Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“The people of India have reposed faith in our government’s track record over the past 10 years and have given us the opportunity to continue good governance for the third time”
“People saw our commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God”
“People rewarded the zero tolerance for corruption”
“We worked for Santushtikaran instead of Tushtikaran - for saturation rather than appeasement”
“Belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”
“Nation First is our only goal”
“When a country develops, a strong foundation is laid to fulfill the dreams of future generations”
“In the third term, we will work at three times the speed, apply three times the energy and deliver three times the results”
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister expressed his gratitude towards the President’s Address and highlighted the idea of Viksit Bharat which was the focal point of the address. He underlined that the President of India raised important issues in her address and also thanked her for her guidance.
As many members shared their thoughts over the President’s address, yesterday and today, Shri Modi especially thanked the first-time Members of Parliament who shared their thoughts on the President's address by respecting the rules of the House. He remarked that their demeanor was no less than any seasoned Member of Parliament and their thoughts have further enriched the merit of this debate.
Thanking the electorate for choosing the government by exercising their franchise in the world’s largest election, the Prime Minister expressed gratitude to the citizens of India for electing the present government for the third time in a row and termed it a moment of pride in the democratic world. He underlined that the government's efforts for the past 10 years were the deciding factor for the voters and highlighted the government’s commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God. He mentioned that more than 25 crore poor have been lifted out of poverty in such a short span for the first time since independence.
Reiterating the stand of Zero Tolerance for corruption after 2014, the Prime Minister said that the electorates of the country brought them to power again. “Today India’s reputation has improved across the world. Every Indian now feels proud.” Shri Modi stated that each of his government’s policies, decisions and work prioritize India. Throwing light on the growing presence of India on the global stage, the Prime Minister said that the outlook of the world towards the nation has transformed and it instills pride in every citizen. Prime Minister Modi emphasized the sole aim of ‘Nation First’ which is reflected in the policies and decisions of the government. With this belief, the Prime Minister said that the government has continued the process of reforms throughout the nation. He said that in the last 10 years, the government has strived to serve the people with the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of’ Sarv Panth Sambhav’, which means all religions are equal.
Shri Modi remarked that India had seen the appeasement politics and governance model of appeasement for a long time now. The Prime Minister highlighted that for the first time in India, his Government worked towards secularism with satisfaction and confirmation of the people. He underlined that satisfaction for him meant achieving saturation in various policies of the Government and accomplishing their resolve of ensuring service delivery to the last person of India. Shri Modi added that this philosophy of saturation for him, in the true sense meant social justice and secularism, and has been approved by the people of India in the form of the third consecutive term.
The Prime Minister noted that this election has once again proved the maturity and idealism of the people of India. “People have shown trust in our policies, intentions and commitment”, the Prime Minister emphasized. He said that the people have endorsed the resolution of Viksit Bharat in this election.
Underlining the importance of a developed nation, the Prime Minister said that the dreams of every citizen of the country are fulfilled when it progresses, while simultaneously laying the foundation for fulfilling the aspirations of the future generations as well. The Prime Minister emphasized that the people of India deserve to reap the benefits of a developed India which the previous generations have always longed for. He said that the creation of Viksit Bharat would drastically improve the living conditions and the quality of life in the villages and cities of India while also instilling a feeling of pride among the people and creating numerous opportunities for them. “India’s cities will participate equally with other developed cities of the world”, he assured.
The Prime Minister said that Viksit Bharat refers to the availability of multiple and equal opportunities for each citizen of the country. It ensures growth for everyone based on skills, resources and potential.
Prime Minister Modi assured the citizens of India that the government will make all possible efforts to realize the ideal of Viksit Bharat in earnest and honesty. “Every moment of time and every cell of our bodies is dedicated to the idea of creating a Viksit Bharat”, Shri Modi emphasized, “24 by 7 for 2047.”
The Prime Minister recalled the period before 2014 when the entire nation was in a state of despair. Terming the loss of confidence among the citizens as the biggest loss to the nation during the period, the Prime Minister said that it created a cloud of disappointment. He recalled that it was an era marred by scams and policy paralysis pushing the country into the list of fragile five economies. Common citizens had lost all hope, he said, adding that bribery was a common practice, be it for house, gas connection or to receive grains through the Public Distribution system.
The Prime Minister said that the citizens of the country were forced to go about their everyday life blaming their fate for the poor condition of the state before 2014. “They chose us, ushering in a moment of change”, he added.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts in transforming those who once thought that nothing was possible into believing that everything is possible. Listing down the government’s achievements, the Prime Minister mentioned a successful 5G rollout, highest coal production, transformative policies to strengthen the nation’s banking system, zero tolerance policy for terrorism and abrogation of Article 370. “As the walls of Article 370 have been demolished, democracy is strengthening”, he added, noting the record voter turnouts in the recently concluded general elections.
