Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“The people of India have reposed faith in our government’s track record over the past 10 years and have given us the opportunity to continue good governance for the third time”
“People saw our commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God”
“People rewarded the zero tolerance for corruption”
“We worked for Santushtikaran instead of Tushtikaran - for saturation rather than appeasement”
“Belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”
“Nation First is our only goal”
“When a country develops, a strong foundation is laid to fulfill the dreams of future generations”
“In the third term, we will work at three times the speed, apply three times the energy and deliver three times the results”
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister expressed his gratitude towards the President’s Address and highlighted the idea of Viksit Bharat which was the focal point of the address. He underlined that the President of India raised important issues in her address and also thanked her for her guidance.
As many members shared their thoughts over the President’s address, yesterday and today, Shri Modi especially thanked the first-time Members of Parliament who shared their thoughts on the President's address by respecting the rules of the House. He remarked that their demeanor was no less than any seasoned Member of Parliament and their thoughts have further enriched the merit of this debate.
Thanking the electorate for choosing the government by exercising their franchise in the world’s largest election, the Prime Minister expressed gratitude to the citizens of India for electing the present government for the third time in a row and termed it a moment of pride in the democratic world. He underlined that the government's efforts for the past 10 years were the deciding factor for the voters and highlighted the government’s commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God. He mentioned that more than 25 crore poor have been lifted out of poverty in such a short span for the first time since independence.
Reiterating the stand of Zero Tolerance for corruption after 2014, the Prime Minister said that the electorates of the country brought them to power again. “Today India’s reputation has improved across the world. Every Indian now feels proud.” Shri Modi stated that each of his government’s policies, decisions and work prioritize India. Throwing light on the growing presence of India on the global stage, the Prime Minister said that the outlook of the world towards the nation has transformed and it instills pride in every citizen. Prime Minister Modi emphasized the sole aim of ‘Nation First’ which is reflected in the policies and decisions of the government. With this belief, the Prime Minister said that the government has continued the process of reforms throughout the nation. He said that in the last 10 years, the government has strived to serve the people with the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of’ Sarv Panth Sambhav’, which means all religions are equal.
Shri Modi remarked that India had seen the appeasement politics and governance model of appeasement for a long time now. The Prime Minister highlighted that for the first time in India, his Government worked towards secularism with satisfaction and confirmation of the people. He underlined that satisfaction for him meant achieving saturation in various policies of the Government and accomplishing their resolve of ensuring service delivery to the last person of India. Shri Modi added that this philosophy of saturation for him, in the true sense meant social justice and secularism, and has been approved by the people of India in the form of the third consecutive term.
The Prime Minister noted that this election has once again proved the maturity and idealism of the people of India. “People have shown trust in our policies, intentions and commitment”, the Prime Minister emphasized. He said that the people have endorsed the resolution of Viksit Bharat in this election.
Underlining the importance of a developed nation, the Prime Minister said that the dreams of every citizen of the country are fulfilled when it progresses, while simultaneously laying the foundation for fulfilling the aspirations of the future generations as well. The Prime Minister emphasized that the people of India deserve to reap the benefits of a developed India which the previous generations have always longed for. He said that the creation of Viksit Bharat would drastically improve the living conditions and the quality of life in the villages and cities of India while also instilling a feeling of pride among the people and creating numerous opportunities for them. “India’s cities will participate equally with other developed cities of the world”, he assured.
The Prime Minister said that Viksit Bharat refers to the availability of multiple and equal opportunities for each citizen of the country. It ensures growth for everyone based on skills, resources and potential.
Prime Minister Modi assured the citizens of India that the government will make all possible efforts to realize the ideal of Viksit Bharat in earnest and honesty. “Every moment of time and every cell of our bodies is dedicated to the idea of creating a Viksit Bharat”, Shri Modi emphasized, “24 by 7 for 2047.”
The Prime Minister recalled the period before 2014 when the entire nation was in a state of despair. Terming the loss of confidence among the citizens as the biggest loss to the nation during the period, the Prime Minister said that it created a cloud of disappointment. He recalled that it was an era marred by scams and policy paralysis pushing the country into the list of fragile five economies. Common citizens had lost all hope, he said, adding that bribery was a common practice, be it for house, gas connection or to receive grains through the Public Distribution system.
The Prime Minister said that the citizens of the country were forced to go about their everyday life blaming their fate for the poor condition of the state before 2014. “They chose us, ushering in a moment of change”, he added.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts in transforming those who once thought that nothing was possible into believing that everything is possible. Listing down the government’s achievements, the Prime Minister mentioned a successful 5G rollout, highest coal production, transformative policies to strengthen the nation’s banking system, zero tolerance policy for terrorism and abrogation of Article 370. “As the walls of Article 370 have been demolished, democracy is strengthening”, he added, noting the record voter turnouts in the recently concluded general elections.
