Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Nalanda University Campus in Rajgir, Bihar
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Delhi
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, diligent Chief Minister of this state, Shri Nitish Kumar ji, our Foreign Minister, Shri S. Jaishankar ji, Minister of State for Foreign Affairs, Shri Pabitra ji, Excellencies and Ambassadors from various countries, Vice-Chancellor, professors and students of Nalanda University and all friends present in the event!
Within the first 10 days after taking the oath for my third term, I have got the opportunity to visit Nalanda. This is indeed my good fortune, and I see it as an auspicious sign for Bharat’s development journey. Nalanda is not just a name. Nalanda is an identity, a respect. Nalanda is a value, a mantra, a pride, a saga. Nalanda is the declaration of this truth that even though books may burn in the flames, the flames cannot extinguish knowledge. The destruction of Nalanda filled Bharat with darkness. Now, its restoration is about to mark the beginning of Bharat’s golden era.
Friends,
The renaissance of Nalanda near its ancient ruins, this new campus, will introduce the world to the capabilities of Bharat. Nalanda will demonstrate that nations built on strong human values know how to revive history and lay the foundation for a better future. And friends, Nalanda is not just a revival of Bharat’s past. It is connected to the heritage of many countries in the world, especially in Asia. The presence of so many countries at the inauguration of a university campus is unprecedented. Our partner countries have also participated in the reconstruction of Nalanda University. On this occasion, I extend my greetings to all the friendly countries of Bharat and all of you. I also congratulate the people of Bihar. The way Bihar is advancing on the path of development to reclaim its pride, this Nalanda campus is an inspiration of that journey.
Friends,
We all know that Nalanda once used to be a vibrant centre of Bharat’s tradition and identity. Nalanda means ‘न अलम् ददाति इति 'नालंदा' i.e., a place where the flow of education and knowledge is uninterrupted. This has been Bharat’s perspective on education. Education transcends boundaries and is beyond the perspective of profit and loss. It is education that shapes us, gives us ideas, and moulds them. In ancient Nalanda, children were admitted not based on their identity or nationality. Youth from every country and every class used to come here. We must strengthen that ancient system in a modern form in this new campus of Nalanda University. I am pleased to see that students from many countries around the world are coming here. Students from more than 20 countries are studying at Nalanda. This is a beautiful symbol of the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family).
Friends,
I believe that Nalanda University will once again become a major centre for our cultural exchange in the coming times. A significant amount of work is being done here on the documentation of the artwork of Bharat and Southeast Asian countries. A Common Archival Resource Centre has also been established here. Nalanda University is also working towards creating the ASEAN-India University Network. In such a short time, many leading global institutes have come together here. At a time when the 21st century is being called the century of Asia, these collective efforts will give new energy to our shared progress.
Friends,
Education in Bharat is considered a means of contributing to humanity. We learn so that we can use our knowledge for the betterment of humanity. Look, just two days from now, it will be International Yoga Day on June 21st. Today, there are hundreds of forms of yoga present in Bharat. Our sages must have done extensive research on it! However, no one claimed exclusivity over yoga. Today, the entire world is embracing yoga, and Yoga Day has become a global celebration. We have also shared our Ayurveda with the entire world. Today, Ayurveda is seen as a source of healthy living. Another example of a sustainable lifestyle and sustainable development is before us. For centuries, Bharat has lived sustainability as a model. We have progressed while taking the environment along with us. Based on those experiences, Bharat has given the world a humane vision like Mission LiFE. Today, platforms like the International Solar Alliance are becoming a hope for a secure future. This Nalanda University campus also advances this spirit. It is the country's first campus to operate on the model of Net Zero Energy, Net Zero Emissions, Net Zero Water, and Net Zero Waste. Following the mantra of "Appo Deepo Bhava" (Be a light unto yourself), this campus will show a new path to the entire humanity.