“The belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”, the Prime Minister said. This belief, the Prime Minister said, symbolizes accomplishment by determination.
Shri Modi remarked that citizens were as excited and confident today, as they were during our freedom struggle, to make India a developed nation. Hailing the progress of the country in the last 10 years, the Prime Minister said, “Today Bharat needs to compete with itself. We have to break our old records and take the country to the next level.” PM Modi continued that the path of development that India has taken in the last decade has now become a benchmark. He expressed confidence that the country will progress at a faster pace, saying, “We will take every sector to the next level.”
Shri Modi highlighted that in the last 10 years, India grew from the 10th largest to the 5th largest economy in the world, while expressing confidence that India will soon be the 3rd largest economy in the world. Underlining that India has now become one of the largest mobile manufacturers and exporters in the world, Prime Minister Modi expressed confidence that the nation would scale similar heights in the field of semiconductors in the government’s third term.
The Prime Minister reiterated that even though the nation would conquer new milestones and reach new heights, the government will be rooted in the service of the common citizens. Shri Modi touched upon the 4 crore pucca houses that were handed to the poor and informed that 3 crore new houses will be built in the coming times. Referring to the rise of women's self-help groups, the Prime Minister informed about the government’s plan of action to create 3 crore Lakhpati Didis. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to working at three times the speed and effort in its third term and also producing three times the result.
The Prime Minister said that a government coming to power for the third time in a row after 60 years signifies the efforts of the government and the trust created by it among the citizens. “Such feats are not achieved by petty politics but by the blessings of the citizens”, PM Modi said, adding that the people have chosen stability and continuity.
The Prime Minister also lauded the people’s mandate in the legislative assembly elections held in the four states of Odisha, Andhra Pradesh, Sikkim and Arunachal Pradesh and also mentioned massive victories in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh in the Lok Sabha elections. He also touched upon the increasing vote share in multiple states across the nation. “Janta Janardan is by our side”, he added.
Reflecting on the recent Lok Sabha election results, the Prime Minister urged the opposition to accept the mandate of the people with humility and understand the people’s message. He said that the people have chosen the path of development and are determined to realize the goal of Viksit Bharat. Noting that India must collectively embark on a new journey of development, the Prime Minister asked the citizens of India to remain vigilant against those choosing the path of chaos, lawlessness and divisive politics. He also warned against the unsuitable economic policies that tend to push the nation towards economic chaos and the spread of misinformation in the country. The Prime Minister also urged the opposition through the Speaker to maintain the decorum and dignity of the august House and also suggested the Speaker take corrective measures so that the sanctity of the House remains unperturbed.
Speaking about the era of Emergency, the Prime Minister said that those ruling the nation had created a dictatorial atmosphere in the country causing widespread cruelty to the citizens and injustice to the nation. He also recalled the time when Baba Saheb Ambedkar resigned from the Cabinet citing his resentment towards the then government's lack of action to protect the rights of backward classes and scheduled castes as promised in the new Indian constitution. He also highlighted the atrocities caused to other prominent leaders such as Jagjivan Ram ji, Chaudhary Charan Singh ji and Sitaram Kesri ji.
Quoting philosopher Swami Vivekanand’s Chicago speech, the Prime Minister said that he takes pride in belonging to a religion that has taught tolerance and universal acceptance to the world. He held that Bharat’s democracy and diversity have flourished only because of tolerance and the spirit of unity of the Hindu community. He also expressed concern that today, the Hindu community is being falsely accused and conspired against.
Hailing the valor and strength of the armed forces of India, Shri Modi highlighted that there were a host of reforms undertaken in the defence sector in the last 10 years and mentioned modernizing and equipping India’s armed forces to take on every challenge. Shri Modi stressed that the government is making all efforts for the armed forces to be battle-ready, keeping in mind the motive of national security. Underlining the importance of setting up a theatre command, Shri Modi expressed satisfaction that work is being done in the direction of establishing this long overdue military organizational structure after the appointment of the Chief of Defence Staff (CDS).
The Prime Minister highlighted that important reforms are being undertaken to make our armed forces self-reliant in Aatmanirbhar Bharat. He stressed that the armed forces should be young and there is a need to increase the number of youngsters in our forces. Shri Modi underlined that national security is a serious matter and the Government is undertaking timely reforms to make the armed forces ‘battle-worthy’.