“The belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”, the Prime Minister said. This belief, the Prime Minister said, symbolizes accomplishment by determination.
Shri Modi remarked that citizens were as excited and confident today, as they were during our freedom struggle, to make India a developed nation. Hailing the progress of the country in the last 10 years, the Prime Minister said, “Today Bharat needs to compete with itself. We have to break our old records and take the country to the next level.” PM Modi continued that the path of development that India has taken in the last decade has now become a benchmark. He expressed confidence that the country will progress at a faster pace, saying, “We will take every sector to the next level.”
Shri Modi highlighted that in the last 10 years, India grew from the 10th largest to the 5th largest economy in the world, while expressing confidence that India will soon be the 3rd largest economy in the world. Underlining that India has now become one of the largest mobile manufacturers and exporters in the world, Prime Minister Modi expressed confidence that the nation would scale similar heights in the field of semiconductors in the government’s third term.
The Prime Minister reiterated that even though the nation would conquer new milestones and reach new heights, the government will be rooted in the service of the common citizens. Shri Modi touched upon the 4 crore pucca houses that were handed to the poor and informed that 3 crore new houses will be built in the coming times. Referring to the rise of women's self-help groups, the Prime Minister informed about the government’s plan of action to create 3 crore Lakhpati Didis. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to working at three times the speed and effort in its third term and also producing three times the result.
The Prime Minister said that a government coming to power for the third time in a row after 60 years signifies the efforts of the government and the trust created by it among the citizens. “Such feats are not achieved by petty politics but by the blessings of the citizens”, PM Modi said, adding that the people have chosen stability and continuity.
The Prime Minister also lauded the people’s mandate in the legislative assembly elections held in the four states of Odisha, Andhra Pradesh, Sikkim and Arunachal Pradesh and also mentioned massive victories in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh in the Lok Sabha elections. He also touched upon the increasing vote share in multiple states across the nation. “Janta Janardan is by our side”, he added.
Reflecting on the recent Lok Sabha election results, the Prime Minister urged the opposition to accept the mandate of the people with humility and understand the people’s message. He said that the people have chosen the path of development and are determined to realize the goal of Viksit Bharat. Noting that India must collectively embark on a new journey of development, the Prime Minister asked the citizens of India to remain vigilant against those choosing the path of chaos, lawlessness and divisive politics. He also warned against the unsuitable economic policies that tend to push the nation towards economic chaos and the spread of misinformation in the country. The Prime Minister also urged the opposition through the Speaker to maintain the decorum and dignity of the august House and also suggested the Speaker take corrective measures so that the sanctity of the House remains unperturbed.
Speaking about the era of Emergency, the Prime Minister said that those ruling the nation had created a dictatorial atmosphere in the country causing widespread cruelty to the citizens and injustice to the nation. He also recalled the time when Baba Saheb Ambedkar resigned from the Cabinet citing his resentment towards the then government's lack of action to protect the rights of backward classes and scheduled castes as promised in the new Indian constitution. He also highlighted the atrocities caused to other prominent leaders such as Jagjivan Ram ji, Chaudhary Charan Singh ji and Sitaram Kesri ji.
Quoting philosopher Swami Vivekanand’s Chicago speech, the Prime Minister said that he takes pride in belonging to a religion that has taught tolerance and universal acceptance to the world. He held that Bharat’s democracy and diversity have flourished only because of tolerance and the spirit of unity of the Hindu community. He also expressed concern that today, the Hindu community is being falsely accused and conspired against.
Hailing the valor and strength of the armed forces of India, Shri Modi highlighted that there were a host of reforms undertaken in the defence sector in the last 10 years and mentioned modernizing and equipping India’s armed forces to take on every challenge. Shri Modi stressed that the government is making all efforts for the armed forces to be battle-ready, keeping in mind the motive of national security. Underlining the importance of setting up a theatre command, Shri Modi expressed satisfaction that work is being done in the direction of establishing this long overdue military organizational structure after the appointment of the Chief of Defence Staff (CDS).
The Prime Minister highlighted that important reforms are being undertaken to make our armed forces self-reliant in Aatmanirbhar Bharat. He stressed that the armed forces should be young and there is a need to increase the number of youngsters in our forces. Shri Modi underlined that national security is a serious matter and the Government is undertaking timely reforms to make the armed forces ‘battle-worthy’.
