Ministry of Earth Sciences
India to facilitate the first-ever focused working group discussions on Antarctic tourism at the 46th Antarctic Treaty Consultative Meeting (ATCM) in Kochi
21 MAY 2024 2:36PM by PIB Delhi
India is set to play a pivotal role in facilitating the first-ever focused discussions on regulating tourism in Antarctica at the 46th Antarctic Treaty Consultative Meeting (ATCM) and 26th Meeting of the Committee for Environmental Protection (CEP). The occasion was graced by the presence of Union Minister Shri Kiren Rijiju, Ministry of Earth Sciences (MoES), today. National Centre for Polar and Ocean Research (NCPOR), Goa under Ministry of Earth Sciences, and the Antarctic Treaty Secretariat will organize these meetings in Kochi, Kerala, from May 20 to May 30, 2024. The gathering has over 350 participants from nearly 40 nations.
The ATCM and CEP are high-level global annual meetings conducted in accordance with the provisions of the Antarctic Treaty, a multilateral agreement of 56 Contracting Parties signed in 1959. During these meetings, member countries of the Antarctic Treaty discuss issues pertaining to the science, policy, governance, management, preservation and protection of Antarctica. The CEP was established under the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty (the Madrid Protocol) in 1991. The CEP advises the ATCM on environmental protection and conservation in Antarctica.
India has been a Consultative Party to the Antarctic Treaty since 1983. With the other 28 Consultative Parties, India has a crucial role in governing Antarctica’s scientific exploration and environmental protection. It has the right to propose and vote on decisions and resolutions made during the ATCM in matters of administration, scientific research, environmental protection, and logistical cooperation​. Further, it can establish research stations, conduct scientific programs and logistic operations, enforce environmental regulations and access scientific data and research findings shared by Antarctic Treaty members. The Contracting and Consultative Parties are responsible for compliance with the Antarctic Treaty, environment stewardship, promoting scientific research, and maintaining Antarctica as a zone of peace, free from military activity and territorial claims. The ATCM is administered through the Antarctic Treaty Secretariat headquartered in Argentina.
Dr. M. Ravichandran, Secretary, MoES, and Head of the Indian delegation, while addressing the session, said, “Antarctica represents one of the last frontiers of wilderness and scientific discovery. As stewards of this extraordinary region, it is our collective responsibility to ensure that all activities, including research and tourism, are conducted in a manner that preserves its ecological integrity for future generations. India is honored to lead this crucial initiative at the 46th ATCM, which is expected to bring a series of actionable recommendations to be incorporated into the broader framework of the Antarctic Treaty System." India, being a committed member of the Antarctic Treaty System, recognizes the pressing need to address the growing tourism activities in Antarctica and their potential impact on the continent's fragile environment. With the number of tourists visiting Antarctica increasing significantly over the past few years, tourism has become a front-burner issue, making it crucial that comprehensive regulations be framed to ensure the sustainable and responsible exploration of this unique and pristine region. He further highlighted that India has advocated for a comprehensive, proactive, and effective tourism policy anchored in precautionary principles. Discussions around regulating tourism have been ongoing in ATCMs since 1966, but these have been agenda items, sessions, papers, or resolutions. A dedicated working group for regulating tourism in Antarctica has been formulated for the first time at the 46th ATCM, hosted by India.
Dr. Thamban Meloth, Director of NCPOR, informed that India has a legal framework to regulate India's activities in Antarctica, including tourism, through the Indian Antarctic Act enacted in 2022. He said, “The Indian Antarctic Act aligns India’s tourism regulations with international standards and collaborates with other Antarctic Treaty nations to achieve common conservation goals.
India hosted the 10th SCAR (Scientific Committee on Antarctic Research) conference themed ‘Antarctica in a Changing World’ for the first time in 2022 and contributed to the International Polar Year celebrations. There have been 11 Indian expeditions to the Southern Ocean, and one each in the Wedell Sea and South Pole. In 2007, India hosted the 30th ATCM in New Delhi, underscoring its commitment to the Antarctic Treaty System. India also collaborated with Norway and the UK to study the Antarctic ice shelf and ice rise, and drill ice cores for climate studies.