Shri Modi noted that there is an enormous change in the landscape of warfare, be it the weapons or technique and hence, there is a huge responsibility on the government to strengthen our forces to tackle such emerging challenges despite false allegations and accusations. He pointed out that various corruption scandals had stalled the strengthening of the capabilities of the armed forces.
The Prime Minister highlighted that his Government in the past had implemented the “One Rank, One Pension” scheme which was stalled for a long time. He added that despite the difficulties of Covid pandemic, his government had granted 1.2 lakh crore rupees for the implementation of OROP scheme.
Expressing concern over the recent paper leaks, the Prime Minister assured the youth of the country that his government is extremely serious about preventing such incidents in the future and is working on a war footing to fulfill its responsibilities towards them and the nation. He said several arrests have been made across the country in concern to the NEET-UG paper leak incident. Shri Modi said, “The Central government has already introduced a strict law. Necessary steps are being taken to strengthen the entire screening system.”
“Development has been the government’s biggest resolution in the past 10 years”, the Prime Minister said. He highlighted the resolutions of making India the third-largest economy in the world, supplying clean drinking water to every household, providing pucca homes to every poor, strengthening the armed forces by making them self-reliant, boosting the renewable energy space in the country, making India a green hydrogen hub, modernizing infrastructure development, creating new employment and self-employment opportunities in developed India, empowering skill development and shaping the future of the youth. Referring to a recent study, the Prime Minister informed that job creation has seen record numbers in the private industry in the last 18 years.
Applauding the Digital India movement, the Prime Minister said Bharat stands as a shining example of a digital payment system in the world. Referring to the G20 Summit, he underlined that even the developed countries of the world are amazed by our digital movement.
The Prime Minister observed the growth of competition and challenges with India’s progress and warned against those who look at the nation’s progress as a challenge while inflicting harm on India’s democracy, demography and diversity. Quoting a judgement by the Supreme Court of India, the Prime Minister said, “It seems that a strong effort is being made to undermine India’s progress by creating doubt and weakening its foundations in every endeavor. Such efforts must be culled from the source.” He stressed the need for serious deliberations by the entire House on the observations made by the Supreme Court of India and also urged the citizens to remain vigilant of such forces. “India will never tolerate anti-national conspiracies”, PM Modi added
Shri Modi reiterated that the world is treating India’s progress with extreme seriousness while also noticing all the intricacies. He stressed the need for the contributions of each Member of the House to accomplish the resolutions and create a developed India. He urged the Members to come forward with the belief in national welfare. “We must walk shoulder to shoulder and fulfill the dreams and expectations of the citizens”, PM Modi emphasized. He also stressed the importance of positive politics in the present era. “Let us compete on good governance, delivery and fulfilling the expectations of the people”, he added.