Shri Modi noted that there is an enormous change in the landscape of warfare, be it the weapons or technique and hence, there is a huge responsibility on the government to strengthen our forces to tackle such emerging challenges despite false allegations and accusations. He pointed out that various corruption scandals had stalled the strengthening of the capabilities of the armed forces.
The Prime Minister highlighted that his Government in the past had implemented the “One Rank, One Pension” scheme which was stalled for a long time. He added that despite the difficulties of Covid pandemic, his government had granted 1.2 lakh crore rupees for the implementation of OROP scheme.
Expressing concern over the recent paper leaks, the Prime Minister assured the youth of the country that his government is extremely serious about preventing such incidents in the future and is working on a war footing to fulfill its responsibilities towards them and the nation. He said several arrests have been made across the country in concern to the NEET-UG paper leak incident. Shri Modi said, “The Central government has already introduced a strict law. Necessary steps are being taken to strengthen the entire screening system.”
“Development has been the government’s biggest resolution in the past 10 years”, the Prime Minister said. He highlighted the resolutions of making India the third-largest economy in the world, supplying clean drinking water to every household, providing pucca homes to every poor, strengthening the armed forces by making them self-reliant, boosting the renewable energy space in the country, making India a green hydrogen hub, modernizing infrastructure development, creating new employment and self-employment opportunities in developed India, empowering skill development and shaping the future of the youth. Referring to a recent study, the Prime Minister informed that job creation has seen record numbers in the private industry in the last 18 years.
Applauding the Digital India movement, the Prime Minister said Bharat stands as a shining example of a digital payment system in the world. Referring to the G20 Summit, he underlined that even the developed countries of the world are amazed by our digital movement.
The Prime Minister observed the growth of competition and challenges with India’s progress and warned against those who look at the nation’s progress as a challenge while inflicting harm on India’s democracy, demography and diversity. Quoting a judgement by the Supreme Court of India, the Prime Minister said, “It seems that a strong effort is being made to undermine India’s progress by creating doubt and weakening its foundations in every endeavor. Such efforts must be culled from the source.” He stressed the need for serious deliberations by the entire House on the observations made by the Supreme Court of India and also urged the citizens to remain vigilant of such forces. “India will never tolerate anti-national conspiracies”, PM Modi added
Shri Modi reiterated that the world is treating India’s progress with extreme seriousness while also noticing all the intricacies. He stressed the need for the contributions of each Member of the House to accomplish the resolutions and create a developed India. He urged the Members to come forward with the belief in national welfare. “We must walk shoulder to shoulder and fulfill the dreams and expectations of the citizens”, PM Modi emphasized. He also stressed the importance of positive politics in the present era. “Let us compete on good governance, delivery and fulfilling the expectations of the people”, he added.
During the speech, the Prime Minister also condoled the unfortunate deaths of victims in a stampede accident in Hathras of Uttar Pradesh. He wished a speedy recovery for the injured in the accident. He also informed the house that the state government was actively engaged in the search and rescue operations while the senior officials of the Central Government were in constant touch with the State Government to ensure all necessary help for the victims.
Prime Minister Modi especially congratulated the first-time Members of Parliament and expressed confidence that they will have a lot to learn. He concluded his address by expressing his gratitude towards the President’s Address and thanked the Members for their thoughts and contributions to the Motion of Thanks.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
‘‘ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତବାସୀ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସୁଶାସନ ଜାରି ରଖିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି’’
‘‘ଲୋକମାନେ ‘ଜନସେବା ହିଁ ପ୍ରଭୁ ସେବା’, ଅର୍ଥାତ୍ ମାନବିକତାର ସେବା ହିଁ ଭଗବାନଙ୍କ ସେବା' ବିଶ୍ୱାସ ନେଇ ନାଗରିକଙ୍କ ସେବା କରିବା ଲାଗି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦେଖିଥିଲେ’’
‘‘ଲୋକମାନେ ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିଛନ୍ତି’’
‘‘ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିଛୁ’’
‘‘୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆସ୍ଥା, ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି’’
‘‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ହିଁ ଆମର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ’’
‘‘ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶର ବିକାଶ ହୁଏ, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଏ’’
‘‘ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମେ ତିନି ଗୁଣ ବେଗରେ କାମ କରିବୁ, ତିନି ଗୁଣ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ କରିବୁ ଏବଂ ତିନି ଗୁଣ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବୁ’’
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ସଂସଦରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ଅଭିଭାଷଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତର ବିଚାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିବା ସହ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ନିଜର ମତ ରଖିଥିବା ବେଳେ ଗତକାଲି ଓ ଆଜି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସଦ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଗୃହର ନିୟମକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ନିଜର ମତ ରଖିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ କୌଣସି ଅଭିଜ୍ଞ ସାଂସଦଙ୍କ ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଚାର ଏହି ବିତର୍କର ମାନକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ନିର୍ବାଚନରେ ନିଜର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରି ସରକାର ଚୟନ କରିଥିବାରୁ ମତଦାତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିବାରୁ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ଏହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିଶ୍ୱରେ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, 'ଜନସେବା ହିଁ ପ୍ରଭୁ ସେବା' ଅର୍ଥାତ୍ ମାନବିକତାର ସେବା ହିଁ ଭଗବାନଙ୍କ ସେବା ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ନାଗରିକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ତାଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଜନସେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
