Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with World T20 Champions Indian Cricket Team
05 JUL 2024 10:20PM by PIB Delhi
Prime Minister: Friends, welcome! It brings us great joy to see how you have filled the country with enthusiasm and celebration. You have exceeded the hopes and desires of all our countrymen. My heartiest congratulations to you all! Usually, I work late into the night at the office, but this time the TV was on, and I found myself unable to concentrate on my files. You demonstrated remarkable team spirit, talent, and patience. I could see your patience; there was no rush. You were full of immense self-confidence. So, once again, my heartfelt congratulations to all of you, my friends.
Rahul Dravid: First of all, I want to thank you for giving us the opportunity to meet you. When we lost that match in Ahmedabad in November, you came to support us even during those difficult times. We are delighted to meet you today on this joyous occasion. Rohit and all the boys have shown tremendous fighting spirit and a never-say-die attitude in many matches. Reaching the finals itself is a testament to their hard work and resilience. It is heartening to see how these boys have inspired the younger generation. They have grown up watching the victory in 2011, and I am confident that their performance has inspired many young boys and girls in our country across all sports. So, I want to thank you, and I extend my congratulations to these boys.
Prime Minister: Congratulations to you all. You have much to offer the youth of our country in the coming times. You have given them victory, but you can also inspire and guide them in many ways. You now possess a certain authority. Why is Chahal so serious? Am I right? Anyone from Haryana finds happiness in every situation and everything.
Rohit, I want to hear your thoughts on this moment. The ground could be anywhere, the soil could be of a different nation but the essence of cricket is on the pitch. And you kissed that essence of cricket, something only an Indian can do.
Rohit Sharma: I just wanted to cherish that moment of victory forever and taste it (the soil). Winning on that pitch meant everything to us because we had waited so long and worked so hard for it. Many times, the World Cup came close, but we couldn’t seize it. This time, however, we achieved it thanks to everyone’s efforts. That pitch held great significance for me because it was where we accomplished our dreams. It spontaneously happened at that moment. The whole team worked incredibly hard, and that hard work finally paid off on that day.
Prime Minister: Every citizen of the country must have noticed it, but Rohit, I observed two extremes. I could see the emotions involved and the way you danced when you went to take the trophy.
Rohit Sharma: Sir, the reason behind it was that it was such a significant moment for all of us. We had all been waiting for this for many years. The boys told me not to just walk up, but to do something different.
Prime Minister: So, was this Chahal's idea?
Rohit Sharma: Chahal and Kuldeep...
Prime Minister: Well! Your journey of recovery has been difficult. As a player, it was likely your asset (self-confidence) that helped you to keep going. But recovering at such a time must have been challenging. I remember you made many social media posts; my colleagues used to tell me about them—how much you had recovered each day.
Rishabh Pant: First of all, thank you for inviting us here. The thought behind this, Sir, is that I had an accident 1.5 years ago, and I was going through a tough time. I remember it well because you called my mother, Sir. A lot was going through my mind, but when you called, my mother told me that you had said everything would be fine. That helped me relax mentally. During my recovery, people would say they weren't sure if I would be ever allowed to play cricket again. Especially with wicketkeeping, they would say, "He's a batsman so he might still be able to bat, but will he be able to do wicket keeping?" For the last 1.5 to 2 years, I was determined to return to the field and perform better than before—not to prove it to anyone else, but to myself. I had to dedicate myself to playing international cricket again and to help bring victories to India.
Prime Minister: Rishabh, when you were recovering, I spoke to your mother and told her two things. First, I had consulted with the doctors and asked them to inform me if you were required to be treated abroad. They assured me they would consider it. But what truly surprised me was your mother's firm belief. Although I had never met her, she conveyed a sense of assurance during our conversation. It was remarkable. I felt that with such a supportive mother, you would never fail. This thought came to my mind then, and you have proved it right. The most striking thing I noticed when talking to you was your refusal to place blame on anyone else; you said it was your fault. This level of accountability is exceptional, as many would have made excuses. Your openness to life is commendable, and I learn from observing such details; I try to learn from everyone, friends. Your patience and resilience are extraordinary, reflecting a divine connection. It is truly inspiring for the nation in general and for the players in particular. I understand how tough wicket keeping training is, standing for hours holding your thumb. But you have overcome that challenge brilliantly. Congratulations to you.
Rishabh Pant: Thank you, Sir.
Prime Minister: There are ups and downs, but prolonged perseverance pays off at the right time. Your dedication to Cricket has shown its true colours when needed. Virat, this time your journey was full of ups and downs.
Virat Kohli: First of all, thank you very much for inviting us here. This day will always remain in my memory. Throughout the tournament, I couldn't contribute as much as I wanted to, and at one point, I even told Rahul bhai that I felt I had not done justice to myself or the team. He assured me that when the situation demands it, I would perform. This had been our conversation. When we went to the field, I confided in Rohit that I lacked confidence due to my performance in the tournament and I wasn't sure if I would be able to perform up to my expectations. However, after hitting three fours in the first four balls, I felt a surge of confidence. I told him, "What a game this is; One day you feel you won't be able to score a single run, and the next day, everything clicks." Especially when our wickets started falling, I realised I had to completely surrender to the situation; I had to focus solely on what was important for the team at that moment. I was completely absorbed in the situation. I felt, I was pushed into that zone. I was into that moment. And later, I understood that whatever is supposed to happen, it happens. It was bound to happen. From the situation we won the final, we lived each and every single delivery towards the end. From the point where the final turned around. What was going through us, we cannot explain. At one point, we had lost hope, but then Hardik took a wicket, and our energy built up again, ball by ball. I am happy that I could contribute on such a significant day for the team after a challenging period. The entire day and the way we won will remain unforgettable. I am just glad that I could help the team reach a position where we could strive for victory.
Prime Minister: Everyone felt it, Virat. Your total was stuck at 75, and then it suddenly moved to 76. These things happen sometimes. Everyone believes you will do it, and that belief becomes a driving force. But what was your family's immediate reaction when you were stuck at 75?
Virat Kohli: The good thing, Sir, was the time difference, so I didn’t talk to my family much. My mother tends to worry a lot. But the main issue was that despite my efforts, things weren’t working out. When you try so hard and think you will succeed, sometimes your ego gets in the way, and the game slips away from you. I needed to let go of that and focus on the team. Like I said, the situation of the game was such that there was no room for my ego. Once I respected the game, it respected me back that day. That was my experience, Sir.
Prime Minister: Many congratulations to you.
Prime Minister: Paaji...
Jasprit Bumrah: No sir, whenever I bowl for India, it's often during crucial stages, whether it's with the new ball or...
Prime Minister: Do you go to the field after having Idlis? (laughter)
Jasprit Bumrah: No, no, Sir. Whenever the situation is tough, I’m called on to bowl and I feel happy when I’m able to help the team get through the tough overs. It gives me a lot of confidence, I carry that confidence throughout my overs. In this tournament, there were a lot of situations where I was supposed to bowl the tough overs and I could help the team and help win the matches.
Prime Minister: From what I’ve observed, once a batsman reaches the 90s, no matter the mood for victory, they become noticeably more serious. Similarly, in the last over, when the outcome hinges on a single ball, the tension must be immense. How do you handle yourself in such moments?
Jasprit Bumrah: If I start thinking about 'what if we lose?' or if I try to do something extraordinary, I’ll get nervous and likely make mistakes. If I focus on the crowd or other people, I might slip up. So, in those moments, I centre my attention on myself and what I can do. I recall past instances when I have performed well and helped the team. I try to remember those experiences and give my best by drawing on them.
Prime Minister: But this must be very stressful, my friend. A day without paranthas will feel incomplete!
Jasprit Bumrah: No sir, in the West Indies, we didn’t get to have idlis or paranthas. We managed with whatever was available. The scenario was good, though. We were travelling back-to-back, and as a team, the tournament went very well. We won the World Cup for the first time, and I had never experienced such emotions before. I feel very proud and have never felt better than this.
Prime Minister: You have done a great job. The nation is proud of you. It makes us proud.
Prime Minister: Yes, Hardik, tell me.