During the speech, the Prime Minister also condoled the unfortunate deaths of victims in a stampede accident in Hathras of Uttar Pradesh. He wished a speedy recovery for the injured in the accident. He also informed the house that the state government was actively engaged in the search and rescue operations while the senior officials of the Central Government were in constant touch with the State Government to ensure all necessary help for the victims.
Prime Minister Modi especially congratulated the first-time Members of Parliament and expressed confidence that they will have a lot to learn. He concluded his address by expressing his gratitude towards the President’s Address and thanked the Members for their thoughts and contributions to the Motion of Thanks.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাস্ত্রপতিনা লোক সভাদা ৱা ঙাংখিবগী থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা পাউখুম পীখ্রে
“হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎখিবা থবক ভারতকী মীয়াম্না অমুক হন্না থাজবা থম্লে অমসুং অহুমলকশুবা ওইবা মখা তানা অফবা লৈঙাক চৎথনবা ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীরে”
“জন সেবা হি প্রভু সেবা হায়বদি মীওইবগী থবক তৌবা অসি ঈশ্বরগী থবক তৌবনি হায়না থাজবগা লোয়ননা মীয়ামগী য়াইফনবা ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিং মীয়াম্না উরে”
“শেঞ্জা-থুমজা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্তবগী কান্নবা মীয়াম্না ফংলে”
“ঐখোয়না তুস্তিকারনগী মহুত্তা সানতুস্তিকারনগীদমক থবক তৌরে-পেনহনবগী থবক তৌবগী মহুত্তা চাদা ১০০ থবক পাংথোক্লে”
“মীওই করোর ১৪০গী থাজবা অমসুং অনিংবশিং অসি চাউখৎনবগী অকনবা শাফু অমা ওইরে”
“লৈবাক্কী থবক্না হান্না হায়বসি ঐখোয়গী অমতা ঙাইরবা পান্দমনি”
“লৈবাক অমা চাউখৎলকপা মতমদা, তুংগী মীরোলশিংগীদমক অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে”
“অহুমশুবা তার্মদা, ঐখোয়না খোঙজেল শরুক য়াংনা অহুম থবক তৌগনি, থৌনা শরুক অহুম শীজিন্নগনি অমসুং মহৈ শরুক অহুম ফংহনগনি”
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Imphal
ঙসি লোক সভাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসনগী পাউখুম পীখ্রে।
হাওসতা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা মহাক্কী তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং ৱারোল অদুদা মরুওইবা মীৎয়েং থমখিবা চাউখৎলবা ভারতকী ৱাখল্লোন শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী ৱারোলদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা মরুওইবা ৱাফমশিং পুখৎলে অমসুং মহাক্কী লমজিংগীদমক মহাক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঙরাং অমসুং ঙসি মেম্বর কয়ানা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকপগুম, হাওসকী নিয়মশিং ইকায়খুম্নবা উৎতুনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকপগীদমক শ্রী মোদীনা অহানবা ওইনা কারকপা এম.পিশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মখোয়গী থকশি-খাসি অসি অরিবা এম.পি অমদগী তাবা নত্তে অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংনা মখা তানা খন্ন-নৈনবা অসি হেন্না ফগৎহল্লে।
মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মীখলগী থবক্তা মখোয়গী ভোৎ থাদবগী হকশিং শীজিন্নদুনা সরকার খনবগীদমক ভোত্তরশিং থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, অহুমলকশুবা ওইনা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসি খল্লকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসি গনতন্ত্র চৎপা মালেম অসিগী চাউথোকচবা মিকুপ অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা সরকারনা পাংথোকখিবা থবকশিং অসিনা ভোত্তরশিংনা ৱারেপ লৌনবা মচাক অমা ওইখি অমসুং জন সেবা হি প্রভু সেবা হায়বদি মীওইবগী থবক তৌবা অসি ঈশ্বরগী থবক তৌবনি হায়না থাজবগা লোয়ননা মীয়ামগী য়াইফনবা ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিং মীয়াম্না উরে। নিংতম্বা মতুংদগী অহানবা ওইনা তেল্লবা মতম অসিগী মনুংদা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহল্লে।