Dr. Vijay Kumar, Adviser, MoES and Head of the Host Country Secretariat, said, “Over the past four decades, India has established itself as a significant player in Antarctic research, environmental stewardship, and international cooperation within the framework of the Antarctic Treaty System." India will also provide a platform to discuss the possible induction of Canada and Belarus as consultative parties to the Antarctic Treaty System. Canada and Belarus have been signatories to the Antarctic Treaty System since 1988 and 2006, respectively. India’s involvement in facilitating discussions for the induction of new consultative parties aligns with its broader objectives of promoting scientific research and international cooperation in Antarctica.
“The collaborative efforts of nations within the Antarctic Treaty System are crucial in preserving the pristine environment and advancing scientific research in Antarctica. Through its leadership and commitment, India continues to play a key role in shaping the future of Antarctic governance," said Ambassador Pankaj Saran, who was elected as the Chairperson of the 46th ATCM and 26th CEP.
The 46th ATCM plenary session included an invited talk by Padma Bhushan Dr. Shailesh Nayak, former Secretary of MoES, entitled ‘Antarctica and Climate Change’. Shri Pavan Kapoor, Secretary (West), Ministry of External Affairs, was also graced at the event.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
কোচিদা পাংথোকপা ৪৬শুবা এন্তারতিক ত্রিতি কন্সলতেতিপ মীতিং(এ তি সি এম) দা এন্তারতিক তুরিজমগী মতাংদা অহানবা ওইনা খন্ন-নৈনবশিং ভারতনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি
21 MAY 2024 2:36PM by PIB Imphal
কোচিদা পাংথোকপা ৪৬শুবা এন্তারতিক ত্রিতি কন্সলতেতিপ মীতিং(এ তি সি এম) অমসুং ২৬শুবা কম্মিতি ফোর ইনভাইরোনমেন্তেল প্রোতেক্সন(সি ই পি)গী মীফমদা এন্তারতিকাদা তুরিজমগী চৎন-কাংলোনশিং শেম্নবগী অহানবা ওইনা খন্ন-নৈনবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদৌরি। ঙসি থৌরম অদুদা আর্থ সাইন্সেস মিনিস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিরেন রিজিজু শরুক য়াখি। হায়রিবা মীফমশিং অসি কেরলাগী কোচিদা মে ২০ দগী মে ৩০,২০২৪ ফাওবা আর্থ সাইন্সেস মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা নেসনেল সেন্তর ফোর পোলার এন্দ ওসিন রিছার্স, গৱা অমসুং এন্তারতিকা ত্রিতি সেক্রেতরিয়েতনা শীন্দুনা পাংথোক্কদবনি। লৈবাক ৪০ হেনবগী মীওই ৩৫০ হেন্না মীফম অসিদা শরুক য়ারি।
এ.তি.সি.এম অমসুং সি.ই.পি অসি লৈবাক ৫৬ না খুৎয়েক পীনখিবা এন্তারতিক ত্রিতিগী প্রোবিজনশিংগা লোয়ননা চহি খুদিংগী পাংথোকপা অৱাংবা থাক্কী মালেমগী মীফমশিংনি। মীফমশিং অসিদা মেম্বর লৈবাকশিংনা সাইন্স, থৌশিল, লৈঙাক, অশীন-অরাং অমসুং অন্তারতিকা ঙাক-শেনবগী মতাংদা ৱাফমশিং খন্নগনি। সি.ই.পি অসি ১৯৯১দা এন্তারতিক ত্রিতি( মেদ্রিদ প্রোতোগোল)দা ইনভাইরোনমেন্তেল প্রোতেক্সনগী প্রোতোগোল মখাদা লিংখৎখিবনি। অন্তারিতক ঙাক-শেনবগী মতাংদা সি.ই.পিনা এ.তি.সি.এমদা পাউতাক পীরি।