Hardik Pandya: First of all, Sir, thank you for inviting us. As I mentioned during the interview, the last six months have been quite eventful for me, with many ups and downs. When I went to the ground, the public sometimes booed, and many other things happened. I always believed that I should respond through my game, not with words. I was speechless then, and I am speechless now. I always believed in fighting, never leaving the field, because life shows both difficulties and successes. I believed, Sir, that I would stay, work hard, and with the support of the team, players, captain, and coach, I was well-prepared. God blessed me with the opportunity in the last over.
Prime Minister: That over of yours became historical, but what did you say to Surya?
Hardik Pandya: When Surya caught the catch, our first reaction was to celebrate. Then we realised we should check if Surya was alright. We confirmed he was fine and celebrated again. He had caught a game-changing catch, and our tension turned into joy.
Prime Minister: Yes, Surya?
Suryakumar Yadav: I am overwhelmed, Sir! At that moment, I was only focused on catching the ball. I wasn’t thinking about whether I would catch it or drop it, just about pushing it in to save runs. The wind was blowing, and once it came into my hand, I threw it in but I saw that Rohit was far away. So I caught it again. We have practised these situations a lot. I always thought about one thing that I contribute in batting but how else could I contribute? So I felt that I needed to contribute to the team in fielding too.
Prime Minister: Do you practice catching the ball this way?
Rahul Dravid: Surya has taken 185, 160 such catches in practice.
Prime Minister: Really?
Suryakumar Yadav: Yes, Sir. Since the start of the tournament and after coming back from the IPL, I have practised many such catches. I didn't know that God would give me the opportunity to catch one in such a crucial moment. But I was calm because I had faced this situation before during my practice. However, there were more people in the stands this time. It felt great to be in that moment.
Prime Minister: I must commend you... the entire country was tense with the ups and downs, and then a sudden turn of events! The situation changed entirely. This is significant, and if it becomes a part of your life, you are indeed very lucky, my friend.
Suryakumar Yadav: I feel like I've earned another star, Sir. I’m feeling elated.
Prime Minister: Many congratulations to you!
Suryakumar Yadav: Thank you, Sir!
Prime Minister: Your father's statement has been widely discussed across the country. When asked, his answer was very touching. He said, "First the country, then my son." This is truly remarkable! Yes, Arshdeep, please share your thoughts.
Arshdeep Singh: Sir, thank you for giving me the opportunity to meet you. I am feeling great about the cricket match! I feel very proud that we have won this tournament. As I mentioned earlier, it feels great to bowl alongside Jassi bhai. He puts a lot of pressure on the batsmen, and they often try to take risks against me, which allows me to take wickets. The other bowlers have also performed exceptionally well, so I was enjoying it as I was getting the wickets as a result of that. So I feel the credit goes to the whole team.
Prime Minister: When Axar used to play in school, I once had the chance to give him a prize.
Axar Patel: That was in the 8th standard.
Prime Minister: I have no personal connection with the world of sports, but whenever there is any significant event in sports, I find myself getting involved.
Axar Patel: That catch was crucial because their partnership was strong. A wicket fell in the first over, but none after that. When Kuldeep was bowling, the wind was blowing in the direction I was standing. I thought it would be an easy catch, but the ball started moving quickly with the wind. Initially, I planned to catch it with my left hand, but then I realized it was going to my right hand. I jumped and, when I felt the ball in my hand, I realised I had caught it. Most of the time, such catches are missed, but I was lucky to secure it at that crucial moment in the World Cup, just when the team needed it.
Prime Minister: So, the Amul milk is working, it seems? (laughter)
Kuldeep Yadav: Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Should we call you Kuldeep or Deshdeep?
Kuldeep Yadav: Sir, I am first and foremost from my country, so obviously, Sir, I enjoy playing all matches for India. It makes me very proud. My role in the team is as an attacking spinner. I always bowl in the middle overs, and the captain and coach's plan is always for me to take wickets during that period. The fast bowlers give us a good start by taking one or two wickets, making it a bit easier to bowl in the middle overs. I am feeling very good. Having played in three World Cups, it was a great opportunity, and I am very happy to have lifted the trophy, Sir.
Prime Minister: So, Kuldeep, how dare you make the Captain dance?
Kuldeep Yadav: I didn't make the Captain dance!
Prime Minister: (Laughter)
Kuldeep Yadav: When Rohit told me that we should be doing something (celebration act), I made a suggestion, but he did not do it the way I told him..
Prime Minister: So, is there a complaint?
Prime Minister: The youngest player in 2007 and now captain of the victorious team in 2024... What has your experience been like?
Rohit Sharma: Sir, to be honest, when I first joined the team in 2007, we toured Ireland where Rahul Bhai was the captain. After that, we went straight to South Africa for the World Cup. We won the World Cup there. When we returned to India, it took us five hours to reach Wankhede Stadium from the airport as all the Mumbaikars were on the street. At that time I thought winning the World Cup was easy. Over the years, we often came close but couldn't win the World Cup. For this World Cup, I can confidently say there was a lot of desperation and hunger among the team players. When we went to the West Indies, there were many challenges, especially as cricket was being played in New York for the first time, and the practice grounds were not good. But none of the boys focused on that; they were solely focused on how to play the final in Barbados. It feels great to captain a team with such a united goal of 'how to win?' Seeing so many smiles on people's faces, carrying the Indian flag and walking on the streets late into the night, brings immense joy. Our aim is to inspire the next generation, just as Rahul Bhai, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and Laxman inspired us. We have a responsibility to pass on that inspiration, and with this World Cup victory, I am sure the coming generation will have that enthusiasm.
Prime Minister: Rohit, are you always so serious?
Rohit Sharma: Sir, actually, only the boys can tell you that.
Prime Minister: Congratulations on winning all the matches! This time, even the participants were more, with many new countries joining in. In cricket, those who play often don't realise the enormity of their achievements because they are continuously working hard. The impact on the country is significant, but Indian cricket has a unique characteristic. India's cricket journey has been incredibly successful, and it has started to inspire other sports as well. Athletes in other sports now think, "If something like this can happen in cricket, why can't it happen in our sports?" This is a tremendous service being done through you. To advance ourselves and the country, we must cultivate the same spirit in all sports, aiming to raise the glory of our flag worldwide. Today, talent is being discovered throughout the country, from small villages and tier-2 and tier-3 cities. Previously, talent mostly came from big cities and major clubs, but now, more than half of your team members come from smaller places. This is the true impact of victory, and its effects are long-lasting. The statement from the Afghanistan Minister was very interesting. Afghanistan had got the opportunity to play with South Africa. It was a successful journey for them but they gave the credit to India. Afghanistan's Minister credited India for Afghanistan's cricket progress, saying that the Indians prepared their players.
Prime Minister: You all have made Rahul 20 years younger.
Rahul Dravid: No, the credit goes to these boys. I had been a player and a coach. So, I always say that we can only support them. I haven't scored a single run, taken a single wicket, or caught a single catch in this tournament. We have a whole support staff team, including other coaches, who work very hard. And we all can only support the team. In pressure situations, when players like Virat, Bumrah, Hardik, or Rohit have to perform, we can only support them and provide whatever they need. but they are the ones who actually perform in the field. The credit goes entirely to them. I am extremely grateful and delighted that they gave me such a wonderful experience. The team spirit in this tournament was excellent. Even among the eleven players who played, four boys were sitting out. Mohammed Siraj played the first three matches, but in the USA, we played with an extra fast bowler. So, he played only three matches in the tournament. Three boys in our team didn't play a single match: Sanju, Yuzvendra Chahal, and Yashasvi Jaiswal. Despite not playing, they maintained great enthusiasm and never looked down. They never felt demoralized. This was very important for us and our team. So, this attitude was crucial for our team, and I greatly praise their spirit.
Prime Minister: I appreciate that as a coach, you pay attention to the entire team. Anyone who hears your words will realise that even those not seen on the field contribute significantly. Such a strong team spirit is essential for success. But Rahul, I would like to know your thoughts on the 2028 Olympics in the USA, where cricket has now been included. I believe that more attention will be focused on the Olympics than the World Cup. If the Government of India, the Cricket Board, or you as individuals were to prepare for the Olympics, what would your reaction be?
