense joy and happiness.
Prime Minister: I understand that seeing tears of joy after a victory also makes one realise how tough the moments of defeat must have been. People often cannot fathom the pain a player endures during those moments of loss, having come so far and then falling just short. The joy of victory highlights how arduous the journey through defeat must have been. I witnessed all this firsthand and felt confident that you would overcome it. Today, I see that you have indeed done it. Congratulations to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব টি২০ জয়ী ভাৰতীয় ক্ৰিকেট দলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়ৰ পূৰ্ণপাঠ
05 JUL 2024 10:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃবন্ধুসকল! আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনালোঁ আৰু আমাৰ বাবে আনন্দৰ বিষয় এয়ে যে আপোনালোকে দেশখনক উৎসাহ আৰু উদযাপনেৰে ভৰাই তুলিছে। আৰু, দেশবাসীৰ সকলো আশা-কামনাক আপোনাসৱেপূৰণ কৰিছে। মোৰফালৰপৰা আপোনালোকক অলেখ অভিনন্দন জনালোঁ। সাধাৰণতে মই কাৰ্য্যালয়ত গভীৰ নিশা কাম কৰোঁ। কিন্তু,সিদিনা টিভিটো অন কৰি ফাইল এটাওচাই আছিলোঁ যদিওফাইলটোত মনোনিৱেশ কৰিব পৰা নাছিলোঁ। সেইদিনা আপোনালোকে দলীয় মনোভাৱক উজ্জ্বল কৰি তুলিছিল, আপোনালোকৰ প্ৰতিভা আৰু ধৈৰ্য্য দেখা পাইছিলোঁ। মই দেখিবলৈ পাইছিলোঁ,আপোনালোকে ধৈৰ্য্য ধৰিছিল, কোনো খৰখেদা নাই। আপোনালোক গভীৰ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি আছিল, মোৰ ফালৰপৰা আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ৰাহুল দ্ৰাবিড়ঃ প্ৰথমে আপোনাক ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছোঁ। কিয়নো আমাক আপোনাক লগ পোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। নৱেম্বৰত আহমেদাবাদত যেতিয়া আমি সেইখন মেচত পৰাস্ত হৈছিলোঁ, তেতিয়া আপুনি তাতো আছিল।সেয়া আমাৰ ভাল সময় নাছিল। গতিকে, আমি অতিশয় সুখী যে আজি এই সুখৰ অনুষ্ঠানত আপোনাক লগ পাব পাৰিছোঁ। মই মাত্ৰ ক’ম যে ৰোহিত আৰু সকলোৱে যুঁজাৰু মনোভাৱ দেখুৱাইছে। আনকি ফাইনেলত প্ৰৱেশৰ বাবেও বহুত ক্ৰেডিট পোৱাৰ যোগ্য। সদস্যসকলে বহুত কষ্ট কৰিছে। এওঁলোকে আহিবলগীয়া প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। ২০১১ৰ জয় প্ৰত্যক্ষেৰে এওঁলোক ডাঙৰ হৈছে।গতিকে, এওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শন দেখি মই নিশ্চিত যে আমাৰ দেশৰ ল'ৰা-ছোৱালীবোৰ প্ৰতিটো খেলতে বহু অনুপ্ৰাণিত হৈছে। গতিকে আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছোঁ আৰু এওঁলোকক অভিনন্দন জনাব বিচাৰিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপোনালোকলৈ অভিনন্দন। আগন্তুক সময়ত আপোনাসৱে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বহুত দিব পাৰিব। আপোনালোকে তেওঁলোকক জয়ৰ সোৱাদৰ সমান্তৰালকৈ তেওঁলোকক বহুত অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে তেওঁলোকক পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে। আপোনালোকৰ এতিয়া এটা কৰ্তৃত্ব আছে। চাহল কিয় ছিৰিয়াছ? মই ঠিকেই অনুমান কৰিলোঁ। হাৰিয়ানাৰ সকলো ব্যক্তিয়ে প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত সুখী, সকলোতে সুখ বিচাৰি পায়।
ৰোহিত, এই মুহূৰ্তৰ আঁৰত তোমাৰ মনৰ কথা জানিব বিচাৰিছোঁ। মাটি যিকোনো ঠাইৰ হ’ব পাৰে, মাটি যিকোনো ঠাইৰপৰা হ’ব পাৰে, কিন্তু ক্ৰিকেটৰ জীৱন খেলপথাৰত। আৰু, আপুনি ক্ৰিকেটৰ জীৱনটোক চুমা খালে। এজন ভাৰতীয়ইহে এই কাম কৰিব পাৰে।
ৰোহিত শৰ্মাঃ মই মাথোঁ সেই বিজয়ৰ মুহূৰ্তটো মনত ৰাখিব বিচাৰিছিলোঁ আৰু চিৰদিনৰ বাবে তাৰ সোৱাদ ল’ব বিচাৰিছিলোঁ। কাৰণ, আমি সেই খেলপথাৰত খেলাৰ পিছত জয়ী হৈছিলোঁ, কাৰণ আমি সকলোৱে ইয়াৰ বাবে ইমান দিন অপেক্ষা কৰিছিলোঁ, ইমান কষ্ট কৰিছিলোঁ। বহু সময়ত বিশ্বকাপ আমাৰ অতি ওচৰলৈ আহিছিল যদিও আমি আগবাঢ়িব পৰা নাছিলোঁ। কিন্তু, এইবাৰ সকলোৰে বাবেই আমি সেয়া অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হ’লোঁ, গতিকে সেই পিটচখনে মোক বহুত বুজাইছিল, কাৰণ আমি সেই পিটচত যিয়েই নকৰোঁ কিয়, সেই পিটচতেই কৰিছিলোঁ। আমি, গোটেই দলটোৱে এই কামটোৰ বাবে ইমান কষ্ট কৰিলোঁ আৰু সেই কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল সেইদিনা পালোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে নিশ্চয় মনকৰিছে!ৰোহিত, মই দুটা কথা প্ৰত্যক্ষ কৰিলোঁ। তাত আৱেগ দেখা পাইছিলোঁ। আৰু যেতিয়া আপুনি ট্ৰফী লাভ কৰিবলৈ গৈছিল, সেই দৃশ্যটো।
ৰোহিত শৰ্মাঃ ছাৰ, ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ আছিল যে আমাৰ সকলোৰে বাবে ইমান এটা বিশেষ মুহূৰ্ত আছিল, আমি সকলোৱে ইমান বছৰে ইয়াৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিলোঁ। গতিকে,সদস্যসকলে মোক ক’লে যে আপুনি কেৱল এনেকৈয়ে যাব নালাগে, বেলেগ কিবা এটা কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে এইটো চাহলৰ পৰিকল্পনা আছিল নেকি?
