প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদ প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“বিগত ১০ বছৰত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আমাৰ চৰকাৰৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখি তৃতীয়বাৰৰ বাবে সুশাসন অব্যাহত ৰখাৰ সুযোগ দিছে”
“জনতাই ‘জন সেৱা হি প্ৰভু সেৱা’ অৰ্থাৎ মানৱতাৰ সেৱা ঈশ্বৰৰ সেৱাৰ বিশ্বাসেৰে নাগৰিক সেৱাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক দেখিছিল”
“দুৰ্নীতিৰ শূন্য সহনশীলতাক পুৰস্কৃত কৰিলে ৰাইজে”
“আমি তুষ্টিকৰণৰ সলনি সন্তুষ্টিকৰণৰ বাবে কাম কৰিছিলো”
“১৪০ কোটি নাগৰিকৰ বিশ্বাস, আশা আৰু বিশ্বাস উন্নয়নৰ চালিকা শক্তি হৈ পৰে”
“ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম আমাৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য”
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লোকসভাত সংসদত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদৰ প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰ দিয়ে।
সদনত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে ভাষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে পৰিগণিত হোৱা বিকশিত ভাৰতৰ ধাৰণাটোক আলোকপাত কৰে। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে তেওঁৰ ভাষণত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ উত্থাপন কৰাৰ লগতে তেওঁৰ পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবেও ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণক লৈ বহু সদস্যই নিজৰ মতামত শ্বেয়াৰ সময়তে কালি আৰু আজি শ্ৰী মোদীয়ে বিশেষভাৱে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিৰ্বাচিত সাংসদসকলক যিসকলে সদনৰ নিয়মসমূহ সন্মান জনাই ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ওপৰত নিজৰ মতামত শ্বেয়াৰ কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ আচৰণ কোনো অভিজ্ঞ সাংসদতকৈ কম নাছিল আৰু তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাই এই বিতৰ্কৰ যোগ্যতাক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিছে।
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচনত নিজৰ ভোটাধিকাৰ সাব্যস্ত কৰি চৰকাৰ বাছনি কৰাৰ বাবে ভোটাৰক ধন্যবাদ জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন নিৰ্বাচন কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি গণতান্ত্ৰিক জগতখনৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত বুলি অভিহিত কৰে৷ বিগত ১০ বছৰে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই ভোটাৰৰ বাবে নিৰ্ণায়ক কাৰক বুলি আলোকপাত কৰি ‘জন সেৱা হি প্ৰভু সেৱা’ অৰ্থাৎ মানৱতাৰ সেৱা ঈশ্বৰৰ সেৱা বুলি বিশ্বাসেৰে নাগৰিক সেৱাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে।
২০১৪ চনৰ পিছত দুৰ্নীতিৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ স্থিতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ ভোটাৰসকলে তেওঁলোকক পুনৰ ক্ষমতালৈ আনিলে। ‘আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ সুনাম বৃদ্ধি পাইছে৷ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এতিয়া গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে।” শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো নীতি, সিদ্ধান্ত আৰু কামে ভাৰতক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান উপস্থিতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু ই প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মনত গৌৰৱৰ বীজ সিঁচিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ৰ একমাত্ৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিটো চৰকাৰৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তত প্ৰতিফলিত হয়। এই বিশ্বাসেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে সংস্কাৰৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে বিগত ১০ বছৰত চৰকাৰে সবকা সাথ সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰ আৰু’ সৰ্বপন্থ সম্ভৱ’ৰ নীতিৰে ৰাইজৰ সেৱাৰ বাবে চেষ্টা চলাইছে, অৰ্থাৎ সকলো ধৰ্ম সমান।