Election Commission
Anantnag-Rajouri PC makes history, as it records its highest turnout in the last 35 years, at 51.35 %
~50% voting in three PCs in the valley as compared to 19.16% in 2019
Voters queue up tovote since early morning in an atmosphere of peace andsecurityinJ&K
25 MAY 2024 7:57PM by PIB Delhi
After record voter turnouts in Srinagar and Baramulla in the Union Territory of Jammu and Kashmir, Anantnag-Rajouri Parliamentary Constituency (PC) too has shattered voter turnout records, with 51.35 % recorded at 5 pm in the districts of Anantnag, Poonch, Kulgam and districts of Rajouri and Shopian partially, the highest since 1989 ie in 35 years.
With this, in the ongoing General Elections 2024, the three PCs in the valley namely Srinagar (38.49%), Baramulla (59.1%) and Anantnag-Rajouri (51.35% as of 5 PM) have recorded voter turnouts which is highest in many decades. Overall, the voter turnout in the three PCs in the valley is ~50% (Anantnag Rajouri at 5 pm) in current General Elections, compared to 19.16% in 2019.The Commission led by CEC Sh. Rajiv Kumar and ECsSh.GyaneshKumar andSh. Sukhbir SinghSandhu said“PeopleofJammu and Kashmir, in the Anantnag Rajouri PC polling too, have reposed faith in democracy and proved naysayers wrong”.
VotersqueuingoutsidepollingstationsinAnantnag-RajouriPC
Polling took place in 2338 polling stations across the Anantnag-Rajouri Parliamentary constituency with live webcasting at the polling stations. Voting started at 7 a.m. across the PC with long queues of enthusiastic voters waiting to cast their votes. Polling personnel including security personnel worked tirelessly to ensure that an atmosphere of calm, peace and festivitieswelcomed voters atthe polling stations.
TribalvotersofDistrictRajouri,JammuandKashmir
GrossVoterTurnoutinpastfewelections
PC/Year
2019
2014
2009
2004
1999
1998
1996
1989
Anantnag
8.98%
28.84%
27.10%
15.04%
14.32%
28.15%
50.20%
5.07%
Note:Duetodelimitationexercise,thevoterturnoutdatafrompreviouselectionsforthecurrent PC, may not be directly comparable
A total of 20 candidates are in the fray including 2 women for the Lok Sabha seat from Anantnag-Rajouri.
The Commission has also enabled Kashmiri migrant voters residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur to have the option of voting in person at designated special polling stations or using postal ballot. 21 Special Polling Stations were established at Jammu, 1 at Udhampur and 4 at Delhi.
KashmirimigrantvotersatSpecialPollingStations

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଇତିହାସ ରଚିଲା ଅନନ୍ତନାଗ–ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଗତ ୩୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ସର୍ବାଧିକ ୫୧.୩୫% ମତଦାତା କଲେ ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ
୨୦୧୯ରେ ମାତ୍ର ୧୯.୧୬% ତୁଳନାରେ ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ଯାକ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ~୫୦% ମତଦାନ
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ବଡ଼ି ଭୋରରୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ଏବଂ କଡ଼ା ନିରାପତ୍ତା ମଧ୍ୟରେ ଭୋଟ ଦେବାକୁ ମତଦାତାମାନେ ଧାଡ଼ିବାନ୍ଧି ବୁଥ୍ ଆଗରେ ଅପେକ୍ଷାରତ
25 MAY 2024 7:57PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗର ଏବଂ ବାରାମୁଳାରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ମତଦାନ ପରେ ଏବେ ଅନନ୍ତନାଗ–ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର (ପିସି)ରେ ମଧ୍ୟ ମତଦାତାମାନେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରି ଏକ ନୂଆ କୀର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଅନନ୍ତନାଗ, ପୁଂ, କୁଲଗାଓଁ ଏବଂ ରାଜୌରୀ ଓ ସୋପିୟାଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଅପରାହ୍ଣ ୫ଟା ସୁଦ୍ଧା ୫୧.୩୫ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାତା ସେମାନଙ୍କର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ୧୯୮୯ ମସିହା ପରେ, ଅର୍ଥାତ୍, ଦୀର୍ଘ ୩୫ ବର୍ଷ ପରେ ସର୍ବାଧିକ ।
ଏଭଳି ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ମତଦାନ ପରେ, ଚଳିତ ୨୦୨୪ ମସିହାର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ଯାକ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯଥା ଶ୍ରୀନଗରରେ (୩୮.୪୯%), ବାରାମୁଳାରେ (୫୦.୧%) ଏବଂ ଅନନ୍ତନାଗ-ରାଜୌରୀରେ (୫୧.୩୫% ଅପରାହ୍ଣ ୫ଟା ସୁଦ୍ଧା) ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ । ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ଯାକ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ୨୦୧୯ ମସିହା ତୁଳନାରେ, ଯେତେବେଳେ କି ସେଠାରେ ମାତ୍ର ୧୯.୧୬% ମତଦାନ ହୋଇଥିଲା, ମତଦାନ ହାର ~୫୦%ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି (ଅନନ୍ତନାଗ ରାଜୌରୀରେ ଅପରାହ୍ନ ୫ଟା ସୁଦ୍ଧା) । ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ କହିଛନ୍ତି, ‘ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଜନସାଧାରଣ, ଅନନ୍ତନାଗ ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମତଦାନ ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ଆସ୍ଥାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମାଲୋଚକମାନଙ୍କୁ ଭୁଲ୍ ବୋଲି ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।’
ଅନନ୍ତନାଗ ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ମୋଟ ୨୩୩୮ ଗୋଟି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟ ଗ୍ରହଣ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଲାଇଭ୍ ୱେବକାଷ୍ଟିଂ କରାଯାଇଥିଲା । ମତଦାନ ସକାଳ ୭ଟାବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ମତଦାତାମାନେ ପ୍ରବଳ ଆଗ୍ରହର ସହ ଭୋଟ ଦେବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ସେଠାରେ ମତଦାନକୁ ସରଳ, ସୁଗମ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅବାଧ ଭାବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କରାଇବା ସକାଶେ ପୋଲିଂ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀ ତଥା ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଶ୍ରମ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ମତଦାତାମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ ଗ୍ରହଣ କେନ୍ଦ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ଉତ୍ସବାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବିଗତ କେତେଗୋଟି ନିର୍ବାଚନରେ ହୋଇଥିବା ସର୍ବମୋଟ ମତଦାନ ହାର
PC/Year
2019
2014
2009
2004
1999
1998
1996
1989
Anantnag
8.98%
28.84%
27.10%
15.04%
14.32%
28.15%
50.20%
5.07%
ନୋଟ: ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ମତଦାନ ଯୋଗ, ଏହି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୋଟଦାନ ତଥ୍ୟ ସହ ଅତୀତର ମତଦାନ ହାର ତୁଳନୀୟ ନୁହେଁ ।
ଅନନ୍ତନାଗ ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଚଳିତ ଥର ୨ ଜଣ ମହିଳା ପ୍ରତ୍ୟାଶୀଙ୍କୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ୨୦ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି ।
କାଶ୍ମୀରର ସ୍ଥାନାନ୍ତରୀ ମତଦାତାମାନେ ଯେଉଁମାନେ କି ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରର ରିଲିଫ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ଅବସ୍ଥାନ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ମତଦାନ କରିବା ସକାଶେ ଆୟୋଗଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱୀକୃତ ବିଶେଷ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଅଥବା ସେମାନେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିପାରିବେ । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଜାମ୍ମୁରେ ୨୧ଟି, ଉଧମପୁରଠାରେ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୪ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।