ৰোহিত শৰ্মাঃ চাহল আৰু কুলদীপ...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু! আপোনাৰ আৰোগ্য লাভৰ যাত্ৰা কঠিন। খেলুৱৈ হিচাপে সেয়া হয়তো আপোনাৰ পুৰণি আস্থা আছিল, আপুনি ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছিল। কিন্তু এনে সময়ত কোনো সুস্থ হৈ উঠা উচিত, কাৰণ সেই সময়ত আপুনিও বহুত প’ষ্ট কৰিছিল, আগতে আপোনাৰ প’ষ্টবোৰ দেখিছিলোঁ। আজি আপুনি ইমানখিনি কৰিলে, মোৰ সতীৰ্থসকলে মোক এই কথাই কৈছিল।
ঋষভ পন্তঃপ্ৰথমে আমাক ইয়ালৈ আমন্ত্ৰণজনোৱাৰ বাবে আপোনাক ধন্যবাদ জনালোঁ। আপুনি এই চিন্তাটো কৰিছে, কাৰণ ডেৰ বছৰ আগতে মোৰ এটা দুৰ্ঘটনা হৈছিল আৰু মই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ৰ মাজেৰে অগ্ৰসৰ হৈছিলোঁ। সেই কথা মোৰ ভালকৈ মনত আছে, কাৰণ আপুনি মোৰ মালৈ ফোন কৰিছিল। গতিকে, বহুত কথাই মোৰ মনত পৰিছে। আপোনাৰসৈতে কথা পতাৰ পিছত মায়ে মোক কৈছিল যে ছাৰে কোনো সমস্যা নাই বুলি কৈছে। তাৰ পিছত মানসিকভাৱে অলপ সবল হৈ পৰিছিলোঁ। আপুনি যোৱা ডেৰ-দুবছৰ ধৰি কৈ আছে যে মই খেলপথাৰলৈ ঘূৰি আহি মই যি কৰি আছোঁ, তাতকৈ ভাল কাম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগিব আৰু আন কাৰোবাৰ বাবে নহয় কিন্তু নিজকে প্ৰমাণ কৰিবলৈ, মই তাত নিজকে উৎসৰ্গা কৰিব লাগিব আৰু ক’ব লাগিব যে মই আকৌ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিকেট খেলিব লাগিব আৰু ভাৰত জয়ী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঋষভ, তুমি সুস্থ হৈ উঠাৰ সময়ত তোমাৰ মাৰ লগত কথা পাতিছিলোঁ আৰু মই তেওঁক দুটা কথা কৈছিলোঁ। প্ৰথমে, ডাক্তৰৰ লগত আলোচনা কৰিছিলোঁ। কিন্তু মই আচৰিত হৈছিলোঁ তোমাৰ মাৰ বিশ্বাসৰ উমান পায়। তেওঁৰ লগত কথা পাতি থাকোঁতে যেন পুৰণি চিনাকি, আগতেও লগ পাইছিলোঁ তেনেকুৱা লাগিছিল।তেওঁ মোক আশ্বাস দিছিল। সেয়া আচৰিত অভিজ্ঞতা আছিল। গতিকে, মই অনুভৱ কৰিছিলোঁ যে যিজনে এনেকুৱা মাতৃ পাইছে, তেওঁ কেতিয়াও বিফল নহয়। এই চিন্তা মোৰ মনলৈ আহিছিল। আৰু তুমি এয়া প্ৰমাণ কৰিলা। আপোনাক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ঋষভ পন্তঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ উত্থান-পতন হয়, কিন্তু সঠিক সময়ত এটা দীঘলীয়া তপস্যা ফলপ্ৰসূ হয়। ক্ৰীড়াত আপুনি কৰা তপস্যাৰ বলত প্ৰয়োজনৰ সময়ত নিজৰ প্ৰকৃত ৰং দেখুৱাইছে। বিৰাট কোৱা, এইবাৰ তোমাৰ যুঁজখন উত্থান-পতনেৰে ভৰি আছিল।
বিৰাট কোহলীঃপ্ৰথমে আমাক সকলোকে ইয়ালৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে বহু-বহু ধন্যবাদ। আৰু, এই দিনটো মোৰ মনত সদায় থাকিব। কাৰণ, এই সমগ্ৰ টুৰ্ণামেন্টত মই বিচৰা ধৰণেৰে অৱদান আগবঢ়াব পৰা নাছিলোঁ আৰু এটা সময়ত ৰাহুল ভাইকো কৈছিলোঁ যে মই এতিয়ালৈকে নিজৰ আৰু দল উভয়ৰেপ্ৰতি কৰণীয়খিনি কৰা নাই। তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল, যেতিয়া পৰিস্থিতি আহিব, তেতিয়া মোৰ বিশ্বাস যে আপুনি প্ৰদৰ্শন কৰিব। গতিকে, আমাৰ এই কথা-বতৰা হৈছিল আৰু আমি খেলিবলৈ যাওঁতে প্ৰথমে ৰোহিতক কৈছিলোঁ কাৰণ মোৰ টুৰ্ণামেন্টখন যিদৰে চলিছিল, মই খেলিবলৈ যোৱাৰ সময়ত ভিতৰত মোৰ ইমান আত্মবিশ্বাস নাছিল যে মই বিচৰা ধৰণে বেটিং কৰিব পাৰিম। গতিকে আমি খেলিবলৈ যাওঁতে প্ৰথম চাৰিটা বলত তিনিটা চাৰি পাইছিলোঁ। আৰু পিছত বুজিলোঁ যে যি