২০১৪গী মতুংদা লৌখিবা শেঞ্জা-থুমজা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্তবগী ফিরেপ অমুক হন্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী ভোত্তরশিংনা মখোয়দা অমুক হন্না শক্তি শীন্নরে। ঙসিদি ভারত শীনবা থুংনা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলে। হৌজিক ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওরে। মহাক্কী সরকারগী থৌশিল খুদিংমক, ৱারেপ খুদিংমক ভারতনা মরুওইনা লৌরি। মালেম্না লৈবাক অসিদা য়েংলিবা মীৎয়েং অওনবা লাক্লে অমসুং ‘লৈবাক্না অহানবা’ হায়রিবা অসিগী পান্দম সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংদা মমি তারে। সরকারনা লৈবাক শীনবা থুংনা অওনবা পুরক্নবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, সবকা সাথ সবকা বিকাস অমসুং সর্ব পন্থ সম্ভম হায়বদি লাইনিং খুদিংমক মান্নৈ হায়বা ফিদমশিংগা লোয়ননা সরকারনা মীয়ামগী থবক তৌরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মতম কয়াগী মমাঙদগী ভারতনা পেনহলবগী রাজনিতি অমসুং পেনহলবগী লৈঙাক্কী নমুনা উদুনা লাক্লে। ভারত্তা অহানবা ওইনা মীয়াম অপেনবা ফংদুনা অমসুং থাজবগা লোয়ননা মহাক্কী সরকারনা লাইনিংদা মান্নবা মীৎয়েং য়েংবগী থবক পায়খৎলে। অপেনবা হায়বসি মহাক্কী ওইবা ৱাহন্থোক্তা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিং চাদা চাদা থবক ওইনা পাংথোকপা অদুনি অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী লাপ্পা মফমদা লৈবা মীওইদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সরকারগী ৱাশক থবক ওইনা পাংথোকপা অদুনি। মহাক্কী ওইনা চাদা ১০০ থবক পাংথোকপা মহাক্কী ৱাঙুলোন অসি, অচুম্বা ৱাখল্লোন অমদা খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং লাইনিংদা মীচং-মীখায় নাইদবা অদুবুনি অমসুং অহুমলকশুবা তার্মগী মওংদা ভারতকী মীয়াম্না অয়াবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মীয়ামগী মপুংফাবা অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং অদু হন্দক্কী মীখল অসিনা অমুক হন্না উৎথোক্লে। ঐখোয়গী থৌশিলশিং, থবকশিং অমসুং পান্দমশিংদা মীয়াম্না থাজবা লৈরে। হন্দক্কী মীখল অসিদা মীয়াম্না বিকসিত ভারতকী ৱারেপ অয়াবা পীরে।
চাউখৎলবা লৈবাক অমগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমা চাউখৎপা মতমদা লৈবাক অদুগী নাগরিক খুদিংমক্কী মঙলানশিং মঙফাউনবা ঙম্মী অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী য়ুম্ফম থোল্লি। হৌখ্রবা মীরোলশিংনা মতম পুম্নমক্তা পামজরম্বা চাউখৎলবা ভারত অমগী কান্নবশিং ভারতকী মীয়াম্না ফংফম থোকই। বিকসিত ভারত অমা শেমগৎলকপদগী হিংবগী ফিবমশিং অমসুং ভারতকী খুঙ্গং অমসুং সহরশিংদা পুন্সি মহিংগী থাকশিং অঙকপা ফংনা হেনগৎলে অমসুং মীয়াম মরক্তা থাজবগী ৱাখল অমা পোকহল্লে অমসুং মখোয়গীদমক খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। ভারতকী সহরশিং অতোপ্পা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী সহরশিংগা মান্নরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলবা ভারত হায়বদি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবশিং চপ মান্না ফংহনবা অদুনি। মীওই খুদিংমক হৈথোই-শিংথোইবা, লন-থুম অমসুং থবক তৌবা ঙম্বদা য়ুম্ফম ওইরগা চাউখৎহনবা অদুবুনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি অথুবা মতমদা অমসুং থম্মোয় শেংনা বিকসিত ভারত থবক ওইনা পাংথোক্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎকনি। মিকুপ খুদিং অমসুং ঐখোয়গী হকচাংশিংগী সেল খুদিংমক বিকসিত ভারত অমা শেম্নবগী ৱাখলদা কৎথোক্লে অমসুং ২০৪৭গীদমক ২৪x৭ থবক তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাঙদা লৈবাক অসি অৱাবা ফিবম অমদা লৈরমখি। মতম অদুদা মীয়াম মরক্তা থাজবা মাঙখিবা হায়বসি লৈবাক্কী অচৌবা মাঙজবা অমনি। মসিনা অচৌবা নিংবা কাইবা অমা ওইখি। মতম অদুদা স্কামশিং অমসুং থৌশিল শোইবদগী লৈবাক অসিগী নিংখাইরবা শেন্মিৎলোন লৈবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা য়াওখি। মীচম মীয়ামগী থাজবশিং মাঙখি অমসুং য়ুম শাবা, গ্যাস পীবা নত্ত্রগা পি.দি.