Rahul Dravid: Definitely Modiji, playing in the Olympics is not an opportunity that cricketers have traditionally had, as cricket will be included in the Olympics for the first time in 2028. I think this will be a monumental event for the country, the cricket board, and the players themselves and we must perform well. As you mentioned earlier, it's an excellent chance for us to stand alongside other sports, where so many great athletes bring immense pride to our nation. The Olympics is such a prestigious event, and having cricket included is a matter of great pride for the sport. I am confident that whoever is on the board at that time, our BCCI, will make thorough preparations for the tournament. I hope many of the boys from this team, including young players like Rohit and Virat, will participate.
Prime Minister: Yes, there will be many new faces by 2028!
Rahul Dravid: Indeed, by 2028, we will see many new players. I am hopeful that our team will work hard and aim for gold, which would bring immense joy and happiness.
Prime Minister: I understand that seeing tears of joy after a victory also makes one realise how tough the moments of defeat must have been. People often cannot fathom the pain a player endures during those moments of loss, having come so far and then falling just short. The joy of victory highlights how arduous the journey through defeat must have been. I witnessed all this firsthand and felt confident that you would overcome it. Today, I see that you have indeed done it. Congratulations to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଟି-୨୦ ଚାମ୍ପିୟନ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଦଳ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
05 JUL 2024 10:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସାଥିମାନେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ! ଏବଂ ଆମେ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସବରେ ଭରି ଦେଇଛନ୍ତି । ତାହା ଦେଖି ଆମକୁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି ।ଆପଣ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମସ୍ତ ଆଶା ଓ ଇଚ୍ଛାକୁ ଜିତିପାରିଛନ୍ତି । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ । ସାଧାରଣତଃ ମୁଁ ବିଳମ୍ବିତ ରାତ୍ରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଫିସରେ କାମ କରିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ଟିଭି ମଧ୍ୟ ଚାଲୁଥିଲ।। ଏବଂ ଫାଇଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଥିଲା, ହେଲେ ମୁଁ ଫାଇଲ କାମ କରିବାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପାରୁ ନ ଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଟିମ୍ ସ୍ପରିଟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିଭାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଥିଲି; ସେଠାରେ କୌଣସି ତତ୍ପରତା ନ ଥିଲା । ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଆପଣମାନେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ ତେଣୁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ମୋର ସାଥିମାନେ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ରାହୁଲ ଦ୍ରାବିଡ-ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନଭେମ୍ବରରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ସେହି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେଠାକୁ ଆସିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଅଳ୍ପ ସମୟ ଏତେ ଭଲ ନଥିଲା । ତେଣୁ ଆମେ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଖୁସି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ଭେଟିପାରିବା । ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କହିବି ଯେ ରୋହିତ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ବାଳକମାନେ ଅନେକ ମ୍ୟାଚରେ ବହୁତ ଲଢୁଆ ମନୋଭାବ ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ମରିବାର ମନୋଭାବ ଦେଖାଇ ନାହାନ୍ତି । ଏପରିକି ଫାଇନାଲକୁ ଯାଇ ସେ ପୁଅମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଶ୍ରେୟ ଦିଅନ୍ତି । ପୁଅମାନେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଯେଉଁ ପୁଅମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଯୁବପିଢି ଆସିବେ, ଏହି ପୁଅମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ପୁଅମାନେ ୨୦୧୧ର ବିଜୟ ଦେଖି ବଡ଼ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପୁଅମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖି ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମ ଦେଶର ପୁଅ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳରେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଏହି ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆପଣ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇପାରିବେ । ସେମାନେ ବିଜୟ ଦେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବେ । ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଗାଇପାରିବେ । ତୁମର ନିଜ ଭିତରେ ଏକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଅଛି, ନୁହେଁ କି? ଚହଲ କାହିଁକି ଗମ୍ଭୀର? ମୁଁ ଠିକ୍ କହୁଛି ନା? ହରିୟାଣାର ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଖୁସିରେ ରହିଥାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷରେ ଖୁସିକୁ ଖୋଜିଥାନ୍ତି ।
ରୋହିତ, ମୁଁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପଡିଆ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥାଉ, କିନ୍ତୁ କ୍ରିକେଟର ଜୀବନ ପିଚ୍ ଉପରେ ରହିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କର କ୍ରିକେଟର ମାନେ ସେହି ଜୀବନକୁ ବହୁତ ସ୍ନେହ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା କୌଣସି ଭାରତୀୟ ହିଁ କରିପାରିବେ ।
ରୋହିତ ଶର୍ମା -ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ସେହି ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିଲୁ, ମୋତେ ସବୁବେଳେ ଏହାର ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ତାହାର ସ୍ୱାଦ ଚାଖିବାକୁ ଥିଲା, ଏତିକି । କାରଣ ଆମେ ସେହି ପିଚ୍ ରେ ଖେଳିଥିଲୁ ଏବଂ ସେହି ପିଚ୍ ରେ ଜିତିଥିଲୁ, କାରଣ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଜିନିଷ ପାଇଁ ବହୁତ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ, ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲୁ । ଅନେକ ଥର ବିଶ୍ୱକପ୍ ଆମ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆଗକୁ ଯାଇ ପାରିନଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ କାରଣରୁ ଆମେ ସେହି ଜିନିଷ ହାସଲ କରିପାରିଲୁ, ତେଣୁ ସେହି ପିଚ୍ ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଯେ ଆମେ ସେହି ପିଚ୍ ରେ ଯାହା କରିଥିଲୁ, ତେଣୁ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ସେହି ଗତିବିଧିରେ ଘଟିଥିଲା । ଆମେ, ପୂରା ଟିମ୍ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସେହି ପରିଶ୍ରମ ଆମ ପାଇଁ ସେଦିନ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ନିଶ୍ଚୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ରୋହିତ, ମୁଁ ଦୁଇଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜିନିଷ ଦେଖିଲି । ମୋତେ ଏଥିରେ ଭାବନା ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଟ୍ରଫି ନେବାକୁ ଯାଉଥିଲେ, ଯେଉଁ ନାଚ ହୋଇଛି ।
ରୋହିତ ଶର୍ମା-ସା,ର୍ ତାହା ପଛର କାରଣ ଥିଲା ଯେ ଯେମିତି ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ତାହା, ଏହି ଜିନିଷ ପାଇଁ ଯେପରି ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଜିନିଷକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ । ତେଣୁ ମୋତେ ପିଲାମାନେ କହିଲେ ଆପଣ କେବଳ ଏମିତି ଚାଲି ଯାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ, କିଛି ଅଲଗା କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଏଇଟା କଣ ଚହଲର ବୁଦ୍ଧି ଥିଲା କି ?
