ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ରାଜଗିରରେ ନାଲନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ଉଦ୍ ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକରଜୀ, ଏହି ରାଜ୍ୟର ପରିଶ୍ରମୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାରଜୀ, ଆମବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏସ ଜୟଶଙ୍କର ଜୀ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ଜୀ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ମହାମହିମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ନାଲନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି, ପ୍ରଫେସର ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ସାଥିମାନେ ।
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଶପଥ ନେବାର ପ୍ରଥମ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ନାଳନ୍ଦା ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ନାଳନ୍ଦା କେବଳ ଏକ ନାମ ନୁହେଁ। ନାଳନ୍ଦା ହେଉଛି ଏକ ପରିଚୟ, ଏକ ସମ୍ମାନ। ନାଳନ୍ଦା ହେଉଛି ଏକ ମୂଲ୍ୟ, ଏକ ମନ୍ତ୍ର, ଏକ ଗର୍ବ, ଏକ ଗାଥା । ନାଳନ୍ଦା ହେଉଛି ଏହି ସତ୍ୟର ଘୋଷଣା ଯେ ନିଆଁରେ ବହି ଜଳିଗଲେ ମଧ୍ୟ ନିଆଁ ଜ୍ଞାନକୁ ନିଭାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ନାଳନ୍ଦାର ବିନାଶ ଭାରତକୁ ଅନ୍ଧକାରରେ ଭରି ଦେଇଥିଲା। ଏବେ ଏହାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଭଗ୍ନାବଶେଷ, ଏହି ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିକଟରେ ନାଳନ୍ଦାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବ । ଦୃଢ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଗଠିତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଇତିହାସକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବାକୁ ଜାଣନ୍ତି ବୋଲି ନାଲନ୍ଦା ଦର୍ଶାଇବ । ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ନାଳନ୍ଦା କେବଳ ଭାରତର ଅତୀତର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ନୁହେଁ । ଏହା ପୃଥିବୀର ଅନେକ ଦେଶର, ବିଶେଷ କରି ଏସିଆର ଐତିହ୍ୟ ସହ ଜଡିତ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦ୍ ଘାଟନ ଅବସରରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶର ଉପସ୍ଥିତି ଅଭୂତପୂର୍ବ। ନାଲନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପୁନଃନିର୍ମାଣରେ ଆମର ସହଯୋଗୀ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଭାରତର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିହାର ଯେପରି ନିଜର ଗୌରବ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଏହି ନାଳନ୍ଦା କ୍ୟାମ୍ପସ ସେହି ଯାତ୍ରାର ପ୍ରେରଣା।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଏକଦା ନାଳନ୍ଦା ଭାରତର ପରମ୍ପରା ଓ ପରିଚୟର ଏକ ଜୀବନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ନାଳନ୍ଦାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 'ଶିକ୍ଷା ଓ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରବାହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଥିବା ଏକ ସ୍ଥାନ। ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ହେଉଛି ଭରତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ। ଶିକ୍ଷା ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ଲାଭ ଓ କ୍ଷତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବାହାରେ ରହିଛି। ଶିକ୍ଷା ହିଁ ଆମକୁ ଆକାର ଦେଇଥାଏ, ଧାରଣା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଢାଳିଥାଏ । ପ୍ରାଚୀନ ନାଳନ୍ଦାରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିଚୟ କିମ୍ବା ଜାତୀୟତା ଆଧାରରେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଉନଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଯୁବକ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ। ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏହି ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଆମକୁ ସେହି ପ୍ରାଚୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ନାଳନ୍ଦାରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' ଭାବନାର ଏକ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରତୀକ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପୁଣି ଥରେ ଆମ ର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କର କଳାକୃତିର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଉପରେ ଏଠାରେ ଯଥେଷ୍ଟ କାମ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ଏକ କମନ୍ ଆର୍କାଇଭଲ୍ ରିସୋର୍ସ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ନାଲନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆସିଆନ-ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଅଗ୍ରଣୀ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଏସିଆର ଶତାବ୍ଦୀ କୁହାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରଗତିକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ।
ସାଥିମାନେ,,
ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷା କୁ ମାନବିକତା ପାଇଁ ଯୋଗଦାନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଆମେ ଶିଖିଥାଉ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଆମର ଜ୍ଞାନକୁ ମାନବିକତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା | ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଉ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ଜୁନ୍ ୨୧ ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ହେବ। ଆଜି ଭାରତରେ ଶତାଧିକ ଯୋଗ ପ୍ରଣାଳୀ ରହିଛି। ଆମ ଋଷିମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଏହା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା କରିଥିବେ! ତେବେ ଯୋଗକୁ ନେଇ କେହି ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ଦାବି କରିନଥିଲେ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ଯୋଗ ଦିବସ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମେ ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟିଛୁ । ଆଜି କାଲି ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନର ଉତ୍ସ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି। ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ବଞ୍ଚିଛି । ପରିବେଶକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆମେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ। ସେହି ଅନୁଭୂତିକୁ ଆଧାର କରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ମିଶନ ଏଲଏଫଇ ଭଳି ମାନବିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଛି । ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଆଶା ପାଲଟିଛି। ଏହି ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସର ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ନେଟ୍ ଜିରୋ ଏନର୍ଜି, ନେଟ୍ ଜିରୋ ଏମିସନ, ନେଟ୍ ଜିରୋ ୱାଟର ଏବଂ ନେଟ୍ ଜିରୋ ୱେଷ୍ଟ ମଡେଲରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ୟାମ୍ପସ । 'ଆପ୍ପୋ ଦିପୋ ଭବଃ' ମନ୍ତ୍ରଅନୁସରଣ କରି ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶ ହେଲେ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଚେର ମଧ୍ୟ ମଜଭୁତ ହୋଇଥାଏ। ଯଦି ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ, ତେବେ ଆମେ ଦେଖିବୁ ଯେ ସେମାନେ ଶିକ୍ଷାନେତା ହେବା ପରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ନେତା ହୋଇଥିଲେ । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ମେଧାବୀ ମାନେ ସେହି ଦେଶକୁ ଯାଇ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଥରେ ଆମ ନିଜ ନାଳନ୍ଦା ଓ ବିକ୍ରମଶିଳାରେ ଏଭଳି ଅବସ୍ଥା ଥିଲା। ତେଣୁ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଆଗୁଆ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଯେ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମୌଳିକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ । ସେଥିପାଇଁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତ ଏଥିପାଇଁ ନିଜର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଓ ଜ୍ଞାନର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା । ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବା । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଛୋଟ ବେଳୁ ଉଦ୍ଭାବନର ଭାବନା ସହ ଯୋଡ଼ି ଦେଉଛି। ଆଜି ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସି ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଓ ଗଗନଯାନ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ାଉଛି। ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତରେ ୧,୩୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଏବେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରୁଛି ଏବଂ ଗବେଷଣା ପତ୍ର ପ୍ରକାଶ ପାଉଛି। ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉପରେ ଆମର ଫୋକସ୍ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ଭିତ୍ତିକ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ୟତାରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କ୍ୟୁଏସ୍ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତର ମାତ୍ର ୯ଟି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୪୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ଟାଇମ୍ସ ହାୟର ଏଜୁକେସନ୍ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଏହି ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତର ମାତ୍ର ୧୩ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଥିଲା। ଏବେ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ଇମ୍ପେକ୍ଟ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ହାରାହାରି ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ (ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତି ତୃତୀୟ ଦିନରେ ଏକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଖୋଲାଯାଇଥାଏ । ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇଟି ନୂଆ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଏବେ ଦେଶରେ ୨୩ଟି ଆଇଆଇଟି ରହିଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୩ଟି ଆଇଆଇଏମ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨୧ ରହିଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏବେ ଏମ୍ସ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୨ଟି ଏମ୍ସ ରହିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂସ୍କାର ଘଟୁଛି। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟସହିତ ସହଯୋଗ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ‘ଡିକିନ୍ ଓ ଓଲୁଙ୍ଗୋଙ୍ଗ’ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାରତରେ ନିଜର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦେଶ ଭିତରେ ହିଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଉପଲବ୍ଧ କରୁଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମର ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶରେ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ଆବୁଧାବିରେ ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିଛି। ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ମଧ୍ୟ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହା କେବଳ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆରମ୍ଭ । ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନଜର ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ବିଶ୍ଵ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଏହି ଦେଶ ସହିତ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ'ଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଦେଖ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ "ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ" କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଦୁନିଆ ଏହା ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ "ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ" କହିଥାଏ, ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦିଗ ଭାବରେ ଦେଖେ । ଯେତେବେଳେ ଭରତ "ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ" କହିଥାଏ, ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ନାଳନ୍ଦା ମାଟି ବିଶ୍ୱ ଭାଇଚାରାର ଏହି ଭାବନାକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଇପାରିବ । ତେଣୁ ନାଳନ୍ଦାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଆହୁରି ଅଧିକ। ତୁମେ ହିଁ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ । ଅମୃତ କାଳର ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଆପଣ ଏଠାରୁ ଯେଉଁଠି ବି ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣଙ୍କର ଲୋଗୋର ବାର୍ତ୍ତା ସର୍ବଦା ମନେରଖନ୍ତୁ। ଆପଣ ଏହାକୁ ନାଳନ୍ଦା ୱେ କୁହନ୍ତି, ଠିକ୍ ନା? ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ଲୋଗୋର ଆଧାର | ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ଶିଖନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। କୌତୂହଳକର ହୁଅ, ସାହସୀ ହୁଅ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ଦୟାଳୁ ହୁଅ। ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ନିଜ ଜ୍ଞାନ ବଳରେ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ନାଳନ୍ଦାର ଗର୍ବ, ଆମ ଭାରତର ଗୌରବ, ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ | ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ଏହି ଆଶା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ନୀତୀଶଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବାରେ ପଛାଇବେ ନାହିଁ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Nalanda University Campus in Rajgir, Bihar