এসকী খুৎথাংদা চেং য়েন্থোকপা য়াওনা থবক কয়াদা চৎনবী অমা ওইনা শেঞ্জা-থুমজা লৈখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাঙদা মখোয়গী লায়রবগী ফিবমশিং লৈবাক অসিনা মদুনা মখোয়গী মরাইবক্তা তাইশিন্নহনখি। অহোংবা অমা পুরক্নবা মখোয়না ঐখোয় খল্লকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা মতম অমদা করিগুম্বা অমতা ওইথোক্লরোই হায়না থাজরম্বা খুদিংমক হৌজিক থবক ওইনা পাংথোক্লে। মাইপাক্না ৫-জি শীজিন্নবা হৌরে, কয়লা খ্বাইদগী য়াম্না পুথোক্লে, লৈবাক্কী বেঙ্কগী থবকশিং ফগৎনবা অওনবা থৌশিলশিং চৎনরে, তেরোরিজম তুমিন্না য়েংদুনা লৈথোকপগী থবক তৌদ্রে অমসুং আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্লে। আর্তিকল ৩৭০গী ফক্লাং থুগায়বদগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল কনখৎলে। হন্দক পাংথোকখিবা মীখলশিংদা রেকোর্দ ওইনা ভোত্তরশিং থোক্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই করোর ১৪০গী থাজবা অমসুং অনিংবশিং অসি চাউখৎনবগী অকনবা শাফু অমা ওইরে। মসিগী থাজবা অসি, খাংবা কনবনা মাইপাকপগী খুদম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী ঐখোয়গী নিংতম খোঙজং মনুংদা হরাওবা অমসুং থাজবা লৈখিবা অদুগুম্না, চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক মীয়াম হরাওরে। ঙসি ভারত মশামক্কা চাংদম্নবা দরকার ওইরে। ঐখোয়না অরিবা রেকোর্দশিং থুগায়রে অমসুং লৈবাক অসি মথংগী থাক অমদা পুখৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা ভারতনা চৎখিবা চাউখৎপগী লম্বী অসি হৌজিক পাদম অমা ওইরে। লৈবাক অসি য়াংনা চাউখৎকনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং ঐখোয়না হিরম খুদিংমক মথংগী থাক অমদা পুখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ১০শুবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরকখি। ভারত অথুবা মতমদা মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। হৌজিক ভারত মালেমদা মোবাইল খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপা লৈবাক অমা ওইরে। সরকার অসিগী অহুমশুবা তামর্দদা সেমিকন্দক্তরশিংগী লমদা মসিগা মান্নবা থাকশিংদা লৈবাক অসি পুখৎকনি।
অমুক হন্না থাজবা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা অনৌবা মাইপাকপা কয়া ফংলবা অমসুং অনৌবা থাক কয়া য়ৌরবসু, সরকারনা মীচম মীয়ামগী থবকশিং তৌগনি। লায়রবশিংদা পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ শীন্নখ্রে অমসুং অনৌবা য়ুম করোর ৩ শারগনি। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী ফিবম ফগৎলক্তুনা লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎনবা সরকারগী থৌরাং লৈরে। অহুমশুবা তার্মদা, ঐখোয়না খোঙজেল শরুক য়াংনা অহুম থবক তৌগনি, থৌনা শরুক অহুম শীজিন্নগনি অমসুং মহৈ শরুক অহুম ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৬০গী মতুংদা থংন-থংননা সরকার অমনা অহুমলকশুবা ওইনা শক্তি পায়রকপা অসি সরকারগী থবকশিং অমসুং মসিদা মীয়াম্না থাজবা থম্বদগী ওইথোকপনি। অসিগুম্বা মাইপাকপা অসি ইচম চম্বা রাজনিতি তৌবদগী ওইরকপা নত্তে, মসি মীয়ামগী থৌজালদগী ওইরকপনি। মীয়াম্না তুংদু-লৈতাবা অমসুং মখা চৎথবা পাম্মী।
ওরিসা, অন্ধ্র প্রদেস, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেস রাজ্যশিংগী এশেমব্লি মীখলশিংদা মীয়ামগী অপাম্বশিং অমসুং লোক সভা মীখলশিংদা রাজস্থান, মধ্য প্রদেস, ছতিসগরদা চাউনা মাইপাকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। লৈবাক শীনবা থুংনা রাজ্য কয়াদা ভোৎ ফংবগী চাং হেনগৎলকখিবা অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি জন্ত জনারদন অসি ঐখোয়গী মাইকৈদা লেপ্লি।
হন্দক পাংথোকখিবা লোক সভা মীখলশিংগী ফল পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম্না পীখিবা ফল অদু ওপোজিসন্না নোল্লুকপগা লোয়ননা য়াগদবনি অমসুং মীয়াম্না পীরিবা পাউজেল খঙগদবনি। মীয়াম্না চাউখৎপগী লম্বী খল্লে অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা অচেৎপা ফিরেপ লৈরে। ভারতনা অপুনবা ওইনা চাউখৎপগী লম্বীদা চৎমিন্নগদবনি অমসুং চরাংনবা, আইন লৈতাবা অমসুং তোখায় তাবা রাজনিতিগী লম্বীদা চৎলিবশিংদগী মিকুপ নাহুম শিংনা লৈগদবনি। লৈবাক অসিগা চুনদবা শেন-থুমগী থৌশিল লৈতবা অসিনা লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী লৈতাদবা ফিবম অমদা পুশিল্লি অমসুং লৈবাক অসিদা অরানবা ই-পাউশিং শন্দোকই।
হাওসকী চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্নবা স্পিকরগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসন্দা তকশিনখি অমসুং হাওসকী ফজবা ঙাক্নবা পায়খৎফম থোকপা থবকশিং পায়খৎনবা স্পিকরদা পাউতাক পীখি।