ରୋହିତ ଶର୍ମା- ଚହଲ ଓ କୁଲଦୀପ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା! ଆପଣଙ୍କର ଏହି ରିକଭରି ପାଇଁ ବହୁତ କଠିନ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଖେଳାଳି ଭାବରେ ବୋଧହୁଏ ପୁରୁଣା ଅମାନତ ଥିଲା, ତାହାକୁ ଆପଣ ସମ୍ମୁଖକୁ ପ୍ରଥମ ଆଣିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏମିତି ସମୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ରିକଭରି କରୁ , କାରଣ ସେହି ସମୟରେ ଆପଣ ବହୁତ ପୋଷ୍ଟ କରିଥିଲେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପୋଷ୍ଟ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଆଜି ଆପଣ ଏତେ କିଛି କରିଛନ୍ତି, ଆଜି ଆପଣ ବହୁତ କିଛି କରିଛନ୍ତି, ମୋର ସାଥିମାନେ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ।
ଋଷଭ ପନ୍ତ-ପ୍ରଥମେ ଧନ୍ୟବାଦ ଯେ ଆପଣ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଡାକିଛନ୍ତି । ଏହା ପଛରରେ ସାଧାରଣ କାରଣ ଥିଲା ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋର ଏକ ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥିଲା, ତେଣୁ ବହୁତ କଠିନ ସମୟ ଚାଲିଥିଲା । ମୋତେ ଏହା ବହୁତ ମନେ ପକାଉଛି କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ଫୋନ୍ ସା,ର୍ ମୋ ମା'ଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲା । ତେଣୁ ମନ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଚାଲିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଫୋନ୍ ଆସିଥିଲା, ମା' ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ସାର୍ କହିଲେ କିଛି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ । ଏହାପରେ ବହୁତ ମାନସିକ ସ୍ତରରେ ଆରାମ ଅନୁଭବ କଲି । ଏହା ପରେ ସୁସ୍ଥ ହେବା ବେଳକୁ ନିକଟରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ସାର୍‌, କ୍ରିକେଟ୍ କେବେ ଖେଳିବ କି ନାହିଁ ତାହା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲୁ । ତେଣୁ ମୋତେ ବିଶେଷଭାବେ ୱିକେଟ୍ କିପିଂ ପାଇଁ ମୋତେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନ୍ ଯାହା ହେଲେ କରିନେବ, ବ୍ୟାଟିଂ କରି ପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ୱିକେଟ୍ କିପିଂ କରିବା ଏହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଗତ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ସାର୍ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ପୁଣି କେବେ ମଣିଷକୁ ପଡ଼ିଆକୁ ଫେରି ନିଜ କାମ ଠାରୁ ଭଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅନ୍ୟ କାହା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳି ଭାରତକୁ ବିଜୟୀ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସମର୍ପିତ କରି ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଋଷଭ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ରିକଭରି ଚାଲିଥିଲା । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ତୁମ ମା'ଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି, ମୁଁ ଦୁଇଟି କଥା କହିଲି, ଗୋଟିଏ ହେଲା ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ନେଲି, ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ । ସେ ଚିନ୍ତା କରିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲି ଯେ ତୁମ ମା'ଙ୍କ ପାଖରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଥିଲା । ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି, ମୁଁ ପରିଚିତ ନଥିଲି, କେବେ ଭେଟି ନଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ସେ ମୋତେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଯିଏ ଏପରି ମା' ପାଇଛି ସେ କେବେ ବି ବିଫଳ ହେବ ନାହିଁ । ଏହି ଚିନ୍ତା ସେହି ସମୟରେ ମୋ ମନରେ ଆସିଥିଲା । ଏବଂ ତୁମେ ଏହା କରିଛ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତୁମ ସହିତ କଥା ହେଲି, କେହି ଦୋଷୀ ନୁହଁନ୍ତି, ଏହା ମୋର ଦୋଷ । ଏହା ଏକ ବଡ଼ କଥା, ନଚେତ୍ କେହି ବାହାନା ବାହାର କରିଥାନ୍ତେ, ଗାତ ଥିଲା, ଏହା ଏକ ଢାଙ୍କୁଣି ଥିଲା, ଏମିତି ଥିଲା ସେମିତି ଥିଲା, ଆପଣ ସେମିତି କରିନାହାଁନ୍ତି । ଏହା ମୋର ଭୁଲ ଥିଲା, ବୋଧହୁଏ ଏହା ଜୀବନ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଖୋଲାପଣ ଏବଂ ମୁଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ସାଥିମାନେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଛି । ତେଣୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସତ କହୁଛି, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସାଧାରଣତଃ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଖେଳାଳିମାନଙ୍କର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଈଶ୍ୱରୀୟ ସଂଯୋଗ । ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ୱିକେଟ୍ ରକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହା କେତେ କଷ୍ଟକର । ସେମାନେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଆଙ୍ଗୁଠି ଧରି ଠିଆ ହୋଇ ଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ସମାନ ଲଢ଼େଇରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଋଷଭ ପନ୍ତ-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏକ ଲମ୍ବା ତପସ୍ୟା ଠିକ୍ ସମୟରେ କାମରେ ଆସିଥାଏ । ଖେଳରେ ଆପଣ କରିଥିବା ତପସ୍ୟା ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଏହାର ରଙ୍ଗ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ । ମୋତେ କୁହ ବିରାଟ, ଏଥର ତୁମର ଲଢ଼େଇ ବହୁତ ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ଥିଲା ।
ବିରାଟ କୋହଲି:ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଥମେ ଧନ୍ୟବାଦ । ଏବଂ ଏହି ଦିନ ଟି ମୋ ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ମୋ ମନରେ ରହିବ । କାରଣ ଏହି ପୁରା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଅବଦାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ତାହା କରିପାରିନଥିଲି ଏବଂ ଏକ ସମୟରେ ମୁଁ ରାହୁଲ ଭାଇଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଉଭୟ ନିଜକୁ ଏବଂ ଦଳକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ୍ୟାୟ ଦେଇନାହିଁ । ସେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ଆସିବ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ତେଣୁ ଏହି କଥାବାର୍ତ୍ତା ଆମର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଇଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ରୋହିତଙ୍କୁ କହିଥିଲି କାରଣ ମୋ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପରି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୋ ଭିତରେ ଏତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନଥିଲା ଯେ ବେଟିଂ ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେପରି ମୁଁ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଇଥିଲୁ, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ୪ଟି ବଲରେ ୩ଟି ଚୌକା ମାରିଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ଯାଇ କହିଲି, ମୁଁ କହିଲି, ଆରେ କି ଖେଳ , ଦିନେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଗୋଟିଏ ରନ୍ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଦିନେ ତୁମେ ଯିବେ ଏବଂ ସବୁ କିଛି ଘଟବିା ଆରମ୍ଭ ହେବ । ତେଣୁ ସେଠାରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଯେତେବେଳେ ଆମର ୱିକେଟ୍ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପଡ଼ିଲା ମୋତେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ସମୟରେ ଦଳ ପାଇଁ କ'ଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେ ମୋ ଫୋକସରେ ଏକମାତ୍ର ଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ସେ ମୋତେ ସେହି ଜୋନରେ ରଖିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ମୋତେ କାହିଁକି ରଖିଲେ ତାହା ବୁଝାଇବା କଷ୍ଟକର । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେପରି ମୁଁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଧା ହୋଇଯାଇଥିଲି । ଏବଂ ପରେ ମୁଁ ବୁଝିଲି ଯେ ଯାହା ହେବା ଦରକାର ତାହା ଯେକୌଣସି ଉପାୟରେ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏହା ମୋ ସହ, ଦଳ ସହ ହେବା ଦରକାର । ଏପରିକି ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିଲେ ବି ଆମେ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବାର ଶୈଳୀ, ପରିସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଲ୍ କୁ ଶେଷରେ ବଞ୍ଚାଇଥିଲୁ, କେଉଁଠାରୁ ମ୍ୟାଚ୍ ମୁହାଁଇଥିଲା ଏବଂ ଆମ ଭିତରେ କ'ଣ ଚାଲିଥିଲା ତାହା ଆମେ ବୁଝାଇ ପାରିବୁ ନାହିଁ । ପ୍ରତି ବଲ୍ ରେ ମ୍ୟାଚ୍ ଏଠାକୁ ଯାଉଛି, ସେଠାକୁ ଯାଉଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଭାରତ ଆଶା ହରାଇଥିଲା, ଏହା ପରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଗୋଟିଏ ୱିକେଟ୍ ନେଇଥିଲେ । ଏହାପରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବଲ୍ କରି ପୁଣି ସେହି ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ତେଣୁ କଠିନ ସମୟ ପରେ ଦଳ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଦିନରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଖୁସି । ଏବଂ ସେହି ପୂରା ଦିନ ଆମ ପାଇଁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ବିତିଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ଯେପରି ଜିତିଥିଲୁ, ମୁଁ ଯେପରି କହିଥିଲି, ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ । ତେଣୁ ମୁଁ ଖୁସି ଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଦଳକୁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନକୁ ନେବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି ଯେଉଁଠାରୁ ଆମେ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା ବିରାଟ, କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ମୋଟ ସ୍କୋର ୭୫ ଏବଂ ପରେ ୭୬, ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଘଟିଥାଏ । ସମସ୍ତେ କହନ୍ତି, ତୁମେ ତାହା କରିପାରିବ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଏକ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ପରିବାର ପକ୍ଷରୁ କ'ଣ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆସିଥିବ, ଯେତେବେଳେ ୭୫ରେ ରହିଯାଉଥିଲେ ।
ବିରାଟ କୋହଲି -ଭଲ କଥା ଥିଲା ସାର୍‌, ଏଠାରେ ସମୟ ର ଫରକ ଅଧିକ ଥିଲା, ତେଣୁ ମୋ ପରିବାର ସହ ଅଧିକ ମୋର କତା ହୋଇ ନାହିଁ ମମି ବହୁତ ଟେନସନ ନେଇନିଅନ୍ତି । । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କେବଳ ଯାହା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲି ତାହା ହେଉନଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ତୁମ ତରଫରୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ, ସେତେବେଳେ ତୁମେ ଭାବୁଛ ଯେ ମୁଁ ଏହା କରିବି, ତା'ପରେ ଯେଉଁଠି ତୁମର ଅହଂକାର ଆସିଯାଏ, ତା'ପରେ ଖେଳ ତୁମଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଏ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ଛାଡିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଖେଳର ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଗଲା ଯେ ମୋ ପାଇଁ ମୋର ଅହଂକାର ବଜାୟ ରଖିବାପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ଦଳ ପାଇଁ ପଛରେ ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ଆଉ ତା'ପରେ ଖେଳରେ ଯେତେବେଳେ ଖେଳକୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଲା, ସେହି ଦିନ ମୋତେ ସମ୍ମାନ ମିଳିଲା, ତା'ପରେ ମୁଁ ଏହା ଅନୁଭବ କଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଜି
ଯଶପ୍ରୀତ ବୁମରା-ନା ସା,ର୍ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଭାରତ ପାଇଁ ବୋଲିଂ କରେ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବୋଲିଂ କରେ, ତାହା ନୂଆ ବଲ୍ ହେଉ କିମ୍ବା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣ ଇଡିଲି ଖାଇ ମାଟିକୁ ଯାଉଛନ୍ତି କି?