হ’বলগীয়া থাকে, কোনোবা নহয় কোনোবা প্ৰকাৰে ঘটে। গতিকে মোৰ লগত, দলটোৰ লগত এনেকুৱা হোৱাটো নিশ্চিত আছিল। যদি আপুনি মেচখন চায়, শেষত আমি মেচখন যিদৰে জয়ী হৈছিলোঁ, যি পৰিস্থিতি আছিল, মেচখন ক’ৰ পৰা ঘূৰিছিল আৰু আমাৰ ভিতৰত কি চলি আছিল, আমি সেয়া বুজাব নোৱাৰোঁ। এটা সময়ত আমি আশা হেৰুৱাই পেলাইছিলোঁ, তাৰ পিছত হাৰ্দিকে এটা উইকেট লৈছিল। গতিকে, মই সুখী যে কঠিন সময়ৰ অন্তত দলটোৰ বাবে ইমান বিশেষ দিন এটাত অৰিহণা যোগাব পাৰিলোঁ। আৰু আমাৰ গোটেই দিনটো যিদৰে গ’ল আৰু যিদৰে জয়ী হ’লোঁ, মই কোৱাৰ দৰে, মই সেয়া জীৱনত কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰোঁ। গতিকে মই সুখী যে মই দলটোক এনে এটা ঠাইলৈ লৈ যাব পাৰিলোঁ য’ত আমি চেষ্টা কৰিলে মেচখন জয়ীহ’ব পাৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃসকলোৱে এই অনুভৱেই কৰি আছিল।
বিৰাট কোহলীঃমই যি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছিলোঁ, সেয়া নহ’ল। খেলত যেতিয়া মই খেলক সন্মান কৰিছিলোঁ, সেইদিনা খেলখনে মোকো সন্মান কৰিছিল, গতিকে মোৰ এই অভিজ্ঞতা হৈছিল ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপোনাক অলেখ অভিনন্দন।
যশপ্ৰীত বুমৰাহঃ নাই ছাৰ, যেতিয়াই ভাৰতৰ হৈ বলিং কৰোঁ, তেতিয়াই মই অতিশয়মনোযোগেৰে বলিং কৰোঁ...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃইদলি খাই খেলপথাৰলৈ গৈছিলা নেকি?
যশপ্ৰীত বুমৰাহঃ নাই নাই, যেতিয়াই পৰিস্থিতি কঠিন হয়, তেতিয়াই সেই পৰিস্থিতিত মই বলিং কৰিব লাগে। গতিকে মই যেতিয়া দলটোক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ আৰু যিকোনো কঠিন পৰিস্থিতিৰপৰা মেচখন জয় কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ, তেতিয়া মই বহুত আত্মবিশ্বাস লাভ কৰোঁ আৰু সেই আত্মবিশ্বাস মই আগলৈয়ো কঢ়িয়াই লৈ ফুৰোঁ। আৰু বিশেষকৈ এই প্ৰতিযোগিতাখনত বহু পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল যেতিয়া মই কঠিন অ’ভাৰত বলিং কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু মই দলটোক সহায় কৰি মেচখন জয়ী কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃক্ৰিকেট যিমানেই দেখিছোঁ, ৯০ৰ পিছত জয়ৰ আমেজ যিমানেই নাথাকক কিয়, সকলো থাকিলেও বেটছমেনজন ৯০ৰ পিছত অলপ ছিৰিয়াছ হৈ পৰে।একেদৰে শেষৰ অ’ভাৰটোত,যদি জয় বা পৰাজয় এটা বলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, তেতিয়া কিমান উত্তেজনা থাকিব। এনে পৰিস্থিতিত সেই সময়ত নিজকে কেনেকৈ চম্ভালিব।
যশপ্ৰীত বুমৰাহঃযদি মই ভাবোঁ যে আমি পৰাস্ত হ’ম বা মেচখনত মই অতিৰিক্ত কিবা এটা কৰিব লাগিব, তেন্তে মই হয়তো ভুল কৰিম, মই নাৰ্ভাছ হ’ম, যদি মই ভিৰলৈ চাওঁ বা আন সদস্যলৈ নাৰ্ভাছ হৈ চাওঁ, তেন্তে মোৰ হয়তো ভুল হ’ব। গতিকে সেই সময়ত মই ফকাচ কৰোঁ, নিজৰ কথা আৰু মই কি কৰিব পাৰোঁ সেই বিষয়ে চিন্তা কৰোঁ। গতিকে সেই সকলোবোৰ কথা মনত ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ যে মই ভাল দিনত দলটোক কেনেকৈ সহায় কৰিছোঁ। গতিকে সেই সকলোবোৰ কথা মনত ৰাখি মোৰ সাধ্য অনুসৰি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃকিন্তু এয়া নিশ্চয় বৰ মানসিক চাপৰ কথা বন্ধু।