ইমর্জেন্সি মতমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক ঙাকখিবা মীওইশিংনা লৈবাক অসিদা দিক্তেতরশিপকী ফিবম অমা শেমখি অমসুং মীয়ামদা তমথিবা থবক কয়া চৎথখি অমসুং লৈবাক্কী মথক্তা অরানবা কয়া চৎথখি। ভারতকী অনৌবা সংবিধান্না ৱাশকখিবগী মতুংইন্না তোল্লবশিং অমসুং সেদুল কাস্তশিংগী হকশিং ঙাক্নবা মতম অদুগী সরকারনা থবক লৌখৎতবদগী মতম অদুদা বাবা সাহেব অম্বেদকার মন্ত্রীমন্দলগী ফম থাদোকখি। অতোপ্পা লুচিংবশিং হায়বদি জগজিবন রাম জি, চৌধুরি চরন সিংহ অমসুং সিতারাম কেসরি জিদা অৱাবা কয়া নংহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শ্বামী বিবেকানন্দগী চিকাগোগী ৱারোলগী নুঙগী ওইবা ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খাংবা কনবা অমসুং মালেমগী ওইনা য়ানবা লাইনিং অমগী মতাংদা মালেমদা খঙহনবগীদমক মহাক্না ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওহনখি। হিন্দু ফুরুপকী খাংবা কনবা অমসুং অমতা ওইবগী থৌনা অদুনা মরম ওইদুনা মহাক্না ভারতকী গনতন্ত্র অমসুং খেন্নবশিং অৱাংবা থাক্ত পুখৎখি। ঙসিদি হিন্দু ফুরুপ অসি মরাল শীরে অমসুং লাইনিং অসিগী মথক্তা লাল হৌরে।
ভারত লান্মীগী থৌনা অমসুং মপাঙ্গল থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ঙাক-শেলগী লমদা অচৌবা অওনবা কয়া পুরক্লে অমসুং শিংনরকপা খুদিংমক থেংনবা ঙম্নবা ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে অমসুং খুৎলায়শিং লৈরে। আর্মদ ফোর্সশিংগী লালগী থৌরা তৌনবা অমসুং লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী ৱাখল চেন্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। থিয়েতর কমান্দ অমা লিংখৎপগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ(সি দি এস) হাপ্লবা মতুংদা মতম কয়া পন্দুনা লাক্লবা মিলিতরি ওর্গনাইজেসন লিংখৎনবা থবক অসি পায়খৎপা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মানির্ভর ভারত্তা ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিং মশাম মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মরুওইবা অওনবশিং পুরক্লে। আর্মদ ফোর্সশিং নহারোলশিং মরাংকাইনা লৈগদবনি অমসুং ঐখোয়গী ফোর্সশিংদা নহারোলশিং মশিং হেনগৎহনবা দরকার ওইরে। লৈবাক্কী ঙাক-শেন অসি মরুওইবা ৱাফম অমনি অমসুং ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিং লানফমশিংগী থৌরাং তৌনবা সরকারনা মতম চানা অওনবশিং পুরক্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি খুৎলায়শিং নত্ত্রগা তেক্নিকশিংদা ওইগেরা, লাল্লোংদা অহোংবা কয়া লৈরে, অরানবা মরাল কয়া শীরবসু অসিগুম্বা নৌনা থোক্লক্লিবা শিংনবশিং থেংনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী ফোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈঙাক্কী অচৌবা দাইত্ব অমা লৈরি। তোঙান-তোঙানবা শেঞ্জা-থুমজাগী ৱাথোকশিংনা আর্মদ ফোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী থবকশিংদা খুরৌ থাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা “ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন” স্কিম মহাক্কী সরকারনা থবক ওইনা পাংথোকখ্রে। কোবিদ লাইচৎ মনুংগী খুদোংচাদবা মরক্তা, মহাক্কী সরকারনা “ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন” স্কিম চৎনহন্নবা লুপা করোর লাখ ১.২ পীখি।
হন্দক ৱাহংচে লিক ওইরকপগী মতাংদা নুংনাংবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংদা অসিগুম্বা থৌদোকশিং থোক্তনবা মহাক্কী সরকারনা থবক মপুংফানা পায়খৎকনি অমসুং নহারোলশিংগী অমসুং লৈবাক্কীদমক সরকার অসিনা পাংথোকফম থোকপা থবকশিং পাংথোক্নবা লালগী মওংদা থবক পায়খৎলি। নিত-য়ু.তি ৱাহংচে লিক ওইবগী থৌদোক্তা চেন্নবশিং লৈবাক শীনবা থুংনা ফারে। হান্নদগী হৌনা কেন্দ্র সরকারনা অকনবা আইন অমা চৎনদুনা লাকলি। থবক খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা সরকারনা অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে। ভারত মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা ৱারেপ, য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা, লায়রবা মীওই খুদিংমক পাক্কাগী য়ুম লৈহন্নবা, মখোয় মশা-মরোমদোমগী ওক্নবা পুথোকচদুনা আর্মদ ফোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লৈবাক অসিদা রিনিউএবল ইনর্জিগী থবক চাউখৎহন্নবা, ভারত গ্রিন হায়দ্রোজেনগী মফম অমা ওইহন্নবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা, চাউখৎলবা ভারত্তা অনৌবা থবকশিং পীনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং পীনবা, স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং নহারোলশিংগী তুংগী ফিবম শেম্নবা ৱারেপশিং লৌখি। হৌখিবা চহি ১৮ অসিদা লনাই উদ্যোগশিংদা থবক পীবগী থবকশিং রেকোর্দ ওইনা হেনগৎলে।