ভারত ১৯৮৩ দগী এন্তারতিক ত্রিতিগী কন্সলতেতিপ পার্তি অমা ওইদুনা লাক্লি। অতোপ্পা কন্সলতেতিপ পার্তি ২৮ গা লোয়ননা, অন্তারতিকাগী সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমশিং ঙাক-শেনবদা থবকশিংদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। এদমিনিস্ত্রেসন, সাইন্তিফিক রিছার্স, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মতাং পীনবগী মতাংদা এ.তি.সি.এম মনুংদা ৱারেপশিং লৌবা অমসুং খন্ন-নৈনবদা ভারতনা ভোৎ পীবগী হক লৈরি। মখা তানা, লৈবাক অসিনা রিছার্স স্তেসনশিং লিংখৎপা, সাইন্তিফি ওইবা থবকশিং পাংথোকপা অমসুং চৎথোক-চৎশিন পাংথোকপা য়াগনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়গী ফিবমগী চৎন-কাংলোনশিং চৎহন্নবা অমসুং সাইন্তিফিক দেতা অমসুং রিছার্সতগী ফংলকপশিং অন্তারতিক ত্রিতি মেম্বরশিংগী মরক্তা শরুক য়ামিন্নবা য়াগনি। অন্তারতিক ত্রিতি ঙাক্না চৎপা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাকপা, সাইন্তিফিক রিছার্স য়োকখৎপা অমসুং অন্তারতিকা শান্তিগী মফম অমা ওইহনবা, লান্মীগী থবক অমসুং লম লৌশিনবগী থবকশিং লৈহন্দবদা কন্ত্রেক্তিং অমসুং কন্সলতেতিপ পার্তিশিংনা থৌদাং লৌরি। অর্জেন্তিনাদা লৈবা এন্তারতিক ত্রিতি সেক্রেতরিয়েদকী খুৎথাংদা এ.তি.সি.এমনা থবক পাংথোক্লি।
মীফম অদুদা আর্থ সাইন্সেস মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি অমসুং ভারতকী মীহুৎ কাংবুগী লুচিংবা দোক্তর এম. রবিচন্দ্রন্না হায়খি অন্তারতিক অসি লমহাংগী অরোইবা ঙমখৈশিং অমসুং সাইন্তিফিক ওইনা অনৌবা পুথোকপগী মহুৎশিল্লি। মসিগী অতোপ-তোপ্পা লমদম অসি শেন্নবা ওইনা, রিছার্স অমসুং তুরিজম য়াওনা থবক খুদিংমক পাংথোকপা মতমদা তুংগী মীরোলশিংগীদমক মসিগী মহৌশাগী শক্তম কায়হন্দনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী অপুনবা দাইত্বনি। ৪৬শুবা এ.তি.সি.এমদা মসিগী অরুবা থবক অসিদা ভারতনা মাংজিল থাগনি অমসুং অন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমকী পাক-চাউরবা ঙাক্লৌদা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াগদবা ৱারেপশিং হাপচিনগনি।
মহাক্না হায়খি ভারত এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমগী মেম্বর অমা ওইনা, অন্তারতিকদা তুরিজমগী থবকশিং হেনগৎলক্লিবা অমসুং মসিনা মহাদেস অসিগী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমদা পীরকপা য়াবা চৈথেং থেংনবগী তঙাইফদবা অদু খঙলে। হৌখিবা চহি খর অসিদা এন্তারতিকাদা লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, তুরিজম অসি মরুওইবা ৱাফম অমা ওইরে, মসিগী তোপ-তোপ্পা অমসুং ফজরবা লমদম অসি মশক খঙদোক্নবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং দাইত্ব লৈবা চৎন-কাংলোশিং শেম্বা য়াম্না মরুওইরে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মাংজৌননা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপদা য়ুম্ফম ওইদুনা অপুনবা, থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা অমসুং মতিক চাবা তুরিজমগী থৌশিল অমা শেম্নবা ভারতনা লাউদুনা লাক্লি। ১৯৬৬ দগী হৌনা এ.তি.সি.এমশিংদা তুরিজমগী চৎন-কাংলোনশিং শেম্নবা খন্নদুনা লাক্লি, অদুবু হায়রিবা ৱাফমশিং অসি এজেন্দা আইতেমশিং, সেসনশিং, চে-চাংশিং নত্ত্রগা ৱারেপশিং ওইদুনা লৈরি। ভারতনা য়ুম্বু ওইবা ৪৬শুবা এ.তি.সি.এমদা অহানবা ওইনা অন্তারতিকাদা তুরিজমগী চৎন-কাংলোন শেম্নবা কৎথোক্লবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্লে।