যশপ্ৰীত বুমৰাহঃনাই ছাৰ, ৱেষ্ট ইণ্ডিজত আমি ইদলি আৰু পৰঠাও পোৱা নাছিলোঁ। আমি যি আছিল সেইখিনিৰে মেনেজ কৰি আছিলোঁ। কিন্তু দৃশ্যপটটো বৰ ভাল আছিল, আমি বেক টু বেক ভ্ৰমণ কৰি আছিলোঁ, গতিকে দল হিচাপে টুৰ্ণামেন্টখন বহুত ভালকৈয়ে চলিছিল। আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্বকাপ জিকিলোঁ, ইমান আৱেগ মই কেতিয়াও অনুভৱ কৰা নাছিলোঁ, গতিকে মই অতি গৌৰৱান্বিত আৰু ইয়াতকৈ ভাল অনুভৱ মোৰ কেতিয়াও হোৱা নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপুনি ডাঙৰ কাম কৰিলে। ৰাষ্ট্ৰখনে আপোনাক লৈ গৌৰৱ কৰে। ই আমাক গৌৰৱান্বিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয় হাৰ্দিক কওঁকচোন।
হাৰ্দিক পাণ্ডিয়াঃপ্ৰথমতে ছাৰ, আমাক নিমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে ধন্যবাদ আৰু মানে মই সাক্ষাৎকাৰৰ সময়ত যি কথা কৈছিলোঁ, কাৰণ যোৱা ছমাহ মোৰ বাবে যথেষ্ট মনোৰঞ্জনদায়ক, বহু উত্থান-পতন ঘটিছিল। মোক লৈ জনসাধাৰণে বু-বু বা-বা কৰিছিল আৰু বহু ঘটনা ঘটিছিল। কিন্তু, মই সদায় বিশ্বাস কৰোঁ যে যদি মই উত্তৰ দিম, তেন্তে মই মোৰ খেলৰ জৰিয়তে দিম। আৰু মানে সেই সময়তো মই বাকৰুদ্ধ হৈ আছিলোঁ আৰু এতিয়াও বাকৰুদ্ধ হৈ পৰিছোঁ, কাৰণ যিয়েই নকওঁক কিয়, আপুনি সদায় যুঁজি থাকে। মই জীৱনত সদায় বিশ্বাস কৰোঁ যে যুদ্ধত যুঁজি থাকে আৰু কেতিয়াও ফিল্ড এৰি নাযায় কাৰণ ই অসুবিধা দেখুৱায় আৰু আপুনি জানে সফলতায়ো এই কথা প্ৰকাশ কৰে। গতিকে মই বিশ্বাস কৰোঁ ছাৰ যে মই থাকিম, মই কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিম আৰু আপুনি জানে সকলো দল, খেলুৱৈ, অধিনায়ক, প্ৰশিক্ষকৰ সমৰ্থন বহুত ভাল আছিল। আৰু মই মাত্ৰ প্ৰস্তুতি কৰিলোঁ, প্ৰস্তুতি কৰিলোঁ আৰু আপুনি জানে ভগৱানে মোক এনেকুৱা ভাগ্য দিলে, শেষৰ অ’ভাৰত এটা সুযোগ পাইছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপোনাৰ সেই অ’ভাৰটো ঐতিহাসিক হৈ পৰিল, কিন্তু সূৰ্য্যক কি ক’লে।
হাৰ্দিক পাণ্ডিয়াঃতেতিয়াআমাৰ প্ৰথম প্ৰতিক্ৰিয়া আছিল যে আমি সকলোৱে উদযাপন কৰিলোঁ। তেতিয়া আমি বুজিলোঁ যে আমি সূৰ্য্যক সুধিব লাগিছিল যে সূৰ্য্য নিখুঁত, গতিকে প্ৰথমে আমি উদযাপন কৰা বুলি নিশ্চিত হৈছিলোঁ।কিন্তু, তাৰ পিছত তেওঁ না-না ক’লে। তেওঁ ক’লে যেয’ৰপৰা আমি টেনচনত আছিলোঁ, কেচ সলনি কৰি খেল এখন ধৰিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয় সূৰ্য্য।
সূৰ্য্যকুমাৰ যাদৱঃমই হেৰাই গৈছিলোঁ ছাৰ! ছাৰ, সেই মুহূৰ্তত মই কেৱল বলটো কেনেকৈ ধৰিম সেইটোহে ভাবি আছিলোঁ, মানে মই বল ধৰিম নে নলওঁ সেই কথা ভবা নাছিলোঁ। মই বলটো ঠেলি ভিতৰলৈ দিয়াৰ কথা ভাবি আছিলোঁ।এটা ৰান, দুটা ৰান, মেক্সিম কাৰণ বতাহ তেনেকৈয়ে বলি আছিল। আৰু এবাৰ হাতত আহিলেই মাথোঁ তুলি লৈ সিফাললৈ দলিয়াই দিব লগা হ’ল, তাৰ পিছত দেখিলোঁ যে সেই সময়ত ৰোহিত বহুত দূৰত আছিল। কিন্তু আমি এই কামটো ইতিমধ্যে বহুত অনুশীলন কৰিছোঁ। মই এটা কথা ভাবিলোঁ যে মই বেটিং কৰোঁ কিন্তু অ’ভাৰ শেষ হোৱাৰ পিছত দলটোলৈ আৰু কি-কি অৰিহণা যোগাব পাৰোঁ, ফিল্ডিঙত বা আন কিবা এটাত, সেয়া ভাবিছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপুনিও বাৰে-বাৰে হিট বল ধৰাৰ অভ্যাস কৰে নেকি?
ৰাহুল দ্ৰাবিড়ঃসূৰ্য্যই ইমান কথা কৈছে, ইয়াৰ আগতেও অনুশীলনত ১৮৫, ১৬০ টা এনে কেচ লৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়?