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি আৰু শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি বহুদিনৰ পৰাই দেখি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ সন্তুষ্টি আৰু নিশ্চিতকৰণেৰে ধৰ্মনিৰপেক্ষতাৰ দিশত কাম কৰিছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে তেওঁৰ বাবে সন্তুষ্টিৰ অৰ্থ হ’ল চৰকাৰৰ বিভিন্ন নীতিত পৰিপূৰ্ণতা লাভ কৰা আৰু ভাৰতৰ প্ৰান্তীয় ব্যক্তিগৰাকীক সেৱা প্ৰদান নিশ্চিত কৰাই তেওঁলোকৰ সংকল্প৷ শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে তেওঁৰ বাবে এই পৰিপূৰক দৰ্শনে প্ৰকৃত অৰ্থত সামাজিক ন্যায় আৰু ধৰ্মনিৰপেক্ষতা বুজাইছিল আৰু একেৰাহে তৃতীয় কাৰ্যকালৰ ৰূপত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে অনুমোদন জনাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই নিৰ্বাচনে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ পৰিপক্কতা আৰু আদৰ্শবাদক পুনৰবাৰ প্ৰমাণ কৰিছে। “আমাৰ নীতি, উদ্দেশ্য আৰু দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত মানুহে বিশ্বাস দেখুৱাইছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ কয় যে এই নির্বাচনত বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পক ৰাইজে সমর্থন জনাইছে৷
উন্নত দেশৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সপোন পূৰণ হ’ব যেতিয়া দেশখন আগবাঢ়ি যায়, একে সময়তে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰো আকাংক্ষা পূৰণৰ ভেটি স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এনে এখন উন্নত ভাৰতৰ সুফল লাভ কৰাৰ যোগ্য যিটো পূৰ্বৰ প্ৰজন্মই সদায় আকাংক্ষা কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ গঢ় দিয়াৰ ফলত ভাৰতৰ গাঁও-নগৰৰ জীৱন-যাপনৰ অৱস্থা আৰু জীৱনৰ মানদণ্ড ভয়াৱহভাৱে উন্নত হয় আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত গৌৰৱৰ অনুভূতি জগাই তোলাৰ লগতে তেওঁলোকৰ বাবে অসংখ্য সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। “ভাৰতৰ চহৰসমূহে বিশ্বৰ অন্যান্য উন্নত চহৰসমূহৰ সৈতে সমানে অংশগ্ৰহণ কৰিব”, তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিকশিত ভাৰতে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে একাধিক আৰু সম সুযোগৰ উপলব্ধতাক বুজায়। ই দক্ষতা, সম্পদ আৰু সম্ভাৱনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সকলোৰে বাবে বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ নাগৰিকসকলক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰে আন্তৰিকতাৰে আৰু সততাৰে বিকশিত ভাৰতৰ আদৰ্শ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাব। “২০৪৭ চনৰ বাবে ২৪ ঘণ্টাই প্ৰতিটো মুহূৰ্ত আৰু আমাৰ শৰীৰৰ প্ৰতিটো কোষ বিকশিত ভাৰত সৃষ্টিৰ ধাৰণাটোৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ কথা দোঁহাৰে যেতিয়া সমগ্ৰ দেশ হতাশাত আছিল। নাগৰিকসকলে আস্থা হেৰুৱাই পেলাইছিল যিটো আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ষতি বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত হতাশাৰ ডাৱৰৰ সৃষ্টি হৈছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে কেলেংকাৰী আৰু নীতিগত পক্ষাঘাতৰ ফলত দেশখনক ভংগুৰ পাঁচখন অৰ্থনীতিৰ তালিকাত ঠেলি দিয়া এটা যুগ আছিল। সাধাৰণ নাগৰিকে সকলো আশা হেৰুৱাই পেলাইছিল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ঘৰৰ বাবেই হওক, গেছ সংযোগৰ বাবেই হওক বা ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে শস্য লাভৰ বাবেই হওক, উৎকোচ এটা সাধাৰণ প্ৰথাত পৰিণত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশখনৰ দুৰ্বল অৱস্থাৰ বাবে দেশৰ নাগৰিকসকলে নিজৰ ভাগ্যক দোষাৰোপ কৰি দৈনন্দিন জীৱনত আগবাঢ়িবলৈ বাধ্য হৈছিল।“তেওঁলোকে আমাক বাছনি কৰিছিল, পৰিৱৰ্তনৰ এক মুহূৰ্তৰ সূচনা কৰিছিল”, তেওঁ লগতে কয়।
এসময়ত একো সম্ভৱ নহয় বুলি ভবাসকলক সকলো সম্ভৱ বুলি বিশ্বাস কৰিবলৈ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। চৰকাৰৰ সাফল্যৰ তালিকাভুক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫জি প্ৰৱৰ্তন, সৰ্বাধিক কয়লা উৎপাদন, দেশৰ বেংকিং ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পৰিৱৰ্তনশীল নীতি, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা নীতি আৰু ৩৭০নং অনুচ্ছেদ বাতিলৰ কথা উল্লেখ কৰে। গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী হৈছে”, সদ্যসমাপ্ত সাধাৰণ নিৰ্বাচনত অভিলেখসংখ্যক ভোটাৰে ভোটাধিকাৰ সাব্যস্ত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ এইদৰে কয়।
“১৪০ কোটি নাগৰিকৰ বিশ্বাস, আশা আৰু বিশ্বাস উন্নয়নৰ চালিকা শক্তি হৈ পৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। এই বিশ্বাসে দৃঢ়তাৰে সাফল্যৰ প্ৰতীক বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়তো নাগৰিকসকল ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আজিৰ দৰেই উৎসাহিত আৰু আত্মবিশ্বাসী আছিল। বিগত ১০ বছৰত দেশৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘আজি ভাৰতে নিজৰ মাজতে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাটো প্ৰয়োজন। আমি আমাৰ পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰি দেশক পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ যাব লাগিব।” প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে বিগত দশকত ভাৰতে যি উন্নয়নৰ পথ গ্ৰহণ কৰিছে সেয়া এতিয়া এক মাপকাঠীত পৰিণত হৈছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে, “আমি প্ৰতিটো খণ্ডক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যাম।”
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ দশম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পৰা পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হৈছে, লগতে ভাৰত অতি সোনকালে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতিত পৰিণত হ’ব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ মোবাইল নিৰ্মাতা আৰু ৰপ্তানিকাৰক হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনে একেধৰণৰ উচ্চতা লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে দেশে নতুন মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰি নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’লেও চৰকাৰখন সাধাৰণ নাগৰিকৰ সেৱাত শিপাই থাকিব। শ্ৰী মোদীয়ে দুখীয়াৰ হাতত তুলি দিয়া ৪ কোটি পকী ঘৰৰ কথা উল্লেখ কৰি আগন্তুক সময়ত ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব বুলি অৱগত কৰে। মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টিৰ বাবে চৰকাৰৰ কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তৃতীয় কাৰ্যকালত তিনিগুণ গতি আৰু প্ৰচেষ্টাৰে কাম কৰাৰ লগতে তিনিগুণ ফলাফলো উৎপন্ন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোঁহাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৬০ বছৰৰ পাছত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰলৈ অহা চৰকাৰে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু নাগৰিকৰ মাজত ইয়াৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা আস্থাৰ সূচনা কৰে। “এনে কৃতিত্ব সংকীৰ্ণ ৰাজনীতিৰ দ্বাৰা নহয়, নাগৰিকৰ আশীৰ্বাদেৰেহে সম্ভৱ হয়”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে জনসাধাৰণে সুস্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতাক বাছনি কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, ছিকিম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশ চাৰিখন ৰাজ্যত অনুষ্ঠিত বিধানসভা নিৰ্বাচনত জনসাধাৰণৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰশংসা কৰাৰ লগতে লোকসভা নিৰ্বাচনত ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, ছত্তীশগড়ত ব্যাপক বিজয়ৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ একাধিক ৰাজ্যত ভোটৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ কথাও উনুকিয়ায়৷ “জনতা জনাৰ্দন আমাৰ কাষত আছে”, তেওঁ লগতে কয়।
শেহতীয়া লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ফলাফলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধীক নম্ৰতাৰে ৰাইজৰ জনাদেশ গ্ৰহণ কৰি জনতাৰ বাৰ্তা বুজিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে ৰাইজে উন্নয়নৰ পথ বাছি লৈছে আৰু বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ। ভাৰতে সামূহিকভাৱে উন্নয়নৰ এক নতুন যাত্ৰাত নামিব লাগিব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ নাগৰিকসকলক বিশৃংখলতা, আইন-শৃংখলাহীনতা আৰু বিভাজনকাৰী ৰাজনীতিৰ পথ বাছি লোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে সজাগ হৈ থাকিবলৈ কয়। দেশক অৰ্থনৈতিক বিশৃংখলতাৰ দিশে ঠেলি দিয়াৰ প্ৰৱণতা থকা অনুপযুক্ত অৰ্থনৈতিক নীতি আৰু দেশত ভুল তথ্য বিয়পোৱা সকলকো তেওঁ সকিয়াই দিয়ে। লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অধ্যক্ষৰ জৰিয়তে বিৰোধী দলক সন্মানীয় সদনৰ শিষ্টাচাৰ আৰু মৰ্যাদা বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে সদনৰ পবিত্ৰতা যাতে অবিচলিত হৈ থাকে তাৰ বাবে সংশোধনী ব্যৱস্থা ল’বলৈও অধ্যক্ষক পৰামৰ্শ দিয়ে।
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশ শাসন কৰাসকলে দেশত একনায়কত্ববাদী পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰি নাগৰিকৰ ওপৰত ব্যাপক নিষ্ঠুৰতা আৰু দেশৰ প্ৰতি অন্যায়ৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতীয় নতুন সংবিধানত প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়াৰ দৰে পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু অনুসূচিত জাতিৰ অধিকাৰ ৰক্ষাৰ বাবে তদানীন্তন চৰকাৰে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ নকৰাৰ প্ৰতি ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰি বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে কেবিনেটৰ পৰা পদত্যাগ কৰাৰ সময়ৰ কথাও তেওঁ স্মৰণ কৰে। লগতে জগজীৱন ৰাম জী, চৌধুৰী চৰণ সিং জী, সীতাৰাম কেশৰী জী আদি বিশিষ্ট নেতাক কৰা অত্যাচাৰৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
দাৰ্শনিক স্বামী বিবেকানন্দৰ চিকাগোৰ ভাষণৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ এনে এটা ধৰ্মৰ অন্তৰ্গত হোৱাৰ বাবে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে যিয়ে সহিষ্ণুতা আৰু বিশ্বৰ বাবে সাৰ্বজনীন গ্ৰহণযোগ্যতাৰ শিক্ষা দিছে। তেওঁৰ মতে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ আৰু বৈচিত্ৰ্য কেৱল সহনশীলতা আৰু হিন্দু সম্প্ৰদায়ৰ ঐক্যৰ মনোভাৱৰ বাবেই উজ্বলি উঠিছে। আজি হিন্দু সম্প্ৰদায়ৰ বিৰুদ্ধে মিছা অভিযোগ আৰু ষড়যন্ত্ৰ চলোৱাৰ বাবেও তেওঁ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সাহস আৰু শক্তিক প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বিগত ১০ বছৰত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বহুতো সংস্কাৰ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি আলোকপাত কৰি ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক আধুনিকীকৰণ আৰু প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ সজ্জিত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ উদ্দেশ্য মনত ৰাখি সশস্ত্ৰ বাহিনীক যুদ্ধৰ বাবে সাজু হ’ব পৰাকৈ সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। থিয়েটাৰ কমাণ্ড স্থাপনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী (চিডিএছ) নিযুক্তিৰ পিছত এই বহুদিনীয়া সামৰিক সাংগঠনিক গাঁথনি প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ দিশত কাম চলি আছে।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতত আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সশস্ত্ৰ বাহিনী যুৱক হ’ব লাগে আৰু আমাৰ বাহিনীত যুৱক-যুৱতীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা এক গুৰুতৰ বিষয় আৰু চৰকাৰে সশস্ত্ৰ বাহিনীক ‘যুদ্ধৰ যোগ্য’ কৰি তুলিবলৈ সময়োপযোগী সংস্কাৰ হাতত লৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যুদ্ধৰ পৰিৱেশত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হৈছে, সেয়া অস্ত্ৰই হওক বা কৌশলৰ দিশতে হওক আৰু সেয়েহে, ভুৱা অভিযোগ মাজতো এনে উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ শক্তিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ ওপৰত এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিভিন্ন দুৰ্নীতিৰ কেলেংকাৰীয়ে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাত স্থবিৰ হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে বিগত সময়ত “এক পদ, এক পেঞ্চন” আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছিল যিটো দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থবিৰ হৈ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ক’ভিড মহামাৰীৰ অসুবিধাৰ মাজতো তেওঁৰ চৰকাৰে “এক পদ, এক পেঞ্চন” আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে ১.২ লাখ কোটি টকাৰ অনুদান আগবঢ়াইছে।
শেহতীয়াকৈ প্ৰশ্ন কাকত ফাদিল হোৱাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁৰ চৰকাৰে ভৱিষ্যতে এনে ঘটনা ৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ লগতে দেশৰ প্ৰতি নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ যুদ্ধোত্তৰ গতিত কাম কৰি আছে। নীট-ইউজিৰ প্ৰশ্ন কাকত ফাদিল কাণ্ডক লৈ সমগ্ৰ দেশতে কেইবাজনো লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইতিমধ্যে এক কঠোৰ আইন প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। সমগ্ৰ পৰীক্ষা ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।”
“বিগত ১০ বছৰত উন্নয়ন হৈছে চৰকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকল্প”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলা, প্ৰতিটো ঘৰতে বিশুদ্ধ খোৱাপানী যোগান ধৰা, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰা, সশস্ত্ৰ বাহিনীক স্বাৱলম্বী কৰি শক্তিশালী কৰা, দেশৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ স্থান বৃদ্ধি কৰা, ভাৰতক সেউজ হাইড্ৰজেন হাব হিচাপে গঢ়ি তোলা, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আধুনিকীকৰণ কৰা, উন্নত ভাৰতত নতুন কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা, দক্ষতা বিকাশৰ সবলীকৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ সংকল্পসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শেহতীয়া এক অধ্যয়নৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে যোৱা ১৮ বছৰত ব্যক্তিগত উদ্যোগত চাকৰি সৃষ্টিৰ অভিলেখ সৃষ্টি হৈছে।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আন্দোলনক শলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ উজ্জ্বল নিদৰ্শন হিচাপে থিয় দিছে। জি-২০ সন্মিলনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহেও আমাৰ ডিজিটেল আন্দোলনত অবাক হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ বৃদ্ধি পৰ্যবেক্ষণ কৰি ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতি কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে দেশৰ প্ৰগতিক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে চোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে সকীয়াই দিয়ে। ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৰায়ৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাতে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি সন্দেহৰ সৃষ্টি আৰু ভেটি দুৰ্বল কৰি ভাৰতৰ অগ্ৰগতি ভেঙুচালি কৰাৰ বাবে এক শক্তিশালী প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে৷ এনে প্ৰচেষ্টা উৎসতে নিৰ্মূল কৰিব লাগিব।” ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ে কৰা পৰ্যবেক্ষণৰ সন্দৰ্ভত সমগ্ৰ সদনে গুৰুত্বসহকাৰে বিবেচনা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নাগৰিকসকলক এনে শক্তিৰ প্ৰতি সজাগ হৈ থাকিবলৈও আহ্বান জনায়। ‘ৰাষ্ট্ৰবিৰোধী ষড়যন্ত্ৰ ভাৰতে কেতিয়াও সহ্য নকৰে’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়৷
শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি অত্যন্ত গুৰুত্বসহকাৰে ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে ইয়াৰ গুৰুত্বও লক্ষ্য কৰিছে। তেওঁ সদনৰ প্রতিজন সদস্যৰ অৱদানৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সংকল্পসমূহ সম্পন্ন কৰি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ তেওঁ সদস্যসকলক জাতীয় কল্যাণৰ ওপৰত বিশ্বাস লৈ আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনায়। “আমি কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ দি নাগৰিকৰ সপোন আৰু আশা পূৰণ কৰিব লাগিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ বৰ্তমান যুগত ইতিবাচক ৰাজনীতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো জোৰ দিয়ে। “আহক আমি সুশাসন, ডেলিভাৰী আৰু জনসাধাৰণৰ আশা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হওঁ”, তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ হাথৰছত সংঘটিত ভয়াবহ দুৰ্ঘটনাত নিহতসকলৰ দুৰ্ভাগ্যজনক মৃত্যুৰ বাবেও শোক প্ৰকাশ কৰে। দুৰ্ঘটনাত আহত লোকসকলৰ আশু আৰোগ্য কামনা কৰে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে অহৰহ যোগাযোগ কৰি ভুক্তভোগীসকলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো সহায় সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰে অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ অভিযানত সক্ৰিয়ভাৱে নিয়োজিত হৈ থকাৰ কথাও সদনত অৱগত কৰে।
বিশেষকৈ প্রধানমন্ত্রী মোদীয়ে প্রথমবাৰৰ বাবে নিৰ্বাচিত সাংসদসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি তেওঁলোকৰ বহু কথা শিকিবলগীয়া থাকিব বুলি আস্থা প্রকাশ কৰে৷ তেওঁ নিজৰ ভাষণৰ সামৰণিত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে আৰু ধন্যবাদ প্ৰস্তাৱত সদস্যসকলক তেওঁলোকৰ চিন্তা আৰু অৱদানৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়।
Speaking in the Lok Sabha. https://t.co/5ESs5cBMcM
— Narendra Modi (@narendramodi) July 2, 2024

Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“The people of India have reposed faith in our government’s track record over the past 10 years and have given us the opportunity to continue good governance for the third time”
“People saw our commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God”
“People rewarded the zero tolerance for corruption”
“We worked for Santushtikaran instead of Tushtikaran - for saturation rather than appeasement”
“Belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”
“Nation First is our only goal”
“When a country develops, a strong foundation is laid to fulfill the dreams of future generations”
“In the third term, we will work at three times the speed, apply three times the energy and deliver three times the results”
02 JUL 2024 8:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Lok Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister expressed his gratitude towards the President’s Address and highlighted the idea of Viksit Bharat which was the focal point of the address. He underlined that the President of India raised important issues in her address and also thanked her for her guidance.
As many members shared their thoughts over the President’s address, yesterday and today, Shri Modi especially thanked the first-time Members of Parliament who shared their thoughts on the President's address by respecting the rules of the House. He remarked that their demeanor was no less than any seasoned Member of Parliament and their thoughts have further enriched the merit of this debate.
Thanking the electorate for choosing the government by exercising their franchise in the world’s largest election, the Prime Minister expressed gratitude to the citizens of India for electing the present government for the third time in a row and termed it a moment of pride in the democratic world. He underlined that the government's efforts for the past 10 years were the deciding factor for the voters and highlighted the government’s commitment to serving the citizens with the belief of ‘Jan Seva hi Prabhu Seva’, i.e. Service to humanity is service to God. He mentioned that more than 25 crore poor have been lifted out of poverty in such a short span for the first time since independence.
Reiterating the stand of Zero Tolerance for corruption after 2014, the Prime Minister said that the electorates of the country brought them to power again. “Today India’s reputation has improved across the world. Every Indian now feels proud.” Shri Modi stated that each of his government’s policies, decisions and work prioritize India. Throwing light on the growing presence of India on the global stage, the Prime Minister said that the outlook of the world towards the nation has transformed and it instills pride in every citizen. Prime Minister Modi emphasized the sole aim of ‘Nation First’ which is reflected in the policies and decisions of the government. With this belief, the Prime Minister said that the government has continued the process of reforms throughout the nation. He said that in the last 10 years, the government has strived to serve the people with the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of’ Sarv Panth Sambhav’, which means all religions are equal.
Shri Modi remarked that India had seen the appeasement politics and governance model of appeasement for a long time now. The Prime Minister highlighted that for the first time in India, his Government worked towards secularism with satisfaction and confirmation of the people. He underlined that satisfaction for him meant achieving saturation in various policies of the Government and accomplishing their resolve of ensuring service delivery to the last person of India. Shri Modi added that this philosophy of saturation for him, in the true sense meant social justice and secularism, and has been approved by the people of India in the form of the third consecutive term.
The Prime Minister noted that this election has once again proved the maturity and idealism of the people of India. “People have shown trust in our policies, intentions and commitment”, the Prime Minister emphasized. He said that the people have endorsed the resolution of Viksit Bharat in this election.
Underlining the importance of a developed nation, the Prime Minister said that the dreams of every citizen of the country are fulfilled when it progresses, while simultaneously laying the foundation for fulfilling the aspirations of the future generations as well. The Prime Minister emphasized that the people of India deserve to reap the benefits of a developed India which the previous generations have always longed for. He said that the creation of Viksit Bharat would drastically improve the living conditions and the quality of life in the villages and cities of India while also instilling a feeling of pride among the people and creating numerous opportunities for them. “India’s cities will participate equally with other developed cities of the world”, he assured.
The Prime Minister said that Viksit Bharat refers to the availability of multiple and equal opportunities for each citizen of the country. It ensures growth for everyone based on skills, resources and potential.
Prime Minister Modi assured the citizens of India that the government will make all possible efforts to realize the ideal of Viksit Bharat in earnest and honesty. “Every moment of time and every cell of our bodies is dedicated to the idea of creating a Viksit Bharat”, Shri Modi emphasized, “24 by 7 for 2047.”
The Prime Minister recalled the period before 2014 when the entire nation was in a state of despair. Terming the loss of confidence among the citizens as the biggest loss to the nation during the period, the Prime Minister said that it created a cloud of disappointment. He recalled that it was an era marred by scams and policy paralysis pushing the country into the list of fragile five economies. Common citizens had lost all hope, he said, adding that bribery was a common practice, be it for house, gas connection or to receive grains through the Public Distribution system.
The Prime Minister said that the citizens of the country were forced to go about their everyday life blaming their fate for the poor condition of the state before 2014. “They chose us, ushering in a moment of change”, he added.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts in transforming those who once thought that nothing was possible into believing that everything is possible. Listing down the government’s achievements, the Prime Minister mentioned a successful 5G rollout, highest coal production, transformative policies to strengthen the nation’s banking system, zero tolerance policy for terrorism and abrogation of Article 370. “As the walls of Article 370 have been demolished, democracy is strengthening”, he added, noting the record voter turnouts in the recently concluded general elections.
“The belief, expectations and trust of 140 crore citizens become a driving force for development”, the Prime Minister said. This belief, the Prime Minister said, symbolizes accomplishment by determination.
Shri Modi remarked that citizens were as excited and confident today, as they were during our freedom struggle, to make India a developed nation. Hailing the progress of the country in the last 10 years, the Prime Minister said, “Today Bharat needs to compete with itself. We have to break our old records and take the country to the next level.” PM Modi continued that the path of development that India has taken in the last decade has now become a benchmark. He expressed confidence that the country will progress at a faster pace, saying, “We will take every sector to the next level.”
Shri Modi highlighted that in the last 10 years, India grew from the 10th largest to the 5th largest economy in the world, while expressing confidence that India will soon be the 3rd largest economy in the world. Underlining that India has now become one of the largest mobile manufacturers and exporters in the world, Prime Minister Modi expressed confidence that the nation would scale similar heights in the field of semiconductors in the government’s third term.
The Prime Minister reiterated that even though the nation would conquer new milestones and reach new heights, the government will be rooted in the service of the common citizens. Shri Modi touched upon the 4 crore pucca houses that were handed to the poor and informed that 3 crore new houses will be built in the coming times. Referring to the rise of women's self-help groups, the Prime Minister informed about the government’s plan of action to create 3 crore Lakhpati Didis. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to working at three times the speed and effort in its third term and also producing three times the result.
The Prime Minister said that a government coming to power for the third time in a row after 60 years signifies the efforts of the government and the trust created by it among the citizens. “Such feats are not achieved by petty politics but by the blessings of the citizens”, PM Modi said, adding that the people have chosen stability and continuity.
The Prime Minister also lauded the people’s mandate in the legislative assembly elections held in the four states of Odisha, Andhra Pradesh, Sikkim and Arunachal Pradesh and also mentioned massive victories in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh in the Lok Sabha elections. He also touched upon the increasing vote share in multiple states across the nation. “Janta Janardan is by our side”, he added.
Reflecting on the recent Lok Sabha election results, the Prime Minister urged the opposition to accept the mandate of the people with humility and understand the people’s message. He said that the people have chosen the path of development and are determined to realize the goal of Viksit Bharat. Noting that India must collectively embark on a new journey of development, the Prime Minister asked the citizens of India to remain vigilant against those choosing the path of chaos, lawlessness and divisive politics. He also warned against the unsuitable economic policies that tend to push the nation towards economic chaos and the spread of misinformation in the country. The Prime Minister also urged the opposition through the Speaker to maintain the decorum and dignity of the august House and also suggested the Speaker take corrective measures so that the sanctity of the House remains unperturbed.
Speaking about the era of Emergency, the Prime Minister said that those ruling the nation had created a dictatorial atmosphere in the country causing widespread cruelty to the citizens and injustice to the nation. He also recalled the time when Baba Saheb Ambedkar resigned from the Cabinet citing his resentment towards the then government's lack of action to protect the rights of backward classes and scheduled castes as promised in the new Indian constitution. He also highlighted the atrocities caused to other prominent leaders such as Jagjivan Ram ji, Chaudhary Charan Singh ji and Sitaram Kesri ji.
Quoting philosopher Swami Vivekanand’s Chicago speech, the Prime Minister said that he takes pride in belonging to a religion that has taught tolerance and universal acceptance to the world. He held that Bharat’s democracy and diversity have flourished only because of tolerance and the spirit of unity of the Hindu community. He also expressed concern that today, the Hindu community is being falsely accused and conspired against.
Hailing the valor and strength of the armed forces of India, Shri Modi highlighted that there were a host of reforms undertaken in the defence sector in the last 10 years and mentioned modernizing and equipping India’s armed forces to take on every challenge. Shri Modi stressed that the government is making all efforts for the armed forces to be battle-ready, keeping in mind the motive of national security. Underlining the importance of setting up a theatre command, Shri Modi expressed satisfaction that work is being done in the direction of establishing this long overdue military organizational structure after the appointment of the Chief of Defence Staff (CDS).
The Prime Minister highlighted that important reforms are being undertaken to make our armed forces self-reliant in Aatmanirbhar Bharat. He stressed that the armed forces should be young and there is a need to increase the number of youngsters in our forces. Shri Modi underlined that national security is a serious matter and the Government is undertaking timely reforms to make the armed forces ‘battle-worthy’.
Shri Modi noted that there is an enormous change in the landscape of warfare, be it the weapons or technique and hence, there is a huge responsibility on the government to strengthen our forces to tackle such emerging challenges despite false allegations and accusations. He pointed out that various corruption scandals had stalled the strengthening of the capabilities of the armed forces.
The Prime Minister highlighted that his Government in the past had implemented the “One Rank, One Pension” scheme which was stalled for a long time. He added that despite the difficulties of Covid pandemic, his government had granted 1.2 lakh crore rupees for the implementation of OROP scheme.
Expressing concern over the recent paper leaks, the Prime Minister assured the youth of the country that his government is extremely serious about preventing such incidents in the future and is working on a war footing to fulfill its responsibilities towards them and the nation. He said several arrests have been made across the country in concern to the NEET-UG paper leak incident. Shri Modi said, “The Central government has already introduced a strict law. Necessary steps are being taken to strengthen the entire screening system.”
“Development has been the government’s biggest resolution in the past 10 years”, the Prime Minister said. He highlighted the resolutions of making India the third-largest economy in the world, supplying clean drinking water to every household, providing pucca homes to every poor, strengthening the armed forces by making them self-reliant, boosting the renewable energy space in the country, making India a green hydrogen hub, modernizing infrastructure development, creating new employment and self-employment opportunities in developed India, empowering skill development and shaping the future of the youth. Referring to a recent study, the Prime Minister informed that job creation has seen record numbers in the private industry in the last 18 years.
Applauding the Digital India movement, the Prime Minister said Bharat stands as a shining example of a digital payment system in the world. Referring to the G20 Summit, he underlined that even the developed countries of the world are amazed by our digital movement.
The Prime Minister observed the growth of competition and challenges with India’s progress and warned against those who look at the nation’s progress as a challenge while inflicting harm on India’s democracy, demography and diversity. Quoting a judgement by the Supreme Court of India, the Prime Minister said, “It seems that a strong effort is being made to undermine India’s progress by creating doubt and weakening its foundations in every endeavor. Such efforts must be culled from the source.” He stressed the need for serious deliberations by the entire House on the observations made by the Supreme Court of India and also urged the citizens to remain vigilant of such forces. “India will never tolerate anti-national conspiracies”, PM Modi added
Shri Modi reiterated that the world is treating India’s progress with extreme seriousness while also noticing all the intricacies. He stressed the need for the contributions of each Member of the House to accomplish the resolutions and create a developed India. He urged the Members to come forward with the belief in national welfare. “We must walk shoulder to shoulder and fulfill the dreams and expectations of the citizens”, PM Modi emphasized. He also stressed the importance of positive politics in the present era. “Let us compete on good governance, delivery and fulfilling the expectations of the people”, he added.
During the speech, the Prime Minister also condoled the unfortunate deaths of victims in a stampede accident in Hathras of Uttar Pradesh. He wished a speedy recovery for the injured in the accident. He also informed the house that the state government was actively engaged in the search and rescue operations while the senior officials of the Central Government were in constant touch with the State Government to ensure all necessary help for the victims.
Prime Minister Modi especially congratulated the first-time Members of Parliament and expressed confidence that they will have a lot to learn. He concluded his address by expressing his gratitude towards the President’s Address and thanked the Members for their thoughts and contributions to the Motion of Thanks.