ଯଶପ୍ରୀତ ବୁମରାହ-ନା, ନା, ଯେତେବେଳେ ବି ପରିସ୍ଥିତି କଠିନ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବୋଲିଂ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୁଏ, ଯଦି ମୁଁ କୌଣସି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ମ୍ୟାଚ୍ ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୁଏ, ତେବେ ମୋତେ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମିଳିଥାଏ । ବିଶେଷକରି ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଅନେକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମୋତେ କଠିନ ଓଭର ବୋଲିଂ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଦଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ମୁଁ କ୍ରିକେଟ୍ କୁ ଯେତିକି ଦେଖିଛି, ସବୁବେଳେ ଏମିତି ହୋଇଥାଏ ଯେ ୯୦ ପରେ ବିଜୟର ମୁଡ୍ ଯେତେ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ସବୁକିଛି ହୋଇପାରେ, ତଥାପି ବ୍ୟାଟିଂ କରୁଥିବା ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନ୍ ୯୦ ପରେ ଟିକେ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ଯଦି ଶେଷ ଓଭର ସମାନ ହୁଏ, ତେବେ ଗୋଟିଏ ବଲ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ବିଜୟ ଓ ପରାଜୟ ସାହାରା ଉପରେ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ବଡ଼ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ନିଜକୁ କେମିତି ସମ୍ଭାଳନ୍ତି ?
ଯଶପ୍ରୀତ ବୁମରା -ଯଦି ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ମୁଁ ହାରିବି କିନ୍ତୁ ମୋତେ ମ୍ୟାଚ୍ ରେ କିଛି ଅତିରିକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଭୁଲ କରିବି, ନର୍ଭସ ହୋଇଯିବି, ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଦେଖିବି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ଭାବରେ ଦେଖିବି, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ଭୁଲ କରିଦେବି । ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ସମୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ, ନିଜ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ ଏବଂ ମୁଁ କ'ଣ କରିପାରିବି । ଏବଂ ଅତୀତରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ କ'ଣ କରିଛି? ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ସବୁ ଜିନିଷକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ଏବଂ ମୁଁ କିପରି ଏକ ଭଲ ଦିନରେ ଦଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ସବୁ ଜିନିଷକୁ ମନେ ରଖି ମୋର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:କିନ୍ତୁ ବହୁତ ଉତ୍ତେଜନା ରହିବା ଦରକାର, ମନୁଷ୍ୟ, ଦିନ ପରୋଟା ବିନା ବିତିନଥାଏ ।
ଯଶପ୍ରୀତ ବୁମରା -ୱେଷ୍ଟଇଣ୍ଡିଜ୍ ରେ ନା ସା,ର୍ ଇଡଲି-ପରୋଟା ଆଦୌ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା । ଆମେ ଯାହା ପାଉଥିଲୁ ସେଥିରେ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଦୃଶ୍ୟ ଥିଲା, ଲଗାତାର ବହୁତ ଭଲ ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭ୍ରମଣ କରୁଥିଲୁ ତେଣୁ ଏକ ଦଳ ବହୁତ ଭଲ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟକୁ ଯାଇଥିଲୁ । ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିବା ପାଇଁ ଏତେ ଭାବନା କେବେ ଅନୁଭବ କରିନଥିଲି, ତେଣୁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ ଏବଂ ମୁଁ ଏହାଠାରୁ ଭଲ ଅନୁଭବ କେବେ ବି ଅନୁଭବ କରିନଥିଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ, ଏହା ଆମକୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ହଁ, ମୋତେ ହୃଦୟର ସହ କୁହନ୍ତୁ ।
ହାର୍ଦ୍ଦିକ ପାଣ୍ଡ୍ୟା -ପ୍ରଥମେ ସା,ର୍ ଆମକୁ ଫୋନ୍ କରିଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ କିଏ ସାକ୍ଷାତକାର ସମୟରେ, ମୁଁ ଯାହା କହିଥିଲି, ସେ କହିଥିଲେ କାରଣ ଛଅ ମାସ ମୋ ପାଇଁ ଟିକିଏ ମନୋରଂଜନଜନକ ଥିଲା, ଅନେକ ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ସହିତ । ଯେଉଁଠି ମୁଁ ପଡ଼ିଆକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବୁଲିଙ୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଜିନିଷ ଚାଲିଯାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଉତ୍ତର ଦେବି, ତେବେ ମୁଁ ଏହାକୁ ଖେଳ ସହିତ ଦେବି, ମୁଁ ମୋ ଉତ୍ତର ସହିତ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଦେବି ନାହିଁ । ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅବାକ୍ ଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏବେ ବି ଅବାକ୍ ଅଛି କାରଣ ଯେଉଁମାନେ କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ଝଗଡ଼ା କରନ୍ତି । ମୁଁ ସର୍ବଦା ଜୀବନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲି ଯେ ତୁମେ ୟୁ ନୋ ବ୍ୟାଟେଲରେ ଲଢ଼ିବା ଉଚିତ୍‌, କେବେ ବି ମାଟି ଛାଡିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ହିଁ କଷ୍ଟ ଦର୍ଶାଏ ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଏହା ଦର୍ଶାଏ । ତେଣୁ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବୁ ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଦଳ, ଖେଳାଳି, ସମସ୍ତେ, ଅଧିନାୟକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ସମସ୍ତଙ୍କ ସମର୍ଥନ ବହୁତ ଭଲ ଥିଲା । ଏବଂ କେବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଥିଲେ, ପ୍ରିପେୟାରେସନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଇଶ୍ୱର ଏଭଳି ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଶେଷ ଓଭରରେ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ -ନା, ତାହା ତୁମର ଐତିହାସିକ ସମୟ ହୋଇଗଲାଣି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ କ'ଣ କହିଲେ ।
ହାର୍ଦ୍ଦିକ ପାଣ୍ଡ୍ୟା -ଯେତେବେଳେ ସୂର୍ଯ୍ୟ କ୍ୟାଚ୍ ଧରିଲେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଳନ ନେଇଥିଲୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଥିଲୁ । ତା'ପରେ ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେ ଯଦି ଆପଣ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ପଚାରିବେ ତେବେ ଭାଇ ସୂର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟନ୍ତି, ତା'ପରେ ପ୍ରଥମେ ନିଶ୍ଚିତ କଲେ ଯେ ଭାଇ ଆମେ ପାଳନ କରିଲୁ କିନ୍ତୁ, ସେ କହିଲେ ଯେ ନା-ନା । କହିଲେ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜିଂ କ୍ୟାଚ୍ ଯେଉଁଠି ପୂରା କ୍ୟାଚ୍ ଧରିଥିଲା, ଆମେ ଯେଉଁଠାରୁ ଟେନସନରେ ଥିଲୁ ସେଠାରୁ ଯାଇଥିଲୁ, ସମସ୍ତେ ଖୁସିରେ ଚାଲିଗଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ମୁଁ ସୂର୍ଯ୍ୟା