সূৰ্য্যকুমাৰ যাদৱঃ সম্পূৰ্ণ মানে ছাৰ, টুৰ্ণামেন্ট আৰম্ভ হোৱাৰপৰাই আৰু আইপিএলৰপৰা উভতি আহি মই এনেকুৱা কেচ বহুত ধৰিছিলোঁ যদিও মই নাজানিছিলোঁ যে ভগৱানে মোক এনে এটা সময়ত কেচ ধৰাৰ ইমান সুযোগ দিব। কিন্তু সেই সময়ত ষ্টেণ্ডত কোনো বহি নাছিল, সেই সময়ত অলপ বেছি মানুহ বহিছিল। কিন্তু সেই মুহূৰ্তত থাকি বৰ ভাল লাগিল...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই আপোনালোকক কওঁ যে মই নিজকে ইয়াক প্ৰশংসা কৰাত বাধা দিব নোৱাৰো... কাৰণ প্ৰথমতে সমগ্ৰ দেশৰ আমেজ... উত্থান-পতনবোৰ অতি উত্তেজিত আছিল আৰু তাৰ ওপৰত এই কাণ্ডই সমগ্ৰ পৰিস্থিতি সলনি কৰি পেলায়... এইটো এটা বহুত ডাঙৰ কথা হৈ পৰে আৰু যদি এইটো আপোনাৰ জীৱনৰ সৈতে জড়িত হয় তেন্তে আপুনি এজন অতি, অতি ভাগ্যৱান ব্যক্তি বন্ধু...
সূৰ্য্যকুমাৰ যাদৱঃমই আৰু এটা ষ্টাৰ পাইছোঁ ছাৰ... মোৰ এতিয়া ভাল লাগিছে...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাক বহুত অভিনন্দন!
সূৰ্য্যকুমাৰ যাদৱঃ ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ পিতৃৰ এটা বক্তব্যক লৈ গোটেই দেশতে বাৰে-বাৰে চৰ্চা চলি আছে। আপোনাৰ দেউতাৰ উত্তৰটো বৰ হৃদয়স্পৰ্শী আছিল... তেওঁ ক’লে চাওঁক, প্ৰথমে দেশ, তাৰ পিছত ল’ৰা, এইটো বৰ ডাঙৰ কথা! হয় আৰ্শদীপ, মোক কওঁক...
আৰ্শদীপ সিং:ছাৰ, ধন্যবাদ, প্ৰথমে আপুনি মোক লগ পোৱাৰ সুযোগ দিলে আৰু তাৰ পিছত মোৰ ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি এক বৃহৎ অনুভৱ হৈছে ছাৰ... মোৰ বহুত ভাল লাগে যে আমি এই প্ৰতিযোগিতাখন আৰু বলিঙত জয়ী হৈছোঁ। আৰু আন বলাৰসকলেও বহুত ভাল বলিং কৰিছে, গতিকে মই ক’ম যে মই তাৰ ফল পোৱা উচিত আৰু মই উপভোগ কৰি আছিলোঁ, মই উইকেট পাই আছিলোঁ আৰু ইয়াৰ ক্ৰেডিট গোটেই দলটোৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অক্ষৰে স্কুলত খেলি থাকোঁতে এবাৰ তেওঁক পুৰস্কাৰ দিয়াৰ সুযোগ পাইছিলোঁ।
অক্ষৰ পেটেলঃ৮ম শ্ৰেণীত...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যেতিয়াই ক্ৰীড়া জগতত আন্দোলন হয়, তেতিয়াই মোৰ মন তাৰ লগত জড়িত হৈ পৰে।
অক্ষৰ পেটেলঃসেই কেচৰ কাৰণ এইটোৱেই আছিল, তেওঁলোকৰ অংশীদাৰিত্ব অক্ষত আছিল, প্ৰথম অ’ভাৰত উইকেট পৰিল, তাৰ পিছত নপৰিলে আৰু কুলদীপে বলিং কৰি থকাৰ সময়ত বতাহ বলিছিল মই থিয় হৈ থকাৰ দৰেই, গতিকে মই থিয় হৈ আছিলোঁ আৰু যেতিয়া তেওঁ শ্বটটো মাৰিলে, মই ভাবিলোঁ যে ই এটা সহজ কেচ কিন্তু বতাহৰ লগত ইমান বেগেৰে যাবলৈ ধৰিলে, গতিকে প্ৰথমে মই ভাবি আছিলোঁ যে মই বাওঁহাতেৰে ধৰিম কিন্তু যেতিয়া বলটো গ’ল, মই ক’লোঁ তাৰ পিছত মই সেই সময়ত জপিয়াই পৰিলোঁ আৰু যেতিয়া মই সেই সময়ত মোৰ হাতত ইমান ডাঙৰ শব্দ শুনিলোঁ, তেতিয়া মই বুজিলোঁ যে মই ইয়াক মোৰ হাতত ধৰিছোঁ আৰু মই ভাবোঁ বেছিভাগ সময়তে, ১০ ৰ ৯ বাৰ এনে কেচ মিছ কৰা হয় কিন্তু মই ভাগ্যৱান আছিলোঁ যে বিশ্বকাপৰ এই সময়ত, যেতিয়া দলটোক ইয়াৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, মই সেই কেচটো ধৰিলোঁ...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে আমূল গাখীৰ কাম কৰি আছে?
(হাঁহি-হাঁহি)
কুলদীপ যাদৱঃ বহুত-বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কুলদীপ বুলি কওঁ নে দেশদ্বীপ?
কুলদীপ যাদৱঃ ছাৰ, প্ৰথম কথা মই মোৰ দেশৰ, গতিকে স্পষ্টভাৱে ছাৰ... ভাৰতৰ হৈ সকলো মেচ খেলি ভাল লাগে, বহুত ভাল লাগে আৰু ময়ো বহুত গৌৰৱ অনুভৱ কৰোঁ আৰু দলত মোৰ ভূমিকাও স্পিনাৰৰ। গতিকে মই সদায় মিডল অ’ভাৰত বলিং কৰোঁ, গতিকে অধিনায়ক আৰু প্ৰশিক্ষকৰ পৰিকল্পনা সদায় একে আৰু মোৰ ভূমিকাও হ’ল যে মিডল অ’ভাৰত উইকেট লোৱা, গতিকে মই সদায় মিডল অ’ভাৰত উইকেট ল’বলৈ চেষ্টা কৰোঁ আৰু বেগী বলাৰসকলে ভাল এটা দিয়ে আৰম্ভণিতে এটা বা দুটা উইকেট লওঁক, মাজৰ অ’ভাৰত বল কৰাটো অলপ সহজ হৈ পৰে। গতিকে বৰ ভাল লাগিছে, মোৰ বৰ ভাল লাগিছে। মই তিনিটা বিশ্বকাপ খেলিছোঁ আৰু এইটো এটা ভাল সুযোগ আছিল, মই ট্ৰফী ল’বলৈ পাই অতিশয় সুখী ছাৰ...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে কুলদীপ, কেপ্তেইনক নাচিবলৈ কেনেকৈ সাহস দিছা?