19 JUN 2024 1:34PM by PIB Delhi
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, diligent Chief Minister of this state, Shri Nitish Kumar ji, our Foreign Minister, Shri S. Jaishankar ji, Minister of State for Foreign Affairs, Shri Pabitra ji, Excellencies and Ambassadors from various countries, Vice-Chancellor, professors and students of Nalanda University and all friends present in the event!
Within the first 10 days after taking the oath for my third term, I have got the opportunity to visit Nalanda. This is indeed my good fortune, and I see it as an auspicious sign for Bharat’s development journey. Nalanda is not just a name. Nalanda is an identity, a respect. Nalanda is a value, a mantra, a pride, a saga. Nalanda is the declaration of this truth that even though books may burn in the flames, the flames cannot extinguish knowledge. The destruction of Nalanda filled Bharat with darkness. Now, its restoration is about to mark the beginning of Bharat’s golden era.
Friends,
The renaissance of Nalanda near its ancient ruins, this new campus, will introduce the world to the capabilities of Bharat. Nalanda will demonstrate that nations built on strong human values know how to revive history and lay the foundation for a better future. And friends, Nalanda is not just a revival of Bharat’s past. It is connected to the heritage of many countries in the world, especially in Asia. The presence of so many countries at the inauguration of a university campus is unprecedented. Our partner countries have also participated in the reconstruction of Nalanda University. On this occasion, I extend my greetings to all the friendly countries of Bharat and all of you. I also congratulate the people of Bihar. The way Bihar is advancing on the path of development to reclaim its pride, this Nalanda campus is an inspiration of that journey.
Friends,
We all know that Nalanda once used to be a vibrant centre of Bharat’s tradition and identity. Nalanda means ‘न अलम् ददाति इति 'नालंदा' i.e., a place where the flow of education and knowledge is uninterrupted. This has been Bharat’s perspective on education. Education transcends boundaries and is beyond the perspective of profit and loss. It is education that shapes us, gives us ideas, and moulds them. In ancient Nalanda, children were admitted not based on their identity or nationality. Youth from every country and every class used to come here. We must strengthen that ancient system in a modern form in this new campus of Nalanda University. I am pleased to see that students from many countries around the world are coming here. Students from more than 20 countries are studying at Nalanda. This is a beautiful symbol of the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family).
Friends,
I believe that Nalanda University will once again become a major centre for our cultural exchange in the coming times. A significant amount of work is being done here on the documentation of the artwork of Bharat and Southeast Asian countries. A Common Archival Resource Centre has also been established here. Nalanda University is also working towards creating the ASEAN-India University Network. In such a short time, many leading global institutes have come together here. At a time when the 21st century is being called the century of Asia, these collective efforts will give new energy to our shared progress.
Friends,
Education in Bharat is considered a means of contributing to humanity. We learn so that we can use our knowledge for the betterment of humanity. Look, just two days from now, it will be International Yoga Day on June 21st. Today, there are hundreds of forms of yoga present in Bharat. Our sages must have done extensive research on it! However, no one claimed exclusivity over yoga. Today, the entire world is embracing yoga, and Yoga Day has become a global celebration. We have also shared our Ayurveda with the entire world. Today, Ayurveda is seen as a source of healthy living. Another example of a sustainable lifestyle and sustainable development is before us. For centuries, Bharat has lived sustainability as a model. We have progressed while taking the environment along with us. Based on those experiences, Bharat has given the world a humane vision like Mission LiFE. Today, platforms like the International Solar Alliance are becoming a hope for a secure future. This Nalanda University campus also advances this spirit. It is the country's first campus to operate on the model of Net Zero Energy, Net Zero Emissions, Net Zero Water, and Net Zero Waste. Following the mantra of "Appo Deepo Bhava" (Be a light unto yourself), this campus will show a new path to the entire humanity.
Friends,
When education develops, the roots of the economy and culture also become stronger. If we look at developed countries, we will find that they became economic and cultural leaders when they became education leaders. Today, students and bright minds from all over the world want to go to those countries to study. Once, this was the situation in our own Nalanda and Vikramshila. Therefore, it is no coincidence that when Bharat was ahead in education, its economic power also reached new heights. This is a basic roadmap for the development of any nation. This is why Bharat, working towards the goal of becoming developed by 2047, is transforming its education sector for this purpose. My mission is for Bharat to become a centre of education and knowledge for the world. My mission is for Bharat to be recognized once again as the most prominent knowledge centre globally. For this, Bharat is connecting its students with the spirit of innovation from a very young age. Today, over one crore children are benefiting from exposure to the latest technology in Atal Tinkering Labs. On the other hand, missions like Chandrayaan and Gaganyaan are increasing students' interest in science. Bharat started the Start-up India mission a decade ago to promote innovation. At that time, there were only a few hundred start-ups in the country. But today, there are more than 130,000 start-ups in India. Compared to before, Bharat is now filing a record number of patents, and research papers are being published. Our focus is on giving young innovators as many opportunities as possible for research and innovation. For this, the government has announced the creation of a one lakh crore rupees research fund.
Friends,
Our effort is for Bharat to have the world's most comprehensive and complete skilling system, and the world's most advanced research-oriented higher education system. The results of these efforts are also visible. In the past few years, Indian universities have started performing much better in global rankings. Ten years ago, there were only 9 educational institutions from Bharat in the QS ranking. Today, this number has increased to 46. A few days ago, the Times Higher Education Impact Rankings were also released. Until a few years ago, there were only 13 institutions from Bharat in this ranking. Now, nearly 100 educational institutions from Bharat are included in this global impact ranking. Over the past 10 years, one university has been established in Bharat every week on an average. A new ITI (Industrial Training Institute) has been established every day in Bharat. Every third day, an Atal Tinkering Lab is opened. Two new colleges have been established in Bharat every day. Today, there are 23 IITs in the country. Ten years ago, there were 13 IIMs; today, this number is 21. Compared to 10 years ago, there are now approximately three times as many AIIMS, i.e., 22. In 10 years, the number of medical colleges has nearly doubled. Today, significant reforms are taking place in the education sector. The National Education Policy has expanded the dreams of the youth of the country. Indian universities have also started collaborating with foreign universities. Additionally, international universities like Deakin and Wollongong are opening their campuses in Bharat. All these efforts are making the best educational institutions available to Indian students for higher education within the country itself. This is also saving money for our middle class.
Friends,
Today, our premier institutes are opening campuses abroad. This year, IIT Delhi has opened a campus in Abu Dhabi. IIT Madras has also started a campus in Tanzania. This is just the beginning of Indian educational institutions going global. Institutions like Nalanda University also need to reach every corner of the world.
Friends,
Today, the entire world's attention is on Bharat and its youth. The world wants to walk shoulder to shoulder with the land of Buddha, with the mother of democracy. Look, when Bharat says "One Earth, One Family, and One Future," the world stands with it. When Bharat says "One Sun, One World, One Grid," the world sees it as a direction for the future. When Bharat says "One Earth, One Health," the world respects and accepts it. The land of Nalanda can give a new dimension to this spirit of global brotherhood. Therefore, the responsibility of the students of Nalanda is even greater. You are the future of Bharat and the entire world. These 25 years of Amrit Kaal are very crucial for the youth of Bharat. These 25 years are equally important for every student of Nalanda University. Wherever you go from here, the human values of your university should be evident. Always remember the message of your logo. You call it the Nalanda Way, right? The harmony between individuals and the harmony between individuals and nature is the basis of your logo. Learn from your teachers, but also try to learn from each other. Be Curious, Be Courageous, and above all, Be Kind. Use your knowledge to bring about positive change in society. Build a better future with your knowledge. The pride of Nalanda, the pride of our Bharat, will be determined by your success. I believe that your knowledge will guide all of humanity. I believe that our youth will lead the world in the future, and I believe that Nalanda will become an important centre for the global cause.
With this hope, I extend my heartfelt thanks to all of you. I welcome Nitish ji's call for full support from the government. The Indian government will also never lag in providing as much energy as possible to this journey of thought. With this spirit, I extend my best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.