দিজিতেল ইন্দিয়াগী খোঙজং থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত মালেমদা দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেমগী মতিক চারবা খুদম অমা ওইরে। লৈবাক অসিদা জি-২০ মীফম মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা ফাওবা ঐখোয়গী দিজিতেলগী খোঙজং অসিদা অঙকপা পোক্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা চাউখৎলকপগা লোয়ননা চাংদম্নবা অমসুং শিংনবা কয়া হেনগৎলক্লে অমসুং ভারতকী গনতন্ত্র, অপুনবা মীশিং অমসুং খেন্নবশিং মাঙহন্নবা হোৎনরকপা অসি লৈবাক অসিগী শিংনবনি। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েল অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চিংনবা ফাওহন্দুনা অমসুং মপাঙ্গল শোন্থহন্দুনা ভারতকী চাউখৎপা থিন্থহন্নবা অকনবা থবক অমা পায়খৎপা মাল্লে। অসিগুম্বা থবকশিং মরুদগী হৌনা মুৎথৎকদবনি। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা পীখিবা ৱারেপ অদু হাওস অনিমক্না মপুংফানা খন্নবা দরকার ওইরে অমসুং অসিগুম্বা ফোর্সশিংদগী মীয়াম মীকুপ নাহুম শিংনা লৈগদবনি। ভারতনা কৈদৌঙৈদা লৈবাক্কী মায়োক্তা লৈবশিং খাংদুনা লৈথোক্লোই।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ভারতনা চাউখৎলকপা অসি মালেম্না হকজিন্না লৌনরি। ৱাশকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা হাওসকী মেম্বর খুদিংমক্কী থৌদাং দরকার ওই। লৈবাক্কী য়াইফনবা থবকশিংদা থাজবা থমদুনা মেম্বর খুদিংমক মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। মীয়ামগী অনিংবশিং থুংনবা অমসুং মঙলানশিং মঙফাউনবা ঙম্নবা ঐখোয় নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নগদবনি। হৌজিক্কী মতম অসিদা অফবা রাজনিতি অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয় অফবা লৈঙাক, মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবদা চাংদম্নসি।
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসকী হাথ্রাসতা নেৎখায়নবা থৌদোক অমদা মীওই কয়া লৈখিদবদা অৱাবা ফোঙদোকখি। থৌদোক অদুদা শোক্লবশিং অথুবা মতমদা ফগৎলক্নবা মহাক্না থৌনিজখি। রাজ্য সরকারগী অমসুং কেন্দ্র সরকারগী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা মী কনবা অমসুং মতেং পাংবগী থবকশিং পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হাওসতা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সংসদতা নৌনা কারকপা মেম্বরশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়না তম্বা য়াবশিং তমগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎলদুনা অমসুং থাগৎপগী মোসন্দা শরুক য়াখিবা মেম্বরশিং থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
Speaking in the Lok Sabha. https://t.co/5ESs5cBMcM
— Narendra Modi (@narendramodi) July 2, 2024
देश ने एक सफल चुनाव अभियान को पार करते हुए विश्व को दिखा दिया है कि ये दुनिया का सबसे बड़ा चुनाव अभियान था। pic.twitter.com/90LqV1Weij
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
The people of India have reposed faith in our government’s track record over the past 10 years and have given us the opportunity for the third time to continue good governance. pic.twitter.com/kZtM5TGBfK
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
जनता ने देखा है कि हमने गरीबों के कल्याण के लिए समर्पण भाव से 'जनसेवा ही प्रभुसेवा' के मंत्र को चरितार्थ किया है। pic.twitter.com/fyMmfyYSco
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
Zero-tolerance towards corruption. pic.twitter.com/hpVug2wW7A
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
हमारा एकमात्र लक्ष्य Nation First है। pic.twitter.com/HTNFmCVm1h
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
देश जब विकसित होता है, तब आने वाली पीढ़ियों के सपनों को पूरा करने के लिए एक मजबूत नींव तैयार हो जाती है। pic.twitter.com/8lRMj6gDfp
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024
तीसरे टर्म में हम तीन गुना स्पीड से काम करेंगे, तीन गुना शक्ति लगाएंगे और देशवासियों को तीन गुना परिणाम लाकर देंगे। pic.twitter.com/ztgm2dpvs3
— PMO India (@PMOIndia) July 2, 2024