কুলদীপ যাদৱঃ কেপ্তেইনক মই নৃত্য কৰিবলৈকোৱা নাছিলোঁ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হেৰা, এইটোৰ ওপৰত সেইটো নিবিচাৰে নেকি?
কুলদীপ যাদৱঃ মই তাক এই কামটো কৰিবলৈ কৈছিলোঁ... সি একো নকৰোঁ বুলি কওঁতে মই ক’লো যে সি কৰিব পাৰে। কিন্তু মই কোৱাৰ দৰে সি নকৰিলে...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মানে অভিযোগ আছে?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ২০০৭ৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া খেলুৱৈ আৰু ২০২৪ত বিজয়ী দলৰ অধিনায়ক ... আপোনাৰ অভিজ্ঞতা কি?
ৰোহিত শৰ্মাঃছাৰ সঁচা কথা ক’বলৈ গ’লে ২০০৭ত যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে দলত যোগদান কৰিছিলোঁ তেতিয়া আমি আয়াৰলেণ্ড ভ্ৰমণ কৰিছিলোঁ য’ত ৰাহুল ভাই অধিনায়ক আছিল। তাৰ পিছত তাৰ পিছত আমি পোনে-পোনে দক্ষিণ আফ্ৰিকালৈ গৈছিলোঁ বিশ্বকাপৰ বাবে। গতিকে তাতেই আমি বিশ্বকাপ জিকিলোঁ। গতিকে যেতিয়া আমি বিশ্বকাপ জয় কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতলৈ আহিছিলোঁ, আমি মুম্বাইলৈ যোৱাৰ পথত আছিলোঁ, বিমানবন্দৰৰ পৰা ৱাংখেড়ে ষ্টেডিয়াম পাবলৈ পাঁচ ঘন্টা সময় লাগিছিল। গতিকে ২-৩ দিনৰ পিছত মই বুজিলোঁ যে বিশ্বকাপ জয় কৰাটো যথেষ্ট সহজ। কিন্তু তাৰ পিছত বিশ্বকাপ আহি থাকিল, বহুবাৰ আমি ওচৰ চাপি আহিলোঁ যদিও জয়ী হ’ব পৰা নাছিলোঁ। এই বিশ্বকাপত মই অতি আত্মবিশ্বাসেৰে এটা কথা ক’ব পাৰোঁ যে আমি ইয়াৰপৰা ৱেষ্ট ইণ্ডিজলৈ যোৱাৰ সময়ত জনতাৰ মাজত বহুত হতাশা আৰু ভোক আছিল... প্ৰথমবাৰৰ বাবে ক্ৰিকেট খেলাৰ সময়ত তাত বহুত অসুবিধা হৈছিল নিউয়ৰ্কত তাত আগতে কেতিয়াও ক্ৰিকেট খেলা হোৱা নাছিল, খেলপথাৰখন অনুশীলনৰ বাবে ভাল নাছিল। কিন্তু ল’ৰাবোৰৰ কোনোৱেই সেই কথাটোত মনোনিৱেশ কৰা নাছিল, তেওঁলোকে মাত্ৰ এটা কথাত মনোনিৱেশ কৰিছিল, আমি বাৰ্বাডোছত ফাইনেল কেনেকৈ খেলিম? গতিকে তাৰ অৰ্থ হ’ল এনে এটা দলৰ অধিনায়কত্ব কৰি ভাল লাগে য’ত সকলোৰে একেটা লক্ষ্য থাকে কেনেকৈ জয়ী হ’ব আৰু যেতিয়া আমি জনতাৰ মুখত ইমান হাঁহি দেখিবলৈ পাওঁ আৰু জনতাই ইজনে-সিজনৰ লগত আনন্দ কৰি আছে, ভাৰতীয় পতাকা লৈ গভীৰ নিশালৈকে ৰাজপথত ঘূৰি ফুৰে, ইয়াত আমাৰ এই গোটটোৱে, আমাৰ লক্ষ্যও পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰা যেনে যেতিয়া ৰাহুল ভাই আৰু শচীন তেণ্ডুলকাৰ আৰু সৌৰভ গাংগুলী, লক্ষ্মণ, এই সকলোবোৰে খেলিছিল... আমি সকলোৱে তেওঁলোকক চাইছিলোঁ, গতিকে... তেওঁলোকে আমাৰ সকলো ল’ৰাকে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, কিন্তু আমাৰ এটা দায়িত্বও আছে যে আমি ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক কেনেকৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰোঁ আৰু হয়তো এই বিশ্বকাপৰ জৰিয়তে মই নিশ্চিত যে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ সেই উৎসাহ নিশ্চয় থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰোহিত, আপুনি সদায় ইমান ছিৰিয়াছ?
ৰোহিত শৰ্মাঃ ছাৰ, আচলতে এই কথাটো ল’ৰাইহে ক’ব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ সকলো মেচত জয়ী হৈ এইবাৰ আপোনাৰ পৰিয়ালটোও ডাঙৰ আছিল। বহু নতুন দেশে এতিয়া যোগদান কৰিছে আৰু ক্ৰিকেটত এইটো সঁচা যে যিজনে খেলে তেওঁ ইমান কষ্ট কৰি আহে, তেওঁ হয়তো গম পোৱা নাই যে তেওঁ ইমান ডাঙৰ কাম কৰিছে কাৰণ তেওঁ অবিৰতভাৱে কৰি আহিছে। দেশত ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিছে যদিও ভাৰতীয় ক্ৰিকেটৰ বিশেষত্ব আছে। ভাৰতৰ ক্ৰিকেট যাত্ৰা অতি সফল হৈছে। এতিয়া ই অন্যান্য ক্ৰীড়াতো প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু ক্ৰীড়া মানুহেও ভাবে যে যদি ক্ৰিকেটত এনেকুৱা হ’ব পাৰে, তেন্তে ইয়াত কিয় হ’ব নোৱাৰে? অৰ্থাৎ আপোনালোকৰ জৰিয়তে এইটো এটা পৰম সেৱা চলি আছে। যদি আমি নিজকে আৰু দেশক আগুৱাই নিব লাগে তেন্তে আমি সকলো খেলতে সেই একেই মনোভাৱ সৃষ্টি কৰিব লাগিব যে আমি বিশ্বত আমাৰ পতাকা উত্তোলন কৰিম আৰু মই দেখিছোঁ যে আজি দেশত আৰু সৰু-সৰু গাঁৱত প্ৰতিভা বিচাৰি পোৱা গৈছে... প্ৰতিভা হৈছে টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰৰ... আগৰ ডাঙৰ চহৰবোৰ, ডাঙৰ ক্লাববোৰ কেৱল তাৰ পৰাই আহিছিল। এতিয়া তেনেকুৱা নহয়, বুজিছাঁ, আপোনাৰ দলৰ আধাতকৈ অধিক মানুহ সৰু-সৰু ঠাইৰপৰা আহিছে। এইটো আচলতে জয়ৰ প্ৰভাৱ আৰু ইয়াৰ ফল আমি বহুদিনলৈ পাওঁ। আফগানিস্তানৰ মন্ত্ৰীৰ বক্তব্য অতি আকৰ্ষণীয় আছিল। শেষৰটোত তেওঁ দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ সৈতে খেলাৰ সুযোগ পাইছিল, এই ভ্ৰমণ তেওঁৰ বাবে আছিল এক বৃহৎ সফলতাৰ যাত্ৰা, কিন্তু তেওঁ ইয়াৰ কৃতিত্ব ভাৰতক দিলে। তেওঁ কয় যে আফগানিস্তানৰ ক্ৰিকেট দলৰ অগ্ৰগতিৰ কৃতিত্ব যদি কাৰোবাৰ হাতলৈ যায়, তেন্তে সেয়া আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীক প্ৰস্তুত কৰা ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবেই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃআপোনালোকে ৰাহুলক ২০ বছৰ সৰু কৰি দিছে।
ৰাহুল দ্ৰাবিড়ঃ নাই, ক্ৰেডিট এই ল’ৰাকেইটাৰ বাবে যায় কাৰণ আমি... মই সদায় কওঁ যে মই এজন খেলুৱৈ হৈ আহিছোঁ আৰু মই এজন প্ৰশিক্ষকো হৈছোঁ। আমি এই ল’ৰাকেইটাকহে সহায় কৰিব পাৰোঁ। এই সমগ্ৰ টুৰ্ণামেন্টত মই এটাও ৰান কৰা নাই, এটাও উইকেট লোৱা নাই, এটাও কেচ লোৱা নাই। আমি কেৱল সমৰ্থন কৰিব পাৰোঁ আৰু কেৱল মোক নহয়, আমাৰ এটা গোটেই দল আছে, এটা সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ দল আছে, আমাৰ আন প্ৰশিক্ষক আছে। মোৰ বিশ্বাস যে বহু সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ দলটোৱে বহুত কষ্ট কৰে, তেওঁলোকে কাম কৰে আৰু আমি এই ল’ৰাকেইটাকহে সহায় কৰিব পাৰোঁ। চাপৰ পৰিস্থিতি, যেতিয়া বিৰাট বা বুমৰাহ বা হাৰ্দিক বা ৰোহিতে ৰান কৰিব লাগে, ইয়াত সকলোৱে... যেতিয়া এই ল’ৰাকেইটাই কৰে, আমি তেওঁলোকক কেৱল সমৰ্থন কৰিব পাৰোঁ, তেওঁলোকে যি বিচাৰে তাকেই দিব পাৰোঁ আৰু গোটেই ক্ৰেডিট তেওঁলোকৰ হাতলৈ যায়, তেওঁলোকে মোক দিলে ইমান সুখৰ সুযোগ, মানে মই মাত্ৰ এই ল'ৰাকেইটাক ধন্যবাদ জনাইছোঁ যিয়ে মোক ইমান ভাল সময়, এটা অতি ভাল অভিজ্ঞতা দিছিল, গতিকে মই এইটোও ক'ব বিচাৰিছোঁ যে যেতিয়া আমাৰ দলীয় মনোভাৱ এই প্ৰতিযোগিতাত অতি ভাল আছিল, তেতিয়া এই দলত, খেলা এঘাৰটা ল'ৰাৰ ভিতৰত চাৰিজন ল'ৰাও বাহিৰত বহি আছিল। ইয়াত মহম্মদ চিৰাজে প্ৰথম তিনিখন মেচ খেলিছিল, আমেৰিকাত আমি ফাষ্ট বলাৰ এক্সট্ৰা খেলি আছিলোঁ। গতিকে এই টুৰ্ণামেন্টত তেওঁ মাত্ৰ ৩ খন মেচ খেলিছিল আৰু আমাৰ দলত এনেকুৱা তিনিটা ল'ৰা আছিল যিয়ে এখনো মেচ খেলা নাছিল। সঞ্জুৱে এখনো মেচ খেলিব নোৱাৰিলে, যুজবেন্দ্ৰ চাহালে এখনো মেচ খেলিবলৈ নাপালে আৰু যশস্বী জয়ছোৱালে এখনো মেচ খেলিবলৈ নাপালে কিন্তু তেওঁলোকৰ যি আগ্ৰহ আছিল, যি উৎসাহ আছিল, সেয়া দেখাৰ পিছত তেওঁলোকে কেতিয়াও তললৈ নাচালে বাহিৰত আৰু সেইটো আমাৰ আৰু আমাৰ দলৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা আছিল আৰু যেতিয়া আপুনি এনে প্ৰতিযোগিতা খেলে তেতিয়া ই এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা যে বাহিৰত বহি থকা ল'ৰাবোৰৰ মনোভাৱ, তেওঁলোকৰ আগ্ৰহ, মই তেওঁলোককো বহুত প্ৰশংসা কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃমোৰ ভাল লাগিল যে এজন প্ৰশিক্ষক হিচাপে আপুনি সমগ্ৰ দলটোৰ প্ৰতি মনোযোগ দিয়ে আৰু মই ভাবোঁ যে আপোনাৰ এই ৩-৪টা বাক্য যিয়েই শুনিব তেওঁ অনুভৱ কৰিব যে সম্ভৱ যে আমি খেলপথাৰত কিছুমান মানুহক দেখা নাই কিন্তু তেওঁলোকেও ৰং যোগ কৰে খেলপথাৰখনত, তেওঁলোকে খেলপথাৰখনক সংযোগ কৰে আৰু মই ক্ৰিকেটত দেখিছোঁ যে সকলোৰে কোনোবা নহয় কোনোবা অৱদান আছে। ইমান ডাঙৰ দলীয় মনোভাৱৰ প্ৰয়োজন তেতিয়াহে হয়। কিন্তু ৰাহুল, মই নিশ্চিতভাৱে জানিব বিচাৰিম যে এতিয়া ২০২৮ত যেতিয়া আমেৰিকাত অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হ’ব, তেতিয়া ক্ৰিকেটে ইতিমধ্যে অলিম্পিকত স্থান পাইছে আৰু মই ভাবোঁ যে এতিয়া বিশ্বকাপতকৈয়ো মানুহে ইয়াৰ প্ৰতি অধিক গুৰুত্ব দিব। যদি ভাৰত চৰকাৰে তেনেকৈয়ে বা ক্ৰিকেট ব’ৰ্ডে তেনেকৈয়ে বা আপোনালোকে মনটো অলপ প্ৰয়োগ কৰি সুধিব যে অলিম্পিকৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাৰ অৰ্থ কি? কেনেকৈ কৰিব? যদি আমি গুৰুত্বসহকাৰে চিন্তা কৰিব লাগে, তেন্তে আপোনাৰ প্ৰতিক্ৰিয়া কি হ’ব?
ৰাহুল দ্ৰাবিড়ঃ নাই, মোদী জী, অলিম্পিকত খেলাটো আচলতে এজন ক্ৰিকেটাৰে পোৱা সুযোগ নহয় কাৰণ ২০২৮ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ক্ৰিকেট অলিম্পিকলৈ আহিব... গতিকে মই ভাবোঁ যে ই দেশৰ বাবে আৰু দেশৰ বাবেও বহুত ডাঙৰ কথা হ’ব।সেই প্ৰতিযোগিতাখনত ক্ৰিকেটাৰসকলে বহুত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু আনটো কথা, আপুনি আগতে কোৱাৰ দৰে, আন খেলৰ সৈতে থাকিব লাগে, তেওঁলোকৰ লগত থাকিব লাগে কাৰণ সেই খেলবোৰতো বহুত প্ৰতিভাশালী খেলুৱৈ আছে। তেওঁলোকে আমাৰ দেশলৈ ইমান গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনে আৰু এই অলিম্পিক ইমান ডাঙৰ অনুষ্ঠান, ইয়াত ক্ৰিকেট থকাটো ক্ৰিকেটৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। আৰু মই আশাবাদী যে সেই সময়ত যিয়েই ব’ৰ্ডত থাকিব, আমাৰ বিচিচিআই, সেই প্ৰতিযোগিতাখনৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতি চলাব। আশাকৰোঁ, মই আশাবাদী যে এই দলৰপৰা বহু ল’ৰা থাকিব... মই আশাবাদী যে ৰোহিত, বিৰাটৰ দৰে বহু সৰু ল’ৰা থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃহয়, ২০২৮ত বহুত মানুহ থাকিব! ২০২৮ত বহুত মানুহ থাকিব!
ৰাহুল দ্ৰাবিড়ঃ গতিকে মই আশাবাদী যে এই ল'ৰাবোৰ আহিব আৰু তাত স্বৰ্ণ জয় কৰাতকৈ আনন্দ আৰু সুখৰ কথা একো হ'ব নোৱাৰে, গতিকে আমি ইয়াকে লৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা উচিত...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কোনোবাৰ চকুত বিজয়ৰ পিছত আনন্দৰ চকুলো দেখিলে উপলব্ধি হয় যে পৰাজয়ৰ মুহূৰ্তবোৰ নিশ্চয় কিমান কঠিন আছিল। মানুহে পৰাজয়ৰ মুহূৰ্তটো অনুভৱ কৰিব পৰা নাই, খেলুৱৈ এজনে কিমান কষ্ট সহ্য কৰিব লাগে। কাৰণ তেওঁ ইমান তপস্যা কৰি আহিছে আৰু মাত্ৰ এখোজ বাকী আছে। আৰু যেতিয়া তেওঁ জয়লাভ কৰে তেতিয়া তেওঁৰ সুখে দেখুৱাইছে যে পৰাজয়ৰ মুহূৰ্তবোৰ নিশ্চয় কিমান কঠিন আছিল আৰু এই সকলোবোৰ মই সেইদিনা দেখিছিলোঁ, মই নিজেই অনুভৱ কৰিছিলোঁ আৰু লগতে আত্মবিশ্বাস আছিল যে আমি ইয়াক জয় কৰিম আৰু আজি মই অনুভৱ কৰিছোঁ যে আপুনি সেই কামটো কৰিলে। আপোনালোক বহু অভিনন্দনৰ যোগ্য!