୨୦୧୪ ପରେ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଭୋଟରମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆଣିଛନ୍ତି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏବେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ । ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଦଳିଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ଗର୍ବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନେସନ୍ ଫର୍ଷ୍ଟବା ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହା ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସର୍ବ ପନ୍ଥ ସମଭାବଅର୍ଥାତ୍ ସବୁ ଧର୍ମ ସମାନ ନୀତିରେ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତି ଏବଂ ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଶାସନ ମଡେଲ ଦେଖିଥିଲା। ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଓ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସନ୍ତୋଷର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ନୀତିରେ ସନ୍ତୁଳନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ର ସଂକଳ୍ପ କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସନ୍ତୁଳନ ଦର୍ଶନର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା। କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ପାଳି ଆକାରରେ ଭାରତବାସୀ ଏହାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିର୍ବାଚନ ପୁଣି ଥରେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପରିପକ୍ୱତା ଏବଂ ଆଦର୍ଶବାଦକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ‘‘ଲୋକମାନେ ଆମର ନୀତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଇଛନ୍ତି’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ଲୋକମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସୁଫଳ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ସର୍ବଦା ଚାହୁଁଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଭାରତର ଗାଁ ଓ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନଶୈଳୀ ଓ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ବିକଶିତ ସହରମାନଙ୍କ ସହ ଭାରତର ସହରଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଓ ସମାନ ସୁଯୋଗର ଉପଲବ୍ଧତା । ଏହା ଦକ୍ଷତା, ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆଦର୍ଶକୁ ଆନ୍ତରିକତା ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବେ । ୨୦୪୭ ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ୭ ଦିନ କାମ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ‘‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଆମ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଷ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ର ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ନିରାଶାଜନକ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହରାଇବା ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ନିରାଶାର କଳା ବାଦଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ନୀତିଗତ ସ୍ଥାଣୁତା ଯୋଗୁଁ ଦେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ତାଲିକାକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ଘର, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେଉ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଶସ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ହେଉ, ଲାଞ୍ଚ ଏକ ସାଧାରଣ ଅଭ୍ୟାସ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟର ଖରାପ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ନିଜ ଭାଗ୍ୟକୁ ଦାୟୀ କରି ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ‘‘ସେମାନେ ଆମକୁ ଚୟନ କଲେ, ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆରମ୍ଭ କଲେ’’, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, କିଛି ବି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ବୋଲି ଭାବୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସରକାର ସବୁକିଛି ସମ୍ଭବରେ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲେ। ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଫଳ ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ସର୍ବୋଚ୍ଚ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ, ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ନୀତି, ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଏବଂ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ମତଦାନ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଧାରା ୩୭୦ର ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିବାରୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି।
୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆସ୍ଥା, ଆଶା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସଫଳତାର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନେ ଯେତିକି ଉତ୍ସାହିତ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଥିଲେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଉତ୍ସାହିତ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଅଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭାରତକୁ ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମକୁ ଆମର ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଶକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ବିକାଶ ପଥ ଆପଣାଇଛି ତାହା ଏବେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବୁ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଭାରତ ଖୁବଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଦେଶ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଛୁଇଁବ ।
ଯଦିଓ ଦେଶ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ ତଥାପି ସରକାର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସେବାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟୋଜିତ ହେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଗରିବଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିବା ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ତିନି ଗୁଣ ବେଗ ଓ ପ୍ରୟାସରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ତିନି ଗୁଣ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୂଚିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଏଭଳି ସଫଳତା ତୁଚ୍ଛ ରାଜନୀତି ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଏ’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତାକୁ ବାଛିଛନ୍ତି।
୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ସିକ୍କିମ୍ ଓ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଜନମତକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବିପୁଳ ବିଜୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ଭୋଟ ପ୍ରତିଶତ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ଆମ ସହ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ନମ୍ରତାର ସହ ଲୋକଙ୍କ ଜନାଦେଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ବୁଝିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ବାଛିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଭାରତ ସାମୂହିକ ଭାବେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଶୃଙ୍ଖଳା, ଅରାଜକତା ଏବଂ ବିଭାଜନକାରୀ ରାଜନୀତିର ମାର୍ଗ ଚୟନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଦେଶକୁ ଆର୍ଥିକ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ପ୍ରସାର ଆଡ଼କୁ ଠେଲି ଦେଉଥିବା ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ବିରୋଧରେ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ସେ ଚେତାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଜରିଆରେ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବା ସହ ଗୃହର ପବିତ୍ରତା ଯେପରି ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ସଂଶୋଧନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଯୁଗ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଦେଶରେ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ବ୍ୟାପକ ଅତ୍ୟାଚାର ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ନୂଆ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ନଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର କ୍ୟାବିନେଟରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିବା ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଜଗଜୀବନ ରାମଜୀ, ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ସୀତାରାମ କେଶରୀ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ନେତାଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଦାର୍ଶନିକ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଚିକାଗୋ ଭାଷଣକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଏପରି ଏକ ଧର୍ମ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱୀକୃତି ଶିଖାଇଛି । ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବିବିଧତା କେବଳ ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ହିନ୍ଦୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏକତାର ଭାବନା ଯୋଗୁଁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ହିନ୍ଦୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ ଓ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି ବୋଲି କହି ସେ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ହୋଇଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବା ଲାଗି ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ଏକ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ (ସିଡିଏସ୍) ନିଯୁକ୍ତି ପରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଏହି ସାମରିକ ସାଂଗଠନିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଯୁବ ହେବା ଦରକାର ଏବଂ ଆମ ବାହିନୀରେ ଯୁବକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଯୁଦ୍ଧଯୋଗ୍ୟକରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଂସ୍କାର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ।
ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ହେଉ କି କୌଶଳ, ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି ଏବଂ ତେଣୁ ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ ଓ ଅପବାଦ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଭଳି ଉଦୀୟମାନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମ ସେନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଅତୀତରେ ବିଭିନ୍ନ ଦୁର୍ନୀତି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଅତୀତରେ ‘‘ୱାନ୍ ରାଙ୍କ, ୱାନ୍ ପେନସନ୍’’ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀର ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଓଆରଓପି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ୧.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ପେପର ଲିକ୍ କୁ ନେଇ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ଘଟଣାକୁ ରୋକିବା ଦିଗରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିଟ୍-ସ୍ନାତକ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଲିକ୍ ଘଟଣାରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅନେକଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ସ୍କ୍ରିନିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
‘‘ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଂକଳ୍ପ’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇଦେବା, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଦେଶରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଭାରତକୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ବିକଶିତ ଭାରତରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆଦି ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବା । ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛିଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଡିଜିଟାଲ ଅଭିଯାନରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ ଆହ୍ୱାନ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ବିବିଧତାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ଏକ ରାୟକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଜଣାପଡୁଛି ଯେମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏବଂ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରି ଏହାରର ପ୍ରଗତିକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ଉତ୍ସରୁ ନିପାତ କରାଯିବା ଦରକାର। ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଦେଇଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ସମଗ୍ର ଗୃହରେ ଗମ୍ଭୀର ବିଚାର ବିମର୍ଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଶକ୍ତିଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ଭାରତ କେବେ ବି ବରଦାସ୍ତ କରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଓ ସମସ୍ତ ଜଟିଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛି । ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଗୃହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ସଭ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ‘‘ଆମକୁ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆଶାପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ରାଜନୀତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆସନ୍ତୁ ସୁଶାସନ, ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା।
ଭାଷଣ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହାଥରସରେ ଘଟିଥିବା ମର୍ମନ୍ତୁଦ ଦଳାଚକଟା ଘଟଣାରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହିତ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଆହତଙ୍କ ଆଶୁ ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସଦନକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶେଷ କରି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସଦ ହୋଇଥିବା ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ବିଚାର ଓ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।