ସୂର୍ଯ୍ୟକୁମାର ଯାଦବ- ହାରିଗଲି ସାର୍ ! ସା,ର୍ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ କେବଳ ବଲ୍ ଯାହା ବି ଆସିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବରୁ ଭାବିନଥିଲି ଯେ ମୁଁ କ୍ୟାଚ୍ ଧରିବି କି ନାହିଁ । ଏହା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ବଲ୍ କୁ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେବି । ଗୋଟିଏ ରନ୍‌, ୨ ରନ୍‌, ସର୍ବାଧିକ, କାରଣ ପବନ ସେମିତି ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିଲା । ଆଉ ଥରେ ଯେତେବେଳେ ହାତକୁ ଆସିଗଲା । ହାତରେ ସେତେବେଳେ ପୁଣି ଥରେ ଉଠାଇ ଅନ୍ୟ ଦିଗକୁ ନେଲି, ପୁଣି ଦେଖିଲି ରୋହିତ ବହୁତ ଦୂରରେ ସେହି ସମୟରେ ଥିଲି । ଆଉ ବଲ୍ ଆସି ହାତରେ ପଡିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜିନିଷକୁ ବହୁତ ଅଭ୍ୟାସ କରିସାରିଛୁ । ଗୋଟିଏ କଥା ଭାବିଲି ଯେ ମୁଁ ଖାଲି ବ୍ୟାଟିଂ କରେ, କିନ୍ତୁ ଓଭର ସରିବା ପରେ ମୁଁ ଦଳ ପାଇଁ ଆଉ କ'ଣ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବି, ଫିଲ୍ଡିଂ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କିଛିରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସ ରେ ପରିଣତ ହୁଏ କି ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣ ପୁଣି ଥରେ ହିଟ୍ ବଲ୍ ଧରିଥାନ୍ତି ।
ରାହୁଲ ଦ୍ରାବିଡ଼-ସୂର୍ଯ୍ୟଏତେ କିଛି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭ୍ୟାସରେ ଏଭଳି ୧୮୫, ୧୬୦ କ୍ୟାଚ୍ ପୂର୍ବରୁ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ?
ସୂର୍ଯ୍ୟ କୁମାର ଯାଦବ-ସମୁଦାୟ ହେଉଛି ସାର୍ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭରୁ ଏବଂ ଆଇପିଏଲ୍ ରୁ ଆଇପିଏଲ୍ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ୟାଚ୍ ଧରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଭଗବାନ ଏଭଳି ସମୟରେ କ୍ୟାଚ୍ ନେବାକୁ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ଦେବେ ବୋଲି ସେ ଜାଣିନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇଥିଲା ତେଣୁ ସେ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଟିକେ ଶାନ୍ତ ଥିଲେ ଏବଂ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ପଛ ଷ୍ଟାଣ୍ଡରେ କେହି ବସି ନଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ଆଉ କିଛି ଲୋକ ବସିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରହିବା ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଥିଲା .....
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା ନକରି ରହିିପାରିବି ନାହିଁ । କାରଣ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶର ମନୋଭାବ... ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚାପପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରୁ ସମଗ୍ର ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯାଉଥିଲା । ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ କଥା ହୋଇଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଯଦି ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ କଥା ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଏହା ଯୋଡି ହୋଇଯାଇଛି , ଆପଣ ଜଣେ ବହୁତ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ ସାଥି....
ସୂର୍ଯ୍ୟକୁମାର ଯାଦବ - ଆଉ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାର ଲାଗିଗଲା । ସାର୍.. ମୁଁ ଏବେ ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛି ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ -ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ !
ସୂର୍ଯ୍ୟକୁମାର ଯାଦବ:ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ଏକ ବୟାନକୁ ନେଇ ସାରା ଦେଶରେ ବାରମ୍ବାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ପଚରାଗଲା, ବଡ଼ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ତାଙ୍କ ବାପା ... ସେ କହିଲେ, ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରଥମେ ଦେଶ, ତା'ପରେ ପୁଅ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ କଥା! ହଁ ଅର୍ଶଦୀପ, ମୋତେ କୁହ...
ଅର୍ଶଦୀପ ସିଂହ-ଧନ୍ୟବାଦ ସା,ର୍ ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ଆମକୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ପରେ କ୍ରିକେଟ୍ କୁ ନେଇ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ ହୋଇଛି ସା.ର୍.. ଆମେ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଜିତିଥିବାରୁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି ଏବଂ ବୋଲିଂରେ ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଜସି ଭାଇ ଯେତେବେଳେ ଦଳରୁ ବୋଲିଂ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗେ । ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନଙ୍କ ଉପରେ ଏତେ ଚାପ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନମାନେ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ତା'ପରେ ମୋତେ ବହୁତ ୱିକେଟ୍ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ବାକି ବୋଲରମାନେ ବହୁତ ଭଲ ବୋଲିଂ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ସେ ମୋତେ ଫଳ ଦେବା ଉଚିତ ୍ ଏବଂ ସେ ବହୁତ ଉପଭୋଗ କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ୱିକେଟ୍ ପାଉଥିଲି ଏବଂ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ପୂରା ଦଳକୁ ଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍କୁଲରେ ଖେଳୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଥରେ ତାଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି ।
ଅକ୍ଷର ପଟେଲ-ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀରେ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତ ସହ ମୋର ନିଜର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଯଦି କୌଣସି ଜିନିଷ ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇଥାଏ, ମୋ ମନ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଲାଗିଯାଇଥାଏ ।
ଅକ୍ଷର ପଟେଲ- ସେହି କ୍ୟାଚ୍ ରେ ଏହା ସମାନ ଥିଲା, ତାଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବଜାୟ ରହିଥିଲା, ପ୍ରଥମ ଓଭରରେ ୱିକେଟ୍ ପଡ଼ିଥିଲା, ଏହା ପରେ । ପଡ଼ିନଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କୁଲଦୀପ ବୋଲିଂ କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ପାର୍ଶ୍ୱରେ ପବନ ବହିଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଠିଆ ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ସଟ୍ ମାରିଥିଲେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ସହଜ କ୍ୟାଚ୍ ଅଛି କିନ୍ତୁ ସେ ପବନ ସହିତ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ବାମ ହାତରେ ଧରିବି କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବଲ୍ ଗଲା ସେତେବେଳେ ତାହା ଡାହାଣ ହାତ ଦେଇ ଯାଉଥିଲା । ତାପରେ ଠିକ ସମୟରେ ମୁଁ ଜମ୍ପ ମାରି ହାତରେ ଧରିଲି ଯେତେବେଳେ ଜୋରରେ ଶବ୍ଦ ହେଲା ହାତରେ ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଲାଗିଲା ମେ ହାତରେ ବଲ୍ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ୧୦ ଥରରୁ ୯ଥର କ୍ୟାଚ ଛାଡି ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହି ଥିଲା ଯେ ବିଶ୍ୱକପ୍‌ରେ ଏହି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଦଳକୁ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ମୁଁ ସେହି କ୍ୟାଚ୍ ଧରିଥିଲି ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ତେବେ ଅମୁଲର କ୍ଷୀର କାମ କରୁଛି କି?