Friends,
When education develops, the roots of the economy and culture also become stronger. If we look at developed countries, we will find that they became economic and cultural leaders when they became education leaders. Today, students and bright minds from all over the world want to go to those countries to study. Once, this was the situation in our own Nalanda and Vikramshila. Therefore, it is no coincidence that when Bharat was ahead in education, its economic power also reached new heights. This is a basic roadmap for the development of any nation. This is why Bharat, working towards the goal of becoming developed by 2047, is transforming its education sector for this purpose. My mission is for Bharat to become a centre of education and knowledge for the world. My mission is for Bharat to be recognized once again as the most prominent knowledge centre globally. For this, Bharat is connecting its students with the spirit of innovation from a very young age. Today, over one crore children are benefiting from exposure to the latest technology in Atal Tinkering Labs. On the other hand, missions like Chandrayaan and Gaganyaan are increasing students' interest in science. Bharat started the Start-up India mission a decade ago to promote innovation. At that time, there were only a few hundred start-ups in the country. But today, there are more than 130,000 start-ups in India. Compared to before, Bharat is now filing a record number of patents, and research papers are being published. Our focus is on giving young innovators as many opportunities as possible for research and innovation. For this, the government has announced the creation of a one lakh crore rupees research fund.
Friends,
Our effort is for Bharat to have the world's most comprehensive and complete skilling system, and the world's most advanced research-oriented higher education system. The results of these efforts are also visible. In the past few years, Indian universities have started performing much better in global rankings. Ten years ago, there were only 9 educational institutions from Bharat in the QS ranking. Today, this number has increased to 46. A few days ago, the Times Higher Education Impact Rankings were also released. Until a few years ago, there were only 13 institutions from Bharat in this ranking. Now, nearly 100 educational institutions from Bharat are included in this global impact ranking. Over the past 10 years, one university has been established in Bharat every week on an average. A new ITI (Industrial Training Institute) has been established every day in Bharat. Every third day, an Atal Tinkering Lab is opened. Two new colleges have been established in Bharat every day. Today, there are 23 IITs in the country. Ten years ago, there were 13 IIMs; today, this number is 21. Compared to 10 years ago, there are now approximately three times as many AIIMS, i.e., 22. In 10 years, the number of medical colleges has nearly doubled. Today, significant reforms are taking place in the education sector. The National Education Policy has expanded the dreams of the youth of the country. Indian universities have also started collaborating with foreign universities. Additionally, international universities like Deakin and Wollongong are opening their campuses in Bharat. All these efforts are making the best educational institutions available to Indian students for higher education within the country itself. This is also saving money for our middle class.
Friends,
Today, our premier institutes are opening campuses abroad. This year, IIT Delhi has opened a campus in Abu Dhabi. IIT Madras has also started a campus in Tanzania. This is just the beginning of Indian educational institutions going global. Institutions like Nalanda University also need to reach every corner of the world.
Friends,
Today, the entire world's attention is on Bharat and its youth. The world wants to walk shoulder to shoulder with the land of Buddha, with the mother of democracy. Look, when Bharat says "One Earth, One Family, and One Future," the world stands with it. When Bharat says "One Sun, One World, One Grid," the world sees it as a direction for the future. When Bharat says "One Earth, One Health," the world respects and accepts it. The land of Nalanda can give a new dimension to this spirit of global brotherhood. Therefore, the responsibility of the students of Nalanda is even greater. You are the future of Bharat and the entire world. These 25 years of Amrit Kaal are very crucial for the youth of Bharat. These 25 years are equally important for every student of Nalanda University. Wherever you go from here, the human values of your university should be evident. Always remember the message of your logo. You call it the Nalanda Way, right? The harmony between individuals and the harmony between individuals and nature is the basis of your logo. Learn from your teachers, but also try to learn from each other. Be Curious, Be Courageous, and above all, Be Kind. Use your knowledge to bring about positive change in society. Build a better future with your knowledge. The pride of Nalanda, the pride of our Bharat, will be determined by your success. I believe that your knowledge will guide all of humanity. I believe that our youth will lead the world in the future, and I believe that Nalanda will become an important centre for the global cause.