এন.সি.পি.ও.আরগী দিরেক্তর দোক্তর থম্বান মেলোথনা হায়খি ইন্দিয়ান এন্তারতিক এক্ত ২০২২গী খুৎথাদা তুরিজম য়াওনা এন্তারতিকাদা পাংথোকপা ভারতকী থবকশিং নিয়ম ঙাক্নবা ভারতনা আইনগী ঙাক্লৌ অমা লৈরে। ইন্দিয়ান এন্তারতিক এক্ত অসি মালেমগী থাকশিং য়ৌদুনা ভারতকী তুরিজমগী চৎন-কাংলোনশিংগা মান্নরে অমসুং লমদম অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা পান্দমশিং ফংনবা অতোপ্পা এন্তারতিক ত্রিতি লৈবাকশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা অহানবা ওইনা ২০২২দা ‘হোংলক্লিবা মালেমদা অন্তারতিকা’ হায়বা থিমদা ১০শুবা সাইন্তিফিক কম্মিতি ওন এন্তারতিক রিছার্স মীফম পাংথোকখ্রে অমসুং ইন্তরনেসনেল পোলার ইয়রগী থৌরমশিংদা মতেং পাংখ্রে। সাউথর্ন ওসিনদা ভারতকী খোঙচৎ ১১ পাংথোকখ্রে অমসুং ৱেদেল সি অমসুং সাউথ পোলদা খোঙচৎ অমমম পাংথোকখ্রে। ২০০৭দা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা নিউ দিল্লিদা ৩০শুবা এ.তি.সি.এম পাংথোকখ্রে অমসুং লৈবাক অসিনা এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমদা থম্লিবা থাজবা উৎখ্রে। এন্তারতিক আইজ সেল্ফ অমসুং উন ফাউগৎলকপা থিজিন্নবা অমসুং ক্লাইমেত স্তদিজশিংগী দ্রিল আইজ কোরশিং থিজিন্নবা ভারতনা নোর্ৱে অমসুং য়ু.কেগা মতেং পীনরি।
মিনিস্ত্রিগী এদভাইজর অমসুং হোস্ত কন্ত্রি সেক্রেতরিয়েদকী লুচিংবা দোক্তর বিজয় কুমারনা হায়খি হৌখিবা চহি ৪০ অসিদা, এন্তারতিক রিছার্স, মহৌশাগী ফিবম ঙাক-শেনবা অমসুং এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমগী ঙাক্লৌ মনুংদা মালেমগী ওইনা মতেং পীনবদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাক্লি। এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমদা কন্সলতেতিপ পার্তিশিং য়াওনা কনাদা অমসুং বেলারুস য়াওহন্নবা খন্ননবা ভারতনা মফম অমা পীগনি। ১৯৮৮ অমসুং ২০০৬ তগী হৌনা কনাদা অমসুং বেলারুস এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমদা খুৎয়েক পীরবা লৈবাকশিং ওইদুনা লাক্লি। এন্তারিকাদা সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা মতেং পাংনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দমশিংদা অনৌবা কন্সলতেতিপ লৈবাকশিং হাপচিনবদা ভারতনা শরুক য়াবা অসিনা হেন্না খুদোংচাহল্লে।
৪৬শুবা এ.তি.সি.এম অমসুং ২৬শুবা সি.ই.পিগী চিয়ারপর্সন ওইনা খল্লবা এম্বেসেদর পঙ্কজ সারন্না হায়খি এন্তারতিক ত্রিতি সিস্তেমগী মনুংদা লৈবাকশিং মতেং পাংনবা অসি এন্তারতিকাগী মহৌশাগী ফিবম ঙাক-শেনবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবা চাউখৎহনবদা য়াম্না মরুওই। তুংদা এন্তারতিকাগী চৎন-কাংলোনশিং চৎহন্নবদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
৪৬শুবা এ.তি.সি.এম প্লেনারি সেসন্দা মিনিস্ত্রিগী হান্নগী সেক্রেতরি পদ্ম ভুসন দোক্তর সাইলেস নয়াকনা ‘এন্তারতকা অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ’ হায়বা হিরমদা ৱা ঙাংখি। থৌরম অদুদা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি(ৱেস্ত) শ্রী পবন কাপুরশু শরুক য়াখি।