(ହସକଥା)
କୁଲଦୀପ ଯାଦବ-ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କୁଲଦୀପ କହିବେ କି ଦେଶକୁ ଦୀପ କହିବେ କି ?
କୁଲଦୀପ ଯାଦବ-ସା,ର୍ ପ୍ରଥମେ ସାର୍ ମୁଁ ହେଉଛି ଦେଶର, ତେଣୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସା.ର୍.. ଭାରତ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଏବଂ ମୋର ଭୂମିକା ଜଣେ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ସ୍ପିନରଙ୍କ ଭଳି । ତେଣୁ ମୁଁ ସର୍ବଦା ମଧ୍ୟମ ଓଭରରେ ବୋଲିଂ କରେ, ତେଣୁ ଅଧିନାୟକ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କର ସବୁବେଳେ ସମାନ ଯୋଜନା ଥାଏ ଏବଂ ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ମୋର, ୱିକେଟ୍ ନେବା, ମଧ୍ୟମ ଓଭରରେ ମୁଁ ସର୍ବଦା ମଧ୍ୟମ ଓଭରରେ ୱିକେଟ୍ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବୋଲରମାନେ ଆରମ୍ଭରୁ ଭଲ ଆରମ୍ଭ ଦିଅନ୍ତି, ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ୱିକେଟ୍ ହଟାଇଦିଅନ୍ତି, ମଝି ଓଭରରେ ବୋଲିଂ କରିବା ଟିକେ ସହଜ ହୋଇଯାଏ । ତେଣୁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି, ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ମୁଁ ତିନୋଟି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଖେଳିଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ଥିଲା, ଟ୍ରଫି ଉଠାଇବା ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସି ସାର୍ ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ତେବେ କୁଲଦୀପ, ତୁମର ସାହାସ କେମିତି ହେଲା କ୍ୟାପଟେନ୍ ନଚାଇବା ପାଇଁ ?
ମୁଁ କୁଲଦୀପ ଯାଦବ-କ୍ୟାପଟେନଙ୍କୁ ମୁଁ ନ ଚାଇ ନ ଥିଲି !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା ତାହାଉପରେ ସେମିତି କରିବା କଥା ନୁହଁ ?
କୁଲଦୀପ ଯାଦବ-ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏପରି କରିବାକୁ କହିଥିଲି... ଯେତେବେଳେ ସେ କହିଲେ ଯେ ସେ ଲଏମିତି କିଛି କରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ସେ ଏହା କରିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଯାହା କହିଥିଲି, ସେମାନେ ତାହା କଲେ ନାହିଁ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣ ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୨୦୦୭ରେ ସର୍ବ କନିଷ୍ଠ ଖେଳାଳି ଏବଂ ୨୦୨୪ରେ ବିଜେତା ଦଳର ଅଧିନାୟକ... ଆପଣ କ'ଣ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି?
ରୋହିତ ଶର୍ମା-ସାର୍ ସତ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୦୭ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦଳକୁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ଆମେ ଆୟର୍ଲାଣ୍ଡଗସ୍ତ କରିଥିଲୁ ଯେଉଁଠାରେ ରାହୁଲ ଭାଇ ଅଧିନାୟକ ଥିଲେ । ତା'ପରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ପାଇଁ ସିଧା ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଯାଇଥିଲୁ । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିଥିଲୁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିବା ବାଟରେ ଥିଲୁ, ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ୱାଙ୍ଖଡେ ଷ୍ଟାଡିୟମକୁ ଯିବାକୁ ଆମକୁ ପାଞ୍ଚ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ଲାଗିଥିଲା । ତେଣୁ ୨-୩ ଦିନ ପରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିବା ବହୁତ ସହଜ । କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଆସିଲା, ଅନେକ ଥର ଆମେ ପହଞ୍ଚିଲୁ କିନ୍ତୁ ଜିତି ପାରିଲୁ ନାହିଁ । ଚଳିତ ବିଶ୍ୱକପ୍‌ରେ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଗୋଟିଏ କଥା କହିପାରିବି ଯେ ଆମେ ଏଠାରୁ ୱେଷ୍ଟଇଣ୍ଡିଜ୍ ଯିବା ବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ନିରାଶା ଓ ଭୋକ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନ୍ୟୁୟର୍କରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳୁଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥିଲା, ସେଠାରେ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳାଯାଇ ନଥିଲା, ପଡ଼ିଆ ଅଭ୍ୟାସ କରିବା ପାଇଁ ଭଲ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ କୌଣସି ପୁଅଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ନଥିଲା, କେବଳ ଗୋଟିଏ କଥା ହେଲା ଆମେ ବାର୍ବାଡୋସରେ ଫାଇନାଲ୍ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଛୁ? ଅର୍ଥାତ୍ ଏଭଳି ଦଳର ଅଧିନାୟକତ୍ୱ କରିବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ କିପରି ଜିତିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ମୁହଁରେ ଏତେ ହସ ଅଛି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପର ସହିତ ମଜା ନେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାସ୍ତାରେ ବୁଲୁଛନ୍ତି, ଭାରତର ପତାକା ଧରିବା କରିବା ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି ଏବଂ ଆମେ ଏଠାରେ ରାହୁଲ ଭାଇ ଓ ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକର, ସୌରଭ ଗାଙ୍ଗୁଲି, ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଖେଳୁଥିବା ବେଳେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ କିପରି ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ତେଣୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କୁ ଦେଖୁଥିଲୁ ତେଣୁ ସେ ଆମ ସମସ୍ତ ପୁଅଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆମର ମଧ୍ୟ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି ଯେ ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ କିପରି ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବା ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଏହି ବିଶ୍ୱକପ୍ ମୋତେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିରେ ସେହି ଉତ୍ସାହ କିପରି ଭରି ରହିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ରୋହିତ, ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଏତେ ଗମ୍ଭୀର କି?