With this hope, I extend my heartfelt thanks to all of you. I welcome Nitish ji's call for full support from the government. The Indian government will also never lag in providing as much energy as possible to this journey of thought. With this spirit, I extend my best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারগী রাজগিরদা নালন্দা য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱাফমগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Imphal
বিহারগী রাজ্যপাল, শ্রী রাজেন্দ্রা আর্লেকরজী, রাজ্যসিগী মথৌ কনবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ কুমারজী, ঐখোয়গী ফোরেন মন্ত্রী, শ্রী এস. জয়শঙ্করজী, ফোরেন এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পবিত্রজী, তোঙান-তোঙানবা লৈবাক কয়াগী এক্সলেন্সী অমসুং এম্বেসেদরশিং, নালন্দা য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফেসর অমসুং মহৈরোইশিং অমদি থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মরুপ খুদিংমক!
ঐহাক্কী অহুমশুবা তর্মগী ৱাশক লৌবগী অহানবা নুমিৎ ১০গী মনুংদা ঐহাক্না নালন্দাদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজরে। মসিদি তসেংনা লাইবক ফবনি অমসুং ঐহাক্না মসিবু ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎকী য়াইফরবা খুদম অমা ওইনা উজরি। নালন্দা অসি শুপ্নগী মিং অমখক নত্তে। মসিদি ইকায়খুম্নবগী শক্তাক অমনি। মসিদি ভেল্যু অমনি, মন্ত্র অমনি অমসুং চাউথোকচনীংঙাই অমনি, ৱারী অমনি। লাইরিক কয়া মৈনা তুম্না চাকখ্রবশু, লৌশিংগী মৈরীদি কৈদৌনুংদা মুত্থৎপা ঙম্লোই হায়বগী অচুম্বা ৱাফম অসিগী খুদম নালন্দানা ওইরি। নালন্দা থুগায়খিবনা ভারত্তা অমম্বা লম্বীদা থমখিবনি। হৌজিক্তি, মসিবু অমুক হন্না শেমগৎ শাগৎলবনিনা ভারতকী সনাগী য়ুগ অমুক্কা হন্না হৌরগনি।
মরুপশিং,
মাগী অরিবা অকাই-অতোইগী মনাক্তা নালন্দা অমুক হিংগৎহনবা অসিনা মালেমদা ভারতকী মতিক-ময়াইশিং উৎলগনি, মানা মালেমদা মপাঙ্গল কনবা হ্যুমেন ভেল্যুশিং লৈবা লৈবাকশিংনা পুৱারীবু হিংগৎহন্দুনা অফবা মালেম অমা শেম্বগা ঙম্মি তাক্লগনি। অদুগা মরুপশিং, নালন্দা অসি ভারতকী অরীবা মতম্বু অমুক্কা হন্না হিংৎহনবগী ৱাফমখক নত্তে। মসিগা মালেমগী লৈবাক কয়াগী, মরু ওইনা এসিয়াগী লৈবাকশিংগী হেরিতেজকা মরীশু লৈনরিবনি। য়ুনিভর্সিতী কেম্পস অমা শঙ্গাবদা লৈবাক মশিং য়াম্বনা শরুক য়ারিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি। ঐখোয়গী পার্ত্নর লৈবাকশিংনা নালন্দা য়ুনিভর্সিতী অমুক হন্না শাগৎলিবা অসিদা শরুক য়ারি। ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না অদোম খুদিং অমসুং ভারতকা অনকপা মরী লৈনবা লৈবাকশিংগী মফমদা থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঐহাক্না বিহারগী মীয়াম্বুশু থাগৎচরি। বিহারনা মশাগী চাউথোকচবগী মতৌ অমুক হন্না হঞ্জিলহন্নবা চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীদা খোঙদাবগী মওং অসিবু মসিগী নালন্দা কেম্পস অসিনা ইথিল পীদুনা ওইহল্লিবনি।
মরুপশিং,
নালন্দা অসি মতম অমদা ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীগী মতিক লৈবা ময়োল অমা ওইরমখি। নালন্দা হায়বা অসিগী ৱাহন্থোক্তি লৌশিং অমসুং এজুকেসনগী লেপ্তবা ইচেল হায়বনি। মসিনা এজুকেসনগী মাইকৈদা লৌখৎপা ভারতকী এপ্রোচ অমসুং ৱাখল্লোন ওইখি। এজুকেসনগী ঙমখৈ লৈতে। মসিনা মশক-মওং পীবগা লোয়ননা ভেল্যু অমসুং ৱাখল-লৌশিং লৈহল্লি। মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী শক্তাক অমসুং নেস্নেলিতীশিংগী খেন্নবা থমদনা অরিবা নালন্দা য়ুনিভর্সিতীদা মিং চনখি। লৈবাক অমসুং থাক কয়াগী নহাশিং মফমসিদা মহৈ তম্বা লাক্নখি। মতমগা চুনবা মওংদা নৌনা শঙ্গাখিবা নালন্দা য়ুনিভর্সিতী কেম্পস অসিদা চপ মান্নবা অরিবা চৎনবীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা মথৌ তাই। নালন্দা য়ুনিভর্সিতীদা হৌজিক লৈবাক 20 হেনবদগী মহৈরোয়শিংনা তম্মিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই। মসিদি ‘বসুধৈব কুতুম্বকম’গী চপ চাবা খুদম ওইরি।
মরুপশিং,
নালন্দা য়ুনিভর্সিতীনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ঐখোয়গী কলচরেল এক্সচেঞ্জকী মরু ওইবা মফম অমা ওইরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ভারত অমসুং খা নোংপোক এসিয়াগী লৈবাকশিংগী আর্তকী থবকশিং দোক্যুমেন্ত তৌবগী থবকশিং মফমসিদা পাংথোক্লি। মফমসিদা কম্মন আর্কাইভেল রিসোর্স সেন্তর অমশু শেমগৎলে। নালন্দা য়ুনিভর্সিতীনা এসিয়ন-ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী নেতৱর্ক অমা শেম্নবা থবক পায়খৎলি। মালেমগী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুত কয়ানা তেল্লবা মতমসিদা মফমসিদা অমত্তা ওইনা পুল্লে। ২১শুবা চহি চাবু এসিয়াগী চহি চা হায়না কৌনরিবা মতমসিদা, মসিগুম্বা পুন্না পাংথোকমিন্নবা থৌওংশিংনা ঐখোয়গী অপুনবা চাউখৎপদা অনৌবা ইনোৎ হাপকনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা এজুকেসনবু মীওইবগী য়াইফনবা পাম্বৈ ওইনা লৌবগী চৎনবী লৈ। মীওইবা খুন্নাইবু নুংঙাই য়াইফহন্নবা ঐখোয়না মহৈ তম্লিবনি। ঙসিদগী নুমিৎ নিনিগী মতুংদা জুন ২১দা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্কনি। ঙসিদি, য়োগগী মওং চা কয়া ভারত্তা লৈরে। ঐখোয়গী মুনীশিংনা মসিগী মতাংদা য়াম্না কুপা থিজিল্লম্লবনি। অদুবু, কনা অমত্তনা য়োগগী মপুনি হায়না হায়খিবা লৈতে। ঙসিদি মালেম পুম্বনা য়োগবু য়াজরি, অমসুং য়োগ নুমিৎ অসি মালেমগী কুহ্মৈ অমস ওইরে। ঐখোয়না মালেমদা ঐখোয়গী অয়ুর্বেদ পীরে। অয়ুর্বেদ অসি ঙসিদি হকশেল ফনা হিংবা পুন্সি মহিং হায়না উনরি। সস্তেনেবল ওইবা পুন্সি মহিং অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী অতোপ্পা খুদম অমশু ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। ভারতনা চহি চা কয়াদগী সস্তেনেবিলিতী অসিবু পুন্সি মহিং অমা ওইনা হিংদুনা লাক্লি। ঐখোয়না অকোয়বগী ফিভমগা নুংশি চান্ননা চত্তুনা চাউখৎপগী লম্বীদা চত্তুনা লাক্লি। হায়রিবা থৌওংশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারতনা মালেমদা মিশন লাইফকুম্বা মীওইবা খুন্নাইবু চাউখৎহনগদবা মিৎয়েং অমা উহল্লি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এল্লাইএন্সকুম্বা ফম্বাক্না তেক্ত কায়দবা তুংগী মতম অমা লৈহনগনি হায়বগী থাজবা পীরি। নালন্দা য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস অসিনা পান্দম অসিবুশু খুমাং চাউশিনহল্লি। মসিদি নেৎ জিরো ইনর্জী, নেৎ জিরো ইমিসন, নেৎ জিরো ৱাতর অমসুং নেৎ জিরোগী মোদেলদা চলায়বা লৈবাক্কী অহানবা কেম্পস ওইরি। “অপ্পো দীপো ভবা” (ইশানা ইশাগী মঙাল ওইবীয়ু)গী মন্ত্র ইন্দুনা, কেম্পস অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী মফমদা অনৌবা লম্বী অমা উৎকনি।
মরুপশিং,
এজুকেসন চাউখৎহনবনা ইকনোমী অমসুং কলচরগী হৌরকফম চেৎশিনহল্লি। মসি গ্লোবেল এক্সপরিয়েন্স অমসুং চাউখৎপা লৈবাকশিংগী এক্সপরিয়েন্সতগী লাকখি। 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনবা মাগী পান্দম থুংহন্নবা হোৎনরিবা ভারতনা মাগী এজুকেসন সিস্তেমদা অওনবা পুরক্লি। ঐগী পান্দমদি ভারতনা মালেমগী এজুকেসন অমসুং লৌশিংগী সেন্তর ওইরকপনি। ঐগী পান্দমদি ভারতপু অমুক হন্না মালেমগী মশক নাইবা লৌশিংগী সেন্তর অমা ওইনা শকখঙবনি।
অঙাং করোর অমা হেনবদা মতেং পাংলিবা অতল তিঙ্করিং লেবশিং, চন্দ্রয়ান অমসুং গগনয়াননা সাইন্সতা পুক্নিং চীংশিনবা অমসুং স্তার্তঅপ ইন্দিয়ানা চহি অমগী মমাংদা শুপ্নগী লিশিং ১০রোমতা লৈরম্বা অদু হৌজিক ভারত্তা স্তার্তঅপ লাখ ১.৩০ হেন্না লৈহল্লি। পেতেন্তশিং অমসুং রিসর্চ পেপর রেকোর্দ ওইনা ফাইল ওইরি অমসুং রিসর্চ ফন্দ করোর লাখ ১ হেনখ্রে।
মরুপশিং,
খ্বাইদগী এদভান্স ওইবা রিসর্চ-ওরিয়েন্তেদ হায়র এজুকেসন সিস্তেমগা লোয়ননা ভারত্তা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী কম্প্রিহেন্সিব ওইবা অমসুং মপুং ফাবা স্কিলিং সিস্তেম থম্নবা সরকারনা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। গ্লোবেল রেঙ্কিংশিংদা ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিংগী পরফোর্মেন্স হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি 10দা এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগী লমদা হন্দক্তা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে। QS রেঙ্কিংদা 9দগী 46দা হাইগৎলকখি অমসুং তাইমস হায়র এজুকেসন ইম্পেক্ত রেঙ্কিংদা 13দগী 100দা ভারতকী এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিং হেনগৎলকখি। হৌখিবা চহি 10দা ভারত্তা চয়োল খুদিংগী য়ুনিভর্সিতী অমা লিংখৎলি, নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা ITI অমা লিংখৎলি, হুমনি শুবা নুমিৎ খুদিং অতল তিঙ্করিং লেব অমা হাংদোক্লি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কোলেজ অনি হাংদোকখি। ভারত অসি ঙসিদা IIT 23 লৈরে, IIMশিংগী মশিং অসি 13দগী 21দা হেনগৎলে অমসুং AIIMSকী মশিং অসি শরুক অহুম হেনগৎতুনা 22 শুরে। হৌখিবা চহি 10দা মেদিকেল কোলেজ মশিং অসি শরুক অনিরোম হেনগৎখি। এজুকেস্নেল সেক্তরদা রিফোর্মশিং পুরকপগী মতাংদা, অনৌবা এজুকেস্নেল পোলিসী হৌদোকখি অমসুং হায়খি মসিনা ভারতকী নহারোলশিংগী মঙলানশিংদা অনৌবা মায়োল অমা পীরি। ইন্দিয়ন অমসুং ফোরেন য়ুনিভর্সিতীশিং চুংশিন্নবা অমসুং দেকিন অমসুং ৱোল্লোংগোংগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল য়ুনিভর্সিতীশিংগী অনৌবা কেম্পসশিং হাংদোকপগী থৌওং পাংথোক্লে। খোঙথাং পুম্নমক অসিগা লোয়ননা ভারতকী মহৈরোয়শিংনা ভারত্তা হায়র এজুকেসনগীদমক অফবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং ফংলি। মসিনা ঐখোয়গী মিদ্দল ক্লাসকীদমক শেলসু তুংশিনবা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী মমিং লৈবা ইন্সতিত্যুতশিংনা মীরমদা মশাগী কেম্পস হাংদোক্লে। হন্দক্কী চহিসিদা IIT দিল্লীনা অবু ধাবীদা কেম্পস হাংদোকখ্রে। IIT মদ্রাসশু মশাগী কেম্পন অমা তাঞ্জানিয়াদা হাংদোকখ্রে। মসিদি ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মালেমদা শন্দোকপগী থৌওংগী অহৌবনি। নালন্দাগুম্বা য়ুনিভর্সিতীশু মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌবগী মথৌ তারি।
মরুপশিং,
মালেমগী মীৎয়েং অসি ভারতকী নহারোলদা থম্মি। ভারত অসি ভগৱান বুদ্ধগী লমদমনি অমসুং মালেমনা দেমোক্রেসীগী মমাগা খুৎশম্ননা চৎপা পাম্মি। ভারতনা ‘ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, অমসুং ৱান ফ্যুচর’ হায়বা মতমদা মালেমনা মাগীদমক লেপখি। ভারতনা ‘ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রীদ’ হায়বা মতমদা মসি মালেমগী তুংলমচৎকী লম্বী ওইনা লৌখি। ভারতনা ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ হায়বা মতমদা মালেমনা মসিবু ইকাই খুম্নখি অমসুং মাগী ৱাখল্লোন অদু তরাম্না ওকখি। নালন্দগী লমদম অসিনা য়ুনিভর্সেল ব্রদরহুদকী ৱাখল্লোনদা অনৌবা মায়োল অমা পীরি। মরম অসিনা নালন্দগী মহৈরোয়শিংগী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। নালন্দগী মহৈরোয়শিং অমসুং স্কোলরশিংবু ভারতকী তুংলমচৎনি, অমৃত কালগী মথংগী চহি 25 অসি য়াম্না মরু ওইবনি। মখোয়গা লোয়ননা ‘নালন্দগী মওং-মতৌ’ অমসুং নালন্দগী ভেল্যু অদু পুদুনা চৎনবা হোৎনসি। মখোয়দা খঙনীংবা পোক্নবা, থৌনা লৈনবা অমসুং পুম্নমক অসিগী মথকতা মখোয়গী লোগোগী পরিং মখাদা পুকচেল চাউসি। মখোয়দা খুন্নাইদা অফবা অহোংবা অমা পুরক্নবা থবক তৌসি। নালন্দগী লৌশিংনা মীওইবা খুন্নাইদা মাইকৈ তাক্কনি অমসুং নহারোলনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মালেম পুম্ববু লমজিংগনি হায়বগী থাজবা লৈ। ঐহাক্না থাজৈ নালন্দনা মালেমগী য়াইফনবা তৌনবা মরু ওইবা সেন্তর অমা ওইরগনি।
থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা থম্মোই শেংনা নোলুকচরি। নিতিশজীনা সরকারগী মায়কৈদগী অঙম্বা মতেং পাংনবা থম্লিবা ৱাফম অসিবু ঐহাক্না য়ারি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগী খোঙচৎ অসিদা পাংবা য়াবা মতেং খুদিংমক ভারত সরকারনা মতম পুম্বদা পাংগনি। ইথিল অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। পুম্নমকপু থাগৎচরি।