প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ ৰাজগীৰত নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰচৌহদ উদ্বোধনকৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ ডাঙৰীয়া, এই ৰাজ্যৰ পৰিশ্ৰমী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ ডাঙৰীয়া,আমাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী শ্ৰী এছ. জয়শংকৰ ডাঙৰীয়া, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পৱিত্ৰ ডাঙৰীয়া, ভিন্ন দেশৰ মহামহিম আৰু ৰাষ্ট্ৰদূতসকল,নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য্য, অধ্যাপক-অধ্যাপিকা আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলতথাএই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা বন্ধু-বান্ধৱীসকল!
মই তৃতীয় কাৰ্য্যকালৰ শপত গ্ৰহণৰ পিছৰ প্ৰথম ১০ দিনৰ ভিতৰতে নালন্দা ভ্ৰমণৰ সুযোগ লাভ কৰিছোঁ। এয়া সঁচাকৈয়ে মোৰ সৌভাগ্যআৰু মই ইয়াক ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাবে এক শুভ লক্ষণ হিচাপেগণ্য কৰিছোঁ। নালন্দা কেৱল এটা নাম নহয়। নালন্দা এক পৰিচয়, এক সন্মান। নালন্দা একপ্ৰমূল্য, এক মন্ত্ৰ, এক গৌৰৱ, এক কাহিনী। নালন্দা এই সত্যৰ ঘোষণা যে জুইৰ শিখাই কিতাপ পুৰিব পাৰিলেও শিখাই জ্ঞানক নিৰ্বাপিত কৰিব নোৱাৰে। নালন্দাৰ বিনাশে ভাৰতক আন্ধাৰেৰে ভৰাই পেলাইছিল। এতিয়া ইয়াৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ ফলত ভাৰতৰ সোণালী যুগৰ আৰম্ভণি হ’বলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ প্ৰাচীন ধ্বংসাৱশেষৰ ওচৰতে নালন্দাৰ এই নৱজাগৰণ, এই নতুন চৌহদে বিশ্ববাসীক ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক পৰিচয় কৰাই দিব। নালন্দাই প্ৰদৰ্শন কৰিব যে শক্তিশালী মানৱীয় প্ৰমূল্যবোধআধাৰিত ৰাষ্ট্ৰসমূহে ইতিহাসক কেনেকৈ পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব পাৰে আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিব জানে। আৰু বন্ধুসকল, নালন্দা কেৱল ভাৰতৰ অতীতৰ পুনৰুজ্জীৱন নহয়। এয়া বিশ্বৰ বহু দেশৰ ঐতিহ্যৰে সংযুক্ত, বিশেষকৈ এছিয়াত। আজি বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ চৌহদ উদ্বোধন অনুষ্ঠানত ইমান-সংখ্যক দেশৰ উপস্থিতি অভূতপূৰ্ব। আমাৰ অংশীদাৰ দেশসমূহেও নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পুনৰ্গঠনত অংশ লৈছে। এই উপলক্ষে ভাৰতৰ সকলো বন্ধু দেশৰ লগতে আপোনালোক সকলোকে মোৰ তৰফৰপৰা শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। লগতে বিহাৰবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ। বিহাৰে যিদৰে নিজৰ গৌৰৱ পুনৰ উদ্ধাৰেৰে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে, এই নালন্দা চৌহদে সেই যাত্ৰাত প্ৰেৰণা যোগাব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে নালন্দা এসময়ত ভাৰতৰ পৰম্পৰা আৰু পৰিচয়ৰ এক স্পন্দনশীল কেন্দ্ৰ আছিল। নালন্দাৰ অৰ্থ হ’ল ‘न अलम् ददाति इति 'नालंदा'অৰ্থাৎ শিক্ষা আৰু জ্ঞানৰ নিৰৱচ্ছিন্নপ্ৰবাহৰ ঠাই। শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত এই দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। শিক্ষাই সীমা অতিক্ৰম কৰে আৰু লাভ-লোকচানৰ দৃষ্টিকোণৰ উৰ্ধ্বত। শিক্ষাই আমাক গঢ় দিয়ে, ধাৰণা প্ৰদান কৰে। প্ৰাচীন নালন্দাত সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পৰিচয় বা দেশ নিৰ্বিশেষেনামভৰ্তি কৰিছিল। প্ৰতিখন দেশৰপৰা আৰু প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতী ইয়ালৈ আহিছিল। আমি নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এই নতুন চৌহদত সেই প্ৰাচীন ব্যৱস্থাটোক আধুনিক ৰূপত সুদৃঢ় কৰিব লাগিব। বিশ্বৰ বহু দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী ইয়ালৈ অহা দেখি মই আনন্দিত হৈছোঁ। ২০খনৰো অধিক দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নালন্দাত অধ্যয়ন কৰি আছে। এয়া ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ (জগত এক পৰিয়াল) দৃষ্টিৰ এক সুন্দৰ প্ৰতিফলন।
বন্ধুসকল,
অনাগত সময়ত নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয় পুনৰবাৰ আমাৰ সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। ইয়াত ভাৰত আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ দেশসমূহৰ শিল্পকৰ্ম সন্দৰ্ভতবিশাল কাম অব্যাহত আছে। ইয়াত এটা কমন আৰ্কাইভ ৰিচ’ৰ্চ চেন্টাৰো স্থাপন কৰা হৈছে। নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে আছিয়ান-ভাৰত বিশ্ববিদ্যালয় নেটৱৰ্ক সৃষ্টিৰ দিশতো কাম কৰি আছে। ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে একাধিক আগশাৰীৰ বৈশ্বিক প্ৰতিষ্ঠান একত্ৰিত হৈছে। যি সময়ত একবিংশ শতিকাক এছিয়াৰ শতিকা বুলি কোৱা হৈছে, সেই সময়তে এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰাজিয়ে আমাৰ সহভাজিত প্ৰগতিৰ বাবে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত শিক্ষাক মানৱতালৈ অৰিহণা যোগোৱা এক মাধ্যম বুলি গণ্য কৰা হয়। আমি যাতে আমাৰ জ্ঞানক মানৱতাৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ, সেই কথাক বিশ্বাস কৰোঁ। মাত্ৰ দুদিন পিছত অৰ্থাৎ ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰা হ’ব। আজি ভাৰতত শ-শ যোগৰ ৰূপৰ প্ৰচলন আছে। আমাৰ ঋষিসকলে নিশ্চয় ইয়াৰ ওপৰত বিস্তৃত গৱেষণা কৰিছিল! অৱশ্যে যোগক লৈ কোনেও একচেটিয়া অধিকাৰ দাবী কৰা নাছিল। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই যোগাসনক আকোৱালি লৈছে, যোগ দিৱস এক বৈশ্বিক উদযাপনলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। আমিও আমাৰ আয়ুৰ্বেদ সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতেআদান-প্ৰদান কৰিছোঁ। আজি আয়ুৰ্বেদক সুস্থ জীৱন যাপনৰ উৎস মাধ্যম হিচাপে গণ্য কৰা হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে বহনক্ষম জীৱনশৈলী আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ আন এক উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখত প্ৰতিভাত হৈছে। যুগ-যুগ ধৰি ভাৰতে বহনক্ষমতাক আৰ্হি হিচাপে গণ্য কৰি আহিছে। পৰিবেশকো লগত লৈ আমি আগবাঢ়িছোঁ। সেই অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত ভাৰতে বিশ্ববাসীক মিছন লাইফৰ দৰে এক মানৱীয় দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিছে। আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ দৰে মঞ্চসমূহ এটি সুৰক্ষিত ভৱিষ্যতৰ আশাত পৰিণত হৈছে। এই নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চৌহদটোৱেও এই মনোভাৱক আগুৱাই নিব। নেট জিৰ’ এনাৰ্জি, নেট জিৰ’ ইমিছন, নেট জিৰ’ ৱাটাৰ, নেট জিৰ’ ৱেষ্টৰ আৰ্হিত কাম কৰা এইখনেই হৈছে দেশৰ প্ৰথমটো কেম্পাছ। "আত্ম দীপো ভৱঃ" মন্ত্ৰ অনুসৰণেৰে এই চৌহদে সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ প্ৰতি এক নতুন পথ দেখুৱাব।
বন্ধুসকল,
শিক্ষাৰ বিকাশ হ’লে অৰ্থনীতি আৰু সংস্কৃতিৰ শিপাও অধিক সুদৃঢ় হৈ উঠে। উন্নত দেশবোৰলৈ চালে আমি দেখিম যে শিক্ষাৰ গুৰু হোৱাৰ সময়তে তেওঁলোক অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক গুৰু হৈয়ো পৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু উজ্জ্বল মনবোৰে সেই দেশবোৰলৈ গৈ পঢ়া-শুনা কৰিব বিচাৰিছে। এসময়ত আমাৰ নিজৰ নালন্দা আৰু বিক্ৰমশিলাত এনে অৱস্থা আছিল। গতিকে, শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত যেতিয়া আগবাঢ়িছে, তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিও নতুন শিখৰত উপনীত হোৱাটো কোনো কাকতলীয়া কথা নহয়। যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে এয়া এক মৌলিক ৰোডমেপ। এই কাৰণেই ২০৪৭ৰ ভিতৰত উন্নত হোৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰি ভাৰতে নিজৰ শিক্ষা খণ্ডৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। মোৰ মিছন হৈছে ভাৰত বিশ্বৰ শিক্ষা আৰু জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হোৱা। মোৰ মিছন হৈছে ভাৰতক পুনৰবাৰ বিশ্বজুৰি আটাইতকৈ বিশিষ্ট জ্ঞান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত কৰোৱা। ইয়াৰ বাবে ভাৰতে অতি কম বয়সৰ পৰাই শিক্ষাৰ্থীসকলক উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱৰে সংযুক্ত কৰিছে। আজি অটল টিংকাৰিং লেবত শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পৰিচিত হৈ এক কোটিৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী উপকৃত হৈছে। আনহাতে, চন্দ্ৰযান, গগণযানৰ দৰে মিছনে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বিজ্ঞানৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বঢ়াইছে। ভাৰতে এক দশকৰ পূৰ্বে ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া মিছন আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল উদ্ভাৱনক প্ৰোৎসাহিত কৰা। সেই সময়ত দেশত মাত্ৰ কেইশমানহে ষ্টাৰ্ট আপ আছিল। কিন্তু, আজি ভাৰতত ১ লাখ ৩০ হাজাৰৰো অধিক ষ্টাৰ্ট আপ আছে। পূৰ্বৰ তুলনাত ভাৰতে এতিয়া অভিলেখ সংখ্যক পেটেন্ট দাখিল কৰিছেআৰু গৱেষণা-পত্ৰ প্ৰকাশ কৰিছে। আমাৰ গুৰুত্ব হৈছে যুৱ উদ্ভাৱকসকলক গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে যিমান পাৰি সিমান সুযোগ প্ৰদান কৰা। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে এক লাখ কোটি টকাৰ গৱেষণা পুঁজি স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ব্যাপক আৰু সম্পূৰ্ণ দক্ষতা ব্যৱস্থা তথা বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত গৱেষণামুখী উচ্চ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলো দেখা গৈছে। বিগত কেইবছৰমানৰপৰা ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে বিশ্ব ৰেংকিঙত বহু উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। দহ বছৰৰ আগতে কিউএছৰেংকিঙত ভাৰতৰ মাত্ৰ ৯ খন শিক্ষানুষ্ঠানে স্থান লাভ কৰিছিল। আজি এই সংখ্যা ৪৬ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।কিছুদিন পূৰ্বে টাইমছ হায়াৰ এডুকেচন ইমপেক্ট ৰেংকিঙো প্ৰকাশ পাইছে। কেইবছৰমান আগলৈকে এই ৰেংকিঙত ভাৰতৰ মাত্ৰ ১৩ খন প্ৰতিষ্ঠানহে আছিল। এতিয়া ভাৰতৰ প্ৰায় ১০০খন শিক্ষানুষ্ঠানক এই বৈশ্বিকইমপেক্ট ৰেংকিঙত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বিগত ১০ বছৰত ভাৰতত গড়ে প্ৰতি সপ্তাহত এখন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। ভাৰতত প্ৰতিদিনে এখন নতুন আইটিআই (ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান) স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰতি তৃতীয় দিনত এটা অটল টিংকাৰিং লেব খোলা হৈছে। ভাৰতত প্ৰতিদিনে দুখন নতুন মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। আজি দেশত ২৩ খন আইআইটি আছে। দহ বছৰৰ আগতে ১৩ খন আইআইএম আছিল; আজি এই সংখ্যা ২১। ১০ বছৰৰ আগৰ তুলনাত এতিয়া প্ৰায় তিনিগুণ বেছি এইমছ অৰ্থাৎ ২২ খন। ১০ বছৰত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ হৈছে। আজি শিক্ষা খণ্ডত উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰ সাধন হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোনক সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহেও বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে সহযোগিতা আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ডিকিন আৰু ৱলংগংৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ে ভাৰতত কেম্পাছ মুকলি কৰিছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই দেশৰ ভিতৰতে উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে উন্নত শিক্ষানুষ্ঠান উপলব্ধ কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ফলত আমাৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ ধন সঞ্চয় হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ প্ৰিমিয়াৰ ইনষ্টিটিউটসমূহে বিদেশত কেম্পাছ মুকলি কৰিছে। এইবাৰ আইআইটি, দিল্লীয়ে আবুধাবিত এটা কেম্পাছ মুকলি কৰিছে। আইআইটি, মাদ্ৰাজে তাঞ্জানিয়াতো এটা কেম্পাছ আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰতীয় শিক্ষানুষ্ঠানসমূহ বৈশ্বিক হোৱাৰ এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে। নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দৰে শিক্ষানুষ্ঠানোবিশ্বৰ চুক-কোণত উপনীত হোৱাটো প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৃষ্টি ভাৰত আৰু ইয়াৰ যুৱ-সমাজৰ ওপৰত নিবদ্ধ হৈছে। বুদ্ধৰ দেশৰ লগত, গণতন্ত্ৰৰ মাতৃৰ লগত হাত ধৰিআগবাঢ়িব বিচাৰে বিশ্বই। চাওঁক, ভাৰতে "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়ালআৰু এক ভৱিষ্যৎ" বুলি কোৱাতবিশ্বখনে ইয়াক অনুসৰণ কৰিছে। ভাৰতে "এক সূৰ্য্য, এক পৃথিৱী, এক গ্ৰীড" বুলি কোৱাত বিশ্বখনে ইয়াক ভৱিষ্যতৰ পথ হিচাপে গণ্য কৰিছে। ভাৰতে "এখন পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য" বুলি কোৱা কথাষাৰক বিশ্বই সন্মান কৰিছে আৰু গ্ৰহণ কৰিছে। বিশ্ব-ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ এই মনোভাৱক নালন্দাৰ ভূমিয়ে এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব পাৰে। গতিকে নালন্দাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দায়িত্ব অধিক। আপোনাসৱ ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভৱিষ্যৎ। অমৃত কালৰ এই ২৫ বছৰ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই ২৫ বছৰ নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰপৰা য’লৈকে যাওঁক, আপোনালোকৰ বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ মানৱীয় প্ৰমূল্যবোধ স্পষ্ট হ’ব লাগে। আপোনালোকৰ প্ৰতীকৰ বাৰ্তাটো সদায় মনত ৰাখিব। আপোনালোকে ইয়াক নালাণ্ডা ৱে’ বুলি কয় নহয়নে? ব্যক্তিৰ মাজৰ সমন্বয় আৰু ব্যক্তি আৰু প্ৰকৃতিৰ মাজৰ সমন্বয় হৈছে আপোনালোকৰ প্ৰতীকৰ ভিত্তি। শিক্ষাগুৰুসকলৰপৰা শিকাৰ সমান্তৰালকৈ আপোনালোকেপাৰস্পৰিকভাৱেও শিকিবলৈ চেষ্টা কৰক। কৌতুহলী হওঁক, সাহসী হওঁক আৰু সৰ্বোপৰি দয়ালু হওঁক। আপোনাসৱৰ জ্ঞানৰপ্ৰয়োগেৰে সমাজখনৰ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰে। নিজৰ জ্ঞানেৰে এটা উন্নত ভৱিষ্যৎ গঢ়ক। আমাৰ ভাৰতৰ গৌৰৱ নালন্দাৰ গৌৰৱ আপোনালোকৰ সফলতাৰদ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত হ’ব। মোৰ বিশ্বাস, আপোনালোকৰ জ্ঞানে সমগ্ৰ মানৱ-জাতিক পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিব। মোৰ বিশ্বাস যে ভৱিষ্যতে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিশ্বক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিবআৰু মোৰ বিশ্বাস যে নালন্দা বৈশ্বিক কাৰ্য্যৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব।
এই আশাৰেই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ। চৰকাৰৰপৰা সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন বিচৰা নীতিশ জীৰ আহ্বানক মই আদৰণি জনাইছোঁ। ভাৰত চৰকাৰেও এই চিন্তা যাত্ৰাক যিমান পাৰি সিমান শক্তি প্ৰদানত কেতিয়াও পিছ পৰি নাথাকিব। এই মনোভাৱেৰে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Nalanda University Campus in Rajgir, Bihar
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Delhi
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, diligent Chief Minister of this state, Shri Nitish Kumar ji, our Foreign Minister, Shri S. Jaishankar ji, Minister of State for Foreign Affairs, Shri Pabitra ji, Excellencies and Ambassadors from various countries, Vice-Chancellor, professors and students of Nalanda University and all friends present in the event!
Within the first 10 days after taking the oath for my third term, I have got the opportunity to visit Nalanda. This is indeed my good fortune, and I see it as an auspicious sign for Bharat’s development journey. Nalanda is not just a name. Nalanda is an identity, a respect. Nalanda is a value, a mantra, a pride, a saga. Nalanda is the declaration of this truth that even though books may burn in the flames, the flames cannot extinguish knowledge. The destruction of Nalanda filled Bharat with darkness. Now, its restoration is about to mark the beginning of Bharat’s golden era.
Friends,
The renaissance of Nalanda near its ancient ruins, this new campus, will introduce the world to the capabilities of Bharat. Nalanda will demonstrate that nations built on strong human values know how to revive history and lay the foundation for a better future. And friends, Nalanda is not just a revival of Bharat’s past. It is connected to the heritage of many countries in the world, especially in Asia. The presence of so many countries at the inauguration of a university campus is unprecedented. Our partner countries have also participated in the reconstruction of Nalanda University. On this occasion, I extend my greetings to all the friendly countries of Bharat and all of you. I also congratulate the people of Bihar. The way Bihar is advancing on the path of development to reclaim its pride, this Nalanda campus is an inspiration of that journey.
Friends,
We all know that Nalanda once used to be a vibrant centre of Bharat’s tradition and identity. Nalanda means ‘न अलम् ददाति इति 'नालंदा' i.e., a place where the flow of education and knowledge is uninterrupted. This has been Bharat’s perspective on education. Education transcends boundaries and is beyond the perspective of profit and loss. It is education that shapes us, gives us ideas, and moulds them. In ancient Nalanda, children were admitted not based on their identity or nationality. Youth from every country and every class used to come here. We must strengthen that ancient system in a modern form in this new campus of Nalanda University. I am pleased to see that students from many countries around the world are coming here. Students from more than 20 countries are studying at Nalanda. This is a beautiful symbol of the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family).
Friends,
I believe that Nalanda University will once again become a major centre for our cultural exchange in the coming times. A significant amount of work is being done here on the documentation of the artwork of Bharat and Southeast Asian countries. A Common Archival Resource Centre has also been established here. Nalanda University is also working towards creating the ASEAN-India University Network. In such a short time, many leading global institutes have come together here. At a time when the 21st century is being called the century of Asia, these collective efforts will give new energy to our shared progress.
Friends,
Education in Bharat is considered a means of contributing to humanity. We learn so that we can use our knowledge for the betterment of humanity. Look, just two days from now, it will be International Yoga Day on June 21st. Today, there are hundreds of forms of yoga present in Bharat. Our sages must have done extensive research on it! However, no one claimed exclusivity over yoga. Today, the entire world is embracing yoga, and Yoga Day has become a global celebration. We have also shared our Ayurveda with the entire world. Today, Ayurveda is seen as a source of healthy living. Another example of a sustainable lifestyle and sustainable development is before us. For centuries, Bharat has lived sustainability as a model. We have progressed while taking the environment along with us. Based on those experiences, Bharat has given the world a humane vision like Mission LiFE. Today, platforms like the International Solar Alliance are becoming a hope for a secure future. This Nalanda University campus also advances this spirit. It is the country's first campus to operate on the model of Net Zero Energy, Net Zero Emissions, Net Zero Water, and Net Zero Waste. Following the mantra of "Appo Deepo Bhava" (Be a light unto yourself), this campus will show a new path to the entire humanity.
Friends,
When education develops, the roots of the economy and culture also become stronger. If we look at developed countries, we will find that they became economic and cultural leaders when they became education leaders. Today, students and bright minds from all over the world want to go to those countries to study. Once, this was the situation in our own Nalanda and Vikramshila. Therefore, it is no coincidence that when Bharat was ahead in education, its economic power also reached new heights. This is a basic roadmap for the development of any nation. This is why Bharat, working towards the goal of becoming developed by 2047, is transforming its education sector for this purpose. My mission is for Bharat to become a centre of education and knowledge for the world. My mission is for Bharat to be recognized once again as the most prominent knowledge centre globally. For this, Bharat is connecting its students with the spirit of innovation from a very young age. Today, over one crore children are benefiting from exposure to the latest technology in Atal Tinkering Labs. On the other hand, missions like Chandrayaan and Gaganyaan are increasing students' interest in science. Bharat started the Start-up India mission a decade ago to promote innovation. At that time, there were only a few hundred start-ups in the country. But today, there are more than 130,000 start-ups in India. Compared to before, Bharat is now filing a record number of patents, and research papers are being published. Our focus is on giving young innovators as many opportunities as possible for research and innovation. For this, the government has announced the creation of a one lakh crore rupees research fund.
Friends,
Our effort is for Bharat to have the world's most comprehensive and complete skilling system, and the world's most advanced research-oriented higher education system. The results of these efforts are also visible. In the past few years, Indian universities have started performing much better in global rankings. Ten years ago, there were only 9 educational institutions from Bharat in the QS ranking. Today, this number has increased to 46. A few days ago, the Times Higher Education Impact Rankings were also released. Until a few years ago, there were only 13 institutions from Bharat in this ranking. Now, nearly 100 educational institutions from Bharat are included in this global impact ranking. Over the past 10 years, one university has been established in Bharat every week on an average. A new ITI (Industrial Training Institute) has been established every day in Bharat. Every third day, an Atal Tinkering Lab is opened. Two new colleges have been established in Bharat every day. Today, there are 23 IITs in the country. Ten years ago, there were 13 IIMs; today, this number is 21. Compared to 10 years ago, there are now approximately three times as many AIIMS, i.e., 22. In 10 years, the number of medical colleges has nearly doubled. Today, significant reforms are taking place in the education sector. The National Education Policy has expanded the dreams of the youth of the country. Indian universities have also started collaborating with foreign universities. Additionally, international universities like Deakin and Wollongong are opening their campuses in Bharat. All these efforts are making the best educational institutions available to Indian students for higher education within the country itself. This is also saving money for our middle class.
Friends,
Today, our premier institutes are opening campuses abroad. This year, IIT Delhi has opened a campus in Abu Dhabi. IIT Madras has also started a campus in Tanzania. This is just the beginning of Indian educational institutions going global. Institutions like Nalanda University also need to reach every corner of the world.
Friends,
Today, the entire world's attention is on Bharat and its youth. The world wants to walk shoulder to shoulder with the land of Buddha, with the mother of democracy. Look, when Bharat says "One Earth, One Family, and One Future," the world stands with it. When Bharat says "One Sun, One World, One Grid," the world sees it as a direction for the future. When Bharat says "One Earth, One Health," the world respects and accepts it. The land of Nalanda can give a new dimension to this spirit of global brotherhood. Therefore, the responsibility of the students of Nalanda is even greater. You are the future of Bharat and the entire world. These 25 years of Amrit Kaal are very crucial for the youth of Bharat. These 25 years are equally important for every student of Nalanda University. Wherever you go from here, the human values of your university should be evident. Always remember the message of your logo. You call it the Nalanda Way, right? The harmony between individuals and the harmony between individuals and nature is the basis of your logo. Learn from your teachers, but also try to learn from each other. Be Curious, Be Courageous, and above all, Be Kind. Use your knowledge to bring about positive change in society. Build a better future with your knowledge. The pride of Nalanda, the pride of our Bharat, will be determined by your success. I believe that your knowledge will guide all of humanity. I believe that our youth will lead the world in the future, and I believe that Nalanda will become an important centre for the global cause.
With this hope, I extend my heartfelt thanks to all of you. I welcome Nitish ji's call for full support from the government. The Indian government will also never lag in providing as much energy as possible to this journey of thought. With this spirit, I extend my best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.