ରୋହିତ ଶର୍ମା-ସା,ର୍ ପ୍ରକୃତରେ ଏକଥା କେବଳ ପିଲାମାନେ ହିଁ କହିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ସବୁ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିଲେ ଏବଂ ଏଥର ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଆହୁରି ବଡ଼ ଥିଲା । ଏବେ ଅନେକ ନୂଆ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ରିକେଟ୍ରେ ଏହା ସତ ଯେ ଯିଏ ଖେଳେ ସେ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରେ ତେବେ ସେ ବୋଧହୁଏ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଏତେ ଭଲ କାମ କରିଛି କାରଣ ସେ ଏହା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କରିଆସୁଛି । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଶ ଉପରେ ପଡିଛି, କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି । ଭାରତର କ୍ରିକେଟ ଯାତ୍ରା ବେଶ୍ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଏବେ ସେ ଅନ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଭାବେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଯଦି କ୍ରିକେଟରେ ଏହା ହୋଇପାରେ, ତେବେ ଏହା ଏଠାରେ କାହିଁକି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ? ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ମହାନ ସେବା ଆପଣଙ୍କ ଜରିଆରେ କରାଯାଉଛି । ଯଦି ଆମେ ନିଜକୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ଆମକୁ ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସମାନ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପତାକା ଧରି ବିଶ୍ୱକୁ ଆସିବୁ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଜି ଆମକୁ ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁରୁ ପ୍ରତିଭାମାନେ ମିଳୁଛନ୍ତି । । ଟାୟର-୨ ଟାୟର-୩ ସିଟିରୁ ଆସୁଛନ୍ତି ପ୍ରତିଭା... ପୂର୍ବରୁ ସେଠାରୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ସହର ଓ ବଡ଼ ବଡ଼ କ୍ଲବ୍ ଆସୁଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ତାହା ନୁହେଁ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଟିମର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଛୋଟ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବିଜୟର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଯାହାର ଫଳାଫଳ ଆମକୁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳିଥାଏ । ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୟାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ରୋଚକ ଥିଲା । ଶେଷରେ ତାଙ୍କୁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ସହ ଖେଳିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଏହି ଯାତ୍ରା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ସଫଳତାର ଯାତ୍ରା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ଭାରତକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ କ୍ରିକେଟକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି ତାହାର ଯଦି ଶ୍ରେୟ କାହା ପାଖକୁ ଯାଉଛି ତେବେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଆମର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ସେହି କାରଣରୁ ଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣମାନେ ରାହୁଲଙ୍କୁ ୨୦ ବର୍ଷ ସାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରାହୁଲ ଦ୍ରାବିଡ:ନା, ଶ୍ରେୟ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଯାଉଛି କାରଣ ଆମେ... ମୁଁ ସର୍ବଦା କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ଖେଳାଳି ଏବଂ ମୁଁ ଜଣେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ଥିଲି । ଆମେ କେବଳ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବା । ମୁଁ ଏହି ପୁରା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଗୋଟିଏ ବି ରନ୍ କରିନାହିଁ, ଗୋଟିଏ ୱିକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ନେଇନାହିଁ, ଗୋଟିଏ ବି କ୍ୟାଚ୍ ନେଇନାହିଁ । ଆମେ କେବଳ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବା ଏବଂ କେବଳ ମୁଁ ନୁହେଁ, ଆମର ପୁରା ଟିମ୍ ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫ୍ ଙ୍କ ଏକ ଦଳ, ଆମର ଅନ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଆମର । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଅନେକ ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫଙ୍କ ଏକ ଦଳ ଅଛି, ସେମାନେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ସେମାନେ କାମ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ କେବଳ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବା । ଯେଉଁ ପ୍ରେସର କି ସିଚୁଏସନ୍ ଥାଏ, ଆମେ ସେତେବେଳେ କହିବାକୁ ଥାଏ ବିରାଟଙ୍କୁ କିମ୍ବା ବୁମରାହଙ୍କୁ କିମ୍ବା ହାର୍ଦ୍ଦିକଙ୍କୁ କିମ୍ବା ରୋହିତଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାରେ... ଯଦି ଏହି ଲୋକମାନେ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବା, ସେମାନେ ଯାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଇପାରିବା ଏବଂ ଏହାର ପୁରା ଶ୍ରେୟ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ଏତେ ଖୁସି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ କେବଳ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ମୋ ସହିତ ଏତେ ଭଲ ସମୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଆମର ବହୁତ ଭଲ ଦଳୀୟ ମନୋଭାବ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦଳରେ ଏଭଳି ୧୧ ଜଣ ବାଳକ ଖେଳୁଥିଲେ, ଚାରି ଜଣ ବାଳକ ମଧ୍ୟ ବାହାରେ ବସିଥିଲେ । ଏଥିରେ ମହମ୍ମଦ ସିରାଜ ପ୍ରଥମ ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିଥିଲେ, ଆମେରିକାରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ବୋଲରଙ୍କୁ ଅଥିକରୁ ଅଧିକ ଖେଳୁଥିଲୁ । ତେଣୁ ସେ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ମାତ୍ର ୩ଟି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ଦଳରେ ଏମିତି ୩ ଜଣ ବାଳକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳି ନଥିଲେ । ସଞ୍ଜୁ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିନଥିଲେ, ୟୁଜି ଚହଲଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା ଏବଂ ଯଶସ୍ୱୀ ଜୟସ୍ୱାଲଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା କିନ୍ତୁ ବାହାରେ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ତାଙ୍କ ଉଦ୍ଦିପନା ଦେଖି ସେ କେବେ ମଧ୍ୟ ମୁହଁ ତଳକୁ କରି ନଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମ ଦଳ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏଭଳି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଖେଳିଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା । ବାହାରେ ବସିଥିବା ବାଳକ, ବାହାରେ ବସିଥିବା ପୁଅମାନଙ୍କ ମନୋଭାବ ଓ ମନୋବଳକୁ ମୁଁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜଣେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ ସମଗ୍ର ଦଳ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ପସନ୍ଦ ମୁତାବକ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଯିଏ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ୩-୪ଟି ବାକ୍ୟ ଶୁଣିବ ସେ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ହୁଏତ ଆମେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ପଡ଼ିଆରେ ଦେଖିନାହୁଁ ବରଂ ସେମାନେ ପଡ଼ିଆରେ ରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଭରି ଦେଇଥାନ୍ତି । ଆମେ ପଡ଼ିଆକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ କ୍ରିକେଟରେ ସମସ୍ତଙ୍କର କିଛି ନା କିଛି ଅବଦାନ ରହିଛି । ଏତେ ବଡ଼ ଦଳଗତ ଭାବନା ର ଆବଶ୍ୟକତା ପରେ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ରାହୁଲ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ୨୦୨୮ରେ ଆମେରିକାରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ କ୍ରିକେଟ୍ କୁ ସ୍ଥାନ ମିଳିସାରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଅପେକ୍ଷା ଲୋକମାନେ ଏଥିପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ । ଯଦି ଭାରତ ସରକାର ଏଭଳି କ୍ରିକେଟ୍ ବୋର୍ଡ ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଟିକେ ଆପଣମାନେ ମୁଣ୍ଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାର ଅର୍ଥ କ'? ଏହା କିପରି କରିବେ? ଯଦି ଆପଣ ଏ ବିଷୟରେ ଟିକେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ'ଣ ହେବ?
ରାହୁଲ ଦ୍ରାବିଡ଼-ନା ମୋଦୀ ଜୀ ଜଣେ କ୍ରିକେଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଖେଳିବାର ସୁଯୋଗ ନୁହେଁ, ଆମକୁ ସେହି ସୁଯୋଗ ମିଳୁନାହିଁ କାରଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ କ୍ରିକେଟ୍ ୨୦୨୮ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆସିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଦେଶ ତଥା କ୍ରିକେଟ୍ ବୋର୍ଡ ପାଇଁ, କ୍ରିକେଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ କଥା ହେବ ଯେ ଆମକୁ ସେହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଯାହା ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲେ, ଅନ୍ୟ ଖେଳଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିବା, କାରଣ ସେହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ଖେଳାଳି ଅଛନ୍ତି । ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ କ୍ରିକେଟ୍ ରହିବା କ୍ରିକେଟ୍ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଅର୍ଥାତ୍ ଏତେ ବଡ଼ ଇଭେଣ୍ଟ । ଏବଂ ମୁଁ ଆନ୍ତରିକଭାବରେ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ବୋର୍ଡରେ ଯିଏ ବି ରହିବେ, ଆମ ବିସିସିଆଇ ସେହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବ । ଆଶା କରୁଛି ଏହି ଦଳରେ ଅନେକ ଖେଳାଳି ରହିବେ । ରୋହିତ ଓ ବିରାଟଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ, ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ଅନେକ କିଛି ହୋଇଯିବ ! ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ଅନେକ ଲୋକ ରହିବେ !
ରାହୁଲ ଦ୍ରାବିଡ-ତେଣୁ ମୁଁ ଆନ୍ତରିକଭାବରେ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ପିଲାମାନେ ଆସି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିବେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆହୁରୀ ଖୁସିର ବିଷୟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଆମେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ଆମକୁ ..... ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ବିଜୟର ଆନନ୍ଦର ଲୁହ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ପରାଜୟର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଗୁଡ଼ିକ କେତେ କଠିନ ହୋଇଥିବ । ପରାଜୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସେହି ପରିବେଶରେ ଲୋକେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି, ଜଣେ ଖେଳାଳି କେତେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗୁଛନ୍ତି । କାରଣ ସେ କେତେ ତପସ୍ୟା କରିବା ପରେ ହିଁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପାଦ ପାଇଁ ରହୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ଜିତିବେ, ତାଙ୍କର ଖୁସି ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପରାଜୟର ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡିକ କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ସେଦିନ ଏସବୁ ଦେଖିଥିଲି, ମୁଁ ନିଜେ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲି ଯେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ କିଛି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ତାହା କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ।